To σκάνδαλο της καμπάνιας χρηματοδότησης του Δημοκρατικού Κόμματος για το 2016 επιβεβαιώνεται μέσα από το βιβλίο της Brazile

714879c65dc27bc9adaf0d6f2f141448

Στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να μελετήσουμε και να αναλύσουμε το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό, δημοσιεύουμε το άρθρο της Μeghann Adams από το Κόμμα για το Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση (PSL). Το άρθρο καταπιάνεται με την επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον έναντι των αντιπάλων της μέσω της χειραγώγησης του εκλογικού μηχανικού του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ έρχεται αντιμέτωπο και με ευρύτερα ζητήματα αντιπροσώπευσης σε καπιταλιστικό περιβάλλον. BM

Μετάφραση: Βάσια Ν. για το avantgarde

Mε την κυκλοφορία του βιβλίου της, η Donna Brazile, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, προκάλεσε καινούργιες συζητήσεις σχετικά με τη σκιερή αδιαφάνεια που μάστιζε συνεχώς τις εκλογές του 2016.Αυτή τη φορά, οι αποκαλύψεις δεν έχουν να κάνουν με τη μη δημοκρατική διάσταση του σώματος των εκλεκτόρων, την απομάκρυνση της ίδιας της Brazile από το CNN επειδή διέρρευσε τις ερωτήσεις του ντιμπέιτ στη Hillary Clinton ή την παράλογη εμμονή με το να κατηγορείται η Ρωσία για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αυτή την φορά οι αποκαλύψεις έχουν να κάνουν με τα χρήματα.

Έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το ταμείο της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικού Κόμματος (Democratic National Committee, DNC) είναι άδειο. To 2012 η καμπάνια του Obama είχε αφήσει το κόμμα με ένα χρέος περίπου 24 εκατομμυρίων δολαρίων. Με την έναρξη του κύκλου των εκλογών του 2016, το κόμμα χρωστούσε ένα ποσό γύρω στα 2 εκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα οι επιτροπές DNC, Hillary Victory Fund (HVF, ο χρηματοδοτικός βραχίονας της καμπάνιας της) και Hillary for America  (HFA) υπέγραψαν μια συμφωνία για να φέρουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση στα ταμεία.

Απόσπασμα του μνημονίου της συμφωνίας αναφέρει: ‘Η HFA (Hillary for America) είναι έτοιμη να βρει και να επενδύσει κεφάλαια στην DΝC μέσω της HVF. Σε αντάλλαγμα για αυτή την οικονομική στήριξη, η HFA ζητά την κατάλληλη επιρροή όσον αφορά την οικονομική, στρατηγική και λειτουργική χρήση των πόρων που συγκέντρωσε.’ Η Brazile εξηγεί τις επιπτώσεις που έχει αυτό λέγοντας : ‘τα άτομα που έχουν ξεπεράσει το όριο της χορηγίας στην καμπάνια, που είναι 2,700 δολάρια, μπορούν να γράψουν μια επιπλέον επιταγή 353,400 δολαρίων στο HVF -αυτός ο αριθμός αντιπροσώπευε $10,000 σε κάθε ένα από τα 32 κομματικά παραρτήματα των διάφορων πολιτειών που συμμετείχαν στη συμφωνία του Victory Fund (σύνολο $320,000) και άλλα 33.400 δολάρια στη DNC. Τα χρήματα πρώτα κατατίθονταν στα κομματικά παραρτήματα των πολιτειών και μετά από λίγο μεταφέρονταν στη DNC.’ Ως αποτέλεσμα, τεράστια ποσά μεταφέρθηκαν στην DNC και τα λεφτά τα διαχειρίστηκαν όσοι επιλέχθηκαν από την καμπάνια της Clinton.

Θυμηθείτε, αυτή η συμφωνία έγινε πριν από το Συνέδριο, όταν φαινομενικά υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος, ιδιαίτερα ο Bernie Sanders. Η καμπάνια του Sanders αποκάλυψε τη συμφωνία αυτή τον Απρίλη του 2016. Η απάντηση από τα κατεστημένα φιλελεύθερα ΜΜΕ ήταν να κατηγορήσουν τον Sanders και τους οπαδούς του ως παρανοϊκούς. Τώρα τα αποκαλυπτικά απομνημονεύματα της Brazile φανερώνουν την αλήθεια για τη συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ της καμπάνιας της Clinton και του κομματικού μηχανισμού.

Πώς φαντάζεστε ότι θα μπορούσε το κόμμα να διατηρήσει οποιοδήποτε είδος ανεξαρτησίας από την καμπάνια της Hillary Clinton κάτω από τις συνθήκες μιας τέτοιας  συμφωνίας;  Αυτή η αποκάλυψη (την οποία ήξερε εξ αρχής το κίνημα του Sanders) απλώς επιβεβαιώνει ότι ο προκριματικός  γύρος εκλογών και η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων ήταν στημένα ώστε να εξασφαλίσουν το ότι η Clinton θα κατέληγε υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

H Βrazile σημειώνει πως αυτή η συμφωνία την έκανε να νιώθει άβολα, αλλά παρ’ όλα αυτά έδρασε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για να σπρώξει την Clinton στην πρώτη θέση της κούρσας, ενώ βεβαίως εκτιμούσε τα χρήματα που έρχονταν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Οι πράξεις της δημιουργούν το ερώτημα: θα είχε επιλέξει να εκφράσει την άποψή της δημόσια αν η Clinton είχε κερδίσει τις εκλογές;

Στην πραγματικότητα, σκάνδαλα σαν αυτό ποτέ δεν συζητιούνται όπως θα έπρεπε. Παρουσιάζονται σαν να έφταιγε απλώς ένα άτομο που ενήργησε ακατάλληλα, και μπαλώνονται ώστε να βγει λάδι το κόμμα στο σύνολό του – για να πούμε ότι τέτοιες ενέργειες ήταν απλώς ένα λάθος και όχι ένα χαρακτηριστικό του κόμματος ή του συνολικού συστήματος. Υποτίθεται πως πρέπει να αναρωτηθούμε για το πώς συγκεντρώνονται τα χρήματα στις εκλογές, αλλά όχι για τον ρόλο που έχουν τα χρήματα σε αυτές. Μολονότι τα παραθυράκια γύρω από το πόσα λεφτά μπορούν να δοθούν για μια καμπάνια (με την Citizens United να είναι ένα έξοχο παράδειγμα) είναι κάτι που αξίζει να το προσέξει κανείς, η συζήτηση δεν περιστρέφεται ποτέ γύρω από την εξάλειψη του συστήματος των εκλογικών δωρεών.

Είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί η Κούβα στις εκλογές. Oι υποψήφιοι εκλέγονται από την κοινότητα στην οποία ανήκουν. Οι πληροφορίες για αυτούς αναρτώνται σε κοινούς χώρους, όπως πχ σε λαχαναγορές. Ο υποψήφιος πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον το 50% των ψήφων για να εκλεγεί, και μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή εάν δεν πραγματοποιήσει τα όσα υποστήριξε ότι θα κάνει και δεν ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινότητάς του. Aυτό αποτελεί πραγματική αντιπροσώπευση και δημοκρατία.

Αυτό που υπάρχει στις ΗΠΑ είναι ένα εκλογικό σύστημα που έχει ως ανεπίσημη προϋπόθεση για να κατεβεί κανείς στις εκλογές το να είναι εκατομμυριούχος. Στο οποίο οι εταιρείες κάνουν τεράστιες δωρεές σε καμπάνιες, που ακολουθούνται από τεράστια ποσά για lobbying. Σκάνδαλα όπως αυτό που αποκαλύφθηκε από τη Donna Brazile για την DNC και την καμπάνια της Clinton είναι καθημερινά στα νέα. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι όντως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο ή απλώς η πρώτη φορά που κάποιος μίλησε ανοιχτά για αυτό.

Είναι επιτακτική ανάγκη να θυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο από αυτό. Μας αξίζει μια κυβέρνηση και ένα σύστημα το οποίο θα τοποθετεί ως προτεραιότητα τις ανάγκες των ανθρώπων. Ένα σύστημα στο οποίο oι επίσημοι, που λαμβάνουν υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν θα μπορούν να ψηφίζουν το σταμάτημα της ιατρικής περίθαλψης εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένα σύστημα στο οποίο τα χρήματα θα ενισχύουν τις κοινωνικές παροχές και όχι τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Μια κοινωνία στην οποία το ξεπέρασμα του θεσμοποιημένου ρατσισμού και του σεξισμού θα είναι κάτι παραπάνω από το να παίρνεις θέσεις σε υψηλά γραφεία, αλλά θα φαίνεται στη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Μια κοινωνία στην οποία όποιος έχει περισσότερα λεφτά δεν σημαίνει ότι έχει δυνατότερη φωνή.

Όταν συνειδητοποιούμε τι χρειαζόμαστε πραγματικά για να προοδεύσουμε και να ευημερήσουμε ως άνθρωποι και ως πλανήτης, καταλαβαίνουμε ότι ο καπιταλισμός είναι εντελώς ανίκανος να μας τα παρέχει. Επειδή όσο αυτοί που έχουν τα χρήματα έχουν και την εξουσία, προσπάθειες να σταματήσουμε τα σκάνδαλα μέσω μεταρρυθμίσεων θα είναι σαν να βάζουμε τσιρότο σε μια σαπισμένη πληγή. Μπορεί το τσιρότο να κρύψει για λίγο την πληγή, αλλά δεν θα κάνει τίποτα για να φροντίσει τη ρίζα του προβλήματος που μας κρατάει κάτω.

Αυτό που χρειαζόμαστε  είναι μια πραγματική αλλαγή, πέρα από ό,τι μας λένε αυτοί πως είναι ‘εφικτό’. Πρέπει να αναλάβουμε δράση, για να σταματήσουμε αυτή τη χειραγώγηση και να απαιτήσουμε περισσότερα από μεταρρυθμίσεις.

Είναι η ώρα μας να παλέψουμε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s