Οι ΗΠΑ έτοιμες να παράσχουν όπλα και αεροπορική στήριξη σε ισλαμιστικές πολιτοφυλακές στη Συρία

Αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένο ένα ακόμα άρθρο από το World Socialist Web Site. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά, τα σχετικά με τη διεθνή κατάσταση άρθρα των συντρόφων αυτών κάνουν τη σωστή ιεράρχηση και κατευθύνουν τα βέλη τους στο «δικό τους» (και «δικό μας») δυτικό ιμπεριαλισμό, που τυγχάνει να είναι και ο θεματοφύλακας της παγκόσμιας καπιταλιστικής τάξης. Βεβαίως η κατάσταση στη Συρία είναι ιδιαίτερα πολυσύνθετη και σε αναλυτικό επίπεδο δε χωράει σε κανένα έτοιμο σχήμα· σε πολιτικό όμως επίπεδο, η σημαντικότερη πτυχή της κατάστασης στην οποία πρέπει να επικεντρώσουν οι επαναστάτες είναι η προσπάθεια του δυτικού ιμπεριαλισμού και των τοποτηρητών του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ (χωρίς να υποτιμούμε τις υπαρκτές εσωτερικές διαφοροποιήσεις στο μπλοκ αυτό) να ανατρέψει την κυβέρνηση της Συρίας στα πλαίσια των σχεδιασμών του για την περίφημη «Νέα Μέση Ανατολή» και την επικαιροποίηση της ηγεμονίας του στον πλανήτη. Στη σημερινή κατάσταση ο βασικός στόχος των επαναστατών πρέπει να είναι η ήττα των σχεδιασμών αυτών – γιατί ακριβώς μέσα από την ήττα αυτή περνάει η οποιαδήποτε προοδευτική εξέλιξη, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στις χώρες της ιμπεριαλιστικής Δύσης. 

us syriaki antipoli

H φωτο από περσινή συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Συρίας Αχμάντ Τζαρμπά –

Μετάφραση PanPap για το Avantgarde

Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την Παρασκευή την «παύση επιχειρήσεων» τού παταγωδώς αποτυχημένου προγράμματος του Πενταγώνου με σκοπό τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση «ελεγχόμενων ανταρτών» στην Τουρκία, οι οποίοι στη συνέχεια στέλνονταν στη Συρία.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου, η έμφαση τώρα θα μετατοπιστεί στην ενίσχυση των δεσμών με τους ηγέτες των υφιστάμενων «αντάρτικων» πολιτοφυλακών, που αποτελούνται στη συντριπτική του πλειοψηφία σουνίτες ισλαμιστές συνδεδεμένους με την αλ-Κάιντα. Η στήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις ομάδες θα περιλαμβάνει από ό,τι φαίνεται όπλα και πυρομαχικά, καθώς και στενή εναέρια υποστήριξη από πολεμικά αεροσκάφη που έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ και το λεγόμενο συνασπισμό της.

Η πολιτική αυτή μετατόπιση έρχεται μετά την αποκάλυψη που έκανε τον περασμένο μήνα ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ότι στο έδαφος της Συρίας βρίσκονταν μόνο «τέσσερις ή πέντε» εκπαιδευμένοι από τις ΗΠΑ μαχητές, και μόλις άλλοι 100 βρίσκονταν υπό εκπαίδευση. Και αυτό μετά το ξόδεμα από το Πεντάγωνο $500 εκατομμυρίων για την εκπαίδευση πάνω από 5,000 τέτοιων μαχητών μέσα στον πρώτο χρόνο.

Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του Όστιν, το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να αποσύρει την αρχική του άρνηση σε επιβεβαιωμένες αναφορές που έλεγαν ότι μια ομάδα μαχητών εκπαιδευμένων από τις ΗΠΑ που είχαν αποσταλεί στη Συρία παρέδωσε αμέσως τα οχήματα και τα όπλα της στο μέτωπο αλ-Νούσρα, παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία.

Η αλλαγή αυτή στη στρατηγική έρχεται επίσης έπειτα από την πρώτη βδομάδα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον των ισλαμιστικών δυνάμεων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που είχαν προηγουμένως πάρει φορτία όπλων από τη CIA. Ξεκινώντας το 2011,  η υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ έστησε έναν παράνομο σταθμό στην Τουρκία και οργάνωσε τη διοχέτευση όπλων στη Συρία. Τα όπλα αυτά προέρχονταν από τα αποθέματα της Λιβύης μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσαν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με σκοπό την αλλαγή του καθεστώτος και μετά την επιτυχία τους να ανατρέψουν και να δολοφονήσουν τον Μουαμάρ Καντάφι.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα ισχυρίζονται ότι διεξάγουν τις στρατιωτικές τους εκστρατείες στη Συρία με σκοπό να καταστρέψουν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), ένα παρακλάδι της αλ-Κάιντα που είναι το άμεσο προϊόν του θανάτου και της καταστροφής που εξαπέλυσε ο στρατός των ΗΠΑ και η CIA εναντίον του Ιράκ, της Λιβύης και της ίδιας της Συρίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, η αμερικάνικη και η ρωσική κυβέρνηση πολεμούν για αντίθετους στόχους: η Ουάσιγκτον για να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσσαντ και να εγκαταστήσει ένα αμερικανικό καθεστώς μαριονέτα· η Μόσχα, από την άλλη, για να στηρίξει την κυβέρνηση Άσσαντ, μοναδικό της σύμμαχο στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση (σ.σ. των ΗΠΑ) έχει δεχθεί έντονη κριτική από τη ρεπουμπλικάνικη αντιπολίτευση και από τμήματα του συμπλέγματος στρατού-μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για την υποτιθέμενη «αδράνειά» της απέναντι στη ρωσική δράση στη Συρία. Η κριτική αυτή εκφράστηκε την Παρασκευή σε μια στήλη που δημοσιεύθηκε με τις υπογραφές του πρώην υπουργού Άμυνας του Ομπάμα, Ρόμπερτ Γκέιτς, και της πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνηση Μπους, Κοντολίζα Ράις, με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τον Πούτιν».

Η στήλη αυτή απευθύνει έκκληση σε δράσεις «για να δημιουργηθεί μια καλύτερη ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος», συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας «ζωνών απαγόρευσης πτήσεων», καθώς και δράσεις «ισχυρής υποστήριξης» προς τις διάφορες αντικαθεστωτικές δυνάμεις και προσπάθεια «σταθεροποίησης της σχέση μας με την Τουρκία», που αποτελεί έναν από τους βασικούς χρηματοδότες των παραστρατιωτικών ομάδων ισλαμιστών που δρουν στο εσωτερικό της Συρίας.

Της ανακοίνωσης της κυβέρνησης Ομπάμα προηγήθηκε επίσης μια επιστολή προς το Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και τη CIA, που στάλθηκε από μια διακομματική ομάδα της Γερουσίας και ασκούσε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο συριακό ζητώντας να μπει τέλος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης «ανταρτών».

 «Το Συριακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Εξοπλισμού ξεπερνά την αναποτελεσματική χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων. Όπως πολλοί από εμάς αρχικά προειδοποιήσαμε, βοηθάει πλέον τις ίδιες εκείνες δυνάμεις που επιδιώκουμε να νικήσουμε», έγραφε η επιστολή, η οποία υπογράφτηκε από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές Τομ Γιούνταλ (Νέο Μεξικό), Τζο Μάντσιν (Δυτική Βιρτζίνια) και Κρις Μέρφι (Κονέκτικατ) μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Λι (Γιούτα).

Η αλλαγή πολιτικής που ανακοινώθηκε την Παρασκευή δε θα μεταβάλει αυτήν την πτυχή του προγράμματος, θα αφαιρέσει μόνο το φύλλο συκής των «μετριοπαθών» συριακών δυνάμεων, με την παράδοση των όπλων απευθείας στους ισλαμιστές οι οποίοι αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη στο στρατόπεδο των αντι-ασσαντικών «ανταρτών».

Το Πεντάγωνο έχει παραδεχτεί ότι ένα από τα βασικά εμπόδια του προγράμματος κατάρτισης ήταν η διαδικασία ελέγχου που υποτίθεται ότι θα απέκλειε όσους είχαν απόψεις κοντινές με αυτές της αλ-Κάιντα, και η απαίτηση να επιτίθενται στο ISIS ως τον κύριο εχθρό αντί για την κυβέρνηση Άσσαντ. Το Πεντάγωνο δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να στρατολογήσει τέτοιους στους αριθμούς που δήλωνε ότι περίμενε.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε σε μια συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού του Πενταγώνου «δε λειτούργησε με τον τρόπο που θα έπρεπε». Και πρόσθεσε: «Και ειλικρινά, μια από τις αιτίες είναι γιατί όταν προσπαθήσαμε να τους κάνουμε να επικεντρωθούν στο ISIL», δηλαδή το ISIS,  (σ.σ. εδώ η παράγραφος του πρωτότυπου κειμένου έχει κοπεί μάλλον κατά λάθος, συνεχίζουμε τη δήλωση του Ομπάμα) «η απάντηση που παίρναμε ήταν «πώς να επικεντρωθούμε στο ISIS όταν κάθε μέρα δεχόμαστε βαρέλια-βόμβες και επιθέσεις από το καθεστώς;»».

Φαίνεται ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την αποτυχία είναι να αφήσει κατά μέρος τούς προηγούμενους περιορισμούς, παρέχοντας άμεση αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς τις δυνάμεις που πολεμούν για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστών οι οποίοι θα είχαν αποκλειστεί από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πενταγώνου.

Στην πρώτη ανακοίνωση του νέου προγράμματος, ο υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ, μιλώντας στο Λονδίνο μετά από συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του, Μάικλ Φάλλον, δήλωσε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει σύμφωνα με το μοντέλο «της δουλειάς που έχουμε κάνει με τους Κούρδους στο βόρειο τμήμα της Συρίας… Αυτό ακριβώς είναι το είδος του παραδείγματος που θα θέλαμε να επιδιώξουμε με άλλες ομάδες, σε άλλες περιοχές της Συρίας για να πάμε μπροστά. Αυτός θα είναι ο πυρήνας της ιδέας του Προέδρου.»

Ο συντονισμός των ΗΠΑ με τους Κούρδους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Κομπάνι στα τουρκικά σύνορα από το ISIS, συνίστατο στους Κούρδους να παρέχουν τις δυνάμεις εδάφους και ταυτόχρονα να αναγνωρίζουν στόχους και να καλούν βομβαρδισμούς από μαχητικά των ΗΠΑ.

Στα πλαίσια του νέου προγράμματος, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα εκπαιδεύσει «μοχλούς» (enablers), ηγετικά στελέχη των διαφόρων παραστρατιωτικών ομάδων, στα οποία θα δοθούν οδηγίες για το πώς να συντονίζονται με τα αμερικάνικα μαχητικά στη στόχευση και το χτύπημα χερσαίων δυνάμεων.

Το κουρδικό «παράδειγμα» έχει καταστεί προβληματικό από τη συμμαχία της Ουάσινγκτον με την Τουρκία, η οποία έχει επιτρέψει την εκκίνηση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών από την αεροπορική βάση του Incirlik και άλλες βάσεις μέσα στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για την σιωπηρή έγκριση της Ουάσιγκτον στους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων.

Η ταυτότητα των «άλλων ομάδων» με τις οποίες η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επαναλάβει τη στρατηγική αυτή δεν είναι καθόλου σαφής. Μερικές αναφορές μέσων ενημέρωσης ονόμασαν ως πιθανό αποδέκτη των όπλων και της αεροπορικής υποστήριξης των ΗΠΑ τη «Συριακή Αραβική Συμμαχία». Πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, ωστόσο, κανείς δεν είχε ακούσει ποτέ για τη συμμαχία αυτή, η οποία φαίνεται να είναι κάτι που το Πεντάγωνο ελπίζει να φτιάξει από τις υπάρχουσες ομάδες «ανταρτών».

Οι κυρίαρχες δυνάμεις που πολεμούν ενάντια στην κυβέρνηση Άσσαντ είναι το ISIS, που η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται πως είναι αποφασισμένη να καταστρέψει, το μέτωπο αλ-Νούσρα, το οποίο είναι στη λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και το Αχράρ αλ-Σαμ, μια άλλη ομάδα ισλαμιστών, οι ιδρυτές της οποίας προέρχονται από την Αλ Κάιντα. Άλλες μικρότερες ομάδες αγωνίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συμμαχία με αυτές τις δυνάμεις.

Στο βαθμό που ο στρατός των ΗΠΑ παρέχει αεροπορική υποστήριξη σε αυτές τις πολιτοφυλακές, μπορεί κάλλιστα να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τα ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα που τους βομβαρδίζουν.

Κάθε άλλο παρά μια τακτική υποχώρηση, η αναστολή του προγράμματος εκπαίδευσης και εξοπλισμού του Πενταγώνου φαίνεται να θέτει τις βάσεις για έναν πολύ πιο αιματηρό πόλεμο στο εσωτερικό της Συρίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Advertisement

One response to “Οι ΗΠΑ έτοιμες να παράσχουν όπλα και αεροπορική στήριξη σε ισλαμιστικές πολιτοφυλακές στη Συρία

  1. Παράθεμα: ΟΙ ΗΠΑ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥΝ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s