Ανατομία ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας (ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Συρία)

ep.png

Αναδημοσιεύουμε τη χθεσινή ανακοίνωση των συντρόφων της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Συρία. Περιέχει εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά και αξίζει να διαβαστεί, καθώς φωτίζει ένα κομμάτι του τεράστιου και πολυπλόκαμου δικτύου παραπληροφόρησης που έχει αναλάβει την επικοινωνιακή διαχείριση του πολέμου που διεξάγει ο ιμπεριαλισμός ενάντια στη Συρία. Δυστυχώς, φωτίζει επίσης και το γεγονός ότι τα – σε πολλές περιπτώσεις γελοία και κραυγαλέα – ψέματα που διαδίδει το δίκτυο αυτό τα χάφτουν και τα παπαγαλίζουν και αριστερές και αναρχικές συλλογικότητες.

_______

Σε συνέχεια της απάντησης μας στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται ενάντια στην Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Συρία, δημοσιεύουμε αυτό το κείμενο. Ασχολείται με τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε κείμενό τους που ανέβασαν στο διαδίκτυο και στο οποίο επιχειρούν μια αποδόμηση της οπτικής μας γύρω από το συριακό ζήτημα. Οι πηγές αυτές αποκαλύπτουν τα κέντρα που παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση των απόψεων τους ενώ το κείμενό τους, με την άκριτη αποδοχή των πηγών που συμπεριλαμβάνει, κάνει σαφές το μέγεθος της παραπληροφόρησης που χαρακτηρίζει όχι μόνο τους ίδιους, αλλά ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Στο κείμενό τους, γίνεται χρήση πολλών άρθρων που διοχετευτήκαν στις αρχές της συριακής κρίσης στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό τύπο με σκοπό την δαιμονοποίηση της κυβέρνησης όπως το (https://www.theguardian.com/…/oct/11/assads-syria-ruling-fa…). Το συγκεκριμένο άρθρο είναι υπογεγραμμένο από τον Nour Ali και την Esther Addley. Η μόνη πληροφορία που μας δίνει ο Guardian για τον Nour Ali είναι οτι πρόκειται για το ψευδώνυμο ενός δημοσιογράφου που εργάζεται στην Συρία. Άρθρα του συναντάμε δημοσιευμένα μόνο την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου του 2011, περίοδο κομβική για την επιχείρηση αποσταθεροποίησης της Συρίας, κατά την οποία η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα στον δυτικό τύπο σχεδόν δεν συναντούσε αντίλογο. Όσο για την Easther Addley, αξίζει να αναφερθεί η εξής ιστορία. Το 2011 αποκαλύφθηκε οτι το προπαγανδιστικό blog που ονομαζόταν «A gay girl in Damascus» στην πραγματικότητα δεν ανήκε σε μια 35χρονη από την Συρία, όπως το ίδιο υποστήριζε, αλλά σε έναν ετεροφυλόφιλο αμερικανό, τον Tom Mac Master . Η Esther Addley πριν την αποκάλυψη διέδιδε τις πληροφορίες για την δήθεν απαγωγή της 35χρονης από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, (https://www.theguardian.com/…/damascus-blogger-syria-detain… ) ενώ μετά την αποκάλυψη ανέλαβε να πάρει την απολογητική συνέντευξη του «ακτιβιστή» με την ψεύτικη ταυτότητα (https://www.theguardian.com/…/gay-girl-damascus-tom-macmast…).

Σαν πηγή των συντακτών της ανακοίνωσης αναφέρεται και το αρθρο του Ian Black (https://www.theguardian.com/world/2007/may/28/syria.ianblack) γνωστού για την συγγραφή βιβλίων που δήθεν αποκαλύπτουν τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, στην πραγματικότητα όμως ξεπλένουν το Ισραήλ απο τα εγκλήματα του. Άλλωστε αν αποτελούσε πραγματικό κίνδυνο για το κράτος του Ισραήλ (πόσο μάλλον για την Mossad), δεν θα γινόταν δεκτός στα εδάφη του, αφού ήταν για χρόνια ανταποκριτής από εκεί. Ο συγκεκριμένος κάνει διάφορες αναφορές στα γραπτά του όπως «Το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατία στην μέση ανατολή» κτλ. Το παρακάτω άρθρο του είναι χαρακτηριστικό των απόψεών του που προωθούν την «ειρηνική» λύση της διαμάχης ανάμεσα σε παλαιστίνιους και το κράτος του Ισραήλ (λύσεις πάντα άδικες για τους παλαιστίνιους), και στρέφονται ενάντια στην Ιντιφάντα (https://www.theguardian.com/world/2004/…/27/comment.ianblack). Από άλλα γραφόμενά του για την Συρία γίνεται φανερή η θέση του πάνω στο ζήτημα (https://www.theguardian.com/…/jun/07/syria-massacre-kofi-an… , https://www.theguardian.com/…/…/syria-accused-massacring-100). Σε ζητήματα ευθυνών γύρω από περιπτώσεις σφαγών και βομβαρδισμών, υιοθέτει πάντα την γνώμη της αντιπολίτευσης ενώ ο ίδιος παραδέχεται οτι η διασταύρωση των πληροφοριών από ανεξάρτητη πηγή είναι δύσκολη. Την γνώμη της κυβέρνησης την αναφέρει περιθωριακά, ενώ θεωρεί πιο έγκυρες πηγές ανώνυμες ομάδες της αντιπολίτευσης ή το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τον ρόλο του οποίου θα γράψουμε παρακάτω. Στο παρακάτω άρθρο του, όπου επιχειρεί μια παραπληροφόρηση γύρω απο την Χεζμπολαχ, (https://www.theguardian.com/…/syria-lebanon-iran-hezbollah-…) χρησιμοποιεί ως βασική πηγή τον «εξπέρ της τρομοκρατίας» Matthew Levitt, άνθρωπο που δουλεύει για το Washington Institute for Near East Policy, στην ουσία όργανο του American Israel Public Affairs Committee δηλαδή του ισραηλινού λόμπι στις Η.Π.Α.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Martin Chulov, επίσης αρθρογράφος στον Guardian για τον οποίο μια σύντομη αναζήτηση στο internet αποκαλύπτει μεγάλη ποσότητα άρθρων αφιερωμένων στις στοχευόμενες ανακρίβειες και λάθη που κάνει και τον οποίο επίσης επικαλούνται οι πολέμιοι της επιτροπής.

Έπειτα χρησιμοποιούν άρθρο του Michael Karadjis. (https://mkaradjis.wordpress.com/…/my-debate-with-tim-ander…/) Το οτι αυτός ο άνθρωπος έχει αναρτήσει στο facebook το εξής σχόλιο, αποκαλύπτει ξεκάθαρα τον ρόλο του: «I would be in favour of a Turkish-Saudi action to drive Assad out. At very least it would be the lesser evil.» Στο παρακάτω άρθρο μάλιστα (https://socialistworker.org/…/why-syrian-rebels-oppose-us-a…), στηρίζει ευθέως την Al Nusra αναφέροντας ακόμη και οτι η Al Nusra υπερασπίζεται την εργατική τάξη. Σε πληθώρα κειμένων του (π.χ. https://mkaradjis.wordpress.com/…/the-kurdish-pyds-allianc…/) ξεπλένει τους τζιχαντιστές. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αριστερού στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών. Σε άλλο άρθρο π.χ. στηρίζει τον uck (https://www.greenleft.org.au/content/chossudovskys-frame-kla )

Η ανακοίνωση ενάντια στην επιτροπή, βασίζεται και σε άρθρα και συνεντεύξεις του Joseph Daher γνωστού υποστηρικτή της δυτικής επέμβασης προς όφελος της «συριακής επανάστασης». Όπως γράφει και στο παρακάτω άρθρο του (https://syriafreedomforever.wordpress.com/…/understanding-…/) «Πρέπει να στηρίξουμε την παράδοση όπλων χωρίς πολιτικούς όρους από την Δύση στα δημοκρατικά τμήματα του fsa και των κουρδικών δυνάμεων για να παλέψουν ενάντια στο καθεστώς του Άσσαντ και τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές.» Το site του, αποτελεί βασική πηγή της ανακοίνωσης.

Το οτι η Διεθνής Αμνηστία, τα στοιχεία της οποίας χρησιμοποιούνται επίσης στο κείμενο, προωθεί τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην Συρία είναι κάτι ευρύτατα γνωστό πλέον. Ενδεικτικά παραπέμπουμε στα παρακάτω:
https://consortiumnews.com/…/amnesty-international-stokes-…/
http://ahtribune.com/…/1501-amnesty-international-syria.html
http://www.activistpost.com/…/amnesty-international-human-s…

Στο εξής άρθρο που επικαλούνται για να στηρίξουν τις θέσεις τους (http://www.independent.co.uk/…/syrian-government-forces-res… ), οι μόνες πηγές είναι τα
α) Syrian Observatory for Human Rights. Μία οργάνωση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που στην ουσία αποτελείται από ένα άτομο, τον Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν (εδώ μια συνέντευξη του https://www.rt.com/news/317813-sohr-visit-syria-long/ ) ο οποίος είναι μέλος της αντιπολίτευσης (http://edition.cnn.com/…/…/world/europe/uk-syria-opposition/) και παράγει συνεχώς μη τεκμηριωμένες ειδήσεις κυρίως από ανώνυμες πηγές.
β) Syrian network for human rights. Κάτι αντίστοιχο με τον προηγούμενο οργανισμό. Έχει επίσης έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και διοικείται από τον Fadel Abdul Ghani που δηλώνει πως η δυτική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία είναι απαραίτητη.(https://www.theatlantic.com/…/why-human-rights-grou…/279360/) Στην σελίδα του οργανισμού, αναφέρεται πως λειτούργει βασιζόμενος σε δωρεές από ιδιώτες και ιδρύματα. Οι έρευνες του κατηγορούνται για μεγάλη αυθαιρεσία και σημαντικά μεθοδολογικά προβλήματα. Στον συγκεκριμένο οργανισμό κάνουν και ξεχωριστή αναφορά οι συντάκτες της ανακοίνωσης για να στηρίξουν τις απόψεις τους γύρω από την βαρβαρότητα της Συριακής κυβέρνησης (http://sn4hr.org/blog/2017/07/10/43879/). Οι παραπάνω οργανισμοί δυστυχώς δεν είναι μόνο πηγές της ανακοίνωσης, αλλά και οι βασικές πηγές όλης της δυτικής αρθρογραφίας γύρω από την Συρία.

Σαν αξιόπιστη πηγή, μας παρουσιάζουν και το άρθρο της Bethan McKernan (http://www.independent.co.uk/…/bashar-al-assad-syria-presid…) το οποίο βασίζεται επίσης σε στοιχεία του Syrian network for human rights. Σε άλλο άρθρο της (http://www.independent.co.uk/…/nobel-peace-prize-2016-white…) , η ακόμα και σε αναρτήσεις της στο twitter (https://twitter.com/mck_beth/status/784309187123617794) είναι προφανής η εκτίμηση που τρέφει η συγκεκριμένη δημοσιογράφος στην οργάνωση White Helmets ο ρόλος της οποίας είναι πλέον γνωστός. (http://theindicter.com/white-helmets-movie-updated-evidenc…/ , https://www.youtube.com/watch?v=tx0c38ubT-A , https://orientalreview.org/…/crossed-wires-syrian-revoluti…/)

Σειρά έχει ο Yusef Khalil. Στην προσπάθειά του να παρουσιάσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση ως λαϊκή επανάσταση, προβάλει ακόμα και τον εντελώς αβάσιμο ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει καμία προμήθεια όπλων ή άλλου είδους υποστήριξη στους αντικυβερνητικούς από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ή από περιφερικές χώρες, πράγμα εντελώς αβάσιμο για όποιον έχει στοιχειώδη γνώση της κατάστασης. Υποστηρίζει ακόμη και ότι οι Η.Π.Α. βρίσκονται σε αδύναμη θέση και δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά ένα νέο πόλεμο, άρα δεν ασχολούνται με την στήριξη προς τους αντικυβερνητικούς. (https://socialistworker.org/…/syrias-revolutionary-resilien…). Στην ουσία στηρίζει την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, οδηγεί σε πιο ειρηνική στάση τις αποδυναμωμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Τέτοιες παραπλανητικές απόψεις μόνο ένας συνειδητός προπαγανδιστής του ιμπεριαλισμού θα μπορούσε να προωθεί αφού είναι αποδεδειγμένο ιστορικά ότι η κρίση οδηγεί σε πόλεμο.

Η λίστα των αξιόπιστων πηγών συνεχίζεται με το δημοσιογραφικό site «Syria Direct». Οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν εκεί, παριστάνουν τους ανεξάρτητους αλλά εδώ μπορεί κανείς να δει τους χρηματοδότες τους. (https://www.usaspending.gov/transp…/…/RecipientProfile.aspx…). Πρόκειται για site που κάνει ακραία αμερικανική προπαγάνδα.

Οι επικριτές της επιτροπής, μας παραπέμπουν και σε ένα φωτορεπορτάζ (http://www.reuters.com/…/us-mideast-crisis-syria-idUSKCN11M…) όπου περιέχονται σχεδόν αποκλειστικά εικόνες που δείχνουν το έργο των White Helmets (που στο άρθρο αναφέρονται ως civil defence). Εδώ λίγα βίντεο από την δράση των white helmets (https://www.liveleak.com/view?i=fd8_1430900709https://www.liveleak.com/view?i=d4d_1494423698)

Αξίζει να αναφερθούμε και στον Julian Borger από τον οποίο χρησιμοποιούν το έξης άρθρο: (https://www.theguardian.com/…/syrian-regime-is-blocking-aid… ). Εδώ λίγα πράγματα για την προπαγάνδα του περί ιρανικής απειλής: (http://www.sourcewatch.org/index.php/Julian_Borger ).

Από την λίστα των πηγών που χρησιμοποιούν οι υποστηριχτές του fsa, δεν θα μπορούσε να λείπει και το στέλεχος του International Center on Nonviolent Conflict, Stephen Zunes. To συγκεκριμένο κέντρο ανήκει (μαζί π.χ. με το Albert Einstein Institution και το Center for Applied Nonviolent Action and Strategies που ιδρύθηκε από μέλη της Otpor) σε ένα δίκτυο ιδρυμάτων που παρέχουν τεχνική εκπαίδευση και καθοδήγηση στα υποκινούμενα από τις Η.Π.Α. «ειρηνικά» κινήματα για διεκδίκηση δημοκρατίας ανά τον κόσμο, τα οποία οι υποστηριχτές της «συριακής επανάστασης» μας καλούν να στηρίξουμε. Μέλη του συγκεκριμένου κέντρου, έχουν άμεσες σχέσεις με μέλη της CIA (π.χ. ο ιδρυτής του κέντρου, Peter Ackerman είναι μέλος του Council on Foreign Relations στο οποίο συμμετέχει ακόμη και ο πρώην διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α James Woosley). Δεν εκπλήσσει λοιπόν μετά από όλα αυτά, το οτι οι αναλύσεις του Stephen Zeus αποτελούν μια δημοκρατική στήριξη του ιμπεριαλισμού. Παραθέτουμε εδώ μία ενδιαφέρουσα κριτική στο έργο του (http://www.quotha.net/node/1452).

Στην βιβλιογραφία τους υπάρχει και ο Robin Yassin-Kassab ο οποίος παραπονιέται για το πόσα λίγα όπλα δίνουν οι Η.Π.Α. στους αντικυβερνητικούς (https://webcache.googleusercontent.com/search…), ευχαριστεί την Τουρκία για την επέμβασή της (https://twitter.com/Qunfuz1/status/669073088504578048), (https://web.facebook.com/robin.yassinkassab/posts/10203410893491924?_rdc=1&_rdr), ενώ στηρίζει ευθέως τους τζιχαντιστές όπως ο Zahran, για την εξόντωση του οποίου ζητά εκδίκηση (https://twitter.com/Qunfuz1/status/680492187130302464) (εδώ οι θέσεις του συγκεκριμένου moderate τζιχαντιστή που παλεύει και αυτός να φτιάξει το δικό του χαλιφάτο: https://www.youtube.com/watch?v=ZhlazMjqVME).

Τέλος, ιδιαίτερη εμπιστοσύνη φαίνεται πως τρέφουν για τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Human Rights Watch. Ο οργανισμός αυτός με έδρα την Νέα Υόρκη που ιδρύθηκε το 1978 με σκοπό την αντισοβιετική προπαγάνδα, στις μέρες μας παίζει σημαντικό ρόλο στην παραπληροφόρηση γύρω από την Συρία. Όταν δημοσίευσαν στοιχεία ενάντια στο Ισραήλ, ο ίδιος ο ιδρυτής του οργανισμού, στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί το Ισραήλ, παραδέχτηκε ότι οι έρευνες βασίζονται σε μη τεκμηριωμένες ιστορίες (http://www.nytimes.com/2009/10/20/opinion/20bernstein.html…). Η χρηματοδότησή τους προέρχεται από τα επιθετικότερα τμήματα των αμερικανικών κεφαλαίων (https://www.hrw.org/…/george-soros-give-100-million-human-r…). Στην παρακάτω αναφορά τους (https://www.hrw.org/…/syria-coordinated-chemical-attacks-al…) χρησιμοποιούν ως πηγή τους White Helmets (καμουφλαρισμένους με το όνομα Syria Civil Defense), και άλλες αντικυβερνητικές οργανώσεις. Μια σύντομη αναζήτηση στο internet είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τον ρόλο τους. Παρ’ όλ’ αυτά φαίνεται πως είναι η αγαπημένη πηγή των συντακτών του κειμένου. Εδώ ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο (http://www.globalresearch.ca/syria-human-rights-wat…/5366987 ).

____________

Ο διάλογος που έχει προηγηθεί μεταξύ της Επιτροπής και μιας αναρχικής ομάδας που υποστηρίζει – ακόμα και σήμερα, ενάντια σε κάθε λογική – το μύθο της ‘συριακής επανάστασης’:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s