Ιταλία: Μια κριτική ματιά στα στατιστικά του Κορωνοϊού

Αναδημοσίευση από το southfront.org, μετάφραση Κ.Π. για το Avantgarde

Η Ιταλία παραμένει η κύρια εστία έξαρσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη, με 97.689 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 10.779 θανάτους, μέχρι τα ξημερώματα της 30 Μάρτη. Σύμφωνα με αυτά τα νούμερα, κάθε 10ο καταγεγραμμένο περιστατικό κορωνοϊού, πεθαίνει από την αρρώστια. Η κατάσταση αυτή, όσο και λάθη της κυβέρνησης στον χειρισμό της επιδημίας εν μέσω υστερίας από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, οδήγησε σε κατάσταση πανικού την χώρα. Ωστόσο, κάποιες πηγές και εκθέσεις αμφισβητούν την αξιοπιστία των παρεχόμενων αριθμών. Για μια εναλλακτική, μη-επικρατούσα, όψη της κατάστασης προτείνουμε δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο off-Guardian.org νωρίτερα τον Μάρτιο:

Ιταλία: Μόνο το 12% των «θανάτων κορωνοϊού» αναφέρουν τον κορωνοϊό ως αιτία (πηγή):

Ο τρόπος που η Ιταλία καταγράφει τους θανάτους εξηγεί την αυξημένη αναλογία των κρουσμάτων κορωνοϊού προς τους θανάτους, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα και μια έκθεση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (ISS).

Επικαλούμενος την έκθεση αυτή (η έκθεση στα Αγγλικά), ο καθηγητής Walter Ricciardi, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργού Υγείας της Ιταλίας, δήλωσε:

Ο τρόπος με τον οποίο κωδικοποιούμε τους θανάτους στην χώρα μας είναι πολύ γενναιόδωρος με την έννοια ότι όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα νοσοκομεία με τον κορωνοϊό θεωρούνται ότι πεθαίνουν από τον κορωνοϊό […] Έπειτα από επαναξιολόγηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, μόνο το 12 τοις εκατό των πιστοποιητικών θανάτου δείχνουν άμεση αιτιώδη συνάφεια από τον κορωνοϊό, ενώ το 88 τοις εκατό των ασθενών που έχουν πεθάνει έχουν τουλάχιστον μια προνοσηρότητα – πολλοί είχαν δύο και τρεις»

Αυτό έχει αναφερθεί ευρέως, ακόμα και στην Telegraph και όμως κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται από αυτό.

Ο πρόεδρος της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας πραγματικά ξεπέρασε τα όριά του ώστε να υπενθυμίσει στον κόσμο την φύση των στοιχείων θνησιμότητας της Ιταλίας σε πρωινή ενημέρωση στις 20/03:

«Θέλω να θυμάστε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ΜΕ τον κορωνοϊό και όχι ΑΠΟ τον κορωνοϊό»

Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα;

Αυτό σημαίνει ότι τα ιταλικά στοιχεία θνησιμότητας θα μπορούσαν να έχουν τεχνητώς διογκωθεί μέχρι και σε ποσοστό 88%. Αν αυτό αληθεύει, αυτό θα σήμαινε ότι ο συνολικός αριθμός των Ιταλών που έχουν στην πραγματικότητα πεθάνει από κορωνοϊό μπορεί να είναι της τάξης των 700 περίπου ατόμων. Το οποίο θα έφερνε την περίπτωση της Ιταλίας, αυτήν την στιγμή μια στατιστική ανωμαλία όσο αφορά την θνησιμότητα του κορωνοϊού, σε συμφωνία με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θάνατοι που σήμερα ευρέως αποδίδονται στον κορωνοϊό, και που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν την εφαρμογή μέτρων που ισοδυναμούν σε ιατρικό στρατιωτικό νόμο, πιθανότατα δεν οφείλονται στον κορωνοϊό, αλλά στα χρόνια προβλήματα υγείας που οι ίδιοι φέραν (καρκίνος, καρδιοπάθειες κ.λπ.).

Αυτή η στατιστική δεν αποτελεί κάποιο μυστικό, ούτε είναι αμφιλεγόμενη με οποιονδήποτε τρόπο, έχει δημοσιευτεί μάλιστα στην «The Telegraph», αλλά ο κόσμος φαίνεται να το αγνοεί, ή να το προσπερνά, ή πιθανώς να μην το καταλαβαίνει.

Έχουμε αναφερθεί σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία πριν από λίγες μέρες, και πολύς κόσμος που θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα, απλά αντέδρασε με τον τίτλο χωρίς να διαβάσει το άρθρο, χωρίς να κατανοήσει τα στατιστικά στοιχεία.

Λαμβάνοντας υπόψη την βαρύτητα που προσδίδει μια δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων αυτών στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα, είναι σημαντικό αυτά τα στοιχεία να διαδοθούν ευρέως και γρήγορα.

Αυτές οι πληροφορίες συλλέχθηκαν με τη βοήθεια της ομάδας Swiss Propaganda Research, για άλλη μια φορά προτείνουμε ο καθένας να διαβάσει την ιστοσελίδα τους. Πρέπει να διαβαστεί, πρέπει να ακολουθηθεί, πρέπει να διαδοθεί. Είναι η καλύτερη πηγή για πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό στο διαδίκτυο.

Έκθεση ISS: Το 99% των θανάτων κορωνοϊού είχαν προϋπάρχουσα σοβαρή νόσο (πηγή):

του Kit Knightly

Ως και το 99,2% του συνόλου των θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό στην Ιταλία, θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας (Istituto Superiore di Sanità, ISS).

Η έκθεση μεταφράστηκε και μας στάλθηκε από την Swiss Propaganda Research. Η ομάδα τους έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο να συγκεντρώσει και να μεταφράσει πηγές σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Η καθημερινώς ενημερωμένη ενότητά τους, είναι μια πολύτιμη πηγή για όποιον προσπαθεί να είναι ενήμερος.

Υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα εδώ, όλα αγνοούνται από τα κυρίαρχα μέσα.

Υπάρχει η επιδημιολογική μελέτη που έγινε από μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα που βρήκε το λόγο των κρουσμάτων προς του θανάτους να είναι δυνητικά τόσο χαμηλός όσο 0,04% (σαφώς χαμηλότερα ακόμα και από την εποχική γρίπη).

Υπάρχει αναφορές Γερμανών και Κινέζων βιολόγων σχετικά με τον αμφισβητήσιμο χαρακτήρα των τεστ κορωνοϊού και ότι έχουν τάση να βγάζουν «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα.

Υπάρχει η ιταλική μελέτη ότι μέχρι και 75% των ασθενών που σύμφωνα με το τεστ είναι προσβεβλημένοι, είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις από Ισπανούς γιατρούς ότι ο πανικός και η συστηματική υπερφόρτωση συνιστούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία από ότι ο κορωνοϊός.

Όπως είπαμε, όλες αυτές είναι εξαιρετικά  πολύτιμες πληροφορίες, και σας συνιστούμε να διαβάσετε ολόκληρη την ενότητα, και να ελέγχετε καθημερινά τις ενημερώσεις τους. Ένα εξαιρετικό κομμάτι έρευνας.

… αλλά κυρίως θέλουμε να εστιάσουμε στην πιο πρόσφατη ενημέρωση, τη μετάφραση της έκθεσης του ISS για τη νοσηρότητα του ασθενών κορωνοϊού. Τα στατιστικά στοιχεία είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με αυτή την έκθεση:

 • Η μέση ηλικία είναι 80,5 χρόνια (79,5 για τους άνδρες, 83,7 για τις γυναίκες).
 • 10% των θανόντων ήταν άνω των 90 ετών· 90% των θανόντων ήταν άνω των 70 ετών.
 • Μόνο το 0,8% των θανόντων δεν είχαν κάποια προϋπάρχουσα χρόνια ασθένεια.
 • Περίπου το 75% των θανόντων είχαν δύο ή περισσότερες προ-υπάρχουσες παθήσεις, το 50% είχε τρεις ή περισσότερες προ-υπάρχουσες παθήσεις, συγκεκριμένα καρδιακή νόσο, διαβήτη και καρκίνο.
 • Πέντε (5) από τους νεκρούς ήταν μεταξύ 31 και 39 ετών, όλοι τους με σοβαρές προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας (όπως καρκίνο ή καρδιακή νόσο).
 • Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας δεν έχει ακόμη καθορίσει από τι τελικά έχασαν την ζωή τους αυτοί που εξετάστηκαν και αναφέρεται σε αυτούς σε γενικά υπό τον όρο «θετικά κορωνοϊό-διαγνωσμένοι θάνατοι».

Σκεφτείτε τι σημαίνουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία, ιδιαίτερα το τρίτο και το τελευταίο σημείο μαζί, ακολουθώντας τα στο λογικό τους συμπέρασμα.

Το 99,2% των Ιταλών θανάτων κορωνοϊού ήταν ήδη άρρωστοι με κάτι άλλο, και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ISS) δεν έχει στην πραγματικότητα καθορίσει ότι πέθαναν από κορωνοϊό.

Αυτό είναι συγκλονιστικό. Ειδικά όταν συνδυάζεται με τις αναφορές ότι τα τεστ μπορούν να παράγουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Είναι απολύτως πιθανό ότι δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες, των θανάτων στην Ιταλία (και ίσως και στον υπόλοιπο κόσμο) λανθασμένα αποδίδονται στον κορωνοϊό αντί για τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, το εμφύσημα ή όποια άλλη συννοσηρότητα στην πραγματικότητα προκάλεσε το θάνατο.

Ας κάνουμε μερικά απλά μαθηματικά. Η Ιταλία αυτή τη στιγμή αναφέρει 2978 θανάτους [σ.τ.μ.: στις 18/3] που σχετίζονται με την πανδημία. Το 99,2% των θανόντων ήταν ήδη άρρωστοι, που σημαίνει 0,8% δεν ήταν. Το 0,8% του 2978 είναι σχεδόν 24. Το οποίο σημαίνει ότι μόλις 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χωρίς να έχουν καμία άλλη πάθηση ταυτόχρονα (και δεν γνωρίζουμε την ηλικία τους και τις κοινωνικές συνθήκες).

Το ερώτημα λοιπόν γίνεται, γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί, ενώ το χειρότερο σενάριο κορωνοϊού (δηλαδή, χωρίς ψευδώς θετικά αποτελέσματα στα τεστ και λαθεμένα αποδιδόμενους θανάτους) θα αποτελούσε μια αύξηση της τάξης του 2% στον αναμενόμενο βαθμό θνησιμότητας, παρόλα αυτά εμείς δεχόμαστε αφηγήματα για σπίτια που ξεχειλίζουν από νεκρούς;

Γιατί ακούμε φήμες για τις ιταλικές ΜΕΘ που υπερ-επιβαρύνονται σε οριακό σημείο φέτος, ενώ δεν ακούσαμε τίποτα όταν οι ΜΕΘ στη Λομβαρδία είχαν πλημμυρίσει με κρούσματα γρίπης το 2017/18;

Γιατί οι αφηγήσεις των μέσων ενημέρωσης, και οι ενέργειες των κυβερνήσεών, είναι εντελώς ασυμβίβαστες με την στατιστική πραγματικότητα;

Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει λόγο ανησυχίας για όλους μας.

 

Διαβάστε επίσης: Το παράδοξο της Ιταλίας

Κείμενο 200 γιατρών του ΕΣΥ: Οι ειδικοί του υπ. Υγείας κρύβουν τη μισή αλήθεια

Advertisement

5 responses to “Ιταλία: Μια κριτική ματιά στα στατιστικά του Κορωνοϊού

 1. Παράθεμα: Ιταλία: Μια Κριτική Ματιά Στα Στατιστικά του Κορωνοϊού | Πι Άλφα·

 2. να τι λεει ακόμα ενας «ψεκασμένος» ονόματι Κων. Γουργουλιάνης. Εκτός από «κομπογιαννίτης» έχει όλες τις περγαμηνές που απαιτούνται για να εκφέρεις την γνώμη σου σύμφωνα με την ιερά εξέταση της αριστεράς της ευθύνης του ορθού λόγου και του διαφωτισμού. Σας αρκεί το βιογραφικό του, σύγχρονοι ιεροεξεταστες παπαγαλάκια του χαρδαλια και του κικιλια;
  Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας [1]καθώς και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»[2]. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1982. Το 1988 έγινε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1989 έλαβε την ειδικότητα Πνευμονολογίας – Φυματολογίας στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1993 εξελέγη ως Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έκτοτε κατέχει θέσεις Διοίκησης σε πολλά επιστημονικά Συμβούλια. Το 1998 ορίστηκε Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το 1999 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου ενώ το 2002 εξελέγη Αντιπρύτανης του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2003 εξελέγη ως Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το 2008 εκλέχθηκε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.
  και τι λεει λοιπόν ο καθηγητης:
  Στον κορωνοϊό «χρεώνονται» θάνατοι και άλλων παθήσεων!
  Το γεγονός ότι στον κορωνοϊό «χρεώνονται» θάνατοι και από άλλες παθήσεις και πρέπει να ηρεμήσουμε μένοντας μακριά από τα τηλεοπτικά κανάλια και ορισμένα ΜΜΕ που καλλιεργούν κλίμα τρομολαγνείας, ….Τον καιρό της γρίπης του 2018 χρεώνονταν στη γρίπη και θάνατοι που δεν οφείλονταν σ’ αυτή. Το ξαναζούμε και τώρα. Ο άτυχος συμπολίτης που ήρθε από τη Σύρο, είχε καρκίνο και διαγνώστηκε με κορωνοϊό, χρεώθηκε ως θύμα του ιού, ενώ είχε καρκίνο. Ο ασθενής που πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο 55 χρονών, έγινε ο έλεγχος αν θα γίνει δωρητής οργάνων και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, χρεώθηκε στον Covid-19…. https://magnesianews.gr/slider/kon-goyrgoylianis-ston-koronoio-chreonontai-thanatoi-kai-allon-pathiseon.html

  Μου αρέσει!

 3. Ως γνωστόν κι αυτός είναι ψεκασμένος. Το πόρισμα βγήκε από τελειόφοιτους του fb, που εχουν κλειστει στα σπιτια τους πριν από τα μετρα περιορισμού, και το όνειρο τους ειναι να συνεχίσουν την καριερα τους στην Ουγγαρία που πηρε τα μετρα νωριτερα απ’ όλους.

  Μου αρέσει!

 4. Από την Ασταματητη Μηχανη… Ο Wolfgang Wodarg είναι γερμανός γιατρός και στέλεχος του SPD. Σαν προεδρεύων της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της επιτροπής υγείας του συμβουλίου της ευρώπης, συνυπέγραψε στα μέσα Δεκέμβρη του 2009 μια πρόταση / έκκληση (που κουβεντιάστηκε με την διαδικασία του επείγοντος τον Γενάρη του 2010) για να γίνει έρευνα για την επιρροή που άσκησαν οι φαρμακοβιομηχανίες στην εκστρατεία του Π.Ο.Υ. για την πανδημία της γρίπης του Η1Ν1…
  Οι απόψεις του είναι ευρύτερα γνωστές στη γερμανία απ’ τις αρχές του 2020. Μετά από μια τηλεοπτική συζήτηση όπου υποστηρίξε ότι δεν υπάρχει καμμία απόδειξη ότι ο covid-19 έχει σοβαρή φονικότητα, τα γερμανικά μήντια τον περιποιήθηκαν, κατηγορώντας τον για ανακρίβειες….
  Το ενδιαφέρον όσων λέει βρίσκεται στο ότι από ένα σημείο και μετά δεν μιλάει σαν γιατρός, αλλά σαν πολιτική βιτρίνα: κατηγορεί αυτό που στα ελληνικά θα λέγαμε «κυκλώματα ειδικών» ότι πάνε να βγάλουν λεφτά απ’ την τρομοκρατία του covid-19… (Και να σκεφτεί κανείς ότι το SPD συγκυβερνά!)

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s