Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνεται στην Υεμένη

16 Μάη, γύρω στις 14:00 ώρα Ελλάδας

«Αγαπητοί φίλοι και υποστηρικτές, καθώς μπαίνουμε στο πιο επικίνδυνο μέρος του ταξιδιού εισερχόμενοι στον κόλπο του Άντεν, φοβάμαι πως δεχόμαστε φίμωση από τα μέσα ενημέρωσης. Ελάχιστα είναι αυτά που αναφέρονται στον αγγλόφωνο τύπο σχετικά με το Iran Shahed, και σχεδόν καμία από τις αναφορές δε σημειώνει ότι υπάρχει μια αντιπροσωπεία αγωνιστών για την ειρήνη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αυτό είναι ανησυχητικό, ιδίως όταν τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης καλλιεργούν τη σύγχυση παρουσιάζοντας διαστρεβλωμένες αναφορές για ένα πλοίο από τη Σιγκαπούρη που έχει αντιπαράθεση με το Ιράν. Έχω ζητήσει από τους φίλους και υποστηρικτές να κάνουν ό,τι μπορούν για να διαδοθεί ο ειρηνικός και ανθρωπιστικός χαρακτήρας της αποστολής μας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ και οι σαουδικές τους μαριονέτες δε θα επιχειρήσουν τίποτα κακό. Σας ευχαριστώ για τη συνεχή υποστήριξή σας! Ας διαδοθεί η είδηση παντού!»

Caleb Maupin, μέλος της κομμουνιστικής οργάνωσης Workers World Party, από το κατάστρωμα του Iran Shahed

Red-Crescent_0521

Το ιρανικό φορτηγό πλοίο “Iran Shahed” έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες από λιμάνι του Ιράν για να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Υεμένης και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Στο πλοίο, που έχει προορισμό το λιμάνι Hodeidah, επιβαίνουν μεταξύ άλλων και αγωνιστές του αντιπολεμικού κινήματος από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει το Ιράν να ακυρώσει το ταξίδι του πλοίου στην Υεμένη και να παραδώσει το φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας στο Τζιμπουτί, κόμβο στον οποίο ο ΟΗΕ επιβλέπει και κατευθύνει τις ανθρωπιστικές αποστολές. Το Ιράν επιμένει να πάει το πλοίο στην Υεμένη και δηλώνει ότι δε θα δεχτεί τον έλεγχο που επιβάλει το ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας στα πλοία που κατευθύνονται προς την Υεμένη.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 26 Μάρτη η Υεμένη βομβαρδίζεται με τις ευλογίες των ΗΠΑ από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Το πρόσχημα της επέμβασης είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας στη χώρα μετά την ανατροπή του φιλοϊμπεριαλιστή προέδρου Χάντι από τους αντάρτες Χούτι. Οι πραγματικοί λόγοι είναι βέβαια οι γνωστοί και έχουν να κάνουν με την επικαιροποίηση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή (και ειδικά τον έλεγχο του κρίσιμου περάσματος των στενών Μπαμπ ελ-Μαντέμπ) και το πετρέλαιο. Δε θα επεκταθούμε, έχουμε γράψει περισσότερα εδώ.

Η υποκρισία των ιμπεριαλιστών δεν έχει όρια. Πράγματι, χρειάζεται τεράστια ποσότητα από αυτή για να υποστηρίξουν πως μια σκοταδιστική μοναρχία (Σαουδική Αραβία) επικεφαλής μιας συμμαχίας που αποτελείται από μοναρχικά καθεστώτα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ιορδανία) και μια στρατιωτική δικτατορία (Αίγυπτος) βομβαρδίζουν την Υεμένη για να… αποκαταστήσουν τη δημοκρατία, πράγμα που θέλουν να επιτύχουν επαναφέροντας στην εξουσία έναν πρόεδρο που εκλέχτηκε μέσω μιας εκλογικής διαδικασίας στην οποία ήταν ο μόνος υποψήφιος.

Αλλά η υποκρισία των ιμπεριαλιστών ωχριά μπροστά σε αυτή των αριστερών τους μαϊντανών, του Τσίπρα και της παρέας του, που τον τελευταίο καιρό γελοιοποιούνται συστηματικά προσπαθώντας να παζαρέψουν τη θέση του ελληνικού καπιταλισμού στο μπλοκ του δυτικού ιμπεριαλισμού ή έστω να τον διατηρήσουν μέσα σε αυτό το μπλοκ. Ο Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης με κορμό τον σύριζα, σέρνει το χορό με τους υπουργούς του ΝΑΤΟ χορεύοντας και τραγουδώντας για την ειρήνη στην πρόσφατη σύνοδό τους στην Αττάλεια. Φανταζόμαστε ότι το ζήτημα της Υεμένης θα κουβεντιάστηκε σε καλό κλίμα στη σύνοδο αυτή,  μιας και τα βασικά θέματά της ήταν η ασφάλεια στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σε καλό κλίμα θα κουβεντιάστηκε μάλλον και η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να περιθάλψει στρατιώτες της φασιστοκρατούμενης Εθνικής Φρουράς του αντιδραστικού ουκρανικού καθεστώτος, όπως ίσως και η πρόταση του Καμμένου για δημιουργία νατοϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο. Επίσης, πλέον η χούντα της Αιγύπτου θεωρείται εταίρος της νέας μας κυβέρνησης και μάλιστα «πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή», σύμφωνα με τα λεγόμενα του συντρόφου Τσίπρα που με τόση χαρά φωτογραφίζεται χαριεντιζόμενος με το στρατηγό αλ-Σίσι. Εταίρος φυσικά και το σιωνιστικό μαντρόσκυλο του ιμπεριαλισμού, το Ισραήλ, οι σχέσεις με το οποίο πρέπει να εμβαθυνθούν όπως μας πληροφορεί ο Δραγασάκης.

Τσίπρας, Αναστασιάδης, αλ-Σίσι

Τσίπρας, Αναστασιάδης, αλ-Σίσι

Δραγασάκης και πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα

Δραγασάκης και πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα

Τι να σχολιάσει κανείς για αυτό το βίντεο.

Πίσω στο «Iran Shahed»

Χαιρετίζουμε τους αγωνιστές που βρίσκονται στο πλοίο στηρίζοντας έμπρακτα τους καταπιεσμένους και αυτούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό στην Υεμένη. Μεταφέρουμε κάποιες από τις ανταποκρίσεις που στέλνει από το πλοίο ο Caleb Maupin, μέλος της κομμουνιστικής οργάνωσης Workers World Party που συμμετέχει στην αποστολή. Η ανάρτηση θα ανανεώνεται με ό,τι νεότερο προκύπτει μέχρι την ολοκλήρωση του ταξιδιού.

«Ως πολίτης των ΗΠΑ, δεν υπάρχει τίποτα που να με ενοχλεί περισσότερο από το γεγονός ότι οι πύραυλοι Cruise και τα άλλα όπλα που χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατήσουν και να σκοτώσουν αθώους Υεμενίτες παρέχονται από την κυβέρνησή μου.» Caleb Maupin

«Ως πολίτης των ΗΠΑ, δεν υπάρχει τίποτα που να με ενοχλεί περισσότερο από το γεγονός ότι οι πύραυλοι Cruise και τα άλλα όπλα που χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν αθώους Υεμενίτες παρέχονται από την κυβέρνησή μου.»
Caleb Maupin

14 Μάη

«Μόλις άκουσα αυτά που είπαν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, και πρέπει να πω ότι εγώ και όλοι οι άλλοι αγωνιστές της ειρήνης που επιβαίνουμε στο Iran Shahed είμαστε πλημμυρισμένοι με οργή. Γιατί πρέπει να παραδώσουμε το φορτίο στο Τζιμπουτί και να αφήσουμε τα Ηνωμένα Έθνη να το παραδώσουν για λογαριασμό μας; Γιατί πρέπει να εμπιστευτούμε τα Ηνωμένα Έθνη, που έχουν επιτρέψει στο σαουδικό στρατό να καταστρέψει την Υεμένη και να μακελέψει χιλιάδες αθώους ανθρώπους; Γιατί να έχουμε εμπιστοσύνη ειδικά στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) που έχει μια ιστορία γεμάτη με αηδιαστικό σκάνδαλα κακοδιαχείρισης της βοήθειας που πρέπει να πάει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη; Δε μπορούμε να εμπιστευτούμε τον ΟΗΕ.

Δεν είναι μυστικό ότι οι καταυλισμοί προσφύγων της UNRWA στην Ιορδανία και την Τουρκία είναι κέντρα στρατολόγησης για τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία και για άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Άρθρα από τον New Yorker και άλλα δημοσιεύματα έχουν περιγράψει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η παρουσία του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στις υποτιθέμενες ειρηνικές δραστηριότητες της UNRWA στον καταυλισμό προσφύγων του Zaatari.

Δε θέλουμε η βοήθεια που θα παρέχουμε να καταλήξει στην Αλ-Κάιντα ή το ISIS. Δε θέλουμε να καταλήξει στο σαουδικό στρατό που μακελεύει ανθρώπους. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα αθώα θύματα του τρομερού αυτού πολέμου, και δε θα αναθέσουμε αυτό το καθήκον στον ανυπόληπτο και συνένοχο ΟΗΕ. Αφήστε μας να βοηθήσουμε τους καταπιεσμένους!

Το πλοίο αυτό δεν περιέχει μόνο νερό, αλεύρι και ιατρικές προμήθειες, αλλά και 50 άτομα συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου. Ανάμεσα στα άτομα αυτά υπάρχουν 3 γενικοί χειρούργοι, 2 αναισθησιολόγοι, 4 γενικοί γιατροί, τεχνικοί χειρουργείου και αναισθησίας. Όλοι οι επιβάτες του πλοίου εκτός από τους αγωνιστές για την ειρήνη, το ναυτικό πλήρωμα και λίγους Ιρανούς δημοσιογράφους είναι ιατρικοί εθελοντές.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι, κινητοποιημένοι από την πίστη τους για να «βοηθήσουν τους καταπιεσμένους» σύμφωνα με τη διδασκαλία σημαντικών προσωπικοτήτων  στην ιστορία της θρησκείας τους. Δεν θέλουν να πάνε στο Τζιμπουτί, θέλουν να πάνε στην Υεμένη και να αρχίσουν τη θεραπεία των τραυματισμένων ανδρών, γυναικών και παιδιών που αντιμετωπίζουν τρομακτικές φρικαλεότητες στα χέρια των εγκληματιών της Σαουδικής Αραβίας και των αφεντάδων τους στη Wall Street.

Αυτοί οι Ιρανοί δεν αγνοούν το τι συμβαίνει, όπως το κοινό στις ΗΠΑ. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη έχουν σε μεγάλο βαθμό αγνοήσει και παρουσιάσει λανθασμένα όσα συμβαίνουν στην Υεμένη. Έχουν προσπαθήσει να τα παρουσιάσουν ως «πόλεμο δια αντιπροσώπων» ή θρησκευτική σύγκρουση.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Ιράν είναι πολύ διαφορετικά. Οι Ιρανοί βλέπουν κάθε μέρα στις τηλεοράσεις τους τι κάνουν οι Σαουδάραβες στο λαό της Υεμένης. Οι άνδρες που βρίσκονται στο πλοίο έχουν δει μητέρες να κρατούν αγκαλιά τα παιδιά τους που τους λείπουν τα χέρια και τα πόδια. Έχουν δει νοσοκομεία και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να κατεδαφίζονται. Έχουν δει όλα τα φρικτά εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και κινητοποιούνται για να αναλάβουν δράση. Οι γιατροί θέλουν να κάνουν αυτό που έχουν ορκιστεί να κάνουν. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ιατρική εκπαίδευσή τους για να προσφέρουν ανακούφιση και βοήθεια.

Μια ανθρωπιστική αποστολή

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι ένα κυρίαρχο έθνος, και έχει πάρει άδεια από ένα άλλο κυρίαρχο έθνος, την Υεμένη, για να παραδώσει 2,500 τόνους νερό, αλεύρι και είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανθρωπιστική φύση της αποστολής αυτής. Έχει σταλεί επιστολή που ανακοινώνει την αποστολή στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Γενεύη, καθώς και στην Ερυθρά Ημισέληνο της Σαουδικής Αραβίας και της Υεμένης. Το φόρτωμα του πλοίου έγινε σε μια δημόσια εκδήλωση, με διάφορα μέσα ενημέρωσης από όλη την περιοχή να μαγνητοσκοπούν  τη φόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο σκάφος. Ό,τι εισήλθε στο σκάφος αυτό εξετάστηκε λεπτομερώς για να επιβεβαιωθεί ότι τίποτα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως όπλο δε φορτώθηκε. Το φόρτωμα όπλων σε αυτό το πλοίο θα ήταν μια ακραία παραβίαση της Χάρτας και των αρχών της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς πρόκειται για μια αμιγώς ανθρωπιστική, μη-στρατιωτική οργάνωση.

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν το δικαίωμα να μην επιτρέψουν στις σαουδικές ελεγκτικές αρχές να διενεργήσουν έλεγχο. Ως κάποιος από τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκεται στη μέση του Περσικού Κόλπου, το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι οι κάννες των σαουδικών όπλων στραμμένες στο πρόσωπό μου. Πώς ξέρουμε ότι οι Σαουδάραβες δε θα χρησιμοποιήσουν  μια τέτοια επιθεώρηση ως ευκαιρία να μας φυτέψουν όπλα για να αμαυρώσουν την εικόνα των Ιρανών και να θέσουν σε νομικό κίνδυνο εμένα και τους συναδέλφους ακτιβιστές για την ειρήνη;

Σε πείσμα των γεγονότων, οι Ισραηλινοί εγκληματίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις τους σε μια παρόμοια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ήταν δικαιολογημένες. Οι δισεκατομμυριούχοι που κυριαρχούν σε αυτόν τον κόσμο είναι αδίστακτοι μετρ της εξαπάτησης.

Τρόφιμα και φάρμακα ως «πρόκληση»;

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει λέξεις όπως «πρόκληση» για να αναφερθούν στην αποστολή μας. Σε τι είδους κόσμο ζούμε, όταν το να φέρνει η Ερυθρά Ημισέληνος ένα πλοίο γεμάτο με ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα θεωρείται πρόκληση;

Εδώ και εβδομάδες το σαουδικό καθεστώς έχει διαπράττει φρικτά εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη. Την ημέρα πριν αναχωρήσουμε αναφέρθηκε ότι οι Σαουδάραβες βομβάρδισαν ένα σχολείο γεμάτο αθώα παιδιά της Υεμένης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και όλοι οι σημαντικοί φορείς που είναι υποτίθεται υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ειρήνης έχουν επιτρέψει να πραγματοποιηθούν αυτά τα φρικτά εγκλήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει τη σαουδική επίθεση.

Παρ’ όλα αυτά, τώρα έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με θόρυβο και στόμφο να διατάξουν το Ιράν να μη στείλει ένα σκάφος γεμάτο γιατρούς, επαγγελματίες υγείας, νερό, αλεύρι, και φάρμακα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Είμαι αναγκασμένος να σκεφτώ τους συντρόφους μου στην Ταξιαρχία Venceremos και τους Πάστορες για την Ειρήνη, που τόσο ηρωικά αψήφησαν τους νόμους των ΗΠΑ και χορήγησαν βοήθεια στην Κούβα καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Τι είδους διεστραμμένος κόσμος είναι αυτός στον οποίο η παράδοση νερού, τροφίμων και ιατρικών προμηθειών περιλαμβάνει τόσο πολλούς κινδύνους και συνέπειες;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, εκείνοι που κατασκευάζουν τα τανκς, τους πυραύλους Cruise και τα πυρηνικά όπλα συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς ανθρώπους. Μαζί τους κι εκείνοι που κατέχουν τα καρτέλ των ασφαλίσεων υγείας που βγάζουν κέρδη αρνούμενα τη φροντίδα σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Ας μην ξεχνάμε και τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών φυλακών, οι οποίοι πλουτίζουν φυλακίζοντας ανθρώπους και υποβάλλοντάς τους σε απάνθρωπη βασανιστήρια όπως η απομόνωση.

Σε αυτό το διεστραμμένο σύστημα του σύγχρονου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, είναι εκείνα που βλάπτουν τους άλλους που ανταμείβονται. Άνθρωποι σαν εμένα, που προσπαθούν να παραδώσουν βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν, αντιμετωπίζουν ακραίες απειλές και καταδίκη.

Καλώ όλους όσους μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη να μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας. Αφήστε μας να φτάσουμε στο λιμάνι του Hodeidah, όπου οι Υεμενίτες που έχουν υποφέρει τόσο πολύ περιμένουν με αγωνία την παράδοση της βοήθειας.

Να ζήσουν τα πεινασμένα παιδιά της Υεμένης! Αυτός ο παράνομος, ανήθικος αποκλεισμός πρέπει να τελειώσει! Να μη μπλοκαριστεί το πλοίο που μεταφέρει βοήθεια!

 *     *     *

Έχω επιβιβαστεί στο Iran Shaheed στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για μια αποστολή της Ερυθράς Ημισέληνου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Ελπίζουμε να παραδώσουμε 2,500 τόνους τρόφιμα και φάρμακα στους ανθρώπους της Υεμένης που βομβαρδίζονται βάναυσα από το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Μην εμποδίζετε το πλοίο! Αφήστε τα παιδιά της Υεμένης να ζήσουν!

 *     *     *

Η συνδεσιμότητα στο ίντερνετ στο πλοίο είναι πολύ περιορισμένη. Ζητώ από τους φίλους μου να δημοσιοποιούν τις διάφορες δηλώσεις μου όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να διαδοθεί στα μέσα τι κάνουμε εδώ. Είμαστε μια καθαρά ανθρωπιστική αποστολή που σκοπεύει να φέρει φαγητό και φάρμακα στο λαό της Υεμένης. Είχα ανέκαθεν την αίσθηση ότι ως άτομο που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες έχω μια ιδιαίτερη ευθύνη να σταθώ ενάντια στα εγκλήματα στα οποία η κυβέρνησή μου είναι συνένοχη. Αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία. Ελπίζω ότι οι αθώοι άνθρωποι της Υεμένης θα καταφέρουν να παραλάβουν το νερό, τα τρόφιμα και το ιατροφαρμακευτικό υλικό που έχουμε στο πλοίο μας. Να μην τους επιτρέψουμε (σ.σ. στους Σαουδ) να εμποδίσουν αυτό το πλοίο!

 *     *     *

15 Μάη

Βρισκόμαστε ακόμα στον Περσικό Κόλπο, αλλά θα μπούμε σύντομα στον Κόλπο του Άντεν. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς εκείνους που έχουν ανάγκη συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο λαός της Υεμένης χρειάζεται βοήθεια! Μην τους αφήσετε (σ.σ. τους Σαούδ) να μας εμποδίσουν! Αν και οι Ιρανοί μού παρέχουν την πιο ευγενική φιλοξενία που είναι δυνατόν, μου λείπει ο καθένας από τους συνεργάτες μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά η σύζυγός μου Rosales-Maupin, που αγαπώ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αυτή τη στιγμή γιορτάζουμε ένα χρόνο γάμου! Όλη η υποστήριξη που έλαβα ήταν τόσο ενθαρρυντική. Παρακαλώ μη σταματήσετε να προσπαθείτε να ευαισθητοποίησετε τον κόσμο σχετικά με το πλοίο αυτό! Παρακαλώ συνεχίστε να διαδίδετε και να ευαισθητοποιείτε για τη σημαντική ανθρωπιστική αποστολή μας! Η πρόσβαση που έχω στο ίντερνετ είναι περιορισμένη, με 50 άτομα να μοιράζονται μια αργή σύνδεση, συνεπώς βασίζομαι πάνω σας!

 *     *     *

17 Μάη, γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδας

«Ακούμε για έλεγχο από τη Σαουδική Αραβία στο ιρανικό πλοίο Iran Shahed. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις στα δυτικά ή τα άλλα μέσα ενημέρωσης, ένα γεγονός πρέπει να σημειωθεί: η κυβέρνηση του Ιράν και η Ερυθρά Ημισέληνος έχουν δίκιο στο ότι οι Σαουδάραβες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιθεωρήσουν αυτό το πλοίο και – πέρα από αυτό – στο ότι θεωρούν τη Σαουδική Αραβία ακατάλληλη για κάθε επιθεώρηση της ανθρωπιστικής αυτής αποστολής, λόγω του
ηγετικού της ρόλου στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης, όπως ακριβώς θεωρούν ακατάλληλες και τις ΗΠΑ.

Ο ΟΗΕ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ή άλλες χώρες που δε συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης είναι φυσικά καλοδεχούμενες να επιθεωρήσουν το σκάφος.»

Caleb Maupin (ΗΠΑ) – Christoph Hoerstel (Γερμανία)
από το κατάστρωμα του Iran Shahed

*     *     *

18 Μάη, γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Εμείς οι 50 στο Iran Shahed συνεχίζουμε στον Κόλπο του Άντεν. Έχουμε δει στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πολύ κοντά στο σκάφος μας και έχουμε ακούσει ότι οι Σαουδάραβες βομβάρδισαν τον προορισμό μας, το λιμάνι της Hodeidah στην Υεμένη, εν αναμονή της άφιξής μας. Εμείς πρόκειται να φτάσουμε την Πέμπτη αν δεν εμποδιστούμε. Τα πράγματα βαίνουν ομαλά και φαίνεται ότι η αποστολή μας έχει κάποια δημοσιογραφική κάλυψη από το Reuters. Ας ελπίσουμε ότι θα φτάσουμε στην Υεμένη σύντομα για να παραδώσουμε τα τρόφιμα και τα φάρμακα που χρειάζονται τόσο απεγνωσμένα οι άνθρωποι εκεί. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στους Σαουδάραβες να ελέγξουν το πλοίο. Οι Σαουδάραβες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Υεμένης. Θα επικροτούσαμε μια επιθεώρηση από τον ΟΗΕ ή από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, αλλά όχι από τους Σαουδικούς εγκληματίες ή τις ΗΠΑ. Ο λαός της Υεμένης δεν είναι ιδιοκτησία του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας – και πολεμά και πεθαίνει κάθε μέρα για να το διεκδικήσει αυτό. Η παρεμπόδιση ανθρωπιστικής βοήθειας είναι έγκλημα. Εμπρός να ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας! Να μην εμποδιστεί το Iran Shahed!

*     *     *

23 Μάη, γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδας

Η επικοινωνία με το πλοίο είχε χαθεί για μερικές ημέρες. Από ό,τι φαίνεται, το Iran Shahed έχει ελλιμενιστεί στο Τζιμπουτί και περιμένει οδηγίες.

http://www.presstv.ir/Detail/2015/05/22/412386/Iran-Nejat-Ship-Yemen-Djibouti-Humanitarian

*     *     *

24 Μάη, 14:00 ώρα Ελλάδας

«Έγινα μάρτυρας ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας!» Μήνυμα του Caleb Maupin από το Τζιμπουτί

«Από το λιμάνι του Τζιμπουτί στη Βόρεια Αφρική ανακοινώνω με μεγάλη θλίψη και αυτή οργή ότι το ταξίδι του Iran Shahed ολοκληρώθηκε. Δε θα φτάσουμε στον προορισμό μας στο λιμάνι της Hodeidah στην Υεμένη για να παραδώσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ανεπιτυχής κατάληξη της αποστολής μας είναι το αποτέλεσμα ενός μόνο πράγματος: σαουδικής τρομοκρατίας υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ.

Χθες, όταν ήταν εμφανές ότι η άφιξή μας ήταν επικείμενη, δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν το λιμάνι της Hodeidah. Δε βομβάρδισαν το λιμάνι ούτε μία ούτε δύο φορές. Οι σαουδικές δυνάμεις βομβάρδισαν το λιμάνι της Hodeidah συνολικά οκτώ φορές μέσα σε μια μέρα!

Ο συνολικός αριθμός των αθώων λιμενεργατών, ναυτών και περαστικών που σκοτώθηκαν από αυτές τις οκτώ αεροπορικές επιδρομές δεν έχει υπολογιστεί ακόμα.

Επιπλέον, οι εξεγερμένοι της Υεμένης συνέλαβαν 15 άτομα χθες, τα οποία ήταν μέρος μιας συνωμοσίας για να επιτεθούν το σκάφος μας. Το σχέδιο ήταν να επιτεθούν στο Iran Shahed όταν θα έφτανε, και να σκοτώσουν όλους όσους βρίσκονταν στο σκάφος, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου.

Με τόσες πολλές εγκληματικές απειλές και δράσεις, το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας έστελνε ένα μήνυμα προς στο πλήρωμα που αποτελείται από γιατρούς, ιατρικούς τεχνικούς, αναισθησιολόγους και άλλους εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου στο πλοίο. Το μήνυμα ήταν «Αν προσπαθήσετε να βοηθήσετε τα πεινασμένα παιδιά της Υεμένης θα σας σκοτώσουμε.»

Αυτές οι δράσεις, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό εκείνων που επιδιώκουν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια, αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μπορώ να πω, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι έχω γίνει μάρτυρας ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Στο πλαίσιο αυτό των ακραίων σαουδικών απειλών, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα όλο το εικοσιτετράωρο στην Τεχεράνη, διαπιστώθηκε ότι η Ερυθρά Ημισέληνος δε μπορεί να ολοκληρώσει την αποστολή αυτή. Οι 2.500 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού, τροφίμων και νερού ξεφορτώνονται και παραδίδονται στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει να τα διανείμει για λογαριασμό μας από τις 5 Ιούνη.»

Εδώ και το υπόλοιπο μήνυμα του Caleb στα αγγλικά:

«Djibouti & US Imperialism

Here in Djibouti, I can clearly see what the people of Yemen and Iran have been fighting against for so long. Unlike in Tehran, here in Djibouti I see masses of desperate staving people. Impoverished Africans, who are desperate for a day of work, are lined up outside the port. They are joined by Yemeni refugees who fled the fighting, and crossed the water. The Yemeni refugees are living in tent cities.

There is a huge US military base here in Djibouti, and this small country of only 3 million people is well under the control of western neo-liberalism. This country was basically carved onto the maps of the world by imperialists. As the European plunderers divided up the African continent for themselves, they created this tiny country so that naval bases could be conveniently placed in a strategic location.

The imperialists falsely drew the borders of the African continent in the same way they divided the Arab peoples and the peoples of Latin America. The maps were drawn to serve the colonizers, and determine who got the right to rob and subjugate the people of each specific region.

The living conditions that I see here in Djibouti are horrific in comparison to Iran. Iran has broken the chains of imperialism, and is independently developing. In Iran, I saw very few people begging for work, and the few I did see are refugees from Afghanistan.

Since the US invasion of Afghanistan, the Islamic Republic has opened its doors to 3 million refugees, and most of them are steadily employed. Iran’s oil resources are in the hands of a government that comes out of a massive people’s revolution. The oil revenue has been utilized to create a vast apparatus of social programs.

One of the Red Crescent Society volunteers told me: “The Iranian government has a department to make sure that everyone in our country who wants to work, can work.” Iranian mothers are given a guaranteed stipend for each of their children. Education in Iranian Universities is absolutely free, and the Ministry of Health provides free medical care to everyone in the country.

Compared to the millions of enslaved guest workers in Saudi Arabia and United Arab Emirates, or the impoverished people throughout the African continent, even the poorest Iranians are very, very wealthy. By breaking from neo-liberalism, Iran has been able to guarantee all of its people a great deal of economic security.

The Supreme Leader of the Islamic Revolution has loudly denounced the system of capitalism, and said that religious principles and compassion for those in need, should always be given priority over profits and finance.

“Standing With The Oppressed”

If the resistance forces are successful in their fight against the Saudi onslaught, Yemen will soon join Iran in becoming an independent country. The logo of the Ansarullah organization shows a hand holding a rifle to represent armed resistance. Perpendicular to the rifle on the Ansarullah logo is a shaft of wheat, said to represent “economic development.”

Its no secret that Yemen has vast, untapped oil resources. If the resistance forces are victorious, they can seize these resources, and start using them to build up Yemeni society. Yemen can then begin to do what the people of Venezuela have done, and transform their country with public control of natural resources.

The religious group that leads Ansarullah, the Zaidis, have a slogan. They say: “A True Imam is a Fighting Imam.”

They contrast their religious beliefs with those of the Whabbais who lead Saudi Arabia. The Saudi religious leaders say that Muslims must avoid rebellion and protest because it leads to instability and chaos. They stress obedience to the government and to authority figures.

The Zaidis, who lead Ansurrullah and are at the center of Yemen’s unfolding revolution, emphasize that a religious leader is not truly doing the work of God, unless he picks up a sword or a gun and “fights for the oppressed.”

As I prepare to return to Tehran I have become even more convinced of the need to overthrow the system of western monopoly capitalism. I am reinvigorated in my belief that there must be a global alliance of all forces who oppose imperialism. Whether they are Marxist-Leninists, Bolivarians, Anarchists, Shias, Sunnis, Christians, or Russian nationalists, all forces that oppose the continued domination of the planet by Wall Street bankers must firmly stand together.

The people of Yemen, like the forces of resistance in so many other parts of the world, have refused to surrender. As they face a horrendous onslaught with US made Saudi bombs, I hope that news of our peaceful, humanitarian mission has reached them. I hope they are aware that in their struggle against the Saudi King, the Wall Street bankers, and all the great forces of evil, they are not alone. There are millions of people across the planet who are on their side.

Imperialism is doomed, and all humanity shall soon be free!»

Advertisements

6 responses to “Πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνεται στην Υεμένη

 1. «We are the world» τραγουδαει ό Κοτζιάς με τους νατοϊκού ς. Δε νομιζω να τον ανάγκασε κανένας για να κανει αυτά τα καργκιοζιλικια με τη βουτηγμένη μέχρι το λαιμό λύκο συμμαχία του NATO, πόσω μάλλον να «ξεσηκώνει» και τον κοσμο να τραγουδησει μαζί του. Είναι ένας επικινδυνος αστος Καραγκιόζης.
  Αν ο άλλος ο Τσίπρας καραγκιοζιλικια με τον δικτάτορα της Αιγύπτου; Πρώτη φορά που γίνεται – με την αριστερά;

  Μου αρέσει!

 2. Θάνατος στο Δραγασάκη! Οι Εβραίοι να γίνουν σαπούνια και αμπαζούρ! Ζήτω το Ιράν και η σαρία!

  Μου αρέσει!

 3. Κάρολε, σου το λέω ειλικρινά, αν υποψιαστώ ότι μόλις υπερασπίστηκες τον «φασιστικό σύριζα» θα φαρμακωθώ. Για φαντάσου μέχρι πού μπορεί να φτάσει κανείς υπερασπιζόμενος το «δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ»…

  Μου αρέσει!

 4. Φίλε pap, δυστυχώς, τα πράγματα είναι τραγικά, ώστε ακόμα και το χιούμορ απέναντί τους είναι πικρό. Αν φτάσαμε στο σημείο το Ιράν να κουβαλάει «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Υεμένη, μιμούμενο τους Γκρίζους Λύκους στο Καράβι για τη Γάζα και το κονβόι του Πούτιν στην Ουκρανία, σίγουρα «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

  Μου αρέσει!

 5. Το πλοίο τελικά δε θα ολοκληρώσει την αποστολή του, αφού το λιμάνι προορισμού του βομβαρδίστηκε επανειλημμένα από τη σαουδική αεροπορία. Ο Caleb Maupin καταγγέλλει επίσης σχέδιο επίθεσης των Σαουδικών στο πλοίο. Περισσότερες λεπτομέρειες στην αρχική ανάρτηση που έχει ανανεωθεί με τις τελευταίες πληροφοριες.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s