Για την υπεράσπιση της Νικαράγουα απέναντι στις ΗΠΑ και τους πραξικοπηματίες πράκτορές τους

manifestantes-protestan-en-una-vc3ada-publica-de-managua-efe

Διεθνής κοινή δήλωση για τη Νικαράγουα

Frente Comunista dos Trabalhadores (Κομμουνιστικό Εργατικό Μέτωπο) – Βραζιλία

Socialist Fight (Σοσιαλιστική Πάλη) – Βρετανία

Workers Socialist League (Εργατική Σοσιαλιστική Λίγκα) – ΗΠΑ

Tendência Militante Bolchevique (Αγωνιστική Μπολσεβίκικη Τάση) – Αργεντινή

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση – Ελλάδα

Για την υπεράσπιση της Νικαράγουα απέναντι στις ΗΠΑ και τους πραξικοπηματίες πράκτορές τους

Ένα νέο σημείο έντασης ανοίγει στον ψυχρό πόλεμο της εποχής, μια νέα επιχείρηση «αλλαγής καθεστώτος» βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τώρα να υποστηρίζουν μια εκστρατεία για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Νικαράγουα.

Από τις 18 Απρίλη, ένοπλες δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες έχουν εξαπολύσει ένα κύμα βίαιων επιθέσεων εναντίον δημόσιων οργανισμών, αριστερών διαδηλωτών και αστυνομίας, με σκοπό να δημιουργήσουν χάος και να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο στη χώρα. 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 80 έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 30 αστυνομικών. Οι περισσότεροι από τους θανάτους έχουν προκληθεί από τη θανατηφόρα χρήση πυροβόλων όπλων από δεξιούς προβοκάτορες.

Η στρατηγική είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στη Λιβύη, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ουκρανία, και ανεπιτυχώς στην Ταϊλάνδη, τη Συρία και τη Βενεζουέλα. Στην περίπτωση της Νικαράγουα, μετά το θρίαμβο του Ντανιέλ Ορτέγκα το 2007, η πρεσβεία των ΗΠΑ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εντατικής υποστήριξης της δεξιάς αντιπολίτευσης, τη «Φιλελεύθερη Συμμαχία της Νικαράγουα» (ALN).

Η γεωπολιτική αιτία αυτού του κλιμακούμενου πραξικοπήματος βρίσκεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επαναβεβαιώσουν την ηγεμονία τους πάνω σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως «πίσω αυλή» τους, τη Λατινική Αμερική, μέσω της ανατροπής των μη υπάκουων κυβερνήσεων και την απομόνωση των «κρατών-παριών». Οι ΗΠΑ θέλουν να βεβαιωθούν πως ο καθένας στη Λατινική Αμερική κατανοεί πως δεν υπάρχει εναλλακτική, και να τελειώσουν ακόμα και με την ανάμνηση πιθανών εναλλακτικών πορειών. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται επίσης να ανασταλεί εντελώς ο κίνδυνος της υλοποίησης του κινεζικού πρότζεκτ για την κατασκευή ενός μεγάλου καναλιού μεταξύ των δύο ωκεανών, πολύ μεγαλύτερου από την ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ διώρυγα του Παναμά. Εάν υλοποιούνταν ένα τέτοιο έργο, το οποίο έχει προσωρινά ανασταλεί, αυτό θα επέτρεπε στην Κίνα να πραγματοποιήσει ένα άλμα στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ανοιχτό εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, και θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την κατασκευή του καναλιού αυτού από τους ανταγωνιστές τους. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να επιβάλουν επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος στη Νικαράγουα, προσπαθώντας να ανατρέψουν την κυβέρνηση των Σαντινίστας κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα.

Η δεξιά εξέγερση ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σαντινίστας για αναστολή των διαπραγματεύσεων με την οργάνωση εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα της Νικαράγουα, το Consejo Superior de la Empresa (COSEP). Η κυβέρνηση του FSLN προσπάθησε να συνάψει συμφωνία με τους εργοδότες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Καθώς δεν υπήρξε συμφωνία, οι Σαντινίστας ανακοίνωσαν μονομερώς τις μεταρρυθμίσεις στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης της Νικαράγουα (INSS).

Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης της Νικαράγουα

Ανάλογα με το συσχετισμό δυνάμεων, το μεγάλο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο και οι πράκτορές του στη Νικαράγουα μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν ένα επιτυχημένο πραξικόπημα, να ανατρέψουν την κυβέρνηση του FSLN ή έστω να φτάσουν σε μια συμφωνία με τους Σαντινίστας για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε βάρος των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του ενεργού πληθυσμού.

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει έλλειμμα περίπου 75 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η κυβέρνηση των Σαντινίστας και οι επιχειρηματίες έχουν διαφορετικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εξισορροπηθεί το έλλειμμα.

Στη Νικαράγουα, το μεγάλο κεφάλαιο δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση των Σαντινίστας να διατηρήσει την ελάχιστη ηλικία των 60 ετών και το χρόνο συμμετοχής σε 750 εβδομάδες. Κατηγορούν το INSS ότι είναι έτοιμο να πτωχεύσει και πως πραγματοποιεί επενδύσεις χωρίς εμπορική απόδοση. Πριν από την εξέγερση, οι Σαντινίστας είχαν ήδη υποχωρήσει, αποδεχόμενοι τη μείωση των συντάξεων κατά 5%. Η πολιτική αυτή των παραχωρήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο ενάντια στο δίκιο των μαζών αποθαρρύνει την αριστερή εθνικιστική κυβέρνηση, δημιουργεί σύγχυση στους εργάτες και ευνοεί τη Δεξιά, όπως είδαμε στην περίπτωση του ΡΤ στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με το Telesur*, η μεταρρύθμιση των Σαντινίστας υποστηρίζει τη σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς των εργοδοτών κατά 3,25%· την αύξηση της συμβολής των εργαζομένων κατά 0,75%· την αύξηση της συνεισφοράς της κυβέρνησης στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα κατά 1,25%· την αναθεώρηση του ανώτατου μισθού, ώστε αυτοί που κερδίζουν υψηλούς μισθούς να πληρώνουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης ανάλογα με το εισόδημά τους· αφαιρεί το 5% των συντάξεων των συνταξιούχων για να λαμβάνουν τα ίδια οφέλη για την υγεία με τους ενεργούς εργαζομένους (που σήμερα δεν λαμβάνουν)· τη διατήρηση του αριθμού των εβδομαδιαίων εισφορών, ώστε να δικαιούται κανείς πλήρη σύνταξη στις 750 εβδομαδιαίες εισφορές· τη διατήρηση της μειωμένης σύνταξης και της ελάχιστης σύνταξης· τη διατήρηση του δώρου Χριστουγέννων· τη διατήρηση της αξίας των συντάξεων έναντι της ετήσιας υποτίμησης κατά 5%· τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα όλων των κλινικών του INSS.

Με τη σειρά τους, στη διαμάχη αυτή, τα αφεντικά θέλουν: αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από 60 σε 65 χρόνια· εξάλειψη της μειωμένης σύνταξης που καταβάλλεται στους συνταξιούχους που δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τις 750 εβδομαδιαίες εισφορές που απαιτούνται για να λάβουν πλήρη σύνταξη· εξάλειψη της ελάχιστης σύνταξης που εγγυάται ότι κανείς δεν θα παίρνει σύνταξη χαμηλότερη από τον ελάχιστο μισθό των βιομηχανικώνεργατών· τη μη διατήρηση της σύνδεσης της αξίας της σύνταξης απέναντι στο εθνικό νόμισμα ως αντιστάθμισμα της ετήσιας υποτίμησης του 5% που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα· το διπλασιασμό του αριθμού των εβδομαδιαίων εισφορών για σύνταξη από 750 στις 1500·την ιδιωτικοποίηση των κλινικών του INSS.

Είναι απαραίτητο να κατανικήσουμε εντελώς τις προσπάθειες των πραξικοπηματιών του ιμπεριαλισμού, να συμπτύξουμε ενιαίο μέτωπο με το FSLN, συνδικάτα και λαϊκές και φοιτητικές οργανώσεις, να διευρύνουμε τις μαζικές επιτροπές αυτοάμυνας και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να εξοπλίσει το λαό για να συντρίψουμε τους νέους «Κόντρας». Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από τα ιστορικά και επικίνδυνα όρια του Σαντινίσμο, να συγκεντρώσουμε δυνάμεις και πολιτική οργάνωση των μαζών για να απαιτήσουμε η αύξηση κατά 5% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης να καταβάλλεται από τους εργοδότες. Είναι απαραίτητο να μην έχουμε εμπιστοσύνη σε καμιά συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της δεξιάς αντιπολίτευσης εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιταχθούμε στην ιδιωτικοποίηση της συνταξιοδότησης, την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης και το χρόνο εισφορών, αγωνιζόμενοι για την εθνικοποίηση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του συστήματος υγείας, κάτω από εργατικό έλεγχο, για να διασφαλισθεί η διατήρηση του ελεγχόμενου από το κράτος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για τους χρήστες του, τους ενεργούς και συνταξιούχους εργαζομένους.

Η υπέρβαση του Σαντινίσμο από τους εργάτες είναι προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης

Η Δεξιά έχει αρκετές εφεδρείες, από τις πιο πολιτικές έως και τις πιο φασιστικές και στρατιωτικές. Οι επιχειρηματίες του COSEP και η δεξιά πτέρυγα της Καθολικής Εκκλησίας καθοδηγούν πολιτικά τις διαδηλώσεις, ενώ παράλληλα οργανώσεις όπως οι Πολίτες για την Ελευθερία (Citizens for Freedom) και η δεξιά διάσπαση των Σαντινίστας, το Σαντινιστικό Ανανεωτικό Κίνημα (Sandinistan Renovation Movement, MRS) είναι οι βασικοί ενορχηστρωτές των επιθέσεων. Η υποστήριξη που παρέχουν συγκεκριμένες ομάδες της σεχταριστικής Αριστεράς στις συμμορίες αυτές αποδεικνύει την αντιδραστική φύση των διαδηλώσεων. Τα τελευταία χρόνια, μια πολιτική οργάνωση που διεκδικεί διεθνώς την τροτσκιστική ταυτότητα, η LIT (IWL-FI) υπό την ηγεσία του βραζιλιάνικου PSTU, έχει υποστηρίξει και εξωραΐσει όλες τις εκστρατείες αλλαγής καθεστώτος και τα πραξικοπήματα του ιμπεριαλισμού.

Επομένως, η υποστήριξη που δίνει η LIT στις διαδηλώσεις στη Νικαράγουα, από κοινού με το Partido de los Trabajadores de Costa Rica και το PST- Onduras, έχοντας ως δεδομένο ότι έχει υποστηρίξει όλες τις πρόσφατες επιθέσεις του ιμπεριαλισμού σε Λιβύη, Συρία, Ουκρανία, Αίγυπτο και Βραζιλία είναι ένα σημείο που δείχνει ότι οι συγκεκριμένες διαμαρτυρίες είναι τμήμα ενός αντιδραστικού κινήματος πρακτόρων του ιμπεριαλισμού, με τους οποίους φαίνεται να μοιάζει όλο και περισσότερο η LIT. Όταν έχετε αμφιβολίες ως προς τη θέση που πρέπει να πάρετε σε κάθε περίπτωση, δείτε… Εάν η LIT είναι υπέρ, είμαστε αντίθετοι. Εάν είναι αντίθετη, είμαστε υπέρ.

Από το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν ανελλιπώς ένοπλες δεξιές ομάδες που έχουν διαπράξει τις χειρότερες φρικαλεότητες στη Νικαράγουα ενάντια στους εργαζομένους της χώρας. Η πιο γνωστή ομάδα θανάτου που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ ήταν οι αντεπαναστάτες «Κόντρας» που ξεκίνησαν ένα δεξιό αντάρτικο αφότου το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Σαντινίστας ανέτρεψε την κυβέρνηση της Εθνικής Φρουράς του δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα το 1979. Καθ ‘όλη τη δεκαετία του ’80, οι Κόντρας επέβαλαν το χάος για να αποσταθεροποίησαν την κυβέρνηση των Σαντινίστας μέχρι το 1990, που το FSLN έχασε τις εκλογές από τη Δεξιά. Μόλις το 2006 κατάφερε να ανακτήσει την κυβέρνηση με τον Ντανιέλ Ορτέγκα. Για άλλη μια φορά  οι Σαντινίστας απειλούνται από μία βίαιη αντεπανάσταση. Μετά την εκλογή του Ντανιέλ Ορτέγκα το 2006 και την επανεκλογή του το 2011 και το 2016, η Δεξιά άρχισε να εξημερώνεται.

Αλλά η μεγαλύτερη αδυναμία του Σαντινίσμο έγκειται στον αστικό, μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του FSLN. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Σαντινίστας αντιτίθενται στην πραγματοποίηση μιας πλήρους κοινωνικής επανάστασης στη χώρα, διαφωνούν με την απαλλοτρίωση των μέσων παραγωγής ολόκληρης της μεγάλης μπουρζουαζίας και του ιμπεριαλισμού, αντιτάσσονται στον εξοπλισμού όλου του εργαζόμενου λαού και τον πλήρη αφοπλισμό της φασιστικής δεξιάς πτέρυγας.

Η αδυναμία του Σαντινίσμο υπογραμμίζεται από την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αποσύρει τη μεταρρύθμιση. Στις 22 Απρίλη, μετά από πέντε μέρες βίαιων κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει υποχωρήσει κάτω από την πίεση και τον εκβιασμό της Δεξιάς, ζητώντας από το COSEP να επιστρέψει στο τραπέζι για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και με την Καθολική Εκκλησία ως εγγυητή της ειρήνης. Ακόμη και αν η κυβέρνηση υποχωρήσει εντελώς και αποδεχτεί πλήρως τις απαιτήσεις του ιμπεριαλισμού και της Δεξιάς σε μια προσπάθεια να τους κατευνάσει, το πρόσφατο ιστορικό του ιμπεριαλισμού στις επιχειρήσεις αλλαγής καθεστώτος -Ουκρανία, Συρία κλπ- δείχνει ότι κατά πάσα αυτή η προσπάθεια είναι μάταιη.

Την ίδια βδομάδα που έλαβε χώρα η αντιδραστική επίθεση στη Νικαράγουα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν τις κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, του Περού και της Παραγουάης, και αυτές υπάκουσαν, να αποχωρήσουν από την Unasur, την Ένωση των Χωρών της Νότιας Αμερικής, που ιδρύθηκε το 2008 από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες με σκοπό την αντιστάθμιση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αν νικήσουν οι ιμπεριαλιστικές συμμορίες στη Νικαράγουα θα ενισχυθεί η δεξιά αντίδραση σε όλο τον κόσμο, θα ευνοηθεί ο αποκλεισμός της Κούβας, το δεξιό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και ο βομβαρδισμός της Συρίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπερασπίζουμε το FSLN από τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από τον ιμπεριαλισμό «Κόντρας», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποστηρίζουμε πολιτικά τον  Σαντινίσμο και καλώντας την εργατική τάξη να υπερβεί τη λογική της ταξικής συνεργασίας και να αγωνιστεί για τα δικαιώματά της. Η ήττα της Δεξιάς στη Νικαράγουα θα αποδυναμώσει τον ιμπεριαλισμό καθώς και τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως είναι η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης,  και θα αποτελέσει μια νίκη για τους εργαζόμενους που θα προωθήσει τον αγώνα για τον σοσιαλισμό.

Σημειώσεις

* Tortilla con Sal, Telesur, 21.04.2018. “Nicaragua: Next in Line for Regime Change?”. https://www.telesurtv.net/english/opinion/Nicaragua-Next-in-Line-for-Regime-Change-20180421-0014.html

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s