Το παραλήρημα του Τραμπ σε στυλ «ο Αγών μου» στον ΟΗΕ

849537022-size-custom-crop-867x650

του Bill van Auken, World Socialist Web Site – σε μετάφραση ΦΤ για το avantgarde

Η ομιλία που εκφώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ήταν άνευ προηγουμένου τόσο για τον ΟΗΕ όσο και για Αμερικανό Πρόεδρο.

Μιλώντας ενώπιον ενός διεθνούς οργανισμού που φαινομενικά δημιουργήθηκε ώστε να γλιτώσει την ανθρωπότητα από την «μάστιγα του πολέμου», και που ιδρύθηκε βάσει των αρχών που αναπτύχθηκαν κατά την δίκη των ηγετών Ναζί στη Νυρεμβέργη, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενστερνίστηκε ανοιχτά μια πολιτική γενοκτονίας, δηλώνοντας ότι είναι «έτοιμος, πρόθυμος και ικανός» να «καταστρέψει ολοσχερώς» την Βόρεια Κορέα και τα 25 εκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν σε αυτήν.

Το γεγονός ότι κανείς εντός της συνέλευσης δεν κινήθηκε για να συλλάβει τον Τραμπ ως εγκληματία πολέμου ή έστω για να πει στον φασιστοειδή τραμπούκο να κάτσει κάτω και να το βουλώσει, είναι ένδειξη της χρεωκοπίας του ΟΗΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεράστια δύναμη και υπομονή, εάν όμως αναγκαστούν να αμυνθούν υπέρ εαυτών ή των συμμάχων τους, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε ολοσχερώς την Βόρεια Κορέα», είπε ο Τραμπ στην συνέλευση. «Ο πυραυλάνθρωπος (το ηλίθιο παρατσούκλι του Τραμπ για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν) είναι σε αποστολή αυτοκτονίας για τον εαυτό του και το καθεστώς του. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες, πρόθυμες και ικανές…»

Όπως κάθε φορά που αρθρώνει λόγο δημοσίως, οι μεγαλομανείς δηλώσεις του Τραμπ ξεκίνησαν με την υποτιθέμενη ανάκαμψη της κατάστασης της Αμερικής από την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, ανάκαμψη η οποία αποτυπώνεται, όπως ισχυρίζεται, στην χρηματιστηριακή φούσκα της Γουόλ Στριτ και στο ότι πέρασε έναν προϋπολογισμό  $700 δις για στρατιωτικές δαπάνες.

Στον πυρήνα της ομιλίας του Τραμπ ήταν η προβολή του ιδεολογήματός του «Πρώτη η Αμερική». Ο Αμερικανός Πρόεδρος παρουσίασε την προώθηση του εθνικισμού  ως λύση για όλα τα δεινά του πλανήτη. «Το έθνος- κράτος παραμένει το βέλτιστο όχημα για την εξύψωση της ανθρώπινης υπόστασης», ανακοίνωσε στην ομιλία του, κατά την οποία οι λέξεις «κυρίαρχος» και «κυριαρχία» ακούστηκαν 21 φορές.

Ενώ δήλωσε την υποτιθέμενη στήριξή του προς την κυριαρχία κάθε κράτους, ο Τραμπ ανακοίνωσε απερίφραστα ότι η κυβέρνησή του είναι σε ετοιμότητα να κηρύξει τον πόλεμο σε κάθε κράτος που δεν υποτάσσεται στις επιταγές της Ουάσινγκτον.

Εκτός από την απειλή να μετατρέψει την Βόρεια Κορέα σε στάχτες επειδή κάνει δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, απείλησε να ακυρώσει την συμφωνία  του 2015 με το Ιράν για τα πυρηνικά, αναφερόμενος σ’ αυτήν ως «ντροπή».  Κατά αυτόν τον τρόπο  έβαλε τις ΗΠΑ στο δρόμο που οδηγεί στον πόλεμο κατά του Ιράν, την κυβέρνηση του οποίου περιέγραψε ως «διεφθαρμένη δικτατορία»,  «κράτος-παρία» και «δολοφονικό καθεστώς».

Έκανε δε ξεχωριστή μνεία για την Βενεζουέλα, δηλώνοντας ότι η εσωτερική της κατάσταση «είναι εντελώς απαράδεκτη και δεν μπορούμε να καθόμαστε σαν θεατές και να κοιτάμε». Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν κάνει σημαντικά βήματα ώστε να θέσουν το καθεστώς προ των ευθυνών του. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επιμείνει στο δρόμο της αυταρχικής επιβολής εξουσίας επί του βενεζουελάνικου λαού».

Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε σε ένα tweet, λέγοντας ότι  «η έμπλεη άγνοιας και μίσους ομιλία του Τραμπ αρμόζει στο Μεσαίωνα- όχι στον ΟΗΕ του 21ου αιώνα- και δεν αξίζει να απαντηθεί.»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι επιδιώκει «αλλαγή καθεστώτος διά της βίας», προσθέτοντας ότι «θέλει να κυβερνήσει τον κόσμο όταν δεν μπορεί ούτε την ίδια του την χώρα να κυβερνήσει».

Ο Τραμπ δεν προσπάθησε να εξηγήσει την κατάφωρη αντίθεση ανάμεσα στην επίκληση από πλευράς του της καθολικής ισχύος της εθνικής κυριαρχίας και την  αξίωση του «δικαιώματος» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να βομβαρδίζει, να εισβάλλει ή να πραγματοποιεί αλλαγή καθεστώτος ενάντια σε όποιο κράτος κρίνει σκόπιμο.

Την ημέρα πριν από την εκφώνηση της ομιλίας, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο Λευκό Οίκο  είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αφιέρωσε πολύ χρόνο στοχαζόμενος τον «βαθιά φιλοσοφικό» χαρακτήρα της ομιλίας του.

Τι ανοησίες! Η «φιλοσοφία» της ομιλίας του, ως τέτοια, αντλείται από την ιδεολογία του φασισμού. Πράγματι, κανένας παγκόσμιος ηγέτης δεν ξεστόμισε τέτοιου είδους απειλή  όπως αυτή που εκτόξευσε ο Τραμπ κατά του λαού της Βόρειας Κορέας από τότε που ο Αδόλφος Χίτλερ απείλησε επί του βήματος στο Ράιχσταγκ το 1939 να εξολοθρεύσει τους Εβραίους της Ευρώπης.

Αυτού του είδους το εθνικιστικό δόγμα που προέβαλε ο Τραμπ στον ΟΗΕ απηχεί σαφώς τις θέσεις του Χίτλερ και του Μουσολίνι κατά την δεκαετία του 1930. Όπως έγραψε ο Λέον Τρότσκι το 1934 στο άρθρο του με τίτλο «Εθνικισμός και Οικονομική Ζωή»:

«Ο ιταλικός φασισμός ανακήρυξε τον εθνικό «ιερό εγωισμό» ως τον μόνο δημιουργικό παράγοντα. Ο δε γερμανικός φασισμός αφού περιέστειλε την ιστορία της ανθρωπότητας στα στενά όρια της εθνικής ιστορίας, στη συνέχεια περιέστειλε το έθνος στην φυλή και την φυλή στο αίμα… Η διαχρονική αξία του έθνους, την οποία ανακάλυψαν οι Μουσολίνι και Χίτλερ, αρχίζει τώρα να προωθείται ενάντια στις ψευδείς αξίες του 19ου  αιώνα: την δημοκρατία και τον σοσιαλισμό».

Ο παραλληλισμός δεν είναι τυχαίος ούτε συμπτωματικός. Το κείμενο της ομιλίας φέρει εμφανώς τα δακτυλικά αποτυπώματα του φασιστοειδούς υψηλόβαθμου συμβούλου πολιτικής και συγγραφέα ομιλιών Στίβεν Μίλλερ, ο οποίος φαίνεται να αποδίδει καλύτερα στην εργασία του όταν έχει από δίπλα το «Ο Αγών μου» του Χίτλερ.

Ακριβώς όπως η προώθηση αυτού του αντιδραστικού εθνικισμού κατά την δεκαετία του 1930 ήταν η ιδεολογική έκφραση της καθόδου του παγκόσμιου καπιταλισμού σε παγκόσμιο πόλεμο, το ίδιο είναι και σήμερα.

Οι απειλές κατά της Βόρειας Κορέας και του Ιράν συνδέονται με πολύ ευρύτερους γεωστρατηγικούς στόχους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, όπως υπαινίχθη ο Τραμπ στην έμμεση καταγγελία της Κίνας και της Ρωσίας για τις εμπορικές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ και στη νύξη στη Νότια Σινική Θάλασσα και στην Ουκρανία. Επιπλέον, οι επιθέσεις κατά του Ιράν και οι απειλές να σκίσει την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά στοχεύουν όχι μόνο την κυβέρνηση της Τεχεράνης, αλλά και τους πάλαι ποτέ συμμάχους της Ουάσινγκτον στη δυτική Ευρώπη, που ήδη αναζητούν νέες πηγές κέρδους στο εμπόριο και σε επενδυτικές συμφωνίες  με το Ιράν.

Η απουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα  Μέρκελ από την εναρκτήρια συνεδρίαση του ΟΗΕ ήταν σημαίνουσα. Χωρίς αμφιβολία, οσμίστηκαν τι ερχόταν και φοβήθηκαν τις εγχώριες πολιτικές  συνέπειες που θα επέφερε το να φανούν ότι παρέχουν νομιμοποίηση στο λίβελο του Τραμπ μέσω της παρουσίας τους στο ακροατήριο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μίλησε λίγο μετά τον Τραμπ, εκφώνησε έναν δεξιό λόγο με αιχμή τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αλλά αναγκάστηκε να εκφράσει την άμεση αντίθεσή του απέναντι στην θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, προειδοποιώντας κατά της στρατιωτικής κλιμάκωσης και κάνοντας έκκληση για διάλογο. Σε σχέση με το Ιράν, εξέφρασε την αντίθεσή του με οποιαδήποτε κατάργηση της συνθήκης για τα πυρηνικά. Τα γαλλικά ΜΜΕ συνέκριναν την ρήξη αυτή  με τις εντάσεις που ανέκυψαν κατά την εκστρατεία της κυβέρνησης Μπους όταν αυτή προωθούσε τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η απειλή σήμερα, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερη. Η ομιλία του Τραμπ έκανε σαφές στον κόσμο, χωρίς περιθώριο για παρεξηγήσεις,  ότι η κυβέρνηση της οποίας ηγείται απαρτίζεται από εγκληματίες. Έχοντας τραβήξει ένα σωρό όρια, απειλώντας με πόλεμο σχεδόν σε κάθε ήπειρο, η δημαγωγία του Τραμπ από μόνη της οδηγεί με την αδιαλλαξία της στην κλιμάκωση και στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Η ομιλία περιλάμβανε ένα απόσπασμα που προειδοποιούσε τον κόσμο ότι  ο αμερικανικός στρατός δεν υπόκειται πλέον σε πολιτικό έλεγχο. «Από τώρα και στο εξής», δήλωσε ο Τραμπ, «τα συμφέροντά μας σε θέματα ασφάλειας θα υπαγορεύουν την κλίμακα και την έκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όχι κάποια αυθαίρετα ορόσημα και χρονοδιαγράμματα  που καταρτίζονται από πολιτικούς».

Με άλλα λόγια, θα αποφασίζει ο στρατός και όχι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι – στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό μιας στρατιωτικής δικτατορίας. Το γεγονός ότι αυτή η «αρχή»  είναι αποδεκτή από το αμερικανικό Κονγκρέσο, που ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ ταυτόχρονα καταψήφισε μια τροποποίηση που καλούσε το νομοθετικό σώμα να ανακτήσει την εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη εξουσία να κηρύσσει πόλεμο, συνιστά μέτρο της αποσύνθεσης της αμερικανικής δημοκρατίας.

Η εδραίωση μιας τέτοιας κυβέρνησης, με επικεφαλής την απεχθή φυσιογνωμία του Ντόναλντ Τραμπ, είναι το αποκορύφωμα του οικονομικού και πολιτικού εκφυλισμού που σοβεί επί μια εικοσιπενταετία, σε συνδυασμό με πολέμους χωρίς τέλος και στρατιωτικές επεμβάσεις με σκοπό να αντιστρέψουν την διάβρωση της παγκόσμιας ηγεμονίας του αμερικανικού καπιταλισμού.

Στον αντίποδα του οράματος μιας χιτλερικής άνοιξης του εθνικισμού που παρουσίασε στην ομιλία του ο Τραμπ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προλόγισε τον Αμερικανό Πρόεδρο απευθυνόμενος στην Γενική Συνέλευση με μια ομιλία που απεικόνιζε «ένα κόσμο σε διάλυση».

«Οι άνθρωποι πονούν και είναι οργισμένοι», προειδοποίησε. «Βλέπουν την ανασφάλεια να αυξάνεται, την ανισότητα να μεγαλώνει, τις πολεμικές διαμάχες να εξαπλώνονται και το κλίμα να αλλάζει». Πρόσθεσε ότι «η αγωνία παγκοσμίως για τα πυρηνικά όπλα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου».

Αυτή η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα εκφράστηκε εμμέσως στην ομιλία του ίδιου του Τραμπ, με την απόπειρα να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Βενεζουέλα -μια χώρα όπου η κυριαρχία του χρηματιστικού κεφαλαίου είναι πολύ μεγαλύτερη σήμερα απ’ ότι πριν από τριάντα χρόνια-  για να αποκηρύξει το σοσιαλισμό.

«Οπουδήποτε υιοθετήθηκε ο αληθινός σοσιαλισμός ή κομμουνισμός, επέφερε βάσανα και συντριβή και αποτυχία», είπε ο Τραμπ. «Αυτοί που κηρύσσουν τις αρχές αυτών των απαξιωμένων ιδεολογιών συμβάλλουν μόνο στο να συνεχίζονται τα βάσανα των ανθρώπων που ζουν σε τέτοια βάναυσα συστήματα».

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανακοίνωση της αποτυχίας  του Μαρξισμού και του θριάμβου του καπιταλισμού, η απειλή του σοσιαλισμού έχει γίνει μείζων πηγή ανησυχίας ενός Αμερικανού Προέδρου  ο οποίος εκφωνεί ένα αντιδραστικό και στρατοκρατικό λίβελο ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τραμπ μιλά εκ μέρους μιας αμερικάνικης χρηματιστικής και εταιρικής ολιγαρχίας που νιώθει να βρίσκεται υπό πολιορκία. Τρέμει την αυξανόμενη λαϊκή οργή.  Έχει συγκλονιστεί από την αποκάλυψη, στις εκλογές του  2016, ότι μια μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος εντός της εργατικής τάξης και της νεολαίας  είναι έντονα εχθρική προς το σύστημα κερδοφορίας και τρέφει συμπάθεια  προς το σοσιαλισμό.

Τέλος, οι πολεμικές ιαχές του Τραμπ και οι απειλές για πόλεμο και πυρηνική εξόντωση είναι η προβολή επί της παγκόσμιας σκηνής της ταξικής πολιτικής που ακολουθείται από την αμερικανική κυρίαρχη τάξη μέσα στην ίδια τους την χώρα και αποτυπώνει τις προϊούσες πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις  εντός των ΗΠΑ.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s