Για την εκκένωση της Πρυτανείας

Αναδημοσιεύουμε εδώ 4 κείμενα για τη σημερινή εκκένωση της Πρυτανείας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Σύριζα κλείνει το μάτι στα πλέον συντηρητικά ένστικτα και υποχωρεί ατάκτως στο κλίμα τρομολαγνείας που επιδίδεται συστηματικά τα τελευταία 24ωρα η αστική αντίδραση και τα μιντια που συνεχίζουν να είναι υπό τον πλήρη έλεγχό της. Στην επιχείρηση εκκένωσης το βαθύ κράτος αποκαθιστά το ρόλο του κάτι που έγινε επίσης και στη χθεσινή επίδειξη δύναμης στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα υπό τις εντολές “κυβέρνησης της αριστεράς”. Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση των ΜΑΤ είναι συνιστά ακόμα μια παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, η πρώτη όμως φορά για την κυβέρνηση της αριστεράς. Και πάντα η πρώτη φορά είναι και η δυσκολότερη. Η αστική νομιμότητα πάνω απ’ όλα και ως τέτοια λαμβάνονται και οι νομοθεσίες του κράτους έκτακτης ανάγκης που η κυβέρνηση ναι μεν σκέφτεται να καταργήσει (;) αλλά μέχρι τότε θα τις εφαρμόζει (;). Avantgarde

prytania

Εκκένωση της Πρυτανείας ή η επίνευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους μικροαστούς και τον συντηρητισμό

Η εκκένωση της πρυτανείας και η καταπάτηση του ασύλου από τις αστυνομικές δυνάμεις δεν μπορεί και δεν θα περάσει στα ψιλά της κινηματικής ιστορίας. Ένα κόμμα της αριστεράς, με όλες τις αντιφάσεις που το διέπουν, προχωρά στη σύληση (με επικεφαλής των ΜΑΤ τον Δαρείο Λυκιαρδόπουλο, μάρτυρα ουσιαστικά υπεράσπισης του χρυσαυγίτη Περιάνδρου στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση στον Κουσουρή-μα τι ειρωνεία!) ενός πεδίου βαθειάς ριζοσπαστικότητας και εστίας κινηματικών αγώνων, που έχει κατακτηθεί μέσα στα χρόνια. Το διπλό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, με τα “ανεκτικά” ΜΑΤ ή τις προοδευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις φυλακές τύπου Γ και τον κουκουλονόμο, δεν μπορούν να ισοσκελίσουν την επέμβαση στην πρυτανεία. Πολλώ δε μάλλον, όταν ακόμη και χωρίς τη κινηματική δυναμική αντίστοιχων κινήσεων του παρελθόντος, οι καταληψίες επιχείρησαν τη διασύνδεση με την κοινωνική προβολή των αιτημάτων των απεργών κρατουμένων, ενώ σεβάστηκαν απόλυτα τον χώρο, με τη μοναδική φθορά να προκαλείται από την εισβολή των των αστυνομικών.

Η εκκένωση της πρυτανείας συνιστά κορυφαίο δείγμα επίνευσης του ΣΥΡΙΖΑ στους μικροαστούς ψηφοφόρους του και τον συντηρητισμό, που με βασικό όχημα τον σαρκοβόρο μιντιακό συρφετό ξέχυσαν το τελευταίο διάστημα την αντιδραστική φρενίτιδά τους, συχνά με απόλυτα χυδαίο τρόπο με απαξιωτικές και σκωπτικές εκφράσεις για “αρνιά και αυγά του Πάσχα” κι άλλες αηδίες, συκοφαντώντας τον αγώνα των καταληψιών. Η χρονική στιγμή δε, λίγες ώρες πριν την τελική ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου και την πιθανολογούμενη λήξη της απεργίας πείνας των κρατουμένων και κατ’ επέκταση της κατάληψης, μαρτυρά την πασίδηλη απόπειρα ικανοποίησης από τον κυβερνητικό σύριζα των αιμοδιψών βαμπίρ, από τις πρυτανικές αρχές και τα “κοράκια”, που μόνο κατ’ όνομα ονομάζονται συνάδελφοί μας, μέχρι φυσικά τους πολιτικούς, κομματικούς εκφραστές της αντίδρασης, όπως η ΝΔ.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το μάτι στη συντήρηση και τα μιντιακά φερέφωνά της, που κατάφεραν να φορέσουν “καπέλο”, μόλις έπειτα από 3 μήνες διακυβέρνησης, την αυταρχική ατζέντα της προηγούμενης διακυβέρνησης, καλλιεργώντας την εικόνα της κοινωνίας σε διακινδύνευση από τους αλαλάζοντες μολυσμένους “λαθρομετανάστες” και τους αναρχικούς “κουκουλοφόρους” με τα τρία χέρια και τα δυο κεφάλια.
Η παρακαταθήκη που αφήνει η εκκένωση της πρυτανείας από την αριστερή διαχείριση, είναι τρομερά αρνητική στο ιστορικό συνεχές των κοινωνικών αγώνων. Αν δηλαδή, μια κυβέρνηση της αριστεράς, καταπατά το άσυλο και “σπάει” καταλήψεις, η παραδοσιακή επάρατος δεξιά ή ακροδεξιά τύπου Σαμαρά, τι νομιμοποιείται να κάνει όταν ξαναέρθει στην εξουσία; Να σαρώσει πλήρως, είναι η απάντηση, όπως ακριβώς επιχείρησε να κάνει χτυπώντας βάναυσα το κίνημα των καταλήψεων και διαλύοντας ιστορικές εστίες αγώνα, όπως η villa amalias ή το απότοκο του Δεκέμβρη, η κατάληψη της Σκαραμαγκά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογος στο κίνημα- και όχι μόνο στη βάση του ή τις επιμέρους οργανώσεις του, όπως η Νεολαία του, που καταδίκασε την εκκένωση. Κανείς δεν έλαβε τον ρόλο του θύματος, ακόμη κι όταν οι αστυνομικές δυνάμεις με την έγκριση Τσίπρα-Πανούση, έθεσαν έναν πρωτοφανή κατασταλτικό ασφυκτικό κλοιό, με δεκάδες συλλήψεις αγωνιστών, που έμπαιναν ή έβγαιναν από έναν χώρο αγώνα. Η εκκένωση της Πρυτανείας, όμως, και η σύληση του ασύλου, που δεν μπορεί να αποστεωθεί από καμία κυβερνώσα αριστερά ή ακαδημαϊκό ταγό από το κοινωνικό του περιεχόμενο, ξεπερνά και τον ρόλο του κρατικού φορέα καταστολής, που αποδέχτηκε να εφαρμόζει η ρεαλιστική αριστερά. Θίγει βασικό πυρήνα αξιών και αρχών του αγώνα, που κατά καιρούς ενώνει στον δρόμο αγωνιστές, διαφορετικών πολιτικών αναφορών και ιδεολογιών, και ακριβώς γι’ αυτό τα μέλη των οργανώσεων του σύριζα, που δεν ντύθηκαν με κοστούμια θέσεων, καλούνται να πάρουν θέση απέναντι στην εκκένωση της πρυτανείας, διαφορετικά θα είναι το ίδιο υπόλογοι στην ιστορία των κινημάτων. Η δε απόπειρα, ψήγματα της οποίας διαγνώστηκαν σε κείμενα αριστερών αναλύσεων με αφορμή την κατάληψη στο Κόκκινο, να διαχωριστεί με έναν “μαγικό” τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνησή του, όσο και κι αν μπορεί να αντιστοιχεί τμηματικά σε αληθινά στιγμιότυπα (επιλογή προέδρου της δημοκρατίας), δεν μπορεί εν τούτοις να αποτελεί τη βάση-και με διάρκεια μάλιστα- του άλλοθι στις οπισθοδρομικές ενέργειες της κυβέρνησης σύριζα, τις σημερινές ή του μέλλοντος, που διαγράφεται ζοφερό.
«in aeternum καταληψίας σε σχολές, γειτονιές, χώρους δουλειάς»
Embedded image permalink

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικαστέα η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία

Η σημερινή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετίων του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει. Ως τέτοια είναι απο μας καταδικαστέα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι μόλις χθες ψηφίστηκε επί της αρχής (και σήμερα επί των άρθρων) ένα νομοσχέδιο που πραγματοποιεί μια βαθιά τομή σε προοδευτική κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία, δικαιώνει αγώνες χρόνων του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας.

Στον αντίποδα, θεωρούμε ότι η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται.

Σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή, για την επαναφορά, υπεράσπιση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η διαφύλαξή του, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, παραμένει για μας υπόθεση του φοιτητικού κινήματος και της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ακόμα και ενάντια σε κινήσεις που αντικειμενικά το υπονομεύουν. Η ανασυγκρότηση με μαζικούς κι αγωνιστικούς όρους του φοιτητικού κινήματος και της ακαδημαϊκή κοινότητας, με στόχο την ενδυνάμωση και υπεράσπιση του ασύλου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η διαφύλαξη του ασύλου, ωστόσο, δεν μπορεί να αφορά τις δυνάμεις καταστολής. Το δόγμα «Νόμος και Τάξη», της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη κι έτσι πρέπει να παραμείνει.

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε τη διαφωνία της για τη σημερινή επέμβαση της Αστυνομίας, σκοπός της οποίας ήταν η εκκένωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από μια πολυήμερη, σαφώς μειοψηφική, αλλά ειρηνική κατάληψη. Με δεδομένο ότι η κινητοποίηση συνδεόταν με αιτήματα για τις φυλακές, η σημερινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης, η κατάργηση του κουκουλονόμου και η θέσπιση εγγυήσεων στη λήψη DNA, θα σήμαινε πιθανότατα και την λήξη της κατάληψης. Στον αντίποδα, η υπό συντηρητικές πιέσεις αστυνομική εισβολή σε πανεπιστημιακό χώρο, με όλο το συμβολικό και πολιτικό φορτίο που περιβάλλει μια τέτοια ενέργεια λίγους μήνες μετά τα έργα και τις ημέρες Φορτσάκη, σηματοδοτεί υποχώρηση, έστω προσωρινή, από τη θέση ότι κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός.

Με αφορμή το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στον Τύπο και το Διαδίκτυο, και στο οποίο αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ εμφανίζονται να επιχειρούν με ενσωματωμένες κάμερες στα κράνη τους, το Τμήμα Δικαιωμάτων τόνισε ότι είναι πλέον επείγουσα η δραστική αντιμετώπιση ομάδων της ΕΛ.ΑΣ που συνδέονται συστηματικά με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, ανεξαρτήτως αν αυτές εμπίπτουν στο πλαίσιο λειτουργίας που τους είχε ανατεθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να ερευνήσει το συμβάν και βεβαίωσε ότι η χρήση κάμερας δεν αποτελεί εντολή του Αρχηγείου.

Τέλος, σε ότι αφορά τα κρούσματα αναβίωσης της νεοναζιστικής βίας σε διάφορες πόλεις της χώρας, με σημαντικότερη την παρολίγον δολοφονική επίθεση κατά του Δημήτρη Μακρέα στα Χανιά, η αντιπροσωπεία του Τμήματος ζήτησε από τον υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο αυτονόμησης νεοναζιστικών πυρήνων, αλλά και επανόδου της ίδιας της Χρυσής Αυγής, μέσα σε ένα γενικότερο αντιπροσφυγικό και τρομολαγνικό κλίμα που καλλιεργούν κόμματα και ΜΜΕ.

ΤΕΛΙΚΑ, Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ;

Τη μέρα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και ανηλίκων, την αποφυλάκιση βαριά ασθενών, την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον κουκουλονόμο και το DNA η κυβέρνηση διατάσσει την αστυνομική εισβολή στην κατάληψη της Πρυτανείας, μια κατάληψη απολύτως ειρηνική και περιφρουρημένη, η οποία κατέληξε στη σύλληψη 14 ατόμων και στην παραπομπή τους σε δίκη. Η κυβέρνηση διακινεί το επιχείρημα ότι διέπραξε την εισβολή γιατί ήταν αδύνατον να ψηφιστεί το νομοσχέδιο υπό καθεστώς ομηρίας της από τους καταληψίες! Και ψευδές και γελοίο… Γιατί απλώς τελεί σε ομηρία από τη Δεξιά, τους τηλεεισαγγελείς, «κυβερνητικούς εταίρους» και βεβαίως τον ίδιο τον ανεκδιήγητο υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τη νομοθετική πρωτοβουλία του, εξευτελίζεται, αφού είναι η πρώτη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση που εισβάλλει στην Πρυτανεία ενώ έχει καταγγείλει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, παρουσιάζεται ανίσχυρος και πανικόβλητος (πώς θα τα βγάλει πέρα με τους «δανειστές» όταν τρέμει την Τρέμη, τον Άδωνι και την Ντόρα;) και, το χειρότερο, ανοίγει ένα νέο κύκλο καταστολής. Προφανώς, σε όλη τη διάρκεια της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων υπήρξαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης υπερβολικές ή και καταχρηστικές (κατάληψη Νομικής, επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) και αυτό πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τον Α/Α χώρο, ωστόσο αυτό επ’ ουδενί αποτελεί άλλοθι της κυβέρνησης για την αστυνομική εισβολή στην Πρυτανεία. Μία από τις διαφορές της Αριστεράς από τη Δεξιά (πρέπει να) είναι ότι επιλύει τα πολιτικά ζητήματα με πολιτικά και όχι με αστυνομικά μέσα.

 • Να αποφυλακιστούν αμέσως οι κρατούμενοι καταληψίες και να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος τους.
 • Να παραιτηθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούσης.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

 

 

One response to “Για την εκκένωση της Πρυτανείας

 1. Από ενα ενδιαφέρον email που λαβαμε πριν την εκκένωση σχετικά με την τρομουστερια, την ανυποφορη μαυρη προπαγάνδα εναντιον των καταληψιων της πρυτανίας και των μεταναστων και την κατάσταση που διαμορφώνεται εν όψη και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
  «Η κατάληψη της Πρυτανείας όπως και όλο το μέχρι τώρα κίνημα συμπαράστασης στου απεργούς πείνας έχει εμφανίσει πολλά και εμφανή σημεία αδυναμίας.
  1. Δεν είναι ενιαία καθότι ούτε οι κρατούμενοι ακολουθούν κοινή πολιτική, πολλοί δεν ξεκίνησαν καν, οι περισσότεροι έχουν σταματήσει.
  2. Οι ενέργειες συμπαράστασης κινούνταν εσωστρεφώς και σε άσχετο πολιτικό χρόνο με κυβέρνηση συριζα που ετοιμάζεται να ικανοποιήσει σχεδόν όλα σχεδόν τα αιτήματα τους (πλην τρομονόμου και κουκουλονόμου). Μοιάζει περισσότερο σαν προσπάθεια επαναπροσδιορισμού και συσπείρωσης ενός συγκεκριμένου τμήματος του αναρχικού χώρου.
  3. Η επί μέρες συνεχιζόμενη κατάληψη του ρσ κόκκινο η κατάληψη γραφείων του συριζα και ο εμπρησμός σε τουλάχιστον μία περίπτωση είναι εχθρικές ενέργειες, φυσικά έχοντας την άποψη ταύτισης κυβέρνησης συριζα και κόμματος συριζα στην βάση ταύτισης κυβέρνησης ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δικαιολογούνται σε εξαρχιακό επίπεδο αναρχισμού.
  Κάθε προσπάθεια πορείας ήταν θλιβερή με μέγιστο τα 700 άτομα και όχι ιδιαίτερο παλμό.
  Όλα αυτά συν οι παλαιότερες αντιθέσεις έχουν προκαλέσει ρήγματα στον αναρχικό χώρο εξ ου και πολλές συλλογικότητες τους είτε δεν συμμετείχαν από την αρχή είτε έχουν αποχωρήσει από την υποστήριξη της απεργίας πείνας….
  Οι αποκλεισμένοι στην πρυτανεία ουσιαστικά θέτουν τελειωμένα θέματα αφού ήδη οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν σταματήσει ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι όπως και οι νυν και πρώην απεργοί πείνας αρνούνται να ανοιχτούν στα ευρύτερα αιτήματα του κινήματος όπως η αύξηση του κατώτεροιυ μισθού, η επαναφορά του άσυλου κλπ.
  Τις τελευταίες μέρες ξετυλίγεται μία οργανωμένη επίθεση από όλα τα ΜΜΕ απέναντι στην αριστερή ρεφορμιστική κυβέρνηση με άξονα αναρχικούς που καίνε την πόλη και «τους υποθάλπει ο Σύριζα» και τους μετανάστες που μας πνίγουν και «τους φέρνει ο Σύριζα» και τους αμολάει στους δρόμους και τις πλατείες (όχι για να λιαστούν)
  Αποκορύφωμα – τυχαία συνέβη από τυχαίο ελληναρά του ακροατηρίου- η φράση » Βγαίνουν οι λαθρομετανάστες σαν κατσαρίδες από τους υπονόμους και θα μας φάνε!» που εκστομίστηκε χωρίς καμία αντίδραση ούτε καν από την εκπρόσωπο του Σύριζα σε βραδινή εκπομπή. Κατσαρίδες λοιπόν. Φράση που δίνει οδηγία για πογκρόμ.
  Την Πέμπτη 16/4 κατεβαίνουν μαζικά οι λακέδες της ελληνική χρυσός από την Χαλκιδική. Δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αποκλειστικά για τα συμφέροντα του Μπόμπολα στην Χαλκιδική αλλά δυνητικά μπορούν να ενταχθούν στον ακροδεξιό σχεδιασμό. Η παρουσία αλλωστε του Αδωνη δεν δειχνει κατι διαφορετικό
  Την Δευτέρα 20/4 ξεκινά η δίκη της ΧΑ. Η αναμονή και οι ευσεβείς πόθοι μεγάλου τμήματος του αντιφασιστικού κινήματος (ΚΕΕΡΦΑ – Αντιφα Συντονισμός, ΚΑΡ) είναι ότι θα καταδικαστούν και είτε θα διαλυθούν είτε θα συμμορφωθούν σαν ένα μικρό ΛΑΟΣ. Την ίδια στιγμή άλλο τμήμα του πιο μάχιμου αντιφασιστικού κινήματος έχει παραλύσει από αδυναμία να δουν τις αλλαγές στην πολιτική της ΧΑ. Η ΧΑ δεν δείχνει ενδιαφέρον για την δίκη, εμφανώς και δεν την αναδεικνύει σε πολιτικό κέντρο. Αντίθετα όλες οι εξορμήσεις της σε γειτονιές και στα διόδια το Πάσχα κεντρικό ρόλο έχει το μεταναστευτικό. Η υποδομή και η εμπειρία της ΧΑ προ του Σεπτεμβρίου 2013 μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μελλοντικές αλλαγές.
  Για τους περισσότερους φυλακισμένους οι κατηγορίες είναι μικρής σημαντικότητας και εύκολα μπορούν να ξεφύγουν με μικρές ποινές φυλάκισης με ή χωρίς εξαγορά και αναστολή, και βεβαίως ήδη έχουν εκτίσει σχεδόν 18μηνα.
  Για την ηγεσία Μιχαλολιάκου αν εκπέσει η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης -εύκολα να γίνει δικονομικά λόγω της συνθήκης του Παλέρμου- αφήνονται σχεδόν ελεύθεροι όπως παραπάνω.
  Φυσικά οι φυσικοί δολοφόνοι και οι πολύ στενοί συνεργάτες τους καθώς και ο Λαγός είναι ήδη καταδικασμένοι. Ο Λαγός έτσι και αλλιώς θα βρεθεί σε πολύ γνώριμα νερά εντός της φυλακής. Ο Κασιδιάρης αναμένεται να καταδικαστεί και να μείνει μέσα για αρκετά χρόνια Μιχαλολιάκου θέλοντος.
  Η ΧΑ θα είναι ένας σοβαρός πολιτικός – φασιστικός – πόλος την επόμενη περίοδο, και με αναμονή ενεργοποίησης των μάχιμών του.

  Η κυβέρνηση δέχεται τα δύο μέτωπα επίθεσης. Από πλευράς ΕΕ μάλλον οδηγούμαστε στο αρχικό σενάριο Βαρουφάκη του 2012, πτώχευση εντός της ΕΕ με μερική μικρή στήριξη των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Η κρίση βαθαίνει για την ΕΕ, το 2015 προμηνύεται ως το πρώτο έτος μίας επερχόμενης βύθισης και κάθε διαταραχή προς τα έξω θα την ταράξει ακόμα περισσότερο διαταράσσοντας το ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το σενάριο μίας σχετικά αλώβητης ΕΕ με την Ελλάδα πεταμένη στο ράντζο του διαδρόμου και μία ασπιρίνη δημιουργεί μικρότερες οικονομικές διαταραχές σε οικονομικό επίπεδο και επιπλέον: α) δίνει το στίγμα της τιμωρίας σε όποια άλλη χώρα τολμήσει να κάνει λάθος επιλογή σε επερχόμενες εκλογές, β) ο σύριζα μετατρέπεται όχι μόνον σε παρία της Ευρώπης αλλά και σε παρία εντός της χώρας, ως υπεύθυνος για το πέταγμα στα σκουπίδια. Ένα βήμα πριν το ξεβράκωμα.
  Από πλευράς εσωτερικής σκηνής η εξόντωση του σύριζα θα συνεχιστεί. Μέχρι στιγμής ακονίζονται τα όπλα, δοκιμάζονται τακτικές, και ελέγχονται οι αντιδράσεις της κυβέρνησης.
  Εν τούτοις οι αντιδράσεις της κυβέρνησης είναι αντιδράσεις δημοτικού, ούτε καν 15μελούς. Εξακολουθεί να κυριαρχεί η συναίνεση οι χαμηλοί τόνοι, ο κοινοβουλευτισμός. Πιστεύουν ότι μόλις τα πρώτα μέτρα τρέξουν (ανθρωπιστική κρίση, επαναπροσλήψεις, αύξηση κατωτέρου μισθού) θα μπορέσουν να έχουν ακόμα ευρύτερη κοινωνική νομιμοποίηση να αντιτάξουν στην εσωτερική αντιπολίτευση (εξ ου και κάποιες αόριστες αναφορές σε δημοψήφισμα για σοβαρούς λόγους).
  Μόνον που τον αντίπαλο σαν παλαίμαχος που είναι δεν τον ενδιαφέρει η κοινωνική νομιμοποίηση μέσω της πειθούς αλλά ο κοινωνικός πόλεμος για την επανάκτηση της εξουσίας. Και στην ιστορία κάθε Reconquista την ακολούθησε ένα μακελειό.
  Το δικό μας μακελειό θα έχει την μορφή του φασισμού χωρίς να είναι απαραίτητα η ΧΑ στην προμετωπίδα (όπως δεν είναι και στην Ουκρανία άλλωστε).
  Όπως και να χει:
  1. Το μεταναστευτικό πρέπει να μπει άμεσα στην ατζέντα της πρωτοπορίας και του κινήματος.
  2. Η τομή που διαπερνά την πολιτική αντιπαράθεση είναι ο φασισμός. Όχι μόνον αυτός της ΧΑ αλλά και αυτός που ιδεολογικά σπέρνεται ως τμήμα της ακροδεξιάς αντεπίθεσης. Το άτι του όποιου Σαμαρά θα έχει φαιό χρώμα.
  3. Όποιοι από την αριστερά νομίζουν ότι όλα αυτά είναι ενδοαστικές συγκρούσεις (κάτι σαν ξενοδόχοι και χρυσός στην Χαλκιδική σύμφωνα με το ΚΚΕ) και χαίρονται και λιγάκι που όλο σκοντάφτει η κυβέρνηση (περιμένοντας να πέσει κανά ψίχουλο από το τραπέζι) θα βρεθούν προ άσχημων εκπλήξεων και δεν θα έχουν προλάβει κιόλας να ρίξουν ούτε μία σφαίρα όπως κάποτε τουλάχιστον.»

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s