Ενάντια στην αστική φιλελέδικη αντίδραση. Συγκεντρώσεις σήμερα (Τρίτη 30/6)

 Ενάντια στην αστική φιλελέδικη αντίδραση

Την Τρίτη ο απόπατος της φιλελεδικης αστικής αντεπανάστασης μαζεύεται ακόμα μια φορά στο Σύνταγμα με τη χορηγία των λακέδων των μνημονίων (ΝΔ, Ποτάμια, ρετάλια ΠΑΣΟΚ) των καναλαρχών μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών για συνεχιστεί η θεραπεία σοκ και η ισοπέδωση των υποτελών τάξεων. Ας μην τους αφήσουμε σε ησυχία. Όλοι όλες στην διαδήλωση στα Προπύλαια Τρίτη, 6μμ. Καμία μέρα χωρίς το κίνημα και την αριστερά στο δρόμο.

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση

ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ενάντια στους λακέδες των μνημονίων, αφεντικά και τραπεζίτες, φασίστες, δικαστές και μπάτσους, εκκλησία

Τρίτη 30 Ιουνίου στις 6 μ.μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΟΡΜΑ : https://ormantifa.wordpress.com/2015/06/29/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%…

ΟΚΔΕ-Σπάρτακος: Κάλεσμα σε διαδήλωση Τρίτη 30/6, 17:30, Προπύλαια

Οι συγκεντρώσεις “Μένουμε Ευρώπη” εκπροσωπούν ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Οργανωμένες από τα αγαπημένα κόμματα των τραπεζιτών, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, και με τις ευλογίες των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ και των αφεντικών όλης της Ευρώπης, οι συγκεντρώσεις ζητάνε ωμά περικοπές μισθών και συντάξεων, κατάργηση συνδικαλισμού, νέα μνημόνια, λιτότητα για τους εργαζόμενους και φορολογική ασυλία για τις επιχειρήσεις. Δίνουν όρκους πίστης στο ευρώ και στην ΕΕ και κάνουνε σπονδές στο θεό της καπιταλιστικής οικονομίας. Χορτασμένοι επιχειρηματίες, ψοφοδεείς μικροαστοί παθιασμένοι με την περιουσία τους, παιδιά της αστικής τάξης και μωροφιλόδοξοι νεολαίοι που πιστεύουν ακόμα στο όνειρο της επιχειρηματικότητας έχουν το θράσος να υπερασπίζονται τα μνημόνια και την αυταρχική βαρβαρότητα όλων αυτών των χρόνων (γιατί πάντα ο φιλελευθερισμός συνυπάρχει αρμονικά με τα πιο φασίζοντα αστυνομικά μέτρα). Φυσικά λένε ΝΑΙ στις προτάσεις της τρόικα. Εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι άνεργοι και οι άνεργες, τα καταπιεσμένα στρώματα της κοινωνίας, οι μετανάστες, οι δυνάμεις του κινήματος, δεν πρόκειται να τους παραχωρήσουμε τους δρόμους και τις πλατείες που έχουν τόσο στενά συνδεθεί με τους αγώνες μας. Θα διαδηλώσουμε για τις δικές μας ανάγκες και αιτήματα. Για το ΟΧΙ στις προτάσεις της τρόικα, αλλά και στις 47+ σελίδες της κυβέρνησης. Και για όλα αυτά που εκείνοι μισούν και εμείς οραματιζόμαστε.

 ΟΚΔΕ-Σπάρτακος

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ» – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 17:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη (30/6) στις 17:30 στα Προπύλαια, ως απάντηση στη συγκέντρωση του Συντάγματος που καλείται υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα, υπέρ του «Μένουμε Ευρώπη».

Η προσπάθεια κτισίματος κινήματος της αστικής τάξης από τους πολιτικούς φορείς της εγχώριας πολιτικής δεξιάς και του φιλελευθερισμού, υπέρ των επιλογών του Κεφαλαίου και των διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών που εκφράζουν την πολιτική του εξουσία, πρέπει να απαντηθεί άμεσα και κατά μέτωπο από το εργατικό κίνημα με ταξικούς όρους.

Η αντίθεσή μας στην κυβερνητική πολιτική όσο έντονη κι αν είναι, όσο αναγκαία κι αν είναι, ιδίως μετά από μια ενδεχόμενη νίκη του «Όχι» στο δημοψήφισμα, ως αφετηρία έχει ακριβώς το γεγονός ότι, όπως κάθε ρεφορμιστικός φορέας, προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες, αυτές του Κεφαλαίου και της Εργασίας, σε μια περίοδο που το Κεφάλαιο δεν έχει περιθώρια συμβιβασμών.

Η κατάληξη αυτής της αφετηρίας δεν μπορεί παρά να είναι η αποφασιστική απάντηση στον πυρήνα της κίνησης του ίδιου του Κεφαλαίου, που προσπαθεί να ηγεμονεύσει στο δρόμο την ώρα που έχει ήδη την οικονομική, ιδεολογική και πολιτική εξουσία, έχει τους διεθνείς οργανισμούς, έχει τα ξεφτιλισμένα Μ.Μ.Ε., έχει το βαθύ Κράτος και τα χρησιμοποιεί λυσσασμένα προκειμένου να επιβάλλει κάθε πτυχή της κυριαρχίας του πάνω στην υπόλοιπη κοινωνία.

Φαινόμενα κινημάτων «κατσαρόλας» επί Αλιέντε ή πραξικοπημάτων μέσω του κερδίσματος της ηγεμονίας στο εσωτερικό κινηματικών «πλατειών» αλά Μαϊντάν ή «πορτοκαλί επαναστάσεων» δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται αδιάφορα ή με όρους δημοκρατικού φιλελευθερισμού «σεβασμού στην άλλη άποψη». Δεν πρόκειται για απόψεις, αλλά για συγκρουόμενα συμφέροντα και για συνειδητή και στρατηγική μεθόδευση από μεριάς του Κεφαλαίου για επιβολή των δικών του συμφερόντων πάνω στα συντρίμμια των δικών μας ζωών. Καμιά ανοχή!

Καλούμε τα σωματεία να κηρύξουν απεργία και να οργανώσουν, από κοινού με κάθε εργατική συλλογικότητα και όλες τις δυνάμεις και δομές του εργατικού και του αντικαπιταλιστικού κινήματος, την απεργιακή αντισυγκέντρωση ενάντια στην προσπάθεια του Κεφαλαίου να οργανώσει την ηγεμονία του στο δρόμο, στην κοινωνία και στις κάλπες.

Καλούμε κάθε εργάτρια και κάθε εργάτη σήμερα Τρίτη στις 17:30 στα Προπύλαια στη συγκέντρωση της ταξικής αντιπαράταξης στο «κίνημα του Κεφαλαίου

http://rocinante.gr/index.php/kamia-anochi-sto-kinima-tou-kefaleou-sigkentrosi-antiparataxis-simera-stis-1730-sta-propilea/

Συγκέντρωση υπέρ του «όχι»

Η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος καλεί σε μαζική συγκέντρωση υποστήριξης του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5/7/15.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 στις 18.00 στην πλατεία Συνταγματος

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΩΝ ΤΡΟΙΚΑΝΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -ΝΑΙ ΣΤΗ ΡΗΞΗ

4 responses to “Ενάντια στην αστική φιλελέδικη αντίδραση. Συγκεντρώσεις σήμερα (Τρίτη 30/6)

 1. «δεν πρόκειται να τους παραχωρήσουμε τους δρόμους και τις πλατείες που έχουν τόσο στενά συνδεθεί με τους αγώνες μας.»
  Οι δρόμοι και οι πλατείες δεν είναι τσιφλίκι του παο\πού σας, κύριοι αντιδημοκράτες! Ο δημοκρατικός λαός της Αθήνας θα σας σαρώσει!
  Καλείτε σε «αντισυγκέντρωση». Σε μια τέτοια «αντισυγκέντρωση» δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης. Τη διάλυση νόμιμων συγκεντρώσεων και φοιτητικών συνελεύσεων είχε αναλάβει επί καραμανλοκρατίας η διαβόητη ΕΚΟΦ.
  Τότε ο λαός αντιμετώπιζε το φασισμό. Σήμερα αντιμετωπίζει τον αναρχοφασισμό και το σοσιαλφασισμό. Το φασιστικό σας συνεταιράκι, η Χρυσή Αυγή έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το θεάρεστο έργο του τραμπούκου το έχετε αναλάβει εσείς.
  Κάποτε οι τροτσκιστές ήταν οι άσπονδοι εχθροί των σταλινικών. Από τότε που νίκησε η χρουστσοφική αντεπανάσταση αρχίσατε να βλέπετε με άλλο μάτι τη Σοβιετική Ένωση. Σήμερα, ταυτίζεστε πλήρως με τους «σταλινικούς» του ΚΚΕ! Το μίσος σας κατά της ΕΕ είναι εφάμιλλο του μίσους των κουτσουμπέων. Όσο το ΚΚΕ ήταν επαναστατικό, ήσαστε εναντίον του. Τώρα που ηγείται της αντίδρασης (με αφανή εταίρο τη Χρυσή Αυγή), συμπλέετε μαζί του και προσπαθείτε να γίνετε το μακρύ του χέρι.
  Ναι, κύριοι, είναι αντιδραστικό να μάχεσαι κατά της ανάπτυξης του καπιταλισμού και υπέρ της μικρής παραγωγής, είναι αντιδραστικό να είσαι κατά της παγκοσμιοποίησης και της ένωσης των μικρών κρατών σε μεγάλα, είναι αντιδραστικό να είσαι υπέρ του μικροαστικού εθνικισμού, είναι αντιδραστικό να είσαι κατά των μονοπωλίων και υπέρ του προμονοπωλιακού καπιταλισμού, είναι αντιδραστικό να είσαι κατά του μεγάλου κεφαλαίου και υπέρ του μικρού.
  Και είναι χίλιες φορές αντιδραστικό, όλα αυτά να θέλεις να τα επιβάλλεις με τη βία και την τρομοκρατία!!!

  Μου αρέσει!

 2. Κάρολε μια μικρή απάντηση χωρίς καμία πρόθεση έναρξης ατέρμονου διαλόγου.
  Καταρχήν αν είσαι στοιχειωδώς έντιμος θα πρέπει να δεις την αντίφαση: εμείς οι «τραμπούκοι αντιδημοκράτες» σε αφήνουμε να σχολιάζεις εδώ που είναι το πολιτικό μας σάιτ κάνοντας συχνά και κατάχρηση του χώρου. Καταδεύτερον ο δημοκρατικός λαός είναι τα αφεντικά και η αυλή τους που συγκεντρώνονται υπό την ηγεσία των Βορίδη, Κρανιδιώτη και Άδωνη (ακροδεξιοί ή όχι;) κάτω από την ηγεσία του λέγε με Σταύρο(ο καθαρός εκπρόσωπος της κρατικοδίαιτης αστικής τάξης που απεχθάνεσαι). Είναι δημοκρατικός λαός αυτοί που φωνάζουν έξω οι κομμουνιστές και κάτω ο σταλινισμός; Τα κανάλια που καλούν σε διαδήλωση είναι και πάλι το κατεξοχήν παρασιτικό κεφάλαιο που καταγγέλεις ή όχι;
  Κατα τρίτον η εργατική τάξη στο όνομα της οποίας μιλάς είναι με το όχι ή το ναι; Μάλλον λοιπόν εσύ είσαι με το μικρό κεφάλαιο αλλά και με το μονοπωλιακό που λες πως είναι και προοδευτικό να το στηρίζεις και όλα αυτά τα αυτούσια ιδεολογήματα του Σκάι και του Μέγκα τα παρουσιάζεις ως μαρξισμό;
  Τέλος άσε τα ψέματα. Εμείς είμαστε με την επανάσταση και τον κομμουνισμό, με το γενικό συμφέρον του προλεταριάτου. Δεν είμαστε ούτε με το Σύριζα, ούτε με το μη μονοπωλιακό κεφάλαιο, ούτε με καμιά μερίδα της αστικής τάξης.
  Και το κυριότερο μην προβοκάρεις: κανείς δε λέει να διαλύσουμε με τη βία κανένα, αλλά γιατί δεν είναι δημοκρατικό να εκφράσουμε ειρηνικά και πολιτισμένα την αντίθετη άποψη; Μήπως πρέπει να μας απαγορεύσουν αυτό το δικαίωμα στο όνομα της ανάπτυξης του καπιταλισμού;
  Επιτέλους Κάρολε, ο συνονόματος σου καλούσε σε επανάσταση και δικτατορία του προλεταριάτου (ψιλο-αντιδημοκρατικό κι αυτό;) ήδη από το 19ο αιώνα και τώρα 2 αιώνες μετά εν μέσω παγκόσμιας κρίσης λες πως το καθήκον των κομμουνιστών είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού.
  Πάντα χωρίς καμιά εμπάθεια, στάση που εύχομαι να συμμεριστείς κι εσύ.

  Μου αρέσει!

 3. Ο Μαρκουλάκης ο γοης «ηθοποιαρα» και σκηνοθέτης που lately σκηνοθετεί και Μπρέχτ(!?), στο Σκάϊ αγανακτουσε που παλιά έκρυβες την Αυγή στο Playboy, αλλά που τώρα κρύβεις το Playboy μέσα στην Αυγή, καταγγέλλοντας την τρομοκρατία της αριστεράς.
  Μιλάμε για τετοιο επίπεδο!.
  Με το ΝΑΙ είναι σουργελα και μονο σουργελα.
  Πίσω παλιομουτρα!
  Αυτή ή μάχη θα δοθεί και το ΟΧΙ θα θριαμβεύσει.
  Αλλιώς πάμε για 40% μείωση εισοδήματος για όλους μας, από χέρι.
  Ή μάχη θα δοθεί, κι ας τρέχουν τα κνιτακια κι οι παμιτες να μοιραζουνε κωλοχαρτα-ψηφοδελτια και να παριστάνουν ότι δινουνε και μάχη. Αλήθεια, γιατί οι κκεδες δεν εχουν «ΝΑΙ στο σοσαλισμο, Ναι στον διεθνισμό» για παραδειγμα?
  Τότε μπορεί κι εγώ να το ριχνα μαζί τους (λέμε τώρα).

  Μου αρέσει!

 4. Φίλε Άκη Τζάρα,
  πρώτα-πρώτα, να σε ευχαριστήσω για το κόσμιο σχόλιό σου και να σε διαβεβαιώσω πως ούτε εγώ τρέφω καμιά εμπάθεια. Γι’ αυτό μπορεί να σε διαβεβαιώσει και ο ίδιος ο kseeath, με τον οποίο έχω κάνει κάποιες συζητήσεις στο παρελθόν σε πολιτισμένο στιλ, παρά τις μεγάλες διαφορές απόψεων. Ο ίδιος θα σου πει ότι είχα αναγνωρίσει ανοιχτά τη δημοκρατικότητά σας και την παντελή έλλειψη λογοκρισίας που σε άλλα σάιτ οργιάζει.
  1) Το «τραμπούκοι αντιδημοκράτες» δεν αναφέρεται σε τίποτε άλλο, παρά σε αυτό που είχα προμετωπίδα στο προηγούμενο σχόλιό μου, δηλαδή τη φράση της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος «δεν πρόκειται να τους παραχωρήσουμε τους δρόμους και τις πλατείες που έχουν τόσο στενά συνδεθεί με τους αγώνες μας»,καθώς και – κυρίως – το κάλεσμα της «Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας Συντάγματος», που καλούσε σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα «Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 στις 18.00 στην πλατεία Συντάγματος», δηλαδή, στον ίδιο χώρο, που καλούσαν οι «φιλελέδες». Αυτά είναι πράγματα σαφώς αντιδημοκρατικά και παραπέμπουν στη δράση των παρακρατικών που σκότωσαν το Λαμπράκη.
  2) Φυσικά «δημοκρατικός λαός» δεν είναι τα αφεντικά. Αν, όμως, βαφτίζεις «αυλή των αφεντικών» τους συγκεντρωμένους του «Μένουμε Ευρώπη» νομίζω ότι πολύ εύκολα χαρίζεις στα αφεντικά ένα μεγάλο μέρος του λαού. Αυτό είναι το γνωστό παραμυθάκι του ΚΚΕ, που προσπαθεί όλα τα θέματα να τα αναγάγει σε δήθεν ταξικά. Το θέμα μέσα ή έξω από την ΕΕ δεν έχει καμιά σχέση με αφεντικά και εργάτες. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, είτε μέσα είτε έξω από αυτήν καπιταλιστικά κράτη θα είναι. Βέβαια, το ΚΚΕ, για εντελώς άλλους λόγους από τα συμφέροντα των εργατών, έχει τρομερό μίσος κατά της ευρωπαϊκής ενοποίησης και προσπαθεί να μας πείσει ότι το κάνει γιατί η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική «λυκοσυμμαχία» και ότι τα συμφέροντα των εργατών βρίσκονται στο να παραμείνουν χώρια τα καπιταλιστικά κράτη μέλη, ενώ στο ενιαίο ευρωπαϊκό κράτος θα πάνε κατά διαόλου (εξ αντιδιαστολής, συνάγεται ότι στα μεμονωμένα καπιταλιστικά κράτη οι εργάτες βρίσκονται σε παράδεισο!).
  Η έκφρασή μου «ο δημοκρατικός λαός θα τους σαρώσει» αφορά πάλι μόνο και μόνο την ειρηνική συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη», ενάντια στην οποία εκτοξεύονταν ορισμένες απειλές, με υπόβαθρο το ότι, για να θυμηθούμε και τον αείμνηστο Κουτσόγιωργα «αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα δια να ομιλούν». Ναι, όσο ακόμα υπάρχει αστική δημοκρατία, υπάρχει η ελευθερία του λόγου και πρέπει να την υπερασπιζόμαστε.
  3) Φυσικά είναι αντιδημοκρατικό να φωνάζει κανείς «έξω οι κομμουνιστές και κάτω ο σταλινισμός». Αλλά, δόξα το θεό, οι πρώτοι και καλύτεροι που του έδωσαν σε κάποιους αυτό το δικαίωμα είναι αυτοί που κύλησαν τη σημαία του κομμουνισμού στη λάσπη, όταν από το βήμα του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ κατάγγειλαν τα «εγκλήματα» του Στάλιν. Όταν έφτασαν να υμνούν φασίστες δικτάτορες σαν το Βιντέλα, όταν χειροκροτούσαν τα ρώσικα τανκς που μπήκαν στην Τσεχοσλοβακία, όταν υποστήριζαν το χασάπη της Ερυθραίας Μεγκίστου, όταν αγαλλιούσαν για τα τανκς που μπήκαν στο Αφγανιστάν και το ρωσικό στρατό που κατσικώθηκε εκεί 10 χρόνια, κλπ., κλπ.
  Δεν ήμουν στη συγκέντρωση της Τρίτης και δεν ξέρω αν φωνάχτηκαν τέτοια συνθήματα. Αλλά, αν φωνάχτηκαν προφανώς θα εννοούσαν την κυβέρνηση Τσίπρα και ειδικότερα το ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, οι συριζέοι κάθε άλλο παρά κομμουνιστές και σταλινικοί είναι, αλλά τι να κάνουμε αν πολλοί τους θεωρούν τέτοιους; Ας φροντίσουμε να τους διαφωτίσουμε.
  4) Ρωτάς αν η εργατική τάξη είναι με το όχι ή με το ναι. Αν το όχι ερμηνευτεί σαν όχι στην ΕΕ, η εργατική τάξη πρέπει να είναι με το ναι, δεδομένης της πάγιας θέσης του μαρξισμού υπέρ των μεγάλων συγκεντρωτικών κρατών σε σχέση με τα μικρά, ή με τα ομοσπονδιακά ενωμένα.
  Δε λέω πως το μονοπωλιακό κεφάλαιο είναι προοδευτικό, τελεία. Λέω πως είναι προοδευτικό απέναντι στο μη μονοπωλιακό και αντιδραστικό απέναντι στην εργατική τάξη, όπως είναι και το μη μονοπωλιακό.
  5) Ας δούμε, τώρα, τα «ψέματά» μου. Δεν είπα ότι είσαστε οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Είπα ότι «είναι αντιδραστικό να μάχεσαι κατά της ανάπτυξης του καπιταλισμού και υπέρ της μικρής παραγωγής». Δε σας αφορά αυτό; Δεν είσαστε υπέρ των αγροτών, δεν είσαστε κατά του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, δεν είσαστε υπέρ της διατήρησης της αργίας της Κυριακής, δεν είσαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων; Δεν είσαστε κατά του «ξεκληρίσματος» των μικρομεσαίων; Μπορεί και να κάνω λάθος, να μην ξέρω τις θέσεις σας γι’ αυτά τα ζητήματα. Με χαρά μου θα δεχτώ ότι έκανα λάθος, αν με διαψεύσεις.
  Αν όμως δεν κάνω λάθος, τότε, το να λες «Εμείς είμαστε με την επανάσταση και τον κομμουνισμό, με το γενικό συμφέρον του προλεταριάτου», είναι απλώς μεγάλα λόγια, για να κρύψουν μια μικροαστική πολιτική.
  6) Δεν προβοκάρω καθόλου. Φυσικά και είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζει «ειρηνικά και πολιτισμένα» τις απόψεις του. Σου εξήγησα στην αρχή του σχολίου μου, ποια ήταν η αιτία που μίλησα για «βία». Από την άλλη, όταν γράφεις «Μήπως πρέπει να μας απαγορεύσουν αυτό το δικαίωμα στο όνομα της ανάπτυξης του καπιταλισμού;», αυτό δεν είναι λίγο προβοκατόρικο;
  7) Γράφεις : «λες πως το καθήκον των κομμουνιστών είναι η ανάπτυξη του καπιταλισμού». Πότε το είπα αυτό;;; Εγώ λέω απλά ότι η ανάπτυξη του καπιταλισμού δημιουργεί τις αντικειμενικές συνθήκες για την ανατροπή του και ότι είναι αντιδραστικό να θέλουμε να την εμποδίσουμε. Το «καθήκον των κομμουνιστών» είναι να παλεύουν για τα δικαιώματα των εργατών και να τους διδάσκουν πώς να χρησιμοποιήσουν τις αντικειμενικές συνθήκες που δημιουργεί ο ίδιος ο καπιταλισμός με την ανάπτυξή του για να τον ανατρέψουν. Ο Μαρξ δε λέει στο Μανιφέστο ότι «το πρώτο πράγμα που παράγει η αστική τάξη είναι οι νεκροθάφτες της»; Αυτή είναι η αδυσώπητη διαλεκτική της ιστορίας : η ανάπτυξη του καπιταλισμού, η πρόοδος της κοινωνίας, που η αστική τάξη είναι ο «άβουλος και παθητικός φορέας» της, αυτή ακριβώς η ανάπτυξη σκάβει το λάκκο του καπιταλισμού και δημιουργεί τους νεκροθάφτες που θα ρίξουν μέσα την ίδια την αστική τάξη. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται ο καπιταλισμός, όσο περισσότερο το κεφάλαιο συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια, τόσο πιο κοντά βρίσκεται το τέλος του. Η ανάπτυξη του καπιταλισμού, αυτή που εξασφαλίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου, εξασφαλίζει και την εξαφάνισή του. Από δω απορρέει και το «αναπόφευκτο» της αμέσως επόμενης φράσης του Μανιφέστου :
  «Η πτώση της (αστικής τάξης) και η νίκη του προλεταριάτου είναι το ίδιο αναπόφευκτα». Αν η ίδια η ανάπτυξη του καπιταλισμού, αν η ίδια η επιδίωξη του κέρδους δε συνεπαγόταν τη δημιουργία των προϋποθέσεων της ανατροπής του καπιταλισμού, η «νίκη του προλεταριάτου» δε θα ήταν καθόλου «αναπόφευκτη».
  Φυσικά και πρέπει να καλούμε σε «επανάσταση και δικτατορία του προλεταριάτου», αλλά, το να είμαστε αντίθετοι σε κάτι που μας βοηθάει στο να τα πραγματοποιήσουμε αυτά, είναι τραγικό λάθος.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s