Ξανά περί χημικών, κορμοράνων και παπαγάλων

syria-air-bases-2-kopieren

Η συριακή αεροπορική βάση μετά τον αμερικάνικο βομβαρδισμό της 6ης Απρίλη. Quelle: AP Photo/HM BH

Π. Παπ. για το avantgarde

Η επίθεση με χημικά στο Σαν Σεϊχούν: ένας ακόμα κορμοράνος

Ένα ρεπορτάζ του βραβευμένου με Πούλιντζερ Αμερικανού δημοσιογράφου Seymour Hersch έρχεται να προστεθεί στο σωρό ενδείξεων πως η υποτιθέμενη επίθεση με χημικό αέριο σαρίν στο Σαν Σεϊχούν της Συρίας στις αρχές του Απρίλη, για την οποία κατηγορήθηκε η συριακή κυβέρνηση και η οποία αποτέλεσε το πρόσχημα για να βομβαρδίσουν οι ΗΠΑ τη χώρα στις 6 Απρίλη, δε συνέβη ποτέ. Το ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt στις 25 Ιούνη [όταν τα αμερικάνικα και αγγλικά ΜΜΕ αρνήθηκαν να το δημοσιεύσουν], προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το τι συνέβη στα παρασκήνια του αμερικάνικου κατεστημένου κατά τις ημέρες που αποφασιζόταν ο βομβαρδισμός της Συρίας. Βασίζεται σε πηγές μέσα στον αμερικάνικο στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας, τις οποίες έχει αποκτήσει ο Hersch στις πολλές δεκαετίες που ασκεί ερευνητική δημοσιογραφία, και αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο και με προσοχή. Ο καθένας μπορεί να διατηρήσει όποιες επιφυλάξεις θέλει για το περιεχόμενό του, αλλά η σιωπή ασυρμάτου που τηρεί σύσσωμος ο δυτικός τύπος σε ό,τι αφορά το ρεπορτάζ αυτό καταδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σοβαρότητα των όσων αποκαλύπτει ο Hersh.

Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ αναφέρει τα κάτωθι:

«Ο Τραμπ έδωσε την εντολή παρά το γεγονός ότι είχε προειδοποιηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πως δεν είχαν βρει καμία απόδειξη πως οι Σύροι είχαν κάνει χρήση χημικού όπλου.

[…]

«Τίποτα από όλα αυτά δε βγάζει νόημα», είπε ένας αξιωματούχος σε συναδέλφους του όταν έμαθε την απόφαση για βομβαρδισμό. «ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ πως δεν έγινε καμιά επίθεση με χημικά… Οι Ρώσοι είναι εξαγριωμένοι. Ισχυρίζονται πως έχουμε τις πραγματικές πληροφορίες και ξέρουμε την αλήθεια… Μάλλον δεν είχε σημασία το αν θα εκλέγαμε την Κλίντον ή τον Τραμπ.»

[…]

«Δεν υπήρξε κανένα χτύπημα με χημικά», είπε ο σύμβουλος. «Πρόκειται για παραμύθι. Εάν ήταν έτσι, όλοι όσοι είχαν ασχοληθεί με τη μεταφορά, τη φόρτωση και τον οπλισμό του όπλου – πρέπει να το κάνεις να φαίνεται σαν μια κανονική συμβατική βόμβα των 500 λιβρών – θα φορούσαν προστατευτικά ενδύματα Hazmat για το ενδεχόμενο διαρροής. Θα υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης χωρίς τέτοιον εξοπλισμό. Το σαρίν για στρατιωτική χρήση περιλαμβάνει πρόσθετα που έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν την τοξικότητα και να το κάνουν πιο θανατηφόρο. Κάθε παρτίδα που βγαίνει μεγιστοποιείται για το θάνατο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παράγεται. Είναι άοσμο και αόρατο και ο θάνατος μπορεί να έρθει μέσα σε ένα λεπτό. Δε δημιουργείται κανένα σύννεφο. Γιατί να παράγει κανείς ένα όπλο από το οποίο να μπορούν να ξεφύγουν οι άνθρωποι;’

[…]

«Ο πρόεδρος δεν είπε: ‘Έχουμε πρόβλημα, ας το εξετάσουμε.’ Ήθελε απλώς να πλακώσει τη Συρία στις βόμβες.»

[…]

Αυτό που δε σκέφτονται οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι πως αν είχε λάβει χώρα ένα χτύπημα με νευρικό αέριο για το οποίο είχε δώσει εντολή ο Μπασάρ [Άσσαντ], οι Ρώσοι θα ήταν δέκα φορές πιο νευριασμένοι από τον οποιονδήποτε στη Δύση. Η στρατηγική της Ρωσίας ενάντια στο ISIS, που περιλαμβάνει την προσπάθεια να κερδίσει την αμερικάνικη συνεργασία, θα καταστρεφόταν και ο Μπασάρ θα ήταν υπεύθυνος επειδή εκνεύρισε τη Ρωσία, με άγνωστες συνέπειες για τον ίδιο. Ο Μπασάρ θα έκανε τέτοιο πράγμα; Ενώ είναι τόσο κοντά στο να κερδίσει τον πόλεμο; Με δουλεύεις;

[…]

«Οι Σαλαφιστές και οι Τζιχαντιστές πήραν ό,τι ακριβώς ήθελαν από την πλεκτάνη τους με το νευρικό αέριο στη Συρία, στην οποία έδωσαν υπερβολική δημοσιότητα», δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος της κοινότητας ασφαλείας των Η.Π.Α., αναφερόμενος στην έξαρση των εντάσεων μεταξύ Συρίας, Ρωσίας και Αμερικής. «Το ζήτημα είναι τι συμβαίνει εάν υπάρξει μια ακόμα προβοκάτσια με αέριο σαρίν, και χρεωθεί και αυτή στη μισητή Συρία; Ο Τραμπ αύξησε τα ρίσκα και στριμώχτηκε σε μια γωνία με την απόφασή του να βομβαρδίσει. Και μη νομίζεις πως αυτοί οι τύποι δε σχεδιάζουν την επόμενη ψεύτικη επίθεση. Ο Τραμπ δε θα έχει άλλη επιλογή παρά να βομβαρδίσει ξανά, και πιο δυνατά. Είναι ανίκανος να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος.»

Σημειωτέον πως σε παρόμοια συμπεράσματα έχει φτάσει και ο ομότιμος καθηγητής του ΜΙΤ, Theodore Postol, ακολουθώντας διαφορετική μέθοδο.

Οι πληροφορίες του Hersh αναφέρουν επίσης μια βεντάλια επιλογών που προτάθηκε στον Τραμπ από τους συμβούλους του και συζητήθηκε. Οι επιλογές περιελάμβαναν μεταξύ άλλων «το μαζικό βομβαρδισμό των κύριων συριακών αεροδρομίων και των κέντρων διοίκησης και ελέγχου με χρήση βομβαρδιστικών αεροσκαφών Β1 και Β52», καθώς επίσης και τον «αποκεφαλισμό», δηλαδή τη δολοφονία του Σύρου προέδρου με βομβαρδισμό της κατοικίας του στη Δαμασκό και όλων των πιθανών του καταφυγίων.

Η τοποθέτηση της ΚΕΔ

Από την πλευρά μας, υπενθυμίσαμε τα ατέλειωτα ψέματα που έχουν διασπείρει τα ΜΜΕ της Δύσης για τη Συρία. Σημειώσαμε πως η είδηση περί ‘βομβαρδισμού με σαρίν’ προέρχεται για μια ακόμα φορά από πηγές της αντιπολίτευσης, δηλαδή από Ουαχαμπίτες κανίβαλους με μηδενική αξιοπιστία. Τονίσαμε πως, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, η συριακή κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο χτύπημα. Δηλώσαμε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να θεωρήσουμε το περιστατικό ως κάτι άλλο από μια ακόμα προβοκάτσια με σκοπό την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία». Λίγες ώρες αργότερα θα έπεφταν οι πύραυλοι.

Και οι παπαγάλοι της Αυτοκρατορίας

parrot-cropped

Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα σε ένα μάτσο διεθνείς οργανώσεις, που ευδοκιμούν κατά κύριο λόγο στις χώρες της ιμπεριαλιστικής Δύσης, που τοποθετούνται με συνέπεια στο αριστερό πλευρό της αστικής τους τάξης στηρίζοντας κάθε έμμεση επέμβασή της και δίνοντας ρέστα στον αποπροσανατολισμό της Αριστεράς, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του αντιπολεμικού κινήματος. Έχει μια αξία να γυρίσουμε πίσω και να θυμηθούμε τι έλεγαν τα ελληνικά τους τμήματα και οι ομοϊδεάτες τους για την ‘επίθεση σε αμάχους με χημικά από τον Άσσαντ’.

ΔΕΑ

Για το αμερικανικό χτύπημα σε βάση στη Συρία

Ο αρθρογράφος της ΔΕΑ μπορεί να μη έβαλε στον εαυτό του το καθήκον να αμφισβητήσει τα όσα λένε τα ΜΜΕ της πατρίδας του και του ιμπεριαλιστικού της μπλοκ. Μπορεί να προσπάθησε με θλιβερές συνδικαλιές να υποβαθμίσει τη σημασία του αμερικάνικου χτυπήματος. Αλλά τουλάχιστον δεν υπερθεμάτισε, και δεν παπαγάλισε τα ψέματα πως η συριακή κυβέρνηση έριξε χημικά. Αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη και ταυτόχρονα μια σπουδαία βελτίωση για το rproject. Όταν το μέσο αυτό αναφερόταν στο περιστατικό της Γκούτα το 2013, στο οποίο πάλι είχε κατηγορηθεί ψευδώς η συριακή κυβέρνηση για χρήση χημικών, έγραφε το εξής αμίμητο:

‘Γιατί λοιπόν το έκανε ο Άσαντ [σ.σ. την επίθεση με τα χημικά στη Γκούτα]; Ο ακτιβιστής-μπλόγκερ «Sarab», απαριθμώντας μια σειρά ενδείξεις για την ενοχή του καθεστώτος, καταλήγει: «Γιατί οι τελευταίοι 29 μήνες το δίδαξαν ότι μπορεί να το κάνει».’

Κάθε περαιτέρω σχόλιο περιττεύει.

ΚΑΡ

Αλλά αν τέτοιου τύπου ξεδιάντροπα ψέματα δε γράφονται πλέον τόσο εύκολα στο rproject, ευτυχώς υπάρχει το σάιτ της συνδεδεμένης με τη ΔΕΑ ‘Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό’. Εκεί όχι μόνο παπαγαλίζουν την προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού, αλλά υπερθεματίζουν κιόλας με ατάκες που θα ζήλευε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ:

Ποιο άψυχο κορμάκι πεντάχρονου είναι πιο ακριβό; Ποιο δικαιολογεί καλύτερα την «ανθρωπιστική» σας επέμβαση; Ποιο συγκίνησε περισσότερο το ζεστό στην πολυθρόνα κώλο των ψηφοφόρων σας; Αυτό που πέθαινε αργά και βασανιστικά από σπασμούς και ασφυξία μετά τα χημικά του Άσαντ […] ;

Σημειωτέον πως την ίδιου τύπου και ποιότητας επίκληση στο συναίσθημα χρησιμοποίησε και ο Τραμπ στο διάγγελμά του, μιλώντας για ‘όμορφα μωρά’ που σκοτώθηκαν.

elaliberta

Οι πύραυλοι του Τραμπ ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά

Το άρθρο αυτό προέρχεται από το socialist worker, το σάιτ της αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στη Βρετανία. Το ΣΕΚ μάλλον ντράπηκε να δημοσιεύσει αυτό το πράμα στα ελληνικά – άλλη χώρα, άλλες παραδόσεις, άλλη πελατεία. Αλλά αν ΣΕΚ και ΔΕΑ επιλέγουν – όχι συχνά, είναι η αλήθεια – να κρατούν κάποια προσχήματα για να μην ξεφτιλιστούν εντελώς, το elaliberta δεν έχει τέτοια προβλήματα. Στις σελίδες του θα βρει κανείς εγγυημένα την τελευταία λέξη της πιο ξεδιάντροπης νατοϊκής προπαγάνδας. Αντιγράφουμε:

 «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύτηκε την τελευταία αγριότητα του καθεστώτος της Συρίας την περασμένη εβδομάδα για να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση με πυραύλους στην αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ.

[…]

Ο ισχυρισμός των κυβερνήσεων Συρίας και Ρωσίας ότι το δηλητηριώδες αέριο προήλθε από μια αποθήκη των εξεγερμένων, την οποία έπληξαν με τις βόμβες τους, είναι παράλογος.

Οι πολεμοκάπηλοι της Δύσης δεν έχουν καμία ανάγκη να εφεύρουν ψεύτικες αγριότητες για ένα καθεστώς που διαπράττει τόσες πολλές πραγματικές.»

Ο Άσαντ πρέπει να πέσει’

Αντιγράφουμε:

«Καταρχάς, θα ήθελα να πω ότι από τις χημικές επιθέσεις στην Ανατολική Γούτα το 2013 μέχρι την επίθεση με αέρια στο Χαν Σεϊχούν, συνέβησαν πολλές επιθέσεις με χημικά και σε τακτική βάση από το 2013. Παρά το γεγονός ότι ο Άσαντ δήλωσε τον Ιούνιο του 2014 ότι τα χημικά όπλα είχαν απομακρυνθεί από τη Συρία για να καταστραφούν.

[…]

Η επίθεση με χημικά ήταν ένα ακόμη βήμα στη δολοφονική εκστρατεία για να καταστραφεί ό,τι επέμεινε από τη λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στο καθεστώς Άσαντ. Αφού πολιόρκησαν και κατέστρεψαν το ανατολικό Χαλέπι, το σημαντικότερο κέντρο της λαϊκής και δημοκρατικής αντιπολίτευσης […]

[…]

Το συριακό καθεστώς έχει επικεντρωθεί στην πραγματικότητα στη χρήση των δηλητηριωδών αερίων στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση: το 97% των χημικών επιθέσεων του καθεστώτος αφορούσε περιοχές που ανήκαν στην αντιπολίτευση, ενώ το 3% των επιθέσεων διεξήχθησαν σε περιοχές που είχαν καταληφθεί από την ISIS.

Ο στόχος των επιθέσεων με χημικά όπλα είναι σαφώς να προκαλέσει τρόμο στους ανθρώπους, ενώ υπάρχουν λίγοι τρόποι για τους πολίτες στις απελευθερωμένες περιοχές να προστατευθούν. Αποδεικνύει επίσης την ατιμωρησία με την οποία το καθεστώς διεξάγει τον πόλεμό του εναντίον του συριακού λαού.»

Συμμαχία Σύριων και Ιρανών Σοσιαλιστών για την επίθεση με χημικά του Άσαντ και τις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του Τραμπ

«Η βομβαρδισμός [sic] με χημικά αθώων αμάχων στη συριακή πόλη Χαν Σεϊχούν (επαρχία Ιντλίμπ) που έγινε από το καθεστώς Άσαντ και τους συμμάχους του, τη Ρωσία και το Ιράν στις 4 Απριλίου, είναι ένα ακόμη βήμα της δολοφονικής εκστρατείας για να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει από την λαϊκή αντίσταση στο καθεστώς του Άσαντ. Μετά την πολιορκία και την καταστροφή του Ανατολικού Χαλεπιού, του σημαντικότερου κέντρου της λαϊκής και δημοκρατικής αντιπολίτευσης […]»

Κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Εξυπακούεται πως όλοι οι παραπάνω δεν έχουν ψελλίσει μισή λέξη για τις αποκαλύψεις του Hersh, ούτε και τα διεθνή τους αδέρφια – που δρουν μεταξύ άλλων στο εσωτερικό των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Εξυπακούεται πως δεν πρόκειται να κάνουν την παραμικρή αυτοκριτική που διέδωσαν για μια ακόμα φορά ανυπόστατα ψέματα, συμβάλλοντας στη νομιμοποίηση στην κοινή γνώμη μιας ακόμα επιθετικής δράσης του ιμπεριαλισμού. Και γιατί θα έπρεπε, άλλωστε; Η δράση τους στο συριακό περιορίζεται στην προπαγάνδιση των νον-πέιπερ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αμπαλαρισμένων με αριστερό και ‘από τα κάτω’ περιτύλιγμα. Όλα αυτά τα χρόνια αβαντάρουν τον πόλεμο εναντίον της Συρίας στο αριστερό πλευρό της Αυτοκρατορίας, παρουσιάζοντας την επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος ως επανάσταση. Τα ίδια κάνανε στην Ουκρανία, τα ίδια κάνανε στη Λιβύη.

Το 1972 η Λιλή Ζωγράφου απηύθυνε μια εξαίσια ανοιχτή επιστολή στους επιχορηγημένους από το ίδρυμα Φορντ στην Ελλάδα. Στην επιστολή της αυτή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικά Panderma και αξίζει να διαβαστεί ολόκληρη, η συγγραφέας εξετάζει το πώς τα μεγάλα ιδρύματα της Αμερικής – και συγκεκριμένα το ίδρυμα Φορντ – «εξουδετερώνει τους μόνους που μπορούν να της κλείσουν το δρόμο: τους διανοούμενους. Πώς; Κόβοντάς τους ένα επίδομα. Έτσι εξασφαλίζει τη σιωπηλή ανοχή τους. Από κει κι έπειτα είναι πια πολύ εύκολο να προσφέρει στην αποικιοκρατική μηχανή της Αμερικής τους λαούς που εποφθαλμιά στο πιάτο». Η συγγραφέας συνέχιζε αναφερόμενη στα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής στην Ινδονησία του 1965, με τη σφαγή 600,000 κομμουνιστών και συμπαθούντων.

Από τότε τα προπαγανδιστικά όπλα του ιμπεριαλισμού έχουν εξελιχθεί στο έπακρο. Τα απανωτά αντιδραστικά πραξικοπήματα με στόχο μη ελεγχόμενες από τη Δύση κυβερνήσεις παρουσιάζονται ως «λαϊκές επαναστάσεις». Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις η αριστερά αυτού του είδους έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά υιοθετώντας αλόγιστα και με ανεκδιήγητη αφέλεια το αυτοκρατορικό αφήγημα, νομίζοντας ότι έτσι υπηρετεί την επανάσταση «από τα κάτω». Όμως το μόνο που κατάφερε είναι να νομιμοποιεί εξ αριστερών την αστική αντεπανάσταση. Το πιο γελοίο από όλα είναι ότι αυτή τη φορά η αριστερή διανόηση που δικαιολογεί τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα δεν χρειάζεται καν να προσέλθει στα ταμεία του κάθε ιδρύματος Φορντ, προκειμένου να κάνει τα μυαλά των αριστερών ανθρώπων πουρέ, συμβάλλοντας στο ξεδόντιασμα της όποιας αντίδρασης απέναντι στις νεοαποικιοκρατικές εκστρατείες της Αυτοκρατορίας. Αλλά, και να το έκανε, θα έγραφε κάτι διαφορετικό;

___________

Διαβάστε ακόμα: «Έχουμε πρόβλημα, γαμώτο» [Seymour Hersh, χημικά, Συρία]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s