Περί ισότητας, ανθρώπινης φύσης και άλλων δαιμονίων

get-ready-for-equality

(Σύντομο σχόλιο από το facebook του σ. Χάρη Ερυθρού)

Η δήλωση του Μητσοτάκη του Β’, περί ισότητας («Η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση»), καθώς και οι απαντήσεις που δέχεται, ανοίγουν μία συζήτηση η οποία είναι παλιά όσο το όραμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σίγουρα από την αρχή της γέννησης του κινήματος του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, αντιμετωπίζει την ερώτηση αν η προοπτική μίας αταξικής κομμουνιστικής κοινωνίας είναι τελικά συμβατή με την ανθρώπινη φύση.

Ο Ένγκελς με την μελέτη του για την καταγωγή της οικογένειας, μας δείχνει πατώντας και σε αναλύσεις του Μόργκαν, ότι η ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν πάντα ιστορία ταξικών κοινωνίων.

Αυτή η μελέτη και η διαπίστωση ενίσχυσε το θεωρητικό οπλοστάσιο και το ηθικό, όσων μπαίναμε στο επαναστικό κίνημα σε μία εποχή που απουσίαζε η επανάσταση από τον πλανήτη. Γιατί πολύ απλά μας έδειχνε την κίνηση, αφού οι ταξικές κοινωνίες δεν υπήρχαν πάντα, γιατί να υπάρχουν για πάντα;;;

Αυτήν την συζήτηση σε ακαδημαικό επίπεδο στην Ελλάδα, την έχει σηκώσει ο καθηγητής Ευτύχης Μπιτσάκης, και λόγω πολιτικής μου προέλευσης, έχω διαβάσει και μπροσούρες του Έρνεστ Μαντέλ, (Η υπεροχή του μαρξισμού) πάνω σε αυτό το ζητήμα. Θα συγκαταλέξω και τον θεωρητικό της αναρχίας Πέτρο (Πιοτρ) Κροπότκιν, σε αυτόν τον κατάλογο, όπου με το βιβλίο του «Αλληλοβοήθεια» απαντά στο πως η αλληλεγγύη και η συλογικότητα οδήγησαν στην εξασφάλιση της επιβίωσης όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα.

Επίσης αγνοώ την εγκυρότητα όσων δίνουν στην βιολογική θεωρία του Δαρβίνου, κοινωνικές προεκτάσεις, η θεωρία του Δαρβίνου, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της απομυθοποίησης του κόσμου. Αυτή η αντιστοίχιση της θεωρίας του Δαρβίνου, σε κοινωνικό επίπεδο με τον νεοφιλελευθερισμό, θυμίζει την ταύτιση του Νίτσε με τους ναζί. Είναι λανθασμένες αυτές οι προεκτάσεις. Μαρξ, Δαρβίνος και Φρόυντ, φώτισαν ότι μέχρι τότε ήταν σκοτεινό.

Ωστόσο για να μην ξεφεύγω με ενδιαφέρει να γίνει και πιο βαθιά αυτή η αρχική συζήτηση. Αφού απαντήσουμε στους υπερασπιστές του κυρίαρχου συστήματος, αναδεικνύοντας ότι η ανισότητα που παράγει το σύστημα ταξικής διαίρεσης, στερεί την δυνατότητα ύπαρξης θεωρητικής μόρφωσης και ανάπτυξης του πνευματικού επιπέδου στις αποστερημένες υπάρξεις, όχι λόγω DNA, αλλά λόγω κοινωνικής προέλευσης. Αυτή η ανισότητα, δεν είναι εγγενές στοιχείο στην φύση του ανθρώπου, αλλά στην φύση της λειτουργίας του καπιταλισμού. Όσο και σκοπίμως να θέλουν οι απολογητές του σαπισμένου κεφαλαιοκρατικού συστήματος να ταυτισουν τις πιο απάνθρωπες πλευρές του συστήματος σαν απόλυτα φυσιολογικές και ανθρώπινες δεν μπορούν να καλύψουν την γνώση του παρελθόντος, ούτε να δώσουν επιστημονικές απαντήσεις στις θεωρίες τους.

Οι κοινωνίες χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, χωρίς τάξεις, χωρίς πατριαρχία, χωρίς μιλιταρισμό και εθνικισμό, οι κοινωνίες όπου θα κυριαρχεί η ισότητα μπορούν να υπάρξουν, και θα φροντίσουμε να υπάρξουν. Δεν είναι μία διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την θέληση των πιο συνειδητων ατόμων που στρατεύονται στο ουμανιστικό όραμα του κομμουνισμού.Με την ασιοδοξία ότι θα νικήσουμε, μπορούμε να πούμε ότι η ισότητα αυτών των μελλοντικών κοινωνιών είναι πιο δίκαιη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ωστόσο ισότητα και δικαιοσύνη δεν είναι ταυτισμένες, αλλά προφανώς είναι γελοίο να γίνει αυτή η συζήτηση με τους υπερασπιστούς του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού, που ταλαιπωρεί ακόμα την ανθρωπότητα.

Μέχρι τότε θα θυμίζουμε ότι η ανθρώπινη φύση δεν είναι ταυτισμένη με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση, και οι πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής είναι αποτέλεσμα χιλιετηρίδων ταξικών κοινωνιών και ατομικής ιδιοκτησίας, που μπορούν να γιατρευτούν με την καταστροφή της κυρίαρχης τάξης.

Η επανάσταση και ο κομμουνισμός, αυτήν την φορά όχι απλά ως κίνημα αλλά και ως πλανητική επιλογή, μπορούν να εξασφαλίσουν βαθιά και μόνιμη ευτυχία στην ανθρωπότητα.

Advertisements

2 responses to “Περί ισότητας, ανθρώπινης φύσης και άλλων δαιμονίων

 1. Στην παράγραφο σχετικα με το Δαρβίνο, ορθώς δεν βιάζεσαι να απαντήσεις και δηλώνεις άγνοια. Διάβασα το Δαρβίνο σχετικά πρόσφατα, πριν 2-3 χρόνια, αφού είχα ακούσει τη δήθεν θεωρία του κοινωνικού Δαρβινισμού. Ο Δαρβίνος δε λέει ούτε για τη φύση ότι ο δυνατότερος επιβιώνει. Στηριζόμενος και στη δική του πολύχρονη μελέτη, και σε άλλους σύγχρονους του, από τους οποίους αναφέρει αρκετούς( 5-10) βιβλιογραφικά, επειβεβαιώνει την επιστημονικά παραδεκτή στην εποχή του αλήθεια. Ακόμα και από τους τίτλους γίνεται ολοφάνερο. όποιος προσαρμόζεται επιβιώνει. Θυμάμαι απ’ έξω μόνο ένα παράδειγμα. Κάποια έντομα σε ένα μικρό νησί είναι διαφορετικά στα παράλια, από ότι στους λόφους. Στους λόφους έχουν φαρδιά φτερά για να χτυπάνε τον αέρα, στα παράλια έχουν λεπτά φτερά για να μην κρατάν πολύ υγρασία από τη θάλασσα και βαραίνουν.
  Στη φύση συνυπάρχουν πολλά είδη ζωής. Ακόμα και μια χούφτα χώμα περιέχει νερό, άμμο, χώμα, σκουλήκια, ρίζες, φύλλα και πολλά άλλα που αγνοώ.
  Πάντως υπάρχει στη φύση μία και μοναδική περίπτωση που μόνο ο δυνατότερος επιβιώνει. Ο καρκίνος.
  Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται γρηγορότερα από όλα τα άλλα κύττταρα του οργανισμού, εις βάρος όλων των άλλων.

  Μου αρέσει!

 2. Νεκτάριε είχα διαβάσει το βιβλίο του Δαρβίνου για την καταγωγή των ειδών καθώς και μία βιογραφία του στα φοιτητικά μου χρόνια, όπου ανάμεσα στα άλλα την έψαχνα και με την θεωρία της εξέλιξης.

  Τότε παρατήρησα ότι ο Δαρβίνος γράφει ένα βιβλίο με παρατηρήσεις, ένας φυσιοδίφης με ερευνητικό πνεύμα καταγράφει αυτό που βλέπει και βγάζει κάποια συμπεράσματα. Από εκεί μέχρι να τον θεωρήσουμε υποστηριχτή κοινωνικοοικονομικών αντιλήψεων που θέλουν τον ισχυρότερο να κυριαρχεί πάνω στον αδύναμο υπάρχει απόσταση.

  Προσωπικά στην διερεύνηση της εξέλιξης του ανθρώπου βοηθά και το μικρό κείμενο του Φριντρίχ Ένγκελς ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου.

  Και επίσης είναι εξίσου ανετρεπτικού το βιβλίο Αλληλοβοήθεια του Κροπότκιν.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s