Socialist Action (USA): Οι ΗΠΑ απειλούν με κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία

Το άρθρο που ακολουθεί είναι γραμμένο στις 20/7/16 από τον Αμερικάνο σύντροφο Jeff Mackler, στέλεχος της αμερικανικής επαναστατικής οργάνωσης Socialist Action. Επιμέρους διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις μπορεί κανείς να έχει, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αξίζουν συγχαρητήρια στους Αμερικάνους συντρόφους της Socialist Αction, που μέσα στο στόμα του λύκου, και σε αντίθεση με τον σοσιαλιμπεριαλισμό της πλειοψηφίας του αγγλόφωνου τροτσκισμού, κρατούν συνεπή αντιιμπεριαλιστική στάση για το Συριακό, όπως είχαν κάνει και για το Ουκρανικό.

Η Socialist Action διατηρεί σχέσεις συμπαθούσας οργάνωσης με την Ενιαία Γραμματεία της 4ης. Τα κείμενα της ωστόσο για το Ουκρανικό και το Συριακό δεν δημοσιεύονται στο International Viewpoint. Μάλλον γιατί χαλάνε την φιλοϊμπεριαλιστική αφήγηση της ηγεσίας της 4ης για τα θέματα αυτά. Η Socialist Action αξιοποιεί τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές για μια δική της καμπάνια, με το σύντροφο Jeff Mackler ως υποψήφιο πρόεδρο.

Πηγή : https://socialistaction.org/2016/07/20/u-s-threatens-syria-war-escalation/

Μετάφραση: TeoCubanos

Socialist Action (USA): Οι ΗΠΑ απειλούν με κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία

july-2016-syria

Όταν ένα πρωτοσέλιδο άρθρο των  New York Times στις 16 Ιούνη φωνασκούσε «51 διπλωμάτες των ΗΠΑ προτρέπουν σε χτύπημα εναντίον του Άσαντ στη Συρία» μπορούσα σχεδόν να ακούσω  τα τύμπανα του πολέμου να χτυπάνε στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Λευκό Οίκο. Αυτές οι «διπλωμάτες μεσαίου επιπέδου» -με ποικίλες αναθέσεις αποστολών στη Συρία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια- «καλούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να διεξάγουν στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ για να σταματήσουν τις διαρκείς παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στον πεντάχρονο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα».

Όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι διπλωμάτες της μιλούν για «παραβιάσεις» της Ρωσίας, εννοούν τη στόχευση των υποστηριζόμενων και χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ τρομοκρατικών ομάδων που έχουν στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους αντιδραστικούς συμμάχους της στην περιοχή και το ΝΑΤΟ, ούτε οι Ρώσοι ούτε η συριακή κυβέρνηση κάνουν διάκριση μεταξύ των οργανωμένων και προωθούμενων από τις ΗΠΑ τρομοκρατών, όπως τις συνδεδεμένες με την  Αλ Κάιντα, Al Nusra Front και ISIS. Η τελευταία ομάδα και τα παρακλάδια της, χρηματοδοτούνται ή/και υποκινούνται από τη μία ή την άλλη αμερικανική ιμπεριαλιστική σύμμαχο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, και των άλλων μοναρχιών του Κόλπου, καθώς και από το ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ -όχι πολύ κρυφά αυτές τις μέρες όπως θα δούμε πιο κάτω- κάνουν τα στραβά μάτια στην Al Nusra Front, της οποίας οι δυνάμεις ελεύθερα αναμειγνύονται και τακτικά συνεργάζονται με οπλισμένες από τις ΗΠΑ ομάδες που  στοχεύουν στην απομάκρυνση του Άσαντ.

Οι «51» ζήτησαν «μια συνετή χρήση όπλων μεγάλης εμβέλειας (stand-off) και εναέριων όπλων, η οποία θα περιβάλλει και θα προωθεί μια πιο εστιασμένη και σκληρή αμερικανική διπλωματική διαδικασία.» Αυτός ο “συνετός” αμερικανικός εναέριος πόλεμος, ουσιαστικά μια “ζώνης απαγόρευσης πτήσεων”, θα σηματοδοτούσε μια άμεση αντιπαράθεση με τους Ρώσους, στους οποίους πιθανότατα θα δίνονταν οι επιλογές είτε να αποσύρουν τα αεροσκάφη τους, είτε να τα δουν καταρρίπτονται.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ρωσία αποδέχθηκε το αίτημα της συριακής κυβέρνησης να παρέμβει κατά του ISIS και των τρομοκρατικών επιθέσεων της Nusra Front / Αλ Κάιντα, για να μην αναφέρουμε τις 1400 ένοπλες πολιτοφυλακές οργανωμένες από τους Σαουδάραβες, τους Καταριανούς και τους συμμάχους τους, και τους δεκάδες χιλιάδες ένοπλους τζιχαντιστές μαχητές που προσχώρησαν στην προσπάθεια μπαίνοντας ελεύθερα από τα τουρκικά σύνορα με την τουρκική κυβερνητική βοήθεια και έγκριση (βλέπε το editorial των  New York Times στις 29 Ιουνίου 2016). Το γεγονός ότι η Al Nusra είναι επίσημα στην αμερικανική λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων αγνοείται όταν ο τρόμος της στρέφεται κατά της συριακής κυβέρνησης.

Αν και αυτοί οι διπλωμάτες χρησιμοποιούν την ευγενική γλώσσα του επαγγέλματος τους, λίγοι μπορούν να αρνηθούν ότι η συνιστώμενη «σκληρή» χρήση «εναέριων όπλων» «μεγάλης εμβέλειας» δεν σηματοδοτεί τίποτα λιγότερο από μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μια υπαρξιακή σύγκρουση, με την πιθανότητα του πυρηνικού πολέμου να μη μπορεί να αποκλειστεί.

Με την έναρξη των βομβαρδισμών της Ρωσίας εναντίον όλων των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, δεν έχει υπάρξει “διπλωματική” συμφωνία για το ποιος ακριβώς θα βομβαρδιστεί, ή καλύτερα, ποιες  τρομοκρατικές οργανώσεις πρόκειται να βομβαρδιστούν. Το υπόμνημα των «51» υποστηρίζει ότι αν ένας εναέριος πόλεμος των ΗΠΑ δεν σχεδιαστεί, «ο κ.  Άσαντ δεν θα αισθάνεται καμία πίεση για να διαπραγματευτεί με την μετριοπαθή αντιπολίτευση ή άλλες παρατάξεις που τον πολεμούν». Σημειώστε τη ντελικάτη αναφορά σε “άλλες παρατάξεις”, που είναι, όπως θα δούμε παρακάτω, παρατάξεις οπλισμένες  από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ- στρατολογημένες για να εκτελούν τις διαταγές του ιμπεριαλισμού.

Αυτό που ξεκίνησε στη Συρία το 2011 με μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στα νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονταν από την καπιταλιστική κυβέρνηση Μπασάρ αλ-Άσαντ -αναμφισβήτητα και αρχικά πολλά υποσχόμενο και ευπρόσδεκτο συστατικό στοιχείο των κινητοποιήσεων της Aραβικής Άνοιξης που αμφισβήτησε το status quo στην περιοχή- γρήγορα εξέπεσε σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με στόχο μια «αλλαγή καθεστώτος» αμερικάνικου στυλ. Οι πυροβολισμοί της κυβέρνησης Άσαντ κατά ειρηνικών διαδηλωτών αποδείχθηκαν το τέλειο πρόσχημα για να επιχειρηθεί στη Συρία ότι ο “ανθρωπιστικός” πόλεμος “αλλαγής καθεστώτος” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έκανε στη Λιβύη. Αυτην την διάρκειας ενός έτους επίθεση που ισοπέδωσε τις υποδομές του Λιβυκού έθνους και δολοφόνησε δέκαδες χιλιάδες.

Ενώ οι Times υποστήριζαν στο άρθρο της 16ης Ιούνη ότι «υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει να αλλάξει πορεία» και ότι «έχει δώσει προτεραιότητα στη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτος σε σχέση με τις  προσπάθειες ανατροπής του κ. Άσαντ», η πραγματικότητα είναι αντίθετη. Την επόμενη μέρα κιόλας, τίτλος των Τimes γράφει ότι «[ο υπουργός Εξωτερικών] John Kerry λέγεται ότι συντάσσεται με το Κριτικό Υπόμνημα των διπλωματών για τη Συρία».

Με την παρέμβαση της Ρωσίας πριν από ένα χρόνο, μαζί με τις ιρανικές πολιτοφυλακές και τους μαχητές της Χεζμπολάχ, οι τύχες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Συρία έχουν μειωθεί σημαντικά. Μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών πόλεων που προηγουμένως βρίσκονταν κάτω από τον έλεγχο του  ISIS ή της Αλ Κάιντα, έχουν ανακαταληφθεί από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που το υπόμνημα των «51» μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό.

Απόρρητες εκθέσεις της CIA αποκαλύπτουν τους πολεμικούς σκοπούς των ΗΠΑ

Το προωθούμενο από τα κυρίαρχα μήντια παραμύθι ότι ο  κεντρικός στρατιωτικός στόχος των ΗΠΑ στη Συρία είναι το ISIS, και όχι η αλλαγή του καθεστώτος και η απομάκρυνση του Άσαντ, διαψεύδεται από τα γεγονότα. Ένα άρθρο της 26η Ιουνίου στους New York Times με τίτλο “Όπλα της C.I.A. για τους αντάρτες της Συρίας μέσω  μαύρης αγοράς, σύμφωνα με αξιωματούχους”, υποστηρίζει: «Η κλοπή ενός μικρού μόνο μέρους των αμερικανικών όπλων που προορίζονταν για τη Συρία και κλάπηκαν από διεφθαρμένους αξιωματούχους της Ιορδανίας υπογραμμίζει … τις χαοτικές, απρογραμμάτιστες συνέπειες των προγραμμάτων για να εξοπλισμού και εκπαίδευσης ανταρτών – το είδος των προγραμμάτων που η CIA και το Πεντάγωνο διεξήγαγαν για δεκαετίες, ακόμα και αφότου η κυβέρνηση Ομπάμα ήλπιζε να κρατήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ιορδανία υπό αυστηρό έλεγχο».

Οι Times συνεχίζουν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες [στη Συρία], με τους Σαουδάραβες να συνεισφέρουν τόσο όπλα όσο και μεγάλα χρηματικά ποσά, και με παραστρατιωτικούς ενεργούμενους της C.I.A. να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπαίδευση των ανταρτών στη χρήση καλάσνικοφ, όλμων, αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων και άλλων όπλων».

Και επιπλέον, »η ύπαρξη του προγράμματος είναι απόρρητη όπως είναι όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό της. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η C.I.A. έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες αντάρτες κατά τα τελευταία τρία χρόνια, και ότι οι μαχητές κάναν σημαντικές προόδους στο πεδίο της μάχης εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων μέχρι που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις -που ενεπλάκησαν  το περασμένο έτος για τη στήριξη του κ. Άσαντ- τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν».

Και αλλού: «το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει τη βάση του στην Ιορδανία, λόγω της εγγύτητας της χώρας με τα συριακά πεδία των μαχών. Από την αρχή, η C.I.A. και οι αραβικές μυστικές υπηρεσίες στηρίχθηκαν στις ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας για τη μεταφορά των όπλων, πολλά από τα οποία αγοράζονται μαζικά στα Βαλκάνια και αλλού στην Ανατολική Ευρώπη.»

Οι Times συνεχίζουν: «Το πρόγραμμα είναι ξεχωριστό από αυτό που το Πεντάγωνο είχε συστήσει για να εκπαιδεύσει αντάρτες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Το εν λόγω πρόγραμμα έκλεισε αφού κατάφερε να εκπαιδεύσει μόνο μια χούφτα Σύριων ανταρτών.» Πράγματι, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σε πέντε αντάρτες! Οι υπόλοιποι – εκπαιδευμένοι από τις ΗΠΑ  για να πολεμήσουν το ISIS – μαχητές κυριολεκτικά παρέδωσαν τα αμερικανικά όπλα τους στο ISIS ή / και σε ομάδες που πολεμάνε τον Άσαντ. Οι υπόλοιποι απλά τα παράτησαν.

Ανατινάσσοντας περαιτέρω το μύθο ότι “Σύριοι μετριοπαθείς” ηγούνταν του αγώνα κατά του Άσαντ, οι Times αποκαλύπτουν ότι “ο Πρόεδρος Ομπάμα εξουσιοδότησε το συγκεκαλυμμένο πρόγραμμα εξοπλισμού τον Απρίλιο του 2013, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο συζήτησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη χρησιμότητα της αξιοποίησης της C.I.A. προκειμένου να εκπαιδεύσει αντάρτες στην προσπάθεια εκδίωξης του κ. Άσαντ.”

Και τέλος: “η απόφαση πάρθηκε εν μέρει σε μια προσπάθεια να αποκτηθεί ο έλεγχος μιας χαοτικής κατάστασης στην οποία αραβικές χώρες διοχετεύαν όπλα στη Συρία για διάφορες ομάδες ανταρτών με ελάχιστο συντονισμό. Οι Καταριανοί είχαν πληρώσει για να περάσουν λαθραία φορτία του κινεζικής κατασκευής FN-6 από τα σύνορα με την Τουρκία και η Σαουδική Αραβία έστειλε χιλιάδες καλάσνικοφ και εκατομμύρια πυρομαχικών που είχε αγοράσει, μερικές φορές με τη βοήθεια της C.I.A.  Στα τέλη του 2013, η C.I.A. συνεργαζόταν άμεσα με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα έθνη για να οπλίσει και να εκπαιδεύσει μικρές ομάδες ανταρτών και να τις στείλει στη Συρία.»

Δεν θα μπορούσα να μην σημειώσω την υποκρισία αυτών των «51» διπλωματών που καταλήγουν στη σύστασή τους για τον πόλεμο από αέρος εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ, ισχυριζόμενοι:  «είναι καιρός οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθοδηγούμενες από τα στρατηγικά μας συμφέροντα και τις ηθικές μας πεποιθήσεις, να πρωτοστατήσουν σε μία παγκόσμια προσπάθεια για να μπει τέλος σε αυτή τη σύγκρουση, μια για πάντα». Δεν γνωρίζουν αυτοί οι «ηθικοί» διπλωμάτες ότι σχεδόν από την πρώτη μέρα των συριακών γεγονότων, τα θανατηφόρα χέρια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του έσπευσαν να προετοιμαστούν για την απομάκρυνση του Άσαντ;

Πράγματι, έξι μήνες νωρίτερα, ένα άρθρο των Times της 23ης Γενάρη 2016 με τίτλο, «οι Η.Π.Α. στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στα σαουδαραβικά χρήματα για την υποστήριξη των ανταρτών της Συρίας» ανέφερε ουσιαστικά τις ίδιες πληροφορίες, αλλά σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία, γράφοντας: «όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα εξουσιοδότησε κρυφά την CIA  να ξεκινήσει τον εξοπλισμό των εμπόλεμων ανταρτών της Συρίας το 2013, η κατασκοπευτική υπηρεσία γνώριζε ότι θα είχε έναν πρόθυμο συνεργάτη για να βοηθήσει στις πληρωμές για τη μυστική επιχείρηση. Ήταν ο ίδιος συνεταίρος στον οποίον η C.I.A. στηρίζεται για δεκαετίες για χρήματα και εχεμύθεια σε μακρινές συγκρούσεις: το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.»

«Από τότε», συνεχίζει το άρθρο, «η C.I.A. και η σαουδαραβική ομόλογός της έχουν διατηρήσει έναν  ασυνήθιστο διακανονισμό για την αποστολή της εκπαίδευσης των ανταρτών, στην οποία οι Αμερικανοί έχουν δώσει την κωδική ονομασία Timber Sycamore. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης, οι Σαουδάραβες συνεισφέρουν όπλα και μεγάλα χρηματικά ποσά, και η C.I.A αναλαμβάνει την εκπαίδευση των ανταρτών στα καλάζνικοφ και τους αντιαρματικούς πυραύλους ».

Και, τέλος, πληροφορούμαστε ότι «η υποστήριξη για τους Σύριους αντάρτες είναι μόνο το τελευταίο κεφάλαιο στη μακροχρόνια σχέση δεκαετιών μεταξύ των υπηρεσιών κατασκοπείας της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, μια συμμαχία που έχει περάσει μέσα από το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας, την υποστήριξη των μουτζαχεντίν εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν και μάχες δια αντιπροσώπων στην Αφρική. Μερικές φορές, όπως στη Συρία, οι δύο χώρες έχουν εργαστεί από κοινού. Σε άλλες περιπτώσεις, η Σαουδική Αραβία έχει απλώς υπογράψει επιταγές καλύπτοντας μυστικές αμερικανικές δραστηριότητες.»

Για να τροφοδοτηθεί η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία, για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας εκστρατείας δαιμονοποίησης, αυτή τη φορά κατευθυνόμενης εναντίον του Προέδρου Άσαντ, ο οποίος κατηγορείται από τους «51», και ένα πλήθος άλλων ιμπεριαλιστών πολεμοκάπηλων, για παραβίαση όλων των λεγόμενων συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός που έχουν συναφθεί από το Φεβρουάριο, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης διέλευσης αποστολών τροφίμων σε “λιμοκτονούντες” στην  Darya- ένα προάστιο έξω από τη Δαμασκό, καθώς και για τον βομβαρδισμό υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ανταρτών οι οποίοι υποτίθεται ότι πολεμούν εναντίον του ISIS. Οι τίτλοι των άρθρων ούρλιαζαν στα τέλη Ιουνίου ότι ο Άσαντ είχε υποσχεθεί να ξαναπάρει «κάθε σπιθαμή» της χώρας του από τους εισβολείς εχθρούς του.

Τολμάμε να ισχυριστούμε ότι τα κατεχόμενα από τον ιμπεριαλισμό τμήματα της Συρίας -κάποια στιγμή ήταν περίπου το 50 τοις εκατό ή και περισσότερο της χώρας- αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη παραβίαση του δικαιώματος των καταπιεσμένων εθνών στην αυτοδιάθεση; Εδώ μας θυμίζουν το θλιβερό ρεφρέν των αντιπολεμικών ακτιβιστών κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου 500.000 στρατιώτες των ΗΠΑ για 10 χρόνια έσπερναν θάνατο και καταστροφή στο Βιετνάμ, δολοφονώντας τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως άμαχους: «πρέπει να διδάξουμε τους Βιετναμέζους να μην εισβάλουν στη γη που γεννήθηκαν!»

Πρέπει να διδάξουμε τον Άσαντ να μην ξαναπεί ποτέ ότι είναι αποφασισμένος να ανακαταλάβει τη Συρία από τους ιμπεριαλιστικούς εισβολείς! Πρέπει να βομβαρδίσουμε αυτό το έθνος μέχρι να γίνει  θρύψαλα, έως ότου η κυβέρνηση Άσαντ συμφωνήσει με τις ιμπεριαλιστικές προτάσεις που  του παρουσιάζουν ο δημιουργημένος από τις ΗΠΑ και καθοδηγούμενος από τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός των υποστηριζόμενων από τον ιμπεριαλισμό ομάδων -σχεδόν όλες τους εξωτερικές προς τη Συρία- 31 ομάδων μέχρι σήμερα, που θέλουν ένα κομμάτι της Συρίας!

Κι αν τολμήσουμε να σχολιάσουμε σχετικά με την εικαζόμενη πείνα του λαού στις πόλεις που είχαν προηγουμένως καταληφθεί από τις στηριζόμενες από τις ΗΠΑ τρομοκρατικές ομάδες και σήμερα περικυκλώνονται από τις δυνάμεις του Άσαντ; Μήπως αυτές περιλαμβάνουν τα ελεγχόμενα από τους αντάρτες προάστια της Δαμασκού από τα οποία οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία τρομοκράτες καθημερινά εξαπέλυαν βόμβες και ρουκέτες στη Δαμασκό; Θα πρέπει να συνταχθούμε με τις δυνάμεις του ISIS που έχουν εκδιωχθεί από την Παλμύρα και τώρα προσπαθούν να ξεφύγουν; Ή τις παρόμοιες δυνάμεις στη βόρεια πόλη του Χαλεπίου; Μήπως δεν είναι αξιόπιστες οι  αναφορές ότι η «εκεχειρία» είχε χρησιμοποιηθεί από τους αμερικανοκίνητους «αντάρτες» για να επανεξοπλιστούν; Σε αυτό το τελευταίο σημείο, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη θέση του Άσαντ.

Μια πιο ακριβής εκδοχή του τι συμβαίνει στο προηγουμένως ελεγχόμενο από τους αντάρτες  Χαλέπι εμφανίστηκε την 18η Φεβρουαρίου στην Boston Globe ως άρθρο γνώμης από τον Steven Kinzer, ερευνητή στο Brown University, ο οποίος έγραψε: «Η κάλυψη του Συριακού πολέμου θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο επαίσχυντες περιόδους στην ιστορία του αμερικανικού Τύπου. Τα ρεπορτάζ σχετικά με το μακελειό στην αρχαία πόλη του Χαλεπίου αποτελεί την τελευταία απόδειξη επ’ αυτού.»

«Για τρία χρόνια, βίαιοι μαχητές διοικούσαν το Χαλέπι. Η εξουσία τους άρχισε με ένα κύμα καταστολής. Ανήρτησαν προκηρύξεις προειδοποιώντας τους κατοίκους: «Μην στείλετε τα παιδιά σας στο σχολείο. Αν το κάνετε, θα πάρουμε το σακίδιο και θα πάρετε το φέρετρο.» Στη συνέχεια κατέστρεψαν εργοστάσια, ελπίζοντας ότι οι άνεργοι δεν θα είχαν άλλη διέξοδο από το να γίνουν κι ίδιοι μαχητές. Λεηλάτησαν τα μηχανήματα και τα πούλησαν στην Τουρκία.»

Ο Kinzer παρουσιάζει αναφορές ότι «οι υποστηριζόμενοι από Τούρκους και Σαουδάραβες ‘μετριοπαθείς αντάρτες’ πλημμύρισαν τις κατοικημένες γειτονιές του Χαλεπίου με αδέσποτους πυραύλους και δοχεία αερίου».

Προσοχή στη “διαπραγματευτική λύση”!

Σήμερα, κατ’ εντολή των Η.Π.Α., στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανατέθηκε να σχηματίσει μια ‘Επιτροπή Υψηλής Διαπραγματεύσης’, υποτίθεται για να εκπροσωπήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις δυνάμεις που επιδιώκουν την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης- τρομοκράτες και ανδρείκελα των ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν «προοδευτικές» ή «μετριοπαθείς» δυνάμεις σε αυτή την ιμπεριαλιστική κλίκα.

Με τη ρωσική παρέμβαση, και πάλι μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης της Συρίας, η επιρροή των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων μειώνεται, εξ ου και  οι αυξημένες απειλές ενός αμερικανικού πολέμου από αέρος  που σηματοδοτείται από τους «51» διπλωμάτες των ΗΠΑ.

Σήμερα ο ΟΗΕ αναφέρει ότι υπάρχουν 65 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι άνθρωποι στον κόσμο, η μεγάλη πλειοψηφία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σχεδόν όλοι θύματα από του χάους που έφερε στις φτωχές χώρες η κυριαρχία των αυτοκρατορικών δυνάμεων, που επιδιώκουν την εκ νέου αποικιοποίηση του πλανήτη με οποιαδήποτε μέσα. Αυτά περιλαμβάνουν ατελείωτους μυστικούς και φανερούς πολέμους, πολέμους με drones, ιδιωτικά τάγματα θανάτου και πολέμους ενορχηστρωμένους από υποτελείς συμμάχους των ΗΠΑ.

Για τη ρωσική επέμβαση

Το γεγονός ότι η παρέμβαση της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ στη Συρία έχουν αποκρούσει τις αμερικανικές προσπάθειες για αλλαγή καθεστώτος, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ένα συν για τη Συρία, ανεξάρτητα από τις ρώσικες προθέσεις. Το δικαίωμα της Συρίας στην αυτοδιάθεση, δηλαδή, η ελευθερία της από την αμερικανική ιμπεριαλιστική επέμβαση, οσοδήποτε περιορισμένη υπό τις παρούσες συνθήκες, ανοίγει πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες για τους Σύριους να ανασυγκροτηθούν και να οργανωθούν με βάση τα δικά τους ταξικά συμφέροντα,  σε σχέση με το να βρίσκονταν κάτω από την  ιμπεριαλιστική μπότα.

Ενώ η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε μια “διαπραγματευτική” συμφωνία όπου ο Πρόεδρος Άσαντ θα μπορούσε να “μεταβιβάσει την εξουσία του ειρηνικά”, το αντικειμενικό αποτέλεσμα της παρέμβασης της Ρωσίας είναι να αποδυναμώσει την ιμπεριαλιστική λαβή στη Συρία. Μια τέτοια ήττα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποτελούσε ένα σημαντικό κέρδος για τις συριακές μάζες.

Λίγοι αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν  ενδιαφέρεται λιγότερο για το δικαίωμα της Συρίας στην αυτοδιάθεση από ό,τι ενδιαφέρεται για την προώθηση των ιδίων συμφερόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των παρασκηνιακών διαβεβαιώσεων που ζητούν από τις ΗΠΑ για μείωση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά το υποστηριζόμενο από ΗΠΑ/ΕΕ φασιστικά-καθοδηγούμενο πραξικόπημα στην Ουκρανία,  και πιθανώς  τον περιορισμό των εν εξελίξει κινήσεων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ  να τοποθετήσουν στρατεύματα και  πυρηνικά όπλα στα σύνορα της Ρωσίας. Ενώ αυτά είναι σίγουρα ζωτικής σημασίας και θεμιτές ανησυχίες του πολιορκούμενου ρωσικού κράτους, ας είναι απολύτως σαφές ότι ενώ για την καπιταλιστική Ρωσία το δικαίωμα της Συρίας στην αυτοδιάθεση είναι διαπραγματεύσιμο, για τους αντιπολεμικούς μαχητές στις ΗΠΑ και τον κόσμο δεν είναι. Αφετηρία μας πρέπει να είναι η απόρριψη κάθε «δικαιώματος» του ιμπεριαλισμού να επιβάλει «διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων» για οποιοδήποτε καταπιεσμένο έθνος.

Αυτοδιάθεση για τη Συρία! Έξω οι ΗΠΑ τώρα! Διάλυση της αμερικανικής πολεμικής μηχανής!

Advertisements

2 responses to “Socialist Action (USA): Οι ΗΠΑ απειλούν με κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία

  1. Παράθεμα: Socialist Action (USA): Οι ΗΠΑ απειλούν με κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία | Oxtapus *blueAction·

  2. Παράθεμα: SOCIALIST ACTION (USA): ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s