Ξεπούλημα μετοχών με τον καινούργιο χρόνο

market-crash

Αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένο ένα άρθρο (5.1.2016) του Barry Grey από το World SocialistWeb Site (μτφρ. Π. Παπ.).

Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2016 γρήγορα μετατράπηκε σε μια παγκόσμια οικονομική πανωλεθρία, με τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο να πέφτουν κατακόρυφα αφού η κινεζική κυβέρνηση έκλεισε τα μεγάλα χρηματιστήριά της για να αποτρέψει μια κατάρρευση πλήρους κλίμακας.

Το ξεπούλημα επιβεβαίωσε τα κακά προαισθήματα που είχαν στα τέλη του έτους διάφοροι αστοί αναλυτές σχετικά με τις προοπτικές του παγκόσμιου καπιταλισμού με το νέο έτος. Το αν η κατάρρευση των αγορών της Δευτέρας είναι η αρχή του σκασίματος μη βιώσιμων οικονομικών φουσκών ή μια προειδοποιητική χρηματιστική καρδιακή προσβολή μένει να το δούμε. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, όμως. Είναι ένα σύμπτωμα των βαθιών και άλυτων αντιφάσεων που έχουν μόνο ενταθεί από τη συντριβή της Γουόλ Στριτ κάτι παραπάνω από επτά χρόνια πριν.

Η κατάρρευση στις κινεζικές αγορές, με τον Shanghai Composite Index να κλείνει με απώλειες της τάξης του 6,9%, πυροδοτήθηκε από νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε το Δεκέμβρη περισσότερο από το ήδη χαμηλό επίπεδο του προηγούμενου μήνα. Η μείωση του Δεκέμβρη αποτελεί τη δέκατη συνεχόμενη μηνιαία συρρίκνωση.

Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι η επιβράδυνση στην Κίνα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κατά την τελευταία 25ετία ήταν πιθανό να επιδεινωθεί το 2016. Δεδομένου του τεράστιου ρόλου που παίζει η χώρα, ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κεντρικός βιομηχανικός κόμβος, ως μαγνήτης για τις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, καθώς και βιομηχανικών προϊόντων, η ένδειξη της στασιμότητας οδήγησε στην εξάπλωση φόβων για περαιτέρω πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και επιδείνωση της κρίσης των βασικών εθνών που εξάγουν προϊόντα, από τη Βραζιλία και τη Ρωσία μέχρι την Αυστραλία και τον Καναδά.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κατά περισσότερο από 3%. Στη Γερμανία, σημαντική εξαγωγική χώρα προς την Κίνα, ο χρηματιστηριακός δείκτης DAX έπεσε κατά 4,5%. Οι άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες μειώθηκαν κατά περισσότερο από 2%, και ο δείκτης EURO STOXX 50 υποχώρησε κατά 3,14%.

Το ξεπούλημα στην παγκόσμια αγορά επιδεινώθηκε από αρνητικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ. Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Αποθεμάτων ανέφερε ότι ο δείκτης της εργοστασιακής δραστηριότητας υποχώρησε στο 48,2 το Δεκέμβρη από 48,6 το Νοέμβρη. Κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση. Το νούμερο για το Δεκέμβρη ήταν το χαμηλότερο από τον Ιούνη του 2009 και σηματοδότησε την πρώτη φορά από το κραχ του 2008 που ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ υπέστη δύο συνεχόμενες μηνιαίες συρρικνώσεις.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι δαπάνες στις κατασκευές υποχώρησαν κατά 0,4% το Νοέμβρη. Τα ‘μελαγχολικά’ δεδομένα ανάγκασαν τους οικονομολόγους να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 σε ετήσιο ρυθμό 1,1%. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ, που αναφέρονταν προηγουμένως ως «φωτεινό σημείο» σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από οικονομική στασιμότητα και ύφεση, βρίσκονται οι ίδιες σε βιομηχανική ύφεση.

Οι δείκτες των ΗΠΑ μειώθηκαν αισθητά, με τον Dow να κλείνει με υποχώρηση 1.6%, το δείκτη S&P 500 1,53% και τον Nasdaq 2%.

Οι δείκτες για το βάθεμα της κρίσης στην παραγωγή έστειλαν κύματα σοκ μέσω των χρηματοοικονομικών αγορών, γιατί προμηνύουν την επικείμενη κατάρρευση ενός τεράστιου κερδοσκοπικού χάρτινου πύργου που χτίστηκε πάνω από το κραχ της Γουόλ Στριτ το 2008, ο οποίος κάθεται στην κορυφή μιας πραγματικής οικονομίας που δεν έχει ανακάμψει από τη Μεγάλη Ύφεση. Το βρώμικο μυστικό της λεγόμενης «ανάκαμψης» είναι ότι έχει κυριαρχηθεί από μια επέκταση των τύπων των παρασιτικών και οιονεί εγκληματικών δραστηριοτήτων που προκάλεσαν από την αρχή τη χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση.

Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και του κόσμου και όλες οι μεγάλες κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν στην κατάρρευση του καπιταλισμού το 2008 με τη μεταφορά τρισεκατομμυρίων δολλαρίων από περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου προς τους τραπεζίτες και τους δισεκατομμυριούχους των hedge funds χωρίς καμία δέσμευση – ήταν ελεύθεροι να κάνουν ό,τι έκριναν με τα ματωμένα αυτά χρήματα. Ακόμα και οι αδύναμες και συμβολικές προτάσεις για τον περιορισμό των αμοιβών των διοικητικών στελεχών στις διασωσμένες εταιρείες μπλοκαρίστηκαν από τους χρηματιστικούς μεγιστάνες και τους δωροδοκημένους πολιτικούς τους.

Ανείπωτα τρισεκατομμύρια ρίχτηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να στηθεί μια αύξηση ρεκόρ στις τιμές των μετοχών προς όφελος των πλούσιων και των υπερ-πλούσιων, οι περιουσίες των οποίων διπλασιάστηκαν στον απόηχο της κατάρρευσης του 2008.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν βάρβαρες επιθέσεις ενάντια στην εργατική τάξη για να την αναγκάσουν να πληρώσει για την πτώχευση του κράτους. Αυτές οι επιθέσεις – λιτότητα, περικοπές μισθών, μαζικές απολύσεις – ενίσχυσαν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και πλούτισαν περαιτέρω το πλουσιότερο 10%, και ιδιαίτερα το ανώτατο 1% και 0,1%.

Οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τις τεράστιες ποσότητες ρευστού που είχαν μαζέψει όχι για να επεκτείνουν την παραγωγή τους ή να δημιουργήσουν αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αλλά για να βρουν νέους δρόμους για κερδοσκοπία, είτε στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, είτε στον ακμάζοντα τομέα της ενέργειας, είτε σε υψηλής απόδοσης, υψηλού κινδύνου ομόλογα-σκουπίδια. Ενώ το 2015 ήταν μια χρονιά αυξανόμενης φτώχειας και απελπισίας για τις μάζες, ήταν επίσης μια χρονιά ρεκόρ για την καταστροφή θέσεων εργασίας και για κοινωνικά καταστροφικές δραστηριότητες όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές, επαναγορές μετοχών και αύξηση μερισμάτων.

Το McKinsey Global Institute δημοσίευσε πέρσι μια έκθεση που δίνει μια ιδέα της κολοσσιαίας αύξησης του χρέους στην παγκόσμια οικονομία – ένα μέτρο της αύξησης της χρηματοοικονομικής κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας. Σημείωσε ότι το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 57 τρις $ από το 2007, αυξάνοντας το λόγο του χρέους προς το συνολικό παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. Το συνολικό χρέος της Κίνας έχει τετραπλασιαστεί, αυξανόμενο από 7 τρις $ σε 28 τρις $ μέχρι τα μέσα του 2014.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την 1η Ιανουαρίου, η Wall Street Journal σημείωσε ότι το 2015 «το αμερικάνικο εταιρικό τοπίο κυριαρχείται από ακτιβιστές επενδυτές, επαναγορές, νομίσματα και συμφωνίες», με άλλα λόγια, από την κερδοσκοπία. Εν τω μεταξύ, η πραγματική οικονομία στερείται παντελώς παραγωγικών επενδύσεων. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες από τα μέλη του δείκτη S&P 500 υποχώρησαν κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους σε σύγκριση με το 2014, και ήταν η πρώτη φορά που υπήρξαν δύο διαδοχικές τριμηνιαίες μειώσεις από το 2010.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες του 2015 εμφανίστηκαν εντεινόμενα σημάδια ότι η υφέρπουσα στασιμότητα και ύφεση στην πραγματική οικονομία –που χαρακτηρίζεται από την κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων, τη μείωση του παγκόσμιου εμπορίου και τους ‘μελαγχολικούς’ ή αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης– έχει αρχίσει να υπονομεύσει το βουνό του κερδοσκοπικού χρέους. Οι τιμές των ομολόγων-σκουπιδιών που σχετίζονται με την ενέργεια άρχισαν να πέφτουν κατακόρυφα, και τα αμοιβαία κεφάλαια που κερδοσκοπούν στα ομόλογα αυτά δέχτηκαν μαζικές απαιτήσεις εξόφλησης των παραγγελιών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα δύο τέτοια κεφάλαια να αρνηθoύν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις εξόφλησης των επενδυτών.

Η κοινωνική και ταξική σημασία της περαιτέρω έκρηξης του χρηματοοικονομικού παρασιτισμού φαίνεται σε στατιστικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τη μαζική αναδιανομή του πλούτου από την εργατική τάξη προς την αστική τάξη που έχει πραγματοποιηθεί.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας δημοσίευσε ένα άρθρο την 1η Γενάρη στο οποίο έδειχνε μια «αξιοσημείωτη στατιστική τάση» στις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος. Το άρθρο σημείωνε: «Το σύνολο των εσόδων της εργασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται σε όλους τους τομείς και σε ποσοστά που σπάνια βλέπουμε. Από το 1995 έως το 2015, το εισόδημα της εργασίας μειώθηκε από 61% σε 57% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ· από 66% σε 54% στην Αυστραλία· από 61% σε 55% στον Καναδά· από 77% σε 60% στην Ιαπωνία· και από το 43% σε 34% στην Τουρκία».

Κάτω από τις συνθήκες των διευρυνόμενων πολέμων στη Μέση Ανατολή και της στρατιωτικής οικοδόμησης στην Ευρώπη και την Ασία, που συνοδεύονται από μέτρα αστυνομικού κράτους που επιβάλλονται στο εσωτερικό της μιας χώρας μετά την άλλη υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η υφέρπουσα οικονομική αβεβαιότητα κατά την έναρξη του νέου έτους οξύνει τις εντάσεις ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και οδηγεί τις άρχουσες ελίτ ακόμα πιο κάτω στο δρόμο προς τον πόλεμο και τη δικτατορία.

Ταυτόχρονα, ένας παράγοντας που συμβάλλει σημαντικά στην αίσθηση ανασφάλειας και φόβου για τις πιθανές διαταραχές που επικρατεί στους κύκλους της άρχουσας τάξης κατά την έναρξη του νέου έτους, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, είναι η αίσθηση ότι το επόμενο έτος θα δούμε μια άνοδο της αντίστασης και του αγώνα της εργατικής τάξης. Το έτος που μόλις τελείωσε σημαδεύτηκε από τα αρχικά σημάδια μιας νέας περιόδου της ταξικής πάλης, με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις να πολλαπλασιάζονται από την Ευρώπη και την Κίνα ώς τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

2 responses to “Ξεπούλημα μετοχών με τον καινούργιο χρόνο

 1. Παράθεμα: Ξεπούλημα μετοχών με τον καινούργιο χρόνο | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση·

 2. 2o κραχ σε 3 μερες στην Κινα
  Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια εβδομάδα στην Κίνα 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών όταν οι τιμές των μετοχών κατρακύλισαν κατά περισσότερο από 7% προκαλώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών.
  Τα αστικα ΜΜΕ βλέπουν «επικίνδυνες αναταράξεις οι οποίες αγγίζουν όλες τις μεγάλες οικονομίες»… «Τα προβλήματα στην κινεζική οικονομία που συνδέονται και με την αμερικανική (καθώς η Κίνα έχει αγοράσει αμερικανικό χρέος), η δραματική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις σε διάφορα σημεία της γης, προκαλούν παγκόσμια ανησυχία».
  «Ο ιαπωνικος δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 423,98 μονάδες, σε ποσοστό 2,33%. … ο γερμανικός δείκτης DAX και ο γαλλικός CAC 40 σημείωναν πτώση 3,5% και 3,1%, αντίστοιχα. Λίγο μικρότερες ήταν οι απώλειες του βρετανικού FTSE 100 (-2,7%)…. Στις ΗΠΑ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 16.906,51 μονάδες, χάνοντας 252,15 μονάδες ή -1,47%. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο που ο δείκτης χάνει τις 17.000 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε στις 4.835,76 μονάδες, μειωμένος κατά 55,67 μονάδες ή -1,14%»
  «Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο μεγαλοεπενδυτής δισεκατομμυριούχος, Τζορτζ Σόρος και προειδοποιεί πως υπάρχουν σαφείς ομοιότητες μεταξύ των σημερινών αναταραχών με την κρίση του 2008…. Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών, νομισμάτων και εμπορευμάτων βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, ήδη από την πρώτη εβδομάδα του έτους, κι ένα αδύναμο γουάν αυξάνει τις ανησυχίες για την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας, καθώς αυτή προσανατολίζεται προς την κατανάλωση και τις υπηρεσίες, μειώνοντας τις επενδύσεις και τη μεταποίηση. Περίπου 2,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι έχουν χαθεί φέτος (έως και χθες) από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημερινή νέα πτώση 7% στο κινεζικό χρηματιστήριο.».(Από την Ημηρεσια 7/1/15)
  Αντε και καλα γκρεμοτσακιδια….

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s