Σάμος: Ρατσιστική «απεργία» με τις πλάτες του ΠΑΜΕ


Νίκος Χ. για το Avantgarde

Τον τελευταίο διάστημα η Σάμος γίνεται η νέα Λέσβος. Οι αριθμοί των προσφύγων αυξάνονται απότομα. Στη βάση αυτή έχει συστηματικοποιηθεί η κουβέντα για άνοιγμα νέου Κυτ εκτός της πόλης. Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου προκηρύσσεται απεργία «για το προσφυγικό και το ζήτημα της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας» από κοινού με δικηγόρους, γιατρούς, εμπορικό επιμελητήριο, ένωση ξενοδόχων και φυσικά με την αρωγή της ρατσιστικής οργάνωσης «sos Σάμος». Το πλαίσιο στο οποίο όλοι αυτοί συμφώνησαν είναι αυτό: να κλείσει το Hot spot της Σάμου. Όλα τα άλλα είναι γαρνιτούρα δικαιολόγησης αυτού του σχεδίου με αριστερό άρωμα. Το κλείσιμο του hot spot από μόνο του ως αίτημα δεν έχει κανένα προοδευτικό χαρακτήρα. Πρακτικά σημαίνει να φύγουν από δω, να τους πετάξουμε κάπου αλλού. Το μόνο προοδευτικό αίτημα στην παρούσα φάση είναι το να σπάσει στην πράξη η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας που κρατάει τους πρόσφυγες στα νησιά.

Το ΚΚΕ μέσα από το εργατικό κέντρο Σάμου λέει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ρατσιστικής ερμηνείας του πλαισίου που συμφωνήθηκε. Έλα μου όμως που σε αυτό το μπλαζέ πλαίσιο φαίνεται ότι μπορεί να εκπροσωπηθεί και ο δικηγορικός σύλλογος Σάμου, στα πλαίσια όμως μιας ρητορείας «εγκλήματος ενάντια στην τοπική κοινωνία και των προσφύγων».

Στην ίδια απεργία έχει προκηρύξει ότι θα κατέβει και η Σάμος SOS, η οποία είναι ο βασικός βραχίωνας με τον οποίο εκφράζεται η ακροδεξιά στο νησί, απαιτώντας αυστηροποίηση των ελέγχων των θαλάσσιων συνόρων, απαγόρευση της εισόδου στη χώρα, επαναπροωθήσεις, κλείσιμο του ΚΥΤ Σάμου. Με λίγα λόγια απαλλαγή από το προσφυγικό μέσω του μπλοκαρίσματος της θαλάσσιας οδού. Από τη μία το ΚΚΕ μας λέει ότι το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, από την άλλη οι ακροδεξιοί εντελώς άνετα μέσα σε αυτό.

Για την επόμενη μέρα καλεί συνέλευση ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων βρεφονηπιακών με θέμα την ένταξη των προσφύγων στα σχολεία καταλήγοντας ότι «Η παρουσία μας και η συμμετοχή όλων μας κρίνεται απαραίτητη καθώς τα παραπάνω αφορούν στα παιδιά μας και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας».

Το ΚΚΕ στη συγκεκριμένη προκήρυξη της απεργίας «ξέχασε» να γράψει ότι θα διαδηλώνει μαζί με όλους τους επιχειρηματικούς συλλόγους, την εκκλησία και φυσικά τα φασιστοειδή σε μια «απεργία» που είναι μόνο κατ’ επίφασή αφού την ίδια μέρα έχουν κηρύξει «απεργία» και οι εργοδότες του νησιού. Αν μη τι άλλο το γεγονός δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Για το θέμα θα επανέλθουμε συντόμως. Μέχρι τότε αναδημοσιεύουμε ένα κατατοπιστικό άρθρο ενημέρωσης από την χθεσινή ΕφΣυν και την ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Δημοσίου που καταγγέλλουν τη σημερινή ψευτοαπεργία.

Το ΠΑΜΕ ψαρεύει στα θολά νερά της Σάμου

Πρόσφυγες στη Σάμο

Στις 7 Φεβρουαρίου 2019, οι εργοδοτικοί φορείς της Σάμου σε πλήρη συμφωνία με τον μητροπολίτη, την Περιφέρεια και τη δημοτική αρχή καλούν σε πανσαμιακή απεργία με κεντρικό θέμα το κλείσιμο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Μέχρι εδώ τίποτα το καινούριο: όπως θα δείξουμε και πιο κάτω, αυτοί οι φορείς έχουν εκφράσει την απέχθειά τους στην παρουσία οποιουδήποτε μετανάστη στο νησί.

Το πρωτόγνωρο είναι ότι μαζί με αυτούς τους αντιδραστικούς φορείς συντάσσονται στο ίδιο ζητούμενο και φορείς του εργατικού κινήματος, με πιο χαρακτηριστικό το Εργατικό Κέντρο Σάμου αλλά και τον Νομαρχιακό Τομέα της ΑΔΕΔΥ. Και τα δύο έχουν σαφείς αναφορές στο ΠΑΜΕ (όπως και οι επίσης συμμετέχοντες Ιατρικός Σύλλογος, Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, Ξενοδοχοϋπάλληλοι).

Για αυτή την πρακτική της συμπόρευσης αντιδραστικών φορέων με υποτίθεται πρωτοπόρες εργατικές ενώσεις, τόσο στη Σάμο όσο και στη Λέσβο, έχει ήδη ασκηθεί οξύτατη κριτική από δημοσιεύματα όπως της «Εφ.Συν.» αλλά και από οργανώσεις, όπως η ΛΑ-ΑΑΣ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Αντιφασιστική Κίνηση.

Τι όμως πρεσβεύουν στο μεταναστευτικό οι φορείς με τους οποίους αποφάσισε να συμπορευτεί το Εργατικό Κέντρο, η ΑΔΕΔΥ και κατά συνέπεια το ίδιο το ΠΑΜΕ; Οι τελευταίοι προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, λέγοντας ότι η κινητοποίηση είναι δική τους πρωτοβουλία και επικαλούμενοι την ανακοίνωση της απεργίας (που υπογράφουν μαζί με τους προαναφερθέντες φορείς). Είναι αλήθεια ότι η ανακοίνωση χρησιμοποιεί πολύ πιο προσεγμένη γλώσσα σε σχέση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα στη Σάμο.

Σημασία όμως, δεν έχει τόσο το γεγονός ότι με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου η «αποσυμφόρηση» λέγεται «απεγκλωβισμός» και οι «λαθρομετανάστες» άνθρωποι οι οποίοι αξίζουν την «αλληλεγγύη» μας. Ούτε βέβαια θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς ως προς τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ή με την απαίτηση να κλείσουν τα ΚΥΤ και να ανατραπούν τα συμφέροντα που παράγουν τον ξεριζωμό. Αλλά μεγάλη σημασία έχει ποιες είναι οι θέσεις των αντιδραστικών φορέων (και του ίδιου του ΠΑΜΕ) στα ζητήματα που χρειάζονται άμεσες απαντήσεις αναφορικά με την εκπαίδευση, την υγεία, τη σίτιση, τη στέγαση, την εργασία και τη ζωή όσων παραμένουν τώρα ή επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, στην Αθήνα ή στη Σάμο.

Σάμος - ΠΑΜΕ

Έναν μήνα πριν βγει η προσεγμένη ανακοίνωση για την πανσαμιακή απεργία, την πρωτοβουλία της συνάντησης φορέων για να συζητηθεί το μεταναστευτικό «πρόβλημα» πήρε το Επιμελητήριο Σάμου, στις 9 Ιανουαρίου 2019. Μια ματιά σε (όχι πολύ) παλιότερες τοποθετήσεις του αρκεί: το Επιμελητήριο είναι κατά της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών και υπέρ των «κλειστών κέντρων» ενώ αναφέρεται σε «λαθρομετανάστες» και σε «καταχρηση φιλοξενίας».

Ακόμα και στο κάλεσμα για την τωρινή κινητοποίηση ζητείται «απέλαση όλων των παραβατικών», δηλαδή να εφαρμοστεί ένα είδος ιδιώνυμου σε μία κατηγορία του πληθυσμού.

Στην απεργία λοιπόν συμμετέχει για αρχή ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας. Επιχειρήσεις του κλάδου, όπως έχει καταγγείλει η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αρνούνται να εξυπηρετήσουν μετανάστες που μπαίνουν στα μαγαζιά εφαρμόζοντας καθεστώς απαρτχάιντ το 2019.

Στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη που προηγήθηκε, ο επικεφαλής του Συλλόγου ανέφερε: «Έχουν χαθεί από την κυκλοφορία οι Έλληνες. Θα εξαπλωθούν [οι μετανάστες] σε όλη τη Σάμο. Ακούμε πολλά για αρρώστιες και σκεφτόμαστε το μέλλον μας». Στην ίδια σύσκεψη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Ακινήτων προχώρησε ακόμα πιο πέρα: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο του Βαθέος, αλλά ολόκληρης της Σάμου. Θα βρουν [οι μετανάστες] τρόπους να μείνουν σε όλο το νησί. Η Κυβέρνηση δεν θέλει ν’ακούσει. Κλείνεις τα σύνορα, κλείνεις το ΚΥΤ. Θέλει δυναμικές κινήσεις απ’ όλους. Πρέπει να είμαστε σκληροί. Χρειάζονται ενωτικές κινήσεις». Σε τέτοιες ενωτικές κινήσεις συμμετέχει το ΠΑΜΕ στη Σάμο;

Ο πρόεδρος ενός άλλου φορέα, του Συλλόγου Ξενοδόχων, έχει μιλήσει για «απροσκάλεστους» και έχει εκφοβίσει ώστε να μην δοθεί κανένας χώρος για μετανάστες. Έτσι μπλόκαρε τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας για εκμίσθωση ξενοδοχείων αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους να ξεπαγιάζουν στο χοτσπότ. Την ίδια ώρα ένας ακόμα συμμετέχων, ο Δικηγορικός Σύλλογος, έχει συνδέσει τη μεταφορά του ΚΥΤ σε άλλο σημείο με την «υποβάθμιση και εξαθλίωση της τοπικής κοινωνίας».

Δεν είναι λοιπόν να παραξενεύεται κανείς για τον λόγο τον οποίο το πρόσφατο εξώδικο που έστειλαν οι ίδιοι φορείς κατά του υπουργού και της διοικήτριας του χοτσπότ Σάμου προκάλεσε την αντίδραση του Παρατηρητήριου Ρατσιστικών Εγκλημάτων που μήνυσε τους φορείς για το ότι αποδίδουν «παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά στους μετανάστες ή πρόσφυγες συλλήβδην».

Όλοι αυτοί ήταν ομιλητές στη συγκέντρωση της ρατσιστικής ομάδας Σάμος ΣΟΣ, τον Οκτώβριο του 2016. Η συγκέντρωση είχε καλεστεί σε αντίδραση των «σχεδίων του Ερντογάν» για δημιουργία «Μουσουλμανικής Μειωνότητας στη Σάμο»[διατηρείται η ορθογραφία του πρωτότυπου ] και ζητούσε Σάμο «καθαρή από πρόσφυγες». Μία ομιλήτρια σημείωσε ότι «τα όχι τα λένε Μεταξάδες» (Σε νεότερη ανακοίνωση, η Σάμος ΣΟΣ μίλησε για τη «μεταναστευτική λαίλαπα» και τάχθηκε εναντίον όσων «μας φόρτωσαν φόρους και λαθρομετανάστες»).

Τη συγκέντρωση του Σάμος ΣΟΣ τον Οκτώβριο του 2016 είχε χαιρετίσει επίσης, όχι μόνο με την παρουσία αλλά και με ομιλία, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κατρακάζος. Ο ίδιος είχε ήδη πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίον της παρουσίας των μεταναστών στο νησί και της συμμετοχής των παιδιών στα σχολεία, λέγοντας: «όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή. Και ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Να πάρουν παιδεία εδώ στη Σάμο, να πάνε σε ξενοδοχεία να μάθουμε να ζούμε με το ζόρι (…) με τους μετανάστες. Ε δεν θα μάθουμε. Δεν θα το δεχτούμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη θρασύδειλη βίαιη επίθεση 25 ατόμων σε έναν εργαζόμενο της ΜΚΟ Άρσις στο Παλαιόκαστρο, ο αντιπεριφερειάρχης, αντί να καταδικάσει το περιστατικό, έγραψε ότι «οι ΜΚΟ διαταράσσουν την ειρήνη του τόπου».

Την ίδια περίοδο, μέλη της δημοτικής αρχής Σάμου, όπως ο πρόεδρος των Μυτιληνιών κ. Ελευθερόγλου, βγήκαν σε ραδιοφωνικό σταθμό συμφερόντων του αντιπεριφερειάρχη κ. Κατρακάζου και δήλωσαν ότι όποιος εργαζόμενος σε ΜΚΟ ή μετανάστης τολμήσει να πλησιάσει θα έχει να αντιμετωπίσει τις καραμπίνες ομάδας που έχει φτιαχτεί για αυτόν τον σκοπό.

Μάλιστα και η υπόθεση αυτή (όπως και του Παλαιοκάστρου) ελέγχεται από την Εισαγγελία Σάμου, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η πορεία της έρευνας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αγκαλιά με τον πρόεδρο της κοινότητας Μυτιληνιών Γ. Ελευθερόγλου

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αγκαλιά με τον πρόεδρο της κοινότητας Μυτιληνιών Γ. Ελευθερόγλου, ο οποίος προειδοποιούσε τους πρόσφυγες να μην πατήσουν στην κοινότητα, αλλιώς «μπορεί να χυθεί αίμα» ή «ίσως χρησιμοποιηθούν και καραμπίνες» | samostoday.gr

Πιο πρόσφατα, ο αντιδήμαρχος Σάμου κ. Καλατζής, με αφορμή άλλη μια σύσκεψη με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου, ζητούσε να μην πάνε μετανάστες στο Καρλόβασι, διότι είναι μια ήσυχη πόλη και «δεν θέλουμε να διαταραχθεί οποιαδήποτε ισορροπία (…) δηλαδή να μην επεκταθεί το πρόβλημα».

Ο μητροπολίτης Σάμου έγραφε το 2017 στον Πρωθυπουργό ότι η «εισροή μεταναστών γίνεται πλέον με τη μορφή επέλασης». Η μητρόπολη και οι εργοδοτικοί φορείς είχαν πάρει παλιότερα μέρος και σε εκδήλωση με τίτλο «θέλουμε τουρίστες, όχι λαθρομετανάστες». Τότε βέβαια οργανώσεις του ΚΚΕ είχαν καταγγείλει ότι «μέλη της ομάδας πολιτών αποκαθηλώνουν πανό εργατικών συνδικάτων».

Όλη αυτή η συστράτευση εργοδοτών, Εργατικού Κέντρου, ΑΔΕΔΥ, εκκλησίας, περιφέρειας και δημοτικής αρχής έδωσε την ευκαιρία στην Σάμος ΣΟΣ να εμφανιστεί ξανά στα δημόσια πράγματα, χαιρετίζοντας την απεργία. Αλλά και σε πρόσφατη εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου τον Οκτώβριο του 2018 με κεντρικό σύνθημα να κλείσει το ΚΥΤ είχε εκφράσει τη συμφωνία της η ΣΑΜΟΣ ΣΟΣ. Χρειάστηκε τότε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Γνωρίζοντας κάποιος την άτεγκτη στάση του ΠΑΜΕ όσον αφορά τη συμπόρευση με άλλες δυνάμεις της αριστεράς, θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί αυτή τη φορά συστρατεύτηκε με φορείς που θεωρητικά είναι αντίθετοι με τις θέσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προσπάθεια διαδηλωτών τον Οκτώβριο του 2016 να πείσουν το Εργατικό Κέντρο να συμμετέχει σε αντισυγκέντρωση ενάντια στη συγκέντρωση της Σάμος ΣΟΣ, η επικεφαλής του Κέντρου αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας ότι δεν τους εκφράζει το πλαίσιο.

Οι διαδηλωτές κατηγορήθηκαν επίσης ότι ήταν «Συριζαίοι». Ωστόσο, η μεγάλη πλειονότητα ήταν φοιτητές από την Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου με σαφείς αναφορές στον αναρχικό χώρο και τον χώρο της επαναστατικής αριστεράς. Αυτοί είχαν βάλει το πλαίσιο του καλέσματος σε αντισυγκέντρωση απέναντι στη Σάμος ΣΟΣ, στην οποία αρνήθηκε να συμπορευτεί το ΠΑΜΕ.

Με την τωρινή του στάση όμως το ΠΑΜΕ, και κατά συνέπεια το ΚΚΕ, τόσο στη Σάμο όσο και αλλού, απενοχοποιεί τον λόγο και τις πράξεις των ακροδεξιών με αντάλλαγμα τη μαζικότερη κινητοποίηση φορέων προς όφελος των δικών του επιδιώξεων. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ΠΑΜΕ ψαρεύει στα θολά νερά της Σάμου. Κάθε χώρος όμως που παίζει το παιχνίδι της ακροδεξιάς όχι μόνο την ενισχύει αλλά βρίσκεται σύντομα στο στόχαστρό της.

Το είδαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη συγκέντρωση του καλοκαιριού ενάντια στους μετανάστες στο χωριό Μυτιληνιοί. Εκεί τους αφαιρέθηκε βίαια το μικρόφωνο μόνο και μόνο επειδή, παρουσία όλων των προαναφερθέντων φορέων, θέλησαν να συγκρίνουν τους τωρινούς μετανάστες με τους Σαμιώτες που στα χρόνια της Κατοχής ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη πορεία, μέχρι τη Συρία και την Παλαιστίνη.

*Τα στοιχεία της αρθρογράφου, κατοίκου του νησιού, βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», η οποία σέβεται την επιθυμία της να μείνει ανώνυμη για λόγους προστασίας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

Ο φασισμός κι ο ρατσισμός δεν έρχονται από το μέλλον!
(με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Σάμο για το προσφυγικό)

Οι Παρεμβάσεις Δημοσίου καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια αποκλεισμού και προπηλακισμού των δασκάλων και καθηγητών στη «σύσκεψη» των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που έγινε τη Δευτέρα 28/01/2019 στη Σάμο, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Εκπαίδευσης, για «να συζητηθούν μέτρα και κινήσεις εναντίον της επιβολής της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων εντός των σχολικών μονάδων της πόλης Σάμου, που μελλοντικά δύναται να επεκταθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες του νησιού λόγω των συνεχιζόμενων αυξητικών ροών των προσφύγων». Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε στο πρόσωπο του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και Γενικό Σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ Φώτη Μαντζώρο, όταν προσπάθησε να διαβάσει ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. των δασκάλων της Σάμου, για την ανάγκη όλα τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο.

Η επίθεση που δέχτηκε ο σύντροφος και μέλος των Παρεμβάσεων ΠΕ Φώτης Μαντζώρος, για να μην διαβαστεί μια ανακοίνωση που θυμίζει ότι είναι χρέος της εκπαιδευτικής κοινότητας και κάθε πολίτη να παλεύει για να προσφέρεται σε όλα τα παιδιά ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, είναι, δυστυχώς, η κορυφή του ρατσιστικού-αντιπροσφυγικού παγόβουνου.

Θα πρέπει να τη δούμε ως αποτέλεσμα αντιδραστικών διεργασιών που δημιουργούνται στο νησί της Σάμου από την απάνθρωπη και σκληρά ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΕΕ – κεφαλαίου, από την ένταξή της σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους. Μια πολιτική που τροφοδοτείται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για κλειστά σύνορα, την οποία υπέγραψε και εφαρμόζει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η «Ευρώπη-φρούριο είναι εδώ» και ότι «κανείς δεν περνά»! Μια αντιδραστική πολιτική που αποτελεί το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν να βλαστήσουν κάθε είδους ρατσιστικές και αντιπροσφυγικές αντιλήψεις και πρακτικές, όπως αυτές που έχουμε δει τα τελευταία 3 χρόνια σε όλα τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Δηλώνουμε χωρίς περιστροφές: η πολιτική που δεν χτυπάει τον ένοχο, που δίνει συγχωροχάρτι σε ΕΕ-ΝΑΤΟ-κυβέρνηση και στοχεύει στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, με ωμή και κατάφωρη καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, είναι «μαύρη πολιτική». Κανένας εργαζόμενος, κανένας δημοκρατικός άνθρωπος δεν πρέπει να της δείξει την παραμικρή ανοχή!

Η απεργία στις 7 Φλεβάρη και οι ευθύνες του ΠΑΜΕ

Η απεργία που προκηρύσσεται για τις 7 Φλεβάρη, από σωματεία (και μάλιστα με την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ), από κοινού με εργοδοτικές ενώσεις, την Εκκλησία και άλλους φορείς, είναι μια κινητοποίηση με σαφές ρατσιστικό περιεχόμενο. Τα δήθεν «ανθρωπιστικά» αιτήματα που προβάλλει το πλαίσιο της κινητοποίησης δεν μπορούν να κρύψουν τη βασική επιδίωξη όσων στοιχίζονται πίσω της, που δεν είναι άλλη από το «να φύγουν από τη Σάμο οι πρόσφυγες». Και μάλιστα «να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες». Δηλαδή, οι πρόσφυγες, όπου και να βρίσκονται, πρέπει να παραμείνουν έγκλειστοι σε Κέντρα (αρκεί να έχουν… «ανθρώπινες συνθήκες»), σε απομόνωση από τον οικιστικό ιστό των πόλεων και χωρίς ελευθερίες και δικαιώματα.

Η απεργία αυτή, με κεντρικό αίτημα την απομάκρυνση των προσφύγων από το νησί, νομιμοποιεί ένα μαζικό κλίμα ρατσιστικών και φασιστικών απόψεων που επιτίθεται στην ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία, στην κατοχύρωση αξιοπρεπών ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και των δικαιωμάτων των προσφύγων, για όσο διάστημα παραμένουν εκεί, ενώ συγκαλύπτει τη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης απέναντι στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Το ΠΑΜΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του! Με δική του πρωτοβουλία οργανώνεται αυτή η κινητοποίηση σε αγαστή συνεργασία με εργοδοτικούς φορείς (Επιμελητήριο Σάμου, Εμπορικοί Σύλλογοι Σάμου και Καρλοβάσου, Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Σάμου, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Σάμου) και τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Σάμου, αλλά και της Μητρόπολης Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων! Ιδιότυπη «Κοινωνική Συμμαχία» αλήθεια!

Το ΠΑΜΕ αποδέχεται την επικίνδυνη λογική του «να φύγουν από δω οι πρόσφυγες και να πάνε αλλού». Είναι αυτή ταξική στάση απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες; Δεν αντιλαμβάνεται ότι με αιτήματα του τύπου «να φύγουν οι πρόσφυγες» ή «να μην ενοχλούν» τη λειτουργία του τοπικού νοσοκομείου ανοίγει αντικειμενικά ο δρόμος για την νομιμοποίηση σε ευρύτερα ακροατήρια του ρατσιστικού μίσους και της καλυμμένης ακροδεξιάς ρητορικής περί εθνικών κινδύνων και εθνικής, αντιμεταναστευτικής ενότητας;

Αυτά τα «αιτήματα» θρέφουν τη ρατσιστική αντίληψη απέναντι στα προσφυγόπουλα και την επίθεση στο μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και μέλος των Παρεμβάσεων. «Αφού όλοι θέλουμε να φύγουν, κι αυτοί θέλουν να φύγουν, τι να κάνουν στα σχολεία τα προσφυγόπουλα;»: έτσι σκέφτονται αυτοί που επιτέθηκαν στον Φ. Μαντζώρο, έτσι σκέφτονται και οι περισσότεροι από τους φορείς στους οποίους απευθύνθηκε το ΠΑΜΕ για να κατέβουν μαζί σε απεργία!

Οι Παρεμβάσεις στο Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ της Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων δεν ψήφισαν την απεργία. Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ δεν ψήφισαν το αίτημα του Ν.Τ. Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων, με απόφαση της πλειοψηφίας (ΠΑΜΕ), για κήρυξη απεργίας στις 7 Φλεβάρη. Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι παρατάξεις που ψήφισαν την απεργία αυτή στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ, ΜΕΤΑ).

Το χειρότερο είναι ότι αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη επιλογή για το ΠΑΜΕ καθώς, μετά το παράδειγμα της Σάμου, επεκτείνει την ίδια τακτική και στη Λέσβο και τη Χίο, όπου, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα (όπου το ΠΑΜΕ έχει την απόλυτη πλειοψηφία), καλεί ανάλογους φορείς σε συσκέψεις για συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις, με ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο! Στη Μυτιλήνη ορίστηκε ήδη συλλαλητήριο για τις 7 Φλεβάρη, ενώ στη Χίο η σύσκεψη των φορέων έχει οριστεί για τις 4 Φλεβάρη.

Επιμένουμε σε μια αλληλέγγυα διεθνιστική στάση στο προσφυγικό και σε όλα τα ζητήματα. Γιατί για μας οι εργάτες, οι εργάτριες όλου του κόσμου και τα παιδιά τους είναι αδέλφια μας.

Κοινή διεθνιστική πάλη των λαών ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό,
το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο!

Σε πλήρη αντίθεση με τις «πρωτοβουλίες των φορέων» στα 3 νησιά, κάθε ταξική δύναμη οφείλει να συμβάλει σε αγώνες και απεργίες, σε πλήρη σύγκρουση με το ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και το ΦΑΣΙΣΜΟ, για να διεκδικήσουμε:

• Να κλείσουν τώρα τα κολαστήρια hot spot και όλα τα κέντρα κράτησης/στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

• Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μένουν στις πόλεις, σε ανθρώπινες συνθήκες. Κανένας πρόσφυγας σε κέντρα κράτησης και hot spot. Άσυλο για όλους, ελεύθερη μετακίνηση παντού, κοινωνική ένταξη, παιδεία, υγεία, εργασία, για όλους και όλες.

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα σχολεία για να έχουν όλα τα παιδιά δασκάλους. Μαζικές μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία για να έχουν όλοι/ες πρόσβαση στην Δημόσια Δωρεάν υγεία. Κάλυψη τώρα όλων των κενών.

• Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες/τριες, για να ταξιδέψουν στη πόλη ή στη χώρα επιλογής τους.

• Ίσα εργασιακά δικαιώματα σε πρόσφυγες και μετανάστες.

• Να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι εγκληματικές επιθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

• Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

• Έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Έξω η FRONTEX και το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα!

 

Διαβάστε:  9 θέσεις για την μετανάστευση και το προσφυγικό

Advertisement

One response to “Σάμος: Ρατσιστική «απεργία» με τις πλάτες του ΠΑΜΕ

  1. Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, ουρανός, βουνό και υπαίθριες δραστηριότητες
    Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα η πορεία είχε κάπου στα δυόμιση χιλιάρικα, σύντροφοι αναφέρουν ότι στη πραγματικότητα ήταν κάπου παραπάνω από ένα χιλιάρικο. Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, τα πρώτα μπλόκ που είναι συνδικαλιστικοί φορείς ή παρατάξεις που πρόσκεινται στο κκε είναι αρκετά αραιά. Οι απο πίσω, φαίνεται είχαν τη θέληση να δείξουν την απόσταση από τους μπροστά. Οι σύντροφοι εκεί ανέφεραν ότι στους απο πίσω- που κατέβηκαν χωρίς πανό- μπροστάρηδες ήταν αλήτες ακροδεξιοί της Samos Sos, που έχουν πρωτοστατήσει σε ξύλο ενάντια σε αριστερούς με φιλοπροσφυγική δράση. Τα συνθήματα τους ήταν «κάτω τα χέρια απ’τα νοσοκομεία θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία». Οι μάσκες έχουν πέσει. Το κκε συνδιοργάνωσε πορεία μαζί με τα ρατσιστικά καθίκια του νησιού. Σε κάθε πορεία μας έχουν πρήξει με την απόσταση που κρατούν από τους αριστεριστές κλπ. Εν προκειμένω που κατεβαίνουν με ανθρώπους που θέλουν αυστηρότερο έλεγχο του ποιός μπαίνει στη χώρα ή που θέλουν τιμωρία όσων έχουν αντεθνική δράση, δεν κόπτονται.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s