Από τους G7 ώς τη σύνοδο της Σανγκάης, η αμερικάνικη αλαζονεία τρώει τα μούτρα της

3366538_1200x800

της Sara Flounders, 12 Ιούνη 2018

Πηγή: https://www.workers.org/2018/06/12/from-g7-to-shanghai-summit-u-s-swagger-falls-flat/

Μετάφραση: Νίκος Χ. για το avantgarde

Η απάντηση των παγκόσμιων δυνάμεων στην αλαζονική απόσυρση του προέδρου Donald Trump από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν καθώς και στις άγριες απειλές επιβολής δασμών στους συμμάχους των ΗΠΑ έχει αναδείξει το ότι η επιρροή των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα βαίνει μειούμενη.

Αυτό έγινε πολύ φανερό κατά τη σύνοδο κορυφής των επτά μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων – ΗΠΑ, Καναδά,  Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας- που έλαβε χώρα στο Κεμπέκ του Καναδά. Με εξαίρεση την Ιαπωνία, οι άλλες έξι χώρες είναι επίσης ηγετικά μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ που διοικείται από τις ΗΠΑ.

Οι προσβολές και οι αντιφατικές δηλώσεις του Trump πριν και μετά τη συνάντηση των G7 καθώς και οι απειλές του για επιβολή νέων δασμών, πράγμα το οποίο θα εξαπέλυε έναν απρόβλεπτο εμπορικό πόλεμο, ενίσχυσαν το αίσθημα ότι η παγκόσμια καπιταλιστική τάξη, στην οποία κυριαρχούσε ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ εδώ και 70 χρόνια, εισέρχεται σε νέα φάση αστάθειας.

Η Ουάσιγκτον είναι όλο και περισσότερο ανίκανη να ορίζει την παγκόσμια ατζέντα. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν πλέον να διατάζουν τα έθνη του κόσμου να απομονώσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ή το Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον λίγα να προσφέρουν εκτός από απειλές στρατιωτικής καταστροφής, δυσθεώρητα χρέη και αθέτηση συμφωνιών. Αυτή η μη διατηρήσιμη κατάσταση είναι ο λόγος της αλαζονείας, των ακατάληπτων tweets και της νευρικότητας του Trump.

Η συνάντηση της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη μεταξύ του Πρόεδρου Κιμ Γιονγκ-ουν και του Trump καθώς και το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφτηκε, προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα – και παγκοσμίως. Αλλά αυτό δύσκολα μπορεί να αναχθεί στην ικανότητα του Trump ως διαπραγματευτή. Τα γεγονότα στην Ασία έχουν μία δυναμική που δεν μπορεί να ελεγχθεί από τις ΗΠΑ.

Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: Οι εγκάρδιες συναντήσεις του Προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν και του Προέδρου Κιμ της ΛΔΚ. Οι δύο συναντήσεις του Προέδρου Κιμ με τον Πρόεδρο Σι της Κίνας. Η διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, η οποία αντιτάχθηκε σε όλες τις κυρώσεις προς την ΛΔΚ και ολοκλήρωσε τις διαδικασίες της την ημέρα πριν από την άφιξη του Trump στην Ασία. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι δεκαετείς προσπάθειες των ΗΠΑ για απομόνωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας απέτυχαν παταγωδώς.

G7 – μια σύνοδος ληστών

Παλαιότερα, οι σύνοδοι κορυφής των G7 συνήθως περιορίζονταν σε όμορφες κυριακάτικες φωτογραφήσεις, που αποκρυσταλλώνονταν σε αόριστες δηλώσεις ενότητας που σκοπό είχαν να αποκρύψουν τις βαθιές οικονομικές αντιπαλότητες που εκφράζονταν στο παρασκήνιο.

Το μόνο που ενώνει όλους αυτούς τους κορυφαίους αξιωματούχους, οι οποίοι εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους τραπεζίτες και εταιρείες, είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Συμφωνούν για την αναγκαιότητα βομβαρδισμού της Λιβύης από το ΝΑΤΟ, την προσπάθεια συντονισμένης αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, την επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας και την προσπάθεια συρσίματος της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Συμφώνησαν να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία και να την εκδιώξουν από το τότε G8, όταν η Ρωσία κίνησε τις δυνάμεις της το 2014 για να αποτρέψει τη νατοϊκή κατάληψη του μοναδικού ναυτικού της λιμανιού στην Κριμαία.

Τις περασμένες δεκαετίες, οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να κατευθύνουν αυτή τη σύνοδο των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του κόσμου προς όφελός τους λόγω της μεγάλης τους επιρροής. Στην ουσία, πρόκειται για μια σύνοδο κλεφτών και ληστών, μια συμμαχία που έχει ως σκοπό τη λεηλασία του αναπτυσσόμενου κόσμου μέσω διεθνών τραπεζικών συμφωνιών, αξιοποιώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και επιβάλλοντας αποπνικτικές κυρώσεις σε χώρες βγαίνουν εκτός της γραμμής. Αλλά ταυτόχρονα, αυτοί οι πειρατές βρίσκονται επίσης σε έναν αδυσώπητο αγώνα μεταξύ τους.

Ένα νέο είδος συμμαχίας

Όσο η συνάντηση των ηγετών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών οδηγούταν προς το τέλος της στον Καναδά, μια άλλη πολύ διαφορετική συνάντηση άνοιγε στην Κίνα.

Περισσότεροι από 2.500 εγχώριοι και ξένοι δημοσιογράφοι καθώς και 2.000 επισκέπτες ήρθαν στο Κινγκντάο, μια παραθαλάσσια πόλη στην επαρχία Σαντόνγκ, για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) που έλαβε χώρα στις 9 και 10 Ιουνίου. Υπογράφηκαν δώδεκα συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας.

Στη σύνοδο κορυφής του ΟΣΣ περιλαμβάνονται οκτώ ασιατικές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τέσσερις από αυτές – η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και το Πακιστάν – είναι μεγάλες χώρες. Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν είναι επίσης μέλη. Πολλές άλλες ασιατικές χώρες έχουν είναι σε καθεστώς παρατηρητή ή καθεστώς συνεργάτη. Τα κράτη μέλη της συνόδου αντιπροσωπεύουν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το νεότερο μέλος της συνόδου κορυφής του ΟΣΣ είναι το Ιράν.

Αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας συνάντηση δεν έχει λάβει την απαραίτητη προσοχή στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Ο τίτλος όμως που έδωσε το CNNMoney πραγματικά συμπυκνώνει τη νέα πραγματικότητα: «Ξεχάστε το G7. Μια σύνοδος κορυφής που συμβαίνει στην Κίνα είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία» (8 Ιουνίου).

Ο ΟΣΣ δεν είναι μία επαναστατική συμμαχία. Ούτε είναι κάποιος διεθνής συνασπισμός που έχει ως σκοπό να αμφισβητήσει τις καπιταλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας ή την παγκόσμια τάξη θεμελιωδώς.

Πρόκειται για μια διεθνή συνάντηση που δεν σχετίζεται με τα φόρουμ που ελέγχονται από τους ιμπεριαλιστές. Πολλές από τις χώρες μέλη που συμμετέχουν απειλούνται από τον ιμπεριαλισμό και βρίσκονται στην αναζήτηση αμοιβαίας βοήθειας και συνεργασίας για να αναπτυχθούν.

Στην αρχή συγκροτήθηκε ως μία περιφερειακή οργάνωση προώθησης της ασφάλειας, όμως τα κράτη που εντάσσονται στον ΟΣΣ επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην επέκταση του εμπορίου και στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα σχέδια που έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό, την εισαγωγή νέων βιομηχανιών και προηγμένων τηλεπικοινωνιών και θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της εργατικής τάξης σε ολόκληρη την περιοχή.

Η ατζέντα της Κίνας για τη σύνοδο κορυφή του ΟΣΣ είναι η επέκταση της περιφερειακής επιρροής της και η υπέρβαση της στρατιωτικής περικύκλωσης των ΗΠΑ μέσω διαφόρων εμπορικών συμφωνιών και συμφωνιών ενίσχυσης των υποδομών των συνεργαζόμενων κρατών. Έχει στη διάθεσή της τους εθνικοποιημένους πόρους της και την γνώση που απαιτείται για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων μεγάλης κλίμακας και την αναβάθμιση υποδομών, όπως μεγάλους δρόμους, σιδηροδρόμους, λιμάνια, αγωγούς και τις τηλεπικοινωνίες, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών των γειτονικών χωρών.

Οι ΗΠΑ σπάνε τη συμφωνία με το Ιράν

Η ανακοίνωση του Trump στις 8 Μάη έσκισε τη συμφωνία με το Ιράν, το λεγόμενο Comprehensive Plan of Action, το οποίο είχε υπογραφεί από επτά χώρες – ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Ιράν αλλά και Ευρωπαϊκή Ένωση – μετά από χρόνια διαρκών απειλών από τις ΗΠΑ. Αν και το Ιράν είχε εκπληρώσει όλες τις περιοριστικές διατάξεις της συνθήκης, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις και νέες ποινές για οποιαδήποτε χώρα που συνεργάζεται με το Ιράν.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, μαζί με την ΕΕ, κατήγγειλαν τη μονομερή δράση των ΗΠΑ επειδή αυτή μπλόκαρε τις επιχειρηματικές τους συμφωνίες. Στην κοινή τους δήλωσή, υπενθύμισαν επισήμως στον Trump ότι με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η συμφωνία με το Ιράν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα. Παρά την εναντίωσή τους στην απόφαση της Ουάσιγκτον, άρχισαν να περιορίζουν τις δραστηριότητες τους στο Ιράν.

Η αποχώρηση του Trump από τη συμφωνία με το Ιράν δεν αποτελεί έκπληξη. Κρίνοντας από τις εκατοντάδες συνθήκες που έκανε με τα αυτόχθονα έθνη μέχρι τη Συνθήκη Ειρήνης με το Βιετνάμ, και από τις συμφωνίες με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ώς την αντιπυραυλική συνθήκη με τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον ποτέ δεν σεβάστηκε ή συμμορφώθηκε με τα σύμφωνα που έχει κάνει με καταπιεσμένα, αναπτυσσόμενα ή επαπειλούμενα έθνη.

Ωστόσο, η απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από την υπογεγραμμένη συμφωνία, να επαναφέρει κυρώσεις και να απαιτήσει και από κάθε άλλη χώρα είτε να επιβάλει και αυτή κυρώσεις ή να υποστεί τις συνέπειες, δεν έχει την εμβέλεια που είχε πριν από πέντε χρόνια.

Η Πρόσκληση της Κίνας προς το Ιράν

Η Κίνα – ο νούμερο ένα ενεργειακός εταίρος του Ιράν – αξιοποίησε  την προσπάθεια της Ουάσινγκτον να απομονώσει το Ιράν και έκανε σημαντικά βήματα έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της Wall Street αλλάζοντας το παιχνίδι.

Ο Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ προσκάλεσε τον Ιρανό Πρόεδρο Χασσάν Ρουχανί σε διμερή συνάντηση για να συζητήσουν για το εμπόριο και τη συνεργασία των δύο κρατών. Ο Τσινπίνγκ κάλεσε επίσης δημοσίως το Ιράν να συμμετάσχει στη συνάντηση του ΟΣΣ.

Το Ιράν αποτελεί βασικό κόμβο μεταφορών μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης και παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα σε χώρες που έχουν μόνο χερσαία σύνορα. Η πρόταση της Κίνας για κατασκευή σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας στην Κεντρική Ασία είναι επωφελής και για το Ιράν και για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.

Επίσης το Ιράν πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών με το Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο ηγείται η Ρωσία.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα μπορούν να εμπορεύονται με βάση το κινεζικό γουάν, το οποίο τώρα είναι ένα διεθνές νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να αποφεύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις τόσο στο Ιράν όσο και στη Ρωσία, οι οποίες περιπλέκουν όλες τις συναλλαγές με βάση τα δολάριο ΗΠΑ.

Συμμετοχή στον ΟΣΣ

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τόσο ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας όσο και ο πρόεδρος Μαμνούν Χουσσάιν του Πακιστάν παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής του ΟΣΣ και αντάλλαξαν χειραψία.

Αυτά τα δύο κράτη –που διαθέτουν πυρηνικά– έχουν κάνει τρεις πολέμους μεταξύ τους. Η πολιτική της Βρετανίας και των ΗΠΑ για δεκαετίες ήταν η διατήρηση της Ινδίας και του Πακιστάν σε κατάσταση εχθρικής διαμάχης.

Οι πρόεδροι τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ασίας που είναι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες – του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Κιργιζιστάν και του Τατζικιστάν – συμμετείχαν ως μέλη. Κάθε χώρα εξασφάλισε πολύ ευνοϊκές νέες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες. Για παράδειγμα, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε μεγαλύτερο τμήμα της περιφερειακής ενέργειας, η Κίνα προσφέρει σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες όπως το Καζακστάν, το μεγαλύτερο εξαγωγέα ουρανίου στον κόσμο, τη δυνατότητα πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές για τις εξαγωγές της καθώς και τη δυνατότητα αύξησης του περιφερειακού εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επίσης παρακολούθησε τη σύνοδο κορυφής. Η οικονομία της Ρωσίας είναι πολύ μικρότερη από της Κίνας και έχει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας στον κόσμο. Παράλληλα αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ

Το Κινγκντάο ήταν μια συμβολική επιλογή για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής του ΟΣΣ. Βρίσκεται στο ανατολικό τέλος ενός τεράστιου σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη την Ευρασία και αποτελεί ένα σημαντικό εφοδιαστικό κέντρο που συνδέει την Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του μεταξιού με τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου Αιώνα.

Σύμφωνα με τις κινεζικές ειδήσεις, αυτή η 18η Σύνοδος Κορυφής «αναμένεται να επικυρώσει ένα πενταετές διάγραμμα για την εφαρμογή της Συνθήκης για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας», καθώς και να εγκρίνει περισσότερες από δέκα συμφωνίες συνεργασίας που καλύπτουν σημαντικούς τομείς όπως η ασφάλεια, η οικονομία και οι ανταλλαγές ανθρώπινου δυναμικού».

Αλλαγή των συσχετισμών

Η οικονομική κυριαρχία του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ έχει μειωθεί δραματικά. Όπως επίσης και η βαρύνουσα σημασία που είχαν οι χώρες της ΕΕ.

Αντίθετα, το μερίδιο στην παγκόσμια οικονομία που έχουν οι περιοχές του Ασιατικού Ειρηνικού αναμένεται να αυξηθεί στο 39% μέχρι το 2023, ενώ το ποσοστό της Βόρειας Αμερικής εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 25%, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα υπόλοιπα μέλη των G7- πλην ΗΠΑ- δεν θα τα πείραζε  «αν υπέγραφαν μία συμφωνία έξι χωρών εάν χρειαζόταν». Οι υπόλοιπες έξι χώρες των G7 έχουν τώρα μια μεγαλύτερη αγορά από αυτή των ΗΠΑ.

Όμως, όπως επεσήμανε ο Πούτιν, η συνδυασμένη αγοραστική δύναμη της ΟΣΣ ξεπερνά πλέον την αγοραστική δύναμη των G7.

Οι αναφορές και τα σχόλια των ΜΜΕ για το φετινό ΟΣΣ επικεντρώθηκαν σε αυτήν την υπό διαμόρφωση νέα συμμαχία που προκαλεί την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη που είναι υπό την αιγίδα των Η.Π.Α.

Όλα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στις συνομιλίες του Trump με τη ΛΔΚ. Ο Trump αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κοινό μέτωπο χωρών οι οποίες είναι αποφασισμένες να μην ενδώσουν στις απειλές ή τις κυρώσεις των ΗΠΑ, που στόχο έχουν να απομονώσουν οποιαδήποτε χώρα ή να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρες περιοχές.

Το Πεντάγωνο απειλεί ανοιχτά

Η απάντηση του Πενταγώνου στην ιστορική αυτή συγκέντρωση του ΟΣΣ ήταν να στείλει στις 5 Ιουνίου αμερικάνικα Β-52 βομβαρδιστικά στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Νωρίτερα, στις 27 Μαΐου, δύο πολεμικά πλοία έπλευσαν κοντά στα νησιά της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, που είναι υπό τη διεκδίκηση της Κίνας. Η Κίνα κατήγγειλε την αμερικανική στρατιωτικοποίηση της περιοχής και θεώρησε  την συνειδητή παραβίαση των συνόρων της ως εξαιρετικά προκλητική ενέργεια.

Ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των G7 η Βρετανία και η Γαλλία συγκρούστηκαν, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εντάξουν τα πολεμικά τους πλοία στην επιθετική ναυτική επιχείρηση των Η.Π.Α., που φέρει την ονομασία «Freedom of Navigation Flotilla» (Στολίσκος Ελεύθερη Ναυσιπλοία) που λαμβάνει χώρα στον σημαντικότερο ναυτιλιακό διάδρομο του κόσμου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η σχετική ανακοίνωση των ιμπεριαλιστών πειρατών έγινε στη Σιγκαπούρη, ημέρες πριν από τη συνάντηση του Trump με τον Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ-ουν της ΛΔΚ.

Αυτή η παρωχημένη διπλωματία των κανονιοφόρων δεν μπορεί να εμποδίσει τους λαούς του κόσμου να επιδιώξουν την ανάπτυξη και την επικοινωνία.

One response to “Από τους G7 ώς τη σύνοδο της Σανγκάης, η αμερικάνικη αλαζονεία τρώει τα μούτρα της

  1. Μια ειρωνεία της τύχης (και μήνυμα ίσως?) είναι πως το Τσινγκτάο ήταν παλιά γερμανική κτήση!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s