Ο πόλεμος του Τραμπ ενάντια στους μετανάστες – Σχεδόν 15.000 ανήλικοι βρίσκονται έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στις ΗΠΑ

New Tent Camps Go Up In West Texas For Migrant Children Separated From Parents

του Niles Niemuth για το wsws.org

14 Δεκεμβρίου 2018

Μετάφραση: Νίκος Χ. για το avantgarde

Από την ημέρα που γράφτηκε το άρθρο μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει δύο ανήλικα παιδιά, θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Felipe-Gomez-Alonzo

Και ο 8χρονος Felipe Gomez Alonzo

image

Η 7χρονη Jakelin Amei Rosmery Caal Maquin

Σχεδόν 15.000 ανήλικοι πρόσφυγες κρατούνται αυτή τη στιγμή σε κέντρα κράτησης ανηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νομοθετικές αλλαγές που υλοποίησε η διοίκηση του Trump έχουν γεμίσει τις παιδικές φυλακές και η κυβέρνηση σκέφτεται να αυξήσει τους υπαλλήλους και τα κρεβάτια ώστε να καταστεί δυνατή η κράτηση ακόμη περισσότερων εφήβων.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, το οποίο επιβλέπει τη διαδικασία του εγκλεισμού ανηλίκων προσφύγων σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες, ανέφερε την Πέμπτη ότι το σύστημα ήταν κατά 92% πλήρες. Ανάμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα κέντρα κράτησης είναι ένας καταυλισμός σκηνών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού στο Tornillo του Τέξας, όπου κρατούνται περίπου 2.800 παιδιά στην έρημο.

Τα παιδιά κρατούνται στο Tornillo κατά μέσο όρο για 50 ημέρες προτού δοθούν στους κηδεμόνες τους οι οποίοι συνήθως είναι μέλη της οικογένειας τους που ζουν ήδη στις ΗΠΑ και που αναλαμβάνουν την φροντίδα του ανηλίκου έως ότου καθοριστεί το προσφυγικό τους καθεστώς από έναν δικαστή μετανάστευσης. Ωστόσο η έλευση νέων κρατούμενων είναι στο στρατόπεδο είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την απελευθέρωση τους.

Οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης μπορεί να είναι τραυματικές, καθώς έχουν υπάρξει πλήθος αναφορών για βιασμούς παιδιών, σεξουαλικής κακοποίησης και επιθέσεων. Σημαντικό μέρος αυτών που κρατούνται είναι έφηβα αγόρια από την Κεντρική Αμερική που έχουν περάσει στις ΗΠΑ χωρίς τους γονείς τους, ζητώντας άσυλο λόγω της  φτώχειας και της βίας στις χώρες καταγωγής τους.

Ο αριθμός των φυλακισμένων ανηλίκων άρχισε να διογκώνεται αφού η διοίκηση του Trump άρχισε να εφαρμόζει μια πολιτική που απαιτούσε ο κηδεμόνας καταθέσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα και να περάσει από ποινικό έλεγχο.

Αυτό έχει προκαλέσει φόβο στους πιθανούς κηδεμόνες ότι με αυτό τον τρόπο θα οδηγούνταν άλλα μέλη της οικογένειας σε ενδεχόμενη σύλληψη ή απέλαση. Τουλάχιστον 41 μέλη οικογενειών συνελήφθησαν με σκοπό να απελαθούν το 2018 έπειτα από προσπάθεια τους να αναλάβουν τη φροντίδα ενός κρατούμενου παιδιού.

Η κυβέρνηση Trump κλιμάκωσε δραστικά τις μαζικές συλλήψεις μεταναστών μέσω αιφνίδιων ελέγχων σε χώρους εργασίας από τους πράκτορες της υπηρεσίας Αστυνόμευσης της Μετανάστευσης και των Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement, ICE). Οι συλλήψεις έχουν αυξηθεί περισσότερο από 640 τοις εκατό, από 311 το 2017 σε 2.304 το 2018. Η υπηρεσία Homeland Security τριπλασίασε τις έρευνες της στους εργασιακούς χώρους το 2018, αυξάνοντας από 1.681 το 2017 σε 6.848.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες επιδρομές που πραγματοποίησε  φέτος η ICE ήταν η σύλληψη 146 μεταναστών στις μονάδες επεξεργασίας κρέατος Fresh Mark και άλλων 114 εργαζόμενων που κρατήθηκαν στα κέντρα εξωραϊσμού του Corso’s Flower & Garden τον Ιούνιο στο βόρειο Οχάιο. Οι επιδρομές, οι οποίες μοιάζουν με στρατιωτικές επιχειρήσεις και στις οποίες συμμετέχουν ελικόπτερα, κατέστρεψαν τις κοινότητες των μεταναστών και απέσπασαν ανθρώπους μακριά από τις οικογένειές τους.

«Ο περιορισμός της παράνομης απασχόλησης συμβάλλει στην περαιτέρω εξασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ο Derek N. Benner, αναπληρωτής διευθυντής της Homeland Security, «και μειώνει το φαύλο κύκλο του εγκλήματος, όπως είναι η κλοπή ταυτότητας, η παραχάραξη εγγράφων και παράνομη λήψη επιδομάτων καθώς και η εργασιακή εκμετάλλευση «.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Benner, η κλιμάκωση των επιδρομών και των συλλήψεων από τη διοίκηση του Trump τον περασμένο χρόνο είναι μια επίθεση σε ολόκληρη την εργατική τάξη και δεν συμβάλλει καθόλου στη μείωση της εκμετάλλευσης. Οι Aμερικάνοι εργάτες δεν έχουν κανένα συμφέρον από το να αποχωρίζονται τα παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους. Επιπλέον, οι τακτικές τύπου Γκεστάπο που χρησιμοποιούνται τώρα ενάντια στους μετανάστες θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον ενάντια σε όλους τους εργαζομένους καθώς ο ταξικός αγώνας θα κλιμακώνεται.

Όσο η πολιτική κρίση και η αντιπαράθεση εντός του κρατικού μηχανισμού θα βαθαίνει, ο Trump θα χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το ζήτημα της μετανάστευσης για να συγκροτήσει μια δεξιά, φασιστική βάση υποστηρικτών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και των αστυνομικών δυνάμεων, απευθύνοντας έκκληση στον ακραίο εθνικισμό και ξενοφοβία.

Την Τρίτη, ο Trump απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει το στρατό για να χτίσει τον «συνοριακό φράχτη» μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού. «Εάν οι Δημοκρατικοί δεν μας δώσουν τις ψήφους για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της χώρας μας», δήλωσε σε ένα tweet, «ο Στρατός θα κατασκευάσει τα υπόλοιπα τμήματα του Τείχους. Γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι! «

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόταση του Trump, ο κ. Jamie Davis είπε στο CNN: «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει σχέδιο για την κατασκευή τμημάτων του τείχους. Ωστόσο, το Κογκρέσο μπορεί στη βάση του Τίτλου 10 του Κώδικα των ΗΠΑ, να εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Άμυνας να χρηματοδοτήσει έργα στα σύνορα, όπως για την υποστήριξη επιχειρήσεων κατά των ναρκωτικών ή στη βάση εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο Trump έχει ήδη τοποθετήσει χιλιάδες ενεργούς στρατιώτες στα σύνορα για να βοηθήσουν την Συνοριακή Υπηρεσία, ενισχύοντας τα σύνορα με συρματόπλεγμα. Αυτό που παρουσιάστηκε ως μια περιορισμένη και προσωρινή στρατιωτική επιχείρηση για την αντιμετώπιση των καραβανιών των εργατών της Κεντρικής Αμερικής που ήρθαν για να ζητήσουν άσυλο γίνεται μια μόνιμη εγκατάσταση εντός των ΗΠΑ. Ενώ κάποια στρατεύματα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους, 2.500 έως 4.000 στρατεύματα αναμένεται να παραμείνουν μέχρι την 31η Ιανουαρίου, μετά την παράταση της αρχικής προθεσμίας της 15ης Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας James Mattis.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, αντί να αντιπαρατίθεται στην κλιμάκωση της τρομοκρατικής επίθεσης που ασκείται στους μετανάστες και τους αυξανόμενους περιορισμούς σε όσους ζητούν άσυλο, εναλλάσσεται μεταξύ της σιωπής και της ικεσίας για συμφωνία με την κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών, οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να αποφύγουν ακόμη και το άνοιγμα του ζητήματος της μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα λειτουργούσε διασπαστικά.

Ακόμα και αυτοί που παρουσιάζονται ως «προοδευτικοί», όπως η εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης Alexandria Ocasio Cortez, έχουν αφήσει πια στην άκρη την έκκληση για την «Κατάργηση του ICE». Από την εκλογή της και μετά, η Ocasio-Cortez δεν είπε ουσιαστικά τίποτα για τη μετανάστευση.

Το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί ουσιαστικά συμφωνούν με τον Trump σε σχέση με το ζήτημα της μετανάστευσης έγινε φανερό κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής συνάντησης στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Trump και τον αρχηγό των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Nancy Pelosi και τον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας, Chuck Schumer. Ενώ ο Trump επέμεινε στο ότι θα κλείσει την κυβέρνηση εάν δεν έπαιρνε πλήρη χρηματοδότηση για τον φράχτη, η Pelosi και ο Schumer ανέφεραν ότι ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με το Trump σε σχέση με το ζήτημα της αύξησης της «ασφάλειας των συνόρων».

«Διαφωνούμε σε σχέση με τον φράχτη. Σε σχέση με το αν είναι αποτελεσματικό ή όχι. Δεν διαφωνούμε σε σχέση με την ασφάλεια των συνόρων, αλλά σε σχέση με τον φράχτη», όπως ανέφερε ο Schumer στον Trump.

4 responses to “Ο πόλεμος του Τραμπ ενάντια στους μετανάστες – Σχεδόν 15.000 ανήλικοι βρίσκονται έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στις ΗΠΑ

  1. Παράθεμα: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΣΧΕΔΟΝ 15.000 ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ – Guernica·

  2. Δεν ειναι λιγοι, παντως, αυτοι που ισχυριζονται στις ΗΠΑ οτι ο Ντ.Τραμπ υπονομευεται απο Ρωσους πρακτορες.. Τα συμπερασματα δικα σας! Καλη χρονια ρε συντροφια;)

    Αρέσει σε 1 άτομο

  3. Αν μου επιτρεψετε και ενα τελευταιο σχολιο θα ηθελα να αναρτησω μια παρωδια του γνωστου παιδικου χριστουγεννιατικου τραγουδιου των «12ημερων» απ το Russia Today RT ξανα, καθοτι θεωρω τους ελληνες κομμουνιστες ευφυεις και καλαισθητους..Το USαίικο αντισυστημικο μου μηνυμα ειναι προφανες ακομα και για τους εργαζομενους σε υπηρεσιες ασφαλειας!!

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s