Κυνήγι μαγισσών Αυστραλών ακαδημαϊκών που αμφισβητούν τα παραμύθια των ΗΠΑ στη Συρία. Στο στοχαστρο ο Τιμ Άντερσον

Mike Head από το wsws.org σε μετάφραση Κ.Μ. για το Avantgarde

Image may contain: 2 peopleΜέσα σε έναν μιντιακό καταιγισμό προκειμένου να εξασφαλίσουν την δημόσια στήριξη στις υποαμερικανική ηγεσία στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία και τη Βόρεια Κορέα, τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και η κυβέρνηση Turnbull έχουν ξεκινήσει μια έκτακτη εκστρατεία σπίλωσης ακαδημαϊκών που αποκαλύπτουν τα ψέματα πίσω από τις αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Συρία.

Το κυνήγι μαγισσών είναι μια ανοιχτή επίθεση στα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, και προ πάντων στην ελευθερία του λόγου – που συνοδεύεται από την απαίτηση στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ να λογοκρίνει και να πειθαρχήσει το προσωπικό του, έστω και αν τίθεται υπό αμφισβήτηση το πρόσχημα για την παράνομη επίθεση με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σαφώς, υπάρχουν βαθιές ανησυχίες στους κυβερνητικούς κύκλους σχετικά με τη δημοσίευση πληροφοριών ή την κριτική που απογυμνώνει τις ψεύτικες δικαιολογίες για την αμερικανική επιθετικότητα και επισημαίνει την παρόμοιες κατασκευές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, στο πρόσφατο παρελθόν, για να δικαιολογήσουν τους ατελείωτους αρπακτικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Malcolm Turnbull υπήρξε ένας από τα πιο ηχηρούς παγκόσμιους υποστηρικτές της επίθεσης των ΗΠΑ. Ο Turnbull ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι «το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ διέπραξε ένα συγκλονιστικό έγκλημα πολέμου εναντίον του λαού της Συρίας, με μια χημική επίθεση…  απαιτώντας μια γρήγορη απάντηση». 

Για δεκαετίες, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας έχουν υιοθετηθεί κάθε ανάλογο ψέμα που διαπράττεται από την Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της απάτης για τα «όπλα μαζικής καταστροφής» που δικαιολόγησαν την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Ο αρχικός στόχος σε αυτό το κυνήγι μαγισσών είναι ο καθηγητής Οικονομίας και διεθνούς πολιτικής Δρ Τιμ Άντερσον από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, καθώς και άλλοι ακαδημαϊκοί που σχετίζονται με το Κέντρο του για την Καταπολέμηση των Ηγεμονικών Σπουδών. Μετά την πυραυλική επίθεση, ο Άντερσον δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία ανεξάρτητη μαρτυρία, ή εύλογο κίνητρο, για να κατηγορηθεί η κυβέρνηση της Συρίας για τη διεξαγωγή της υποτιθέμενης επίθεσης με χημικά αέρια σαρίν στις 4 Απριλίου που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 87 ανθρώπων στην πόλη Χαν Σεϊκχούν.

Ο Άντερσον υποστήριξε ότι η έκλυση αερίων ήταν πιο πιθανό να είναι μια ακόμα «ψευδή σημαία» ακρότητας από την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, Αλ Κάιντα. Κατά το παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες προσπάθειες για να προκαλέσουν την επέμβαση και να εκδιώξουν τον Άσαντ, όπως η επίθεση με χημικά όπλα το 2013 στην Ghouta η οποία αργότερα αποκαλύφθηκε με συστηματικό τρόπο από τον βετεράνο Αμερικανό δημοσιογράφο Seymour Hersh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπό κρατική χρηματοδότηση Αυστραλιανή Broadcasting Corporation (ABC) ήταν η αιχμή του δόρατος στη δαιμονοποίηση των ακαδημαϊκών. Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της «Media Watch» την περασμένη Δευτέρα κατηγόρησε τον Άντερσον για διασπορά «ψευδών ειδήσεων και διχόνοιας».

Μοντάροντας καταγγελίες του Άντερσον που εκδόθηκαν από δημοσιογράφους του ABC και της Guardian, το πρόγραμμα προσπάθησε να τον δυσφημίσει κατασκευάζοντας ένα αμάλγαμα μεταξύ δύο τοποθετήσεών του και άλλων από ακροδεξιά sites και φερέφωνα για τη Συριακή και τη ρωσική κυβέρνηση.

Τα μιντιακά συγκροτήματα του Ρούπερτ Μέρντοχ, όπως η Sydney Daily Telegraph, δημοσίευσαν τις κατηγορίες εναντίον του Άντερσον στα πρωτοσέλιδά τους, απεικονίζοντάς τον σύμφωνα με τους τίτλους τους ως «αγαπημένο παιδί του Άσαντ», και τους συνεργάτες του ως «παλαβούς του πανεπιστημίου». Ο Αυστραλός, η εθνική εφημερίδα μεγάλου σχήματος του Murdoch, επιτέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ για την απροθυμία του να κινηθεί εναντίον τους.

Ο υπουργός Παιδείας του Turnbull, Simon Μπέρμιγχαμ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πανεπιστημιακή χρηματοδότηση, είπε στην Daily Telegraph ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να ερευνήσει τα σχόλια του Άντερσον τονίζοντας επί λέξη: «Παρά το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια είναι χώροι αμφισβήτησης των ιδεών, αυτό δεν είναι δικαιολογία για την ύπαρξη ενός απολογητή [για το καθεστώς Άσαντ]». 

Sydney University senior lecturer Tim Anderson (centre) believes Bashar al-Assad has been framed.

Η σαφής λογική αυτής της δήλωσης είναι ότι όποιος αμφισβητεί οποιαδήποτε πτυχή της εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής των ΗΠΑ ή της Αυστραλίας, είναι ένοχος για τη στήριξη των εγκλημάτων πολέμου και θα πρέπει, συνεπώς, να απολυθεί, ή ακόμα και και να διωχθεί ποινικά σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική ή της περί εγκλημάτων πολέμου νομοθεσία.

Η Fairfax Media επέκτεινε την επίθεση στο ίδιο το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Ένα από τα πιο έγκριτα πανεπιστήμια της Αυστραλίας» ήταν στο επίκεντρο της «προώθησης του Άσαντ», δήλωσε η Sydney Morning Herald του Michael Koziol.

Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το απόστημα μπορεί να σπάσει. Οι κηλίδες του ABC προκάλεσαν την οργή των θεατών του. Ένα χαρακτηριστικό σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Media Watch’s» κατήγγειλε το πρόγραμμα για τη μίμηση άλλων μέσων ενημέρωσης στην παραγωγή «ούτε ενός ίχνους αποδείξεων για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι αυτή η επίθεση με χημικά διαπράχθηκε» από τη Συρία.

Ένας άλλος θεατής προειδοποίησε: «Αυτό που είναι ενδιαφέρον σχετικά με αυτό το άθλιο κυνήγι μαγισσών είναι ότι κατηγορεί όλους όσους τολμούν να διαφωνούν με τα προφανή ψέματα ότι είναι ανδρείκελα των Άσαντ και Πούτιν. Η κατηγορία της «προδοσίας» και «προδοσία» δεν θα κρατήσει για πολύ». 

Στη δική του απάντηση στο «Media Watch», ο Άντερσον απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ήταν «παραπλανητική ενημέρωση του κοινού». Ως ακαδημαϊκός, είπε, «έχω την ευθύνη να διαπαιδαγωγήσω το κοινό, ειδικά μπροστά τη συνεχή παραπληροφόρηση από τα ιδιωτικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας».

Το WSWS έχει θεμελιώδεις πολιτικές διαφορές με τον Anderson, ιδιαίτερα όσον αφορά την πολύχρονη υποστήριξή του σε αστικά εθνικιστικά καθεστώτα, όπως του Άσαντ. Παρ’ όλα αυτά, υπερασπίσουμε ανεπιφύλακτα το δικαίωμά του, και το δικαίωμα όλων των ακαδημαϊκών, πολιτικών ακτιβιστών, εργαζομένων και φοιτητών, να αντιταχθούν στις πολεμικές επιχειρήσεις και να ασκήσουν την ελευθερία πολιτικής έκφρασης.

Ο Άντερσον είπε ότι τα ιδιωτικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης «αισθάνονται την επιτακτική ανάγκη να στηρίξουν μια νέα πολεμική εκστρατεία κατά της Συρίας» και «κάλεσε οποιαδήποτε φωνή να αντιταχθεί ενάντια σε αυτό το βρώμικο πόλεμο». Είπε ότι η επιχείρηση «λάσπης» «τρομάζει μερικούς ανθρώπους αλλά έχουμε λάβει, επίσης, μια μεγάλη δημόσια υποστήριξη τις τελευταίες ημέρες». 

Ο ανεξάρτητη ομοσπονδιακός βουλευτής Andrew Wilkie αυτή την εβδομάδα αμφισβήτησε επίσης τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον του Άσαντ. Το 2003, ο Wilkie παραιτήθηκε από το Γραφείο της Εθνικών Αξιολογήσεων, μια υπηρεσία πληροφοριών υψηλού επιπέδου, σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η απάτη για τα «όπλα μαζικής καταστροφής» και άλλα ψέματα που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την υπό αμερικάνική ηγεσία εισβολή στο Ιράκ και τη συμμετοχή της Αυστραλίας σε αυτή.

«Ειλικρινά δεν εμπιστεύομαι τη διοίκηση Trump», δήλωσε ο Wilkie στους δημοσιογράφους. «Εξ αρχής φαίνεται τόσο απίθανο ο πρόεδρος Άσαντ να χρησιμοποιήσει αέριο σαρίν σε δικούς του ανθρώπους σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, για μια σειρά λόγους». Ήταν «πολύ απίθανη η επιλογή του όπλου όταν ξέρετε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια τέτοια ισχυρή στρατιωτική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες». 

Μιλώντας από Αυστραλιανή εθνικιστική σκοπιά, ο Wilkie, δήλωσε: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι εδώ είμαστε και πάλι μόνο άμεσα συμφωνώντας με οτιδήποτε λένε οι Αμερικανοί, αντί να λάβουμε μια ευκαιρία να είμαστε στοιχειωδώς πιο ανεξάρτητοι… Είμαστε κολλημένοι στο τέλμα στη Μέση Ανατολή από το 2003, και πάλι λόγω των ισχυρισμών των χημικών και βιολογικών και πυρηνικών όπλων». 

Στην πραγματικότητα, αντί να εξαπατηθούν, οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Αυστραλίας έχουν ενταχθεί πρόθυμα στον -υπό αμερικανική ηγεσία- ένα πόλεμο μετά το άλλο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις μισθοφορικές επιχειρήσεις του Αυστραλιανού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Το κυνήγι μαγισσών κατά των ακαδημαϊκών είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καταστολή του αντιπολεμικού φρονήματος. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Turnbull ανακάλεσε τη θεώρηση ενός εξέχοντος παλαιστινίου ακτιβιστή, του Bassem Tamimi, αποτρέποντάς τον έτσι να απευθυνθεί σε δημόσιες συναντήσεις στην Αυστραλία.

Η προσπάθεια να φιμωθεί η δημόσια συζήτηση είναι μια προειδοποίηση. Περισσότερα από 15 χρόνια μετά την κήρυξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», η ατελείωτη πολεμική εκστρατεία από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό εισέρχεται σε μια δυνητικά καταστροφική φάση. Έχοντας ήδη καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής, η Ουάσιγκτον και οι συνεργάτες της σχεδιάζουν ακόμα πιο επιθετικές ενέργειες, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου μιας άμεσης στρατιωτικής πυρηνικής σύγκρουσης με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η οικοδόμηση ενός παγκόσμιου αντιπολεμικού εργατικού κινήματος, εξοπλισμένο με τη σοσιαλιστική προοπτική, είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια καταστροφική πυρκαγιά.

Σημείωση του Avantgarde

afisa_syria1O καθηγητής Tim Anderson είναι διακεκριμένος συγγραφέας και λέκτορας Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Στο σημαντικό και επίκαιρο βιβλίο του, «Ο βρώμικος πόλεμος στη Συρία: Ουάσινγκτον, αλλαγή καθεστώτος και αντίσταση», αποκαλύπτει λεπτομερώς τη συνωμοσία της δυτικής Αυτοκρατορίας ενάντια στη Συρία και αντιπαλεύει την ξεδιάντροπη πολεμική προπαγάνδα που συνοδεύει τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα αυτή. Tον Ιούλιο του 2016 ο Τιμ Αντερσον επισκέφτηκε την Ελλάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο για το προσφυγικό και το συριακό πόλεμο στη Μυτιλήνη. Τις ίδιες μέρες συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Avantgarde. (εδώ σχετικό βίντεο).

One response to “Κυνήγι μαγισσών Αυστραλών ακαδημαϊκών που αμφισβητούν τα παραμύθια των ΗΠΑ στη Συρία. Στο στοχαστρο ο Τιμ Άντερσον

  1. Παράθεμα: Κυνήγι μαγισσών Αυστραλών ακαδημαϊκών που αμφισβητούν τα παραμύθια των ΗΠΑ στη Συρία. Στο στοχαστρο ο Τιμ Άντερσον | Ελεύθερη Λαική Αντιστ·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s