Έμποροι όπλων -με ή χωρίς μεσάζοντες- για την πατρίδα ρε γαμώτο

Το ελληνικό κράτος εξοπλίζει τους Σαουντ για να συνεχίσουν τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη

Κ.Μαραγκός για το Avantgarde

Η δημόσια συζήτηση γύρω από τη υπόθεση της πώλησης 300000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 64 εκατ. ευρώ εξαντλείται από την κυβέρνηση Καμένου Αριστεράς και δεξιοποταμίσιας αντιπολίτευσης σε ένα σίριαλ γύρω το ποιος είναι ο μεσάζων υπονοώντας ότι όπου και μεσάζων παίζουν και οι σχετικές μίζες. Βεβαίως δεν το λένε στα ίσα αλλά το υπονοούν. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα εθνίκια όπου γης εκτός από το να πουλάνε πατρίδα θρησκεία και οικογένεια φροντίζουν το μέλλον τους με μπόλικα εκατομμύρια πολλά από τα οποία βρίσκονται αραγμένα στους σχετικούς φορολογικούς παραδείσους. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που έχει εξοργιστεί σύσσωμη η φιλελεδικη αντιπολίτευση, που πολλά από τα εκλεκτά της μέλη έχουν φάει τις μίζες της αρκούδας στα εξοπλιστικά ως είθισται για κάθε εμποράκο των ιερών και των όσιων του έθνους. Ο Κικίλιας και τα υπόλοιπα λαγωνικά του Κυρίακου και του Άδωνη βλέπουν στην υπόθεση μια ευκαιρία να πιάσουν τον Καμένο στη φάκα. Ποιος είναι ο μεσάζοντας; Τι ρόλο παίζει κάποιος Παπαδόπουλος; Γιατί δεν τον αναγνωρίζει η Σαουδική Αραβία; Η τελευταία αποκάλυψη για τον μεσάζοντα σύμφωνα με τον Κικίλια και την Σπυράκη είναι ότι φέρεται να εκπροσωπεί και την Ιορδανία. Στο τέλος αυτός ο Παπαδόπουλος θα βρεθεί να εκπροσωπεί τον ISIS και την Αλ Νούσρα. Η συμφωνία όμως για την οποία εγκαλεί η αντιπολίτευση τον Καμένο και τον Σύριζα ήταν σε πλήρη γνώση της. Προς τι λοιπόν τόσος θόρυβος; Μήπως ότι τρώνε άλλοι τα λεφτά απ’ αυτούς που τα τρώγανε τα τελευταία 150 χρόνια; Ή μήπως πλέον το ελληνικό κράτος διά του Σύριζα και του Καμένου δεν μοιράζει πλέον μίζες σε μεσάζοντες και υπουργούς κάτω από το τραπέζι όπως ισχυρίζονται οι τωρινοί αγνοί διαχειριστές του;

Όπως και να χει όμως πίσω από αυτό που συζητάνε οι διαχειριστές του ελληνικού κράτους υπάρχει κάτι για το οποίο δεν γίνεται καμία συζήτηση. Και αυτό είναι το μόνο ουσιώδες. Η πώληση πυρομαχικών αυτή καθευατή και μάλιστα στη Σαουδική Αραβία για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εδώ και 2,5 χρόνια κατά της Υεμένης με απολογισμό μέχρι στιγμής 8.650 νεκρούς (ίσως και διπλάσιος αριθμός) μεταξύ των οποίων 1500 τουλάχιστον παιδιά, 58.600 τραυματισμένους, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, και 7 εκατομμύρια να βρίσκονται σε κατάσταση λιμού σε πληθυσμό 27 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα βλήματα Μ1 105 mm για τα οποία γίνεται ο λόγος τα έχει άμεση ανάγκη ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας για να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Υεμένης στο οποίο και έχουν εισβάλει αρκετά από τα 460 άρματα Μ60 Patton που διαθέτει. Οι Σαουδάραβες βιάζονται να πάρουν τα βλήματα των 105 mm το συντομότερο δυνατόν προφανώς γιατί δεν βρίσκουν κάπου αλλού διαθέσιμο σχετικό υλικό και ενδεχομένως για να αποφύγουν ένα πιθανό εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, λόγω των εγκλημάτων που ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι συντελούνται στον πόλεμο της Υεμένης. Όπως είναι προφανές, οι Σαουδάραβες δεν μπορούν να περιμένουν την παραγωγή νέων βλημάτων και βιάζονται να αγοράσουν μεταχειρισμένο αμυντικό υλικό για να αντιμετωπίσουν τις αντεπιθέσεις των Χούτι. Για τον ελληνικό στρατό το υλικό αυτό θεωρείται πλεονάζον ή άχρηστο και να η ευκαιρία να το ξεφορτωθούν σε πρόθυμους αγοραστές που το έχουν άμεση ανάγκη.

Image result for βληματα Μ1 105 mm

Πλεόνασμα βλημάτων διαμέτρου 105 χιλιοστών διαθέτει ο ελληνικός στρατός. Για να μπορεί να σπρώξει 300 χιλ από αυτά φανταζόμαστε για τις ποσότητες μιλάμε

Το ζήτημα με τον μεσάζοντα όμως έχει και μια άλλη πτυχή για την οποία επίσης δεν γίνεται συζήτηση. Η συμφωνία που υπέγραψε ο μεσάζων Παπαδόπουλος αφορούσε την αγορά 300000 βλημάτων (όχι μόνο 100000) και μια πιθανή πώληση στο Ριάντ αεροπορικών βομβών τύπου MK-82 και MK-83, την οποία ο φερόμενος ως αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η διακρατική αυτή συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη το απόγευμα της 13ης Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσάζοντα Β.Π. στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη. Δύο μήνες αργότερα, στις 29 Αυγούστου, ο ταξίαρχος διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων (που απέλυσε ο Καμένος και από κει ξεκίνησε ο ντόρος) συναντήθηκε στο Πεντάγωνο με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και ενώ συζητάγανε για το πως μπορεί να επιθεωρήσει το αεροπορικό υλικό πριν την αγορά του αποκαλύπτεται ότι δεν ήξερε τίποτα για τη συμφωνία της 13ης Ιουνίου και ότι δεν είχε ιδέα για τον μεσάζοντα. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά και ότι δεν υπάρχει καμία έγκριση χρηματοδότηση για τις αεροπορικές βόμβες παρά μόνο για τα 100.000 βλήματα των 105 χιλιοστών. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν εδώ. Είτε η Σαουδική Αραβία με τις εσωτερικές εκκαθαρίσεις που επιδίδεται τελευταία το καθεστώς της προετοιμαζόμενο να διευρύνει το μέτωπο με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ έκανε πέρα τους μέχρι πρότινος μεσάζοντες και αναπροσαρμόζει τις αγορές της, είτε ο μεσάζοντας υπέγραφε παραγγελίες εξ ονόματος της Σαουδικής Αραβίας αλλά στη διαδρομή το μισό υλικό και εν προκειμένου τα ¾ να καταλήξουν στα χέρια αγνώστου πελάτη. Πιθανό σε κάποιες από τις πολιτοφυλακές μισθοφόρων που μάχονται για την «ελευθερία» στη Συρία ή κάπου εκεί κοντά που μόνο οι εμπλεκόμενοι ξέρουν και σίγουρα οι τριτεγγυητές του ΝΑΤΟ.

Παρά το νταβαντούρι της φιλελεδικης αντιπολίτευσης ΝΔ και Πασοκοποταμι, είναι γνωστόν τοις πάσι ότι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ψήφισαν την εν λόγω συμφωνία. Γεγονός που επιβεβαιώνει και ο Λοβέρδος όταν λέει ότι «Είναι διαφορετικό ζήτημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετούνται θετικά για μία επίσημη συμφωνία μεταξύ δύο κρατών και είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα να αποκαλύπτεται ότι το πρόσωπο που συναλλάχτηκε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είχε επίσημη εντολή εκπροσώπησης από την Κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας». Στο ουσιαστικό κομμάτι λοιπόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η Ελλάδα μπορεί να πουλάει οβίδες ακόμα και σε κράτος που είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα τις χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει το σφυροκόπημα των σιιτών της Υεμένης βομβαρδίζοντας σπίτια και χωριά. Αλλά και στο που θα πήγαιναν τα τα υπόλοιπα βλήματα και οι αεροπορικές βόμβες πάλι οι φιλελεδες βγάζουν τον σκασμό. Προφανώς κάτι θα ξέρουν και δεν μας το λένε. Μισόλογα, απειλές αποκαλύψεων, ενδεχομένως και εκβιασμών προφανώς αυτό είναι το αντικέιμενο της διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που όμως άφησε τη μπόχα να μολύνει για ακόμα μια φορά την ατμόσφαιρα.

Το πιο εξοργιστικό όμως είναι το θράσος τους. Ναι είναι φυσιολογικό να πουλάμε όπλα στη Σαουδική Αραβία, και η πρώτη φορά Αριστερά να κλαίγεται για τους άμαχους, τους πρόσφυγες. Είναι φυσιολογικό για την αντιπολίτευση να θέτει ερωτήματα για το αν υπάρχει μεσαζοντας, αλλά οι βόμβες καλά κάνουν και πουλιούνται για να πέσουν στα χωριά και της πόλεις της Υεμένης. Επ’ αυτού θα μας πούνε κάτι οι έμποροι όπλων; Φαίνεται όμως ότι βρίσκουν και τα κάνουν. Η ελληνική κοινωνία φαίνεται να δείχνει μια ορισμένη ανοχή. Ίσως το πατριωτικό αίσθημα να φουντώνει στο άκουσμα της είδησης ότι η Ελλάδα, ναι η καημένη η Ελλαδίτσα, μπορεί να είναι τόσο σημαντική για ένα μέτωπο της αυτοκρατορίας. Ακόμα κι αν ενισχύσει μια από τις πιο αντιδραστικές δικτατορίες όπως αυτή των Σαούντ για επιβληθούν στους παρίες της Υεμένης. Και δεν είναι φυσικά μόνο τα 64 εκατομμύρια. Είναι ότι ο ελληνικός καπιταλισμός γίνεται ακόμα μια φορά χρήσιμος για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της δύσης στη μέση ανατολή, περιμένοντας τα σχετικά ανταλλάγματα αν μη τι άλλο. Αλήθεια κύριοι πατριώτες ελληνορθόδοξοι και σεις αριστεροί ανθρωπιστές που κυβερνάτε δήθεν για να κάνετε τη ζωή των θυμάτων του μνημονίου κάπως πιο υποφερτή. Τι δουλειά έχετε να πουλάτε σε περίεργους τύπους και στη μαύρη αντίδραση των Σαουντ βλήματα και βόμβες; Τα έγινε ρε καραγκιόζηδες; Αμύνεστε υπέρ Πατρίδος στη μέση ανατολή; Και σεις ορφανά της ευρωαριστεράς; Η πώληση όπλων σε δολοφόνους εγκληματίες πολέμου συνεισφέρει για να βγει η χώρα από το τούνελ; Μήπως ήταν κι αυτό κάποια μνημονιακή υποχρέωση από την εποχή των σαμαροβενιζέλων που είσαστε υποχρεωμένοι να τηρήσετε; Τελικά για την ουσία θα μας πείτε κάτι ή νομίζετε ότι κάθε άλλη αριστερά έχει τελειώσει μετά τον Σεπτέμβρη του 2015; Η αλαζονεία πάντως δεν είναι πλεονέκτημα. Να ξέρετε ότι ο καιρός έχει γυρίσματα και κάποιοι διατηρούν ακμαία τη μνήμη τους ακόμα και σε εποχές φαινομενικής λήθης και αποχαύνωσης.

ΥΣ. Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: «Το ΚΚΕ, διά του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου, Θ. Παφίλη, στην αρμόδια επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Bουλής, που συνεδρίασε γι’ αυτό το θέμα, όχι μόνο καταψήφισε, αλλά και κατήγγειλε τη συγκεκριμένη συμφωνία. Το ΚΚΕ σταθερά αντιτίθεται κι αντιπαλεύει συμφωνίες στρατιωτικού περιεχομένου που υπογράφουν οι ελληνικές κυβερνήσεις με χώρες οι οποίες μετέχουν σε επεμβάσεις κατά άλλων λαών, όπως είναι και η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης στη δημοσιότητα, που αποκαλύπτουν τη θέση, την οποία κράτησε το κάθε κόμμα, έτσι ώστε να ενημερωθεί υπεύθυνα ο ελληνικός λαός». Εντάξει να δώσει η κυβέρνηση τα πρακτικά. Εσείς όμως γιατί δεν μας λέτε τι θέση κράτησε το κάθε κόμμα; Είναι τόσο δύσκολο; Θα πρέπει να περιμένουμε από την κυβέρνηση; Δώστε τα εσείς να τελειώνουμε. Και εν πάση περιπτώσει αν έχετε να πείτε κάτι πείτε το. Από ντροπαλές ανακοινώσεις για να βγει η υποχρέωση και μισόλογα έχουμε χορτάσει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s