Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες – Κάτω η Ευρώπη-Φρούριο!

refuges

PanPap | Avantgarde

 «Αποκαταστάθηκε η τάξη στο Ρέστσκε», διακήρυσσε πριν από μερικές μέρες η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας και έκανε λόγο για «ένοπλους μετανάστες που χρησιμοποιούν παιδιά ως ανθρώπινη ασπίδα» (ε βέβαια μην πάει τζάμπα τόση ιδεολογική δουλειά που έχει γίνει στα μυαλά των Ευρωπαίων για τους «τρομοκράτες της Γάζας» που κάνουν το ίδιο με τις γνωστές «παράπλευρες απώλειες»). Αποδεικνύεται λοιπόν, συνέχιζε η ανακοίνωση, ότι «δε μιλάμε για μια ομάδα ειρηνικών μεταναστών, αλλά για κάτι που αποτελεί σημαντική απειλή για την Ουγγαρία».

Λίγες ώρες πριν, η ουγγρική αστυνομία επιτίθονταν με αύρες και χημικά στους πρόσφυγες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα και έστελνε χάμβι με πολυβόλα στα σύνορα ενώ ένας φασίστας δήμαρχος, εκλεγμένος με το ακροδεξιό Jobbik, έφτιαχνε και βίντεο βλαχοαμερικάνικης αισθητικής στο οποίο προειδοποιούσε τους πρόσφυγες να μην τολμήσουν να μπουν στην Ουγγαρία. Το νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει στο στρατό να πυροβολεί πρόσφυγες έρχεται σαν φυσική εξέλιξη των παραπάνω.

Ο ανθρωπιστικός λούστρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξέφτισε γρήγορα μετά τα κροκοδείλια δάκρυα για το μικρό Αϊλάν και τους κατατρεγμένους πρόσφυγες από τη Συρία – δάκρυα που ούτως ή άλλως στόχο είχαν την περαιτέρω δαιμονοποίηση της συριακής κυβέρνησης για να δικαιολογηθεί η κλιμάκωση της δυτικής επέμβασης στη Συρία. Η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στους πρόσφυγες επέστρεψε στην προηγούμενη κατάσταση, με σκληρή καταστολή  συνοδευόμενη και από τον απαραίτητο ρατσισμό. Σκληροί έλεγχοι στα σύνορα, τείχη, φράχτες, ενδυνάμωση της Frontex, στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις αλλά και πολεμικές επεμβάσεις που θα στρέφονται δήθεν ενάντια στους «δουλέμπορους».

“Refugees Welcome”

Η αλληλεγγύη που επέδειξαν σημαντικά τμήματα του πληθυσμού ευρωπαϊκών χωρών προς τους πρόσφυγες είναι πολύ θετική. Αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα εκτός Ελλάδας:

  • Αυστριακοί εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους δούλεψαν υπερωρίες για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να πάνε στον προορισμό τους.
  • Όταν η ουγγρική κυβέρνηση άρχισε να εμποδίζει την είσοδο των προσφύγων, αλληλέγγυοι σχημάτισαν κομβόι 200 αυτοκινήτων που παραλάμβανε τους πρόσφυγες από τα ουγγρικά σύνορα και τους πήγαινε στην Αυστρία και τη Γερμανία.
  • Κόντρα στην ανακοίνωση της δεξιάς ισλανδικής κυβέρνησης ότι θα δεχθεί 50 πρόσφυγες από τη Συρία, 12,000 Ισλανδοί (σε ένα σύνολο πληθυσμού 330,000) δήλωσαν διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους Σύρους πρόσφυγες.
  • Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των προσφύγων σε πολλές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Δανία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία κα)

Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή υπό κατάρρευση – χάρη στον ιμπεριαλισμό «μας»

Το κύμα προσφυγιάς που βλέπουμε είναι το μεγαλύτερο κύμα από τον Β’ ΠΠ. Σταχυολογούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα για να γίνουν περισσότερο κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αυτοί άφησαν τα σπίτια και τις πατρίδες τους και βάδισαν χιλιάδες χιλιόμετρα, μπήκαν σε σαπιοκάραβα, είδαν φίλους και συγγενείς τους να πνίγονται, να γαζώνονται από τις περιπόλους της Frontex, να διαμελίζονται από νάρκες.

Η Λιβύη, μετά την ανατροπή του Καντάφι και τον «εκδημοκρατισμό» της από τους πολιτισμένους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, έχει μετατραπεί από πλουσιότερη χώρα της Αφρικής σε ένα χάος αντιμαχόμενων φραξιών.

Στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μόρσι το παλιό καθεστώς έχει παλινορθωθεί σε πιο αντιδραστική έκδοση, μια στυγνή δικτατορία με το στρατηγό αλ-Σίσι επικεφαλής – εταίρο της Ελλάδας και «πηγή σταθερότητας για την περιοχή», σύμφωνα με τις ελληνικές κυβερνήσεις τόσο του Σαμαρά όσο και του Τσίπρα.

Στη Συρία ο πόλεμος μαίνεται από το 2011. Ο δυτικός ιμπεριαλισμός, στην προσπάθειά του να επικαιροποιήσει την κυριαρχία του στη Μέση Ανατολή και τον πλανήτη, επιδιώκει την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης και για το σκοπό αυτό έχει προσφέρει αδρή χρηματοδότηση και στήριξη στις δυνάμεις της «αντιπολίτευσης», ενός μίγματος σκοταδιστικών σουνιτικών οργανώσεων και μισθοφόρων. (Το περιβόητο ISIS, που τροφοδοτεί συνεχώς με εικόνες φρίκης και βαρβαρότητας τα ΜΜΕ, αποτελεί το πιο γνήσιο τέκνο του δυτικού ιμπεριαλισμού: γιγαντώθηκε με αμερικανικά κεφάλαια και όπλα, εκπαιδεύτηκε και ενισχύθηκε από τους τοπικούς συμμάχους του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Η γιγάντωσή του είναι επίσης απόρροια της επέμβασης της Δύσης στο Ιράκ και της αμερικάνικης κατοχής που επιβλήθηκε στη χώρα αυτή: η περιθωριοποίηση του σουνιτικού στοιχείου σε συνδυασμό με την υποδαύλιση των εθνικών και θρησκευτικών αντιθέσεων έστρωσε το έδαφος στον τζιχαντισμό να εκφράσει την οργή των καταπιεσμένων σουνιτικών μαζών σε αντιδραστική κατεύθυνση.) Μέχρι στιγμής η συριακή κυβέρνηση αντέχει, ο ιμπεριαλισμός «μας» ετοιμάζει λοιπόν νέο γύρο επεμβάσεων για να τη ρίξει. Ο αριθμός των προσφύγων είναι τεράστιος: 11 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι σε ένα σύνολο πληθυσμού 23 εκατομμυρίων. Απόλυτη καταστροφή.

Η Υεμένη, η πιο φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, βομβαρδίζεται από το Μάρτη από μια συμμαχία χωρών του Κόλπου με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Στόχος και αυτής της επέμβασης είναι η παλινόρθωση ενός φιλοδυτικού καθεστώτος. Η ανθρωπιστική καταστροφή που έχει επέλθει περιγράφεται μάλλον με τον καλύτερο τρόπο από τον Peter Maurer, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που λέει πως «η Υεμένη μετά από πέντε μήνες (σ.σ. στρατιωτικής επέμβασης) μοιάζει με τη Συρία μετά από πέντε χρόνια». Η καταστροφή συμπληρώνεται με το ναυτικό αποκλεισμό της χώρας (που εισάγει το 80% του φαγητού που χρειάζεται από τη θάλασσα), που έχει ως αποτέλεσμα έναν εκτεταμένο λιμό με το 78% του πληθυσμού να χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να μην έχει καν νερό να πιεί. 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι από την Υεμένη έχουν ήδη πάρει το δρόμο της προσφυγιάς ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Πολλές αραβικές και αφρικανικές χώρες βρίσκονται υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ. Έχοντας πλέον και εδώ στην Ελλάδα πλούσια εμπειρία από τα προγράμματα «βοήθειας» του ΔΝΤ, καταλαβαίνουμε τι λεηλασία υφίστανται οι λαοί των χωρών αυτών. Εξυπακούεται ότι το ξεζούμισμα πάει πακέτο με σκληρά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα που επιβάλλουν την εξουσία τους μόνο με το μαστίγιο – ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόσφατο πραξικόπημα στη Μπουρκίνα Φάσο (που τελικά φαίνεται να ηττάται).

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού και την πτώση της τιμής του πετρελαίου (η Goldman Sachs εκτιμά ότι μπορεί να πέσει και στα 20 δολλάρια το βαρέλι), καταλαβαίνει πως η κατάσταση στις χώρες αυτές μόνο να χειροτερέψει μπορεί, οδηγώντας περισσότερους ανθρώπους στην προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες – Κάτω η Ευρώπη-Φρούριο

Οι λύσεις που υπάρχουν για το προσφυγικό ζήτημα είναι δύο. Η πρώτη είναι αυτή που προκρίνει η «πολιτισμένη» και «δημοκρατική» Ευρωπαϊκή Ένωση (που έχει περάσει άλλωστε και Διαφωτισμό) και ο αστικός κόσμος από κοινού με τους κανίβαλους ακροδεξιούς και φασίστες ανά την Ευρώπη. Αφού κατέστρεψαν με τις επεμβάσεις τους ή καταλήστεψαν για τα κέρδη των εταιρειών τους τις χώρες των προσφύγων και των μεταναστών, τώρα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη-Φρούριο. Θα μπει μόνο μια χούφτα μετά από αυστηρή διαλογή – οι Σύροι έχουν εξάλλου πολύ καλό μορφωτικό επίπεδο και υψηλό βαθμό εργασιακής εξειδίκευσης, θα φέρουν καλά κέρδη στους εργοδότες τους, θα ενισχύσουν το ασφαλιστικό σύστημα των διάφορων χωρών στις οποίες θα εγκατασταθούν συμβάλλοντας θετικά και στο δημογραφικό ζήτημα της ολοένα και πιο γερασμένης Ευρώπης. Οι υπόλοιποι ας ψοφήσουν στα σύνορα της «Νέας Ρώμης» ή ας πάνε πίσω στον πόλεμο να πεθάνουν εκεί. Αυτή είναι η «ύψιστη αξία της ανθρώπινης ζωής» για την οποία κλαίγονται κάθε φορά που σκοτώνεται κάποιος δικός τους· για τους απόκληρους και τους μη λευκούς Ευρωπαίους όμως προφανώς η ύψιστη αυτή αξία δεν έχει και τόση ισχύ. Κλειστά σύνορα, φράχτες, επαναπροωθήσεις, πνιγμοί.

Η άλλη λύση λέει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, άνοιγμα των χερσαίων συνόρων για να περάσουν στην Ευρώπη χωρίς να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους διάφορους περαματάρηδες και χωρίς να πνίγονται στα Φαρμακονήσια και τις Λαμπεντούζες. Λέει φιλοξενία και άσυλο. Αυτή είναι η λύση που προκρίνουν οι κάτοικοι της Μυτιλήνης όταν από το υστέρημά τους μαγειρεύουν και πάνε φαγητό στους πρόσφυγες, όσοι γεμίζουν με τον κουτσουρεμένο από τα αφεντικά μισθό τους μια τσάντα με είδη πρώτης ανάγκης για να τη δώσουν στην τοπική αντιρατσιστική συλλογικότητα. Αυτή είναι η λύση που προκρίνουν οι αλληλέγγυοι στην Αθήνα που κόντρα στην ολιγωρία (στην καλύτερη περίπτωση) της ελληνικής κυβέρνησης κάθονταν μες στο καλοκαίρι να μαγειρεύουν συσσίτιο για τους πρόσφυγες στο πεδίο του Άρεως, η λύση που προκρίνουν οι χιλιάδες που βγαίνουν στο δρόμο φωνάζοντας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Αυτή είναι η λύση του δικού μας ταξικού στρατοπέδου. Η λύση που λέει πως οι μόνοι που δε χωράνε είναι οι φασίστες, οι νεοαποικιοκράτες και οι αυλικοί τους. Η λύση που εξηγεί στο προλεταριάτο που του έλαχε να γεννηθεί στην ιμπεριαλιστική Δύση ότι το υψηλό (ή έστω ανεκτό) επίπεδο διαβίωσής του οφείλεται στην ιμπεριαλιστική καταλήστευση που υφίστανται τα καταπιεσμένα έθνη (από τα οποία προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες) από τη «δική του» καταπιέστρια αστική τάξη. Που εξηγεί πως αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για να αγωνιστεί το προλεταριάτο αυτό με αξιώσεις ενάντια στην αστική του τάξη. «Λαός που καταπιέζει άλλο λαό δε μπορεί να είναι ελεύθερος», όπως έλεγε ένας παλιός.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν το πιο καταπιεσμένο κομμάτι του δικού μας ταξικού στρατοπέδου. Κανένας ταξικός αγώνας, κανένας αγώνας ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα δεν έχει αξία αν ο πνιγμός των γυναικόπαιδων, αυτό το έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα που συμβαίνει δίπλα μας, μας αφήνει ασυγκίνητους. Ο αγώνας ή θα περιλαμβάνει την αλληλεγγύη και υπεράσπιση των ανθρώπων αυτών ή θα είναι άσφαιρος. Ή με τους ρατσιστές ή με την ταξική αλληλεγγύη. Ή με τους κατατρεγμένους ή με τους νεοαποικιοκράτες. Και όποιος επιλέγει να είναι με τους νεοαποικιοκράτες της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα καλά θα κάνει να μην κλαίγεται όταν τη βαρβαρότητά τους τη νιώθει στο πετσί του όταν έρχεται ο ΕΝΦΙΑ.

  • Γκρέμισμα του φράχτη του Έβρου, ελεύθερη διέλευση στους μετανάστες και πρόσφυγες!
  • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων χωρίς όρους και προϋποθέσεις!
  • Να κλείσουν τα κολαστήρια – στρατόπεδα συγκέντρωσης!
  • Καμιά περαιτέρω επέμβαση της Δύσης στη Μέση Ανατολή – να αποσυρθούν τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα από την περιοχή!
  • Ενεργή κινητοποίηση για την ήττα κάθε περαιτέρω επέμβασης, υπεράσπιση των χωρών που δέχονται επίθεση από τον ιμπεριαλισμό

sortlink: http://wp.me/pryYN-20R

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s