Απύθμενη υποκρισία για το μακελειό στο Παρίσι

arton

Avantgarde

Η συντονισμένη επίθεση σε διαφορετικά σημεία στο Παρίσι από μέλη του ISIS μονοπωλεί το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.  Οι τηλεοπτικές κάμερες, τα πάνελ από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθούν να εξηγήσουν τι συνέβη. Σύσσωμος ο αστικός πολιτικός συρφετός κατά μήκος των μητροπόλεων στοιχίζεται δίπλα στην «κλαίουσα» ιμπεριαλιστική Γαλλία και δηλώνει παρών στον αντιτρομοκρατικό αγώνα. Όλοι μαζί (και ο Τσίπρας παρά δίπλα) ορκίζονται πίστη στα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της πολυπολιτισμικότητας ενώ απειλούν με αδυσώπητο πόλεμο τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

Πρόκειται για ακόμα ένα ρεσιτάλ απύθμενης υποκρισίας, άξιο για ιμπεριαλιστικά καθάρματα.

Η δυτική αυτοκρατορία στήνει μεθοδικά, πάνω στα 120 τραγικά θύματα της τυφλής αιματηρής επίθεσης από τους ισλαμοφασίστες του ISIS, ένα νέο σκηνικό εσωτερικού και εξωτερικού πολέμου.

Oι φασίστες διαδηλώνουν: Διώξτε τους ισλαμιστές

Στη Γαλλία ο Ολάντ κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά αυτό δεν αποτρέπει τους ισλαμοφάγους ρατσιστές και κάθε είδους φασιστοειδή να διαδηλώνουν στη Λιλ κατά των μουσουλμάνων. Προφανώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά όλους τους υπόλοιπους και πάνω από όλα τη δυνατότητα του κράτους να μπουκάρει σε σπίτια, να συλλαμβάνει και να φυλακίζει χωρίς δίκη όσους θεωρεί επικίνδυνους και να καταστρώνει δοκιμές εμφυλίου πολέμου στις γαλλικές μεγαλουπόλεις. Αλήθεια ποιον ακριβώς ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν οι στρατοκράτες της ιμπεριαλιστικής Ευρώπης;

Είναι αλήθεια ότι οι 120 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στα καλά καθούμενα δεν έχουν καμία ευθύνη για την πολιτική της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή και για τη συμμετοχή της σε βομβαρδισμούς στην περιοχή από κοινού με τις υπόλοιπες χώρες της αυτοκρατορίας. Απλώς χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιωθεί η “αναγκαιότητα” να συνεχιστεί το ιμπέριουμ. Χρησιμοποιούνται για να κρύψουν οι εγκληματίες τα δικά τους επαναλαμβανόμενα εγκλήματα στις χώρες του τρίτου κόσμου, που είτε θα είναι αποικίες τους, είτε θα τις αντιμετωπίζουν σαν αποικίες.

Στη Συρία από το 2011 κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους σχεδόν 200 άνθρωποι, αλλά προφανώς η αξία της ζωής τους δεν συγκρίνεται με τη ζωή ενός ευρωπαίου. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ούτε καν αυτό. Για τον Ολάντ, τον Ομπάμα, τον Κάμερον και τους εταίρους τους το πιο σημαντικό δεν είναι οι 120 νεκροί, αλλά το γεγονός ότι χτυπήθηκε μια περιοχή που υποτίθεται έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Ότι λίγα μέτρα έξω από το Stade de France κάποιοι τόλμησαν να χτυπήσουν εκεί που καθόταν ο Ολάντ ή έστω λίγο παρά πέρα και σε απευθείας μετάδοση ξεφτιλίζοντας την ασφάλεια της Γαλλίας. Αυτό είναι που εξοργίζει τους δυτικούς ιμπεριαλιστές και όχι ότι έχασαν τη ζωή τους 120 αθώοι πολίτες. Αυτό εξοργίζει εμάς με τον ίδιο τρόπο που εξοργιζόμαστε όταν χάνονται στα πεδία των μαχών φαντάροι που νομίζουν ότι πολεμάνε για την πατρίδα, ενώ στην πραγματικότητα πολεμάνε για τα συμφέροντα των καπιταλιστών τους.

Πριν λίγες μέρες έπεσε στην Αίγυπτο ένα ρωσικό αεροπλάνο με 240 τουρίστες από την Πετρούπολη. Η πιθανότερη  αιτία της πτώσης ήταν η τοποθέτηση βόμβας επίσης από το ISIS ή κάποιο παρακλάδι του. Εδώ η αντιμετώπιση από τα διεθνή μίντια της δύσης ήταν τελείως διαφορετική. Το θέμα δεν τους απασχόλησε και τόσο πολύ. Ίσως γιατί το χτύπημα το δέχτηκε η Ρωσία. Κανείς τους δεν ορκίστηκε εκδίκηση για τον άδικο χαμό 240 αθώων Ρώσων πολιτών. Αυτοί δεν αξίζουν όσο οι Γάλλοι; Ή μήπως δεν χτυπήθηκαν από τον ίδιο οργανισμό;

Πριν ένα μήνα στην Άγκυρα επίσης μέλη της ιδίας ισλαμοφασιστικής οργάνωσης πιθανό και με την προτροπή του καθεστώτος Ερντογάν μακέλεψαν μια ειρηνική συγκέντρωση Κούρδων και αριστερών Τούρκων αφήνοντας στον τόπο 120 νεκρούς. Όσους περίπου και στο Παρίσι.  Οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου, αλλά για πολύ λίγο. Το σοκ στην βαθιά Ευρώπη ήταν ελάχιστο. Όταν πρόκειται για Σύριους, Τούρκους, Λίβυους, ακόμα και Ρώσους, δεν τρέχει τίποτα. Αυτοί μπορεί να πεθαίνουν γιατί είναι καθυστερημένοι, ημιάγριοι κοκ. Εμείς όμως στο Παρίσι, γιατί; Τι κάναμε; Για ακόμα μια φορά η έκπληξη των ευρωπαίων όταν έστω και για λίγα λεπτά ζουν αυτό που ζει ο υπόλοιπος κόσμος σχεδόν κάθε μέρα, είναι τεράστια.

Η αριστερά της Ευρώπης συνταράσσεται επίσης και αναλόγως το ρίχνει στα τετριμμένα: “οι ιμπεριαλιστές θα αξιοποιήσουν το χτύπημα για να επιβάλουν τα σχέδια τους, και άρα το χτύπημα αυτό τους εξυπηρετεί κοκ” για να προτείνουν τα επίσης τετριμμένα “να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία” λες και έτσι θα σταματήσει η δύση να λυμαίνεται όπως κάνει τα τελευταία 200 χρόνια τον πλούτο αυτών των χωρών και ενίοτε να τους ρίχνει μερικές βόμβες αν δεν συνεργάζονται. Στην πραγματικότητα αυτό που κυριεύει τη σκέψη αυτής της αριστεράς είναι ο τρόμος σε κάθε τι που διαλύει τις προηγούμενες ισορροπίες. Αχ τι κακό που μας βρήκε πάλι. Ο μόνος στόχος της είναι η επιστροφή στην ομαλότητα, η νοσταλγία μιας διαρκούς ειρήνης που όλα θα εξαντλούνται στις σικέ  διαπραγματεύσεις μεταξύ των τάξεων για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Φοβούνται ότι τέτοια γεγονότα θα εξιτάρουν το κράτος όπως γίνεται στη Γαλλία κηρύσσοντας την παύση των δημοκρατικών ελευθεριών, ότι οι φασίστες θα κερδίσουν επιρροή πάνω στο φόβο των Γάλλων πολιτών, ότι η αριστερά θα πρέπει κάπως να αντιδράσει στην αυξανόμενη ισλαμοφοβία, αλλά πως να το κάνει όταν έχει ξεχάσει προ πολλού να δίνει πραγματικές παρά μόνο σικέ μάχες που να δικαιολογούν την ύπαρξή της στα πλαίσια μιας ανεκτικής αστικής δημοκρατίας. Αυτό είναι το πρόβλημα της αριστεράς που τα κάνει πάνω της όταν διαταράσσεται η ομαλότητα.

Κι όμως αυτή θα είναι η πραγματικότητα από δω και πέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκουμε καμία δικαιολογία στους ισλαμοφασίστες του ISIS. Ο ISIS χρηματοδοτήθηκε από τον ιμπεριαλισμό μέσω των συμμάχων του στην περιοχή (Σαουδική Αραβία) για να χτυπηθεί ο Άσαντ, η Χεσμπολάχ και το Ιράν. Αντίστοιχες οργανώσεις ενισχύθηκαν για να πέσει ο Καντάφι. Επίσης ήταν το εργαλείο για να μακελευτεί η αραβική άνοιξη και να πνιγεί μες τον αραβικό χειμώνα. Η δύση πάντα χρησιμοποιούσε το ριζοσπαστικό σουνιτισμό ενάντια στην αριστερά, στους παναραβιστές, τον μπααθισμό και το αριστερόστροφο σιιτικό ισλάμ. Δεν είναι σκοπός εδώ να κάνουμε μια σε βάθος ανάλυση των διενέξεων στη Μέση Ανατολή. Όμως την ελεεινή στάση της δύσης τα τελευταία χρόνια μόνο τυφλοί δεν μπορούν να τη δουν. Ο σχεδιασμός να χτυπηθούν τα μπααθικά καθεστώτα και να βγουν από τη μέση ηγέτες που δεν έκαναν τα χατίρια της δύσης, ήταν παντού στην ημερήσια διάταξη. Προφανώς με τον ISIS έχει χαθεί ο έλεγχος, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα του Ολάντ, του Ομπάμα, και των άλλων συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και όχι δικό μας.

Όσο ο ISIS πολέμα κατά του Άσαντ ή της Χεσμπολάχ είναι καλός. Αν ρίχνει και κανένα ρωσικό αεροπλάνο ακόμα καλύτερα. Αν είναι ένας μπάτσος της μαύρης αντίδρασης στο εσωτερικό των αραβικών λαών τσακίζοντας κάθε μαζική κίνηση κοσμικής ριζοσπαστικοποίησης, η δουλειά να γίνεται. Τώρα το μαντρόσκυλο δαγκώνει το αφεντικό του, διαπραγματευόμενο προφανώς το τομάρι του.

Η κοσμοπολίτικη δύση μπορεί να ρίξει ακόμα λίγα κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα του Παρισιού και να ετοιμαστεί για μια νέα χερσαία ίσως σταυροφορία. Τώρα που τα μαντρόσκυλα κάνουν του κεφαλιού τους, μια νέα ιμπεριαλιστική ανοιχτή επέμβαση για την “εξαγωγή δημοκρατίας” είναι στα σκαριά. Και κάθε τέτοια εκστρατεία απαιτεί από τους υπηκόους της νέας Ρώμης να βγάλουν το σκασμό και να αποδεχτούν χωρίς πολλά πολλά το κόστος σε χρήμα και σε ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε δεν το χρωστάμε στους 120 αθώους συνανθρώπους μας;

Και εμείς τους απαντάμε. Καμία ειρήνη με τα αφεντικά. Καμία εθνική ενότητα με τα γεράκια και τους στρατοκράτες ιμπεριαλιστές. Κάτω η ισλαμοφοβία και κάθε σχέδιο που περιορίζει τις διαδρομές των προσφύγων προς την Ευρώπη στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Λιτότητα, ανεργία, μιλιταρισμός-στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός. Τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους.

12 responses to “Απύθμενη υποκρισία για το μακελειό στο Παρίσι

 1. Παράθεμα: ΑΠΥΘΜΕΝΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

 2. Η Μποροτμπά για το χτύπημα στο Παρίσι

  Μήνυμα της Μποροτμπά στο λαό της δυτικής Ουκρανίας

  «Η συμπόνια για τα θύματα των δολοφονιών, η αλληλεγγύη με τα θύματα της τρομοκρατίας είναι πάντα σημαντική. Αλλά μην ξεχνάτε ότι η χώρα σας έχει υποστηρίξει έναν πόλεμο ο οποίος κρατάει δυο χρόνια και έχει σκοτώσει χιλιάδες συμπολίτες σας. Και αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κάτω από αδιάφορη σιωπή ή μαχητικές απαιτήσεις για πόλεμο μέχρις τέλους δεν είναι κατώτεροι από τους Γάλλους νεκρούς στο Παρίσι. Το ίδιο ισχύει και για όσους σκοτώθηκαν από τις γαλλικές βόμβες στη Λιβύη, όπου το Μέγαρο των Ηλυσίων βοήθησε ισλαμιστές να καταστρέψουν ένα κοσμικό καθεστώς και να ρημάξουν τη χώρα.
  Η αξία των ανθρώπινων ζωών είναι ίση, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ο κάθε άνθρωπος ζει, ανεξάρτητα από το αν διαβάζει το Κοράνι ή κάποιο φιλελεύθερο περιοδικό. Η συμπόνια προς τα θύματα της τρομοκρατίας δε μπορεί να είναι μονόπλευρη – αν αγνοείς το θάνατο και τη δυστυχία γύρω σου, πώς να πιστέψει κανείς στα σοβαρά ότι συμπάσχεις ειλικρινά με εκείνους που υπέφεραν από την τρομοκρατία σε μια άλλη χώρα;
  Έτσι, πριν πάτε να μπείτε σε κανέναν όχλο σήμερα, πρώτα προσπαθήστε να θυμηθείτε – φέρατε λουλούδια μετά την πυρκαγιά στην Οδησσό και το βομβαρδισμό των πόλεων του Ντονμπάς;»

  Οι σύντροφοι της Μποροτμπά είχαν καλούς λόγους για να κάνουν αυτό το σχόλιο. Λίγες ώρες νωρίτερα και αφού είχε αποθέσει λουλούδια στη γαλλική πρεσβεία στο Κίεβο, ο Ποροσένκο έπιανε στο στόμα του τη Γαλλική Επανάσταση και το τρίπτυχό της – παραλείποντας βεβαίως να αναφέρει τι μοίρα είχε επιφυλάξει η Επανάσταση σε τυράννους σαν και του λόγου του. Στη συνέχεια δήλωνε: «Θέλω να διαβεβαιώσω και να επιβεβαιώσω ότι η Ουκρανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στην πάλη ενάντια στην παγκόσμια τρομοκρατία». Δυο μέρες πριν, ο ουκρανικός στρατός είχε κάνει το καθήκον του στην «πάλη ενάντια στην τρομοκρατία» – βομβαρδίζοντας ένα σχολείο στη Γκορλόβκα.

  Μου αρέσει!

 3. Δεν έχετε βαρεθεί να μιλάτε για την υποκρισία της Δύσης;
  Σε αυτά μπορεί να συμφωνήσει και ο καθένας και δεν χρειάζεται να είναι καν αριστερός ή πολιτικοποιημένος! Ακόμα και ΜΚΟ τα λένα αυτά!
  Το άρθρο κλείνει και με την σουπερ επαναστατική προτροπή «Κάτω η ισλαμοφοβία και κάθε σχέδιο που περιορίζει τις διαδρομές των προσφύγων προς την Ευρώπη στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.»
  Πωωωωωω
  του κάνατε τη μούρη κιμά του ιμπεριαλισμού.
  Μα εδώ ήρθαμε να διαβάσουμε την πλέον υπερσεκταριστική αριστερή άποψη της πλέον αμόλυντης γκρούπας και εσείς τι μας λέτε; Αυτό που είπε μέχρι και η Μέρκελ και ο Γιούνκερ, έλεος ρε παιδιά !!!!
  Άσε που δεν είναι και η λύση από μόνη της, είναι σα να λες εντάξει ας φύγουν όλοι από τη Συρία όλα τα εκατομύρρια να μην μείνει κανείς εκεί για να την πάρει το ΙΣΙΣ!
  Ας έρθουν εδώ στην καπιταλιστική δύση να δουλεύουνε για τα ευρωπαϊκά αφεντικά για ένα παξιμάδι.
  Άλλη ερώτηση: πρόκειται για παραλήρημα ή λάθος του αρθρογράφου;
  Πως γίνεται μέσα στο ίδιο κείμενο να γράφει:
  Πως το ISIS είναι υπεύθυνο για την πτώση αεροπλάνου με ρώσους τουρίστες, για 200 σύριους νεκρούς την ημέρα και !!!! του μακελειού στην Άγκυρα με νεκρούς Κούρδους και αριστερούς Τούρκους !!!
  και μετά να σφυρίζει αλά ΚΚΕ ενώ υποτίθεται το κριτικάρει :
  «Προφανώς με τον ISIS έχει χαθεί ο έλεγχος, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα του Ολάντ, του Ομπάμα, και των άλλων συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και όχι δικό μας.»
  Παιδιά αποφασίστε είτε είναι πρόβλημα «σας» ή όχι, γιατί οι Κούρδοι ως γνωστον είναι και οι αγαπημένοι των ελληνικών πορειών.
  Οπότε χθες Άγκυρα, αύριο που ξέρεις…;
  Για μερικούς πάντως είναι πρόβλημα , η Άγκυρα, οι ρώσοι πολίτες, οι πολίτες της Γαλλίας, οι Κούρδοι οι μη-σουνίτες της Συρίας και πάει λέγοντας.
  Και εφόσον είναι πρόβλημα κάτι πρέπει να γίνει γιατί είτε το πήρε χαμπάρι ο Ολάντ ή όχι, υπάρχει ένας πόλεμος και υπάρχουν κάποιες πλευρές.
  Αποφασίστε με ποιούς είστε να ξέρουμε τι διαβάζουμε, τα λόγια του αέρα για τις παγκόσμιες επανάστασεις δεν αρκούν τώρα.
  Με τους χουντικούς καραβανάδες και το στρατό του Ασάντ;
  Με τους Κούρδους της Τουρκίας YPG δηλαδή PKK
  Με τους Κούρδους του Ιράκ Peshmerga
  Με τον Ελευθερο Συριακό Στρατό
  Με το ΙΣΙΣ
  Με την Αλ Νουσρα
  Με τη Χεζμπολάχ
  Οι Κούρδοι και της Τουρκίας και του Ιράκ συνεργάζονται με τους ιμπεριαλιστές σύμφωνα με δήλωση τους καθώς
  α.παίρνουν βοήθεια από αυτούς (ασχέτως αν δεν αρέσει στην Τουρκία) β. δίνουν τις συντεταγμένες για το που να βαρέσουν τα αεροπλάνα. Αυτά τα λένε οι ίδιοι και περηφανεύονται πως αυτοί είναι στο μέτωπο και αυτοί ξέρουν που να δώσουν στίγμα. Μάλιστα έχουν αντιμαχία μεταξύ τους ποιά δύναμη είναι πιο αποτελεσματική.
  Εσείς το κάτω οι ιμπεριαλιστές πως το εννοείτε; Γιατί οι Κούρδοι δεν έχουν αεροπλάνα, εκτός άμα έχει η Κόκκινη Ορχήστρα κανένα ή θα στείλει κανέναν στο μέτωπο να τους τραβήξει το αυτί να μην δίνουν πληροφορίες στους ιμπεριαλιστές.
  Κακώς δίνει το YPG δηλαδή PKK που είναι στα 3 χλμ. από το ΙΣΙΣ τις συντεταγμένες σε αμερικάνικα αεροπλάνα να βομβαρδίσουν; Κακώς παίρνει την όποια βοήθεια;
  Από τους παραπάνω οι μοναδικοί που έχουν πιθανότητα είναι οι καραβανάδες του Ασάντ αφού επί 30 χρόνια έχουν βύσματα και διασυνδέσεις και τρέφουν πολύ κόσμο με τη διαφθορά τους και άρα μπορούν να τραβήξουν κάποιον κόσμο να πάει να πολεμήσει στο στρατό. Αν βάλεις και τους Κούρδους που απλά θέλουν να κάνουν κουμάντο στην περιοχή τους και χεστήκανε από που (ΗΠΑ , Ρωσία όπου νάναι) παίρνουν όπλα.
  Οι άλλες μετριοπαθείς ισλαμικές οργανώσεις είναι από ό,τι φαίνεται τρίχες κατσαρές και αν βρίσκει πόρους η ΙΣΙΣ τότε τους πληρώνει να έρθει στο πλευρό τους, με το που τελειώνει ο πόλεμος τότε φυσικά θα ξαναφυτρώσουν μετριοπαθείς οργανώσεις…
  Οπότε βομβαρδίζουν από πάνω η Ρωσία ,οι ΗΠΑ και η Γαλλία (όπως και γίνεται τώρα) και σταδιακά προωθούναι οι δυνάμεις από κάτω και μοιράζουν τη λεία αναλόγως.
  Μέχρι στιγμής το πράγμα δεν πάει και πολύ καλά , η Ρακα που είναι * ή ήταν) μια πόλη 250.000 έχει βομβαρδιστεί από τους πάντες :

  Αμ το άλλο; Άκουσον άκουσον ο Ολάντ ή ο οποισδήποτε ηγέτης ενός κράτους ενοχλήθηκε επειδή 7/8 μαλάκες πήραν τα καλάσνικοφ και τις βόμβες και βαράγανε στην κυριολεξία όποιον βλέπανε μπροστά τους και φάγανε 120 μέσα στην πρωτεύουσα του κράτους !
  Και είχαν το θράσος οι αλήτες να κάνουν και συλλήψεις και να ενοχληθούν ! Ρε τους Βοναπάρτηδες !
  Ρε τους αληταράδες !
  Και έστησε και σκηνικό πολέμου εσωτερικού και εξωτερικού !
  Ε δεν έχει ξαναγίνει !
  Για ψύλλου πήδημα… αν είναι δυνατόν
  Ενώ ας πούμε αν ήταν μπολσεβίκικη η κυβέρνηση ο καθένας θα είχε το δικαίωμα να θερίζει μέσα στην πρωτεύουσα του κράτους.
  Δεν έχει νόημα ούτως ή άλλως, αν δεν γινόταν η επίθεση και πιάνοταν ένας θα ήταν κακοί αν τώρα που δεν πιαστήκαν και φάγανε 120 απλά ξεφτίλισανε (γιατί το υπογραμμίζει; χάρηκε ο αρθρογράφος;) την ασφάλεια του Ολάντ.
  win – win στο αντιμπεριαλιστικό σκεπτικό/κασέτα.
  Δεν το συζητάμε, ο Λένιν και ο Τρότσκι έτσι κάνανε. Το 1919 το Σεπτέμβρη όταν τα ‘συντρόφια’ οι αναρχικοί βάλανε βόμβα στα κεντρικά γραφεία του Μπολσεβίκικου κόμματος στη Μόσχα, η κυβέρνηση όπως κάθε κυβέρνηση του κόσμου κάθισε αμέσως να συζητήσει τα βαθύτερα αίτια έγραψε το ‘Αριστερισμος, παιδική αρρώστεια του κομμουνισμού’ και μετά έκανε ερωτησούλες σε τυχόν υπόπτους στα ‘Εξάρχεια’ της Μόσχας. Μετά ακολούθησαν οι γνωστές προκηρύξεις καταγγελίας αστυνομικής αυθαιρεσίας στις φυλλάδες , κουβεντούλα στο μπαράκι των εξαρχείων μετά γυναικείας συντροφιάς, λίγο δακρυγόνο, σουβλάκακι, το επόμενο πρωι στο Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου ή στο σωματείο των δασκάλων και πάει λέγοντας.
  Και φυσικά δεν ήταν μόνοι οι τσογλανο αναρχικοί (‘σύντροφοι’ για μερικούς) , αλλά και οι αριστεροί εσέροι και μετά το 1921 και πάει λέγοντας.
  Μιλάμε τώρα για αναρχικούς και αυτοπροσδιορισμένους σοσιαλιστές όχι για εξτρεμιστές σκοταδιστές ισλαμιστές.
  Όποιος ξέρει την ιστορία και έχει έστω μια ιδέα ή πεποίθηση πως θα υπάρξει κυβέρνηση κάπου κάποτε , ξέρει τι έκανε η τότε κυβέρνηση.
  Ένα τελευταίο ,
  συμφωνώ πως πολλοί δυτικοί πολίτες χαλάστηκαν που στις τηλεοράσεις δεν παίζει τη σαπουνόπερα και το σήριαλ για να ξεχνιούνται αλλά πτώματα σε μια πόλη που είναι πολύ οικεία σε αυτές που ζούν οι ίδιοι από άποψη πολιτική, πολιτιστικής κλπ.
  Μήπως όμως και εσείς χαλαστήκατε που το μακελείο χάλασε την αντιμπεριαλιστική σας κασέτα; Που τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα και χρειάζεται μια real politik με τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις της Συρίας και όχι με τις φαντασιακές του μεσσιανισμού της παγκόσμιας επανάστασης ; Πως δεν αρκεί το κάτω ο ιμπεριαλισμός γιατί και οι άλλοι αυτό λένε;

  Μου αρέσει!

 4. Φίλε, μια αρχική παράκληση: αν είναι να κουβεντιάζουμε, μη μας αναγκάζεις κάθε φορά να ψάχνουμε με το κυάλι να ξεχωρίσουμε ένα-δυο σοβαρά στοιχεία κριτικής σε έναν ωκεανό λαθροχειριών.

  Μου αρέσει!

 5. «Δεν έχετε βαρεθεί να μιλάτε για την υποκρισία της Δύσης ;»
  Όχι. Εκτός και αν θεωρείς πως η κατανόηση αυτή έχει γίνει πλατιά κτήμα του κόσμου σε αυτή τη χώρα (και όχι μόνο) και δεν υπάρχει κόσμος που έχει καταπιεί την παραμύθα περί «σύγκρουσης πολιτισμών», «δημοκρατίας&πολιτισμού εναντίον βαρβαρότητας» κλπ.

  Ώστε το «Κάτω η ισλαμοφοβία και κάθε σχέδιο που περιορίζει τις διαδρομές των προσφύγων προς την Ευρώπη στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας» το είπε η Μέρκελ και ο Γιούνκερ. Τι να απαντήσει κανείς σε αυτό.

  «Άσε που δεν είναι και η λύση από μόνη της , είναι σα να λες εντάξει ας φύγουν όλοι από τη Συρία όλα τα εκατομύρρια να μην μείνει κανείς εκεί για να την πάρει το ΙΣΙΣ ! Ας έρθουν εδώ στην καπιταλιστική δύση να δουλεύουνε για τα ευρωπαϊκά αφεντικά για ένα παξιμάδι.»
  Και τι πρέπει δηλαδή να πει ένας συνειδητός προλετάριος της Δύσης για τις χιλιάδες των (πιο καταπιεσμένων από τους καταπιεσμένους) απόκληρων μέσα στο κλίμα άκρατου ρατσισμού και ισλαμοφοβίας που πάει να αναπτυχθεί; Να κλείσουν τα σύνορα τώρα και να πάνε όλοι οι πρόσφυγες πίσω στη Συρία να πολεμήσουν; Μήπως πρέπει να αναλάβουμε και δράση για να τους διώξουμε ώστε να μην πέσουν τα μεροκάματα των Ευρωπαίων εργατών; Αντιλαμβάνεσαι τι γράφεις;

  «Πως γίνεται μέσα στο ίδιο κείμενο να γράφει […] «Προφανώς με τον ISIS έχει χαθεί ο έλεγχος, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα του Ολάντ, του Ομπάμα, και των άλλων συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και όχι δικό μας.»»
  Το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση είναι ότι οι ιμπεριαλιστές έχουν χάσει μερικώς τον έλεγχο του δημιουργήματός τους. Ναι, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα, είναι δικό τους. Δεν ξεκίνησε το ISIS να επιτίθεται στους Κούρδους ή να είναι αντιδραστικό αφού χάθηκε ο έλεγχος και μετά.

  Σε ό,τι αφορά το με ποιους είμαστε, όπως επίσης και τα κριτήρια βάσει των οποίων τοποθετούμαστε. Είμαστε με την ήττα του ιμπεριαλισμού μας. Με τη στρατιωτική νίκη της συριακής κυβέρνησης, της Χεζμπολλά και των ΚΚ των χωρών αυτών που έχουν πάρει θέση ενάντια στην «αντιπολίτευση» και το ISIS. Με την αυτοδιάθεση των Κούρδων. Αν υπήρχαν επαναστάτες στη Συρία θα έπρεπε να εφαρμόσουν τα γνωστά περί Διαρκούς Επανάστασης στο βαθμό που είχαν τις δυνάμεις.

  Περί Κούρδων τώρα. Οι Κούρδοι σε κάθε περίπτωση έχουν την υποστήριξή μας ως καταπιεσμένο έθνος. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε τακτική συμμαχία που θα μπορούσαν να κάνουν για να πετύχουν το να αποκτήσουν κράτος θα ήταν αποδεκτή. Το πρόβλημα είναι πως αυτοί δεν έχουν κάνει απλώς μια τακτική συμμαχία. Αυτό έχει βαθύτερα αίτια, καθ’ ότι ο Οτσαλάν το έχει ρίξει στην αυτονομία και νομίζει ότι θα φτιάξει αυτοδιαχειριζόμενα καντόνια τύπου ΒΙΟΜΕ, εξαφανίζοντας από την οπτική του τον ιμπεριαλισμό. Αλλά το να μη βλέπεις κάτι δεν πάει να πει και πως δεν υπάρχει – και αν ο ιμπεριαλισμός μας τους στηρίζει με το ένα χέρι σήμερα, αύριο θα πάει να τους στραγγαλίσει και με τα δυο του χέρια.

  Τα περί βοναπάρτηδων και συλλήψεων από το γαλλικό κράτος μαζί με τις χαζομαρίτσες με τη μπολσεβίκικη κυβέρνηση δε χρήζουν απάντησης. Αν δεν καταλαβαίνεις το πώς ο ιμπεριαλισμός σύσσωμος αξιοποιεί την επίθεση για να επιβάλει την ατζέντα του με λαϊκή νομιμοποίηση (ή τουλάχιστον ανοχή), αν δε βλέπεις την ανάγκη να εναντιωθεί κανείς σε αυτό το σκηνικό, ε τότε να πάρεις ένα ρεσό και να πας στον πύργο του Άιφελ των Φιλιατρών να θρηνήσεις. Όλοι μαζί στην εθνική ενότητα ενάντια στην τρομοκρατία…

  Για το ξεφτίλισμα της ασφάλειας του Ολλάντ: ναι, έχει νόημα να σημειωθεί και να υπογραμμιστεί. Ξανά και ξανά, μέχρι να πάρει πρέφα και ο δυτικός προλετάριος (ή κατ’ αρχήν οι συνειδητές δυνάμεις που διακηρύσσουν πως είναι ενάντια στον καπιταλισμό) τι πάει να πει «ασφάλεια» στη Γαλλία και τι πάει να πει «ασφάλεια» στο Μαλί, τη Συρία κοκ. Μέχρι να καταλάβει ότι υπάρχει λόγος που η Γαλλία έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ $43,000 και το Μαλί $700. Μέχρι να καταλάβει ότι η δική του ευημερία, δημοκρατία, ασφάλεια και τα άλλα φανταχτερά στολίδια με τα οποία η αστική του τάξη αγοράζει τη συναίνεσή του βασίζονται στη φτώχεια, τις δικτατορίες και τις μπόμπες στα κεφάλια των λαών των καταπιεσμένων χωρών που δεν έχουν το προνόμιο καμιάς ασφάλειας. Γιατί μέχρι να το πάρει πρέφα αυτό, ακόμα και επαναστάτης να δηλώνει, θα είναι δεμένος με την αστική του τάξη και θα κάνει το λομπίστα της εργατικής αριστοκρατίας της χώρας του, η οποία μένει ευχαριστημένη όταν νέμεται ένας μέρος (έστω μικρό) από τα λάφυρα της ιμπεριαλιστικής ληστείας. «Προλεταριάτο που ανέχεται έστω και την παραμικρή βία σε άλλα έθνη από το ‘δικό του’ έθνος δε μπορεί να είναι σοσιαλιστικό προλεταριάτο» έγραφε ο Λένιν στο Σοσιαλισμός και Πόλεμος. Πάλιωσε κι αυτό, ξεπεράστηκε;

  Και έχει νόημα να υπογραμμίζεται και για έναν ακόμα λόγο: για να χτυπήσει τη λογική ότι «όλα είναι στημένα από πανίσχυρα σκοτεινά κέντρα εξουσίας που ελέγχουν τα πάντα και άρα τι να κάνεις…», που οδηγεί στην απόγνωση.

  «Μήπως όμως και εσείς χαλαστήκατε που το μακελείο χάλασε την αντιμπεριαλιστική σας κασέτα ; Που τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα και χρειάζεται μια real politik με τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις της Συρίας και όχι με τις φαντασιακές του μεσσιανισμού της παγκόσμιας επανάστασης ; Πως δεν αρκεί το κάτω ο ιμπεριαλισμός γιατί και οι άλλοι αυτό λένε ;»
  Δε στέκομαι στα περί «φαντασιακών του μεσσιανισμού της παγκόσμιας επανάστασης», μολονότι απορώ ειλικρινά πού το βρήκες αυτό γραμμένο από εμάς. Σε προειδοποιώ όμως πως για άλλη μια φορά βρίσκεσαι σε ιδιαίτερα ολισθηρό έδαφος και πρέπει να προσέξεις το κενό μεταξύ «εφηβικού αντιιμπεριαλισμού» και σοσιαλσοβινισμού (επικαιροποιημένου τέλος πάντων). Τι προσπαθείς να μισοπείς αλλά δε λες καθαρά; Μήπως ο γαλλικός ιμπεριαλισμός βομβαρδίζει τώρα προοδευτικά; Μήπως μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι άλλαξαν οι γεωπολιτικοί στόχοι της Δύσης στην περιοχή (αντικατάσταση Άσσαντ με δικό τους άνθρωπο / μετατροπή Συρίας σε προτεκτοράτο, είτε ολόκληρης είτε τριχοτομημένης / επικαιροποίηση κυριαρχίας τους στην περιοχή με σοβαρή ήττα για Χεζμπολλά, Ιράν, Ρωσία / Ιράν, Ρωσία, Κίνα στο βάθος);

  Και κάτι ακόμα γιατί έχουμε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια εδώ πέρα. Αν καταλαβαίνω σωστά, λέγοντας πως το χτύπημα στο Παρίσι «χαλάει την αντιιμπεριαλιστική μας κασέτα» εννοείς πως το ISIS είναι ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αυτό δεν ισχύει καθόλου. Ρίξε μια ματιά σε ποιους επιτίθεται στην περιοχή και θα το καταλάβεις. Αλήθεια, επίσης, το ISIS δεν υποτίθεται ότι το βομβαρδίζουν οι δυτικοί όλον αυτόν τον καιρό; Πώς έγινε και ανακάλυψαν τώρα τη Ράκκα; Τα πετρέλαιά του το ISIS πού τα πουλάει όλον αυτό τον καιρό; Δεν το ξέρει ο αντι-ISIS συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ; Πώς εξηγείται ότι ο αντι-ISIS συνασπισμός έριξε στο ISIS (ή την έρημο) όλο τον Οκτώβρη όσες βόμβες έριξε η Ρωσία σε μια μέρα στις 30 Οκτώβρη; Πώς γίνεται σε όλο το διάστημα που «πολεμάει» το ISIS να έχει ρίξει το 1/3 των βομβών που έχουν ρίξει οι Σαούδ στην Υεμένη σε εφτά μήνες;

  Σε έναν αντιδραστικό πόλεμο, το να επιδιώκεις την ήττα της αστικής σου τάξης είναι αξίωμα, έλεγε ένας παλιός επαναστάτης. Αυτό δεν είναι ούτε κασέτα ούτε κρυφτούλι πίσω από ένα τσιτάτο. Είναι η ουσία της εξωτερικής πολιτικής του προλεταριάτου των ιμπεριαλιστικών χωρών. Όταν ο ιμπεριαλισμός σου κάνει πόλεμο, οφείλεις να πολεμήσεις κι εσύ – απέναντί του. Ας μάθει πρώτα αυτό ο συνειδητός κόσμος της από δω πλευράς, και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε.

  Μέχρι τότε, είσαι καλεσμένος στον ανοιχτό κύκλο συζητήσεων που διοργανώνουμε. Στη δεύτερη συζήτηση θα πιάσουμε αναλυτικά το συριακό.
  https://avantgarde2009.wordpress.com/2015/11/17/ked-avantgarde-kyklos-syzhthseon/

  Μου αρέσει!

 6. ειμαι λιγο μακρυα ,

  σε κάποια που γράφεις έχεις δικιο αν και τα γράφεις λίγο εφηβικά με επίκληση στο συναίσθημα σε άλλα είναι είναι σα να γραφεις από το γραφείο σου και τη θεωρία σου χωρις να καταλαβεις πόσο πρακτικά σκέφτονται οι Κούρδοι.

  Πιο εκτενής απάντηση άλλη μέρα.

  Μου αρέσει!

 7. Μιλώντας για υποκρισία, να μην ξεχνάμε και τον χριστιανοφασιστα Μπρέιβικ με τους 70 νεκρούς. Δε θυμάμαι εκεί να φόραγαν οι φεισμπουκαδες νορβηγικές σημαίες. Αν και την ίδια σημαία θα φοραγε κι ο Μπρέιβικ ..

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s