Υεμένη: τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα συνεχίζονται – Νίκη στα όπλα των Χούτι!

rtr4uxrw

Π. Παπ. για το avantgarde

Ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων συνέχεια – “You are either with us or against us” σε σαουδική βερσιόν

Πριν από μερικές βδομάδες, οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους εξευτελίζονταν από μια χούφτα Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν μια πόλη 300,000 κατοίκων με αιφνιδιαστική έφοδο. Λίγες μέρες αργότερα, οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές βομβάρδιζαν εσκεμμένα ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην ίδια πόλη, δολοφονώντας 30 ανθρώπους. Τότε η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δήλωνε μεταξύ άλλων: «Αν δεν περιφρουρήσουμε τον ιατρικό μας χώρο για να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας, είναι αδύνατο να δουλέψουμε σε άλλα περιβάλλοντα όπως αυτό της Συρίας, του νοτίου Σουδάν, της Υεμένης».

Η δήλωσή της αυτή δείχνει ότι η πρόεδρος καταλάβαινε πολύ καλά το μήνυμα που οι έστελναν οι μαφιόζοι του πλανήτη μέσω του βομβαρδισμού του νοσοκομείου: Ή είστε μαζί μας ή εναντίον μας (που έλεγε ο Μπους). Και αν παρέχετε ιατρική φροντίδα σε όσους δεν είναι μαζί μας, τότε δεν είστε ούτε εσείς μαζί μας και θα θεωρείστε είτε νόμιμοι στόχοι είτε παράπλευρες απώλειες.

Τη νύχτα μεταξύ Δευτέρας – Τρίτης ο φόβος της προέδρου επιβεβαιώθηκε. Οι Σαούδ, βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και σημαντικός βραχίονας στις επιχειρήσεις εξαγωγής δημοκρατίας και ελευθερίας (που ως γνωστόν ευδοκιμούν στη Σαουδική Αραβία) στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. Όταν το συμβάν έγινε γνωστό, οι σαουδικοί αξιωματούχοι άρχισαν τα παραμύθια ότι δεν ξέρουν τίποτα και δεν το έκαναν αυτοί. Στη συνέχεια παραδέχθηκαν την πράξη τους, μίλησαν για «λάθος» και έριξαν το φταίξιμο στους… Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Θυμίζουμε πως η Υεμένη βομβαρδίζεται από τον περασμένο Μάρτη (εδώ και 7 μήνες) από μια συμμαχία χωρών του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ. Τα εγκλήματα πολέμου της συμμαχίας αυτής δεν περιορίζονται φυσικά στο βομβαρδισμό του νοσοκομείου. Στις 28 Σεπτέμβρη, στόχο των αεροπορικών της επιδρομών είχε αποτελέσει μια γαμήλια τελετή, στην οποία είχαν σκοτωθεί 131 άτομα, μεταξύ των οποίων 80 γυναίκες, με ένα στέλεχος της έκπτωτης κυβέρνησης Χάντι να κάνει λόγο για «λάθος». Την προηγούμενη μέρα, στις 27, μια επίθεση με ελικόπτερα εναντίον κατοικημένης περιοχής άφηνε πίσω της 28 δολοφονημένους και 17 τραυματίες αμάχους. Στις 20 Σεπτέμβρη οι Σαούδ βομβάρδιζαν μια αγορά στην πρωτεύουσα Σαναά, σκοτώνοντας 69 αμάχους και καταστρέφοντας τμήματα της ιστορικής παλιάς πόλης (πολυώροφα κτήρια κατασκευασμένα πριν από τον ενδέκατο αιώνα που είναι στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO).

Οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών είναι σύνηθες φαινόμενο στην Υεμένη. Αγορές, τζαμιά, σχολεία, νοσοκομεία έχουν γίνει στόχοι των σαουδικών βομβαρδιστικών. Αναφέρουμε λίγα ακόμα περιστατικά (πηγή):

30 Αυγούστου: τουλάχιστον 36 εργάτες νεκροί από βομβαρδισμό εργοστασίου εμφιάλωσης.

18 Αυγούστου: βομβαρδισμός λιμανιού Χοντέιντα (βασικού κόμβου για την παραλαβή και μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας), καταστροφή τεσσάρων γεράνων και αρκετών αποθηκών.

24 Ιούλη: 63 νεκροί και 50 τραυματίες σε βομβαρδισμό κοιτώνων εργατών ηλεκτρικού εργοστασίου. Η Διεθνής Αμνηστία επισκέφτηκε το μέρος μετά το βομβαρδισμό και δε βρήκε καμιά ένδειξη ότι είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

6 Ιούλη: 45 νεκροί, 50 τραυματίες από βομβαρδισμό αγοράς στην πόλη Φαγιούς.

Η ανθρωπιστική καταστροφή που έχει επέλθει περιγράφεται μάλλον με τον καλύτερο τρόπο από τον Peter Maurer, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που λέει πως «η Υεμένη μετά από πέντε μήνες (σ.σ. στρατιωτικής επέμβασης) μοιάζει με τη Συρία μετά από πέντε χρόνια». Ο ναυτικός αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στην Υεμένη συμπληρώνει το ιμπεριαλιστικό αυτό έγκλημα. Θυμίζουμε το μπλοκάρισμα του ιρανικού πλοίου Iran Shahed το καλοκαίρι, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια υπό την αιγίδα της Ερυθρής Ημισελήνου, στο οποίο επενέβαιναν και αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος από δυτικές χώρες. Μιλάμε για μια χώρα που εισάγει το 80% του φαγητού που χρειάζεται από τη θάλασσα. Ο αποκλεισμός έχει ως αποτέλεσμα έναν εκτεταμένο λιμό με το 78% του πληθυσμού να χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να μην έχει καν νερό να πιεί και μισό εκατομμύριο παιδιά να κινδυνεύουν από τον υποσιτισμό. 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι από την Υεμένη έχουν ήδη πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Κύριος υπεύθυνος είναι ο ιμπεριαλισμός

Τη μέρα που οι βόμβες έπεφταν στη γαμήλια τελετή, ο Ομπάμα μιλούσε στον ΟΗΕ για το πόσο καλά προστατεύει η κυβέρνησή του τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πόσο πετυχημένα περιφρουρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο. Η ίδια κυβέρνηση είναι που θεωρεί τη Σαουδική Αραβία ως καλό της σύμμαχο, και ο ίδιος Ομπάμα είναι που αποκαλεί το βασιλιά της «προσωπικό του φίλο». Τα «επιτεύγματα» του σκοταδιστή φίλου του Ομπάμα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι γνωστά (πχ πάνω από 130 εκτελέσεις από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα) και δε θα επεκταθούμε, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη χώρα του να επιλεχθεί πρόσφατα για να ηγηθεί του συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ να καλωσορίζουν την εξέλιξη. Τι να πει κανείς. Τουλάχιστον σπάνε οι αυταπάτες για το ρόλο του ΟΗΕ και εμφανίζεται σαν αυτό που πραγματικά είναι, ένα πατσιφιστικό δηλαδή παράρτημα των οπλισμένων μέχρι τα δόντια ιμπεριαλιστών για να το παίζουν φιλειρηνιστές και δημοκράτες.

Δεκάδες Αμερικάνοι στρατιωτικοί σύμβουλοι συμμετέχουν σε ένα κοινό στρατιωτικό κέντρο διοίκησης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, και παρέχουν πληροφορίες και στόχους για τα βομβαρδιστικά των Σαούδ. Ο αμερικάνικος στρατός παρέχει εναέριο ανεφοδιασμό με καύσιμα στα σαουδικά βομβαρδιστικά, ενώ το ναυτικό τους συμβάλλει ενεργά στο ναυτικό αποκλεισμό. Τα όπλα που χρησιμοποιεί ο σαουδικός στρατός είναι φτιαγμένα στις ΗΠΑ: το 2010 η αμερικάνικη κυβέρνηση είχε κλείσει συμφωνία 20 δις δολλαρίων για πώληση όπλων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων κλπ στη Σαουδική Αραβία. Μεταξύ των όπλων αυτών συμπεριλαμβάνονται και βόμβες διασποράς, παγκοσμίως απαγορευμένες. Πρόσφατα έκλεισαν μια συνοδευτική συμφωνία ύψους ενός δις (οι Σαούδ αγόρασαν πυραύλους, γιατί τους τελείωναν μετά από τις επιχειρήσεις τους στην Υεμένη).

Να σημειωθεί εδώ πως στην Υεμένη οι ιμπεριαλιστές έχουν πραγματοποιήσει περίπου 25,000 βομβαρδισμούς μέσα στους τελευταίους 7 μήνες. Στο αρκετά μεγαλύτερο διάστημα που βομβαρδίζουν τη Συρία διεξάγοντας τον υποτιθέμενο πόλεμό τους ενάντια στο ISIS και την τρομοκρατία έχουν πραγματοποιήσει 7,000 βομβαρδισμούς. Επίσης, οι μόνες περιοχές στην Υεμένη που δε βομβαρδίζονται βρίσκονται στα ανατολικά της χώρας – και υπό τον έλεγχο της αλ-Κάιντα. Εδώ μπορεί να διαβάσει κανείς για τη συμμαχία του συνασπισμού των σαούδ και σία με την αλ-Κάιντα της Υεμένης από μια πολύ καθώσπρέπει πηγή, το ίδιο το Wall Street Journal. Το ότι το ISIS επιλέγει να στοχεύει τους Χούτι δίνει επίσης μια καλή ένδειξη για το ποιοι είναι οι σύμμαχοι των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και ποια τα πραγματικά μέτωπα. Αυτός είναι ο «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία» που λένε ότι διεξάγουν οι ιμπεριαλιστές.

Νίκη στα όπλα των Χούτι

Με μια ματιά στο χάρτη μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει τη γεωπολιτική σημασία της Υεμένης, που αποτελεί τη μία από τις  δύο πύλες της Ερυθράς Θάλασσας και σημαντικότατο κόμβο στη μεταφορά πετρελαίου. Από εκεί μπορεί και να καταλάβει τη φύση της σύγκρουσης. Επαναλαμβάνουμε πως ο πόλεμος που διεξάγει η συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία με τις ευλογίες των ΗΠΑ έχει ως στόχο την παλινόρθωση του προηγούμενου φιλοϊμπεριαλιστικού καθεστώτος του Χάντι, που ανατράπηκε από τους Χούτι. Από τη μεριά των Σαούδ και των ΗΠΑ πρόκειται για έναν άδικο και αντιδραστικό πόλεμο με μόνο στόχο τη συντριβή κάθε αμφισβήτησης της ηγεμονίας του ιμπεριαλισμού στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και του πλανήτη συνολικά. Οι Χούτι είναι μια σιιτική ισλαμική οργάνωση που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Χεζμπολλά και το Ιράν, ενώ στηρίζει και την Παλαιστινιακή αντίσταση. Ο πόλεμος που διεξάγουν οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους από τη στιγμή που μπούκαραν οι Σαούδ είναι ένας  δίκαιος πόλεμος. Ευχόμαστε τη στρατιωτική νίκη τους σε όλα τα μέτωπα του πολέμου.

Η αντίσταση με κορμό τούς Χούτι πολεμάει ενάντια σε συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει πολλά σημαντικά πλήγματα στον εχθρό – ενδεικτικά αναφέρουμε τη βύθιση τριών πολεμικών πλοίων στον κόλπο του Άντεν και την καταστροφή μιας αεροπορικής βάσης των Σαούδ (μαζί με 17 F-16 και 9 Απάτσι). Οι Χούτι κάνουν το καθήκον τους. Να δούμε πότε θα κάνει επιτέλους και το δυτικό προλεταριάτο το δικό του καθήκον – μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κάνει και πολλά πράγματα ενάντια πχ στην επέμβαση στην Υεμένη ή το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στο Αφγανιστάν. Φαίνεται πως πέφτουν μακριά αυτά τα μέρη. Στην Υεμένη μπλέκεται και το Ιράν υποστηρίζοντας ώς ένα βαθμό τούς Χούτι, οπότε «μπερδεύει το πράγμα», κάτσε μη μας κατηγορήσει και κανείς ότι «διαλέγουμε ιμπεριαλιστή». Άσε που αυτοί που αντιστέκονται στις χώρες αυτές δεν είναι ακριβώς της αρεσκείας μας. Αλλά εσωτερική και εξωτερική πολιτική είναι όψεις του ίδιου νομίσματος – και οι προλετάριοι που τους έλαχε να γεννηθούν στην ιμπεριαλιστική Δύση δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουν να αντιπαλέψουν στα σοβαρά τον καπιταλισμό αν δεν παλέψουν πρώτα και κύρια ενάντια στη δράση του «δικού τους» ιμπεριαλισμού στο εξωτερικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s