Πρόβα τζενεράλε στη Χίο από το ακροδεξιό κατακάθι.

chios

Κ.Μαραγκός για το Avantgarde

Η βίαιη εκκένωση του λιμανιού της Χίου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα Πέμπτη προς Παρασκευή σηματοδοτεί τη νέα κατάσταση που έχουμε μπει από την ώρα που πέρασε στη βουλή ο νόμος για την «τελική λύση» στο προσφυγικό.

Η ζωντανή περιγραφή που ακολουθεί είναι από το Indymedia και δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για ότι συνέβη:

«Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, μεγάλη ομάδα ακροδεξιών, εκμεταλλευόμενη τη «δυναμική» που αναπτύχθηκε από τη συγκέντρωση «αγανακτισμένων κατοίκων» την Τετάρτη στο δημαρχείο, κατέβηκε στο λιμάνι της Χίου και ανενόχλητη από τις πάσης φύσεως αρχές ξεκίνησε τις απειλές στους πρόσφυγες, τον προπηλακισμό αλληλέγγυων, τους εκφοβισμούς και τους τραμπουκισμούς.

Οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά τρομαγμένα παιδιά, αρνούνταν μέχρι την τελευταία στιγμή να αποχωρήσουν από το λιμάνι και να τερματίσουν τη διαμαρτυρία τους, που είχε ως μόνο αίτημα να τους δοθεί η ελευθερία να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής, του λιμενικού, και της αστυνομίας (που «κατέβασε» και τα αθηναϊκά ΜΑΤ στο λιμάνι, παρατάσσοντάς τα όχι απέναντι στους ακροδεξιούς, αλλά μπροστά από τους πρόσφυγες) , «απέδωσαν καρπούς» μετά τη 1 το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή. Χαρακτηριστική και η φράση του (δήμαρχου) Μαν. Βουρνού (που καταγράφεται και σε βίντεο τοπικού ΜΜΕ) να λέει στους πρόσφυγες: «ή με μένα ή με αυτούς» (εννοώντας ή αποχωρείτε ή θα έχετε να κάνετε με τους χρυσαυγίτες).  Την οριστική αποχώρηση σηματοδότησε η εκτόξευση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού μέσα στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες από τους ακροδεξιούς.

το βίντεο του αίσχους ξαφνικά εξαφανίστηκε προφανώς για ευνόητους λόγους. Καραγκιοζάκια τα αίσχη σας θα τα πληρώσετε όσο κι αν προσπαθείτε να τα κρύψετε

εδώ άλλο σχετικό βίντεο από το Alithia MME

Τα γεγονότα ήταν πολλά και πυκνά το βράδυ της Πέμπτης. Η ακροδεξιά συμμορία, οργανωμένη, με συνεχή προστάγματα στα μέλη τους για το πού να παρατάσσονται κάθε φορά,  έβριζε, κυνηγούσε και απειλούσε από τις 8 το βράδυ. Στο χώρο βρέθηκαν από νωρίς και πολλοί αλληλέγγυοι και εθελοντές, για να συμπαρασταθούν στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες – και ήταν οι πρώτοι που εκδιώχθηκαν από το χώρο του λιμανιού όταν πύκνωσε η αστυνομική παρουσία. Η αστυνομία προέβη σε προσαγωγή ενός αλληλέγγυου μετά από συμπλοκή με τους φασίστες, που αποχώρησαν αργά το βράδυ…».

Σύμφωνα με τον Πολίτη της Χίου «το Λιμεναρχείο προέβει σε συλλήψεις όσων προσφύγων διαπιστώνονταν ότι παρακινούσαν τους υπόλοιπους πρόσφυγες να μην αποχωρήσουν από το λιμένα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10 βρίσκονται στο κτίριο του Λιμεναρχείου».

Τα γεγονότα της Πέμπτης ήταν το αποκορύφωμα της δράσης των ακροδεξιών τραμπούκων με την ανoχή προφανώς του εθνικού κορμού της Χίου τις προηγούμενες μέρες. Την Τετάρτη το ακροδεξιό κατακάθι εισέβαλε στο Δημαρχείο προπηλακίζοντας όσους τολμούσαν να πουν μια κουβέντα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τελικά  η συνεδρίαση διεκόπη λόγω επιθέσεων σε βάρος αλληλέγγυων πολιτών που βρίσκονταν στην οδό Δημοκρατίας και στην πλατεία Βουνακίου.

Όμως η πιο εξοργιστική στιγμή των γεγονότων αυτών είναι η αφορμή που παίρνει ο «δημοκράτης» δήμαρχος της Χίου για να δώσει το έναυσμα της βίαιης εκκένωσης, αμέσως μετά την κροτίδα που ρίχνουν τα φασιστοειδή μέσα στους εξαντλημένους από την κούραση και πολιορκία πρόσφυγες πολλοί από τους οποίους ήταν γυναικόπαιδα. Η στιγμή αυτή είναι γεμάτη συμβολισμό. Ο φασίστας ρίχνει την κροτίδα και οι μικροαστοί τρομαγμένοι απαιτούν από το στόχο των φασιστών να συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις. Ο δήμαρχος μάλιστα το λέει καθαρά «αν δεν κάνετε αυτό που σας λέω τότε θα σαν αναλάβουν αυτοί». Απίστευτη ομολογία ενός τιποτένιου ανθρωπάκου, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί“Το πρόβλημα του λιμανιού έπρεπε να λυθεί, αλλά δεν είναι το μόνο. Από την Κυβέρνηση απαιτούμε την άμεση εκκένωση της Χίου. Έχουμε ζητήσει όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν υποβάλλει αίτημα για χορήγηση ασύλου να μεταφερθούν με πλοίο σε άλλα κέντρα και εκεί να περιμένουν το αποτέλεσμα του αιτήματός τους. Δεν μπορούμε πια να περιμένουμε τις συσκέψεις της Κυβέρνησης, γιατί τα γεγονότα την ξεπερνούν”, δίνοντας εκ νέου κάλυψη στον ελληναράδικο οχετό για νέα πογκρόμ. Η συμμαχία της μικροαστικής σκόνης με τη φασιστική σαπίλα είναι γεγονός. Η τάξη επιβλήθηκε στη Χίο. Οι πρόσφυγες βλέποντας τον όχλο να τους απειλεί και με τους λίγους αλληλέγγυους να έχουν πρώτοι από όλους εξοβελιστεί από τη μάχη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το λιμάνι και τη μάχη.

Από δω και στο εξής ο κόσμος της αριστεράς και το κίνημα ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Θα επιτρέψουν στο φασιστικό βόθρο να επιβάλει τις δικές του λύσεις στο προσφυγικό; Η κυβέρνηση έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της. Μέτα τη συμφωνία για τις απελάσεις ως δια μαγείας η τηλεοπτική αφήγηση ακόμα και στην ΕΡΤ έχει αλλάξει άρδην. Οι καημένοι πρόσφυγες ξαφνικά έχουν γίνει δημόσιος κίνδυνος. Κάθε μέρα σφάζονται αναμεταξύ τους. Κλείνουν δρόμους και λιμάνια και δεν αφήνουν τους ντόπιους να πάνε στις δουλείες τους, να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να πάνε διακοπές το Πάσχα. Η κίτρινη προπαγάνδα διαρκώς κλιμακώνεται.  Η γελοία κοινή γνώμη που ως γνωστόν άγεται και φέρεται,  ελλείψει αντίλογου να προσαρμόζεται σε χρόνο ντε τε. Αρκετά τους φιλοξενήσαμε. Τώρα δεν αντέχουμε πια. Αυτό είναι το κυρίαρχο μότο από τα μίντια αλλά ήδη γίνεται εμφανές και στο δρόμο. Οι φωνές που τους προηγούμενους μήνες είχαν βγάλει το σκασμό τώρα εκδηλώνονται ανοιχτά ρίχνοντας μαζεμένο το δηλητήριο τους.  Τώρα οι αλληλέγγυοι που μέχρι πρότινος ήταν αλτρουιστές τώρα είναι ύποπτοι. Είναι αυτοί που ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες. Που τους λένε ότι αν διαμαρτυρηθούν κάτι μπορεί να πετύχουν.  Το βαθύ κράτος επιτέλους αποκαθιστά το κύρος του. Ο Σύριζα αφού «εξαναγκάστηκε» όπως μας έλεγε να δεχτεί ένα τρίτο μνημόνιο για να αποφύγει το grexit, τώρα «εξαναγκάζεται» να αποδεχτεί την επιχειρηματολογία των φασιστοειδών, αφήνοντας κατά μέρος τις ανθρωπιστικές φλυαρίες των προηγούμενων ημερών. Εκεί που μας έλεγε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει βία κατά προσφύγων και των παιδιών τους ξαφνικά στη Χίο ΜΑΤ λιμενόμπατσοι και ακροδεξιός όχλος πολιορκούν τους κολασμένους της γης και στο τέλος τους εκδιώχνουν.

Είναι προφανές ότι η νέα κατάσταση ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά της φασιστικής δεξιάς στο δρόμο, αρχικά σε υποστηρικτικό ρόλο του κράτους. Οι γνωστοί αγανακτισμένοι λίγο πριν φορέσουν τα μπλουζάκια της ΧΑ.  Στον Πειραιά στην αντιφασιστική συγκέντρωση της Παρασκευής (8/4) είδαμε τα ΜΑΤ παρέα με τους χρυσαυγίτες να επιτίθενται σε αντιφασίστες διαδηλωτές. Δεν έχει σημασία αν δόθηκε πολιτική εντολή ή αν οι μπάτσοι αυτενεργούν. Αυτό ας το ψάξουν οι πρώην πασόκοι που βρίσκονται στην ηγεσία του σχετικού υπουργείου. Αυτό που έχει σημασία είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που βγάζει το ακροδεξιό κατακάθι στο προσκήνιο. Και μάλιστα με την ξεφτιλισμένη κυβέρνηση του Σύριζα να ανοίγει το δρόμο.

Το χθεσινό αίσχος στο λιμάνι της Χίου θα πρέπει να βαρέσει συναγερμό σε ολόκληρο το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Σε όλο τον κόσμο της αριστεράς. Το καθεστώς εξαίρεσης που επιβάλει το κράτος με την αρωγή των φασιστοειδών στους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν πρέπει να περάσει. Ο εγκλεισμός τους σε κλειστά κέντρα προς απέλαση είναι ένα όνειδος, όχι για αυτούς τους ανθρώπους, αλλά για το ίδιο το κίνημα για τις αξίες της αριστεράς. Κανένας αγώνας για το ασφαλιστικό και το μνημόνιο δεν θα έχει νόημα αν αφήσουμε αναπάντητη την πρόκληση. Ο αγώνας για τα δικαιώματα των προσφύγων είναι αγώνας ενάντια στο κράτος έκτακτης ανάγκης, ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης σήμερα για τους πρόσφυγες, αύριο για τον καθένα. Είναι αγώνας για τα δημοκρατικά δικαιώματα που η κυβέρνηση του Σύριζα έχει βάλει στο στόχαστρο και λίγο πια μας ενδιαφέρει αν «εξαναγκάζεται», αν το κάνει με βαριά καρδιά, αν έχει τύψεις ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκέπτονται τα στελέχη του για να δικαιολογήσουν την ελεεινή στάση της κυβέρνησής τους. Αlea jacta est*. Ας ξέρουν όμως ότι ύστερα από αυτό έχουν διαβεί το Ρουβίκωνα, μια για πάντα και χωρίς επιστροφή.

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου και της Κυριακής μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο νόημα. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί. Οι υπόλοιποι ας λένε ότι δεν έκαναν τίποτα όταν έπρεπε…

* O κύβος ερρίφθη στα λατινικά

sort link: http://wp.me/pryYN-2tI

7 responses to “Πρόβα τζενεράλε στη Χίο από το ακροδεξιό κατακάθι.

 1. Παράθεμα: ΠΡΟΒΑ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΑΤΑΚΑΘΙ. ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ! | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

 2. Στον Πειραιά ορμητικά μαχητικά αντιφασιστικά

  Ανακοίνωση ΟΡΜΑ για τα χθεσινά γεγονότα στον Πειραιά: 08/04/2016

  Στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η φασιστοσύναξη της Χρυσής Αυγής δίπλα ακριβώς από τα γραφεία της αστυνομίας, οι οργανώσεις της Ορ.Μ.Α. και της ΚΕΕΡΦΑ δέχθηκαν επίθεση από το κοινό μέτωπο των μπάτσων και φασιστών, το οποίο υπερτερούσε συντριπτικά. Πρώτες μούρες στην δολοφονική επίθεση ήταν γνωστοί βουλευτές Κασιδιάρης και ο Λαγός, καθώς και επίσης ο υπεύθυνος τ.ο. Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Δεβελέκος.
  Οι αντιφασίστες αφού συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με τα τσιράκια των αφεντικών και τους επαγγελματίες δολοφόνους, κατάφεραν να τους απωθήσουν και συνέχισαν την συγκέντρωση στο κέντρο του Πειραιά.
  Οι νεοναζί κατάφεραν να πραγματοποιήσουν, μίζερα, την εκδήλωση μίσους απομονωμένοι στα γραφεία τους από το αντιφασιστικό κίνημα και προστατευόμενοι από το κράτος πίσω από τι κλούβες για μία ακόμα φορά. Και φυσικά δεν πραγματοποίησαν την πορεία στο λιμάνι που κόμπαζε ο Λαγός, αφού η αντιφασιστική συγκέντρωση δεν θα την επέτρεπε ούτε αυτή.
  Οι δημόσιες συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής έχουν τελειώσει. Μόνον στα γραφεία τους θα μπορούν να συγκεντρώνονται, ακόμα.
  Η αντιφασιστική συγκέντρωση κράτησε μέχρι τις 19.30, η οποία μέσω συγκροτημένης πορείας, ολοκληρώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά όπου και παρέμεινε για λίγη ώρα.
  Για άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές μίας παραδοσιακής συνεργασίας με την ανοχή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
  Τα γραφεία τους λειτούργησαν ξανά ως οργανωτικός βραχίονας των ταγμάτων εφόδου. Είναι γιάφκες οργάνωσης ρατσιστικών πογκρόμ και προετοιμασίας δολοφονικών επιθέσεων.
  Ξεκαθαρίζουμε πως έχουν σύντομη ημερομηνία λήξεως και πως θα εξασφαλίσουμε το κλείσιμο τους.
  Ανοιχτά σύνορα για μετανάστες και πρόσφυγες.
  Σίτιση, περίθαλψη, παιδεία για όλους.
  Να κλείσουν τα εγκληματικά γραφεία της Χρυσής Αυγής.

  Μου αρέσει!

 3. Με Ονοματα ….Ο Φασισμος της Χρυσης Αυγης χτυπα στη Χιο
  Αγριοι ξυλοδαρμοί αλληλέγγυων πολιτών στο λιμάνι της Χίου από νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής, χρήση αυτοσχέδιων κροτίδων από μέλη του ντόπιου υπόκοσμου αλλά και συμμετοχή μελών της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος προσφύγων από τη Συρία με την ΄πλήρη ανοχή της Αστυνομίας και του Λιμενικού, συνθέτουν το όργιο μιάς πρωτόγνωρης τρομοκρατίας που επέβαλαν τα τοπικά συμφέροντα λίγων γνωστών επιχειρηματιών για να φύγουν οι πρόσφυγες από το λιμάνι του νησιού ….. http://www.anapodos.com/413883572/3690419/posting/

  Μου αρέσει!

 4. Το λιμάνι άδειασε υπό καθεστώς τρομοκρατίας

  Αστυνομικοί με πολιτικά και «αγανακτισμένοι» πολίτες συνομιλούν σε φιλικό προφανώς κλίμα στο λιμάνι της ΧίουΑστυνομικοί με πολιτικά και «αγανακτισμένοι» πολίτες συνομιλούν σε φιλικό προφανώς κλίμα στο λιμάνι της Χίου
  Από καθαρή τύχη η Χίος δεν θρηνεί θύματα, εξαιτίας της αλόγιστης βίας που ξέσπασε από ένα πλήθος περίπου 200 ατόμων, το οποίο συγκεντρώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, με στόχο την εκκένωση του λιμανιού από πρόσφυγες.
  Κάτι που τελικά έγινε κατορθωτό στις δύο τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ προσφύγων, αστυνομικών και λιμενικών αρχών, αλλά και της δημοτικής αρχής Χίου.

  Ανάρτηση του αντιδημάρχου Χίου, Δημήτρη Καράλη, μετά την εκκένωση του λιμανιού, ο οποίος αναφέρει: Mission Accomplished (Αποστολή Εξετελέσθη)Ανάρτηση του αντιδημάρχου Χίου, Δημήτρη Καράλη, μετά την εκκένωση του λιμανιού, ο οποίος αναφέρει: Mission Accomplished (Αποστολή Εξετελέσθη) |

  «Διαπραγματεύσεις» εμπλουτισμένες με τρομοκρατία, προσαγωγές, ξυλοδαρμούς, όλα εις βάρος των προσφύγων, ακόμα και των λίγων αλληλέγγυων που βρέθηκαν εκεί φοβούμενοι τα χειρότερα, καθώς και με έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος που έπεσε λίγο πριν από τις δύο τα ξημερώματα ανάμεσα στις τέντες και στα βρέφη που κοιμούνταν εκεί, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

  Μονομερείς προσαγωγές

  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός των 11 προσαγωγών προσφύγων. Ενας νεαρός ξυλοκοπήθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής, που έδειχνε να έχει το γενικό πρόσταγμα, για να συλληφθεί (ο αλληλέγγυος πάντα!) στη συνέχεια από αστυνομικούς και να οδηγηθεί την Παρασκευή το μεσημέρι στον εισαγγελέα, φορτωμένος με παραβάσεις, όπως απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής κ.ά.
  Οπως μάλιστα καταγγέλθηκε, πέρασε πολλές ώρες στο λιμεναρχείο δεμένος με χειροπέδες…
  Με τα ίδια αδικήματα οδηγήθηκαν στις δικαστικές αρχές και οι πρόσφυγες, οι οποίοι επιχείρησαν να αποτρέψουν ομοεθνείς τους να αποχωρήσουν κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων.
  Να σημειωθεί ότι δύο εξ αυτών -κατά την προσαγωγή τους στο Λιμεναρχείο- υποχρεώθηκαν να περάσουν μέσα από το αγριεμένο πλήθος, συνοδεία δύο μόνο αστυνομικών, με πολιτικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν.

  Στο νοσοκομείο

  Λίγο νωρίτερα, στο νοσοκομείο της Χίου οδηγήθηκε με νευρικό σοκ μια νεαρή Σύρια πρόσφυγας που δεν κατάφερε να αντέξει την πίεση και τη βάσιμη απειλή βίας από το εξαγριωμένο πλήθος, που αποτελούνταν από μέλη συνδέσμων οπαδών, επιχειρηματίες της νύχτας, εξέχοντα «ονόματα» του τουριστικού κλάδου που έδειχναν να έχουν κύριο λόγο στις κινήσεις του πλήθους, ακόμα και υπόδικους για αρπαγή μηχανών από τις προσφυγικές βάρκες.
  Μεταξύ τους, ακόμα και ένας εν ενεργεία αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων…
  Ολοι αυτοί νωρίτερα απαίτησαν και πέτυχαν την απομάκρυνση μελών ΜΚΟ οργανώσεων που βρέθηκαν στον χώρο.
  Μάλιστα, για να βγει η νεαρή από την προβλήτα με ασφάλεια, χρειάστηκε η παρέμβαση αλληλέγγυων, ενώ και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΚΚΕ, Γιώργος Αμπαζής, γλίτωσε τον ξυλοδαρμό την τελευταία στιγμή.
  Χτυπημένη είναι επίσης μια 20χρονη κοπέλα που έπεσε στα χέρια του πλήθους και στη συνέχεια των αστυνομικών με πολιτικά, που τόσο στη συγκέντρωση της Τετάρτης όσο και την Πέμπτη σχημάτιζαν συνέχεια πηγαδάκια με κάποιους από τους «αγανακτισμένους», συνομιλώντας σε ήρεμο -αν μην τι άλλο- τόνο.
  Και όλα αυτά, την ώρα που αστυνομία και λιμενικοί, με ελάχιστες δυνάμεις, δεν κατάφερναν να διατηρήσουν τον έλεγχο, ενώ ο αστυνομικός διευθυντής υποστήριζε ότι οι εντολές που είχε, απέκλειαν την παρουσία ΜΑΤ.
  Ωστόσο, μετά από πολλές πιέσεις -ακόμα και δημοσιογράφων- προς τις πολιτικές αρχές, τα ΜΑΤ γύρω στις 11.00 το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους, με λίγους άνδρες να στέκονται με πλάτη στους πρόσφυγες και μέτωπο στους συγκεντρωμένους, ενώ διπλάσιοι από αυτούς είχαν στρέψει την προσοχή τους στους αλληλέγγυους.
  Τελικά οι πρόσφυγες, ύστερα από πιέσεις και εκκλήσεις και των αλληλέγγυων, απομακρύνθηκαν από τον χώρο πεζή και υπό την προστασία των ΜΑΤ μεταφέρθηκαν στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας της Σούδας, καθώς και σε άδειο κτίριο του Δήμου Χίου που παραχωρήθηκε ακόμα μια φορά με αυτόν τον σκοπό.
  Τέλος, να σημειώσουμε ότι ανάλογος εκρηκτικός μηχανισμός μικρής ισχύος έπεσε και στο «Solis Café», μια δομή αλληλεγγύης που μοιράζει γεύματα σε πρόσφυγες.

  Χαρακτηριστική ανάρτηση του ίδιου ατόμου -στο πρώτο ρατσιστικό πογκρόμ- φωτογραφίας με σφαίρες σε γεμιστήρα όπλουΧαρακτηριστική ανάρτηση του ίδιου ατόμου -στο πρώτο ρατσιστικό πογκρόμ- φωτογραφίας με σφαίρες σε γεμιστήρα όπλου. Και άλλη ατόμου που -όπως φαίνεται- συμμετείχε στο ρατσιστικό πογκρόμ στη Χίο. Δίνει συγχαρητήρια στους «μαχητές Χιώτες» |

  Από την πλευρά τους, μέλη της Χ.Α. στη Χίο, σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης «υπόσχονταν» συνέχεια με άδειασμα της ΒΙΑΛ και της Σούδας.
  Να σημειωθεί ότι κομβικό ρόλο στο κάλεσμα έπαιξε ανάρτηση τοπικής ιστοσελίδας που ψευδώς ανέφερε προσπάθεια υποστολής της ελληνικής σημαίας από τον ιστό, όταν η πραγματικότητα είναι ότι ο πρόσφυγας ανέβηκε στον ιστό, φιλώντας τη σημαία, ενώ στη συνέχεια ένα μικρό κορίτσι προσέφερε τριαντάφυλλα σε λιμενικό που ήταν παρών στο περιστατικό.
  Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν και όλοι οι δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στη σκηνή, διαψεύδοντας τη σχετική ανάρτηση του φιλοναζιστικού site.
  ■ Τέλος, για το Σάββατο, προγραμματίζεται ακόμα μία συγκέντρωση των κατοίκων των Καμποχώρων στη ΒΙΑΛ, ενώ και μία αντιρατσιστικού χαρακτήρα προγραμμάτιζαν οι αλληλέγγυοι.

  Μου αρέσει!

 5. Επεισοδιακή και η υποδοχή στη Λέρο

  Πρόσφυγες στο λιμάνι της Λέρου
  Από τους λίγους χρυσαυγίτες που μετέτρεψαν το λιμάνι της Χίου σε πεδίο ρατσιστικού πογκρόμ, ανάμεσα στους οποίους γνωστοί αξιωματικοί του ελληνικού Στρατού, οι περίπου 220 πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν με πλοίο από τη Χίο στη Λέρο βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης μπροστά σε άλλους γνωστούς χρυσαυγίτες και ακροδεξιά στοιχεία της Λέρου που, μαζί με μέλη της δημοτικής αρχής, έστησαν ρατσιστική παράσταση στο λιμάνι, αποκλείοντας για τέσσερις ώρες τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
  Επισήμως, ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας και οι δημοτικοί σύμβουλοι διαμαρτύρονταν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να μετατρέψει το hospot στα Λέπιδα, στον χώρο του παλιού Ψυχιατρείου, σε κέντρο κράτησης, ωστόσο οι κραυγές κατά των μουσουλμάνων και τα άλλα ρατσιστικά συνθήματα έδειχναν καλά τον στόχο της φιέστας που έστησαν στο λιμάνι.
  Αρχικά η συγκέντρωσή τους είχε οργανωθεί στα Λέπιδα, με σκοπό να εμποδίσουν την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών.
  Οταν όμως αντιλήφθηκαν πως το πλοίο κατευθυνόταν στο λιμάνι (στα Λέπιδα λειτουργεί ναυτική βάση και απαγορεύεται η προσέγγιση πλοίων), μεταφέρθηκαν γρήγορα στο Λακκί, όμως η αποβίβαση είχε πραγματοποιηθεί και το πλοίο είχε ήδη σηκώσει άγκυρα.
  Χρησιμοποίησαν λοιπόν ένα δημοτικό λεωφορείο και αυτοκίνητα, για να αποκλείσουν την περιοχή και κράτησαν σε κλοιό τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μέχρι τις 10.30 το βράδυ, όταν… ξεθύμαναν και αποχώρησαν, αφού πρώτα επιτέθηκαν φραστικά, αλλά και κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του λιμενάρχη, του διευθυντή της αστυνομίας, λιμενικών και αστυνομικών.
  Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους οικογένειες με πολλά μωρά παιδιά, μια ανάπηρη γυναίκα και έγκυες, μεταφέρθηκαν στα Λέπιδα, όπου θα γινόταν η καταγραφή τους.

  Μου αρέσει!

 6. Οι μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, κατέληξαν πίσω από τα κάγκελα ενός κέντρου υποδοχής, που όχι μόνο θυμίζει αλλά είναι και στην πράξη μία φυλακή.
  Το Euronews ακολουθεί τη διαδρομή περίπου 325 μεταναστών που επαναπροωθήθηκαν την Παρασκευή από τη Λέσβο στην Τουρκία. Τα λεωφορεία που παρέλαβαν τους ανθρώπους αυτούς υποτίθεται ότι τους οδηγούν σε ένα κέντρο φιλοξενίας. Αυτό που όμως αντικρίζουν είναι ένα κέντρο κράτησης που είναι αμπαρωμένο με κάγκελα και φυλάσσεται από πάνοπλους αστυνομικούς.
  Οι μετανάστες από το Πακιστάν, την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν και το Ιράκ πίσω από τα κάγκελα ζητούν την ελευθερία τους.
  Το ρεπορτάζ του διεθνούς δικτύου σημειώνει: «Απελάθηκαν από την Λέσβο, την Παρασκευή, υπό την αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αναχαίτιση της μαζικής παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταδίκασε τη συμφωνία, με τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων να λένε πως μπορεί να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο».
  Σημειώνεται ότι στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση στο κέντρο.

  Μου αρέσει!

 7. Παράθεμα: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΧΙΟ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s