Συνέντευξη: Ο χαρακτήρας της κυβέρνησης Τραμπ και οι διαδηλώσεις εναντίον του

Αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη του Ben Becker, εκδότη της εφημερίδας Απελευθέρωση  [Liberation] του PSL (Κόμμα για το Σοσιαλισμό και την Απελευθέρωση) στην εφημερίδα SoL του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) σε μετάφραση Κ. Μαραγκού. Στην συνέντευξη θίγονται μια σειρά από ζητήματα όπως προκύπτουν μετά την εκλογή Trump, όπως οι αλλαγές που αυτή σηματοδοτεί ως προς το υπόδειγμα οικονομικής πολιτικής, την κινηματική ανθρωπογεωγραφία του κινήματος της “αντίστασης”, τις διεθνείς επιπτώσεις της εκλογής του καθώς και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσουν οι επαναστάτες σοσιαλιστές εντός των Η.Π.Α. Το κείμενο είναι χρήσιμο γιατί δεν μένει στην αντινεοσυντηρητική ηθικολογία, αλλά καταπιάνεται (σύντομα και με ακρίβεια συνάμα) με τις δύσκολες πτυχές του «φαινομένου» Trump, όπως οι κοινωνικές συμμαχίες που το συγκροτούν και οι ριγμένοι στον νέο συστημικό διακανονισμό, οι πρωτοβουλίες της επαναστατικής και ριζοσπαστικής πρωτοπορίας και η προσπάθεια της ενσωμάτωσης του κινηματικού ρεύματος από την αριστερή τάση των Δημοκρατικών, η ανακατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής και η ανάγκη απογαλακτισμού της αμερικανικής Αριστεράς από την κοινοβουλευτική στρατηγική του ΔΚ. Πάνω από όλα είναι μια καλή αρχή στην προσπάθεια να ανιχνεύσουμε το πολιτικό σκηνικό στην έδρα της Αυτοκρατορίας, τις προοπτικές που ανοίγονται για την δράση των επαναστατικών δυνάμεων εκεί και πως μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνέντευξη δόθηκε στις 29 Ιανουαρίου και αρχικά δημοσιεύθηκε στο δικτυακό τόπο Sol εδώ.

Interview: The character of Trump government and anti-Trump protests

To PSL στην Πορεία των Γυναικών Μαρτίου στις 21 Ιανουαρίου (Φωτογραφία: Greg Cruz)

 1. Πώς αξιολογείτε το πολιτικό πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την αμερικανική εργατική τάξη; Απέσυρε τις ΗΠΑ από το TPP, έχει μια ρητορική ενάντια στο ελεύθερο εμπόριο, θέλει οι μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στις ΗΠΑ προκειμένου να τονωθεί η απασχόληση και ούτω καθεξής. Τι περιμένετε λοιπόν για την οικονομική του πολιτική; Μήπως πράγματι πρόκειται για ένα νέο μοντέλο;

Η «φιλο-εργατική» ρητορική του Τραμπ είναι μια πλήρης απάτη. Είναι μια κυβέρνηση της ολιγαρχίας και των στρατηγών, και το αποκαλούμενο «πρόγραμμα υποδομών» είναι απλά μια πρωτοφανής λεηλασία του δημόσιου τομέα, από την εκπαίδευση και τις υποδομές μέχρι τις  βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο τον ενθαρρύνουν να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση στο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης, την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και στο Medicare και Medicaid, που παρέχει υγειονομική περίθαλψη για τους φτωχούς και τους ηλικιωμένους. Θέλει να μειώσει κατακόρυφα τους φόρους για τις επιχειρήσεις και τις μεγάλες κληρονομιές. Επιπλέον πρόκειται να μειώσει δραστικά τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, πριμοδοτώντας την εξόρυξη πετρελαίου και φέρνοντας υπερκέρδη στις ενεργειακές εταιρείες.

Το πρώτο εκτελεστικό διάταγμα ήταν να καταργήσει ένα φόρο που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών με χαμηλό εισόδημα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την επέκταση του τείχους μεταξύ των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού και μια νέα χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες απέλασης της χώρας εναντίον των μεταναστών εργαζομένων.

Το υπουργικό του συμβούλιο είναι φίσκα στους πάμπλουτους δισεκατομμυριούχους. Ο Τραμπ παρέδωσε το υπουργείο Εργασίας σε έναν διευθύνων σύμβουλο σε fast-food που θέλει να μειώσει τους μισθούς και να αυξήσει την αυτοματοποίηση. Επίσης παρέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών σε έναν διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων, και το Υπουργείο Παιδείας σε μια ειδικό σε ιδιωτικοποιήσεις σχολείων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στη Wall Street είναι πέρα για πέρα ενθουσιασμένοι από τον Τραμπ. Πέρα από τις διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει ο Τραμπ στο εξωτερικό εμπόριο, ακόμη και αν στεναχωριούνται που δεν θα δουν την TPP να παίρνει σάρκα και οστά, ξέρουν ότι μπορούν να πετύχουν απίστευτα υπερκέρδη μέσα από την καταστροφή του δημόσιου τομέα και των άλλων κοινωνικών παροχών.

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αντίθετα στον Τραμπ και οι μόνοι που τον στηρίζουν τώρα είναι μερικοί από τους ηγέτες των κατασκευαστικών εταιρειών, που ήταν ανέκαθεν συντηρητικοί, ρατσιστές και φιλο-ιμπεριαλιστές. Με την επιφανειακή σκέψη που τους χαρακτηρίζει νομίζουν ότι οι επιπλέον αγωγοί πετρελαίου θα φέρουν προσωρινές θέσεις εργασίας για τα μέλη τους, χωρίς να τους καίγεται καρφί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή το γεγονός ότι οι αγωγοί καταστρέφουν τη γη των ιθαγενών λαών.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι έπεισε μία εταιρεία αυτοκινήτων να μην μεταφέρει ένα εργοστάσιο στο Μεξικό, αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αργότερα παραδέχθηκε ότι είχε ακυρωθεί η μεταφορά της λόγω της μείωσης της ζήτησης στην αγορά. Ο Τραμπ «έσωσε» μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση στην Ιντιάνα αποτρέποντας την μετακόμιση της επιχείρησης στο εξωτερικό αφού πρώτα έπεισε την πολιτειακή κυβέρνηση να της χαρίσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια φοροαπαλλαγές. Όταν ο ηγέτης του συνδικάτου χάλυβα κατήγγειλε ότι η εταιρεία δεν άξιζε μια τέτοια φορολογική ελάφρυνση, και ότι χιλιάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να χάνουν τη δουλειά τους, ο Τραμπ του επιτέθηκε προσωπικά στο Twitter.

Ο Τραμπ παίζει ανοιχτά το χαρτί του ρατσισμού, με τη σχετική πάντα υποστήριξη των μίντια, για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υπερασπιστή των Αμερικανών εργαζομένων, ιδιαίτερα των λευκών εργατών. Αλλά στην πραγματικότητα το πρόγραμμά του είναι ένας ανεξέλεγκτος καπιταλισμός που θα καταστρέψει περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Χιλιάδες συγκεντρώνονται κατά μήκος της διαδρομής της εναρκτήριας παρέλασης στις 21 Ιανουαρίου

 1. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ορκωμοσίας του, πραγματοποιήθηκαν τεράστιες διαδηλώσεις κατά του προέδρου. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με αυτές τις διαμαρτυρίες; Στην πραγματικότητα, βλέπουμε πολλά αντι-ρωσικά συνθήματα ή πλακάτ σε αυτές τις διαδηλώσεις (που θυμίζει δάχτυλο «Σόρος»), καθώς επίσης και ένα είδος «σόου» του Δημοκρατικού Κόμματος. Νομίζω, παρατηρούμε τουλάχιστον δύο τρόπους αντίστασης στις πολιτικές του Τραμπ.

Το ANSWER Coalition -που συμμετέχει το PSL- οδήγησε μια μαζική διαμαρτυρία εναντίον του Τραμπ την Ημέρα Ορκωμοσίας, κατά την εναρκτήρια παρέλαση. Η κυβέρνηση προσπάθησε να μας εμποδίσει μήνες νωρίτερα, και κατά την ημέρα των εγκαινίων με τα σημεία ελέγχου ασφάλειας, αλλά καταφέραμε να φέρουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ουάσιγκτον, και σε ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις.Παλέψαμε στην πρώτη γραμμή από την αρχή της υποψηφιότητας του Τραμπ, επειδή είδαμε την ακροδεξιά ρητορική του ως πολύ επικίνδυνη, και ξέραμε ότι θα μπορούσε να αυξηθεί, λόγω της αποστροφής του λαού στο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο. Πολλοί φιλελεύθεροι εκείνη τη στιγμή μας επέκριναν στο βαθμό που παίρναμε τον Τραμπ στα σοβαρά και σκέφτηκαν ότι η εκστρατεία του ήταν μια παρωδία.

eoy1

Το PSL συμμετείχε επίσης στις πορείες των γυναικών την επόμενη ημέρα. Η ιδέα της πορείας των Γυναικών ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς καμία οργανωτική κατεύθυνση, αλλά την ηγεσία της γρήγορα ανέλαβε μια ομάδα ΜΚΟ που συμμετέχει στο Κίνημα για τις Μαύρες Ζωές, τα δικαιώματα των μεταναστών και σε άλλους προοδευτικούς σκοπούς. Από εκεί, ορισμένα στοιχεία εντός της «αριστεράς» του Δημοκρατικού Κόμματος και ένα μεγάλο μέρος από τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να προωθούν τις διαδηλώσεις, και η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης πραγματικά τις απογείωσε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια διάσπαση στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ και ότι ένα τμήμα της συνδέεται μ’ αυτό το μαζικό κίνημα αντίστασης και προσπαθεί να το αξιοποιήσει για τους δικούς της σκοπούς.

Υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση στους φιλελεύθερους και προοδευτικούς κύκλους, λόγω της όλης αντι-Ρωσικής προπαγάνδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Υπάρχουν 1.000 καλοί λόγοι για να αντιταχθεί κανείς στον Τραμπ και κανένας από αυτούς δεν έχει να κάνει με τη ρωσική επιρροή. Μερικοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να παρουσιάσουν τον Τραμπ ως «παράνομο» και το κίνημα της αντιπολίτευσης ως «πατριωτικό». Υπήρξαν κάποιες αντι-κομμουνιστικές οργανωμένες δυνάμεις που προώθησαν αυτή την πολιτική στις διαδηλώσεις, και ορισμένοι που έφεραν χειροποίητα πλακάτ κατά του Πούτιν. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έφεραν πλακάτ για την υπεράσπιση των μεταναστών, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος. Η αντι-Ρωσική γραμμή δεν κυριάρχησε ούτε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ορισμένα σημαντικά εργατικά συνδικάτα κινητοποιήθηκαν επίσης στις διαδηλώσεις των Γυναικών. Όπως σε κάθε μαζικό κίνημα αντίστασης, θα υπάρξουν διαφιλονικούμενες ταξικές πολιτικές. Τα χρηματοδοτικά όργανα της άρχουσας τάξης, όπως αυτά που έχουν συσταθεί από τους Σόρος, Ford, Rockefeller, κλπ πάντα προσπαθούν να προβάλουν τις δικές τους ατζέντες στα προοδευτικά κινήματα -αυτό είναι αλήθεια, ακόμη και αν κοιτάξουμε πίσω στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα- αλλά δεν είναι παντοδύναμα.

Η κύρια ιδεολογική εκστρατεία του PSL ήταν να εκθέσει το Δημοκρατικό Κόμμα ως κόμμα του καθεστώτος, ως ιμπεριαλιστικό κόμμα που τελικά θα συνθηκολογήσει με τον Τραμπ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο αντι-Ρωσικό πρόγραμμά του. Αυτό που λέμε είναι ότι μια ανεξάρτητη επαναστατική πολιτική είναι αναγκαία και το σοσιαλιστικό πρόγραμμά μας έλαβε θετική ανταπόκριση ανάμεσα στους διαδηλωτές. Όλες οι σοσιαλιστικές οργανώσεις έχουν δει μια αύξηση σε αιτήσεις για νέα μέλη τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας μια νέα ευρεία επιθυμία να αγωνιστούν ενάντια στον Τραμπ.

 1. Είναι η εξωτερική πολιτική του Τραμπ πραγματικά λιγότερο επιθετική από ό,τι του Ομπάμα και της Χίλαρι; Έχει προβάλει μια σκληρή ρητορική εναντίον της Κίνας, η ομάδα του θεωρεί το Ιράν ως εχθρό και το Ισραήλ ως στενό φίλο στη Μέση Ανατολή…

Όχι, ο Τραμπ είναι εξ ολοκλήρου ιμπεριαλιστής. Επεκτείνει τις στρατιωτικές δαπάνες. Ο νέος υπουργός Άμυνας -που εγκρίθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές 98 έναντι ενός- έχει το παρατσούκλι «λυσσασμένο σκυλί». Αξιωματούχοι της εξωτερικής πολιτικής εξακολουθούν να αποκαλούν τη Ρωσία κορυφαία απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Επιμένουν στην αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα. Ο Τραμπ λέει ότι το κύριο λάθος στο Ιράκ είναι ότι οι ΗΠΑ «δεν πήραν το πετρέλαιο», όπως θα έπρεπε να είχαν κάνει. Είναι 100% υποστηρικτής του Ισραήλ και διορίζει ανθρώπους που δεν πιστεύουν καν ότι οι Παλαιστίνιοι υπάρχουν ως λαός. Ο ίδιος λέει ότι θα δημιουργήσει «ασφαλείς ζώνες» στη Συρία, επιχειρώντας να κάνει πράξη αυτό που είχε προτείνει η Κλίντον. Επειδή ο Τραμπ έρχεται σε αντίφαση με τον εαυτό του μέρα με την ημέρα, είναι δύσκολο να ειπωθεί ποια θα είναι η πολιτική του σε όλες αυτές τις περιοχές.

Σε εκείνους τους αντι-ιμπεριαλιστές που ήλπιζαν ότι ο Τραμπ θα έδινε ανάσα στον υπόλοιπο κόσμο, λέμε ότι είναι καιρός να ξυπνήσουν. Ο Τραμπ μπορεί να ανακατευθύνει την πολιτική των ΗΠΑ σε μερικά σημεία, αλλά η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει την αυτοκρατορία της, και ο Τραμπ είναι τώρα ο νέος διευθυντής της.

Μαζικές διαδηλώσεις στη Φιλαδέλφεια ενάντια στον Τραμπ και την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

 1. Θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις κατά του Τραμπ; Και αν ναι, πώς;

Ναι, συνεχίζονται. Τις τελευταίες 48 ώρες έχουμε δει μαζικές διαδηλώσεις σε όλα τα μεγάλα αεροδρόμια των ΗΠΑ κατά του αντι-μουσουλμανικού προεδρικού διατάγματος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι σύντροφοί μας αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις δεν έχουν ποτέ πριν εμπλακεί στην πολιτική. Δεδομένου ότι ο Τραμπ θα ξεδιπλώνει τη φανατική, μιλιταριστική και φιλο-Wall Street ατζέντα του, κάθε νέο μέτρο θα αντιμετωπίζεται με φρέσκιες διαμαρτυρίες.

Η κύρια πρόκληση για τους σοσιαλιστές θα είναι να δώσουν σ’ αυτή την δράση μια επαναστατική ώθηση, για να σπάσει από το αδιέξοδο της κοινοβουλευτικής στρατηγικής των νεοφιλελεύθερων Δημοκρατικών ως η εναλλακτική λύση στους ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους, και να οικοδομήσουμε ένα πολυεθνικό, ποικιλόμορφο κίνημα, έτσι ώστε κάθε κοινότητα να μην αντιπαλεύει την ατζέντα του Τραμπ μόνη της και με τους δικούς του όρους. Η απάντηση στον Τραμπ δεν είναι μια επιστροφή στο προηγούμενο status quo, αλλά ένα νέο σύστημα που θα παρέχει στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, εργασία, αξιοπρεπές για τη διαβίωση εισόδημα, καθώς και συνταξιοδότηση για όλους. Χωρίς ένα τέτοιο πρόγραμμα, ο ψευτο-λαϊκισμός του Τραμπ θα συνεχίσει να αυξάνεται.

sortlink: http://wp.me/pryYN-31A

Advertisement

4 responses to “Συνέντευξη: Ο χαρακτήρας της κυβέρνησης Τραμπ και οι διαδηλώσεις εναντίον του

 1. Την Παρασκευή 3/2/17 ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ μπλόκαρε προσωρινά το προεδρικο διάταγμα του Τραμπ. Ο χαρακτηρισμός «συνταγματικη κριση» ειναι μάλλον βάσιμος . Ακόμα ομως και αν δεχτουμε οτι δεν υπαρχει «συνταγματικη κριση» νομιζω οτι το «πολυεθνικό ποικιλομορφο κινημα » που περιγραφει ο Becker είναι το νεο απροβλεπτο στοιχειο που αλλάζει τα μεχρι χθες δεδομενα. Στην καρδιά της αυτοκρατορίας γεννιέται ένα ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ . Ετσι όμως γινεται συνήθως. Χωρις σχεδιο και χωρις καθοδηγηση ενος επαναστατικου κομματος ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ το καινουργιο. Η ΤΕΛΙΚΗ νικη του κινηματος εξαρταται απο τη δυναμη και την αποφασιστικοτητα των επαναστατων. Αλλά η ΓΕΝΝΗΣΗ του κινηματος δεν περιμενει τους επαναστατες ….
  http://www.efsyn.gr/arthro/mpra-nte-fer-tramp-dikaston-gia-antimetanasteytiko-diatagma

  Μου αρέσει!

 2. «Υπήρξαν κάποιες αντι-κομμουνιστικές οργανωμένες δυνάμεις που προώθησαν αυτή την πολιτική στις διαδηλώσεις, και ορισμένοι που έφεραν χειροποίητα πλακάτ κατά του Πούτιν.»
  Ώστε, οι αντίθετοι με το ρώσικο ιμπεριαλισμό, φίλος του οποίου είναι ο Τραμπ, είναι αντικομμουνιστές;;; Μήπως ο Τραμπ είναι ο Λένιν του 21ου αιώνα;
  «Υπάρχουν 1.000 καλοί λόγοι για να αντιταχθεί κανείς στον Τραμπ και κανένας από αυτούς δεν έχει να κάνει με τη ρωσική επιρροή.»
  Δηλαδή, το να είναι κανείς αντίθετος με τη «ρωσική επιρροή» επί του Τραμπ δεν είναι «καλός λόγος» για να αντιταχθεί κανείς στον Τραμπ;
  «Μερικοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να παρουσιάσουν τον Τραμπ ως «παράνομο» και το κίνημα της αντιπολίτευσης ως «πατριωτικό».»
  Δηλαδή, δεν είναι «παράνομο» να διαπλακούν τα συμφέροντα του βρόμικου αμερικάνικου ιμπεριαλισμού με τα συμφέροντα του βρόμικου ρώσικου ιμπεριαλισμού για να ηγεμονεύσουν μαζί τη δύσμοιρη ανθρωπότητα; Τι το καλό θα βγει για τους λαούς από μια τέτοια παρά φύση συμμαχία;

  Μου αρέσει!

 3. Πριν ενα χρόνο, όποιος έβαζε το ζήτημα της κρατικής στήριξης στον Σαντερς ηταν οπορτουνιστης..

  Οταν αυτή η προσέγγιση εβαζε την προϋπόθεση στο Κ. Κ ΗΠΑ και καθε επαναστικης αναφοράς δυναμη να βαλει στην ατζέντα την διάσπαση του Δ. Κ αν ο Σαντερς εχανε την υποψηφιότητα απ τους υπερεκλεκτορες ηταν γραφικός..

  Οταν γύρω απ τον Σαντερς μαζεύτηκαν 7εκ μοναδικα! 20δολαρα οικονομικής ενίσχυσης η απάντηση ηταν πως το αμερικανικό προλεταριατο δεν ασχολείται με αυτη την ενδοαστικη σύγκρουση στρατηγικής..

  Οταν γίνονται αναφορα στα κινηματακια των τελευταίων χρόνων στις ΗΠΑ (wall Street, black lifes matter, minorities etc) εισεπραττες το ‘ο Αμερικανός λαος είναι ταυτισμενος με την αστικη ιδεολογία κ έχει εκπεσει στο ζωικο βασίλειο της βουλημικης κατανάλωσης βοδινού..

  Ενα χρόνο μετά διαβαζω ενα άρθρο που πατάει στην πραγματικότητα..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s