Ουγγαρία 1956: “Η αλήθεια είναι πιο εντυπωσιακή από το μύθο”

hungary1956

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ | Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πριν

Στη βάση της συμπλήρωσης 60 ετών από το ξέσπασμα της ουγγρικής εξέγερσης του 1956 έχει ανοίξει ένας διάλογος σχετικά με την αποτίμηση των γεγονότων εκείνης της εποχής. Η σημασία αυτής της δημόσιας αντιπαράθεσης παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι μοιραία ξεφεύγει απ’ τα πλαίσια της Ουγγαρίας του ‘56, σχετίζεται με την αποτίμηση μίας εποχής (αξιολόγηση των συστημάτων των Λαϊκών Δημοκρατιών, της μεταπολεμικής πραγματικότητας και της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης) αλλά -κι αυτό είναι το πλέον σημαντικό- αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την ανάγνωση του επαναστατικού υποκειμένου (φύση της εργατικής τάξης), τη στάση μας απέναντι στο αυθόρμητο και τις λαϊκές εξεγέρσεις, την αλληλοδιαπλοκή της κίνησης στη βάση με την πολιτική της εκπροσώπηση και τις κινήσεις κορυφής…

Σήμερα, μετά το άνοιγμα σημαντικού μέρους των αρχείων των χωρών του “υπαρκτού σοσιαλισμού” αλλά και μέρους των αρχείων των ΗΠΑ, μας επιτρέπεται να έχουμε μία σαφώς καλύτερη εικόνα και να βασιζόμαστε σε πρωτογενείς πηγές παρά σε μαρτυρίες και εντυπώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα οφείλει να συνεχιστεί με σοβαρό τρόπο. Έτσι, το παρόν άρθρο έχει τη φύση της συμβολής στη συζήτηση. Για να μπορούμε όμως να μιλάμε για ιστορική έρευνα και πολιτική συζήτηση, τελικά για να μπορέσει να κατανοηθεί η φύση των γεγονότων του 1956 απαιτείται η απομάκρυνση από το δίπολο “προλεταριακή εξέγερση απέναντι στον σοβιετικό ιμπεριαλισμό – ιμπεριαλιστικά καθοδηγούμενη συνωμοσία ενάντια στον σοσιαλισμό” δύο σχήματα που -κατά τη γνώμη του γράφοντος- εξυπηρετούν άλλες ανάγκες και όχι πάντως την επαναστατική, κριτική αντιμετώπιση του παρελθόντος.

Η κατάσταση στην Ουγγαρία μέχρι την εξέγερση του ‘56

Για το ξέσπασμα της εξέγερσης στην Ουγγαρία συνέβαλλαν ποικίλοι παράγοντες. Στη βάση όλων των ζητημάτων βρισκόταν η κακή κατάσταση της ουγγρικής οικονομίας καθώς η τεράστια προσπάθεια μεταξύ 1949-1953 ώστε να μετατραπεί η Ουγγαρία από καθυστερημένο αγροτικό, σε σύγχρονο εκβιομηχανισμένο κράτος δεν είχε αποδώσει ακόμη καρπούς ενώ ελλείψει υποδομών και δυνατότητας ανεύρεσης άλλου τύπου χρηματοδότησης είχε βασιστεί κατά κύριο λόγο στην εντατική και κακοπληρωμένη εργασία των Ούγγρων εργατών. Η τότε ηγεσία του ΚΚΟυ προσπάθησε να απαντήσει “βολονταριστικά” στις προκλήσεις της εποχής που μετά το ‘47 καθιστούσαν την αδύναμη κι ευάλωττη Ουγγαρία “συνοριοφύλακα” του λαϊκοδημοκρατικού μπλοκ.

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη του ‘47 πραγματοποιείται στροφή στη σοβιετική τακτική, η οποία απαντά στην αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα με την ίδρυση της Κομινφόρμ. Στην ιδρυτική συνάντηση της τελευταίας, ο λόγος του σοβιετικού αντιπροσώπου Αντρέι Ζντάνοφ μιλά για πρώτη φορά για τον χωρισμό του κόσμου σε δύο αντιμαχόμενα μπλοκ, ένα δημοκρατικό με επικεφαλής την ΕΣΣΔ κι ένα ιμπεριαλιστικό κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ. Ως απάντηση στην αποπομπή των ΚΚ Ιταλίας και Γαλλίας απ’ τις κυβερνήσεις εθνικής ενότητας, πριμοδοτείται μια πιο αποφασιστική πολιτική που προβλέπει όξυνση της ταξικής πάλης στο εσωτερικό των Λαϊκών Δημοκρατιών και δημιουργία των πολιτικών και οικονομικών όρων για τον σοσιαλιστικό τους μετασχηματισμό. Σε αυτά τα πλαίσια ευνοούνται τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία μέσα σε κάθε κόμμα ενώ η “μεταρρυθμιστική” λογική γίνεται αντικείμενο σφοδρής κριτικής και περιθωριοποιείται. Κατά τα έτη 1948-1949 εδραιώνεται το μονοκομματικό σύστημα σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, με τις αστικές δυνάμεις να σιωπούν ή να διώκονται. Η κυβέρνηση Ράκοσι της Ουγγαρίας κι η πολιτική “σοβιετοποίησης” της χώρας είναι παιδί αυτής ακριβώς της συγκυρίας. Οι τεράστιες ελλείψεις της ουγγρικής οικονομίας επιχειρείται να υπερκαλυφθούν με φιλόδοξα οικονομικά πλάνα που προβλέπουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 400 και 500%. Η αλήθεια είναι ότι κατά την πενταετία 1949-1953 πραγματοποιούνται θεαματικά βήματα σε αρκετούς τομείς της ουγγρικής ζωής κι οικονομίας, τα οποία όμως είναι ακόμα μη-ορατά στην ουγγρική εργατική τάξη, η οποία δυσκολεύεται να επιβιώσει.

Τι παρακίνησε τον κόσμο να πάρει μέρος στην εξέγερση;

Η πραγματικότητα του μέσου Ούγγρου εργάτη το 1953 ήταν ότι δουλεύει περισσότερο και πληρώνεται λιγότερο κι η αίσθησή του ότι το παραγόμενο προϊόν καταλήγει στους Ρώσους, λόγω των πολεμικών επανορθώσεων που κατέβαλλε η Ουγγαρία στην ΕΣΣΔ για τις ζημιές που τις είχε προκαλέσει κατά τον Β’ΠΠ. Επιπλέον πηγή δυσκολιών αποτελούσε και η απότομη έλευση στις πόλεις παραδοσιακών αγροτικών πληθυσμών με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα κατοικίας αλλά και να ενταχθούν στη βιομηχανική παραγωγή πληθυσμοί με εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Η λογική των θυσιών και της αύξησης της παραγωγικότητας προϋπέθετε ατσαλένια πειθαρχία, βαθιούς πολιτικούς δεσμούς του ΚΚΟυ με την εργατική τάξη και απουσία αντιπολίτευσης. Από άποψη πολιτικών και οικονομικών όρων, η ουγγρική υπόθεση ήταν η δυσκολότερη στην Ανατολική Ευρώπη. Φαινόμενα γραφειοκρατικοποίησης κι αυταρχισμού, εντείνουν τη δυσαρέσκεια των κάτω. Καταλυτικό ρόλο για τα γεγονότα έπαιξε η συνάντηση αυτής της δυσαρέσκειας με τα συγκεχυμένα βήματα που πραγματοποιούνταν από τις ουγγρικές κυβερνήσεις την περίοδο 1953-56. Αυτά ήταν αποτέλεσμα της σφοδρής εσωκομματικής πάλης, ανάμεσα στους φορείς διαφορετικών λογικών για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού με αποτέλεσμα να μεταφέρεται η σύγχιση στην κοινωνική βάση. Ο θάνατος του Στάλιν τον Μάρτιο του ‘53 επιτρέπει σε φωνές μέσα στην ΕΣΣΔ και σε όλα τα ΚΚ να αμφισβητήσουν πτυχές ή το σύνολο της πολιτικής λογικής του σταλινισμού, ιδιαίτερα της τελευταίας περιόδου. Αποκορύφωμα αποτελούν οι προτάσεις Μολότοφ το ‘54 για επανένωση της Γερμανίας με απόσυρση όλων των στρατών αλλά και να γίνει δεκτή η ΕΣΣΔ στο ΝΑΤΟ. Μόνο όταν οι σοβιετικές πρωτοβουλίες απορρίπτονται και οριστικοποιείται η είσοδος της Δυτικής Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, προχωρά η ίδρυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τον Μάιο του ‘55 ως οργάνου συλλογικής ασφάλειας των Λαϊκών Δημοκρατιών και της Σοβιετικής Ένωσης. Η επίδραση των πολιτικών εξελίξεων στην ουγγρική υπόθεση ήταν καθοριστική καθώς διέκοψε πρόωρα, την ούτως ή άλλως καθυστερημένη προσπάθεια για να αποκτήσει η χώρα την απαραίτητη υλική βάση για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Γνωρίζουμε ότι σε περιόδους κοινωνικών μετασχηματισμών τα βήματα μπρος-πίσω ή αριστερά-δεξιά αποβαίνουν μοιραία.

Το καλοκαίρι του ‘53, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ματίας Ράκοσι αναγκάζεται σε παραίτηση και την πρωθυπουργική θέση καταλαμβάνει ο μεταρρυθμιστής Ίμρε Νάγκυ που κυβερνά σχεδόν για μία διετία έως την άνοιξη του ‘55. Η περίοδος Νάγκυ αποτελεί άρνηση της πολιτικής του Ράκοσι, η οποία σε οικονομικό επίπεδο έβαζε τον στόχο την ραγδαία εκβιομηχάνιση της χώρας και την κολλεκτιβοποίηση στην ύπαιθρο ώστε να τεθούν οι βάσεις για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας κατά τα σοβιετικά πρότυπα. Η παραπάνω λογική σε μια χώρα όπου το ΚΚ διατηρούσε μειωμένη δημοτικότητα (16% στις εκλογές του ‘45, 22% σε αυτές του ‘47 και ισχυρή αντικομμουνιστική παράδοση) σήμαινε σε πολιτικό επίπεδο, μηδενική ανοχή στις αστικές, μη-κομμουνιστικές δυνάμεις αλλά και στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Αντιθέτως ο “ουγγρικός δρόμος” του Νάγκυ σήμανε μια διετία πολιτικής χαλάρωσης, με απελευθέρωση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, επιστροφή σημαντικού αριθμού αιχμαλώτων του Β’ΠΠ απ’ την ΕΣΣΔ (αρκετοί εξ αυτών θα στελεχώσουν τα οδοφράγματα του ‘56), “φρενάρισμα” της κολλεκτιβοποίησης και στροφή από τη βαριά βιομηχανία στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών.

Η μετα-σταλινική εποχή ευνοεί την ανάπτυξη των ιδιαίτερων “δρόμων” προς το σοσιαλισμό κι η Ουγγαρία κατά τη διακυβέρνηση Νάγκυ είναι η χώρα που απομακρύνεται περισσότερο από το σοβιετικό μοντέλο. Όμως, το 1955 ο Ράκοσι επανέρχεται στην πρωθυπουργία επαναφέροντας και τη λογική του. Βέβαια, η νέα περίοδος Ράκοσι δεν έχει τη δυναμική της πρώτης καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην ΕΣΣΔ δεν ευνοούν την επανάληψη της “σταλινικής περιόδου”. Ήδη μετά τον λόγο του Νικίτα Χρουτσόφ στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, με τον οποίο εγκαινιάζεται η πολιτική της αποσταλινοποίησης με επίσημο τρόπο, η θέση του Ράκοσι τρίζει. Μετά από ένα εξάμηνο συνεχών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και έντονης εσωκομματικής πάλης, ο Ράκοσι αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία και πάλι τον Ιούλιο του ‘56. Ας τονιστεί εδώ ότι στις 19 Ιούνη σε συζήτηση που έχει ο τότε πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία, Γιούρι Αντρόποφ, με τους ηγέτες του ΚΚΟυ Γκέρο και Χέγκεντιους ενημερώνεται για την αυξημένη δραστηριότητα δεξιών αντιπολιτευτικών στοιχείων μέσα στο Κόμμα. Συγκεκριμένα ο Αντρόποφ πληροφορείται ότι πληθαίνουν οι φωνές που αμφισβητούν τον καθοδηγητικό ρόλο του Κόμματος, την κολλεκτιβοποίηση στην ύπαιθρο ενώ παρουσιάζουν το γιουγκοσλαβικό μοντέλο ως παράδειγμα σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Αυτή η άσχημη εσωκομματική κατάσταση στο ΚΚΟυ που αποτελούσε αντανάκλαση της θολής τριετίας όσον αφορά την τακτική και τον προσανατολισμό της ΕΣΣΔ μετά τον θάνατο του Στάλιν στερούσε απ’ το ΚΚΟυ κάθε δυναμική και το αδρανοποιούσε ευνοώντας την αποσυσπείρωση μελών και συμπαθούντων. Όσο, στερεωνόταν η πεποίθηση ότι ο μέσος Ούγγρος δουλεύει για τη Σοβιετική Ένωση (και σ’ αυτό συνέβαλλε η δυτική προπαγάνδα αλλά και λανθασμένες πολιτικές επιλογές της ουγγρικής ηγεσίας Ράκοσι), τόσο άνοιγε ο δρόμος για την επανεμφάνιση του ουγγρικού εθνικισμού-φασισμού, που αποτέλεσε καθεστώς για 25 χρόνια (1920-1944) στη χώρα και στις πιο ακραίες εκφάνσεις του δεν στερούνταν “εργατικής ατζέντας”. Οι ιδιαίτερα ριζοσπάστες σε επίπεδο συνθημάτων ούγγροι φασίστες του μεσοπολέμου έφτασαν να παίρνουν ποσοστά της τάξης του 40% σε εργατικές γειτονιές της Βουδαπέστης το 1939, πολέμησαν, δε, λυσσαλέα τον Κόκκινο Στρατό επί δύο και πλέον μήνες το 1944-1945 καθιστώντας την απελευθέρωση της Βουδαπέστης μία απ’ τις δυσκολότερες πολεμικές επιχειρήσεις του Β’ΠΠ. Τρίτος παράγοντας που ευνόησε το ξέσπασμα της ουγγρικής εξέγερσης υπήρξαν οι εξελίξεις στη διεθνή σκηνή. Η προσέγγιση της ΕΣΣΔ με τη Γιουγκοσλαβία κατά τα έτη 1954-55 κι η αναγνώριση εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΣΕ του “γιουγκοσλαβικού δρόμου” προς τον σοσιαλισμό, λειτούργησε σαν μήνυμα προς τους απανταχού συμπαθούντες της ιδέας του “εθνικού κομμουνισμού”. Κι εδώ πρέπει να σταθούμε.

Η ιδέα του εθνικού κομμουνισμού

Ο “εθνικός κομμουνισμός” είναι μια υπαρκτή τάση σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά ΚΚ που συγκρούεται με την ιδέα του “σοβιετικού κομμουνισμού” και ορισμένες φορές και με την ίδια τη λογική της ύπαρξης “κομμουνιστικού μπλοκ”. Πρόκειται για μία οπτική που παλεύει για “ιδιαίτερους δρόμους” προς τον σοσιαλισμό, μεγαλύτερη ανεξαρτησία απ’ τη σοβιετική πολιτική και τονίζει τις “εθνικές ιδιαιτερότητες” της κάθε χώρας. Ο “εθνικός κομμουνισμός” συνήθως είναι συνυφασμένος με τον “μεταρρυθμισμό” και λειτουργεί ως αντίρροπη τάση στον “σοβιετισμό”, όπως ονομάζεται η λογική που επικρατεί στις χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ μετά την ίδρυση της Κομινφόρμ το 1947 και μέχρι τον θάνατο του Στάλιν το ‘53. Όμως η λογική του “εθνικού κομμουνισμού” δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιβίωση της σοβιετικής τακτικής κατά τα έτη 1944-1947 που αντιμετώπιζε τις Λαϊκές Δημοκρατίες ως ιδιαίτερα, μη-σοσιαλιστικά πλην φιλο-σοβιετικά καθεστώτα, με έναν ορισμένο πολιτικό πλουραλισμό στο εσωτερικό τους και διαμοιρασμό της εξουσίας με αστικές, προοδευτικές και αντιφασιστικές δυνάμεις. Στη σφαίρα της οικονομίας, αυτή η λογική επέτρεπε τη συνύπαρξη ιδιωτικού κεφαλαίου και ενός διευρυμένου κρατικού τομέα με ενισχυμένη κοινωνική πολιτική.

Πίσω απ’ αυτή την προσέγγιση κρυβόταν η αρχική σοβιετική ελπίδα για συνέχιση της αντιφασιστικής συμμαχίας και μετά τον Β’ΠΠ ή ο προσεταιρισμός των ευρωπαϊκών κρατών και η διάσπαση της ενότητάς τους με τις ΗΠΑ. Αυτές οι προσδοκίες καταρρέουν πρώτα με το Σχέδιο Μάρσαλ που σηματοδοτεί τη γρήγορη είσοδο αμερικανικών κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκοπό την εξασφάλιση της αμερικανικής ηγεμονίας και τη δημιουργία “καπιταλιστικού μπλοκ” και τελικά με την ίδρυση του ΝΑΤΟ στις αρχές του 1949 που δεν είναι άλλο από τη στρατιωτική συγκρότηση αυτού του μπλοκ.

Η λογική του “εθνικού κομμουνισμού” που επανέρχεται στο προσκήνιο το 1953 διεκδικεί την εφαρμογή της σε μία εντελώς διαφορετική ευρωπαϊκή ήπειρο όπου ο χωρισμός της σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα είναι οριστικός. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Αϊζενχάουερ που ανέρχεται στην εξουσία το 1953 αντικαθιστά την έως τότε πολιτική “απελευθέρωσης της Ανατολικής Ευρώπης” με αυτήν του “χτισίματος γεφυρών”. Κοινώς, τις ενέργειες σαμποτάζ, υπονόμευσης και δημιουργίας αντι-κομμουνιστικών αντάρτικων αντικαθιστά μια λογική ιδεολογικής, πολιτικής επίδρασης στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης με στόχο τη “σταδιακή απαγκίστρωσή” τους απ’ τη σοβιετική επιρροή. Ως πρώτο βήμα αυτών των επιδιώξεων -όπως προκύπτει από αμερικανικά αρχειακά τεκμήρια- θεωρείται η προώθηση της ιδέας του “εθνικού κομμουνισμού” ώστε να δημιουργηθούν ρήγματα στη λογική του “κομμουνιστικού μπλοκ υπό την ηγεσία της ΕΣΣΔ”. Είναι αυτή η λογική που μπαίνει μπροστά για να δικαιολογήσει στο εσωτερικό των ΗΠΑ τη χρηματοδότηση κι εξοπλισμό της Γιουγκοσλαβίας του έως τότε “δεύτερου Στάλιν”, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο. Ο αμερικάνικος και γενικά ιμπεριαλιστικός παράγοντας, λοιπόν, παίζει έναν μόνιμα υπονομευτικό ρόλο ενισχύοντας διακριτικά κάθε τάση κριτικής στην ΕΣΣΔ. Καθόλου τυχαία, λίγο μετά την ήττα των εξεγερμένων και την επικράτηση των φιλο-σοβιετικών δυνάμεων στην Ουγγαρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Αϊζεχνάουερ, σε γραπτή επικοινωνία του με τον Τίτο, συγχαίρει τον τελευταίο για την ιδεολογική επιρροή του στην ουγγρική περίπτωση. Όντως, τόσο ο Νάγκυ, όσο και σημαντικό κομμάτι φοιτητών, διανοούμενων και εργατών έβλεπαν στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας μία περίπτωση επιτυχημένης “εθνικής” στάσης ενδιάμεσα στα δύο μπλοκ. Τα ουγγρικά εργατικά αιτήματα για εργατική αυτοδιαχείριση αποτελούν ουσιαστικά μίμηση του γιουγκοσλαβικού μοντέλου, το οποίο βέβαια το ‘56 δεν είχε δείξει ακόμα το αδιέξοδο μιας λογικής αυτοδιεύθυνσης των χώρων εργασίας όταν αυτή συμβαδίζει με ανοίγματα στην ελεύθερη αγορά.

Επίσης, όσον αφορά την έξωθεν επιρροή, το 90% των Ούγγρων προσφύγων του ‘56 δηλώνει ότι βασική πηγή ενημέρωσής του αποτελούσαν οι εκπομπές των ραδιοσταθμών “Ελεύθερη Ευρώπη” και “Φωνή της Αμερικής” που εξέπεμπαν απ’ το Μόναχο παροτρύνοντας τον ουγγρικό λαό να ανατρέψει το λαϊκοδημοκρατικό καθεστώς και υπονοώντας ότι μπορεί να υπολογίζουν στη στήριξη των ΗΠΑ. Έτσι, περισσότεροι από τους μισούς Ούγγρους πρόσφυγες δηλώνουν ότι πριν και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ανέμεναν αμερικανική στρατιωτική εμπλοκη. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο Χρουτσόφ στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ στις 24 Οκτώβρη σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις βελτίωσης του επιπέδου ζωής σε Πολωνία κι Ουγγαρία  αναγνωρίζοντας τα ζητήματα επιβίωσης ως βασικό “υποκινητή” των εξεγέρσεων. Όπως υπογραμμίζει δεν είναι τυχαίο ότι στην ΛΔ Τσεχοσλοβακίας που έχει πετύχει ένα ανώτερο βιοτικό επίπεδο για το λαό της δεν υπάρχουν αντίστοιχα γεγονότα για να προσθέσει με γλαφυρό τρόπο“όταν έχεις γεμάτο στομάχι, το να ακούς BBC και “Ελεύθερη Ευρώπη” δεν είναι και τόσο κακό”.

Η εξέγερση του ‘56 πέρα από τους μύθους

Το ξέσπασμα της ουγγρικής εξέγερσης έρχεται ως απόρροια όλων των παραπάνω. Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των γεγονότων αυτών καθ’ εαυτών πρέπει να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη τεσσάρων τάσεων μεταξύ των εξεγερμένων της Ουγγαρίας. Η πρώτη εκπροσωπούνταν από τον άνθρωπο-σύμβολο της δεξιάς τάσης του ΚΚΟυ κι υπέρμαχο της μεταρρυθμιστικής προσέγγισης, πρώην πρωθυπουργό Ίμρε Νάγκυ. Αυτή η τάση πράγματι παρουσίαζε επιρροή ανάμεσα στη διανόηση, τη φοιτητική νεολαία και στους εργάτες.

Η δεύτερη ήταν μια εθνική-δημοκρατική τάση, πολιτικά συγγενική με την πρώτη, συσπειρωμένη γύρω από τα μη-κομμουνιστικά κόμματα του πάλαι ποτέ Μετώπου Εθνικής Ανεξαρτησίας, τα οποία εμπνέονταν από έναν “μικροαστικό σοσιαλισμό” και έβλεπαν ευμενώς τον μεταρρυθμιστή Νάγκυ. Αρκετά εργατικά συμβούλια βρίσκονταν υπό την επιρροή των σοσιαλδημοκρατών. Οι άλλες δύο τάσεις στο εσωτερικό των εξεγερμένων όμως σχετίζονταν πολιτικά με το άλλο πολιτικό άκρο. Πρόκειται για τους υπέρμαχους μίας χριστιανικής-συντηρητικής τάσης με άνθρωπο-σύμβολο τον Καρδινάλιο Γιόζεφ Μιντσζέντι και την ακροδεξιά, φασιστική τάση. Οι δύο τελευταίες, σύμφωνα με τον ερευνητή των ουγγρικών αρχείων και διευθυντή του “Ινστιτούτου για την Ιστορία της Επανάστασης του 1956”, Γκιόργκι Λίτβαν (πρώην μέλος του ΚΚΟυ και μετέπειτα αντιπολιτευτικό στοιχείο από ρεφορμιστικές θέσεις), κατείχαν και τη μεγαλύτερη ισχύ ανάμεσα στους διαδηλωτές στους δρόμους των ουγγρικών πόλεων με ιδιαίτερη δύναμη στα ένοπλα τμήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Νοέμβρη στρατιωτικός διοικητής του “περάσματος Κόρβιν”, της ισχυρότερης εστίας αντίστασης στον σοβιετικό στρατό στη Βουδαπέστη, εκλέγεται ο αντικομμουνιστής Γέργκει Πόνγκρατς (μετά τον επαναπατρισμό του στην Ουγγαρία το 1990 ιδρύει το γνωστό νεοφασιστικό, εθνικιστικό κόμμα Jobbik). Ας πάμε όμως στα γεγονότα. Τον Οκτώβριο του ‘56, στον απόηχο της αιματηρής καταστολής των εργατών του Πόζναν, η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας του μεταρρυθμιστή Γκομούλκα παίζει τη γάτα με το ποντίκι με τους σοβιετικούς παζαρεύοντας σκληρά τον “πολωνικό δρόμο” προς το σοσιαλισμό ενώ απειλείται σοβιετική στρατιωτική επέμβαση.

Αυτό που ξεκινάει στην Ουγγαρία ως φοιτητική διαδήλωση αλληλεγγύης στην πολωνική κυβέρνηση, στις 23 Οκτώβρη, γρήγορα μετατρέπεται σε παλλαϊκή εξέγερση μετά τις πρώτες συγκρούσεις με την αστυνομία που καταλήγουν στους πρώτους νεκρούς. Η λίστα αιτημάτων των πρώτων διαδηλωτών περιελάμβανε δεκαέξι σημεία τα οποία ξεκινούσαν από την αποχώρηση του σοβιετικού στρατού απ’ τα ουγγρικά εδάφη και τον διορισμό του Ίμρε Νάγκυ ως πρωθυπουργού και προχωρούσαν στη θέσπιση πολυκομματικού συστήματος και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών έως την επιστροφή των Ούγγρων αιχμαλώτων πολέμου από τη Σοβιετική Ένωση και την ισότιμη αντιμετώπιση των ιδιωτικών αγροκτημάτων. Παράλληλα έθεταν και εργατικά αιτήματα όπως αύξηση μισθών, μείωση των νορμών εργασίας κ.α. Ο σοβιετικός στρατός αρχικά αναλαμβάνει χρέη περιφρούρησης των κεντρικών κυβερνητικών κτιρίων όμως γρήγορα εμπλέκεται σε ένοπλη αντιπαράθεση με τους εξεγερμένους οι οποίοι εξοπλίζονται ταχύτατα από κομμάτια του ουγγρικού στρατού που αυτομολούν και ανοίγουν τις στρατιωτικές αποθήκες. Σε μια σειρά εργοστασίων οι εργάτες σταματούν την παραγωγή, ιδρύουν επαναστατικές ή εθνικές επιτροπές και κατεβαίνουν στους δρόμους, μαζί και το 1/3 των μελών του ΚΚΟυ σύμφωνα με τους επίσημους κομματικούς υπολογισμούς. Ο έλεγχος χάνεται για την ουγγρική κυβέρνηση και ο Ίμρε Νάγκυ επανέρχεται στην εξουσία, κάτι που αποτελούσε κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών.

Η πρώτη φάση της εξέγερσης λήγει γρήγορα με την εκεχειρία της 28ης Οκτωβρίου και την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων δύο μέρες μετά. Η σοβιετική ηγεσία συνεδριάζει πυρετωδώς κι αξιολογεί την κατάσταση με το σενάριο της αναγνώρισης του Νάγκυ και της οριστικής απόσυρσης του Κόκκινου Στρατού απ’ την Ουγγαρία να είναι ισχυρό. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη φάση της εξέγερσης, οι περισσότερες σοβιετικές αναφορές αλλά και η πλειοψηφία των αξιωματούχων του ΚΚΟυ που παραμένουν πιστοί στη Μόσχα αποδέχονται την υλική βάση που οδήγησε στην εξέγερση, εκτιμώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται περί εκδήλωσης αυθεντικής λαϊκής δυσαρέσκειας, συχνά με προοδευτικό πρόσημο. Όμως στη Μόσχα φτάνουν διαρκώς ανησυχητικά μηνύματα για την αυξανόμενη επιρροή των αντικομμουνιστικών και σοβινιστικών κύκλων. Το κλιμάκιο της KGB στην Ουγγαρία, οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες ακόμα κι ο αντι-σταλινικός ηγέτης του ΚΚ Ιταλίας Παλμίρο Τολιάτι που αρχικά στήριζε τη λογική Νάγκυ εμφανίζονται τώρα ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ότι η κατάσταση στην Ουγγαρία λαμβάνει οριστικά ξεκάθαρα αντιδραστική τροπή.

Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΚΚΣΕ στις 31 Οκτωβρίου επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με το αν η απόφαση για απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων πρέπει να ανακληθεί. Υπάρχει η αίσθηση ότι μια οριστική απόσυρση δυνάμεων θα δώσει μήνυμα υποχώρησης κι ενδοτικότητας σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία. Άλλωστε, την ίδια ημέρα το βρετανικό και γαλλικό ναυτικό βομβαρδίζουν τις δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού στο Σουέζ. Η σοβιετική ηγεσία, αν και αποφασίζει να διατάξει τα στρατεύματά της να επιστρέψουν στην Ουγγαρία, ακόμα και σε αυτό το στάδιο φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί τον Νάγκυ σε μια νέα κυβέρνηση αρκεί να εξασφαλιστεί ο φιλο-σοβιετικός της χαρακτήρας. Όμως, το διάγγελμα του Ίμρε Νάγκυ προς τον ουγγρικό λαό την 1η Νοέμβρη θέτει ως στόχο την άμεση απόσυρση της Ουγγαρίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τη μετατροπή της σε “ουδέτερη χώρα”. Παράλληλα μεθοδεύονται εκλογές με επαναφορά του πολυκομματικού συστήματος. Όλα τα αστικά κόμματα της περιόδου 1944-49 και πολλά καινούρια -αρκετά σε σύνδεση με την καθολική εκκλησία- σπεύδουν να επανασυσταθούν. Στις 30 Οκτώβρη λαμβάνει χώρα ακόμα ένα γεγονός με έντονο συμβολισμό.

Μαζί με χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους και ποινικά στοιχεία, η κυβέρνηση Νάγκυ απελευθερώνει τον αντικομμουνιστή ηγέτη της ουγγρικής καθολικής εκκλησίας, καρδινάλιο Μιντσέντι, γνωστό για τις στενές του σχέσεις με τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, στους δρόμους των πόλεων, γκρεμίζονται όλα τα κομμουνιστικά σύμβολα κι αγάλματα ενώ καίγονται σε σωρούς βιβλία του Λένιν, του Στάλιν και άλλων σοβιετικών συγγραφέων. Ένοπλοι εφορμούν σε σπίτια κομμουνιστών, σε λεωφορεία αλλά και στα κεντρικά κομματικά γραφεία της Βουδαπέστης δολοφονώντας πάνω από 200 άτομα, αρκετά απ’ τα οποία απαγχονίζονται σε δημόσια θέα. Σύμφωνα με αναφορές αυστριακών κομμουνιστών 2.000 Ούγγροι πολιτικοί εμιγκρέδες του Β’ΠΠ εισέρχονται στο ουγγρικό έδαφος προκειμένου να λάβουν χώρα στις μάχες. Ταυτόχρονα εμφανίζονται περιπτώσεις αντι-εβραϊκών πογκρόμ σε διάφορα μέρη της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η εβραϊκή καταγωγή του Ματίας Ράκοσι και άλλων υψηλών αξιωματούχων της “σταλινικής φουρνιάς” του ΚΚΟυ, όσο κι η ύπαρξη αρκετών Ούγγρων πολιτών εβραϊκής καταγωγής σε υψηλά κλιμάκια, βασικά λόγω της μόρφωσής τους, έχουν δημιουργήσει μία ταύτιση εβραϊσμού-κομμουνισμού που προφανώς βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αντι-εβραϊκές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ουγγαρία κατά τον Β’ΠΠ. Από την άνοδο του σοβινισμού δε γλιτώνουν ούτε οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες της Ουγγαρίας. Οι τελευταίοι σε αγωνιώδεις αναφορές τους προς την Κ.Ε. του ΚΚΕ αναφέρουν λιντσαρίσματα, απόπειρες δολοφονίας Ελλήνων δασκάλων, παρενοχλήσεις των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς ακόμα και ξήλωμα της πλακέτας στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη από ελληνικό σχολείο στην ουγγρική επαρχία. Στη βιομηχανική πόλη Σταλινβάρος, 400 Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες γλιτώνουν το μακέλεμα κυριολεκτικά από θαύμα και παραμένουν κλεισμένοι σε ένα υπόγειο για ημέρες ενώ αργότερα φρουρούνται από σοβιετικά στρατεύματα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από συζητήσεις με στελέχη του ουγγρικού κόμματος, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων δεν αναμιγνύεται στα γεγονότα του ‘56 καθώς όπως εκτιμούν οι ίδιοι αυτό θα οδηγούσε “να σφαγούν όλοι οι πρόσφυγες από κούνια”. Κάποιοι πιο ένθερμοι πολεμούν κατά των εξεγερμένων ενώ υπάρχουν και λίγες αντίθετες περιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά κοινή συνισταμένη όλων των εκτιμήσεων από πλευράς τόσο των οργανώσεών τους στην Ουγγαρία, όσο και του κλιμακίου της Κ.Ε. του ΚΚΕ που επισκέπτεται αργότερα τη χώρα είναι η ραγδαία άνοδος του ουγγρικού σοβινισμού κι η επικινδυνότητα της παραμονής των προσφύγων στη χώρα, τουλάχιστον όσο διαρκούν τα γεγονότα. Έτσι, περίπου το 1/3 των Ελλήνων προσφύγων του εμφυλίου πολέμου μεταφέρεται στην Τσεχοσλοβακία και σε άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες. Είναι αυτή η τροπή των πραγμάτων που γέρνει την πλάστιγγα υπέρ μιας νέας σοβιετικής επέμβασης. Όταν οι Χρουτσόφ-Μαλένκοφ μεταβαίνουν στο Βελιγράδι στις αρχές Νοέμβρη για να ζητήσουν την άποψη του Τίτο, ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης, αν και ψέγει τους σοβιετικούς για την αρχική τους στάση, καταλήγει και αυτός ότι μπροστά στην διαφαινόμενη παλινόρθωση του καπιταλισμού μια σοβιετική επέμβαση είναι το μικρότερο κακό. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται, στις 4 Νοέμβρη και μετά από πολυήμερες σκληρές μάχες η ένοπλη εξέγερση καταστέλλεται με χιλιάδες νεκρούς και περίπου 200.000 πολιτικούς πρόσφυγες που περνούν τα ουγγρο-αυστριακά σύνορα. Ο καρδινάλιος Μιντσέντι καταφεύγει στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ ο Ίμρε Νάγκυ στη γιουγκοσλαβική. Νέος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας αναλαμβάνει ο Γιάνος Κάνταρ, ο οποίος μετά το τέλος της ένοπλης εξέγερσης αναλαμβάνει να λύσει το ζήτημα των εργατικών απεργιών. Αυτές συνεχίζονται όλο τον Νοέμβριο αλλά και τον Δεκέμβριο προβάλλοντας κυρίως μισθολογικά αιτήματα καιτο ζήτημα της εργατικής αυτοδιαχείρισης όμως ταυτόχρονα επιμένουν και στην ουδετερότητα της Ουγγαρίας και την αποχώρησή της από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Με ένα μίγμα διαπραγματεύσεων, υποχωρήσεων και απειλών για νέα αιματηρή καταστολή, ο κύκλος της ουγγρικής εξέγερσης κλείνει τον Δεκέμβριο του ‘56.

Ερικα: Η 15χρονη αγωνίστρια έγινε σύμβολο της εξέγερσης του ’56

Ο παλλαϊκός χαρακτήρας της ουγγρικής εξέγερσης, η μεγάλη συμμετοχή των εργατών και της νεολαίας σε αυτήν και η ύπαρξη εργατικών επιτροπών που έθεταν ως αίτημα την εργατική αυτοδιεύθυνση των εργοστασίων έχουν οδηγήσει σημαντικό κομμάτι αντικαπιταλιστικών δυνάμεων να τη χαρακτηρίζουν ως επανάσταση εναντίον του σοβιετικού “κρατικού καπιταλισμού” ή του σταλινισμού. Αυτή η λογική εξετάζει μοναχά την κοινωνική βάση της εξέγερσης και όψεις των λογικών που εμφανίστηκαν χωρίς να λαμβάνει υπόψη της, τον κεντρικό πολιτικό προσανατολισμό της, το πολιτικό πλαίσιο μες στο οποίο εμφανίστηκε, τον καθοριστικό ρόλο της πολιτικής εκπροσώπησης των εξεγερμένων και την επίσης καθοριστική έλλειψη επαναστατικών-κομμουνιστικών πολιτικών δυνάμεων για να συμβάλλουν στη συνειδητή δράση της εργατικής τάξης, όπως και τη φύση της ίδιας της εποχής στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τα αιτήματα των Ούγγρων εξεγερμένων θα πρέπει να εξεταστούν ως σύνολο και να ληφθεί υπόψη η ιεράρχησή τους, όπως γινόταν από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές και όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες ή τις φαντασιώσεις του καθενός. Κατά συνέπεια, μία εξέγερση στην Ουγγαρία του ‘56 που επιζητούσε την απόσυρση του Κόκκινου Στρατού, την “ουδετεροποίηση” της χώρας και το ισότιμο εμπόριο με τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, την επαναφορά του πολυκομματικού συστήματος, το σταμάτημα της κολλεκτιβοποίησης και την ισότιμη αντιμετώπιση των ιδιωτικών γαιών, τον προσανατολισμό της παραγωγής στα καταναλωτικά αγαθά και την επαναφορά της μικρής ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μαζί με την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων του Β’ΠΠ δεν προοιωνιζόταν το καλό της ουγγρικής εργατικής τάξης αλλά και συνολικά της κομμουνιστικής υπόθεσης. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, τα δίκαια αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις και δημοκρατία στους χώρους δουλειάς έχαναν τον θετικό τους χαρακτήρα καθώς συμμαχούσαν κι υποτάσσονταν στη λογική της παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Στο ασφυκτικό πλαίσιο της μεταπολεμικής Ευρώπης οι βασικές πολιτικές δυνάμεις με πρόγραμμα που θα αντικαθιστούσαν την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας θα ήταν είτε οι δυνάμεις του μικροαστικού “σοσιαλισμού”, είτε οι δυνάμεις του αντικομμουνισμού-εθνικισμού που μετά από μια δεκαετία διώξεων έκαναν επίδειξη δύναμης στους δρόμους των ουγγρικών πόλεων.

Η συνειδητοποίηση της κατεύθυνσης των πραγμάτων έκανε γρήγορα και τα πιο συνειδητά τμήματα των εξεγερμένων να αλλάξουν την αρχική τους στάση, με τρανότερο παράδειγμα τον Γκεόργκι Λούκατς, ο οποίος διατηρώντας την επαναστατική κριτική ματιά του στον σταλινισμό αποστασιοποιήθηκε απ’ τους εξεγερμένους κι αργότερα επανεντάχτηκε στο ΚΚΟυ. Από την άλλη πλευρά, όσοι προσπαθούν να εξηγήσουν τα γεγονότα της Ουγγαρίας μονομερώς ως αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικού δακτύλου αρνούνται την κριτική και γόνιμη συζήτηση γύρω απ’ τα προβλήματα οικοδόμησης του σοσιαλισμού, η οποία πρέπει να επανεξοπλίσει τις κομμουνιστικές δυνάμεις του 21ου αιώνα στις νέες τους προσπάθειες. Ανακεφαλαιώνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κίνηση της τάξης δεν είναι a priori προοδευτική, ιδιαίτερα όταν αυτή βρίσκεται υπό την επιρροή μικροαστικών και εθνικιστικών ιδεών, όμως από την άλλη πλευρά η κίνηση της τάξης σε ένα καθεστώς που αποπειράται να οικοδομήσει τον σοσιαλισμό πρέπει να είναι δείκτης αυτοκριτικής.

Η Σοβιετική Ένωση και η ουγγρική κυβέρνηση, μετά την καταστολή της εξέγερσης προσπάθησαν να ενσωματώσουν τη δυσαρέσκεια αναπροσαρμόζοντας την πολιτική τους κι υιοθετώντας τον μισο-σοσιαλισμό τύπου “Γκούλας”, του Γιάνος Κάνταρ. Έτσι, ενσωμάτωσαν τα περισσότερα οικονομικά -αλλά και κάποια πολιτικά- αιτήματα της εξέγερσης του ‘56 διατηρώντας όμως την Ουγγαρία στο “σοσιαλιστικό μπλοκ”. Αυτή ήταν κι η “κόκκινη γραμμή” της ΕΣΣΔ, την οποία δεν παραβίασε ποτέ ο Γκομούλκα αποτρέποντας μία σοβιετική επέμβαση στην Πολωνία. Ας προβληματιστούμε από το γεγονός ότι η προσπάθεια συμβιβασμού και “διαλόγου” με τα αιτήματα των εξεγερμένων σήμανε δεξιά μετατόπιση στον οικονομικό και πολιτικό προσανατολισμό της Ουγγαρίας. Δυστυχώς, η άλλη αυτοκριτική για τη γραφειοκρατία, την εργατική δημοκρατία στους χώρους δουλειάς χωρίς όμως παράλληλες παραχωρήσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στη μικροαστική αντίληψη περί ελευθερίας και στον ιμπεριαλισμό δεν τέθηκε ουσιαστικά επί τάπητος στην Ουγγαρία του ‘56 κι έτσι δεν την έκανε κανείς.

*το παρόν άρθρο αποτελεί εκτεταμένη εκδοχή αυτού της έντυπης έκδοσης του ΠΡΙΝ

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Το άνοιγμα αρχείων της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ αλλά και της Ουγγαρίας και των υπολοίπων ανατολικοευρωπαϊκών κρατών μας επιτρέπουν σήμερα να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της εποχής. Μια εύκολα προσβάσιμη πηγή με μεταφρασμένες αρχειακές πηγές στα Αγγλικά αποτελεί το ψηφιακό αρχείο του Wilson Center: http://digitalarchive.wilsoncenter.org/collection/9/1956-polish-and-hungarian-crises

Από εκεί και πέρα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχειακές συλλογές των: Csaba Bekes, Janos M. Rainer, Malcolm Byrne – The 1956 Hungarian Revolution: A History in Documents καθώς και η ρωσική έκδοση: Sovetskii Soyuz i Vengerskij krizis 1956 (Η Σοβιετική Ένωση και η ουγγρική κρίση του 1956)

Για την οπτική του επικεφαλής της ουγγρικής ομάδας ιστορικών που εξετάζουν τα γεγονότα του 1956 διαβάστε: Gyorgy Litvan – A forty-year perspective on 1956

Για τη μελέτη της οπτικής των Ούγγρων πολιτικών προσφύγων του 1956 κάποιος μπορεί να ανατρέξει στις συνεντεύξεις που έδωσε σημαντικό τμήμα τους σε αμερικάνικες υπηρεσίες κατά τα έτη 1956-1957 και βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση: http://w3.osaarchivum.org/digitalarchive/index.html Εδώ βρίσκονται και κάποιες εκθέσεις της CIA της εποχής.

Για την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ουγγαρία: Mark Pittaway – The workers state. Industrial labor and the making of socialist Hungary.

Για τον ρόλο της δυτικής προπαγάνδας στην εξέγερση του ‘56: Ross Johnson – Setting the Record Straight: Role of Radio Free Europe in the Hungarian Revolution of 1956

Για τον ρόλο του διεθνή παράγοντα στην ουγγρική κρίση: Johanna Granville – International decision making during the Hungarian crisis of 1956.

Η παραπάνω ενδεικτική βιβλιογραφία προτείνεται κυρίως λόγω του πλούτου των αρχειακών πηγών τις οποίες παραθέτει, πρέπει όμως να εξετάζεται κριτικά καθώς οι συγγραφείς τους δεν αποφεύγουν την αναπαραγωγή ψυχροπολεμικών στερεοτύπων και της αντίστοιχης ορολογίας.

10 responses to “Ουγγαρία 1956: “Η αλήθεια είναι πιο εντυπωσιακή από το μύθο”

 1. » …..Ο “εθνικός κομμουνισμός” είναι μια υπαρκτή τάση σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά ΚΚ που συγκρούεται με την ιδέα του “σοβιετικού κομμουνισμού” και ορισμένες φορές και με την ίδια τη λογική της ύπαρξης “κομμουνιστικού μπλοκ”. Πρόκειται για μία οπτική που παλεύει για “ιδιαίτερους δρόμους” προς τον σοσιαλισμό, μεγαλύτερη ανεξαρτησία απ’ τη σοβιετική πολιτική και τονίζει τις “εθνικές ιδιαιτερότητες” της κάθε χώρας. Ο “εθνικός κομμουνισμός” συνήθως είναι συνυφασμένος με τον “μεταρρυθμισμό” και λειτουργεί ως αντίρροπη τάση στον “σοβιετισμό”, όπως ονομάζεται η λογική που επικρατεί στις χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ μετά την ίδρυση της Κομινφόρμ το 1947 και μέχρι τον θάνατο του Στάλιν το ‘53…. » γράφει ο σύντροφος Γιωργος Μηχαηλιδης. Αυτό που γραφει ο σύντροφος ειναι νομιζω οχι μονο απλά σωστό αλλά ειναι επισης αναγκαιο για να αντιληφθούμε οτι η μεταρρυθμιση ξεκινησε «απο πάνω» και οτι τα συνθηματα και τα αιτηματα των Ουγγρων εργατων το 1956 δεν γεννηθηκαν «απο κατω» . Γεννηθηκαν απο την ηγεσία του ΚΚΟυγαριας. Η ουγγρικη εργατικη συνειδηση το 1956 προηλθε «απ εξω» επαληθευοντας την λενινιστικη αντιληψη…

  Μου αρέσει!

 2. Το άρθρο δυστυχώς εμπεριέχει θεωρητικές (από μαρξική άποψη) αστοχίες, προσπαθεί να συνδέσει και να βγάλει δήθεν συμπεράσματα για το σήμερα (ενώ εξετάζει μια διαφορετική κοινωνία από τις σύγχρονες δυτικές καπιταλιστικές ή τις μετασοβιετικές) και πολιτικά στέκεται στο χώρο του κεντρισμού όπως εκφράζεται από την καθυστερημένη και υστερημένη (τοπικά και χρονικά και θεωρητικά και πολιτικά και πολιτιστικά) αριστερή ελληνική διάσπαση του ΚΚΕ.

  Πρόκειται για ένα αριστερό αναμάσημα της διαμάχης μεταξύ ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού. Διόλου περίεργο αφού η θεωρητική ανεπάρκεια που διακατέχει το άρθρο προσπαθεί να καλυφτεί με αποδελτιώσεις αρχείων μυστικών υπηρεσιών της γραφειοκρατίας και με την τύχη των Ελλήνων προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου πολέμου (με τα κομμένα φαγωμένα αυτιά και άλλα «ωραία»). Ο συντάκτης κάνει επιπόλαια χρήση θεωρητικών όρων και τις παντρεύει με συνδικαλιστικής απόχρωσης ορολογίες.

  Η παράθεση και χρήση κάποιων στοιχείων από ιστορικές μελέτες γίνεται επιλεκτικά, υπερτονίζοντας κάποια και θάβοντας άλλα ώστε να αποδειχθεί μια λίγο ως πολύ προκατασκευασμένη άποψη που τελικό και καθοριστικό κριτήριο έχει τι λένε ή ισχυρίζονται σήμερα (60 χρόνια μετά) πολιτικές δυνάμεις (και πόσο αρεστές είναι στο συντάκτη) για τα γεγονότα και όχι αυτό καθεαυτό το ιστορικό γεγονός στο δικό του πλαίσιο.

  Υ.Γ. Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται μια πιο αναλυτική απάντηση για να τεκμηριωθούν . Όταν βρεθεί χρόνος θα επανέλθω.

  Μου αρέσει!

 3. Θεωρω κι εγω οτι το αρθρο εχει αστοχιες. Σαφως η Δυση ενεπλακη. Πως ειναι δυνατον να ηταν διαφορετικα; Μιλαω και για την Τσεχοσλοβακια και αργοτερα την Πολωνια. Αλλα τα αιτηματα των μαζων ηταν δικαια. Τι ελειπε; Μια οργανωμενη εργατικη πρωτοπορια που θα κατευθυνε τις μαζες σωστα και με τα σωστα συνθηματα σοβιετικου τυπου. Ηταν οι μαζες συγχισμενες; Φυσικα. Και τον Φλεβαρη και τον Οχτωβρη του 1917 συγχισμενες ηταν οι μαζες αλλα το κομμα ηταν ο καταλυτης που εβαλε τα πραγματα στην σωστη τροχια.

  Μου αρέσει!

 4. Σημεία επίδειξη άγνοιας του αρθρογράφου:

  α)Το άρθρο προκύπτει να είναι απόρροια μερικής κατανόησης της ιστορίας του κομμουνιστικού κινήματος και μάλιστα περιορισμένο λόγω εθνοκεντρικών λόγων. Η αντιεπιστημονική επιρροή της πολιτικής γενεαλογικής καταγωγής των γόνων των απόνερων του ΚΚΕ με τις καθυστερημένες αλλήθωρες διασπάσεις του προς τα αριστερά (ΝΑΡ) και τα δεξιά (ΣΥΝ) καταλήγει μερικοί να νομίζουν πως η Ελλάδα είναι και ήταν το κέντρο αν όχι της ιστορίας του παγκοσμίου κομμουνιστικού κινήματος το κέντρο της επιστήμης της ιστορίας.

  Αν κάποιος αφιερώνει όλο το χρόνο του και το βιοποριστικό του ακαδημαϊκό χρόνο να αποδελτιώνει αρχεία του ΚΚΕ και του ΚΚ Βουλγαρίας και των λοιπών των Βαλκανίων της δεκαετίας από το 40 μέχρι το 75 ομολογουμένως μπορεί να φτάσει σε αξιοπερίεργα συμπεράσματα πόσο μάλλον που δεν έχει αφιερώσει το 1/10 του χρόνου στο ίδιο το έργο των θεμελιωτών του κομ. κινήματος.

  Συμπέρασμα όπως π.χ. πως η ιδέα του εθνικού κομμουνισμού αντιπαραβάλλεται για πρώτη φορά το δήθεν ‘σοβιετικό κομμουνισμό’ μετά το πόλεμο τη δεκαετία του 40/50/60/70 .

  Είναι κάτι που θα βρει κανείς με την οκά σε σκονισμένες και αντεγραμμένες από τα σοβιετικά / ρωσικά εγχειρίδια του ΚΚΕ στις ΚΟΜΕΠ από το 46 μέχρι αυτές της δεκαετίας του 80 για τη σωστή αντιμετώπιση του δεξιού οπορτουνισμού που εξέφραζε ο Ευρωκομμουνισμός.

  Οποιοσδήποτε ρακοσυλλέκτης (όχι κρατικός υπάλληλος με αξιώσεις ακαδημαϊκής καριέρας σε πανεπιστήμιο) κάποιας αποθήκης κάποιου ΚΚ των Βαλκανίων ή της Ευρώπης θα μπορούσε να αποδελτιώσει τέτοιες αποφάσεις και δήθεν βαρυσήμαντες αναλύσεις στο πλαίσιο του μαρξισμού-λενινισμού ενάντια στα εκάστοτε ΚΚΕ εσωτερικού.

  Και ενώ έχει ειπωθεί ακόμα και από άτομα του ιδίου γειωμένου κοινωνικού χώρου του αρθρογράφου που δεν δηλώνουν τροτσκιστές ο αρθρογράφος δέσμιος της υστερημένης και καθυστερημένης κεντριστικής αποδέσμευσης που εκφράζει ο χώρος του ΝΑΡ και της ΕΑΑΚ αδυνατεί να κατανοήσει (ή ξεχνάει μετά από τόσα αρχεία κοτσανολογίας που έχει διαβάσει και αδυνατεί να τα θέσει υπό κριτική ανάλυση γιατί δεν μπορεί) ποια είναι η πρωταρχική μήτρα του εθνικού κομμουνισμού.

  Πρώτη και πατενταρισμένη θεωρητικά και πρακτική εμφάνιση του εθνικού κομμουνισμού δεν είναι ούτε ο ‘δεξιός’ Τίτο με το πισώπλατο χτύπημα στον κομμουνισταρά(ο θεός να τον κάνει) Ζαχαριάδη, ούτε οι αναθεωρητές της Τασκένδης και τα φαγωμένα αυτιά, ούτε ο Μπερλινγκουέρ, ούτε το ΚΚ Ουγγαρίας πριν το 1956 ή μετά με το σοσιαλισμό των γκούλας και το ΚΚ Τσεχίας το 1968,ούτε ο Τσαουσέσκου, ούτε το ΚΚΕ Εσωτερικού που ήταν ρεφορμέ σε σχέση με το ΚΚΕ το ντούρο του Φλώρακη που μετά είχε και την πιο ντούρα διάσπαση το 1989 με τη ΚΝΕ-ΝΑΡ του Δεσύλλα και του Γράψα.

  Αν κάποιος ήταν άσχετος στο ΚΚΕ τότε και τώρα (ή επειδή δεν θέλει να το πιστέψει πως ο μπαμπάκας και η μαμάκα του ήταν) και δεν μπορεί να καταλάβει πως η πρώτη εμφάνιση είναι ο ‘σοσιαλισμός σε μια χώρα’ του Στάλιν στην ΕΣΣΔ/Ρωσία ήδη από το 1924 και όλα τα άλλα μετέπειτα φρούτα ήταν παραλλαγές και ενδογραφειοκρατικές ή και εθνικές αντιθέσεις που εξέφραζαν διαφορετικά συμφέροντα (άλλου με περισσότερη σοβαρότητα άλλου με λιγότερη) υπάρχει ένα θέμα.

  Θέμα υπαρκτής θεωρητικής πενίας όσο και να ασχολείται κανείς με αρχεία του ΚΚ Βουλγαρίας και του ΚΚΕ στην Τασκένδη. Περνάμε δηλαδή από το μαρξισμό ως εργαλείο κριτικής της υπάρχουσας κατάστασης στην ‘αρχαιολογία’ των σελίδων του εκφυλισμού του κομμουνιστικού κινήματος για λόγους ακαδημαϊκής καριέρας.

  Μου αρέσει!

 5. Μιας και ο συντάκτης δεν δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για τα στοιχεία και νούμερα του (όχι σελίδα και σημείωση απλώς παραθέτει μια βιβλιογραφία από κάτω) ας παραθέσω και εγώ από πηγή (ακροαριστερή, όχι Σεκίτικη) τα εξής:

  Η κυβέρνηση Kadar όταν εξέδωσε την έκδοση της «Λευκής Βίβλου» της «αντεπανάστασης» (είναι αυτά τα γνωστά εγχειρίδια που έβγαζε η Σ.Εποχή για να διαβάζουν οι κνίτες για «επιμόρφωση») υπήρχε μια λίστα κομμουνιστών που σκοτώθηκαν από τους “αντεπαναστάτες”. Σύμφωνα με πηγές υπάρχουν 201 ονόματα στον κατάλογο – και αποδεικνύεται ότι 166 από αυτά ήταν μέλη της AVH ( https://en.wikipedia.org/wiki/State_Protection_Authority), η μισητή αστυνομία ασφάλειας που όμως φορούσε σφυροδρέπανα και αστέρια για επωμίδες.
  Τα υπόλοιπα, 26 ήταν υπάλληλοι του κόμματος ή στην υπηρεσία της AVH. Το καθεστώς Καντάρ ισχυρίζεται ότι οργίαζε ο «λευκός τρόμος» στην Ουγγαρία την παραμονή της δεύτερης σοβιετικής παρέμβασης και ότι χιλιάδες κομμουνιστές λιντσαρίστηκαν από τον όχλο. Από τα 2.829 άτομα που φυλακίστηκαν μεταξύ 23 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου, πάνω από 2.000, αποδείχθηκε ότι ήταν μέλη της AVH. Ο αριθμός των κομμουνιστών και των σοσιαλιστών που εκτελέστηκε από την κυβέρνηση Kadar μετά την καταστολή της εξέγερσης φέρεται να υπερβαίνει τα 201 – και ο αριθμός των φυλακισμένων υπερβαίνει κατά πολύ τα 2.829.

  Σε επόμενο σχόλιο θα υπάρξει απάντηση για την άλλη λαθροχειρία ως προς τη στάση του Λούκατς κατά την εξέγερση.

  Μου αρέσει!

 6. Φίλος, μας εγραψες τον Νοέμβρη «τάζοντας» μια αναλυτική απάντηση για να τεκμηριώσεις τις ταμπέλες που φόρεσες στο άρθρο και τις λαθροχειρίες/αστοχίες που θεωρεις οτι εχει.
  Επανηλθες τεσσερις μήνες μετά με μια αναφορά που δήθεν αναδείκνυε την ασχετοσύνη του συγγραφέα περι εθνικού κομμουνισμού, πιστεύοντας για κάποιον λόγο (που αφορά μάλλον τις πολιτικές σου εμπάθειες) ότι ο συγγραφέας αγνοεί τον σοσιαλισμό σε μια χώρα και πιστεύει ότι ξεκίνησε το 40 και το 50. Κι αυτη την μπούρδα την διανθισες με ένα σωρό αισχρολογίες για ασχετοσυνη, πενία, την μαμά του, τον μπαμπά του και την ακαδημαική καριερα.
  Επανηλθες μετα απο αλλους δυο μηνες, για να μας αραδιασεις καποια στοιχεια, χωρις να μας δινεις την πηγη να την μελετησουμε κι εμεις (με το φοβερο επιχειρημα μαλιστα οτι κι ο αρθρογραφος δινει μονο γενικη βιβλιογραφια).
  Επειδη τάζεις οτι θα επανελθεις με νεο σχολιο, φροντισε σε παρακαλω να ειναι κατι που επιτελους θα αφορα το ιδιο το κειμενο κι οχι τις εμμονες σου που τις προβαλλεις στο κειμενο ή αισχροτητες για το προσωπο κι οχι το κειμενο του συγγραφεα.

  Μου αρέσει!

 7. Δεν καταλαβαίνω την απάντηση του φίλου και τον λόγο της.

  Δεν με ενδιαφέρει το πρόσωπο του συγγραφέα (που μπορεί να είναι ο πιο ευγενικός ηθικός και καλός άνθρωπος του πλανήτη, ο οποίος φυσικά μπορεί να έχει τις εμπάθειες του για τον τροτσκισμό) με ενδιαφέρουν οι απόψεις του συγγραφέα και τι αντίκτυπο έχουν σε άλλους πόσο μάλλον που επιχειρούν να είναι κομμουνιστικές και μαρξιστικές.

  Λοιπόν, το αν κάποιος γνωρίζει ή όχι την ιδεολογική ρίζα του «σοσιαλισμού σε μια χώρα»» / «εθνικού κομμουνισμού»» ή κάποιος του την υπενθυμίζει και αλλάζει τροπάρι ανάλογα την κατάσταση φαίνεται από τα γραπτά του.

  Όταν λοιπόν λέω πως υπάρχουν και άτομα εκτός του τροτσκιστικού χώρου που για αυτούς είναι η ΑΛΦΑΒΗΤΟΣ από τη δεκαετία του 30 στο γειωμένο χώρο ενός ελληνικού πανεπιστημίου που κάνουν πιο σοβαρές αναλύσεις αναφερόμουν στον Ρούση ο οποίος είχε γράψει με καθυστέρηση δεκαετιών ένα άρθρο ως κριτική των αποφάσεων του ΚΚΕ πριν κάποια χρόνια (αυτός είναι ένας, στο χώρο ιδιαίτερα της ακαδημαϊκής ελληνικής ιστορίας υπάρχουν καραμπινάτοι σταλινικοί όπως ο Μαργαρίτης και άλλοι με τους οποίους πολλοί του χώρου κάνουν μεταπτυχιακά και phd) . Ο δε συγγραφέας φαίνεται τη μια το ξεχνάει την άλλη το θυμάται (δεν ξέρω ; ) αν του το πει κάνεις και τον θέσει δημοσίως μπροστά σε αυτό το θέμα.

  Κατά τα άλλα το ποιος λέει μπούρδες ή μη, ή εν τέλει την μια λέει το ένα την άλλη το άλλο (άραγε αυτό δεν είναι ο ορισμός του κεντρισμού όπως ο ΝΑΡιτικός εκλεκτισμός 😉 μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από το παρακάτω απόσπασμα του συγγραφέα:

  «Όμως η λογική του “εθνικού κομμουνισμού” δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιβίωση της σοβιετικής τακτικής κατά τα έτη 1944-1947 που αντιμετώπιζε τις Λαϊκές Δημοκρατίες ως ιδιαίτερα, μη-σοσιαλιστικά πλην φιλο-σοβιετικά καθεστώτα, με έναν ορισμένο πολιτικό πλουραλισμό στο εσωτερικό τους και διαμοιρασμό της εξουσίας με αστικές, προοδευτικές και αντιφασιστικές δυνάμεις. Στη σφαίρα της οικονομίας, αυτή η λογική επέτρεπε τη συνύπαρξη ιδιωτικού κεφαλαίου και ενός διευρυμένου κρατικού τομέα με ενισχυμένη κοινωνική πολιτική.»

  Scripta manent (μπούρδα; ) ! Αμφιβάλλω πως οποιοσδήποτε με γνώση της ιστορίας του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος πριν το πόλεμο και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ και μιας κριτικής ικανότητας να έγραφε τέτοιο πράγμα.
  Έλα όμως που ο συγγραφέας δεν είναι τροτσκιστής ούτε καν τον άγγιξε μάλλον ο τροτσκισμός πάρα μάλλον η κεντριστική εθνική διάσπαση του ΚΚΕ στην Ελλάδα ! (προφανώς πρόκειται για την παγκόσμια πρωτοπορία καθώς δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μήκος και πλάτος της γης τέτοιο πράγμα).

  Ε λοιπόν αυτό που είναι τελείως βασικό για ένα τροτσκιστή (σε όλον τον πλανήτη!!!) είναι ζητούμενο στην ελληνική σαλάτα του κεντρισμού που λέγεται ΝΑΡ (λίγο από μπετελέμ, λίγο από τρότσκι λίγο από ό,τι βρούμε μπροστά μας και φυσικά μπόλικο ΚΚΕ δηλαδή το εγχώριο μόρφωμα του πάλαι πότε ΚΚΣΕ) και όλα τα απίθανα ελληνικά μορφώματα όπως τα αλτουσεριανά με ολίγον από Αλτουσέρ που φαντάζουν εξωτικά από την έξω αλλά όταν τα γνωρίσεις από κοντά εύκολα έως σίγουρα θα απογοητευτείς.

  Τώρα πως κάποια άλλα στοιχεία όπως π.χ. η χρήση του Λούκατς κάνουν μπαμ πως χρησιμοποιούνται εντελώς μα εντελώς φοιτητο-συνδικαλιαρικά (για να μιλήσουμε μια κοινή γλώσσα) είναι φοβερό πως πρέπει να το επισημάνω! Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι μάρτυρες π.χ. Mészáros εκτός από τους ωτοφάγους πρόσφυγες του ΔΣΕ.

  Ας επανέλθουμε όμως στα γεγονότα.

  α) Κάνει μπαμ πως ο συγγραφέας θάβει ή δεν μπορεί να ερμηνεύσει σε συγκεκριμένα γεγονότα την σημασία που έχει η θεωρητική πατέντα του ‘σοσιαλισμού σε μια χώρα’ από τον Στάλιν και τη σοβιετική/ΕΣΣΔ γραφειοκρατία έναντι άλλων κομμάτων και χωρών που ο Κ.Στρατός ελέγχει μετά τον πόλεμο πόσο μάλλον την καταθλιπτική βαρύτητα που είχε αυτό σε πολιτικές εξελίξεις πριν από τον πόλεμο (πρώτο και καλύτερο παράδειγμα η Γερμανία και οι αποφάσεις για το κίνημα εκεί). Δεν θέτει δηλαδή τη θέση του επικυρίαρχου και κατεπιεζόμενου στη σωστή βάση του. Διότι δεν αναγνωρίζει την πάγια τροτσκστική θέση πως η εξουσία έχει σφετεριστεί από τη σοβιετική/»ρωσική» κρατική και κομματική γραφειοκρατία ήδη από το μεσοπόλεμο και αυτό αναπαράγεται με την προώθηση του κ.στρατού και έχει μάλιστα θεωρητικοποιηθεί ήδη πολύ πριν το 44-47 όπως γράφει ο δήθεν μη-μπουρδολόγος συγγραφέας. Αυτό έχει γραφτεί και άπο άλλους ιστορικούς του κομ.κινήματος από άλλες χώρες π.χ. Γιουγκοσλαβία.

  β) Δεν χρειάζεται μεγάλη κριτική ικανότητα πως όταν καλείς για πολιτική επανάσταση και το τροτσκιστικό κίνημα ορθά καλούσε σε τέτοια από το μεσοπόλεμο στην ΕΣΣΔ και στην αν.ευρώπη μετέπειτα πως αυτό σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα. Πόσο μάλλον σε καθεστώτα αντι-δημοκρατικά με σκληρή δικτατορική καταπίεση. Αν ρωτήσεις οποιοδήποτε εργαζόμενο στην ανατολική Ευρώπη (ακόμα και αυτούς που προσήλθαν πλέον στον χώρο, δεν μιλάω για πρώην γραφειοκράτες) και δεν μείνεις στις αποδελτιώσεις των προσφύγων του ΔΣΕ θα σου πει για το μίσος και τον τρόμο που επέβαλλαν οι χαφιέδες των εκάστοτε μυστικών υπηρεσιών και της ασφάλειας που φορούσαν (βέβαια) σφυροδρέπανα και το πάιζαν οι πλέον κομμουνισταράδες. Ε αν δεν καταλαβαίνεις πως οποιαδήποτε αμφισβήτηση όποιας μορφής δεν θα έπρεπε να πάρει μέτρα εναντία σε αυτούς τότε απλώς πας γυμνός στα αγκάθια. Αυτό ήταν αυτονόητο και αποδείχθηκε ανεξαρτήτως ποιος ήταν ο διαδηλωτής από την απέναντι και τι πίστευε και θεωρούσε.Η πηγή είναι Χηλική.
  Ομολογουμένως δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το φοβερό επιχείρημα πως στην Ουγγαρία του 1956 ακούγανε οι εξεγερμένοι ραδιόφωνο των ξένων !!! Απαπαπα, στην απόλυτα δημοκρατική Ουγγαρία του 1956 που είχε blogs , indymedia , εφημερίδες, κανάλια ανεξάρτητα, ανεξάρτητους ρεπόρτερ, φοιτητικές συνελεύσεις και καταλήψεις και κλανιά μαγκιά και πλέρια ελευθερία και δημοκρατία άκουγε ο κόσμος ξένα των καπιταλιστών ραδιόφωνα ! Τι να πρωτο-σχολιάσει κανείς !!! Μου έρχονται στο νου κάτι γραπτά του Λένιν για τους Φιλισταίους που ψάχνουν πεντακάθαρα κινήματα (επ’ αφορμής της Ιρλανδίας, μην πιάσω τον Παπα-Γκαπόν που ο Λένιν τον είχε πολύ υψηλά αλλά στην τελική μας βγήκε χαφιές).

  Υ.Γ. Φίλτατε κουβανέ και φίλτατοι φιλοτροτσκιστές, νομίζω πως αυτό το blog αν και τουλάχιστον κάποια θέματα τα έχει λήξει π.χ. πως ο «εθνικός κομμουνισμός»» δεν είναι του 44-47 !!! (καθώς έχει ΕΥΤΥΧΩΣ τροτσκιστικές καταβολές ή στην τελική αναγνωρίζει τη συμβολή του τροτσκισμού ως παγκόσμιου ρεύματος) ως προς τις απόψεις του καθενός, είναι μάλλον αστείο ή άστοχο να αναφέρεται σε σαβουαρ βιβρ ως προς χαρακτηρισμούς και γλώσσα… Εκεί μάλλον νομίζω πως πρέπει να πάρετε μαθήματα ακόμα και από κάποιους (όχι όλους) ΝΑΡιτες…

  Μου αρέσει!

 8. Ο τροτσκι συνεργαστηκε με τους μπολσεβικους για μερικους μηνες, γιατι σαν μικροαστος που ηταν ηλπιζε σε αξιωματα και πρωθυπουργιλικια. Εκτοτε πεισμωσε και περασε στο απεναντι στρατοπεδο. Οταν οι λαοι εκαναν επαναστασεις οι τροτσκιστες ηταν στη καλη περιπτωση ανυπαρκτοι.

  Πρωτοπορεια που; σε ποιους αγωνες;
  Στην οικοδομηση του σοσιαλισμου στην εσσδ; στον αντιφασιστικο πολεμο; στο εαμ και τον δσε; στην κινα, στην κουβα, στο βιετναμ, στους αντιαποικιακους αγωνες μηπως;
  Πουθενα, μονο στο μυαλο καποιων σεκταριστων— γιαχωβαδων.
  Στην ουγγαρια το 56 με τους φασιστες που εξεγερθηκαν. Φυσιολογικα.

  Μου αρέσει!

 9. Για να μην παρεξηγηθουμε.
  Η κριτικη στον μεταπολεμικό τροτσκισμό, δηλαδή στους επίγονους του Τροτσκι, δεν σημαινει οποιαδήποτε δικαίωση του Σταλιν και των επιγόνων του.
  Όσοι σταλινικοί μιλανε για σεχταριστές και γιαχωβαδες αναφερόμενοι συλληβδην στους τροτσκιστές ας αναρρωτηθούν αν αυτός ο χαρακτηρισμός είναι πλεον δημοφιλής όχι μόνο για τους τροτσκιστές αλλά και για τα απειρα ορφανά του Στάλιν που έχουν ξεπεράσει κατα πολύ τα ρεκόρ των τροτσκιστών σε διασπάσεις και πολυποικιλες αιρέσεις.
  Ο Τροτσκι προφανως και δεν έμεινε στην ιστορία για κάποιο πρωθυπουργηλίκι που δήθεν κυνηγούσε από πίσω.
  Ούτε ήταν προσκοληόμενος για ιδίον όφελος στους μπολεσεβίκους. Ο Τρότσκι ηγήθηκε της ρώσικης επανάστασης, ώς στέλχος των μπολσεβίκων και ηγέτης του Σοβιέτ της Πετρούπολης και της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής που οργάνωσε την ένοπλη εξέγερση της 26 οκτωβρη 1917 και της κατάληψης της Πετρούπολης. Επίσης ο Τρότσκι στα δύσκολα χρόνια της λευκής αντεπανάστασης και της επίθεσης των ιμπεριαλιστών στην επανααστατημένη Ρωσία ηγήθηκε του Κόκκινου στρατού όχι από καποιο επιτελείο στα μετόπισθεν αλλά στην πρωτη γραμμή των μαχών.
  Οι τροτσκιστές πλην ελάχιστων εξαιρέσεων πολέμησαν στον ΕΛΑΣ ακόμα και όταν η ΟΠΛΑ προσπαθούσε να τους εξοντώσει και το ίδιο εκαναν σε όλα τα προπολεμικά (Ισπανία κλπ) και μεταπολεμικά επαναστατικά γεγονότα (Κίνα, Βιετνάμ κλπ).
  Απο κει και πέρα ο «τροτσκισμός» μετα τον πόλεμο δεν ήταν ένα ενιαίο ρεύμα. Πολύ περισσότερο σήμερα.
  Η οποιαδήποτε κριτική για να έχει νόημα και να μην είναι μόνο λάσπη θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Αυτό κάνει και η Avantgarde. Όταν μιλαμε, μιλάμε συγκεκριμένα.Ο τροτσκισμος δεν υπάρχει πια ως πολιτικό ρεύμα. Οι κληρονόμοι έχουν ντην αποκλειστική μευθύνη για ότι λένε και κάνουν. Οι καταγωγή μετραει όσο μετραει και η αναφορά των σταλινικών στον Μαρξ και τον Λένιν. Εμείς για ότι λέμε πάινουμε και την ευθύνη. Δεν μιλάμε στο ονομα κανενός και ειδικά όσων δεν ζουν πια. Όλοι μπορουν να εχουν τις αναφορές τους. Να μιλάνε για τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ και να ξεχνανε το Λιβανο που εθαψε την εξεγερση στη μεση Ανατολη, την Γκαζερτα που σταματησε τον Αρη πριν να εξοντωσει τα ταγματα στην Τριπολη, και τη Βαρκιζα. Μπορεί να μιλάνε για τον δηθεν μενσεβικο Τροτσκι που πηγε στους μπολσεβικους για τα πρωθυπουργιλικια (λες και ηξερε εκ των προτερων ότι θα παρουν την εξουσια και δεν θα βρεθουν στην αγχωνη) και να ξεχνανε τον αρχιεισαγγελεα των δικών της Μοσχας τον μενσεβικο Βυσίνσκι που έγινε πρωτοπαλληκαρο του Σταλιν όχι την εποχη που κανεις δεν ηξερε την τυχη της επαναστασης αλλα για να εξοντωσει την ηγεσια του 1917 εικοσι χρονια αργοτερα.

  Μου αρέσει!

 10. Οκ ημαρτον, κάθεται ο ανθρωπος τωρα να απολογειται για τον Τροτσκι στους καθυστερημενα και υστερημενα αποσπασμένους από το σταλινισμό.

  Ο Τροτσκισμος παντού από την Ιαπωνία μεχρί την Αφρική υπάρχει σα ρεύμα και τάση και έδωσε μια σίγουρα καλύτερη κληρονομιά στην κομμουνιστική θεωρία από την αίγλη του δήθεν σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και κανείς δεν νοσταλγεί πλέον. Ο τροτσκισμός είναι το ΜΙΝΙΜΟΥΜ και από εκεί και πέρα συζητάμε, παγκοσμίως αυτό όχι στην Ελλάδα. Πρέπει δηλαδή πρώτα να έχεις χωνέψει τη σημασία του Τρότσκι και του κινήματος του και ίσως να μιλήσουμε περαιτέρω.

  Εγώ αυτό που ήθελα να πω γιατί το ξέρω το είδος του φιλοναρίτη και τους ΝΑΡιτες είναι πως: οκ ρε παιδια αηδια και σκατά ο Κλιφικος χαζοχαρούμενος φιλοτροτσκισμός αλλά για όνομα του ‘θεου’ βρείτε κανέναν τροτσκιστή να κάνει κριτική στο Κλιφικό ρεύμα και να πει για το 56, όχι τώρα σηκώθηκαν οι ελληνοκεντριστές ΝΑΡιτες (που δεν υπάρχουν πουθενά παρά μόνο στην Ελλάδα ως αριστερή τσόντα του ΚΚΕ) να μας που πως δεν υπήρχε πολιτικό υποκείμενο στην Ουγγαρία του 1956 !!!! Δηλαδή είναι σαν τον μητροκτόνο που τον καλούν σε δική και κλαίει στο δικαστή πως λυπηθείτε με είμαι ορφανός !!!

  Δεν μπορούν οι άνθρωποι…. εκ πολιτικής φύσεως, είναι μια πολιτική σαλάτα από σταλινισμό μέχρι δήθεν αυτονομία και στο βάθος τα στελέχη απλώς ριγμένα στελέχη του ΚΚΕ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s