Κάνε κι εσύ το τεστ, σύντροφε!

quiz-2192590_1920

…και μάθε αν είσαι μαχητής ενάντια στην καταπίεση ή τρεϊντγιουνιστής (ή και κάτι χειρότερο)

Ας υποθέσουμε ότι αυτοπροσδιορίζεσαι ως κομμουνιστής και καλείσαι να πάρεις θέση στο ακόλουθο σενάριο.

Οι εργάτες ενός εργοστασίου απεργούν, ζητώντας ψηλότερα μεροκάματα. Η ηγεσία του σωματείου των εργατών, που καθοδηγεί την απεργία, δεν είναι ακριβώς της αρεσκείας σου, καθώς δεν απαρτίζεται από κομμουνιστές. Η σύγκρουση εργατών και εργοδοσίας έχει κλιμακωθεί πρόσφατα, με τους εργάτες να μπουκάρουν βίαια σε συνάντηση της διοίκησης και να παίζουν ξύλο με τους σεκιουριτάδες και τους μπράβους.

Στο σημείο αυτό, ο διαμεσολαβητής μεταξύ σωματείου και εργοδοσίας καλεί, καθ’ υπόδειξη του εργοστασιάρχη, τον αντιπρόεδρο του σωματείου για να συζητήσουν, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να δουν αν μπορεί να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Όταν ο αντιπρόεδρος του σωματείου φτάνει στη συνάντηση, δύο πιστολέρο τον εκτελούν. Ο εργοστασιάρχης βγαίνει και δίνει συνέντευξη τύπου στην οποία δηλώνει με περηφάνια πως «ναι, εγώ έβαλα να τον σκοτώσουν».

Τι θέση παίρνεις;

α. Καμία, καθώς δεν έχω κανένα τρόπο να γνωρίζω αν έχει δίκιο κάποια από τις δύο πλευρές. Τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο, είναι περίπλοκα. (Διαλεκτική.)

β. Χαίρομαι που έφυγε από τη μέση αυτό το αντιδραστικό κάθαρμα, και είμαι βέβαιος πως και οι εργάτες νιώθουν το ίδιο – αντιτάσσομαι έντονα σε έναν πόλεμο μεταξύ εργοδοσίας και γραφειοκρατών συνδικαλιστών.

γ. Χαίρομαι που έφυγε από τη μέση αυτό το κάθαρμα, εμπρός για το ξήλωμα όλων των γραφειοκρατών συνδικαλιστών από τη θέση τους!

δ. Ο νεκρός ήταν θρησκευόμενος και είχε πολύ κακές απόψεις για το έμφυλο ζήτημα, σιγά μην τον υποστηρίξω κιόλας.

ε. Ο θάνατος του αντιπροέδρου του σωματείου απειλεί να βυθίσει το εργοστάσιο στο χάος και να οδηγήσει σε κλιμάκωση, με το μάρμαρο να το πληρώνουν οι εργάτες.

στ. Είμαι ενάντια στην εργοδοσία και στις πρακτικές της, αλλά είμαι ενάντια και στους γραφειοκράτες συνδικαλιστές. Οι δεύτεροι είναι μεν λιγότερο αντιδραστικοί από την πρώτη, αλλά και αυτοί για τα δικά τους συμφέροντα δουλεύουν, που βρίσκονται σε αντίθεση με αυτά των εργατών.

ζ. Το ζητούμενο είναι να μην εμπλακώ+ στη διαμάχη.

η. Συντριβή των γκάνγκστερ της εργοδοσίας και παραδειγματική τους τιμωρία – οι εργάτες έχουν δίκιο να απαντήσουν.

Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστής ή έστω αριστερός που θα απαντήσει λάθος στο παραπάνω ερώτημα. Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που αυτοπροσδιορίζεται ως κομμουνιστής ή έστω αριστερός που δε θα ανατριχιάσει με τις λάθος απαντήσεις, αναγνωρίζοντας σε αυτές τις δικαιολογίες του απεργοσπάστη, του γλείφτη της εργοδοσίας, του αντιδραστικού ή του πράκτορα. Υπάρχει δε καλή πιθανότητα ένας κομμουνιστής ή αριστερός να ενέτασσε τον δολοφονημένο συνδικαλιστή και στο Πάνθεον των μαρτύρων του εργατικού κινήματος, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες πολιτικές διαφορές είχε μαζί του.

Βρείτε γιατί ο ίδιος κόσμος δυσκολεύεται τόσο να απαντήσει σωστά όταν το παραπάνω ερώτημα τίθεται στο επίπεδο της παγκόσμιας ταξικής πάλης, και κερδίστε μια εξήγηση τού γιατί το αντιπολεμικό / αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Δύσης βρίσκεται στα χάλια που βρίσκεται…

ΥΓ. Η αναλογία μεταξύ μιας δίκαιης απεργίας και ενός δίκαιου αντιιμπεριαλιστικού πολέμου (σαν αυτόν που διεξάγει ο Άξονας της Αντίστασης) δεν αποτελεί εφεύρημα του γράφοντα. Την έχει χρησιμοποιήσει ο Τρότσκι από παλιά, μιλώντας για τον σινοϊαπωνικό πόλεμο – και για μια σειρά άλλες τέτοιες περιπτώσεις, στις οποίες υποστήριζε με συνέπεια την ήττα του ιμπεριαλιστή και τη νίκη του αντιστεκόμενου σε αυτόν.

Π. Παπ.