Παύλος Φύσσας. Παρών!

Ανακοίνωση ΚΕΔ

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 5 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία, με μαχαιριά από το χρυσαυγίτη Ρουπακιά, του 34χρονου αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα, αφού πρώτα πάλεψε παλικαρίσια με ένα τσούρμο θρασύδειλους φασίστες που έστησαν καρτέρι σε αυτόν και την παρέα του. Η δολοφονία λαμβάνει χώρα παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας που ως συνήθως «αδυνατούσαν να εμποδίσουν» τους επιτιθέμενους φασίστες όπως άλλωστε συνέβαινε σε κάθε αντίστοιχο γεγονός της περιόδου. Η δολοφονία του Παύλου έγινε σε μια στιγμή που η ναζιστική συμμορία κλιμάκωνε τις επιθέσεις της επιχειρώντας να καθορίσει τις εξελίξεις. Λίγες μέρες πριν στο Πέραμα πολυπληθής ομάδα χρυσαυγιτών με σιδερολοστούς επιτέθηκε σε συνεργείο μελών του ΚΚΕ που αφισοκολλούσε στη ζώνη του Περάματος και μόνο από τύχη δεν άφησε πίσω της νεκρούς παρά μόνο βαριά τραυματισμένους. Λίγους μήνες νωρίτερα ο μετανάστης Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα δολοφονήθηκε από θρασύδειλους ναζίδες της ΧΑ την ώρα που πήγαινε ποδηλατώντας ξημερώματα και αμέριμνος στη δουλειά του. Δεκάδες άλλες επιθέσεις ναζιστικής τρομοκρατίας λάμβαναν χώρα ήδη από το 2011 με θύματα κυρίως μετανάστες και μέλη οργανώσεων του αριστερού και αναρχικού κινήματος. Σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας η ΧΑ, πάντα με την κάλυψη της αστυνομίας, έχτιζε ένα ιδιότυπο καθεστώς Απαρτχάιντ κάτι που επιχειρούσε να επιβάλει την περίοδο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας σε γειτονιές του δυτικού Πειραιά με ορμητήριο τον περιβόητο πυρήνα της Νίκαιας.

Είναι γεγονός ότι 5 χρόνια μετά η ΧΑ είναι η σκιά του τότε εαυτού της. Ακόμα κι αν διατηρεί το εκλογικό ποσοστό της, στο δρόμο δεν δείχνει εμφανώς καμία δυναμική. Ο Άγιος Παντελεήμονας δεν είναι πλέον τσιφλίκι της. Σχεδόν τα μισά γραφεία της ανά την επικράτεια έχουν κλείσει, ακόμα και σε περιοχές όπου εκλέγεται φασίστας βουλευτής. Ο κόσμος που μπορεί να κατεβάζει στο δρόμο στις κεντρικές πολιτικές της εκδηλώσεις (Μελιγαλάς, Ίμια κοκ) φτάνει στην καλύτερη τις λίγες εκατοντάδες. Τα παραπάνω είναι απόλυτα φυσιολογικά. Σαν θρασύδειλα ανθρωπάκια που είναι, οι υποστηρικτές του ναζιστικού κόμματος μπορούσαν να το υποστηρίζουν ανοιχτά μόνο όσο αυτό βρισκόταν υπό τη φτερούγα του κράτους και όσο τα ΜΜΕ το παρουσίαζαν περίπου ως φιλανθρωπική οργάνωση που συνόδευε γιαγιάδες να πάρουν τη σύνταξή τους. Μόνο όσο η «ενασχόλησή τους με τα κοινά» δεν ενείχε κάποιο κίνδυνο για το τομάρι τους. Όταν αυτό άλλαξε έτρεξαν πανικόβλητοι να κρυφτούν.

Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά το μάχιμο αντιφασιστικό κίνημα μέσα από ένα διαρκή αγώνα σε γειτονιές και δρόμους σε όλη τη χώρα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Η ΧΑ στο φόντο και της εν εξελίξει δίκης της δεν είναι η πρώτη επιλογή του αστικού συστήματος. Στο βαθμό που η άρχουσα τάξη αποκαθιστούσε την κυριαρχία της ύστερα από μια περίοδο μαζικής αμφισβήτησης, οι συμμορίες της ΧΑ δεν της ήταν πλέον απαραίτητες για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια αποτέλεσαν ακόμα μια αφορμή για να ξαναβρεθεί ο ακροδεξιός οχετός στο δρόμο. Μπορεί όλοι αυτοί που κλαίγονται για τη Μακεδονία να «μην είναι φασίστες» αλλά είναι σίγουρο ότι ανέχονται τους φασίστες στους κόλπους τους, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για την εκλογική πελατεία του ναζιστικού μορφώματος, το οποίο παρά τις «αποκαλύψεις» για τη ναζιστική του φύση, μπορεί και διατηρεί σχεδόν ατόφια την επιρροή του. Στα εθνικιστικά συλλαλητήρια οι φασιστικές συμμορίες έκαναν δυναμική επανεμφάνιση όχι μόνο στα πέριξ συγκρουόμενοι με τα «κομμουνιστικά ΜΑΤ» του Σύριζα, αλλά κυρίως όταν επιχείρησαν και μερικές φορές το πέτυχαν να επιτεθούν σε καταλήψεις και άλλες δομές του κινήματος πυρπολώντας κτίρια και χτυπώντας μεμονωμένους αγωνιστές. Αυτή τη φορά οι επιχειρήσεις δεν έγιναν με το brand name της ΧΑ. Οι επιτιθέμενοι κρύφτηκαν πίσω από άλλες «κινηματικές» ονομασίες από «πόντιοι», «αγανακτισμένοι μακεδόνες», ΠΑΟΚτζήδες, μέχρι και μέλη άλλων οργανώσεων με φαντεζί μυστικιστικές ονομασίες. Ακόμα και αν η οργανωτική σχέση αυτών των δυνάμεων με τη ΧΑ είναι ασαφής, στην πραγματικότητα πρόκειται για την ίδια πιάτσα. Όσο διαρκεί η δίκη η ΧΑ δείχνει ένα «πολιτικό πρόσωπο», αναμένοντας την επόμενη ευκαιρία.

Άλλωστε η κατάσταση στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά μηδενίζει την πιθανότητα της επανεμφάνισής της. Στην Ουγγαρία η ακροδεξιά είναι στην κυβέρνηση, στην Ιταλία τα στελέχη της μέσα από υπόγειες διαδρομές και με βασικό όχημα τη Λίγκα κυβερνούν τη χώρα. Στην Αυστρία επίσης βρίσκονται στην κυβέρνηση, ενώ στην Γαλλία, τη Σουηδία πρόσφατα, και τη Γερμανία με μεγάλα εκλογικά ποσοστά επιβάλλουν την πολιτική τους ατζέντα. Στη Μ. Βρετανία επίσης. Παντού με συνθήματα κατά των προσφυγικών ροών και της δήθεν ισλαμοποίησης της Ευρώπης.

Στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου οι φασίστες ακολουθούν μεθοδευμένα την ίδια τακτική οργανώνοντας συστηματικά πογκρόμ στη Χίο και περισσότερο στη Λέσβο ενάντια στους πρόσφυγες. Τελευταία τρομοκρατούν τους δημοσιογράφους που δεν αναπαράγουν το ρατσιστικό μίσος. Όπου τους παίρνει κάνουν το ίδιο. Σε όλες τις περιπτώσεις όχι σαν ΧΑ αλλά σαν αγανακτισμένοι, πατριώτες νοικοκυραίοι που «κινδυνεύει» δήθεν η γειτονιά τους, το χωριό τους, το νησί τους, οι επιχειρήσεις τους ή η χώρα τους. Είναι η ίδια τακτική που ακολούθησε η ΧΑ στα πρώτα της βήματα στον Αγιο Παντελεήμονα πριν φορέσουν οι αγανακτισμένοι τα μπλουζάκια της οργάνωσης κεφαλαιοποιώντας τις επιτυχίες τους.

Ακριβώς γι αυτό δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός. Ο φασιστικός υπόκοσμος είναι εδώ και λειτουργεί από τα κάτω και μ αυτόν τον τρόπο αναπαράγει τον εαυτό του. Επιπλέον έχει πολιτική εκπροσώπηση ακόμα και αν οι συμμορίες είναι εν υπνώσει. Στο χέρι μας είναι αν ο συρφετός αυτός θα είναι μια ακίνδυνη δεξαμενή ακροδεξιών και φοβικών μικροαστών ψηφοφόρων, ή μια δύναμη ικανή να επιβληθεί το δρόμο και να σπείρει την τρομοκρατία σε όσους θεωρεί ότι δεν ανήκουν στον εθνικό κορμό και την Άρια φυλή.

Είναι προφανές ότι το κράτος σήμερα δεν αβαντάρει ανοιχτά τη ΧΑ ακόμα και αν η μπατσαρία της Χίου ή της Λέσβου τους καλύπτει με τον πιο προκλητικό τρόπο ακόμα και σήμερα. Όμως το κίνημα και οι συνειδητές του δυνάμεις δεν μπορεί να επαφίενται στις εκάστοτε διαθέσεις του κρατικού μηχανισμού και του αστικού πολιτικού προσωπικού. Όσο ο ναζιστικός υπόκοσμος συνεχίζει να υπάρχει στα υπόγεια των κοινωνικών διεργασιών, όσο συνεχίζει να ασχολείται απρόσκοπτος με τις παραοικονομικές του δραστηριότητες πουλώντας προστασίες και νταβατζιλίκια ολούθε, και όσο ο κεντρικός του πολιτικός εκπρόσωπος παραμένει στη θέση του παριστάνοντας το νόμιμο κόμμα, ο φασιστικός κίνδυνος συνεχίζει να είναι εδώ και μπορεί ανά πάσα στιγμή να κληθεί στα όπλα.

Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει οι ναζίδες να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη και από κάθε εναλλακτική. Όπου το κίνημα υποτίμησε αυτή τη δουλειά βρέθηκε προ εκπλήξεων όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Τα μηνύματα από την Ευρώπη κάθε άλλο παρά αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Γι’ αυτό και έχει σημασία το αντιφασιστικό κίνημα να στερήσει κάθε ζωτικό χώρο από τα ναζιστικά σκουπίδια, παλεύοντας ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό και – κυρίως – μην αφήνοντας τους ναζίδες να εμφανιστούν πουθενά. Ο φασισμός έχει βάθος, σχέδιο και πρόγραμμα. Όποιος νομίζει ότι θα τους αντιμετωπίζει φωνάζοντας «φασίστες φασίστες» είναι βαθιά γελασμένος. Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε έναν πολιτικό επανεξοπλισμό απέναντι στη φασιστική προπαγάνδα. Όχι τόσο για να μεταπείσουμε τους «παραπλανημένους» ψηφοφόρους της ΧΑ, αλλά κυρίως για να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι ότι απέναντί μας έχουμε μια συνειδητή οργανωμένη και μαζική απειλή που είναι χωμένη στη διπλανή πόρτα. Αυτή ακριβής η απειλή είναι που οδήγησε στη δολοφονία του Φύσσα, στη οργανωμένη φασιστική τρομοκρατία και κάποτε στην ναζιστική επέλαση της δεκαετίας του 1930. Όλα αυτά ήταν χθες και μπορεί να είναι και αύριο.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τις οργανώσεις του συνεχίζεται!

Όλοι-ες στην συναυλία μνήμης Π.Φύσσα στο παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων Δραπετσώνα Σάββατο 15/9 στις 9μμ και στην αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι Τρίτη 18/9, 5.30μμ στο μνημείο και πορεία στα γραφεία της ΧΑ στον Πειραιά

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση  Avantgarde

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s