Για τη συντριβή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης! Νίκη στο συριακό στρατό!

Φωτογραφία του χρήστη ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ.

Ανακοίνωση ΚΕΔ

Tα ξημερώματα της 14ης Απρίλη ο συνασπισμός της Αυτοκρατορίας (Αμερική, Γαλλία και Βρετανία) εξαπέλυσε μπαράζ 100 πυραύλων τόμαχοκ ενάντια στη Συρία, με το γνωστό γελοίο πρόσχημα περί χημικών. Την ίδια μέρα ήταν προγραμματισμένο να καταφθάσει στη Συρία κλιμάκιο του OPCW για να ελέγξει τους ισχυρισμούς περί χημικών, ενώ η Ρωσία κατηγορεί ανοιχτά τη Βρετανία πως συμμετείχε ενεργά στο στήσιμο της προβοκάτσιας. Η συριακή αεράμυνα κατέρριψε τους περισσότερους πυραύλους (71 από τους 103), ξεφτιλίζοντας τους δολοφόνους των λαών.

Λίγες μέρες πριν την πυραυλική επίθεση του Σαββάτου, στις 9/4 η αεροπορία του σιωνιστικού κράτους βομβάρδισε τη συριακή βάση Τιγιας κοντά στην πόλη Χομς με αποτέλεσμα 14 νεκρούς οι μισοί εκ των οποίων ήταν ιρανοί «φρουροί της επανάστασης».

Είναι πλέον σαφές ότι οι ΗΠΑ μαζί με την Μ. Βρετανία και τη Γαλλία πραγματοποίησαν το πλήγμα αυτό κατά της Συρίας σε βοήθεια των χρηματοδοτούμενων από τη δύση αποδεκατισμένων ισλαμιστικών ομάδες της πρώην Αλ Νούσρα κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της ανατολικής Γκούτα από το συριακό στρατό.

Οι ιμπεριαλιστές βομβαρδίζουν στόχους της Συρίας επιχειρώντας στο πεδίο της μάχης να επαναφέρουν στην επικαιρότητα το σχέδιο της ανατροπής του Άσαντ και να προσφέρουν ένα δίχτυ προστασίας στους παρατρεχάμενους και χρηματοδοτούμενους από τη δύση τζιχαντιστές. Εδώ και ένα μήνα τα δυτικά βοθροκάναλα έπαιζαν την ίδια ελεεινή κασέτα για τα «αθώα θύματα» της ανατολικής Γκούτα προετοιμάζοντας το έδαφος για να γίνει αποδεκτή στα μάτια της δυτικής κοινής γνώμης η εν εξελίξει στρατιωτική επέμβαση, μπας και σώσουν έτσι τα βρωμοτόμαρα που πολεμούν για λογαριασμό τους στη Συρία.

Ήδη απειλούν τη Σύρια με νέα πυραυλικά χτυπήματα. Τα παρατρεχάμενα της δύσης μίντια (BBC κλπ) αυτή την ώρα παίζουν τη νέα κασέτα για χημικά στο Ιντλίμπ το άντρο των τζιχαντιστών που η συριακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να απελευθερώσει.

Είναι πολύ πιθανό η εν εξελίξει επίθεση να εγκαινιάσει μια ανοιχτή πλέον επέμβαση στη Συρία πέρα από την υποστήριξη στις παρατρεχάμενες ισλαμιστικές οργανώσεις προκειμένου να εξανεμιστούν τα κέρδη της συριακής κυβέρνησης στα πολεμικά μέτωπα. Στριμώχνοντας ταυτόχρονα τη Ρωσία και το Ιράν στη μέση Ανατολή επικαιροποιούν τη θέση τους ως τα μοναδικά αφεντικά του πλανήτη δίνοντας και μια σαφή προειδοποίηση σε όσους απειλούν την  παγκόσμια ηγεμονία της αυτοκρατορίας.

Το ελληνικό κράτος εταίρος της αυτοκρατορίας μέσα από την συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ προσφέρει πλήρως την υποστήριξή του στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η βάση της Σούδας αποτελεί τον βασικό κόμβο ανεφοδιασμού των πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών της συμμαχίας που επιτίθεται στη Συρία. Σε χθεσινό ανακοινωθέν  οι 28 υπουργοί της ΕΕ, μαζί τους και ο έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς δίνουν πλήρη κάλυψη στις επιδρομές:  «Το Συμβούλιο της ΕΕ κατανοεί ότι οι στόχοι των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία ήταν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την πρόληψη της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών από το συριακό καθεστώς για να σκοτώσει το λαό του… Καταδικάζει έντονα τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επίθεσης κατά της Ντούμα». Την  ίδια ώρα η ΕΕ δηλώνει πως «θα συμμετάσχει σε προσπάθειες σταθεροποίησης στις περιοχές που απελευθερώνονται από το Da’esh από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στη βορειοανατολική Συρία», όπερ σημαίνει ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δηλώνουν πλέον ανοιχτά την κατοχή του 30% του συριακού εδάφους ανατολικά του Ευφράτη και στα μέρη που το ISIS κάνει παράδοση παραλαβή στις δυνάμεις που το χρηματοδοτούσαν και με τη βιτρίνα του SDF.

Μπροστά στην εγκληματική επίθεση κανένας προοδευτικός άνθρωπος δεν μπορεί να στέκεται ουδέτερος. Η αντιδραστική ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας, με την υποστήριξη των μελών του ΝΑΤΟ και του ελληνικού κράτους φυσικά, πρέπει να ηττηθεί κατά κράτοςΗ Συρία και οι σύμμαχοι της έχουν κάθε δικαίωμα να αμυνθούν και να απαντήσουν. Όσοι αυτή τη κρίσιμη στιγμή που η αυτοκρατορία, ο πυλώνας του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, επικαιροποιεί με τα όπλα την ηγεμονία του στον πλανήτη, συνεχίζουν να αλληθωρίζουν μιλώντας αόριστα για ιμπεριαλισμούς που επεμβαίνουν στη Συρία δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το αποκοιμίζουν τον κόσμο της αριστεράς. Ας απαντήσουν χωρίς περιστροφές: η πυραυλική επίθεση των Αμερικάνων και των συμμάχων τους πρέπει να απαντηθεί, ναι ή όχι; Έχει δικαίωμα η συριακή κυβέρνηση να αμυνθεί; Αν στην άμυνα αυτή συνδράμουν οι σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης η Ρωσία και το Ιράν, θα πρέπει να τους καταγγείλουμε;  Ή μήπως η άμυνα στην αμερικανική επίθεση είναι εξίσου άδικη;

Η αριστερά που μιλάει για το λαό της Συρίας γενικά και αόριστα κρύβεται πίσω από το δακτυλάκι της. Αλήθεια ποιος ακριβώς είναι ο στόχος των πυραυλικών επιθέσεων για τις οποίες διαδηλώνουν όλοι αυτές τις μέρες; Ο λαός της Συρίας γενικά ή οι στρατιωτικές βάσεις του συριακού στρατού;  Κανένας λαός δεν γίνεται στόχος στο σύνολό του του, εκτός αν μιλάμε για γενοκτονία. Στόχος είναι οι μάχιμες δυνάμεις που αντιστέκονται. Οι Γερμανοί καταχτητές χτύπαγαν τον ΕΛΑΣ και καίγανε τα χωριά, στο βαθμό που αυτό θα τους βοήθαγε στην εξόντωση των μάχιμων ανταρτών. Τέρμα πια με το αριστερό τσάμικο. Όποιος είναι πραγματικά ενάντια στα πυραυλικά χτυπήματα του αμερικανοαγγλογαλλικού συνασπισμού ας σταματήσει να προκαλεί κουμφούζιο μιλώντας για «αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα» πάνω από τη Συρία. Το πρόβλημα για αυτή την αριστερά δεν είναι ο βομβαρδισμός του συριακού στρατού αλλά ο πόλεμος γενικώς και αορίστως. Το καθήκον που βάζει δεν είναι να ηττηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση, αλλά να μην λερώσουμε εμείς τα χέρια (το ελληνικό κράτος προφανώς) με αυτή. Εκεί κολλάει το «καμία συμμετοχή». Το πρόβλημα αυτής της πασιφιστικής αριστεράς είναι μην κινδυνέψει η «ασφάλεια του κάθε ευρωπαίου» και του έλληνα. Αλήθεια, ποια είναι η αλληλεγγύη της αριστεράς αυτής σε αυτόν που τώρα δέχεται την πυραυλική επίθεση; Καμία! Η αριστερά δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο για τους στόχους των πυραύλων, αλλά για τον «κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου», εξαιτίας προφανώς μιας πιθανής απάντησης του αμυνόμενου συριακού στρατού. Αντ’ αυτού μόνο αερολογίες, στο γάμο του καραγκιόζη, για κάποιον πληττόμενο συριακό λαό, που πλήττεται όμως γενικά και αόριστα από ένα πόλεμο υπέρτερων δυνάμεων που μαίνεται στην περιοχή του. Προφανώς αν οι αμερικάνοι και η ΕΕ δώσουν τις αναγκαίες διευκρινήσεις στους αριστερούς κλαψοειρηνιστές, ότι οι βόμβες δεν πέφτουν στα κεφάλια του «συριακού λαού», αλλά μονάχα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που παράγονται τα χημικά του «χασάπη» Άσαντ τότε να μην υπάρχει και λόγος να διαδηλώνουμε.

Γι’ αυτή την αριστερά δεν υπάρχει μάχιμο υποκείμενο που αξίζει να του δώσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας σε αυτή τη σύγκρουση. Δεν υπάρχει κανείς που να επιθυμούμε τη νίκη του στο πεδίο της μάχης. Εν ολίγοις δεν υπάρχει τίποτα να ελπίζουμε. Υπάρχουν μόνο θύματα που οφείλουμε να περιθάλψουμε. Είναι η ίδια λογική που στον ελληνικό εμφύλιο έβλεπε «αδελφό να σφάζει αδελφό», άμαχους και ορφανά εκατέρωθεν. Είναι η αριστερά των ίσων αποστάσεων. Αυτή η αριστερά, κυρίαρχη στις δυτικές χώρες, το μόνο που καταφέρνει είναι να ουδετεροποιεί τις κοινωνικές δυνάμεις και τον κόσμο της από μια σύγκρουση που έπρεπε αναφανδόν να ταχθεί με το μέρος των αντινεοαποικιακών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στην επέλαση της αυτοκρατορίας, και έτσι να βάζει το χεράκι της στην επιτυχία της ιμπεριαλιστικής επίθεσης, αφού δεν αρνείται ότι και το «άλλο στρατόπεδο» είναι εξίσου συνυπεύθυνο για ότι συμβαίνει. Τότε κύριοι γιατί να κάνουμε κάτι; Αν όλοι είναι το ίδιο ας τους αφήσουμε να σφαχτούν. Με την ίδια λογική αν το συριακό κράτος αντεπιτεθεί και -εμείς το ευχόμαστε- βουλιάξει μερικές αμερικάνικες φρεγάτες και το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman» μήπως θα πρέπει να καλέσουμε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη συριακή πρεσβεία -που παρεμπιπτόντως την έχει κλείσει το ελληνικό κράτος- ή έστω στη ρωσική ή την ιρανική; Άλλωστε κάθε πυραυλικό χτύπημα δεν «αναζωπυρώνει τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου σε όλη την ανατολική Μεσόγειο» όπως κλαψουρίζει η αριστερά του «ούτε-ούτε»; Εκεί καταλήγουν οι θλιβερές σκέψεις του αριστερού πασιφισμού και της κλάψας.

Ποιος διέλυσε τη Συρία και τη Λιβύη την ώρα που κάποιοι μας έλεγαν για την επανάσταση ενάντια στον Καντάφι, και τον Ασαντ αναπαράγοντας τα παραμύθια των παρατρεχάμεων της Δύσης στη Συρία;

Για μας ο πόλεμος στη Συρία είναι άδικος από τη μεριά των δυτικών ιμπεριαλιστών, και των συμμάχων τους στην περιοχή (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και όλους όσους χρηματοδοτούν τις αντιδραστικές ισλαμιστικές οργανώσεις) και δίκαιος από τη μεριά της συριακής κυβέρνησης, και των συμμάχων της (Ιράν, Χεσμπολάχ, Ρωσία). Δεν υπάρχουν δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα στην περιοχή, τελεία και παύλα.

Δεν διαδηλώνουμε ενάντια σε όλους. Δεν διαδηλώνουμε γενικά υπέρ της ειρήνης. Αυτή η ειρήνη είναι η «pax americana» και αυτή την «ειρήνη» θέλει να επικαιροποιήσει η αυτοκρατορία που ηγεμονεύει στον πλανήτη από τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Αυτή είναι μια ψεύτικη ειρήνη, είναι η καπιταλιστική ειρήνη. Διαδηλώνουμε για την καταστροφή αυτής της ειρήνης, διαδηλώνουμε για την ήττα της αυτοκρατορίας, για τη νίκη των αντιιμπεριαλιστικών και όλων των δυνάμεων που αντιστέκονται στην επαναποικιοποίηση της Συρίας που κάποιοι ανόητα τις ονομάζουν «το άλλο ιμπεριαλιστικό μπλοκ», βγάζοντας λάδι τη σύγχρονη Ρώμη.

 • Νίκη στα όπλα της Αντίστασης! Για τη συντριβή της ιμπεριαλιστική επέμβασης!

 • ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΕΣΜΠΟΛΑΧ–ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ – ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ!

Όλοι στη συγκέντρωση Τρίτη 17 Απριλίου, 7μμ στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση  Avantgarde

 

One response to “Για τη συντριβή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης! Νίκη στο συριακό στρατό!

 1. Το ερευνητικό κέντρο που ισοπέδωσε το χτύπημα των ιμπεριαλιστών ήταν μεταξύ άλλων και χώρος παρασκευής αντικαρκινικών φαρμάκων. Τα οποία η Συρία πρέπει να φτιάχνει μόνη της, γιατί οι κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί καθιστούν την εισαγωγή τους εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη. Τι λέτε, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Σας περισσεύει λίγη αγανάκτηση για να ψελλίσετε κάτι για αυτό το νέο έγκλημα ενάντια στο λαό της Συρίας ή αποκάματε καταγγέλλοντας το δικτάτορα;

  https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-scene/syria-strike-reduces-research-center-to-smoking-rubble-idUSKBN1HL107

  Άλλο ένα πλήγμα στο χιλιοχτυπημένο σύστημα υγείας της Συρίας, που παραμένει δημόσιο και ως επί το πλείστον δωρεάν, παρεμπιπτόντως. Ο Τιμ Άντερσον γράφει στο 11ο κεφάλαιο του βιβλίου του (το οποίο δεν έχει εκδοθεί ακόμα για γραφειοκρατικούς λόγους, αλλά θα εκδοθεί σύντομα), με τίτλο «Υγεία και κυρώσεις»:

  «Ο Δρ. αλ-Νάγιεφ (σ.σ. τότε υπουργός Υγείας της Συρίας) μάς είπε ότι, από την έναρξη της κρίσης το Μάρτιο του 2011, 67 από τα 94 εθνικά νοσοκομεία της χώρας είχαν δεχτεί επίθεση και είχαν υποστεί ζημιές, με τα 41 να βρίσκονται εκτός λειτουργίας. 174 εργαζό-μενοι στον τομέα της υγείας είχαν σκοτωθεί, 127 είχαν τραυματιστεί και 33 είχαν απαχθεί. Επιπλέον, 1921 κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας είχαν υποστεί ζημιές και 678 βρίσκονταν εκτός λειτουργίας. 421 ασθενοφόρα είχαν χαθεί ή βρίσκονταν εκτός λειτουργίας, και 197 οχήματα υποστήριξης είχαν υποστεί βλάβη, με τα 169 να βρίσκονται εκτός λειτουργίας (al Nayef 2013). Αυτή η κλίμακα καταστροφής δείχνει ότι οι υποστηριζόμενες από τη Δύση ένοπλες ομάδες προσπαθούσαν να καταστρέψουν ένα λειτουργικό κράτος, ενώ ελά-χιστα ενδιαφέρονταν για τη λαϊκή υποστήριξη.
  […]
  Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει το πιο ολοκληρωμένο καθεστώς κυρώσεων ενάντια στη Συρία (OFAC 2013). Πρόσφατες κυρώσεις ξεκίνησαν το 2004, όταν η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε ότι η Συρία «υπονόμευε τις αμερικανικές και διεθνείς προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του Ιράκ». Στη συνέχεια, το 2011, ήρθαν οι εκτελεστικές εντολές της κυβέρνησης Ομπάμα «σε απάντηση των συνεχιζόμενων βιαιοπραγιών και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στη Συρία». Ένα διάταγμα του Αυγούστου του 2011 απαγορεύει σε Αμερικανούς (συμπεριλαμβανομένων εταιρειών με 10% ή παραπάνω αμερικανική μετοχική σύνθεση) να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε «νέα επένδυση». Απαγορεύει επίσης την πώληση «οποιωνδήποτε υπηρεσιών στη Συρία», τις εισαγωγές συριακών πετρελαϊκών προϊόντων καθώς και «οποιαδήποτε συναλλαγή» ή χρηματοδότηση που σχετίζεται με τη Συρία.
  […]
  Ωστόσο, οι οικονομικές κυρώσεις έριξαν την αξία της συριακής λίρας και ανέβασαν τις τιμές των καυσίμων και βασικών τροφίμων. Η μελέτη υποδεικνύει τρεις τρόπους με τους οποίους οι κυρώσεις επηρέασαν την υγεία στη Συρία. Πρώτον, οι τιμές πολλών βασικών αγαθών (όπως το γάλα, το φυσικό αέριο, το ρύζι και οι ντομάτες) τριπλασιάστηκαν κατά το πρώτο έτος των κυρώσεων, καθώς τα εισοδήματα μειώνονταν, καθιστώντας τα αγαθά αυτά μη προσβάσιμα. Αυτό το έλλειμμα στη διατροφή είχε μεγάλο αντίκτυπο, ειδικά στις μητέρες και τα μωρά. Δεύτερον, εκτοξεύτηκε το κόστος των φαρμάκων για μη μεταδοτικές ασθένειες. Οι κυρώσεις έχουν μπλοκάρει «την είσοδο βασικών ιατρικών ειδών στη χώρα, μεταξύ των οποίων φάρμακα για τον καρκίνο, το διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις». Πολλοί πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας επείγουσα θεραπεία. Τρίτον, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες σχεδόν τις περιοχές (που συχνά επιδεινώνονται από τις επιθέσεις των ένοπλων ομάδων στις γραμμές και τους σταθμούς ηλεκτρικού ρεύματος) θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ευάλωτων ανθρώπων στις ακραίες θερμοκρασίες του χειμώνα και του καλοκαιριού, όταν η θέρμανση και η ψύξη είναι περισσότερο απαραίτητη (al Faisal and Al Saleh 2012: 3-4).»

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s