Μετά τις επιθέσεις εναντίον της Συρίας αυξάνονται οι κραυγές για γενικευμένο πόλεμο από τις ΗΠΑ

Του Will Morrow για το World Socialist Web Site

Μετάφραση: Νικολέττα Κίτσου για το avantgarde

Μετά τις  πυραυλικές επιθέσεις του περασμένου σαββατοκύριακου από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία εναντίον της Συρίας,  εντός του αμερικανικού πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου και στις μυστικές υπηρεσίες  αναπτύσσεται μία εκστρατεία για  ευρύτερο πόλεμο που θα οδηγούσε στην απειλή πυρηνικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Την Τρίτη, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επέκριναν την κυβέρνηση Τραμπ  για την “περιορισμένη” φύση της επίθεσης και ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να δεσμευτεί σε μια πιο εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση για να ανατρέψει την κυβέρνηση Άσαντ και να αντιμετωπίσει το Ιράν και τη Ρωσία.

Μετά από μια απόρρητη ενημέρωση προς τη Γερουσία από τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία στρατηγική και φαινόταν πρόθυμη “να παραδώσει τη Συρία στον Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν”. Πρόσθεσε ακόμη: “Νομίζω ότι ο Άσαντ, μετά από αυτήν την επίθεση,  πιστεύει ότι είμαστε μόνο για σχολιασμό στο τουίτερ και καθόλου για δράση”.

Ο Γκράχαμ ζήτησε την καθιέρωση μόνιμης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τμήματα της Συρίας, κάτι που αναπόφευκτα θα απαιτούσε  την κατάρριψη των ρωσικών αεροσκαφών, και την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος για να συνεργαστούν με τους αντιπροσώπους τους, τις δυνάμεις που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και τους Κούρδους. Δήλωσε ακόμη ότι  δεν θα πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία και το Ιράν να συνεχίσουν “να κερδίζουν χωρίς αμφισβήτηση το πεδίο της μάχης”.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς επέκρινε την πρόσφατη απειλή του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους: “Είναι σημαντικό για μας να διατηρήσουμε την εμπλοκή μας στη Συρία”. Και συνέχισε: “Αν αποσυρθούμε εντελώς, χάνεται το πλεονέκτημά μας σε οποιαδήποτε διπλωματική λύση ή ανοικοδόμηση ή οποιαδήποτε ελπίδα για τη Συρία στη μετά τον Άσαντ εποχή”.

Η απερισκεψία της αμερικανικής άρχουσας ελίτ εκφράστηκε σε ένα άρθρο της Σούζαν Ράις, πρώην πρεσβευτή στον ΟΗΕ και στη συνέχεια συμβούλου εθνικής ασφάλειας επί Ομπάμα,  που δημοσιεύθηκε χθες στους New York Times.

Στο άρθρο αυτό, η Ράις αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων. Ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να διατηρήσει επ’ αόριστον την κατοχή του ενός τρίτου περίπου της συριακής επικράτειας κατά μήκος των βόρειων και ανατολικών συνόρων με την Τουρκία και το Ιράκ, μιας περιοχής που περιλαμβάνει τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας. Αυτή η άποψη ευθυγραμμίζεται  με τις ολοένα πιο συχνές και ξεκάθαρες εκκλήσεις που κάνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για έναν μόνιμο διαμελισμό της χώρας.

Η Ράις γράφει ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της “πρέπει να βοηθήσουν στην εξασφάλιση, στην ανασυγκρότηση και στην εδραίωση αποτελεσματικής τοπικής διακυβέρνησης στις απελευθερωμένες περιοχές”. Αυτή είναι η κωδική ορολογία  για την εγκαθίδρυση  νεοαποικιακού ελέγχου στην περιοχή και τη χρησιμοποίησή της ως βάση για επιχειρήσεις κατά της κυβέρνησης Άσαντ και των ρωσικών και ιρανικών δυνάμεων.

Αφήνοντας στην άκρη το απατηλό πρόσχημα περί χημικών όπλων που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί ο βομβαρδισμός από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η Ράις επισημαίνει τους στόχους μιας τέτοιας επέμβασης: “Αυτό θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανατρέψουν τις ιρανικές φιλοδοξίες για τον έλεγχο της περιοχής που περιλαμβάνει το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο, να διατηρήσουν την επιρροή τους σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς εκτάσεις και να αρνηθούν στον κ. Άσαντ ένα σημαντικό τμήμα του συριακού εδάφους, εν αναμονή μιας διπλωματικής λύσης”.

Αυτή η στρατηγική βρίσκεται σε στοιχειώδη συμφωνία με το κύριο άρθρο της Wall Street Journal της 16ης Απριλίου που καλεί τον Τραμπ να δημιουργήσει “ασφαλείς ζώνες” στη βόρεια Συρία, τόσο στο κατεχόμενο από τις ΗΠΑ έδαφος ανατολικά του ποταμού Ευφράτη όσο και στην περιοχή των συνόρων με την Ιορδανία. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, “δεν θα απειλούσε τον έλεγχο του Άσαντ στην υπόλοιπη Συρία”, αλλά θα “έστελνε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν αφήνουν την περιοχή στο Ιράν και τη Ρωσία”. Το άρθρο κάνει έκκληση για μια “ειρήνη βασισμένη στη διαίρεση της χώρας σε θύλακες με κριτήριο εθνικά χαρακτηριστικά”.

Αυτό που συζητείται είναι ο μόνιμος διαμελισμός και η αναδιάρθρωση της Συρίας και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, εν μέρει για να δοθεί στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό μια προωθημένη βάση δράσης για τις πολεμικές προετοιμασίες εναντίον του Ιράν και της Ρωσίας.

Ένα σχόλιο της 15ης Απριλίου στη Journal από τον Ράιαν Κρόκερ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Συρία, και τον Μάικλ Ο’ Χάνλον, ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, που συνδέεται με το Δημοκρατικό Κόμμα, συμβουλεύει οι μελλοντικές αεροπορικές επιδρομές “να κλιμακωθούν, στοχεύοντας τη στρατιωτική διοίκηση και τον έλεγχο, την πολιτική ηγεσία και ίσως ακόμη και τον ίδιο τον κ. Άσαντ … Στόχοι εντός του Ιράν δεν θα πρέπει να αποκλειστούν, ανάλογα με την πρόκληση”.

Την Τρίτη, οι Times δημοσίευσαν μια είδηση βασισμένη σε δηλώσεις ανώνυμων στρατιωτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Άμυνας Μάτις είχε προτρέψει τον Τραμπ να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τον βομβαρδισμό, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τον πρόεδρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, “σε αρκετές συναντήσεις του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα, [ο Μάτις] υπογράμμισε τη σημασία της σύνδεσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων με την υποστήριξη του κοινού, άποψη που ο κ. Μάτις  διατηρεί εδώ και καιρό”.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο, οι Times τόνισαν παρομοίως την ανάγκη να εγκρίνει το Κογκρέσο νομοθεσία που να επιτρέπει περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και αλλού.

Αναφέρεται επίσης ευρέως ότι ο Μάτις είχε συμβουλεύσει η επιλογή των συριακών στόχων να γίνει κατά τρόπο που να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ρωσικών αντιποίνων. Αυτό που κρύβεται πίσω από αυτές τις εκτιμήσεις, τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές, είναι η ανάγκη της προετοιμασίας για έναν εκτεταμένο και αιματηρό πόλεμο που πιθανόν θα ενέπλεκε μεγάλο αριθμό αμερικανικών στρατευμάτων και θα οδηγούσε σε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία ή/και το Ιράν. Αυτό θα απαιτούσε σκληρά μέτρα σε βάρος της αντιπολεμικής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ, για τα οποία θεωρείται απαραίτητη μία νόμιμη εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο ως φύλλο συκής.

Στο άρθρο της στους Times η Ράις ζητά από τις ΗΠΑ “να συνεχίσουν να αποφεύγουν την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία”, ενώ παράλληλα να μην επιτρέψουν να έχουν “η Ρωσία και το Ιράν απόλυτη ελευθερία”. Η Ουάσιγκτον πρέπει να “απωθήσει σταθερά και έξυπνα“ τη Ρωσία, γράφει, “όσον αφορά είτε στα χημικά όπλα είτε σε άλλες φρικαλεότητες ”.

Με άλλα λόγια, η CIA πρέπει να συνεχίσει να κατασκευάζει μια ατελείωτη σειρά από προβοκάτσιες και προσχήματα για να δικαιολογήσει την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να απομακρύνει τη Ρωσία από εμπόδιο στην εγκαθίδρυση της ηγεμονίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και σε όλη την Ευρασία.

Ένα τέτοιο πρόσχημα προσφέρθηκε με τη δημοσίευση τη Δευτέρα μιας κοινής κυβερνητικής έκθεσης ΗΠΑ-Βρετανίας που κατηγορεί τη Ρωσία αορίστως  για πράξεις “πολέμου στον κυβερνοχώρο” εναντίον της Δύσης. Παρόλο που το έγγραφο δεν διατύπωνε ούτε μία συγκεκριμένη κατηγορία ούτε παρείχε αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της Ρωσίας, προβλήθηκε εκτεταμένα από όλα τα μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα υστερίας στις ΗΠΑ και να νομιμοποιηθεί μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Τα δίκτυα καλωδιακής τηλεόρασης των ΗΠΑ ξεκίνησαν την Τετάρτη πιο εμφανώς προβάλλοντας αναφορές για το θάνατο του Ρώσου ερευνητή δημοσιογράφου Μαξίμ Μπορόντιν, του οποίου οι έρευνες περιελάμβαναν τον ρωσικό μισθοφορικό στρατό Ομάδα Βάγκνερ. Ο Μπορόντιν έπεσε από μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου στο Γεκατερίνμπουργκ την Κυριακή. Κατά τον συνήθη τρόπο, πριν από οποιαδήποτε έρευνα και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, τα ΜΜΕ αναφέρουν ευρέως το θάνατο του Μπορόντιν ως την τελευταία μιας μακράς σειράς δολοφονιών που υποτίθεται ότι διέταξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ένταση της εκστρατείας κατά της Ρωσίας αυξάνεται αναλογικά με την αποκάλυψη των επίσημων δικαιολογιών για το βομβαρδισμό της Συρίας ως ψεμάτων. Πέντε μέρες μετά την επίθεση κανένα στοιχείο δεν προσκομίστηκε που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση Άσαντ διενήργησε αεροπορική επίθεση στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται οι αποδείξεις ότι το περιστατικό σκηνοθετήθηκε από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ως πρόσχημα για επέμβαση.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν υποστηριχθεί από διεφθαρμένα και δουλοπρεπή μέσα ενημέρωσης. Έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες από την οργάνωση Αμεροληψία και Ακρίβεια στο Ρεπορτάζ  (Fairness and Accuracy in Reporting), ένα παρατηρητήριο για τα μέσα ενημέρωσης, αποκαλύπτει ότι ούτε μία συντακτική επιτροπή ανάμεσα σε αυτές των 100 πρώτων σε κυκλοφορία αμερικανικών εφημερίδων δεν αντιτάχθηκε στο βομβαρδισμό της Συρίας.

Ο ρόλος που παίζουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης στη διάδοση των ψεμάτων της κυβέρνησης φάνηκε σε μια συνέντευξη που πήρε το βρετανικό Sky News από τον βρετανό υποστράτηγο Τζόναθαν Σω στις 13 Απριλίου την παραμονή του βομβαρδισμού. Όταν ο Σω βγήκε από την πεπατημένη και αναρωτήθηκε ποιο πιθανό κίνητρο θα μπορούσε να έχει η κυβέρνηση Άσαντ για να  πραγματοποιήσει μια επίθεση με χημικά όπλα, δεδομένου ότι οι δυνάμεις του βρίσκονταν ένα βήμα πριν την επικράτησή τους επί των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ “ανταρτών” στη Ντούμα και μια χημική επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη δυτική επέμβαση, η οικοδέσποινα του Sky, Σαμάνθα Ουάσιγκτον, τον έκοψε απότομα ενώ μιλούσε και έκλεισε τη συνέντευξη.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s