Η δυτική Αυτοκρατορία φέρνει την ανθρωπότητα στο χείλος του παγκόσμιου πολέμου

mideast-crisis-syria-aleppo-syrian-national-flag-sept-5-2016

Π. Παπ. για το avantgarde

Κυνηγημένες από μια αρκούδα

«Δεν υπάρχει τίποτα το ωραίο στα ερείπια που άφησε πίσω της η κατάρρευση της στρατηγικής των ΗΠΑ στη Συρία.»

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει το πρόσφατο άρθρο του ο Άντονι Κόρντσμαν  ([α], [1]), μεγάλο κεφάλι του αμερικάνικου θινκ τανκ CSIS. Η διαπίστωσή του περί κατάρρευσης της στρατηγικής των ΗΠΑ στη Συρία είναι βάσιμη και δικαιολογημένη. Η επικείμενη απελευθέρωση του Χαλεπίου από το συριακό στρατό και τους συμμάχους του θα είναι μια στρατηγική ήττα της δυτικής Αυτοκρατορίας (ΝΑΤΟ συν σύμμαχοι υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ) στον πόλεμο δια αντιπροσώπων που διεξάγει εδώ και 5.5 χρόνια στη Συρία αξιοποιώντας τις πιο αντιδραστικές εκδοχές του πολιτικού Ισλάμ – έναν πόλεμο που έχει μακελέψει το συριακό λαό δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο κύμα προσφυγιάς. Οι στόχοι της αλλαγής καθεστώτος στη Δαμασκό, της επικαιροποίησης της ηγεμονίας της Αυτοκρατορίας στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Μέσης Ανατολής και της περαιτέρω περικύκλωσης της Ρωσίας θα δεχτούν ένα βαρύ πλήγμα.

Η διαφαινόμενη στρατιωτική επιτυχία της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Ο βομβαρδισμός του συριακού στρατού από την αμερικάνικη αεροπορία ανάγκασε τη Ρωσία – που ως γνωστόν παρακαλάει για μια συμφωνία με τον ιμπεριαλισμό – να εγκαταλείψει προς το παρόν τις φαντασιώσεις για τέτοιου τύπου συμφωνίες και να συμφωνήσει με το Ιράν, που υποστήριζε μια πιο επιθετική πολιτική (με την Κίνα να χαιρετίζει την απόφαση αυτή). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ρίξει αποφασιστικά τις δυνάμεις της στην επίθεση εναντίον των ιμπεριαλοτζιχαντιστών της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι. Επιπλέον, ένας σημαντικός δρόμος από τον οποίο εφοδιάζονταν μέσω Τουρκίας οι μαχητές της αντιπολίτευσης, ο δρόμος Καστέλλο, έχει περάσει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. Οι τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, βασικούς συμμάχους και εταίρους στην επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος, δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα στους μαχητές της αντιπολίτευσης, ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία, μέχρι πρότινος ο κύριος υποστηρικτής τους, δε θέλει σε αυτή τη φάση να βάλει σε κίνδυνο τις πρόσφατα επιδιορθωμένες σχέσεις της με τη Ρωσία.

Κατά τα γνωστά, η επικείμενη εκδίωξη των ιμπεριαλοτζιχανιστών από το Χαλέπι πάει πακέτο με ένα μπαράζ ‘ανθρωπιστικής’ προπαγάνδας από τα δυτικά ΜΜΕ. Με πρώτο βιολί τούς ‘White Helmets’, ψευτοδιασώστες που στην πραγματικότητα αποτελούν ανθρωπιστική βιτρίνα της αλ-Νούσρα στην υπηρεσία της Αυτοκρατορίας (οι οποίοι κόντεψαν μάλιστα να πάρουν και το νόμπελ ειρήνης), τα μέσα αυτά μάς βομβαρδίζουν με τραγικές ιστορίες για τα βάσανα που περνάει ο συριακός λαός στα χέρια του Άσσαντ και του Πούτιν. Στην πραγματικότητα, ο πληθυσμός του ανατολικού Χαλεπίου – που στην πλειοψηφία του δε θέλησε ποτέ να συμμετάσχει στην «επανάσταση» – κρατείται όμηρος από την αντιπολίτευση, η οποία τον χρησιμοποιεί ως ανθρώπινη ασπίδα. Δε θα μπούμε στη διαδικασία να (ξανα-)ξεσκεπάσουμε αναλυτικά την προπαγάνδα τους εδώ. Τα συγκεκριμένα μέσα έχουν πιαστεί άλλωστε τόσες φορές με τη γίδα στην πλάτη στο συριακό, που έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία. Θα σημειώσουμε απλώς ένα ρεπορτάζ του Ρόιτερς [2], το οποίο σε μια ανέλπιστη κρίση ειλικρίνειας παραδέχεται τα κάτωθι:

Το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού του Χαλεπίου ζει στο ελεγχόμενο από τη συριακή κυβέρνηση δυτικό μέρος της πόλης, το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει αμνηστία στους μαχητές της αντιπολίτευσης που θα παραδοθούν και έχει εγγυηθεί ασφαλή διέλευση σε όσους επιλέξουν να φύγουν, ενώ έχει τηρήσει τις σχετικές της δεσμεύσεις στο παρελθόν. Στο ίδιο άρθρο μάλιστα γίνεται αναφορά σε μηνύματα που έστειλε η συριακή κυβέρνηση σε κατοίκους του κατεχόμενου Χαλεπίου, στα οποία τους αποκαλεί «λαό μας», «αδελφούς και αδελφές μας» και τους καλεί να «απομονώσουν τους τρομοκράτες».

Ο Κόρντσμαν συνέχισε στο άρθρο του: «Το πρακτικό ερώτημα για τους δύο τελευταίους μήνες της κυβέρνησης Ομπάμα, και για την αυγή της νέας κυβέρνησης, είναι πόση ακριβώς πίεση θα ασκήσει η Ρωσία στις ΗΠΑ συγκρινόμενη με την πίεση που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία. Για να το πω ωμά, υπάρχουν μόνο τρεις επιλογές: Είτε η Αρκούδα κυνηγάει τις ΗΠΑ εκδιώκοντάς τες από τη σκηνή, είτε οι ΗΠΑ κυνηγούν την Αρκούδα, είτε οι ΗΠΑ και η Αρκούδα καταλήγουν σε σύγκρουση.»

Η – απολύτως υπαρκτή – πιθανότητα να εκδιωχθούν οι ΗΠΑ κυνηγημένες από την αρκούδα έχει πυροδοτήσει για μια ακόμα φορά το γνωστό έντονο ντιμπέιτ στο εσωτερικό της αμερικάνικης άρχουσας τάξης, με τους σκληροπυρηνικούς νεοσυντηρητικούς να πιέζουν για άμεση κλιμάκωση και ευθεία επίθεση εναντίον του συριακού στρατού. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το νέο στοιχείο είναι πως αυτή τη φορά ο ρόλος των νεοσυντηρητικών στο ντιμπέιτ φαίνεται αναβαθμισμένος.

Το σημείο καμπής ήρθε όταν η αμερικάνικη αεροπορία βομβάρδισε – δρώντας εκ των πραγμάτων ως αεροπορία του ISIS – μια περικυκλωμένη από το ISIS βάση του συριακού στρατού στο Ντέιρ Εζ-Ζορ (την οποία κατέλαβε μετά από λίγο το ISIS, πράγμα που υπονοεί συνεννόηση με τις αμερικάνικες δυνάμεις). Η επίθεση, που διήρκεσε μία ώρα και προκάλεσε το θάνατο 62 στρατιωτών, επίσημα παρουσιάστηκε από την αμερικάνικη κυβέρνηση ως «ατύχημα». Αυτή η ούτως ή άλλως γελοία δικαιολογία καταρρέει μπροστά στις διάφορες διαρροές [β, γ, δ] που θέλουν τη νεοσυντηρητική πτέρυγα και δη τον υπουργό Άμυνας Κάρτερ να έχει διατάξει το χτύπημα με σκοπό να σαμποτάρει τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Στο τραπέζι μια άμεση επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στη Συρία

Την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, λίγο μετά την κατάρρευση των διμερών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο διευθυντής της CIA και ανώτατοι σύμβουλοι του Ομπάμα για να συζητήσουν το τι να κάνουν για το συριακό. Στο τραπέζι υπήρχαν προτάσεις για ευθεία επίθεση στο συριακό στρατό, τις οποίες υποστήριξε τόσο ο επικεφαλής του στρατού όσο και ο διευθυντής της CIA. Σύμφωνα με την Washington Post [3], οι προτάσεις περιελάμβαναν «το βομβαρδισμό των αεροδιαδρόμων της συριακής αεροπορίας με πυραύλους κρουζ και άλλα όπλα μεγάλης εμβέλειας από συμμαχικά αεροπλάνα και πλοία, καθώς και άλλες δράσεις στρατιωτικής επιθετικότητας. […] Ένας προτεινόμενος τρόπος για να παρακάμψουμε τη μακροχρόνια άρνηση του Λευκού Οίκου να χτυπήσει το καθεστώς Άσσαντ χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ήταν να πραγματοποιήσουμε τα χτυπήματα κρυφά και χωρίς δημόσια αναγνώριση.»

Τα σημαντικότερα αμερικάνικα ΜΜΕ έσπευσαν να πάρουν θέση στο ντιμπέιτ, ευθυγραμμιζόμενα με τις προτάσεις αυτές. Ο κατάλογος σχετικών άρθρων είναι μακρύς, γι’ αυτό θα αναφερθούμε σε δύο ενδεικτικά.

Η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα άρθρο του ΜακΚέιν [4] το οποίο, αφού έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους του Χαλεπίου κατηγορώντας τη Συρία και τη Ρωσία για «αμείλικτους βομβαρδισμούς χωρίς διακρίσεις» που έχουν προκαλέσει τη σφαγή «αμέτρητων αμάχων», συνέχιζε: «Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στη συμμαχία πρέπει να απευθύνουν ένα τελεσίγραφο προς τον Άσσαντ – να σταματήσει τις πτήσεις ή να χάσει τα αεροσκάφη του – και να είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν το τελεσίγραφο αυτό. Αν η Ρωσία συνεχίσει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς της, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι θα πάρουμε μέτρα που θα φέρουν τα αεροσκάφη της αντιμέτωπα με μεγαλύτερο κίνδυνο.» Στη συνέχεια καλούσε στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» (διάβαζε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων) και στην ενίσχυση της στρατιωτικής στήριξης στην αντιπολίτευση. Αναγνώριζε πλαγίως το γεγονός ότι ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ισοδυναμεί με πόλεμο, γράφοντας πως αυτή η στρατηγική «θα απαιτήσει αναμφίβολα μεγαλύτερο τίμημα».

Η σύνταξη της Washington Post [5] κατέκρινε για άλλη μια φορά την αμερικάνικη πολιτική για «την άρνησή της να χρησιμοποιήσει στρατιωτική πίεση εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσσαντ», κλαψουρίζοντας για τη «συρρίκνωση της αμερικάνικης επιρροής, που καρπώνεται η Ρωσία» και υποστηρίζοντας τις προτάσεις κλιμάκωσης της CIA και του Πενταγώνου.

Πίσω από τις πολεμικές ιαχές των γερακιών έρχεται η Χίλαρι. Η διαφαινόμενη νίκη της στις εκλογές του Νοέμβρη θα σημάνει πως οι μυστικές υπηρεσίες, ο στρατός και οι νεοσυντηρητικοί θα έχουν στο Λευκό Οίκο την πρόεδρο της καρδιάς τους. Η πολέμαρχος αυτή δήλωσε για μια ακόμα φορά πως «η αποπομπή του Άσσαντ εξακολουθεί να είναι η πρώτη προτεραιότητα» και ανακοίνωσε πλάνα για τη στρατολόγηση πέντε εκατομμυρίων νέων ηλικίας 18-30 για τη στελέχωση εφεδρικού στρατού. Τα χαράματα δε της Δευτέρας, σε ένα προσβλητικό για τον ανθρώπινο πολιτισμό ντιμπέιτ που είχε με τον Τραμπ, έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη. Υποστήριξε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και συνέχισε λέγοντας: «Η Ρωσία έχει αποφασίσει να τα παίξει όλα για όλα στη Συρία. […] Έχω κρατήσει ανάστημα απέναντι στη Ρωσία. Έχω αντιμετωπίσει τον Πούτιν και άλλους, και θα κάνω το ίδιο ως πρόεδρος.» Η Χίλαρι υποστηρίζει σταθερά αυτές τις απόψεις. Το 2013 έλεγε σε μια ομιλία της: «Για να έχεις ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πρέπει να καταστρέψεις όλες τις αεράμυνες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές. Οπότε οι πύραυλοί μας […] θα σκοτώσουν πολλούς Σύρους.»  Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι σημαίνει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ο επικεφαλής του γενικού αμερικάνικου στρατιωτικού επιτελείου, στρατηγός Τζόσεφ Ντάνφορντ, δήλωσε πρόσφατα ξεκάθαρα πως η επιβολή μιας τέτοιας ζώνης σημαίνει πόλεμο με τη Συρία και τη Ρωσία.

Η Αυτοκρατορία κλιμακώνει τις προκλήσεις της

warΟι πρόσφατες απειλές των ΗΠΑ από τα χείλη του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Άμυνας (περί Ρώσων στρατιωτών που θα επιστρέψουν στη Ρωσία σε σακούλες και περί πληγμάτων ρωσικών συμφερόντων και πόλεων) και από τα χείλη του στρατηγού Μάιλι («θα σας χτυπήσουμε πιο δυνατά από όσο σας έχουν χτυπήσει ποτέ») βρήκαν νέα κλιμάκωση την περασμένη βδομάδα. Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε επίσημα τη Ρωσία για ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές της μέσω κυβερνοεπιθέσεων. Εκφράζοντας σημαντικές μερίδες του αμερικάνικου κατεστημένου,  οι NY Times άδραξαν το πρόσχημα για να καλέσουν σε «ανταπάντηση». Εξετάζοντας μια βεντάλια επιλογών που περιελάμβαναν την «εξαπόλυση των κυβερνομαχητών της κυβέρνησης για να δώσουν στο Κρεμλίνο μια δόση από τον ιό του» και την επιβολή νέων κυρώσεων. Η εφημερίδα έκανε μια δυσοίωνη αναφορά στον Κίσινγκερ και στην άποψή του πως είναι δυνατό να διεξαχθεί ένας «περιορισμένος» πυρηνικός πόλεμος πριν παραθέσει την άποψη του Μορέλ, πρώην υποδιευθυντή της CIA και νυν σημαντικού συμβούλου της Χίλαρι: «Η απάντησή μας πρέπει να είναι ανάλογη της επίθεσης.» Συμπλήρωσε πως οι κυρώσεις σε μεμονωμένα άτομα και οι καταδίκες αποτελούν απλώς «ποινές-χάδια» και κάλεσε σε βαθιές κυρώσεις ενάντια σε ολόκληρη τη ρωσική οικονομία και στη δημιουργία ενός «επιθετικού προγράμματος ‘Voice of America’ στα ρωσικά» που θα λέει στο ρώσικο λαό πως η κυβέρνηση Πούτιν απειλεί τη «μοναδική ελπίδα της ρώσικης οικονομίας, που είναι η ένταξη στη Δύση» (διάβαζε η επαναποικιοποίηση της Ρωσίας).

Επιπλέον οι ΗΠΑ κάλεσαν να ελεγχθεί η Ρωσία και η Συρία για εγκλήματα πολέμου. Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή, οι «ανθρωπιστικές» ανησυχίες των μεγαλύτερων δολοφόνων του πλανήτη θα έβγαζαν πολύ γέλιο.

Από τη μεριά της, η Ρωσία ανακοίνωσε την ενδυνάμωση των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών της συστημάτων στη Συρία και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν χτυπήματα στο ρωσικό και το συριακό στρατό. «Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε τέτοια ‘λάθη’,» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αναφερόμενος στον πρόσφατο βομβαρδισμό του συριακού στρατό από την αμερικάνικη αεροπορία, συμπληρώνοντας πως η εμβέλεια των αμυντικών συστημάτων S-300 και S-400 θα αποτελέσει «έκπληξη» για κάθε χώρα που χρησιμοποιεί την αεροπορία της στη Συρία και πως οι όποιες «ερασιτεχνικές ψευδαισθήσεις περί αεροπλάνων στελθ θα συγκρουστούν με απογοητευτικές πραγματικότητες». Προειδοποίησε το Πεντάγωνο πως μια ενδεχόμενη επέμβαση ενάντια στη συριακή κυβέρνηση θα οδηγήσει σε «τρομερές τεκτονικές αλλαγές» στην περιοχή, και ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως οποιαδήποτε ευθεία επέμβαση των ΗΠΑ θα αποτελούσε «αυτοκτονική ενέργεια» που θα καταλήξει στην «τρίτη και πιο αποφασιστική ήττα των ΗΠΑ στην περιοχή, μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Το φάντασμα του πυρηνικού πολέμου πάνω από την ανθρωπότητα

Οι προκλήσεις και οι πολεμικές προετοιμασίες δεν περιορίζονται στα συμβατικά πολεμικά μέσα. Στη συζήτηση υπάρχει ολοένα και περισσότερο η χρήση πυρηνικών όπλων. Μερικά παραδείγματα:

 • Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η αμερικάνικη αεροπορία εκτελούσε μια άσκηση στη Νεβάδα. Το αντικείμενο της άσκησης ήταν η ρίψη πυρηνικών βομβών (χωρίς την πυρηνική κεφαλή) από βομβαρδιστικά στελθ τύπου Β-2Α. Η αρμόδια διεύθυνση δήλωσε πως η άσκηση έγινε «για να ληφθούν δεδομένα σχετικά με την αξιοπιστία και την ακρίβεια των βομβών σε πραγματικές συνθήκες».
 • Στις 26 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Άμυνας Κάρτερ πραγματοποίησε μια όλο νόημα επίσκεψη στη σημαντικότερη πυρηνική βάση των ΗΠΑ, στη Ντακότα. Στο λόγο του εκεί χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο επίτευγμα» το γεγονός πως τα τελευταία 70 χρόνια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πυρηνικά όπλα σε πόλεμο, αλλά προειδοποίησε πως «αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να παίρνουμε ποτέ ως δεδομένο». Τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων της χώρας, δήλωσε πως υπάρχει ο κίνδυνος «επιθέσεων από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα», σημείωσε: «Το ΝΑΤΟ επανεξετάζει την πυρηνική του στρατηγική ώστε να συμπεριλάβει συμβατικές και πυρηνικές μεθόδους αναχαίτισης της Ρωσίας»
 • Μια έκθεση με τίτλο «Το μέλλον του στρατού» [6] που δημοσίευσε το σημαντικό αμερικάνικο θινκ τανκ Atlantic Council στις 20 Σεπτέμβρη μιλάει ξεκάθαρα για «μεγάλης κλίμακας, θανατηφόρους πολέμους μεταξύ μεγάλων δυνάμεων» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας «πυρηνικής ανταλλαγής». Καλεί σε προετοιμασία για τον «επόμενο μεγάλο πόλεμο – έναν πόλεμο που θα περιλαμβάνει πολύ ικανούς αντιπάλους, υψηλά επίπεδα θανάτου και καταστροφής και ίσως εκατοντάδες χιλιάδες αμερικάνικου στρατού». Για να μη μείνει καμιά απορία, το θινκ τανκ ξεκαθαρίζει σε ποιους αναφέρεται: στην «αναδυόμενη» Ρωσία και στην «ολοένα και πιο επιθετική» Κίνα. Αναφερόμενος στο μεγάλο αυτόν πόλεμο, ο Αμερικάνος στρατηγός Μάιλι δηλώνει σε ένα πάνελ υψηλόβαθμων στρατιωτικών πως «είναι σχεδόν εγγυημένος».
 • Τον περασμένο Μάρτη, το αμερικάνικο θινκ τανκ Brookings [7] (που καθόλου δε φημίζεται για την προσήλωσή του στην ειρήνη) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, μιλώντας για πυρηνικό πόλεμο που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ με απόφαση του προέδρου τους και εξετάζοντας μέτρα για να αποτραπεί μια τέτοια πιθανότητα.
 • Η Ρωσία έκανε την προηγούμενη βδομάδα πανεθνική άσκηση αντιμετώπισης των συνεπειών ενός πιθανού πυρηνικού χτυπήματος από τη Δύση.

Μα μήπως απλώς μπλοφάρουν;

Κανείς μπορεί να υποστηρίξει πως οι παραπάνω απειλές δεν είναι να λαμβάνονται τοις μετρητοίς, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο διπλωματικό παιχνίδι. «Οι αντίπαλοι μπλοφάρουν για να αποσπάσουν μια καλύτερη συμφωνία.» Αυτό πράγματι έχει βάση, με μία σημαντική όμως διαφορά. Σε ένα βιβλίο που εξέδωσαν πρόσφατα [8], δύο Αμερικανοί καθηγητές με εξειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις γράφουν τα παρακάτω:

«[…] η ιδέα ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος […] είναι εξαιρετικά «διαβρωτική» στη διεθνή πολιτική. Μόλις ο πόλεμος αρχίσει να θεωρείται αναπόφευκτος, οι υπολογισμοί των ηγετών και των στρατών αλλάζουν. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα γίνει ή αν πρέπει γίνει ο πόλεμος, αλλά πότε ο πόλεμος αυτός μπορεί να διεξαχθεί με τον πιο συμφέροντα τρόπο. Ακόμη και εκείνοι που ούτε επιθυμούν τον πόλεμο ούτε αισιοδοξούν για το αποτέλεσμά του μπορεί να επιλέξουν να πολεμήσουν όταν λειτουργούν στο πλαίσιο του αναπόφευκτου.»

Μολονότι στο συγκεκριμένο απόσπασμα οι συγγραφείς αναφέρονται στον Α’ ΠΠ, ο παραλληλισμός γίνεται αυτόματα. Οι φιλοπόλεμες δηλώσεις των ηγετών και των στρατιωτικών στις χώρες της Δύσης γίνονται ολοένα και πιο συχνές. Επιτελεία επεξεργάζονται με συνειδητό τρόπο σχέδια παγκόσμιου πολέμου, και δη πυρηνικού. Πρόκειται για μια εν δυνάμει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως τις συστοιχίες πυραύλων και τις πολεμικές μηχανές τις χειρίζονται άνθρωποι. Πόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος έναν λάθος υπολογισμό όταν βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη; Και, από τη στιγμή που φύγουν οι πρώτοι πύραυλοι, πώς μπορεί να μαζευτεί το πράγμα και να μην κλιμακωθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας;

war_against_imperialist_warΜε το νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης να του πριονίζει το θρόνο, ο οικονομικά παρακμάζων αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προσπαθεί να διατηρήσει και να επικαιροποιήσει την παγκόσμια ηγεμονία του βασιζόμενος στη στρατιωτική του υπεροπλία. Ο εκρηκτικός μιλιταρισμός που εκκρίνει από κάθε του πόρο σε αυτή την προσπάθεια απειλεί να σύρει στην ανθρωπότητα σε έναν καινούργιο παγκόσμιο πόλεμο. Η απειλή αυτή δεν αφορά μόνο τους αντιπάλους της Αυτοκρατορίας. Ένας ενδεχόμενος – και ολοένα και πιο πιθανός – τέτοιος πόλεμος μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων είναι αμφίβολο αν θα έχει νικητές· το μόνο βέβαιο είναι πως θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Το συνειδητό προλεταριάτο και το – σαφώς κατώτερο των περιστάσεων, για να είμαστε επιεικείς – αντιπολεμικό κίνημα στις χώρες της ιμπεριαλιστικής Δύσης έχουν βαριά και δύσκολα καθήκοντα, στα οποία πρέπει επιτέλους να ανταποκριθούν.

Σημειώσεις

[α] Υπάρχουν διάφοροι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που παριστάνουν τους αριστερούς, που ακόμα προσπαθούν – με τραγελαφικά αποτελέσματα – να πουλήσουν  το παραμύθι της «επανάστασης» ή της «δημοκρατικής / μετριοπαθούς αντιπολίτευσης». Ας παραθέσουμε την άποψη του Κόρντσμαν επ’ αυτού, μπας και σταματήσουν πια να ξεφτιλίζονται.

«Σε ό,τι αφορά τη Συρία, η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ποτέ με ειλικρίνεια το αυξανόμενο χάος που υπάρχει τώρα στο επίπεδο της ασφάλειας ή της κοινωνίας. Έχει βασιστεί στο μύθο την αποτελεσματικών μετριοπαθών δυνάμεων στη Συρία, και στο μύθο υπεύθυνων μετριοπαθών πολιτικών που έχουν πραγματική επιρροή. Δεν έχει αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποτελεσματικών Αράβων ανταρτών που πολεμούν εναντίον του Άσσαντ είναι εξτρεμιστές ισλαμιστές με δεσμούς με την αλ-Κάιντα.»

[β] Το ισραηλινό DEBKA, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις υπηρεσίες ασφαλείας του σιωνιστικού κράτους, υποστηρίζει πως το Πεντάγωνο και ο αμερικάνικος στρατός δεν ακολούθησαν τις διαταγές του προέδρου και υπονοεί πως ο Κάρτερ αυτονομήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα.

DEBKA, “Rockets on Golan, Pentagon flouts Obama, no truce”, 17.09.2016. http://www.debka.com/article/25670/Rockets-on-Golan-Pentagon-flouts-Obama-no-truce

[γ] Πρώην αξιωματικοί των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών απηύθυναν μια επιστολή στον Ομπάμα, στην οποία απηχούν μια δήλωση του Λαβρόφ πως «ο στρατός δεν ακούει τον πρόεδρο».

Consortium news, “Obama Warned to Defuse Tensions with Russia”, 02.10.2016. https://consortiumnews.com/2016/10/02/obama-warned-to-defuse-tensions-with-russia/

[δ] Ο Ρώσος αναλυτής Andrew Korybko μιλάει για «μικρής κλίμακα πραξικόπημα από στοιχεία του βαθέως αμερικάνικου κράτους».

Katehon, ‘Was the bombing of Deir Ezzor a 21st century Mukden Incident?’, 03.10.2016. http://katehon.com/article/was-bombing-deir-ezzor-21st-century-mukden-incident

Αναφορές

[1] CSIS, ‘The Road to Hell in Iraq and Syria’, 06.10.2016. https://www.csis.org/analysis/road-hell-iraq-and-syria?block4

[2] Reuters, ‘Assad offers rebels amnesty if they surrender Aleppo’, 07.10.2016. http://uk.reuters.com/article/uk-mideast-crisis-syria-army-idUKKCN12608S

[3] Washington Post, ‘Obama administration considering strikes on Assad, again’, 04.10.2016. https://www.washingtonpost.com/news/josh-rogin/wp/2016/10/04/obama-administration-considering-strikes-on-assad-again/

[4] Wall Street Journal, ‘Stop Assad Now—Or Expect Years of War’, 05.10.2016. http://www.wsj.com/articles/stop-assad-nowor-expect-years-of-war-1475621737

[5] Washington Post, ‘The U.S. must act — finally — to end the calculated carnage in Syria’, 05.10.2016. https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/the-us-must-act–finally–to-end-the-calculated-carnage-in-syria/2016/10/04/cbcf3646-8a48-11e6-bff0-d53f592f176e_story.html

[6] Atlantic Council, ‘Future of the Army’, 20.09.2016. http://www.atlanticcouncil.org/images/publications/Future_of_the_Army_web_0921.pdf

[7] Brookings, ‘Going it alone? The president and the risks of a hair-trigger nuclear button’, 01.03.2016. https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2016/03/01/going-it-alone-the-president-and-the-risks-of-a-hair-trigger-nuclear-button/

[8] Richard N. Rosencrance and Steven E. Miller, ‘The Next Great War: The Roots of World War I and the Risk of U.S.-China Conflict’, Belfer Center Studies in International Security, 2014

5 responses to “Η δυτική Αυτοκρατορία φέρνει την ανθρωπότητα στο χείλος του παγκόσμιου πολέμου

 1. Προσοχή! Στο τέλος του σχολίου ακολουθεί άρθρο της Εργατικής Αλληλεγγύης για το Συριακό. Πατάτε κλικ με δική σας ευθύνη!

  Ανερμάτιστες μπούρδες, μισές αλήθειες, αποσιωπήσεις και κυρίως ψέμματα.
  Αναμάσημα της προπαγανδιστικής αφήγησης του ιμπεριαλισμού. Από την αρχή ως το τέλος.
  Ξέπλυμα του αμερικανικού, βρετανικού και γαλλικού ιμπεριαλισμού, του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών.
  Χρήσιμο παρ’ όλα αυτά. Αποκαλυπτικό μιας ανερμάτιστης ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης που δεν έχει καμία σχέση με τον επαναστατικό μαρξισμό.

  Ξεκινάω από το κερασάκι στην τούρτα:
  10η παράγραφος: Εδώ ο Σεκίτης μας εξηγεί ποια είναι η ευθύνη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Δεν τρομοκρατήθηκε μόνο ο Άσαντ από την «συριακή επανάσταση». Τρομοκρατήθηκαν και οι ΗΠΑ. Και γι αυτό ενώ «τυπικά οι ΗΠΑ στήριξαν και στηρίζουν την αντιπολίτευση στη Συρία, στην πράξη, μέσα από την αποστολή χρημάτων, όπλων και πυρομαχικών κατάφεραν να μετατρέψουν την επανάσταση (όπου το κέντρο ήταν οι διαδηλωτές στους δρόμους) σε έναν εμφύλιο πόλεμο (όπου η πρωτοβουλία βρισκόταν πια στα χέρια του Άσαντ από τη μια και των κάθε λογής πολέμαρχων από την άλλη)».
  ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ!
  Οι ΗΠΑ τρομοκρατήθηκαν από την επανάσταση και γι αυτό…της έστειλαν χρήματα, όπλα και πυρομαχικά και έτσι η «επανάσταση με κέντρο τους διαδηλωτές στους δρόμους» έγινε «εμφύλιος πόλεμος» και η πρωτοβουλία έφυγε από τους διαδηλωτές (που είπαμε είναι το κέντρο μιας επανάστασης καθώς ως γνωστόν η επανάσταση είναι μια μεγάλη διαδήλωση) και πέρασε στον Άσαντ και σε κάποιους πολέμαρχους.
  Ντροπή τους των Αμερικανών! Έπρεπε να αρκεστούν στην «τυπική» στήριξη της επανάστασης. Τι την θέλανε την έμπρακτη; Μα να στείλουν όπλα στην αντιπολίτευση για να πολεμήσει τον Άσαντ; Και να «μετατραπεί» έτσι η επανάσταση σε εμφύλιο;;; Είναι πράγματα αυτά; Εμείς θέλουμε επανάσταση, δε θέλουμε εμφύλιο. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Η επανάσταση έχει στο κέντρο της διαδηλωτές ενώ ο εμφύλιος πολέμαρχους. Σας παρακαλούμε όταν θα κάνουμε την δική μας επανάσταση, μην τυχόν και μας στείλετε λεφτά και όπλα και πυρομαχικά. Θα πάθουμε καμιά πλάκα και η επανάσταση θα μετατραπεί σε εμφύλιο! Δεν θέμε τέτοια πράγματα εμείς! Εμείς θέμε διαδηλωτές στους δρόμους. Αυτό είναι η επανάσταση. Τώρα κάτι μπούρδες που έλεγε ο Τρότσκι οτι ο εμφύλιος πόλεμος είναι η υψηλότερη μορφή της ταξικής πάλης, δεν μας αφορούν.

  Από κει και περά έχουμε και λέμε:
  1η παράγραφος: μισές αλήθειες, αποσιωπήσεις και κυρίως ψέμματα για το τι συμβαίνει στο Χαλέπι. Αναμάσημα της προπαγανδιστικής αφήγησης του ιμπεριαλισμού για τα γεγονότα.

  2η παράγραφος: α) ξέπλυμα του ΟΗΕ και «άλλων διεθνών οργανισμών» που έχουν αποδειχτεί «ανίκανοι» να σταματήσουν το μακελειό. – Δεν είναι «ανίκανοι» να σταματήσουν το μακελειό παλληκάρια. Το ενορχηστρώνουν. β) ξέπλυμα του γαλλικού ιμπεριαλισμού που δήθεν είχε κάποιο σχέδιο για τον τερματισμό των βομβαρδισμών. Τι καλός αυτός ο γαλλικός ιμπεριαλισμός. Έχει ανθρωπιστικές ευαισθησίες.

  3η παράγραφος: μισές αλήθειες, αποσιωπήσεις και κυρίως ψέμματα για την εξέλιξη των γεγονότων του 2011. Αναμάσημα της προπαγανδιστικής αφήγησης του ιμπεριαλισμού για τα γεγονότα.

  4η παράγραφος: ξανά μισές αλήθειες, αποσιωπήσεις και κυρίως ψέμματα για το τι συμβαίνει στο Χαλέπι, με highlight την αναπαραγωγή της συγκινητικής ιστοριούλας που πλάσαρε η Al Nusra.

  5η παράγραφος: ξανά μισές αλήθειες, αποσιωπήσεις και κυρίως ψέμματα για βόμβες του Ασαντ σε νοσοκομεία και σχολεία.

  6η-7η-8η παράγραφος: αναπαραγωγή της προπαγανδιστικής αφήγησης του ιμπεριαλισμού για τον «Ασαντ που πολιορκεί οικογενειες» κλπ κλπ. Αναμάσημα της προπαγανδιστικής αφήγησης του ιμπεριαλισμού για τα γεγονότα της Μαντάγια. Ειδικά αυτό το παραμυθάκι έχει τόσο ξεσκεπαστεί που ούτε απ τον Λευκό Οίκο δεν το πολυπαίζουν πλέον παιδιά.

  9η παράγραφος: ξέπλυμα του αμερικανικού, βρετανικού και γαλλικού ιμπεριαλισμού. «Ναι μεν κατακεραυνώνουν τους Ρώσους και καταγγέλλουν ότι οι Σύριοι χάνουν τις ζωές τους στο Χαλέπι από Συριακές και Ρωσικές βόμβες αλλά είναι υποκριτές».
  Καλά τα λένε δλδ αλλά δεν δικαιούνται να ομιλούν. Πςςςςς. Κατουρήθηκαν απ τα γέλια οι ιμπεριαλιστές με τέτοια κριτική: «Μπράβο παιδιά, κάντε μας κι άλλη τέτοια.»

  11η παράγραφος: «Οι αμερικανικές βόμβες χτυπάνε βέβαια τους «τζιχαντιστές» -αλλά το ίδιο ακριβώς δεν ισχυρίζεται και η Ρωσία;»
  Εσείς ρε Αμερικάνοι καλά βαράτε αλλά έτσι δίνετε πρόσχημα στους Ρώσους να λένε το ίδιο, ενώ αυτοί βαράνε παιδάκια, νοσοκομεία και σχολεία.

  12η παράγραφος: εδώ κάτι πρέπει να πει και για την εισβολή στο Ιράκ. Το πετάει λοιπόν ξεκάρφωτο καθώς «υποτίθεται» ότι όλοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος (τους «τζιχαντιστές» δλδ). Ακριβώς από πάνω βέβαια μας έχει πει ότι οι αμερικάνικες βόμβες όντως πετυχαίνουν τους «τζιχαντιστές». Άρα αυτοί που «»υποτίθεται»»» ότι το πολεμούν αλλά στην πραγματικότητα δεν το πολεμούν είναι ο Συριακός Στρατός και οι Ρώσοι, έτσι;;; Και επιπλέον, ερώτησις: άμα το «Ισλαμικό Κράτος» αποτελείται από μια γενιά των Ιρακινών που υπέφερε από τους Αμερικανούς, τότε πως ακριβώς ο πόλεμος είναι εμφύλιος; Οι Αμερικάνοι βομβαρδίζουν Ιρακινούς που έχουν προφανώς εισβάλλει στο Συριακό έδαφος και ο Άσαντ με τους Ρώσους βομβαρδίζουν τον Συριακό λαό; Δλδ οι Αμερικάνοι είναι τελικά αυτοί που πολεμούν υπέρ της «εδαφικής ακεραιότητος» και της «εθνικής κυριαρχίας» της Συρίας και ο Άσαντ είναι «εθνοπροδότης» κύριε; ΤΟ ΟΦΗ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΕΝάΛΝΤΥ, ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΟΧΙ ΠΕΝάΛΝΤΥ; ΠΩΣ ΓΚΕΝΕΝ ΑΥΤΟ;
  Σε ποιον τα έστειλαν τα όπλα τελικά οι Αμερικάνοι και «μετέτρεψαν την επανάσταση σε εμφύλιο»; Οι πολέμαρχοι ήταν της συριακής αντιπολίτευσης ή ήταν Ιρακινοί; Ποιος πολεμάει ποιον; Κύριε Τραμπάκουλα, μήπως τα έχετε μπερδέψει;

  13η παράγραφος: «Η Δύση «κατακεραυνώνει» τη Ρωσία όχι γιατί νοιάζεται πραγματικά για τον θάνατο και την καταστροφή στη Συρία».
  Μην κοιτάτε που οι Δυτικοί δεν δικαιούνται να ομιλούν! Βεβαίως και όποιος νοιάζεται για τον θάνατο και την καταστροφή στη Συρία πρέπει να κατακεραυνώσει τη Ρωσία!

  14η παράγραφος: Συγκινητικό. Το ΣΕΚ υιοθετεί το κλασσικό μουλάδικο σύνθημα για τους λαούς που δεν έχουν ανάγκη από προστάτες.

  15η παράγραφος και τελευταία: Αυτό που χρειάζονται οι Σύριοι είναι ένα αντιπολεμικό κίνημα όπως τότε στο Βιετνάμ!
  ΦΣΣΤ ΜΠΟΙΝΓΚ!!!!!!!!
  Στο Βιετνάμ έγινε ένας εμφύλιος, που σε ένα ευρύτερο επίπεδο ήταν ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου ΗΠΑ – ΕΣΣΔ. Ευτυχώς το αντιπολεμικό κίνημα τότε δεν έγραφε άρθρα με τίτλο «έξω όλοι οι σφαγείς» που στην ανάλυση τους να μας περιγράφουν τελικά μόνο υποτιθέμενες σφαγές των Βιετκόνγκ και των Σοβιετικών συμβούλων τους. Δεν έλεγε «έξω οι Σοβιετικοί σφαγείς, έξω και οι Αμερικανοί υποκριτές».
  Βεβαια η σημερινή Ρωσία δεν είναι ΕΣΣΔ. Αν και για έναν Σεκίτη υποτίθεται ότι δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά. Κρατικός καπιταλισμός τότε, καπιταλισμός τώρα. Όποτε τι ακριβώς θέλετε να πείτε;
  Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα του αντιπολεμικού κινήματος του Βετνάμ, θα πρέπει να παλέψουμε για την ήττα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία. Αυτό θέλετε να πείτε; Χλωμό.
  Μήπως θέλετε να πείτε ότι το τότε κίνημα έλεγε τις μαλακίες που λέτε εσείς σήμερα για το Συριακό; Ή μήπως απλά χρειαζόταν ένα epic τέλος για το άρθρο, όποτε «βάρα ένα Βιετνάμ να γουστάρουμε»;

  Τελικά πόσο ανερμάτιστοι, ανεύθυνοι, χαβαλέδες και γελοίοι είστε;

  http://ergatiki.gr/article.php?issue=1244&id=14486

  Μου αρέσει!

 2. Εμένα μου άρεσε το άλλο. Σε κάποια φάση ο αρθρογράφος, αφού πει για τους βομβαρδισμούς τής Ρωσίας και του ‘καθεστώτος’, συνεχίζει ακάθεκτος γράφοντας: «Ο ΟΗΕ και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν αποδειχθεί ανίκανοι να σταματήσουν το μακελειό. Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία μπλόκαρε με «βέτο» ένα γαλλικό σχέδιο στον ΟΗΕ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών.»

  Το σχέδιο που μπλόκαρε η Ρωσία στον ΟΗΕ δεν ήταν ο «τερματισμός των βομβαρδισμών», αλλά η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Το σχέδιο δηλαδή εκείνο που οι νεοσυντηρητικοί, οι Αμερικάνοι στρατηγοί και η Χίλαρι έχουν αρκετή τσίπα να παραδεχτούν πως σημαίνει πόλεμο.

  Τι να πει κανείς, Θλιβεροί σοσιαλδημοκράτες, αριστερή πτέρυγα τού ιμπεριαλισμού.

  Μου αρέσει!

 3. Ειλικρινά ρε σύντροφοι, είναι πολλές φορές που σκέφτομαι να βάλουμε ένα κουίζ. Να παραθέτουμε αποσπάσματα άρθρων και να καλούμε τους αναγνώστες να μαντέψουν αν τα αποσπάσματα αυτά προέρχονται από γραπτά των ιντερνάσιοναλ σόσιαλιστς ή από γραπτά γερακιών, αμερικάνικων θινκ τανκ κλπ.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Παράθεμα: Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

 5. Αντιγράφουμε από το fb του Vassilis Makridis

  Καλησπέρα στην ομήγυρη!!!
  – Ο ορισμός της ΔΟΤΗΣ και ΠΟΥΛΗΜΕΝΗΣ δημοσιογραφίας των συστημικών ΜΜΕ (ηλεκτρονικών, εν προκειμένω), σε όλο του το «μεγαλείο»!!!
  – Στη ροή των ειδήσεων του «έγκυρου» in.gr (του γνωστού συγκροτήματος του ΔΟΛ) δημοσιεύεται άρθρο που χρησιμοποιεί πληροφορίες από το το ΑΠΕ/ΜΠΕ, το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, με τίτλο:
  «Συριακές και ρωσικές βόμβες χτυπούν σχολείο στο Χαλέπι και σκοτώνουν παιδιά».
  – Μπαίνοντας, όμως, στο άρθρο διαβάζουμε τα παρακάτω:
  «Τουλάχιστον τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν σε περιοχή του Χαλεπιού που βρίσκεται ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (στγ: η υπογράμμιση δική μου), όταν βόμβες έπεσαν κοντά σε ένα σχολείο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ώρα που ρωσικά και συριακά μαχητικά συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ανηλεώς την πόλη.
  Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι στόχος της τρομοκρατικής, όπως την χαρακτήρισε, επίθεσης ήταν το σχολείο στη συνοικία Αλ Σουλεϊμανίγια».
  – Από τη στιγμή, λοιπόν, που χτυπήθηκε ένα σχολείο που βρισκόταν σε περιοχή που ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ από τον συριακό κυβερνητικό στρατό, ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ το βομβιστικό χτύπημα να έχει προκληθεί… από τις δικές του δυνάμεις, αλλά και από τη ΡΩΣΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ!!! Είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ, ότι το χτύπημα προέρχεται από ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ δυνάμεις, είτε μιλάμε για τον ISIS, είτε για την «Jabbhat Al-Nusra», είτε για την αποκαλούμενη από τους Δυτικούς «μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση», που θέλησαν να βάλλουν εναντίον του ΑΜΑΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, για λόγους που γίνονται εύκολα κατανοητοί.
  – Συνεπώς, ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου είναι απολύτως ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΤΙΚΟΣ και ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΣ και συνιστά ΟΡΙΣΜΟ της ΠΑΡΑΠΛΗΦΟΡΗΣΗΣ!!!
  – Εάν τώρα κανείς ψάξει λίγο παραπάνω και βρει στοιχεία για την συνοικία Αλ Σουλεϊμανίγια (Hayy As-Soulaymaniyah), όπου βρίσκεται το σχολείο το οποίο χτυπήθηκε από τον βομβαρδισμό, αυτή βρίσκεται λίγο βορειότερα από το γεωγραφικό κέντρο της πόλης και λίγο ανατολικότερα από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Χαλεπιού (ή ό,τι έχει μείνει από αυτόν) και αποτελεί, ουσιαστικά, έναν από τους ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ τομείς της πόλης, όπου ζούσαν παλαιότερα κυρίως Αρμένιοι και, πριν από τους ανελέητους βομβαρδισμούς των τζιχαντιστών υπήρχε και πλήθος αρμενικών ναών, κυρίως ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ!…
  – Και, πείτε μου τώρα, εάν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ και ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ οι ΡΩΣΟΙ θα πραγματοποιούσαν σε μια ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ συνοικία βομβαρδισμό, όταν οι Χριστιανοί της πόλης του Χαλεπίου αποτελούν, ίσως, τους πιο ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ τους στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS και των λοιπών παραστρατιωτικών «παραφυάδων»!…
  – Κάπως έτσι «ενημερώνεται» η δυτική κοινή γνώμη, τμήμα της οποίας αποτελεί και η «καθ’ ημάς»… Και κάπως έτσι λειτουργεί, σε καθημερινή βάση, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του δυτικού ιμπεριαλισμού, προκειμένου να ενοχοποιήσει όσους δεν κάνουν τη «δουλειά» του ή, πολύ περισσότερο, τον εχθρεύονται και τον αντιπαλεύουν…
  ΥΓ 1: Παραθέτω πιο κάτω παραπομπές τόσο στο εν λόγω κείμενο, όσο και στον χάρτη της πόλης του Χαλεπιού από το Mapcarta, προς επίρρωση των όσων γράφω πιο πάνω.
  ΥΓ 2: Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και, ειδικότερα, το αμιγώς ειδησεογραφικό Rossiya 24 είχαν εκτενή ρεπορτάζ από τον τόπο της τραγωδίας, δείχνοντας φρικιαστικά πλάνα, τόσο από τα νεκρά παιδάκια, όσο και από τους απαρηγόρητους γονείς και συγγενείς τους, μέχρι και πλάνα από την εγχείριση σε ένα παιδάκι με πολλαπλά τραύματα από τα θραύσματα της βόμβας, το οποίο δυστυχώς υπέκυψε… Συνολικά, 8 παιδάκια έχασαν τη ζωή τους, ενώ 9 τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή, η οποία αποδίδεται, τελικά, στη λεγόμενη «μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση». Κατά παράφραση μιας γνωστής ρήσης, «είναι δολοφόνοι, αλλά είναι οι δικοί μας (στγ: φιλοδυτικοί) δολοφόνοι»…
  Εξυπακούεται ότι, μετά από τη μετάδοση των προαναφερόμενων πλάνων από τα ρωσικά δημόσια τηλεοπτικά ΜΜΕ, εκπίπτει κάθε προσπάθεια απόδοσης της επίθεσης αυτής σε ρωσικές και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις…
  Β.Μ.

  http://news.in.gr/world/article/?aid=1500107782
  http://mapcarta.com/Aleppo

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s