Η τούρκικη κυβέρνηση γνώριζε για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Άγκυρα

29-ankara-afpgetRazumikhin για το avantgarde

Η διπλή βομβιστική επίθεση της 10ης Οκτώβρη στην Τουρκία είναι ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία των τρομοκρατικών επιθέσεων του κράτους και του παρακράτους της Τουρκίας εναντία  στην Αριστερά. Στην Τουρκία φαίνεται ότι αυτή την περίοδο, πλάι στις πολεμικές δραστηριότητες ενάντια στο PKK, επικρατεί ένας εμφύλιος πόλεμος. Έπειτα από την βομβιστική επίθεση στο Suruc και την Άγκυρα,  ο Ερντογάν έχει αξιοποιήσει αυτή την φανερά αντικουρδική επίθεση ως αφορμή για να οξύνει τις πολεμικές δραστηριότητες εναντία στο PKK και τους μαχόμενους Κούρδους στη Συρία. Ο τουρκικός στρατός έχει απομονώσει πλήρως ορισμένες σημαντικές πόλεις της ανατολής και τις έχει εντάξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Από την άλλη το HDP φαίνεται να έχει υιοθετήσει μία στρατηγική καταλαγιάσματος και μη ουσιαστικής απάντησης στις προκλήσεις του Ερντογάν και του παρακράτους. Σε πολλές περιοχές της Τουρκίας οι Κούρδοι  και όσοι είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα τους βρίσκονται υπό διωγμό και γίνονται αντικείμενο ρατσιστικών επιθέσεων. Το HDP αποπειράται να φανεί ως «ειρηνευτικό κόμμα» μη απαντώντας ουσιαστικά και δυναμικά μέσω ομάδων αυτοπροστασίας, παρότι το μακελειό της Άγκυρας ήταν η τρίτη βόμβα που στήνεται σε συγκέντρωση φιλο-κούρδων. Τον τελευταίο καιρό έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 400 επιθέσεις σε γραφεία του HDP από φασιστικές συμμορίες σε όλη την Tουρκία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι «εκλογές βίας και  νοθείας» είναι προ των πυλών. Μέχρι στιγμής πάντως διάφορα γκάλοπ εμφανίζουν το HDP να παίρνει αυξημένα ποσοστά και να κερδίζει την τρίτη θέση από τους γκρίζους λύκους.

Το παρακάτω κείμενο είναι μια περίληψη ενός πρόσφατου άρθρου του Chris Mardsen που περιέχει πολλά στοιχεία που συνηγορούν στο ότι ο ένοχος για το φρικτό έγκλημα είναι αυτός που υπέδειξε από την αρχή η τουρκική Αριστερά: η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό κράτος.

Η τούρκικη κυβέρνηση γνώριζε για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Άγκυρα

Πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), γνώριζε ότι θα συμβεί βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου, καθώς επίσης και τους βομβιστές που φαίνεται να  εμπλέκονται. Τα στοιχεία που υποδεικνύουν αυτά τα σενάρια προέρχονται από έναν περιορισμένο αριθμό εγχώριων πηγών, που έδωσαν στη δημοσιότητα  το Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το φιλο-κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), καθώς και οι εφημερίδες Radikal, Hurriyet Daily News και η Today’s Zaman.

Οι πηγές αυτές αποκαλύπτουν ότι οι αρχές είχαν προειδοποιηθεί πριν από τις εκρήξεις, παρά την φίμωση των ερευνών  που έκαναν τα μέσα ενημέρωσης για το χειρότερο τρομοκρατικό επεισόδιο στην ιστορία της Τουρκίας. Η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους οι οποίοι διαμαρτύρονταν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το μειονοτικό κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας και την εμπλοκή της κυβέρνησης στον πόλεμο στη γειτονική Συρία.

Το 2ο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας αποφάνθηκε τη Δευτέρα την απαγόρευση της δημοσιοποίησης οποιασδήποτε έρευνας σχετικά με τις δυο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα. Της απόφασης προηγήθηκε μια αίτηση που κατατέθηκε από το ποινικό γραφείο παρακάμπτοντας το γραφείο της Εισαγγελίας Άγκυρας.

Οι δικηγόροι δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της υπόθεσης με εξαίρεση τις καταθέσεις των ύποπτων, την γνώμη των εμπειρογνωμόνων και τις επίσημες εκθέσεις του δικαστηρίου. Ακόμη και αυτή η περιορισμένη πρόσβαση θα μπορεί να χορηγείται μόνο έπειτα από την έγκριση της κυβέρνησης.

Στις 14 Οκτωβρίου, οι ποινικοποίηση της δημοσιοποίησης των ερευνών των επιθέσεων διευρύνθηκε έπειτα από δικαστική απόφαση, συμπεριλαμβάνοντας  «όλα τα είδη των ειδήσεων, συνεντεύξεις, κριτικές και παρόμοιες δημοσιεύσεις σε έντυπη μορφή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλα τα είδη των μέσων ενημέρωσης στο Διαδίκτυο».

Η απόφαση αυτή πάρθηκε πριν βγουν στην δημοσιότητα τα ονόματα των δύο φερόμενων ως βομβιστών, του Yunus Emre Alagoz και του Omer Deniz Dundar. Οι συγκεκριμένοι αποτελούσαν μέλη ενός πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους στο Adiyaman, που βρίσκεται στην νότια-κεντρική Τουρκία.

Ο Alagoz είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Seyh Abdurrahman Alagoz, του βομβιστή αυτοκτονίας ο οποίος σκότωσε 33 διαδηλωτές και φοιτητές που είχαν εμπλακεί στο αντιπολεμικό κίνημα υπεράσπισης των Κούρδων στις 20 Ιουλίου στη συνοριακή πόλη Suruc. Τα δύο αδέλφια είχαν επίσης εμφανιστεί στο «Islam Tea House» ένα μαγαζί στη νοτιοανατολική πόλη Adiyaman, το οποίο λειτουργούσε ως βιτρίνα των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία.

Ένας από τα αδέρφια είχε διασυνδέσεις ακόμα και με τον Orhan Gonder, στον οποίο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για απόπειρα συμμετοχής σε βομβιστική επίθεση σε συγκέντρωση του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ στις 5 Ιουνίου.

Στη βάση των παραπάνω δημοσιεύσεων, η κυβέρνηση είχε καθυστερήσει να ενεργήσει ενάντια στο «Islam Tea House» και τους ιδιοκτήτες του ακόμα και αφότου οι γονείς των θεωρούμενων υπόπτων για την βομβιστική επίθεση είχαν καταγγείλει στις αρχές για τις δραστηριότητες του μαγαζιού.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurryet Daily News» η αστυνομία του Adiyaman είχε στα χέρια της μια λίστα 15 νεολαίων οι οποίοι είχαν πάει στη Συρία.  Σε αυτή την λίστα ήταν και ένας εκ των βομβιστών, ο Yunus Emre Alagoz ο οποίος είχε αναχωρήσει για Συρία αφού έκλεισε το «Islam Tea House».

 Το βασικότερο ερώτημα που αναδεικνύεται είναι το πώς δημοσιογράφοι ήταν σε θέση να εντοπίσουν τους τζιχαντιστές και δεν μπορούσαν οι μυστικές υπηρεσίες; Μάλιστα οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας είχαν δημιουργήσει και μία λίστα 21 πιθανών βομβιστών στην οποία υπήρχαν και οι δύο δολοφόνοι. Σύμφωνα με το Bloomberg είναι εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο αυτοί οι βομβιστές να μην παρακολουθούνταν στενά από τις υπηρεσίες, την στιγμή που ήδη τα ΜΜΕ είχαν πραγματοποιήσει εκτεταμένα ρεπορτάζ για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Ο πρόεδρος του τουρκικού κράτους,  Νταβούτογλου, σχολιάζοντας τα γεγονότα ανέφερε ότι «δεν γίνεται να υπάρξει σύλληψη πριν από την τέλεση του εγκλήματος». Παρόλα αυτά, από τις προηγούμενες εκλογές της 5ης Ιουνίου, η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν συλλάβει περίπου 3.000 ανθρώπους σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Κούρδοι και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων. Πολλοί έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της εύλογης υποψίας.

Οι αναφορές της εφημερίδας Zaman είναι ότι «Αρκετές ξένες πρεσβείες στην Άγκυρα γνώριζαν ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί ένα χτύπημα στην Άγκυρα πριν συμβούν οι επιθέσεις. Αυτές γνώριζαν τι επρόκειτο να γίνει και είχαν πάρει τα μέτρα τους».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s