“Έφυγε” ο σύντροφος Ανέστης Σουβατσόγλου

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου πέθανε ο σύντροφος Ανέστης Σουβατζόγλου, σε ηλικία 75 χρόνων. Ο Ανέστης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα στα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου, των διώξεων και της τρομοκρατίας, που τα έζησε έντονα από μικρό παιδί μαζί με την αριστερή οικογένειά του. Παρόλο που τελείωσε λίγες τάξεις στο σχολείο μορφώθηκε στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της δεκαετίας του 1960, οργανώθηκε αρχικά στους Λαμπράκηδες και στη συνέχεια στο Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΔΚΕ). Παρά τη σοβαρή αναπηρία που είχε συμμετείχε ενεργά, μαχητικά και με το γνωστό του πάθος σε όλους τους αγώνες, εργατικούς και πολιτικούς, πριν τη δικτατορία: στα «Ιουλιανά», στους αγώνες για το γκρέμισμα της δεξιάς και του Καραμανλή σε κάθε μικρή και μεγάλη κινητοποίηση.

Στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στις ΔΕΑ (Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης) και έριξε τις πρώτες αντιδικτατορικές προκηρύξεις στο κέντρο της Αθήνας τις πρώτες μέρες της δικτατορίας. Συνελήφθη (μαζί με άλλους 37) με το μεγάλο χτύπημα που δέχτηκαν οι ΔΕΑ από την ασφάλεια, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη. Όταν αποφυλακίστηκε εντάχθηκε στον κύκλο των Νέων Στόχων. Στην κατάληψη και εξέγερση του Πολυτεχνείου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή συμβάλλοντας αποφασιστικά στην συγκρότηση  της Εργατικής Συνέλευσης.

Στην μεταπολίτευση έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Επαναστατικού Συνδέσμου (ΚΕΣ). Από το 1976 επανήλθε στην ενιαία ΟΚΔΕ, και από το 1988 στην ΟΚΔΕ-Σπάρτακος στην οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, συμμετέχοντας με τον ίδιο ενεργό και μαχητικό τρόπο σ’ όλους  μεγάλους εργατικούς και πολιτικούς αγώνες.

Ο Ανέστης υπήρξε σε όλη τη ζωή τους ένας συνειδητός και αφοσιωμένος κομμουνιστής, πάντα με την άποψή του, έτοιμος να θυσιαστεί και να προσφέρει βοήθεια σ’ όποιον την χρειάζονταν και όλα αυτά παρά τα προβλήματα υγείας που είχε από μικρή ηλικία, και τα οποία τα τελευταία χρόνια του είχαν στερήσει τη δυνατότητα να μετακινείται. Η στάση της ζωής του, η σεμνή και ηρωική προσωπικότητά του αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεώτερες γενιές κομμουνιστών αγωνιστών.

Οι σ. της ΚΕΔ, εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στους συντρόφους του, στην οικογένεια και τους φίλους του. Για τον κομμουνισμό, για πάντα. Καλό σου ταξίδι σύντροφε.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s