Φατρίες της άρχουσας τάξης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τον Σάντερς

Εισαγωγικό του Avantgarde: Αναδημοσιεύουμε σχετικά με τις εσωκομματικ;eς εκλογές του Δημοκρατικου Κόμματος μια ανάλυση από το ιστολόγιο της αμερικανικής κομμουνιστικής οργάνωσης PSL ύστερα από την απόσυρση στις 3 και 4 Μαρτίου της Έιμι Κλόμπουτσαρ, του Πιτ Μπούτιτζετζ, του Μπέτο Ο’Ρουρκ, της Ελίζαμπεθ Γουόρενυπέρ και του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ  υπέρ του Μπάιντεν προκειμένου να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα να κερδίσει το χρίσμα του ΔΚ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές ο μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης Μπέρνι Σάντερς. Οι λόγοι της συσπείρωσης της συστημικής πτέρυγας των Δημοκρατικών εναντίον του Σάντερς είναι προφανής και επ’ αυτού επικεντρώνεται η ανάλυση που ακολουθεί. Κατά τα άλλα όσοι πίστεψαν ότι κάτι θα αλλάξει μέσω της κάλπης στις ΗΠΑ ήρθε η ώρα να επανέλθουν στην πραγματικότητα. Περιττό να αναφέρουμε ότι όσο προχωρά η εσωκομματική διαδικασία, ο Τζο Μπάιντεν κερδίζει τις πολιτείες τη μία μετά την άλλη, γεγονός που σημαίνει ότι αυτός θα είναι ο αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.  Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, την Σούπερ Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις προκριματικές σε Τέξας, Βιρτζίνια, Αλαμπάμα, Άρκανσο, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα και Τενεσί, και στη συνέχεια Φιλαδέλφεια, Ουάσιγκτον, Μίσιγκαν, Μισισιπή, Μιζούρι, Φλόριντα, Ιλινόι και Αριζόνα ενώ ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς  περιορίστηκε στο Βερμόντ, το Κολοράντο τη Γιούτα, και την Καλιφόρνια. 

Των Ben Becker και Eugene Puryear για το www.liberationnews.org. Σε μετάφραση Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη, Νίκου Σταματίου και ΠΚ για την Guernica και το avantgarde

Στο διάστημα μιας εβδομάδας, ο πολιτικός υπολογισμός των εκλογών των Δημοκρατικών έχει αλλάξει δραματικά. Πριν μια εβδομάδα, ο Μπάιντεν έπεφτε στις εθνικές δημοσκοπήσεις, θεωρούμενος ως τρίτος ή τέταρτος υποψήφιος, και ο Μπέρνι Σάντερς θεωρείτο ο πρώτος υποψήφιος με τον πιο ξεκάθαρο δρόμο προς τη νίκη. Όλοι οι αντίπαλοι του Σάντερς, που εκπροσωπούν διαφορετικές φατρίες εντός του κατεστημένου, τρώγονταν μεταξύ τους, δίνοντας χώρο στο αριστερό λαϊκιστικό κίνημα να ανέβει στιγμιαία στην πρώτη θέση. Τώρα, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Τα ΜΜΕ καλύπτουν και πάλι τον Μπάιντεν ως φαβορί, αν όχι τον πιθανολογούμενο νικητή, οι άλλοι υποψήφιοι έχουν αποχωρήσει και ο Σάντερς έχει επιστρέψει στο ρόλο του ως ο αουτσάιντερ με μικρότερες πιθανότητες να πάρει την υποψηφιότητα.

Είναι σημαντικό όλοι οι εργαζόμενοι με ταξική συνείδηση και οι προοδευτικοί άνθρωποι να κατανοήσουν πώς έγινε αυτή η στροφή των γεγονότων, και τόσο γρήγορα, και να μην αποδεχτούν την αφήγηση των καπιταλιστικών ΜΜΕ. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα, σαν το χέρι ενός μάγου, ώστε να είναι εύκολο να αποσπάσει κανείς την προσοχή του από την κύρια ιστορία.

Μεταξύ των πολλών διαστρεβλώσεών τους, η αφήγηση της κυρίαρχης τάξης μετά την Σούπερ Τρίτη είναι ότι α) η εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς έχει αποδειχθεί ότι έχει μείνει πολύ μακριά για να αλληλεπιδράσει  με ένα ευρύ εκλογικό σώμα, β) ότι ο Μπάιντεν έχει κατά κάποιο τρόπο, ως εκ θαύματος, μεταμορφώσει την υποψηφιότητά του σε κάτι εντυπωσιακό στα μάτια της Δημοκρατικής βάσης, γ) οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι είναι ιδιαίτερα «μετριοπαθείς» και ως εκ τούτου προσελκύονται από το μήνυμα του Μπάιντεν και δ) ότι ο Μπάιντεν έχει εμπεδωθεί ευρέως ως ο πιο “εκλόγιμος” εναντίον του Τραμπ.

Όλα αυτά είναι ψευδή. Ιδού τέσσερις λόγοι για την αμφισβήτηση αυτών των ισχυρισμών.

Σημείο 1: Ο Μπάιντεν οφείλει την επάνοδό του πρώτα και κύρια στην ενότητα μεταξύ των ευρέων τμημάτων της άρχουσας τάξης

Ο Μπάιντεν αναδείχθηκε φαβορί για έναν και μοναδικό λόγο: η άρχουσα τάξη ενώθηκε πίσω του ως το καλύτερο μέσο για να σταματήσει το ρεύμα του Μπέρνι Σάντερς. Ο Μπάιντεν δεν είναι πιο εχέφρων, χαρισματικός ή εντυπωσιακός υποψήφιος σήμερα απ’ ό,τι ήταν πριν από μια εβδομάδα, όταν τα γκάλοπ τον έδειχναν στην τρίτη ή τέταρτη θέση ενώ έκανε συλλογή από πρωτοσέλιδα με ντροπιαστικές γκάφες.

Αλλά από τις διαθέσιμες επιλογές της άρχουσας τάξης, όταν η πίεση ήρθε στο προσκήνιο, ο Μπάιντεν ήταν ο μόνος με την αναγνώριση του ονόματος και τη σύνδεση με τον Μπαράκ Ομπάμα (τον μοναδικό στο δημοκρατικό κατεστημένο με γνήσια δημοτικότητα) για να νικήσει δυνητικά τον Σάντερς. Ο Μπάιντεν ήταν φαβορί για το μεγαλύτερο μέρος του 2019. Αλλά είχε τόσα πολλά σαφή τρωτά σημεία, ως άτομο, ως δημόσιος ομιλητής, ως επί μακρόν σύμμαχος της ρατσιστικής δεξιάς και ως ζωντανή ενσάρκωση της μετριότητας και του κατεστημένου της Ουάσιγκτον. Αυτό προκάλεσε βαθιά ανησυχία στους εξαιρετικά πλούσιους και τους χορηγούς για τη ικανότητά του να διεγείρει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, να κερδίσει τις εκλογές και να λειτουργήσει ως ο επόμενος CEO του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ανησυχίες τους γίνονταν οδυνηρά εμφανείς κάθε φορά που πραγματοποιούσε εκστρατεία και συζητούσε ή γενικά άνοιγε το στόμα του.

Έτσι, διάφορα τμήματα της άρχουσας τάξης και το Δημοκρατικό Κόμμα πρότειναν τις εναλλακτικές τους για τον Μπάιντεν. Αλλά στο τέλος καμία από αυτές τις εκστρατείες δεν θα μπορούσε από μόνη της να ανταγωνιστεί την απήχηση και τη δυναμική του κινήματος του Σάντερς. Έπρεπε να συνενωθούν. Όταν έφτασε η κρίσιμη στιγμή της Σούπερ Τρίτης, απέναντι στην πιθανότητα μιας νίκης του Σάντερς, οι εξαιρετικά πλούσιοι άφησαν στην άκρη τις ανησυχίες και τις διαφορές τους -είτε με πειθώ, είτε με δωροδοκία, είτε με καλόπιασμα- και συνασπίστηκαν. Ο Buttigieg και η Klobuchar επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνα για να επιστρέψουν στον Μπάιντεν σε προεκλογικές εκδηλώσεις την τελευταία ημέρα.

Η ενοποίηση της άρχουσας τάξης αντικατοπτρίστηκε αμέσως στα καπιταλιστικά μέσα ενημέρωσης. Σχεδόν κάθε ειδησεογραφικός σταθμός άρχισε να εκπέμπει μια αφήγηση της νέας και φαινομενικά ασταμάτητης ορμής του Μπάιντεν. Αντί να επικεντρωθούν στο πρόγραμμά του ή στις πνευματικές αρετές του, οι οποίες είναι ανύπαρκτες, επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην υποτιθέμενη “εκλογιμότητα” του Μπάιντεν εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά σε σύγκριση με τον Σάντερς, “τον σοσιαλιστή”.

Ο μηχανισμός και τα δίκτυα του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν τελικά λάβει το σαφές μήνυμά τους για το ποιος ήταν “ο τύπος” (ΣτΜ που θα υποστηρίξουν) για το 2020. Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος έχει εξασκηθεί καλά και έχει τελειοποιηθεί με την πειθαρχημένη ψήφο, είχε παραλύσει από ένα χρόνο αντιπαραθέσεων μεταξύ των υψηλότερων τη τάξει του κόμματος και της τάξης των χορηγών. Αυτό ήταν που έδωσε στον Σάντερς ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα και δημιούργησε μια αίσθηση στιγμιαίου ενθουσιασμού μεταξύ του κινήματος του Σάντερς πως μπορεί να καταφέρει να κερδίσει γρήγορα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κλίκα της άρχουσας τάξης που κυριαρχεί στον μηχανισμό του Δημοκρατικού Κόμματος είχε προετοιμαστεί επίσης. Δεν θα άφηναν τον Σάντερς να τους πάρει την Σούπερ Τρίτη για χάρη των γεμάτων πλήθος προκριματικών και είχαν σχεδιάσει παρασκηνιακές παρεμβάσεις για να το αποτρέψουν. Ο ίδιος ο Ομπάμα το είχε πει αυτό. Έτσι έκαναν τα τηλεφωνήματα και ο μηχανισμός μπήκε στη δράση.

Αμέσως ακολούθησαν οι χρηματοδότες της Wall Street. Όπως γράφει ο τίτλος των New York Times, “Η Wall Street, ενθαρρυμένη από τις νίκες του Μπάιντεν, βγάζει τα μπλοκ επιταγών της”. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Μπάιντεν αγωνιζόταν να μαζέψει χρήματα. Ο δισεκατομμυριούχος Michael Bloomberg έλαβε επίσης το μήνυμα, εγκαταλείποντας αμέσως και ρίχνοντας την υποστήριξή του στον Μπάιντεν. Τώρα αναμένεται να παραδώσει τους τεράστιους πόρους του και το μηχανισμό προεκλογικής του εκστρατείας στο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό κατεστημένο.

Εάν υπήρχε ένα σλόγκαν για να συνοψίσουμε την πολιτική στιγμή μετά την Σούπερ Τρίτη, θα ήταν “Ιμπεριαλιστές, ολιγάρχες και επενδυτές της Wall Street, ενωθείτε!”

Αν και η ψηφοφορία του Δημοκρατικού Κόμματος μπορεί τεχνικά να είναι ανοικτή και για τους αντάρτες υποψηφίους, υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που ελέγχουν το Δημοκρατικό μηχανισμό για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Οποιαδήποτε ψευδαίσθηση για το ότι αυτός ο μηχανισμός μεταμορφώνεται έχει και πάλι διαλυθεί.

Σημείο 2: Μεγάλα τμήματα της άρχουσας τάξης των Η.Π.Α. θα προτιμούσαν μια νίκη του Τραμπ έναντι μιας νίκης του Σάντερς

Όλα τα ανανεωμένα μηνύματα για την “εκλογιμότητα” του Μπάιντεν είναι απλά φλύαρα. Οι ανησυχίες του κατεστημένου του Δημοκρατικού Κόμματος για το αν ο Μπάιντεν μπορεί να αντέξει μια προεδρική εκστρατεία, να εμπνεύσει την προσέλευση των ψηφοφόρων και να νικήσει τον Τραμπ είναι βάσιμες.

Ο Μπάιντεν έχει υπάρξει μια θεαματική αποτυχία στο να θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος από το 1988, και μετά από 30 χρόνια που πάτωνε στις προκριματικές, σκόραρε την πρώτη του προκριματική νίκη στη Νότια Καρολίνα το περασμένο Σάββατο. Δεν είναι ακριβώς γεννημένος νικητής, όπως γνωρίζουν όλα τα έμπειρα πολιτικά χέρια της άρχουσας τάξης. Έχουν επίσης πλήρη επίγνωση της λιτανείας των δημοσκοπήσεων για την μάχη ένας προς έναν που δείχνουν ότι ο Τραμπ θα έχανε από τον Σάντερς με μεγαλύτερα περιθώρια απ’ ό,τι ο Μπάιντεν. Έχουν πλήρη επίγνωση ότι ο Σάντερς είχε μεγαλύτερη ευρείας αποδοχής έλξη στους Ρεπουμπλικανούς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους από ό,τι η Χίλαρι Κλίντον, και ότι ο Σάντερς παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός των ΗΠΑ ανεξαρτήτως κόμματος. Το επιχείρημα “ο Μπάιντεν είναι πιο εκλόγιμος” δεν βασίζεται σε κανένα στατιστικό στοιχείο.

Στην πραγματικότητα, η νίκη του Μπάιντεν θα καθοδηγήσει μεγάλο αριθμό υποστηρικτών του Σάντερς, αναμφίβολα το πιο ενεργητικό τμήμα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, να μείνει σπίτι το Νοέμβριο.

Αυτό αποκαλύπτει ένα βαθύτερο, σκοτεινότερο μυστικό που λίγοι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος θα παραδεχθούν. Θα προτιμούσαν την επανεκλογή του Τραμπ από την προεδρία του Σάντερς. Μια προεδρία του Σάντερς θα απελευθέρωνε κοινωνικές δυνάμεις και πολιτικές αντιφάσεις που θα ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστεί το νεοφιλελεύθερο κομματικό κατεστημένο. Θα προκαλούσε προκλήσεις και αναστάτωση σε μεγάλες ομάδες οικονομικών συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών έπεσαν όταν ο Σάντερς κέρδισε τη Νεβάδα. Μετά την είδηση της νίκης του Μπάιντεν τη Σούπερ Τρίτη, ανέβηκαν και πάλι μαζί με ολόκληρο το χρηματιστήριο. Δεν ήταν μόνο ο κορονοϊός που τρόμαξε την αγορά. Ήταν η δυνατότητα μιας νίκης του Σάντερς.

Για το Δημοκρατικό Κατεστημένο, η παραμονή σε ψευδοαντιπολίτευση στον Τραμπ είναι πολύ προτιμότερη, καθώς μπορούν να οργανώσουν διαφημιστικά τεχνάσματα δημοσίων σχέσεων για να εμφανιστούν προοδευτικοί και να συγκεντρώσουν χρήματα για τις εκστρατείες τους, ενώ κάνουν πολύ λίγα. Το να είσαι ενάντια στον Τραμπ είναι εύκολο, ένας χαμηλός πήχης.

Σημείο 3: Η στενή βάση του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νότο, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων ψηφοφόρων, κινείται πολιτικά προς τα αριστερά -όπως κάνουν και οι Δημοκρατικοί αλλού- και αγκαλιάζει ένα μεγάλο μέρος του σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος. Αλλά αυτός ο πυρήνας, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι, παραμένει έξω από το κίνημα του Σάντερς και πιο ενσωματωμένος στους μηχανισμούς του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το στερεότυπο που παρουσιάζουν τα εταιρικά ΜΜΕ για τους Δημοκρατικούς στο Νότο, και ειδικά για τους μαύρους ψηφοφόρους, ως σταθερά «μετριοπαθείς» είναι βλαπτικό, επειδή μπορεί να υιοθετηθεί από καλοπροαίρετους αριστερούς ανθρώπους που έχουν ελάχιστες άμεσες γνώσεις για την πολιτική στο Νότο.

Ο Σάντερς ήρθε πρώτος σε ψήφους νεαρών μαύρων ψηφοφόρων στο Νότο, και έχασε με μεγάλα ποσοστά στους άνω των 55 ετών. Δεν υπάρχει μια μοναδική εξήγηση για αυτή τη διαφορά μεταξύ των γενεών, η οποία υπάρχει σε όλες τις κοινότητες, όχι μόνο στη μαύρη. Είναι σαφές ότι οι νέοι άνθρωποι γενικά είναι πιο ανοιχτοί στο σοσιαλισμό και σε πολιτικές πιο ριζοσπαστικές, και προσελκύονται ιδιαίτερα από τα φιλόδοξα και τολμηρά μηνύματα της εκστρατείας του Σάντερς.

Αλλά η διαφορά μεταξύ των γενεών δεν πρέπει να παρερμηνευτεί. Το σημαντικό κενό στις προτιμήσεις ψήφου –Μπάιντεν ή Σάντερς– δεν δείχνει ότι υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα στα συστήματα πεποιθήσεων μεταξύ των γενεών.

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από την Σούπερ Τρίτη, με αντισοσιαλιστική ρητορική να πλημμυρίζει τα ερτζιανά, έδειξαν ότι για τον «σοσιαλισμό» είχε ευνοϊκή άποψη ένα ευρύ ποσοστό ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στο Τέξας (57 έως 37%), ευρύτερο ακόμα και από αυτό των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια. Ευνοϊκή άποψη για το σοσιαλισμό υπήρχε επίσης μεταξύ των Δημοκρατικών στη Βόρεια Καρολίνα και το Τενεσί.

Από τους Δημοκρατικούς του Τέξας που βλέπουν το σοσιαλισμό ευνοϊκά, το 36 τοις εκατό ψήφισαν τον Μπάιντεν ή τον Bloomberg. Ένα έξιτ πολ από την Αλαμπάμα βρήκε ότι το 51% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων υποστηρίζουν το «Medicare for All» αντί για την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του Medicare for All, ο Μπάιντεν νίκησε τον Σάντερς με 23 μονάδες. Στο Τενεσί, το 73 τοις εκατό των δημοκρατικών ψηφοφόρων δήλωσε ότι τα δημόσια κολέγια πρέπει να είναι δωρεάν – και εκεί ο Μπάιντεν κέρδισε με 10 μονάδες διαφορά τον Σάντερς. Στη Νότια Καρολίνα, το 53% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων σημείωσαν ότι το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ “χρειάζεται πλήρη αναμόρφωση” σε ένα έξιτ πολ του NBC.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί Δημοκρατικοί στο Νότο που συμφωνούν με τις βασικές πολιτικές του Σάντερς – μπορεί ακόμη και να τον προτιμούν από τον Μπάιντεν – αλλά εξακολουθούν ψηφίζουν τακτικά τον Μπάιντεν. Κάποιοι έχουν, και αυτό είναι κατανοητό, χαμηλότερες προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να φέρει μια κυβέρνηση, δεδομένων των δεκαετιών αθετημένων υποσχέσεων, και συγκινούνται λιγότερο από τα μεγαλόπνοα σχέδια του Σάντερς. Πολλοί έχουν μια πιο απαισιόδοξη οπτική, μέσα από τις “κόκκινες πολιτείες” (ΣτΜ τις πολιτείες στις οποίες κερδίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι), για το αν είναι δυνατή μια εκλογή του Σάντερς. Πολλοί ψηφοφόροι τείνουν να προτιμήσουν το “διάβολο που γνωρίζουν”. Και φυσικά, υπάρχει η εξοικείωση με τον Μπάιντεν ως αντιπρόεδρο του Ομπάμα.

Η κύρια διαφορά μεταξύ νέων και μεγαλύτερων ψηφοφόρων, ωστόσο, είναι οι μορφές οργάνωσης. Πολλοί μεγαλύτεροι σε ηλικία μαύροι ψηφοφόροι στο Νότο είναι μέλη παλαιών οργανώσεων κοινότητας όπως οι εκκλησίες και άλλοι τοπικοί θεσμοί. Όταν ενεργοποιηθούν, αυτές οι οργανώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε δυσανάλογα υψηλότερη συμμετοχή. Οι νεότεροι όμως ψηφοφόροι όλων των φυλών είναι λιγότερο ενσωματωμένοι σε τέτοια δίκτυα, και επομένως επηρεάζονται λιγότερο από αυτά την ημέρα των εκλογών. Επομένως, υπάρχει περισσότερη πολιτική “ελεύθερη βούληση” στους νέους ψηφοφόρους, καθώς και πολύ μικρότερη προσέλευση. Ο Σάντερς αντιμετωπίζει επίσης πρόκληση από το γεγονός ότι οι φτωχοί άνθρωποι και οι νέοι όλων των φυλών έχουν ιστορικά πολύ χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε εκλογές, και πολλοί δεν είναι πεπεισμένοι -δικαιολογημένα- ότι το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να αποτελέσει όχημα για σημαντικές αλλαγές, ακόμη και αν τους αρέσει το μήνυμα του Σάντερς.

Σημείο 4: Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες ψηφίζουν για έναν αυτοαποκαλούμενο «σοσιαλιστή» και αψηφούν όλη τη «συμβατική σοφία» που τους λέει να φοβούνται και να μισούν τον σοσιαλισμό. Αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Αριστερά.

Για τους συνειδητούς εργάτες και τους σοσιαλιστές, το πιο σημαντικό ζήτημα με την εκστρατεία Σάντερς είναι όχι το πώς αντιλαμβανόμαστε τον Σάντερς ως άτομο, μολονότι αυτό είναι επίσης σημαντικό. Ως ένας πολιτικός της Ουάσινγκτον με πολυετή θητεία, ο Σάντερς είναι με κάποιον τρόπο μια τυχαία φιγούρα. Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι το ότι η καμπάνια του έχει αναδειχθεί ως εργαλείο και έχει προσφέρει ένα μονοπάτι ελάχιστης αντίστασης για να ανεβάσει τις προσδοκίες της εργατικής τάξης, να εισαγάγει σημαντικές σοσιαλιστικού προσανατολισμού μεταρρυθμίσεις στη δημόσια συζήτηση και να οξύνει τη συνείδηση γύρω από την πραγματικότητα της ταξικής διαίρεσης σε αυτή τη χώρα.

Ο ίδιος ο Σάντερς δίνει έναν μπερδεμένο και νερωμένο ορισμό στον σοσιαλισμό, και προσπαθεί να κερδίσει το σεβασμό της αστικής τάξης παίρνοντας αποστάσεις από τις πραγματικές σοσιαλιστικές και αντιιμπεριαλιστικές παραδόσεις (και εξακολουθεί να δέχεται επικρίσεις γιατί δεν καταδικάζει την Κούβα αρκετά!). Αυτό αποτελεί επίσης μία ευκαιρία για τους σοσιαλιστές να παρέχουν σαφήνεια, εκπαίδευση και οργάνωση σε όσους ενδιαφέρονται για τον σοσιαλισμό.

Ο Μπέρνι Σάντερς αυτήν την περίοδο ηγείται ενός αναζωογονητικού κινήματος για κοινωνική αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διευκολύνει την ανάπτυξή του διατηρώντας ένα σαφές και σταθερό σύνολο πολιτικών προτάσεων απέναντι σε ασταμάτητες επιθέσεις. Αυτές οι πολιτικές δεν θα θεωρούνταν ριζοσπαστικές σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, ούτε στο Δημοκρατικό Κόμμα της εποχής του New Deal – αλλά στις ΗΠΑ τέτοιες πολιτικές έχουν καταστραφεί εδώ και δεκαετίες από τη διακομματική συναίνεση της άρχουσας τάξης. Η ηγεσία του Σάντερς σε αυτό το κίνημα σύντομα θα δοκιμαστεί καθώς οι μεγάλοι αγώνες βρίσκονται μπροστά. Οι προκριματικές εκλογές απέχουν πολύ από το τέλος, και οι αριθμοί των αντιπροσώπων παραμένουν κοντά. Αν ο Σάντερς χάσει την υποψηφιότητα, και αυτή τη φορά ενώ ενδεχομένως έχει περισσότερους αντιπροσώπους, και με τον Μπάιντεν ή κάποιον άλλο νεοφιλελεύθερο να κερδίζει την υποψηφιότητα με συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, θα πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του να υποστηρίξει αυτόν τον υποψήφιο; Μήπως θα εξετάσει ένα ανεξάρτητο εκλογικό κατέβασμα; Θα υποστηρίξουν οι οπαδοί του το σύνθημα “Μπέρνι ή τίποτα” παρά τις εκκλήσεις του, και θα γίνει η Εθνική Συνέλευση την Δημοκρατικών ένα μέρος μεγάλου αγώνα και πιθανών διασπάσεων;

Παρά τη ραγδαία αύξηση των αριστερών στάσεων και ιδεών, η δομή της αμερικανικής πολιτικής σπρώχνει διαρκώς τα πράγματα προς τις πολιτικές αποφάσεις του «μικρότερου κακού» – προς την ψηφοφορία ως μια μορφή «μείωσης της βλάβης» παρά ως ένα ακριβές βαρόμετρο πολιτικών πεποιθήσεων. Αλλά αυτή η αντίφαση δεν μπορεί να καταστέλλεται για πάντα, και αργά ή γρήγορα θα εκραγεί.

One response to “Φατρίες της άρχουσας τάξης ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τον Σάντερς

  1. Δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι αυτό το άρθρο είναι καλύτερο από το αντίστοιχο που είχε δημοσιεύσει η συλλογικοτητα του σαιτ περίπου τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

    Ωστόσο, ιδιος ο ενοχος, ο παππούς απ τα αμερικανιοκαναδοκα σύνορα, ίδιο περίπου και το ύποπτο μαρξιστικο στο κίνδυνο να κολλήσει τον ιό της αποστασίας και του δυτικού οπορτουνισμου.

    Πολύ ενδιαφέρον από κάθε άποψη και ευκαιρία για συζήτηση!

    Αν είναι εφικτό να μπει και ένα λινγκ για τον προσδιορισμό της πηγης

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s