Για την απεργία της 28.04. στη Βραζιλία

brzlprotests.jpg_1718483346

Αναδημοσιεύουμε την προκήρυξη των συντρόφων του Κομμουνιστικού Εργατικού Μετώπου (Frente Comunista dos Trabalhadores), βραζιλιάνικου τμήματος της LCFI (Liaison Committee for the Fourth International), για την πρόσφατη τεράστια απεργία ενάντια στην πραξικοπηματική κυβέρνηση Τεμέρ και τα μέτρα της. Θα επανέλθουμε με αναλυτικότερη αρθρογραφία για το θέμα.

Μετάφραση: ΦΤ, ΠΚ για το avantgarde

Πώς να συνεχίσουμε τον αγώνα μετά τις 28/04;

Προκήρυξη του Frente Comunista dos Trabalhadores (Κομμουνιστικού Εργατικού Μετώπου) για τη Γενική Απεργία στη Βραζιλία

Η μαζική κινητοποίηση της 28/04 δεν μπορεί να διαλυθεί τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να οργανώσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις για να συνεχίσουμε την πάλη οργανώνοντας επιτροπές αγώνα στους χώρους εργασίας, μελέτης και στέγασης.

Ο Τεμέρ και η παρέα του στο Κογκρέσο περιμένουν να πάμε σπίτια μας για να περάσουν νέους νόμους για να μας υπερεκμεταλλεύονται χωρίς 13ο μισθό, αργίες, υπερωρίες, μέχρι να πεθάνουμε.

Είναι τόσο σημαντικό για τα αφεντικά να βάλουν χέρι στα χρήματα των συντάξεών μας, που, σε περίπτωση που ο Τεμέρ δε μπορέσει να το υλοποιήσει, ετοιμάζονται για ένα ακόμα πιο σκληρό και αποτελεσματικό πραξικόπημα ενάντια στην εργατική τάξη στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Για να απαλλαγούμε από τον Τεμέρ πρέπει να απαλλαγούμε και από τους δικαστές, όπως αυτούς που έστησαν την επιχείρηση «Lava Jato» (σ.σ. επιχείρηση «Πλυντήριο Αυτοκινήτων», η συνωμοσία με την οποία αποπέμφθηκε η Ντίλμα Ρουσέφ), τα κανάλια… Τους υπεύθυνους, δηλαδή, για τη χειραγώγηση της βραζιλιάνικης πολιτικής στην υπηρεσία των μεγάλων καπιταλιστών εδώ και στο εξωτερικό.

Ο Τεμέρ και η συμμορία του προσπαθούν να μας ξεγελάσουν με την αλλαγή της μεταρρύθμισης. Αλλά, όποιο κι αν είναι το τελικό κείμενο, θα είναι πολύ χειρότερο για τις συντάξεις και τις συνθήκες εργασίας μας, οι οποίες είναι ήδη πολύ κακές. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κατανικήσουμε εντελώς ό,τι φέρουν αυτοί οι πραξικοπηματίες.

Δεν μπορούμε να τρέφουμε ελπίδες ότι όλα θα αλλάξουν μετά τις εκλογές του 2018. Και από κει και πέρα; Να τους αφήσουμε να αποτελειώσουν τα δικαιώματά μας; Εάν γίνουν εκλογές, θα γίνουν μόνο και μόνο για να νομιμοποιήσουν αυτό το πραξικοπηματικό καθεστώς, φέρνοντας έναν άλλο Τεμέρ ή κάποιον ακόμα χειρότερο στην εξουσία. Ο αγώνας πρέπει να στοχεύει στη νίκη ενάντια στους ηγέτες του πραξικοπήματος και τις πολιτικές τους.

Ο Λούλα, το Εργατικό Κόμμα (PT) και η Κεντρική Ένωση Εργαζομένων (Central Única dos Trabalhadores, CUT) θέλουν απλώς να φθείρουν τον Τεμέρ μέχρι το 2018, που φιλοδοξούν να κατεβούν και να κερδίσουν τις εκλογές για να επιστρέψουν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για μια επικίνδυνη αυταπάτη στην οποία οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν. Γιατί;

Επειδή κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί από σήμερα μέχρι τότε. Ο Λούλα είναι πιο πιθανό να έχει συλληφθεί ή αποκλειστεί από τις εκλογές, παρά να κατεβεί ως υποψήφιος. Διότι, ακόμα και αν ο Λούλα είναι υποψήφιος και κερδίσει όπως κέρδισε το 2002, δεν ακύρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις του Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο καθώς και άλλα αντιλαϊκά μέτρα και συνέχισε τη «μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» που είχε ξεκινήσει ο Καρντόζο, την οποία τώρα ολοκληρώνει ο Τεμέρ με μεγαλύτερο μένος.

Μετά τις 28 Απρίλη, θα πρέπει να οργανώσουμε γενική απεργία διαρκείας. Και να κατανικήσουμε όλα τα πραξικοπήματα καθώς και την πραξικοπηματική κυβέρνηση.

Εκτός από προκηρύξεις σε χώρους εργασίας, πικετοφορίες σε γκαράζ για να εμποδίσουμε τις αναχωρήσεις των λεωφορείων και τον κόσμο να πάει στη δουλειά, πρέπει να φέρουμε τον αγώνα κοντά στον πληθυσμό. Για να σταματήσουμε τις εταιρείες πρέπει να οργανώσουμε τα συνδικάτα από τη βάση.

Εκτός από το σταμάτημα των εργασιών, πρέπει να ενωθούμε σε κάθε πόλη σε μια μεγάλη δημοκρατική διαδήλωση για να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητα της πάλης ενάντια στο πραξικόπημα και αφεντικά.

Ας έχουμε υπ’ όψη μας ποια θα είναι η αντίδραση της αστικής τάξης απέναντι στη δύναμη της κινητοποίησης, και ας είμαστε προετοιμασμένοι για αυτήν.

Η δικαστική εξουσία, η ομοσπονδιακή αστυνομία, ο γενικός εισαγγελέας μπορεί κάλλιστα να επιλέξουν να συλλάβουν τους ηγέτες των κινημάτων, των αριστερών κομμάτων και να επιτεθούν ενάντια στο ίδιο το δικαίωμα στην απεργία και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Η συνέχιση του αγώνα πρέπει να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα. Δε μπορούμε να δώσουμε ανάπαυλα στους εχθρούς μας να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το δικό μας δικαίωμα στην ανάπαυση, στο να παίρνουμε σύνταξη μετά από μια ολόκληρη ζωή δουλειάς.

  • Για την υπεράσπιση και επέκταση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων στη συνταξιοδότηση, την εκπαίδευση και την υγεία!
  • Για το χτίσιμο λαϊκών επιτροπών στη δουλειά, το σχολείο και τους χώρους στέγασης ενάντια στη δικαστική-αστυνομική δικτατορία!
  • Για μια νέα γενική απεργία διαρκείας!
  • Για την ήττα του Τεμέρ και όλων των αντιδραστικών εναλλακτικών του πραξικοπηματικού καθεστώτος!
  • Για μια εργατική κυβέρνηση!

____________________

Διαβάστε ακόμα:

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s