Καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις με τις ΗΠΑ, η Γερμανία επιβεβαιώνει την ‘στρατηγική συνεργασία’ με την Κίνα

2017-05-31-merkel-li

Αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένο ένα ακόμα [παλιότερο] άρθρο από το wsws.org, που καταπιάνεται με τους τριγμούς στο εσωτερικό της δυτικής Αυτοκρατορίας. Η ήττα στο εξωτερικό (Χαλέπι) μαζί με την απώλεια του κοινού εχθρού πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα στο γενικότερο πλαίσιο μιας τέτοιου μεγέθους κρίσης του καπιταλισμού φέρνει διχόνοια και φαγωμάρα στο στρατόπεδο της Δύσης, που εκφράζεται με την άνοδο του ιμπεριαλιστικού εθνικισμού και την επαναφορά στο προσκήνιο των αποκλίνοντων στόχων των βασικών του δυνάμεων.

Γράφει: Johannes Stern, 2 Ιούνη 2017, wsws

Μετάφραση: Δημήτρης Κ. για το avantgarde

Υπό συνθήκες κλιμακούμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ, η Γερμανία επεκτείνει τους ήδη στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε την Πέμπτη ότι κατά την διάρκεια μιας περιόδου 45 ετών, δηλαδή από τότε που η Κίνα απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με την Γερμανία, η χώρα αυτή «έχει εξελιχθεί σε έναν αυξανόμενης σημασίας και ειδικά πλέον  στρατηγικού χαρακτήρα συνεργάτη». Αυτό αφορά σε όλο «το φάσμα» των σχέσεων, «τόσο πολιτικών και οικονομικών.… όσο βέβαια και σε ζητήματα πολιτιστικά και κοινωνικά».

«Σε περιόδους παγκόσμιας αστάθειας», δήλωσε η Μέρκελ, και οι δύο χώρες αισθάνονται πως «φέρουν την ευθύνη για την διεύρυνση της συνεργασίας τους σε ποικίλους τομείς, και για να παρέμβουν υπέρ μια παγκόσμιας τάξης βασισμένη σε κανόνες». Ήταν «χαρούμενη» που «κατά την διάρκεια αυτής της χρονιάς υπήρξε μια έντονη συναλλαγή». Μια ακόμη επίσκεψη είναι προγραμματισμένη από τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping πριν από την διάσκεψη των G20 για τις αρχές του Ιουλίου στο Αμβούργο.

Οι εμπορικές σχέσεις ήταν «σημαντικό θέμα» στις συνομιλίες, συνέχισε η Μέρκελ. Συμφωνήθηκε πως «τα εμπορικά κράτη όπως η Γερμανία και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν και να αναγνωρίσουν με σαφήνεια το ελεύθερο εμπόριο» δήλωσε η Μέρκελ, αφήνοντας υπόνοιες εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump. Στην διάσκεψη των G7 την περασμένη εβδομάδα, ο Trump επανέλαβε τις επικρίσεις του για το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα και απείλησε με αντίμετρα.

Οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Γερμανίας με την Κίνα είναι ήδη πολύ πιο ανεπτυγμένες από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Από το 2011 διεξάγονται τακτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Η Κίνα ήταν ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος μας για το 2016, με διμερή όγκο συναλλαγών ύψους 170 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά συνιστούν ήδη πολύ εντυπωσιακά στοιχεία» σημείωσε η Merkel. Επιπλέον, η Merkel και ο Li συζήτησαν πως «θέλουμε να διευρύνουμε τέτοιες εξελίξεις, οι οποίες ήταν πολύ θετικές και για τις δύο πλευρές».

Οι δύο χώρες υπέγραψαν 11 συμφωνίες και δηλώσεις προθέσεων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας αεροπορικών ταξιδιών, της ηλεκτρονικής κινητικότητας και της τεχνολογίας ανακύκλωσης, καθώς και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στους εταίρους της γερμανικής πλευράς περιλαμβάνονται βιομηχανικοί κολοσσοί όπως η Airbus, η Daimler, ηVW και η Bosch, όπως επίσης και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα.

Η Deutsche Bank υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας για πέντε χρόνια με την China Development Bank (CDB) την Τρίτη. Και οι δύο τράπεζες δεσμεύτηκαν στην συμφωνία για την χρηματοδότηση έργων στα πλαίσια του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού»  ύψους 3 δις. Με την πρωτοβουλία «One Belt, One Road» η κινεζική κυβέρνηση ευελπιστεί να αναζωογονήσει τον εμπορικό δρόμο του Μεσαίωνα με τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές ούτως ώστε να συνδέσει τα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Κίνας με την Ευρώπη και την Αφρική.

Η Γερμανία και η Κίνα σκοπεύουν επίσης να συνεργαστούν και πιο στενά στο μέλλον αναφορικά με την λήψη μέτρων για την κλιματική προστασία. Η Κίνα «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις της εντός του πλαισίου της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή», ανακοίνωσε ο Li στο Βερολίνο, μόλις λίγες ώρες πριν ο Donald Trump δηλώσει από την Ουάσινγκτον πως οι ΗΠΑ αποχωρούν από την συμφωνία. Η εικόνα της Merkel και του Li να επιβεβαιώνουν από κοινού την δέσμευσή τους στην Συμφωνία των Παρισίων έλαβε συμβολικό χαρακτήρα κάτω από τέτοιες συνθήκες και κυκλοφόρησε ευρέως σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Αναμένεται πως κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Li θα υπογράψει μια κοινή συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Junker και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Donald Tusk για μια ευρύτατη συνεργασία καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Κίνας αναφορικά με την πολιτική ασφαλείας αποτελεί σχετικά κάτι νέο. Αναφορικά με την Β. Κορέα και οι δύο χώρες «μοιράζονται την κοινή πεποίθηση ότι η Β. Κορέα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε η Merkel. Την ίδια στιγμή όμως και η Κίνα και η Γερμανία «δεσμεύονται για μια λύση που θα προκύψει από διαπραγμάτευση, η οποία και είναι εξαιρετικά επείγουσα». Η Γερμανία δήλωσε την ετοιμότητά της «να συμβάλει σε μια τέτοια λύση».

Ο Li επίσης σημείωσε πως «θέλουν να συνεργαστούν πιο στενά σε άλλα ζητήματα που αφορούν την πολιτική ασφαλείας». Μεταξύ άλλων, η Γερμανία και η Κίνα θέλουν «να παράσχουν βοήθεια στο Αφγανιστάν για την ανοικοδόμηση της κοινωνίας και της οικονομίας του, και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων ασφάλειας, ώστε ο πληθυσμός να μπορεί να ζει εκεί εν ειρήνη». Οι δύο χώρες θα συνεννοούνται στενά και για άλλα «διεθνή ζητήματα» συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των πυρηνικών του Ιράν και της διαδικασίας της Ιστανμπούλ.

Συνεργασία αναπτύσσεται επίσης και στον στρατιωτικό τομέα. Γερμανοί στρατιώτες έλαβαν μέρος από κοινού με στρατεύματα του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΚΛΑΣ), για πρώτη φορά μέσα σε κινεζικά εδάφη κατά την διάρκεια των ασκήσεων το 2016 «Combined Aid 2016». Ήταν η πρώτη κοινή άσκηση μεταξύ του ΚΛΑΣ και οποιουδήποτε ευρωπαϊκού στρατού. Ένοπλες δυνάμεις και από τις δύο χώρες ήδη εργάζονται από κοινού στην Αφρική με αποστολές των Ηνωμένων Εθνών, όπως στο Μινούσμα στο Μάλι.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Βερολίνου και Πεκίνου σε μια σειρά σημαντικών τομέων πολιτικής είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ξέφτισμα των διατλαντικών συμμαχιών, οι οποίες αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας από τότε που ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία πριν από 70 χρόνια. Μετά τις συνομιλίες κορυφής των G7 και του ΝΑΤΟ της περασμένης εβδομάδας, η Merkel έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συμμαχία με τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια της ομιλίας της στο Μόναχο την Κυριακή, και δήλωσε πως πλέον η Γερμανία θα πάρει τις τύχες της στα δικά της χέρια.

Ωστόσο, μολονότι ούτε η Merkel ούτε ο Λι αναφέρθηκαν ονομαστικά στις ΗΠΑ ή στον Trump κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η συνεργασία Γερμανίας-Κίνας στρέφεται κλιμακούμενα εναντίον των πολιτικών των ΗΠΑ, οι οποίες τείνουν προς τον οικονομικό προστατευτισμό και προετοιμάζονται για μια στρατιωτική αναμέτρηση  με το Ιράν και την Β. Κορέα. Τέτοιες συγκρούσεις δεν έχουν ως στόχο μόνο την Κίνα, αλλά επίσης και τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα του γερμανικού ιμπεριαλισμού στην Ασία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s