Οι μετοχές βυθίζονται εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση και πιστωτική κατάρρευση

crash

Αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένο ένα άρθρο του Barry Grey (12.12.2015) από το World Socialist Web Site (μτφρ. ΠΠ).

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν την Παρασκευή καθώς οι τιμές του πετρελαίου έφταναν σε νέα χαμηλά, απειλώντας να συντρίψουν την αγορά ομολόγων-σκουπιδιών και να προκαλέσουν μια νέα κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η νευρικότητα των επενδυτών ενισχύθηκε από την προοπτική να αυξήσει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, όταν θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι της FED έχουν επανειλημμένα αφήσει να εννοηθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές ότι οποιαδήποτε αύξηση θα είναι μικρή και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αρκετά κάτω από τα κανονικά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση από τα σημερινά σχεδόν μηδενικά επίπεδα κατά πάσα πιθανότητα θα εντείνει το ξεπούλημα των ομολόγων-σκουπιδιών, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων σχετίζονται με την ενέργεια, απειλώντας να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το πιστωτικό σύστημα.

Ο βιομηχανικός μέσος Dow Jones υποχώρησε κατά 309 μονάδες (1.76%), ο δείκτης 500 της Standard & Poor’s υποχώρησε κατά 39 μονάδες (1.94%), και ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 111 μονάδες (2.21%). Αυτή την εβδομάδα, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3.8%, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα από τα τέλη Αυγούστου, κατά το αποκορύφωμα της παγκόσμιας ρευστοποίησης που ακολούθησε την έκπληξη της υποτίμησης του νομίσματος της Κίνας. Ο Dow Jones είχε υποχωρήσει εκείνη τη βδομάδα κατά 3.3% και ο Nasdaq κατά 4.1%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έπεσαν επίσης κατακόρυφα, με τους βασικούς δείκτες στη Βρετανία και τη Γερμανία να σημειώνουν πτώση κατά περισσότερο από 2% και τον γαλλικό CAC 40 κατά περισσότερο από 1.8%. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης EURO STOXX 50 υποχώρησε κατά 2.04%.

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση, με το δείκτη MSCI όλων των χωρών να πέφτει κατά 1.44%.

Η παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας που ολοένα βαθαίνει, πράγμα που αντικατοπτρίζεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων καθώς πέφτει η ζήτηση και οι αγορές γίνονται ολοένα και πιο κορεσμένες, σπέρνει τώρα τον όλεθρο στην αγορά εταιρικών ομολόγων. Εταιρείες ενέργειας και άλλες που παράγουν πρώτες ύλες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να χρηματοδοτήσουν τα χρέη που μεγάλωσαν γρήγορα όταν το πετρέλαιο πωλούνταν για $100 το βαρέλι και οι κεντρικές τράπεζες πλημμύριζαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές με σχεδόν δωρεάν πίστωση.

Τώρα αυξάνονται οι υποτιμήσεις και οι στάσεις πληρωμών σε υψηλής απόδοσης, υψηλού κινδύνου ομόλογα-σκουπίδια που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις αυτές, αυξάνοντας και τις προοπτικές μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης ακόμη χειρότερης από το κραχ της Wall Street το 2008.

Οι επιχειρήσεις ενέργειας και όχι μόνο αντιμετωπίζουν αυξανόμενα επιτόκια δανεισμού και μειούμενες τιμές των μετοχών τους, και μειώνουν το κόστος καταργώντας θέσεις εργασίας και πουλώντας περιουσιακά στοιχεία. Αυτή τη βδομάδα, ο παγκόσμιος κολοσσός εξόρυξης Anglo American ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 85,000 εργαζόμενους, το 60% του εργατικού δυναμικού του, θα βγάλει το 60% του ενεργητικού του προς πώληση και θα κλείσει πάνω από τα μισά του ορυχεία.

Η απασχόληση στον τομέα της εξόρυξης στις ΗΠΑ, μια κατηγορία που περιλαμβάνει την εξόρυξη πετρελαίου, εμφανίστηκε μειωμένη κατά 123,000 θέσεις εργασίας σε σχέση με το Νοέμβρη του προηγούμενου έτους. Αυτή η μαζική συρρίκνωση είναι όμως μόνο η αρχή. Το νέο έτος υπόσχεται περαιτέρω πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και επιτάχυνση των απολύσεων.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν την Παρασκευή στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά ετών. Το μπρεντ, διεθνές σημείο αναφοράς, έπεσε στα $37.36 το βαρέλι και το West Texas Intermediate, σημείο αναφοράς του πετρελαίου των ΗΠΑ, υποχώρησε στα $35.67 το βαρέλι. Αυτά τα σημεία αναφοράς υποχώρησαν κατά 13% και 11% αντίστοιχα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι νέες μειώσεις προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από δύο εξελίξεις. Την περασμένη εβδομάδα, το καρτέλ πετρελαίου OPEC κατάργησε τα επίσημα όρια παραγωγής, και την Παρασκευή η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δήλωσε πως η επιστροφή του Ιράν στις παγκόσμιες αγορές τον επόμενο χρόνο, όταν θα αρθούν οι κυρώσεις, θα αυξήσει τα επίπεδα κορεσμού της προσφοράς.

Το αργό πετρέλαιο έχει πέσει κατά 63% από το 2014, αλλά και άλλα βασικά αγαθά επίσης καταρρέουν. Το φυσικό αέριο έχει πέσει κατά 52% και ο χαλκός κατά 40%. Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, του αλουμινίου και της πλατίνας έχουν επίσης πέσει κατακόρυφα. Αυτή την εβδομάδα, ο Bloomberg Commodity Index (δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg) υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνη του 1999.

Η ελεύθερη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων είναι μια οξεία έκφραση της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης που βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε εξέλιξη, ακόμα και όταν οι μετοχές και τα ομόλογα ανέβαιναν, και που τροφοδοτείται από τις φθηνές πιστώσεις και από μια όλο και πιο αδίστακτη επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης. Η επιβράδυνση στην Κίνα, καθώς και στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες, έχει εξασθενήσει τη ζήτηση για εμπορεύματα.

Στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική, η ανάπτυξη ήταν είτε αρνητική είτε αναιμική, σε μεγάλο βαθμό επειδή οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις τους στην παραγωγή και εξέτρεψαν πόρους σε κερδοσκοπικές και παρασιτικές δραστηριότητες όπως η επαναγορά ιδίων μετοχών, αυξήσεις μερισμάτων και συγχωνεύσεις. Αυτό πλούτισε ακόμη περισσότερο τη χρηματιστική αριστοκρατία, την ίδια στιγμή που βύθιζε το βιοτικό επίπεδο πλατιών λαϊκών μαζών ακόμα χαμηλότερα.

Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι οι εισαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 8.7% το Νοέμβρη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και ότι οι κινέζικες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6.8%. Η παραγωγική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής στον κόσμο εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία. Η επιβράδυνση αυτή αντικατοπτρίζεται στην πτώση του κινέζικου νομίσματος την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο στα τελευταία 4.5 χρόνια, πυροδοτώντας ανησυχίες μιας νέας υποτίμησης.

Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Αποθεμάτων (Institute for Supply Management) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε το Νοέμβρη, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνη του 2009.

Οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η γενική οικονομική επιβράδυνση στις αγορές ομολόγων κορυφώθηκαν την Παρασκευή, όταν ένα μεγάλο fund, που ειδικεύεται σε εταιρικά ομόλογα υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης που συνδέονται με τη βιομηχανία πετρελαίου, ξαφνικά ανακοίνωσε ότι κάνει εκκαθάριση και δεν επιτρέπει στους επενδυτές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Η Third Avenue Management έκλεισε το Focused Credit Fund της ($788 εκατομμυρίων) όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με μια αιφνιδιαστική σειρά μαζικών αιτήσεων εξόφλησης από πελάτες, στην οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Η εταιρεία παρέλειψε ακόμα και να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν από την ανακοίνωση του κλεισίματος, πράγμα που υπογραμμίζει τον απελπισμένο χαρακτήρα της κίνησής της.

Και αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε πρόσφατα ότι το 50% των ομολόγων-σκουπιδιών είναι «προβληματικά», πράγμα που σημαίνει κίνδυνο αθέτησης πληρωμής. Η κατάσταση είναι, αν μη τι άλλο, χειρότερη για τα ομόλογα στις βιομηχανίες μετάλλων, εξόρυξης και χάλυβα, τα ομόλογα των οποίων, σύμφωνα με την S & P, είναι προβληματικά κατά 72%.

Συνολικά περίπου $180 δισεκατομμύρια χρέους είναι σε προβληματικά ομόλογα, το υψηλότερο επίπεδο μετά την επίσημη λήξη της «Μεγάλης Ύφεσης» τον Ιούνη του 2009. Η S&P αναφέρει ότι οι εταιρικές χρεοκοπίες ξεπέρασαν τις εκατό φέτος, και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το 2009 και μετά. Σχεδόν το ένα τρίτο από αυτές ήταν εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ενέργειας. Υπήρξαν 40 αιτήσεις πτώχευσης (σύμφωνα με το Κεφάλαιο 11) από παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής.

Συνολικά, πάνω από $1 τρις αμερικάνικου εταιρικού χρέους έχει υποβαθμιστεί κατά το τρέχον έτος. Η Υπηρεσία Επενδυτών της Moody’s προβλέπει ότι οι εταιρικές πτωχεύσεις θα αυξηθούν σε 3.8% το επόμενο έτος (από 2.8% που ήταν αυτό το έτος), κάτω από συνθήκες στις οποίες το εταιρικό χρέος βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά του από το κραχ του 2008.

Το CNN Money ανέφερε την Παρασκευή μια δήλωση ενός αναλυτή των μετάλλων και της μεταλλευτικής βιομηχανίας: «Το αίσθημα είναι φρικτό. Είναι το χειρότερο από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, και χειροτερεύει ολοένα κάθε μέρα.»

Οι Financial Times ανέφεραν μια δήλωση του John Roe, μάνατζερ σε ένα fund στη Legad & General Investment Management, ο οποίος θυμόταν την πορεία προς το κραχ του 2008 σημειώνοντας: «Την είδαμε ξανά αυτή την κατάσταση στην αγορά ακινήτων πριν από το 2008-09, όταν ένας αριθμός funds είχε αναγκαστεί να κλείσει λόγω προβλημάτων ρευστότητας».

Ο δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος Carl Icahn, ο οποίος έχει επενδύσει μαζικά σε μία από τις προβληματικές εταιρείες πετρελαίου, την Chesapeake Energy, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter την Παρασκευή: «Δυστυχώς, πιστεύω ότι η κατάρρευση στις υψηλές αποδόσεις μόλις αρχίζει.»

Περισσότερο από εφτά χρόνια μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά πραγματική οικονομική ανάκαμψη, αλλά τα μέτρα που πάρθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών και της χρηματιστικής ελίτ έχουν επιδεινώσει τις θεμελιώδεις αντιφάσεις του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, φέρνοντάς το στα πρόθυρα μιας ακόμη πιο καταστροφικής κατάρρευσης.

One response to “Οι μετοχές βυθίζονται εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση και πιστωτική κατάρρευση

  1. Παράθεμα: Οι μετοχές βυθίζονται εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση και πιστωτική κατάρρευση | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s