Η ομιλία Τραμπ στο Ριάντ σηματοδοτεί κλιμάκωση των ΗΠΑ κατά του Ιράν

trump_us_saudi_arabia_87806_c0-203-4862-3037_s885x516

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Bill van Auken που δημοσιεύτηκε στο World Socialist Web Site στις 22.05.2017 σε μετάφραση Νικολέττας Κίτσου, για το avantgarde. 

Γεμάτη υποκρισία, κλισέ και ασυναρτησίες, η ομιλία του προέδρου Donald Trump  την Κυριακή μπροστά σε μία συνάθροιση μοναρχών και τυράννων στη Σαουδική Αραβία έφερε στο φως μια ατζέντα κλιμάκωσης του αμερικανικού μιλιταρισμού σε όλη τη Μέση Ανατολή και συσσώρευσης δυνάμεων ειδικά για έναν πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Ενώ χαιρετίστηκε από δουλοπρεπή αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως “προεδρική” -υποτίθεται ότι αποφεύγονταν οι προεδρικές ομιλίες προς το παρόν λόγω των κρίσεων και εσωτερικών διαμαχών που ταλανίζουν την κυβέρνηση-  η ομιλία φέρεται να συντάχτηκε από τον Stephen Miller, τον ακροδεξιό ιδεολόγο ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο αρχιτέκτονας του ανεπιτυχούς εκτελεστικού διατάγματος του Trump που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ στους πολίτες 7 πλειοψηφικά  μουσουλμανικών χωρών.

Μεγάλο μέρος της διάρκειας μισής ώρας ομιλίας του Trump αντανακλούσε την ομιλία του Obama στο Κάιρο πριν 8 χρόνια. Και οι δύο πρόεδροι ανέφεραν ότι επιθυμούν να επανακαθορίσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μ. Ανατολή την ίδια στιγμή που γελοιωδώς πλασάρονται ως ηγέτες μιας ειρηνικής χώρας που θέλει μόνο το καλό της περιοχής και προσφέρονται να ηγηθούν ενός ενιαίου αγώνα ενάντια στον “βίαιο εξτρεμισμό”.

Στα πλαίσια αυτού που θεωρήθηκε ως μία ρητορική επίκληση για δράση ενάντια στην τρομοκρατία, ο Trump είπε στο κοινό του: “Διώξτε τους. Διώξτε τους από τους χώρους λατρείας σας. Διώξτε τους από τις κοινότητές σας. Διώξτε τους από την ιερή γη σας. Διώξτε τους από αυτόν τον πλανήτη”.

Όπως ο Obama πριν από αυτόν, ο Τραμπ δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου να ασχοληθεί με το ποιος έφερε στο προσκήνιο την Αλ Κάιντα και άλλες παρόμοιες δυνάμεις καθώς τα ιστορικά ίχνη οδηγούν στη CIA στο Αφγανιστάν και στη μακρόχρονη υποστήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού προς δεξιές ισλαμικές οργανώσεις και τρομοκρατικές ομάδες ως αντίβαρο στην αριστερή πατριωτική και σοσιαλιστική επιρροή στον Αραβικό και Ισλαμικό κόσμο. Από κοινού οι ΗΠΑ και η Σ. Αραβία εξακολουθούν να χρηματοδοτούν και να εξοπλίζουν τέτοιες δυνάμεις στην προσπάθειά τους για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία.

Και οι δύο ομιλίες ήταν διανθισμένες με περίτεχνους ύμνους στον ισλαμικό πολιτισμό. Ο Trump σημείωσε ιδιαίτερα πόσο εντυπωσιάστηκε από το “μεγαλείο” της Σ. Αραβίας και τη “μεγαλοπρέπεια” του ανακτόρου στο οποίο είχε συγκληθεί η αποκαλούμενη ΑραβοΙσλαμική Αμερικανική Διάσκεψη.

Αυτό που διαχώριζε τις δύο ομιλίες ήταν οι διαφορετικές μεταστροφές στη στρατηγική της Ουάσινγκτον. Ενώ ο Obama επεδίωξε να αποκαταστήσει τη ζημιά που είχε προκαλέσει ο εγκληματικός πόλεμος στο Ιράκ της κυβέρνησης Bush παρουσιάζοντας ένα νέο προσωπείο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ο Trump ταξίδεψε στη Σ. Αραβία για να κάνει ξεκάθαρη την εναντίωσή του στην πολιτική του προκατόχου του που ήθελε προσέγγιση με το Ιράν βασισμένη στη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015. Ο Trump υιοθέτησε μία ανοιχτά επιθετική στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

“Πάνω από όλα, η Αμερική επιδιώκει ειρήνη και όχι πόλεμο”, δήλωσε ο Trump σε αυτό που ξεχώριζε ως το πιο φρικτό από τα πολλά ψεύδη που ξεστόμισε κατά τη σύντομη ομιλία του. Η αλήθεια είναι ότι οι πόλεμοι των ΗΠΑ στην περιοχή έχουν σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους κατά την τελευταία 15ετία. Και ο λόγος της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στη Σ. Αραβία, τον πρώτο σταθμό μιας 9ήμερης περιοδείας στο εξωτερικό, είναι η προετοιμασία για νέες και ακόμη πιο αιματηρές συγκρούσεις.

Αυτό κατέστη σαφές από τις κυριότερες συμφωνίες που υπογράφτηκαν μεταξύ του Trump και του Σαουδάραβα μονάρχη, οι οποίες περιλαμβάνουν πωλήσεις όπλων ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με ενσωματωμένη τη δυνατότητα πώλησης όπλων αξίας συνολικά 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Η συμφωνία για τα όπλα “εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Σ. Αραβίας και ολόκληρης της περιοχής του Κόλπου”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ριάντ ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil, “ιδιαίτερα απέναντι στην κακόβουλη ιρανική επιρροή και τις συνδεόμενες με το Ιράν απειλές που αντιμετωπίζει η Σ. Αραβία σε κάθε πλευρά των συνόρων της”.

Στην ομιλία του ο Trump περιέγραψε το Ιράν ως το κύριο κράτος που ενισχύει την τρομοκρατία κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι χορηγεί στους τρομοκράτες “ασφαλές καταφύγιο, οικονομική στήριξη και κοινωνικό έρεισμα που απαιτούνται για τη στρατολόγηση” και ότι τροφοδοτεί “τις φλόγες των σεχταριστικών συγκρούσεων και της τρομοκρατίας”, κατηγορίες που απολύτως δικαιολογημένα μπορούν να αποδοθούν στους Σαουδάραβες οικοδεσπότες του.

Παρουσίασε την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας τον προηγούμενο μήνα, που ακολουθήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από βομβαρδισμό των ΗΠΑ κατά φιλοκυβερνητικής πολιτοφυλακής στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ως μέρος μίας ευρύτερης μάχης ενάντια στην ιρανική επιρροή. Συνέχισε καλώντας “όλα τα έθνη με συνείδηση να απομονώσουν το Ιράν, να αποκηρύξουν τη χρηματοδότηση που προσφέρει στην τρομοκρατία και να προσευχηθούν να έρθει η μέρα που ο ιρανικός λαός θα έχει τη σωστή και δίκαιη κυβέρνηση που του αξίζει”. Το γεγονός ότι η ομιλία του δινόταν στη Σ. Αραβία, μία βάναυσα καταπιεστική απόλυτη μοναρχία, μόλις δύο μέρες αφότου το 70% των Ιρανών ψηφοφόρων συμμετείχαν σε έντονα αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία, δεν μπόρεσε να αμβλύνει την έκκληση του Trump για αλλαγή καθεστώτος.

Επαίνεσε συγκεκριμένα τη Σ. Αραβία και τους συμμάχους της που “έλαβαν ισχυρή δράση κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη”. Ο σχεδόν γενοκτονικός πόλεμος που διεξάγει η Σ. Αραβία έχει σκοτώσει περίπου 12.000 Υεμενίτες ενώ καταστρέφοντας βασικές υποδομές στην πιο φτωχή χώρα του Αραβικού κόσμου έχει αφήσει πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα της λιμοκτονίας και με ένα ξέσπασμα επιδημίας χολέρας να απειλεί να οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό θανάτων.

Τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James “Mad Dog” Mattis εξέδωσε ένα υπόμνημα που ζητούσε ενισχυμένη αμερικανική υποστήριξη σε αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο κατά τον οποίο ήδη το Πεντάγωνο παρέχει υλικοτεχνική κάλυψη και υπηρεσίες πληροφοριών για τη διευκόλυνση της Σαουδαραβικής εκστρατείας βομβαρδισμών.

Μέρος της συμφωνίας πώλησης όπλων που υπέγραψε ο Trump αποτελεί η αποστολή πυρομαχικών ακριβείας που σε μια ιδιαίτερα χλιαρή χειρονομία αποδοκιμασίας των τακτικών της Σ. Αραβίας στην Υεμένη από την κυβέρνηση Obama δεν είχαν συμπεριληφθεί στις συμφωνίες πώλησης όπλων αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ο προηγούμενος πρόεδρος είχε συνάψει με το Ριάντ. Στην καινούρια συμφωνία περιλαμβάνονται ακόμη τανκς, πυροβολικό, ελικόπτερα και άλλα όπλα που μπορούν άμεσα να χρησιμοποιηθούν στη σφαγή της Υεμένης.

Εκτός από την ομιλία του και την υπογραφή επενδυτικών συμφωνιών και συμφωνιών πώλησης όπλων ο Trump συμμετείχε σε μία συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, του υπό την ηγεσία της Σ. Αραβίας συνασπισμού των πετρελαιοπαραγωγών μοναρχιών του Κόλπου. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump έχουν θέσει το στόχο της ανάδειξης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) ως του θεμελίου μιας Σουνιτικής Αραβικής εκδοχής του ΝΑΤΟ με προσανατολισμό προς τη στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν.

Πέρα από την επιδίωξη πολεμικής αντιπαράθεσης με το Ιράν, έναν βασικό περιφερειακό αντίπαλο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, και τα τεράστια κέρδη που οι πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία αποφέρουν στην αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία, υπάρχουν ευρύτεροι στρατηγικοί λόγοι για τη στροφή των ΗΠΑ προς μία στενότερη συμμαχία με το Ριάντ.

Ορισμένα από αυτά τα θέματα αναλύθηκαν την παραμονή του ταξιδιού του Trump σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από το σημαντικό think tank της Ουάσινγκτον “Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών” (Center for Strategic and International Studies) και με συντάκτη τον Anthony Cordesman, επί μακρόν σύμβουλο στο Πεντάγωνο. Πρώτο μεταξύ αυτών είναι, σύμφωνα με τον Cordesman, “ο συνεχιζόμενος βαθμός εξάρτησης των ΗΠΑ από τη βοήθεια της Σ. Αραβίας στη διασφάλιση της σταθερής ροής του πετρελαίου του Κόλπου”.

Ενώ οι εισαγωγές των ΗΠΑ από τον Κόλπο μειώθηκαν αισθητά κατά τα τελευταία 25 χρόνια, ο Cordesman αναφέρει την “έμμεση εξάρτηση” ως προς τον αντίκτυπο που θα είχε μία διαταραχή των εξαγωγών πετρελαίου στις διεθνείς τιμές ενέργειας και στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία. Επισημαίνει ιδιαίτερα την εξάρτηση των ασιατικών οικονομιών από τις εξαγωγές πετρελαίου του Κόλπου.

Αν οι ΗΠΑ αποτύγχαναν να παράσχουν “δυνάμεις επίδειξης ισχύος και όπλα” στην περιοχή, γράφει ο Cordesman, ο κύριος παγκόσμιος αντίπαλός τους, η Κίνα, θα μπορούσε να καλύψει το κενό. “Η Κίνα μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμη να επιδιώξει να αναλάβει αυτό το ρόλο, ωστόσο η κρίση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα ήταν σχεδόν αμελητέο γεγονός αν η Κίνα γινόταν ο ντε φάκτο εγγυητής της σταθερότητας στον Κόλπο”.

Ο Cordesman συνεχίζει: “Η αληθινή φύση της επιρροής και δύναμης των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού θα μειωνόταν ραγδαία, το πλεονέκτημα της Κίνας έναντι άλλων μεγάλων ασιατικών οικονομιών όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θα αυξανόταν σημαντικά και η πιθανή άνοδος της έντασης μεταξύ Κίνας και Ινδίας – και η υποχώρηση της σχετικής θέσης της Ινδίας – θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην ισορροπία δυνάμεων στη Νότια Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.

Με άλλα λόγια, η στροφή προς στενότερες σχέσεις με τη Σ. Αραβία και τις συμμαχικές με αυτήν πετρελαιοπαραγωγούς μοναρχίες του Κόλπου συνδέεται με την αυξανόμενη σύγκρουση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ με την Κίνα που έχει αναγνωριστεί ως το κύριο εμπόδιο για την παγκόσμια αμερικανική ηγεμονία. Η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να κυριαρχήσει στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, διατηρώντας τη στρατιωτική ισχύ της για να περιορίσει τις εισαγωγές ενέργειας της περιοχής.

Το γεγονός ότι ο αρτηριοσκληρωτικός Οίκος των Σαούντ, μία από τις τελευταίες απόλυτες μοναρχίες του κόσμου, έχει γίνει ο άξονας της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής της Ουάσινγκτον, όχι μόνο στη Μ. Ανατολή αλλά παγκοσμίως, συνιστά μέτρο της κρίσης του αμερικανικού και παγκόσμιου καπιταλισμού.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο, που αντιπροσωπεύουν το 90% των κερδών από τις εξαγωγές του βασιλείου, έχουν μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ από το 2014. Τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει τα μέτρα λιτότητας που έπλητταν τους στρατιωτικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους φοβούμενη ότι η πτώση του βιοτικού επιπέδου και η αύξηση της ανεργίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κοινωνική εξέγερση.

Στην κυρίαρχα σιιτική ανατολική επαρχία, το κέντρο παραγωγής πετρελαίου του βασιλείου, οι δυνάμεις ασφαλείας πολιόρκησαν την πόλη Αουαμίγια, προπύργιο της αντίστασης στο καθεστώς, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν την επίσκεψη του Trump. Σε συνδυασμό με την αποτυχία της απόπειρας της Σ. Αραβίας να ανατρέψει την κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία υποστηρίζοντας συνδεόμενες με την Αλ Κάιντα οργανώσεις και της αδυναμίας του καθεστώτος να πάρει την Υεμένη από τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι, η εντεινόμενη εγχώρια κρίση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επαναστατικό ξεσηκωμό ενάντια στον βασικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον στον Αραβικό κόσμο.

Advertisements

One response to “Η ομιλία Τραμπ στο Ριάντ σηματοδοτεί κλιμάκωση των ΗΠΑ κατά του Ιράν

  1. Παράθεμα: Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΡΑΜΠ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ… « απέραντο γαλάζιο·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s