Η Ηριάννα δεν είναι μόνη της!

maxresdefault

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο. Η σύλληψη, δίκη και καταδίκη της Ηριάννας αποτελούν μια βρώμικη κρατική σκευωρία ποινικοποίησης της άποψης. Το κράτος δείχνει στους υποτελείς τα δόντια του, και η ανεξάρτητη – από το δίκιο των υποτελών – αστική δικαιοσύνη τούς λέει πως δε χρειάζεται καν στοιχεία για να τους καταστρέψει τη ζωή. Η Ηριάννα δεν είναι μόνη της. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή της.

avantgarde

2 νέοι που γνωρίζονται από το σχολείο σε κάποια φάση της φοιτητικής τους ζωής γίνονται σύντροφοι. Ο Κ ενοικιάζει ένα σπίτι της θείας της Ηριάννας για να είναι πιο κοντά και για να ζήσει τη φοιτητική του ζωή. Για να μοιράζεται τα έξοδα μάλιστα βρίσκει και συγκάτοικο. Ο Κ. έχει φίλους από τον αναρχικό χώρο και ιδεολογικά είναι και ο ίδιος αναρχικός. Σε κάποια στιγμή είχε φιλοξενήσει για 1 νύχτα ένα ζευγάρι φίλων του, που αργότερα καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη ΣΠΦ και άλλες πράξεις. Το βράδυ της διανυκτέρευσης δεν υπήρχε κάποιο ένταλμα σύλληψης ή κάποια νομική εκκρεμότητα σε βάρος του φιλικού ζευγαριού που διανυκτέρευσε στο σπίτι στο Χολαργό.

Μετά από κάποιο καιρό έγινε έφοδος της αντιτρομοκρατικής και συνελήφθησαν τόσο ο Κ. όσο και η Ηριάννα. Ο Κ. συνελήφθη, κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, δημοσιεύθηκε η φωτογραφία του στα ΜΜΕ και μετά από μερικές μέρες, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι τη δίκη του.

Στο ενδιάμεσο, μαζί με τον Κ η αστυνομία πήρε στη ΓΑΔΑ και την Ηριάννα. Ήταν η πρώτη της επαφή με τις αρχές. Εκεί έδωσε δείγμα DNA και αποτυπώματα με τη θέλησή της, καθώς δεν είχε κάτι να κρύψει. 2 κουβέντες για τα «ευρήματα»

Επίσης μετά από κάποιο καιρό βρέθηκαν στην Πολυτεχνειούπολη τα όπλα που υποτίθεται είχαν το DNA των κατηγορουμένων πάνω. Το σκηνικό έγινε ως εξής σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο ακροατήριο και υπάρχουν στη δικογραφία. Ένας βοηθός/φίλος συντηρητή ασανσέρ στις 18 Νοέμβρη, ρέμβαζε σε μια ταράτσα στο πολυτεχνείο. Από εκεί είδε ένα «ύποπτο» άσπρο βαν να παρκάρει και από μέσα να βγαίνει ένας άνδρας 1.80 με μαύρα ρούχα που κρατούσε ένα κουτί. Αυτός ο άνδρας εξαφανίστηκε προς μια κατεύθυνση και γύρισε χωρίς το κουτί. Ο (μόνος) μάρτυρας που τον είδε από την ταράτσα, θεώρησε ότι ο μαυροντυμένος άνδρας είχε πάει να θάψει λίρες(!!!!) και πήγε να βρει το κουτί. Πήγε προς τα εκεί και βρήκε φρεσκοσκαμμένο σημείο, έσκαψε και βρήκε το κουτί. Το άνοιξε και βρήκε όπλα. -από δω γίνεται ακόμα πιο καλό- τότε ο μάρτυρας, ΦΟΒΗΘΗΚΕ ότι αυτός ο άνδρας θα επιστρέψει και ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ. Πήρε την αστυνομία αλλά επειδή ήταν σε σοκ, ΞΕΧΑΣΕ να αναφέρει ότι είχε βρει και μια τσάντα με σφαίρες που την κράτησε 10 μέρες στο αμάξι του!! Ο μάρτυρας λοιπόν μετά από κάποιο καιρό μετακόμισε και η αντιτρομοκρατική ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙ ώστε να έρθει να τον εξετάσουν στο δικαστήριο.

Μετά από καιρό ξεκίνησε η δίκη του Κ. λοιπόν και ενώ προχωρούσε, η αντιτρομοκρατική στέλνει διαβιβαστικό που υπάρχει στη δικογραφία και το οποίο ανέφερε ότι βρέθηκε ΟΛΟΚΛΗΡΟ γεννετικό αποτύπωμα στη σκανδάλη ενός όπλου. ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ αποδείχθηκε ότι το «εύρημα» ήταν ένα ΜΕΡΙΚΟ γεννετικό αποτύπωμα σε μια ακμή ενός γεμιστήρα εκτός όπλου και ότι το ένταλμα εκδόθηκε με βάση αυτό το «τυπογραφικό» λάθος.

Πολλοί υπέθεσαν ότι η σύλληψη έγινε για να ασκηθεί πίεση στον Κ. που έτρεχε η δίκη του και η πίεση ήταν μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση η δίκη του Κ. ολοκληρώθηκε και με σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα, κυρήχθηκε αθώος.

Η δίκη της Ηριάννας

Όλοι πίστεψαν τότε πως και η δίκη της Ηριάννας θα ήταν τυπική διαδικασία αφού πλέον εξέλειπε η «σύνδεση» με την τρομοκρατία. Τούτο το γεγονός ωστόσο, δεν εμπόδισε τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, να συμπεριλάβει το όνομά της σε non paper στο οποίο κατονόμαζε όσους κατηγορούνταν για τρομοκρατική δράση, αρκετοί εκ των οποίων αθωώθηκαν από σχετικές κατηγορίες αργότερα. (Επιπλέον, όχι μόνο οι περιοριστικοί όροι που της επεβλήθησαν ήταν πολύ χαλαροί, αλλά μάλιστα, σε 2 περιπτώσεις, το συμβούλιο της έδωσε άδεια να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας για συνέδρια.) Πράγμα που δεν κάνεις σε κάποιον ύποπτο φυγής.

Όλοι αυτοί πίστεψαν λάθος. Όχι μόνο η αθώωση δεν ήταν αρκετή, αλλά ούτε η επιστημονική γνωμάτευση του ειδικού βιολόγου γενετιστή φάνηκε να πείθει την έδρα. Ο ειδικός πραγματογνώμονας Φιτσιάλος, ζήτησε από την αστυνομία δείγμα του DNA για να κάνει και αυτός έλεγχο ταυτοποίησης. Η απάντηση της αστυνομίας ήταν ότι το δείγμα ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ κατά το δικό τους έλεγχο και δεν υπήρχε άλλο (!!!!) Τα δεδομένα της αστυνομίας, όταν αυτά αναλύθηκαν από τον πραγματογνώμονα, φάνηκαν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να εξάγουν συμπεράσματα και δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση ταύτιση. Τα συμπεράσματα χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως τουλάχιστον αντιεπιστημονικά.

Η εισαγγελέας το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι: -αφού οι εφημερίδες έγραφαν πράγματα για τον Κ., αυτή γιατί δεν τον χώρισε και έμεινε μαζί του; Όταν αναφέρθηκαν ΑΣΧΕΤΑ ονόματα παιδικών φίλων που κάποιοι είχαν επισκεφθεί το σπίτι στο Χολαργό, η Εισαγγελέας είπε «κάνατε παρέα με αυτούς (τους άσχετους με κάθε δικογραφία, δίκη κλπ) και μας λέτε ότι είστε κατά της βίας; -ότι άνθρωποι σαν την Ηριάννα αποτελούν κίνδυνο για αυτούς τους φιλήσυχους πολίτες σαν και την ίδια. Ο δικηγόρος στην αγόρευση του κάλυψε όλες τις πτυχές και κατέρριψε τα «επιχειρήματα» και τις αοριστίες της εισαγγελέως.

Μάταια όμως, καθώς η έδρα την καταδίκασε για όλα δηλαδή: Συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και διακεκριμένη οπλοκατοχή με σκοπό την προμήθεια για τέλεση εγκληματικών ενεργειών. Τα αρχικά 20 χρόνια έγιναν 13 κατά συγχώνευση. Η εκδικητικότητα και αδικαιολόγητα αυστηρή στάση της έδρας φάνηκε σε 2 σημεία: Δεν αναγνώρισαν ΚΑΝΕΝΑ ελαφρυντικό παρά τα πραγματικά περιστατικά που όχι μόνο το δικαιολογούσαν αλλά το επέβαλαν, και στο ότι δε δόθηκε ανασταλτική ισχύς στην έφεση.

Αποτέλεσμα; Μια κοπέλα που ξύπνησε ένα πρωί να πάει να ξεμπερδεύει με μια ταλαιπωρία 6 ετών, το ίδιο μεσημέρι βρέθηκε στην κλούβα του μεταγωγών. Η έδρα αγνόησε το γεγονός ότι τουλάχιστον ανασταλτικό για την έφεση είχαν πάρει από τους καταχραστές της ENERGA κλπ μέχρι τον Τσοχατζόπουλο. Αγνόησε ότι η κοπέλα αυτή, κατάφερε εν μέσω δικαστηρίων και διώξεων όχι μόνο να εργάζεται και να χει μια νορμάλ ζωή αλλά και να ολοκληρώσει μεταπτυχιακό, να ξεκινήσει διδακτορικό και να διδάσκει ελληνικά σε σχολεία μεταναστών εθελοντικά.

Στα μεθεόρτια της επίθεσης στον Παπαδήμο, το κράτος και η αστική δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητα τους σε μια αθώα, με σκοπό να στείλουν μήνυμα εκδίκησης προς όλους. Γιατί η Ηριάννα δεν η εξαίρεση, δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Είναι μια από την γενιά της επισφάλειας και των καταπατημένων δικαιωμάτων. Είναι το παράπλευρο θύμα ενός βρώμικου πολέμου ενάντια σε μια γενιά που προσπαθεί να αναπνεύσει σε έναν ασφυκτικό κοινωνικό κλοιό. Η Ηριάννα είναι μια από μας. Και η Ηριάννα δεν είναι μόνη της.

2 responses to “Η Ηριάννα δεν είναι μόνη της!

 1. 13 χρόνια ποινή από μια κατασκευασμένη υπόθεση

  filakes.jpg

  Μια ασύλληπτη σκευωρία για την Ηριάννα | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

  Αρκεί ένα απλό σενάριο της Αντιτρομοκρατικής όχι μόνο για να σπιλώσει την υπόληψη ενός ανθρώπου, αλλά και για να τον οδηγήσει τελικά στη φυλακή.

  Με την εύκολη συνταγή «μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς» ή, εναλλακτικά, του αντιεξουσιαστικού χώρου, άνθρωποι που πέρα από κάποιες προσωπικές σχέσεις δεν έχουν σε βάρος τους το παραμικρό, τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί με ανύπαρκτους μάρτυρες, με ανύπαρκτα στοιχεία και με αυθαίρετες κατασκευές.

  Ομως, η πρόσφατη και… ακραία ιστορία της Ηριάννας, η οποία καταδικάστηκε σε 13χρόνια κάθειρξη μέσα στην απόλυτη σιωπή, θέτει πολύ σοβαρά ερωτήματα και για τη Δικαιοσύνη και για την εμπιστοσύνη που μπορεί να έχει ο πολίτης σε μια δίκαιη δίκη και κυρίως σε μια δίκαιη απόφαση.

  Την υπόθεση ανέδειξε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Documento» και είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς αφορά μια κοπέλα που χρεώθηκε κάτι με το οποίο δεν έχει την παραμικρή σχέση.

  Το κακό στην περίπτωση της Ηριάννας είναι ότι, μη έχοντας η ίδια σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και δεδομένου ότι ο σύντροφός της είχε ήδη αθωωθεί, ήταν μέσα της σίγουρη ότι δεν θα καταδικαζόταν. Τελικά, δυστυχώς, διαψεύστηκε…

  Το χρονικό

  Μάρτιο του 2011 η φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Ηριάννα κοιμάται στο σπίτι τού επίσης φοιτητή (του ΕΜΠ) φίλου της Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε φιλική σχέση με κάποια άτομα που τότε ήταν ύποπτοι (αργότερα κατηγορούμενοι) για συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ.

  Το βράδυ εκείνο κάνει έφοδο στο σπίτι η Αντιτρομοκρατική και προσάγει τον Κωνσταντίνο. Η Ηριάννα οικειοθελώς δίνει δείγμα DNA και κάπως έτσι ξεκίνησε ο Γολγοθάς της.

  Ας σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2011, στην Πολυτεχνειούπολη, ένας αγνώστων στοιχείων βοηθός τεχνίτη ανελκυστήρων (από τότε δεν εμφανίστηκε ποτέ και πουθενά) είδε από την ταράτσα στις 4 μ.μ. κάποιον άνδρα να βγαίνει από ένα βαν και να κρύβει ένα κουτί με όπλα. Ο ίδιος στην αρχή νόμιζε ότι το κουτί είχε λίρες και για τον λόγο αυτό πήγε να ψάξει.

  Ο Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο πέρα από τη φιλική του σχέση με δύο μέλη των Πυρήνων. Με πρόταση του αείμνηστου εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια και με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο άνθρωπος αθωώνεται.

  Στο μεταξύ, όμως, άγνωστο πώς, με ποια στοιχεία και με τίνος εντολή άρχισε από τότε να κατασκευάζεται ο «φάκελος» της Ηριάννας.

  Δύο ολόκληρα χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013 (στη σκληρή εποχή Δένδια-Αθανασίου), η Ηριάννα συλλαμβάνεται διότι έτσι ξαφνικά προέκυψε ταυτοποίηση του δικού της δείγματος DNA σε έναν γεμιστήρα εκτός όπλου από τα ευρήματα της Πολυτεχνειούπολης. Γίνεται έρευνα στο σπίτι της, στο αυτοκίνητο, παντού, και δεν βρίσκεται το παραμικρό στοιχείο.

  Η φοιτήτρια αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους οι οποίοι αργότερα αίρονται και έτσι η κοπέλα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της.

  Σημειώνουμε εδώ ότι τότε ο ειδικός εφέτης ανακριτής Δ. Μόκας ζήτησε να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της. Κατηγορούμενος (καταδικασμένος πλέον) στην ίδια υπόθεση είναι και ο συγκάτοικος του Κωνσταντίνου, στον οποίο επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες δύο χρόνια μετά.

  Η δίκη έγινε χωρίς καμία επιβαρυντική για τους κατηγορουμένους μαρτυρία και με μόνο στοιχείο το «δείγμα», το οποίο μάλιστα είχε… τελειώσει όταν οι απελπισμένοι από την ασύλληπτη περιπέτεια της κόρης τους γονείς προσέλαβαν ειδικό γενετιστή καθηγητή, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου αλλά και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA.

  Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει ταυτοποίηση του DNA της κοπέλας με το επίμαχο μερικό δείγμα που βρέθηκε στον γεμιστήρα.

  Η στάση του δικαστηρίου

  Το δικαστήριο δεν πείστηκε ούτε από τη μη ύπαρξη μαρτύρων ούτε από την πραγματογνωμοσύνη του ειδικού ούτε από την κατάθεση της Ηριάννας και των μαρτύρων υπεράσπισης ούτε από τίποτα και αποφάσισε την 1η Ιουνίου 2017 να καταδικάσει την κοπέλα σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη και μάλιστα χωρίς ελαφρυντικά, με δεδομένη τη βασιμότητα του βουλεύματος και με μόνο στοιχείο το αμφιλεγόμενο δείγμα.

  Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα όχι μόνο με το ποινικό δίκαιο αλλά και με σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, δεν μπορεί η καταδίκη να βασίζεται σε ένα και μάλιστα μερικό δείγμα DNA. Η έφεσή της δεν είχε καν ανασταλτικό χαρακτήρα.

  Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο ακραία όταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί τρομοκρατίας, Εξαρχείων κ.λπ. φαίνεται τελικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να επηρεάζει ακόμα και τη δικαστική κρίση.

  Διαφορετικά, πώς είναι δυνατόν μια κοπέλα που δηλώνει ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον χώρο αυτό, συνεχίζει τις σπουδές της όλο το διάστημα την υποδικίας της, είναι υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής και επιστημονική συνεργάτις σε διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα, να βρίσκεται σήμερα κλεισμένη στις φυλακές της Θήβας με μια βαριά ποινή στην πλάτη;

  Ο Κωνσταντίνος και η Ηριάννα μέσα στο Μεταγωγών πρόλαβαν να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης και, αν μη τι άλλο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μείνει μόνη της στον δύσκολο αγώνα που έχει μπροστά της προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας!

  Είναι δε βέβαιο ότι στο πλευρό της από εδώ και πέρα θα σταθούν όλοι εκείνοι που ακόμα θεωρούν ότι μπορούν να εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη.

  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΗΡΙΑΝΝΑΣ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

  Ο φαύλος κύκλος των ενόχων

  Πριν από λίγες μέρες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο ληκτικό σημείο ενός τραγέλαφου, εκτυλισσόμενου επί της οδού Λουκάρεως.

  Στην κωμικοτραγική αυτή διαδικασία όσα ειλικρινώς κατέθεσαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι δεν ακούστηκαν ποτέ. Η απλή αναφορά ονομάτων αγαπημένων μου προσώπων -τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη συγκεκριμένη δικογραφία, με εκτός νόμου πράξεις ή με οποιαδήποτε μορφή βίας- χρησιμοποιήθηκαν ως «επιχειρήματα» υπέρ της καταδικαστικής απόφασης που πάρθηκε σε βάρος μου.

  Ενώ δικηγόρος και εξειδικευμένος γενετιστής πάσχιζαν να εξηγήσουν στην έδρα την ανυπόστατη φύση των κατηγοριών, εκείνη «συνδιαλεγόμενη» με όσους στάθηκαν απέναντί της έθετε εκτός τόπου και χρόνου (έως και κυριολεκτικά σουρεαλιστικές) ερωτήσεις και προφανώς αρνούνταν να κατανοήσει το κατηγορητήριο.

  Το όλο παρανοϊκό κλίμα επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση που είχα για την επιχειρούμενη εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση: τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαστήκαμε μόνο εγώ και ο συγκατηγορούμενός μου, αλλά μαζί με εμάς «δικάστηκε» για δεύτερη φορά και ο σύντροφός μου.

  Τι και αν η αθωωτική απόφαση στο προ τριετίας δικαστήριό του θεωρείται από τον νόμο αμετάκλητη; Τα μετέωρα στοιχεία μιας υπόθεσηςπου έχει από καιρό λήξει μεταπηδούν από αυτή σε άλλες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ενόχων.

  Αυτή τη στιγμή αναμένω τη μεταγωγή μου στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, για να περάσω τις επόμενες, εξαντλητικές σε αριθμό, μέρες μου στα απομεινάρια του πανηγυριού των τρελών.

  5-6-2017

  Ηριάννα Β.Λ.

  Μου αρέσει!

 2. Δεκατρία χρόνια φυλάκιση για σχέση με έναν αθώο
  http://tvxs.gr/news/ellada/dekatria-xronia-fylakisi-gia-sxesi-me-enan-athoo
  Φωτεινή Λαμπρίδη
  Μια δικαστική απόφαση χωρίς προηγούμενο οδηγεί στη φυλακή 29χρονη υποψήφια διδάκτορα ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Αρχικά συνελήφθη εξαιτίας της σχέσης της με τον σύντροφο της, ο οποίος κρίθηκε ύποπτος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο ίδιος αθωώθηκε από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο, εκείνη όμως , κατέληξε να καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς να δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή της. «Δεν έχει καν σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Θεωρούσαμε βέβαιο πως θα αθωωθεί στη δίκη» λέει στο tvxs.gr o σύντροφός της.
  Ο Θεόδωρος Μαντάς, συνήγορος υπεράσπισης της 29χρονης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων ποινικολόγων και μαχόμενων Δικηγόρων δηλώνει σοκαρισμένος: «για πρώτη φορά στα 30 χρόνια της πορείας μου στον χώρο της δικαιοσύνης, έρχoμαι αντιμέτωπος με μια τέτοια απόφαση και μάλιστα χωρίς να αναγνωρίζεται στη κατηγορούμενη κανένα ελαφρυντικό».

  Το χρονικό

  Η περιπέτεια της 29χρονης, ξεκινάει τον Μάρτιο του 2011. Στο σπίτι του συντρόφου της κάνει έφοδο η αντιτρομοκρατική, η οποία παρακολουθούσε δύο υπόπτους για συμμετοχή στην «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που το είχαν επισκεφτεί.
  Το ζευγάρι συλλαμβάνεται. Ο σύντροφός της κατηγορείται με το άρθρο 187Α για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Η ίδια στην ασφάλεια δίνει οικειοθελώς DNA και αποτυπώματα και αφήνεται ελεύθερη. Ο σύντροφός της κρατήθηκε, απολογήθηκε μετά από τρεις μέρες σε ειδικό εφέτη ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
  Στη δίκη του, ο σύντροφός της αθωώνεται αμετάκλητα καθώς η απόφαση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως «Ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί αθώος της πράξης της συγκρότησης – ένταξης (άρθρο. 187 Α ΄§ 4 ΠΚ) που του αποδίδεται, διότι δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του.»
  Για τη σύντροφό του όμως αρχίζει μια περιπέτεια, η οποία θα της αλλάξει τη ζωή. Έστω κι αν η ίδια δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει πως ουδεμία σχέση έχει με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ και ιδεολογικά ουδέποτε έχει συνταχθεί με τον αναρχικό χώρο.

  Τα όπλα στην πανεπιστημιούπολη και το «μερικό DNA»

  Τον Νοέμβριο του ίδιο χρόνου, η ασφάλεια ανακαλύπτει όπλα στην πανεπιστημιούπολη. «Όπως μάθαμε μετά από τη δικογραφία, ένας βοηθός τεχνικού που έκανε συντήρηση και βρισκόταν στην ταράτσα του πανεπιστήμιου , είδε στις 4 το μεσημέρι της 18ης Νοεμβρίου έναν τύπο να βγαίνει από ένα van το οποίο ήταν σταθμευμένο εντός της πανεπιστημιούπολης , και να τοποθετεί ένα μεταλλικό κουτί μέσα σε θάμνους.» λέει ο σύντροφος της 29χρονης. Ο μάρτυρας είπε στην ασφάλεια ότι του κίνησε την περιέργεια το γεγονός γιατί θεώρησε πως κάποιος πήγε να κρύψει εκεί λίρες! «Μετά από δέκα μέρες ο ίδιος μάρτυρας, υπέδειξε και μια σακούλα με σφαίρες. «Είχε ξεχάσει να την υποδείξει νωρίτερα λέει, γιατί ήταν σε σοκ» εξηγεί ο σύντροφος της 29χρονης.

  Παρά το γεγονός πως ο μάρτυρας μιλάει για έναν άνδρα μόνο, η 29χρονη συνδέθηκε με το γεγονός. Να σημειώσουμε ότι μάρτυρας αυτός ουδέποτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο.
  Σε γεμιστήρα εκτός όπλου, ανιχνεύεται στα κρατικά εργαστήρια μέρος του DNA της. Όπως θα αποδειχθεί αργότερα πρόκειται για ένα ελάχιστο δείγμα εξαιρετικά επισφαλές. Αυτό όμως , οδηγεί στη σύλληψη και την ποινική της δίωξη για «ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τη διάθεσή τους σε τρίτους για διάπραξη κακουργήματος και τον παράνομο εφοδιασμό ομάδων και οργανώσεων».
  Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι τα όπλα βρέθηκαν στις 18-11-2011 και η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ενάμισι χρόνο μετά , τον Γενάρη του 2013.

  Κανένα άλλο στοιχείο εις βάρος της

  Η 29χρονη οδηγήθηκε στον ανακριτή, ο οποίος μετά την απολογία της την αφήνει ελεύθερη. «Ο ανακριτής προφανώς αναγνωρίζει πως τα στοιχεία ενάντιων της δεν επαρκούν. Και το κάνει αυτό εν μέσω αρνητικού κλίματος. Να σας θυμίσω ότι εκείνες τις μέρες είχε γίνει η ανακατάληψη της βίλας Αμαλίας» εξηγεί στο tvxs.gr o σύντροφός της.
  Παίρνει μια ανάσα και συνεχίζει τη ζωή της. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της και βαδίζει ολοταχώς προς το διδακτορικό, το συμβούλιο εγκρίνει την έξοδο της από τη χώρα για να μετάσχει σε διεθνή συνέδρια, έστω κι αν η ίδια βλέπει το όνομα της να φιγουράρει στις λίστες της αντιτρομοκρατικής. Στο συγκεκριμένο non paper κατονομάζονταν όσοι κατηγορούνταν για τρομοκρατική δράση.
  Μεσολαβεί ένα παραπεμπτικό βούλευμα που σημειώνει πως «κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς δεν βρέθηκε από την άρση τόσο του τηλεφωνικού όσο και του τραπεζικού απορρήτου. Περαιτέρω ούτε κατά τη διενέργεια κατ’ οίκον έρευνας, ούτε όμως και κατά τη διενέργεια έρευνας σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα της προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει την εμπλοκή ή συμμετοχή της»
  Το μοναδικό στοιχείο λοιπόν εις βάρος της είναι οι «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» από το μερικό DNA, που όμως έχει στο μεταξύ… χαθεί.

  Το «χαμένο DNA» και το ερώτημα «γιατί δεν τον χώρισες;»

  Η πελάτης του, διηγείται ο συνήγορος υπεράσπισης της 29χρονης στο Tvxs.gr, βέβαιη για την αθωότητά της, έσπευσε να ζητήσει μια δεύτερη γνωμάτευση για το DNA. Απευθύνθηκε στο μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο της Ελλάδας που μπορεί να κάνει ελέγχους DNA και παρήγγειλε τεχνική έκθεση στον διορισμένο πραγματογνώμονα Γεώργιο Φίτσιαλο, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση/ταυτοποίηση DNA.
  Ο κος Φίτσιαλος ζήτησε μέσω ανακριτή να μπορέσει να κάνει κι αυτός έλεγχο. Η απάντηση της αστυνομίας στον ανακριτή ήταν ότι το DNA «τελείωσε». «Ήταν τόσο μικρό που με την πρώτη ανάλυση έφυγε το δείγμα» εξηγεί ο σύντροφός της. «Αλλά για να είναι έγκυρο ένα δείγμα, πρέπει να είναι από μία συγκεκριμένη ποσότητα και πάνω».
  Ο κος Φίτσιαλος τότε ζήτησε τα στοιχεία που έβγαλαν τα γενετικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και κατόπιν παρέδωσε μια έκθεση που δείχνει ότι και τα δικά τους αποτελέσματα είναι αντιεπιστημονικά. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ» γράφει η έκθεση του η οποία κάνει λόγο για τραγικά λάθη, σοβαρές ελλείψεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση δειγμάτων DNA εγκληματολογικού χαρακτήρα. Η έκθεση γράφει χαρακτηριστικά ότι «Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ».
  Με τη σημαντική αυτή έκθεση στα χέρια της , η 29χρονη ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως «…είναι επισφαλείς και επιστημονικά ελλιπείς οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν καμία αποδεικτική ισχύ και δεν μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία που θα οδηγούσαν στην κρίση περί σοβαρών ενδείξεων ενοχής μου».
  Έγινε η κατ’ αντιπαράθεση εξέταση . «Όταν η πρόεδρος ρώτησε την αστυνόμο που κατέθεσε σχετικά αν έχει να πει κάτι πάνω στην έκθεση δεν είπε τίποτα.» λέει ο σύντροφος της 29χρονης. «Η εισαγγελέας δε, αντί να φωτίσει την ουσία, την ρωτούσε γιατί δεν με χώρισε».
  «Πρόκειται για μια ελλιπή διαδικασία και θα έπρεπε τα εργαστήρια να είναι πιο προσεκτικά όταν καταδεικνύουν κατηγορούμενους.» προσθέτει ο συνήγορος υπεράσπισης κος Μαντάς. «Δεν έκανε δεκτό το δικαστήριο ούτε το ανασταλτικό στην έφεση. Την έστειλαν φυλακή , βρίσκεται στο μεταγωγών και περιμένει μεταγωγή για τη Θήβα. Σε ερώτησή του Tvxs αν θεωρεί πως την πρωτόγνωρη αυτή απόφαση του δικαστήριου επηρέασε η τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου, καθώς το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά,ο κ. Μαντάς απαντά καταφατικά.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s