Στο τσιφλίκι των εφοπλιστών

norman atlantik

Κ.Μαραγκός για το Avantgarde

Δεν είχαν περάσει παρά μόνο λίγες ώρες από το θανατηφόρο ατύχημα σε λούνα παρκ του Ελληνικού στις 27/4/2014, που στοίχισε τη ζωή σε ένα 13χρονο παιδάκι και οι ιδιοκτήτες του λούνα παρκ είχαν προσαχθεί με βαριές κατηγόριες, ενώ τα κανάλια ζήταγαν τη κεφαλή του δημάρχου Γκορτζίδη επί πίνακι, εδώ και τώρα και με συνοπτικές διαδικασίες. Όχι ότι συγκινήθηκαν με το παιδάκι, απλά ήταν μια ευκαιρία να ξεπαστρέψουν εν ψυχρώ το δήμαρχο που αντιστεκόταν με νύχια και με δόντια στο εξωφρενικό ξεπούλημα του ελληνικού στην εφοπλιστική οικογένεια Λάτση. Όταν όμως πρόκειται για ευθύνες εφοπλιστών που κοστίζουν δεκάδες θύματα, ή των κρατικών αρχών που τους δίνουν ότι απαιτούν, δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος. Όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν είδε τίποτα. «Τώρα δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, προέχει να διασωθεί ο κόσμος». Τρίχες, ακόμα και εδώ οι ίδιες απατεωνιές. Η «διάσωση» ήρθε όταν το πλοίο είχε καεί ολοσχερώς. Μετά από 30 ώρες. Λες και επρόκειτο για κάποιο ναυάγιο όχι 30 μίλια έξω από την Κέρκυρα, αλλά κάπου στη μέση του Ατλαντικού.
Η υποκρισία και η συγκάλυψη των ευθυνών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι γκεμπελίσκοι των δελτίων των 8 και των 9 εδώ και μέρες κοροϊδεύουν τους πάντες με τις αριθμητικές αλχημείες τους. Τη μια μας λένε ότι το πλοίο μετέφερε 475 άτομα και την άλλη ότι οι έλληνες διασωθέντες ήταν 236. Είναι προφανές σε οποιονδήποτε δεν είναι ηλίθιος ότι όταν δίνεις συνολικό αριθμό επιβαινόντων σε ένα πλοίο θα πρέπει να μας πεις μετά το συνολικό αριθμό διασωθέντων, νεκρών και αγνοουμένων για να μας βγει και η πρόσθεση. Αλλά εδώ μας λένε για έλληνες διασωθέντες, απλά και μόνο για να μην βγαίνει κανένα νόημα. Στη συνέχεια μας δείχνουν τις αγκαλιές των διασωθέντων με τους συγγενείς τους, μερικές μπηχτές για το ιταλικό πλήρωμα και τον ιταλό καπετάνιο, αλλά τα πλάνα από τους συγγενείς των διαπιστωμένα νεκρών και των αγνοουμένων, ήταν εξαρχής εξαφανισμένα και μόνο τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται με το σταγονόμετρο.
Προφανώς κάτι τέτοιο θα χάλαγε το σαξες στόρι του Σαμαρά που «με εντολή του» σώθηκαν οι επιβαίνοντες στον σκυλοπνίχτη της ΑΝΕΚ. Είναι τέτοια η υποκρισία της κιτρινοδημοσιογραφίας που από τις πρώτες ώρες άφηναν να εννοηθεί ότι όχι μόνο το πλοίο, αλλά και η ΑΝΕΚ είναι πια στα χέρια ιταλικών συμφερόντων. Μην τυχόν και αναζητήσουμε τα πραγματικά αφεντικά και τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν για το ναυάγιο.
Τα «αμείλικτα ερωτήματα» που θέτουν είναι όλα για τα σκουπίδια: «γιατί έμειναν οδηγοί στα φορτηγά τους», «γιατί το πλήρωμα δεν βοήθησε ως όφειλε στην κατάσβεση ή στη διάσωση», γιατί ο πλοίαρχος δεν βάρεσε συναγερμό από την πρώτη στιγμή. Πράγματι αυτά τα ερωτήματα χρήζουν απάντησης. Αλλά από ποιους ζητάνε τα ρέστα, όταν επί μέρες κρύβουν τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας; Ποιοι θα απαντήσουν όταν επί ώρες παριστάνουν ότι δεν ξέρουν σε ποιον ανήκει το πλοίο; Όταν φτάσανε στο σημείο να κρύβουν από τα βίντεο και τις φωτογραφίες το τεράστιο λογότυπο της ΑΝΕΚ που πιάνει το μισό βαπόρι στις πλευρές του πλοίου και στο φουγάρο; Ποιος θα δώσει απάντηση όταν όλοι μας έλεγαν ότι τώρα προέχει η διάσωση και όχι η αναζήτηση ευθυνών; Στην πραγματικότητα τα κανάλια τα οποία όλως τυχαίως βρίσκονται υπό των έλεγχο των εφοπλιστών, με μια εντελώς άχρηστη υπερπληροφόρηση υπολεπτομερειών γύρω από το ναυάγιο, αποσκοπούν και μόνο στην απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων που θα μπορούσαν να ξεδιαλύνουν το τοπίο και να αποκαλύψουν τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή τη νέα εκατόμβη στο βωμό των εφοπλιστικών κερδών.

Τα παραμύθια των αριθμών

Μας λένε ότι οι έλληνες διασωθέντες είναι 236, 4 οι νεκροί και μόλις χθες μας δίνουν μια λίστα με τους 9 έλληνες αγνοούμενους. Μιλάμε πάντα για έλληνες. Όμως μας λένε οι ίδιες πηγές ότι στο πλοίο επέβαιναν στα σίγουρα 268 έλληνες. Που είναι λοιπόν οι υπόλοιποι 19; Γιατί έχουν εξαφανιστεί από οποιαδήποτε λίστα; Ο λόγος είναι απλός. Είναι μια τακτική διαχείρισης της εκατόμβης. Προσπαθούν απλά να κερδίσουν χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι οι νεκροί έλληνες είναι τουλάχιστον 30. Άλλο ένας, άλλο 2 , άλλο 3 άλλο 30. Το ίδιο αφορά και τον συνολικό απολογισμό. Στο πλοίο επίσημα επέβαιναν 475 άτομα και με μια άλλη εκτίμηση 478. Σύμφωνα όμως με τον εισαγγελέα του Μπάρι ο αριθμός δεν είναι καθόλου σίγουρος γιατί ήδη υπάρχουν 3 μετανάστες που εμφανίζονται στους διασωθέντες χωρίς εισιτήριο και αν δεν γίνει ο έλεγχος στα γκαράζ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό των επιβατών. Αν υποθέσουμε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν διασωθεί 432 με 11 διαπιστωμένα νεκρούς, υπάρχουν τουλάχιστον 35 αγνοούμενοι. Οι περισσότεροι από αυτούς καθώς φαίνεται χάθηκαν τις πρώτες στιγμές του ναυαγίου είτε γιατί αποκλειστήκανε στα γκαράζ, είτε γιατί έπεσαν στη θάλασσα και πνιγήκανε από τα τεράστια κύματα. Οι μαρτυρίες άλλωστε το επιβεβαιώνουν μιλώντας για δεκάδες πτώματα που έπλεαν πέριξ του ακυβέρνητου πλοίου σε φουρτούνα 10 μποφόρ.
Το ΥΕΝ του Βαρβιτσιώτη και τα παπαγαλάκια του (ελληνικά ΜΜΕ) επειδή γνωρίζουν ότι τα παραμυθάκια τους έχουν κοντά ποδάρια, επιρρίπτουν από τώρα το κομφούζιο ενημέρωσης στις ιταλικές αρχές. Πρόκειται για ψέματα που μας έχει συνηθίσει η μαφία του Μαξίμου και των εφοπλιστών φίλων τους. Και εξηγούμαστε αμέσως. Το πόσοι βρίσκονταν πάνω στο πλοίο θα έπρεπε να το γνωρίζει με ακρίβεια όχι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία, αλλά η ΑΝΕΚ ή οποία είχε ναυλώσει το πλοίο εδώ και καιρό και είναι άλλωστε υπεύθυνη για την έκδοση των εισιτηρίων. Επιπλέον τον αριθμό αυτό, θα έπρεπε να επιβεβαιώνουν τα λιμεναρχεία της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας από τα οποία το Norman Atlantic επιβίβασε οχήματα και επιβάτες. Ως γνωστόν το λιμεναρχείο οφείλει να απαγορεύσει τον απόπλου όταν το πλοίο έχει κόψει περισσότερα από το προβλεπόμενο εισιτήρια για επιβάτες και οχήματα.
Κάτι που όπως φαίνεται έχει συμβεί εδώ αφού οι πάντες μαρτυρούν ότι υπήρχαν τουλάχιστον 25 περισσότερα (222 έναντι 195) οχήματα (βυτιοφόρα φορτωμένα με λάδι) και που πιθανολογείται ότι ίσως αυτό ήταν που προκάλεσε τη φωτιά. Στο Βήμα[1] την επόμενη του ναυαγίου με τίτλο «Υπερφορτωμένο το «Νόρμαν Ατλάντικ» με 222 οχήματα χωρίς κατάλληλη υποδομή» επισήμανε ότι τα βυτιοφόρα (32 τόνων έκαστο) που μετέφεραν ελληνικό ελαιόλαδο στην Ιταλία σχεδόν ακουμπούσαν στην οροφή του γκαράζ – Κατά τη θαλασσοταραχή πιθανώς υπήρξαν τριβές μεταξύ μεταλλικών επιφανειών και σπινθήρες που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Το εύφλεκτο φορτίο εξηγεί και την γρήγορη επέκταση της πυρκαγιάς και πολύ περισσότερο την αποτυχία της κατάσβεσης από μελή του πληρώματος.

Σε ποιόν ανήκει το «Νόρμαν Ατλάντικ»;

Μέσα στον καταιγισμό άχρηστων πληροφοριών τα ελληνικά ΜΜΕ τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά «ξεχνούν» συστηματικά να αναφερθούν στο αφεντικό του το «Νόρμαν Ατλάντικ».

«Ετσι ξέσπασε φωτιά στο Norman Atlantic» κατά το iefimerida.gr

Στην αρχή μας έλεγαν ότι δεν ξέρουν σε ποιόν ανήκει το πλοίο. Απίστευτο ψέμα! Στη συνέχεια τα πλάνα από το φλεγόμενο κουφάρι ήταν τέτοια που να αποκρύπτουν το τεράστιο λογότυπο στα πλαϊνά του. Στις φωτογραφίες αρχείου του πλοίου μας έδειχναν παλιότερες και όχι τις φρέσκες με το λογότυπο. Μετά μας είπαν ότι το πλοίο είναι ιταλικής πλοιοκτησίας (προφανώς για να φορτωθούν τηλεοπτικά εκεί οι ευθύνες) και απλώς το έχει μισθώσει η κακομοίρα η ΑΝΕΚ και μετά ότι και η ΑΝΕΚ ίσως έχει αλλάξει χέρια. Η ΑΝΕΚ την ίδια ώρα φρόντισε από το ιστολόγιό της να εξαφανίσει οτιδήποτε τη συνδέει με το «Νόρμαν Ατλάντικ», μέχρι που ήρθαν οι πρώτες μαρτυρίες, οι φωτογραφίες και τα πλάνα για να επιβεβαιωθεί η άμεση σχέση της εταιρίας με το συγκεκριμένο οχηματαγωγό.

Τώρα προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες στους ιταλούς πλοιοκτήτες. Η ίδια η εταιρεία κρύβεται πίσω από το ναυλοσύμφωνο με τους ιταλούς πλοιοκτήτες. Ακόμα μια προσπάθεια υπεκφυγής. Δεν ξέρουμε τους όρους του ναυλοσυμφώνου αλλά σίγουρα αυτή η νέα πρακτική των εφοπλιστών εκτός από τη μείωση του κόστους ενδεχομένως τους προσφέρει και ένα δίκτυ νομικής προστασίας σε περιπτώσεις ναυαγίων ώστε ένα μην βρίσκεται ποτέ ο υπεύθυνος. Όμως την ευθύνη για την λειτουργία του πλοίου δεν μπορεί να την έχει παρά αυτός που το διαχειρίζεται, αυτός που αποφασίζει αν θα το υπερφορτώσει, αυτός είναι και υπεύθυνος για τη σύνθεση του πληρώματος και επίσης για το αν το πλοίο υπό αυτές τις συνθήκες είναι ικανό να ταξιδέψει σε 10 μποφόρ. Όλα τα άλλα είναι τα γνωστά κολπάκια των εφοπλιστών και των πολιτικών τους λακέδων (βλέπε ΥΕΝ) προκειμένου να αποποιηθούν οποιαδήποτε ευθύνη για το ναυάγιο.
Σε ποιόν όμως ανήκει η ΑΝΕΚ; Ακόμα ένας γρίφος που οι, σε διατεταγμένη υπηρεσία, δημοσιογράφοι δεν μπορούν να μας πουν με ακρίβεια με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούν να κάνουν μια απλή αφαίρεση για να μας πουν ότι λείπουν 40 ή 50 άνθρωποι.
Κι όμως η ΑΝΕΚ έχει ιδιοκτήτες. Μέχρι τα μέσα τους 2011 η Βαρδινογιάννη Αμαλία-Αναστασία είχε στην κατοχή της μεσώ της ΒΑΡΜΙΝ ΑΕΒΕ το 26.63 % και η Sea Star Capital Ltd των Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Βίκτωρα Ρέστη το 23,16%. Πηγή: Ναυτεμπορική[2], stockwatch [3]. Για την ιστορία ο Ρέστης είναι ο εφοπλιστής ιδιοκτήτης των τράπεζας FFB και συνελήφθη τον Ιούλιο 2013 γιατί υπεξαίρεσε από την τράπεζα 500 εκ. ευρώ. Για τον λωποδύτη αυτόν, συνεργάτη του Ψυχάρη και του Βαρδινογιάννη, ελάχιστα γράφτηκαν και ειπώθηκαν τότε στα ΜΜΕ γιατί το πρόβλημα της χώρας είναι οι «πολιτικοί» και όχι οι καπιταλιστές. Εν πάση περιπτώσει…
Έκτοτε ελάχιστες δημοσιεύσεις υπάρχουν γύρω από τους βασικούς μετόχους της ΑΝΕΚ, μέχρι που στις 14/12/2014, μόλις δηλαδή πριν δύο βδομάδες διαβάζουμε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς παίρνει τον έλεγχο της ΑΝΕΚ με ποσοστό 24,5%… αφού πήρε στα χέρια της το 24,5% των μετοχών της χανιώτικης εταιρείας για δάνειο που είχε δώσει στη Sea Star ύψους, 160 εκατομμυρίων ευρώ». Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «μία άλλη τράπεζα, η Eurobank έχει το 23% ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο είναι μοιρασμένο σε 32.000 μετόχους». Εδώ επίσης μαθαίνουμε ότι η «μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου έχει δώσει οικονομική ανάσα στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις αφού το 55% του λειτουργικό κόστους ενός πλοίου είναι τα πετρέλαια και τα λιπαντικά. Η ΑΝΕΚ, εφόσον οι τιμές διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα για έξι μήνες θα έχει ένα όφελος 14 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Οκτώβριο η ΑΝΕΚ προχώρησε σε πωλήσεις πλοίων. Έδωσε σε γαλλική τράπεζα τα πλοία «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Ορη» έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ τίμημα με το οποίο θα μειωθεί ο δανεισμός της. Στη συνέχεια η χανιώτικη εταιρεία τα ναύλωσε από τη γαλλική τράπεζα». Πηγή: newmoney [4], Πρώτο Θέμα [5]
Έφυγαν όμως οι Βαρδινογιάννηδες από την ΑΝΕΚ; Εννοείται πως όχι. Γιατί πολύ απλά η οικογένεια είναι ένας από τους βασικούς μετόχους της Πειραιώς με ποσοστά γύρω στο 5% από στοιχεία τουλάχιστον που μπορεί κανείς εύκολα να αλιεύσει στο διαδίκτυο. Πηγή: bankingnews.gr [6]
Έτσι διαμέσω της Πειραιώς ο Γ.Βαρδινογιάννης συνεχίζει να έχει λόγο στα της ΑΝΕΚ ενώ παραμένει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας όπως διαβεβαιώνει η επίσημη ιστοσελίδα της (7), σε ένα ΔΣ αμιγώς ελληνικό. Δεν είναι στις προθέσεις αυτού του σημειώματος να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου όσον αφορά τις μεταβιβάσεις μετοχών ή την τακτική των ναυλώσεων πλοίων, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι αποτελούν μέτρα μεταβίβασης των ζημιών μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση κερδοφορίας που παρουσιάζουν ορισμένες από τις δραστηριότητες του εφοπλιστικού κεφαλαίου. «Οι ναυλώσεις έχουν διάρκεια από λίγους μήνες έως και ένα χρόνο και υλοποιούνται με στόχο την εξεύρεση χρημάτων, διότι μια ακτοπλοϊκή εταιρεία εκτός του κοινωνικού έργου που προσφέρει είναι και μια επιχειρηματική δραστηριότητα που για να επιβιώσει θα πρέπει να έχει κέρδη» ανέφεραν στην «Κ» κύκλοι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ)… Πλοία ναυλώνει στο εξωτερικό και η ΑΝΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα πλοία «Λευκά Ορη» και «Σοφοκλής Βενιζέλος», τα οποία έχουν κατασκευασθεί στα ναυπηγεία Mitsubishi της Ιαπωνίας, και από τον περασμένο Ιούνιο έχουν ναυλωθεί για διάστημα 6 μηνών στη Νότιο Κορέα για να εκτελούν δρομολόγια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη συμφωνία ναύλωσης προβλέπεται και option πώλησης των δύο πλοίων. Πριν από τη ναύλωσή τους τα δύο πλοία εκτελούσαν δρομολόγια στη γραμμή Πάτρα – Βενετία, ενώ τώρα στη θέση τους εκτελούν δρομολόγια τα πλοία «Κρήτη Ι» και «Κρήτη ΙΙ»… Να σημειωθεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι και στην ακτοπλοΐα έχει αρχίσει να βρίσκει υποστηρικτές η έννοια του εφοπλισμού, δηλαδή η διαχείριση πλοίων των οποίων δεν έχεις την κυριότητα, εις βάρος του πλοιοκτήτη, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια νέα τακτική που εμφανίστηκε στην ελληνική ακτοπλοΐα, προκειμένου να επιβιώσει μέσα στη σκληρή οικονομική κρίση που ισοπεδώνει την επιχειρηματική ζωή της χώρας. «Είμαστε οι πρώτοι που κάναμε εφοπλισμό στην ακτοπλοΐα. Το να ναυλώσεις είναι πολύ καλύτερο από το να επενδύσεις. Έχουμε κραχ και πρέπει να επιβιώσουμε», είχε δηλώσει προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ Γιάννης Αβραντίνης». Πηγή:Καθημερινή 14/12/2012[8]
Είναι όμως σίγουρο ότι ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους το πλήρωμα του Νόρμαν Ατλάντικ ήταν ελλιπές (55 αντί για 90 ναυτικοί), ότι το συγκεκριμένο πλοίο ήταν φορτηγό και μετασκευάστηκε σε οχηματαγωγό-επιβατηγό και έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν τέτοιου είδους επεμβάσεις να καταλήγουν σε μοιραία αποτελέσματα. (βλ. ναυάγιο του «Ηράκλειον» [9] το 1966 που στοίχισε τη ζωή σε 273 επιβάτες). Ότι για αυτούς επίσης τους λόγους η κατάσταση μέσα στο πλοίο όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι επιβάτες ήταν τρισάθλια, οι καμπίνες βρώμαγαν, ενώ όταν το πλοίο άρπαξε φωτιά δεν λειτούργησαν κανένα σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης, ενώ δεν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό ούτε για να τη σβήσει, ούτε για να οργανώσει τη διάσωση. Από κει και πέρα οι ευθύνες στο πλήρωμα είναι μόνο το άλλοθι για να μην αναζητηθούν οι ευθύνες από την ΑΝΕΚ και το αρμόδιο υπουργείο (ΥΕΝ) που εγκρίνει δρομολόγια σε πλοία φέρετρα και επιπλέον τα αφήνει να λειτουργούν υπ’ αυτές τις συνθήκες.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι «κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα έγιναν παρατηρήσεις πολύ σοβαρές που αφορούν την αξιοπλοΐα του «NORMAN ATLANTIC», όπως κατήγγειλαν τα ναυτεργατικά σωματεία σε κοινή τους ανακοίνωση[10].  Τότε γιατί οι λιμενικές αρχές επέτρεπαν σε αυτό το σαπιοκάραβο να μεταφέρει ανθρώπους; Μήπως για να μην θιχθούν τα αφεντικά τους οι εφοπλιστές; Μήπως γιατί αυτήν την εντολή είχαν από τον προϊστάμενο υπουργό τους; Μήπως γιατί έτσι επιτάσσουν οι νόμοι τις αγοράς και η απελευθέρωση της οικονομίας από τα «δεινά της κρατικής παρέμβασης»; Ή μήπως γιατί αυτή η χώρα είναι το τσιφλίκι του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Μελισσανίδη, του Μαρινάκη και της συναφούς μαφίας που ελέγχει εκτός από τα βαπόρια, τα ΜΜΕ, τις τράπεζες και ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις όποτε της γουστάρει.

Δρομολόγια ακόμα και με 11 μποφόρ

Το μεγαλύτερο όμως σκάνδαλο είναι η πλήρης απελευθέρωση σε ότι αφορά τις απαγορεύσεις απόπλου λόγω καιρού. Δεν έχει καμία σημασία αν τηρήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση η νομοθεσία, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο. Πρόκειται έτσι κι αλλιώς για μια νομοθεσία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εφοπλιστών βάσει της οποίας ο καπετάνιος μπορεί να σαλπάρει ακόμα και αν υπάρχει «ελαστικό απαγορευτικό» από τις λιμενικές αρχές. Το σίγουρο είναι όμως ότι δεν εκδόθηκε ούτε καν αυτό το ελαστικό απαγορευτικό έτσι ώστε να μην μπει στον κόπο ο καπετάνιος να το παραβιάσει.
Για όλα αυτά τα καθεστωτικά ΜΜΕ ελεγχόμενα τα μισά από την οικογένεια του εφοπλιστή έχουν βγάλει το σκασμό. Το ίδιο και το ΥΕΝ που αποποιείται κάθε ευθύνη περί αυτού. Κατά τα άλλα κλαίγονται για τις καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεπαν να γίνει η διάσωση. Σοβαρά ρε αλήτες; Εδώ φταινε οι καιρικές συνθήκες; Η υποκρισία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μια πολιτισμένη συζήτηση. Πρόκειται για καθάρματα που ευθύνονται πλήρως για ότι συνέβη, και που τώρα προσπαθούν να σβήσουν τα ίχνη από το έγκλημα, αφού πρώτα επιχειρούν να το υποβαθμίσουν στα μάτια της κοινής γνώμης παρουσιάζοντας πολύ λιγότερα θύματα από αυτά που είναι πραγματικά και που ίσως ποτέ δεν θα μάθουμε.
Όμως οι καταγγελίες των διασωθέντων επιβατών και για τη «διάσωση» είναι αποκαλυπτικές. Το πλοίο καιγόταν επί 4 ώρες και δεν είχε εμφανιστεί η παραμικρή βοήθεια. Τα ελληνικά διασωστικά έφτασαν μετά από 5-6 ώρες μόλις 40 μίλια μακριά από την Κέρκυρα. Και αυτά που έφτασαν ήταν εντελώς ανεπαρκή. Από τα 12 Σούπερ Πούμα μόνο 2 ήταν εν λειτουργία. Τόσα εκατομμύρια δήθεν για την προστασία με άλλα τόσα σε μίζες των ημέτερων, όταν χρειαστούν δεν είναι ποτέ εκεί που πρέπει (το μόνο που είναι πάντα στη θέση του είναι τα ΜΑΤ, τα δέλτα και η αντιτρομοκρατική). Οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονται ότι επί δύο ώρες προσπαθούσαν δήθεν να συνεννοηθούν με τη γέφυρα του φλεγόμενου πλοίου, όταν οι επιβάτες έπαιρναν από την πρώτη στιγμή με τα κινητά τους τη διεθνή γραμμή 112 και ενημέρωναν ότι το πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες.
Οι πρώτοι που έφτασαν στο σημείο ήταν ιταλικά αλιευτικά ενώ από τους 64 ναυαγούς που διέφυγαν από το πλοίο μπαίνοντας στη μόνη σωστική λέμβο που έπεσε στη θάλασσα σώθηκαν τελικά οι 60 χάρη μόνο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες φιλιππινέζων ναυτικών του Άμπι Ζανέτ που τους περισυνέλεξε, λίγο πριν η βάρκα γίνει κομμάτια. Μόνο από θαύμα σώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι. Οι υπόλοιποι 4 πνίγηκαν.
Την ώρα που όλοι αναρωτιόντουσαν γιατί αργεί η επιχείρηση διάσωσης, «με ευθύνη της ΑΝΕΚ δεν έσπευσαν, από την πρώτη στιγμή, ρυμουλκά ανοιχτής θαλάσσης, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει υψηλό κόστος και δαπάνη που βαραίνει την εταιρία». Ισκρα [11]. Είπαμε ο εφοπλισμός πρέπει να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό των αγορών. Είναι σαν το ευρώ, για να σωθεί πρέπει να ψοφήσει οτιδήποτε γύρω του. Κι όμως αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ. Το θράσος τους είναι τέτοιο που ομολογούν ανοιχτά τι τους απασχολεί από την όλη υπόθεση: «Η ΑΝΕΚ έχει ναυλώσει από την ιταλική εταιρεία VISEMAR di Navigazione S.R.l. το ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC, το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014. Στο ως άνω πλοίο είχαν διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες κατά νόμο επιθεωρήσεις και είχε εφοδιασθεί με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποπλεύσει από τον λιμένα Πατρών. Δεδομένου ότι το πλοίο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας και ότι η εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα»Ανακοίνωση, 29/12/2014 [12] Μάλιστα το καταλάβαμε. «Δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα». Τόσο απλά. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ακριβώς την επομένη που το Νόρμαν Ατλάντικ γίνεται παρανάλωμα του πυρός. Κάθε σχόλιο για το τι εστί εφοπλιστές περιττεύει. Μετά από αυτό περιμένουμε από το Σαμαρά αν επανεκλεγεί όχι μόνο να τους απαλλάξει από οποιοδήποτε φόρο που έτσι κι αλλιώς είναι ανύπαρκτοι αλλά να τους δώσει ολόκληρο το επόμενο κοινωνικό μέρισμα ως ελάχιστη ανταμοιβή για την προσφορά τους στο έθνος.

Ακόμα ένας λόγος για να τους στείλουμε στον αγύριστο όσο είναι καιρός. Και όχι μόνο το Σαμαρά, αλλά και τα πραγματικά αφεντικά, ακόμα περισσότερο.

ΥΣ. Έπρεπε να περάσει σχεδόν μια βδομάδα για να ξυπνήσει η εισαγγελία Πειραιά «η οποία ζητά να γίνει διερεύνηση των επιθεωρήσεων του πλοίου καθώς και αν είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα, αν υπήρχαν στο πλοίο όλοι οι μηχανισμοί πυρασφάλειας και σωστικά μέσα και να επισυναφθεί από τις ιταλικές Αρχές σχετική έκθεση αυτοψίας του «Norman Atlantic» και προανακριτικό υλικό, δεδομένου ότι το πλοίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ξένο έδαφος. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε δεν αποκλείεται η εισαγγελία Πειραιά σε συνεννόηση με τον κεντρικό λιμενάρχη να ζητήσει κάποιες καταθέσεις. Σημειώνεται ότι η εισαγγελία Πειραιά διέταξε την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό». Πηγή [13]
Επαναλαμβάνουμε: Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε δεν αποκλείεται η εισαγγελία να ζητήσει κάποιες καταθέσεις!!! Απίστευτα πράγματα. Σιγά που θα ασκηθεί και δίωξη. Απλά θα ζητηθούν… κάποιες καταθέσεις. Προκαταρκτική εξέταση για πιθανή τέλεση δύο κακουργημάτων. Και ποιος θα κάνει την εξέταση; Μα φυσικά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Δηλαδή τα ενεργούμενα των βαρδινογιαννέων. Το ένστολο τμήμα του εθνικού κορμού, του οποίου ηγούνται οι γνωστές οικογένειες του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, της Τράπεζας, Πειραιώς, της Eurobank, του Μεγκα, του ΑΝΤ1 του Σκάι και των λοιπών υποκαταστημάτων τους. Και ξωπίσω τους ο υπόκοσμος -που αλαλάζει για τους τσίγκερ (δώσε την ΠΑΕ), τους βγενόπουλους (Παύλο Θεέ πάρε την ΠΑΕ) που τώρα τους αγόρασε η Πειραιώς (δηλαδή ο Βαρδινογιάννης)- να απειλεί όποιον τολμήσει να παλέψει ή να καταγγείλει αυτό το αίσχος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας έρευνας. Το ξέρουμε από τώρα. Αυτό ας το σκεφτούν και όσοι πιστεύουν στις θεσμικές αλλαγές και στη δυνατότητα εξανθρωπισμού των καθαρμάτων και των καπιταλιστών. Οι υπόλοιποι που αντιλαμβάνονται ποιοι είναι πραγματικά απέναντί μας, ας προετοιμαστούν κατάλληλα. Οι μέρες και οι νύχτες που έρχονται είναι γκαστρωμένες.

Σημειώσεις

 1. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=662939
 2. http://www.naftemporiki.gr/finance/story/546836/anonymi-naytiliaki-etairia-kritis-ae-anakoinosi-ruthmizomenis-pliroforias-tou-n35562007
 3. http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=major_shareholders_ase&code=ANEK
 4. http://www.newmoney.gr/article/78457/h-trapeza-peiraios-pairnei-ton-elegho-tis-anek-me-pososto-245#ixzz3NV3PwcUE
 5. http://www.protothema.gr/economy/article/435742/h-trapeza-peiraios-pairnei-ton-elegho-tis-anek-me-pososto-245/
 6. http://www.bankingnews.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BD%CE%AD%CE%B1/item/76871-%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B2%CF%81%CE%AE%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%
 7. http://web.anek.gr/portal/page/portal/ANEK_prod/Corporate_Information/Company_Profile/Corporate_Governance/DS
 8. http://www.kathimerini.gr/470762/article/oikonomia/epixeirhseis/se-grammes-ektos-elladas-naylwnontai-ta-aktoploika
 9. http://www.sansimera.gr/articles/361
 10. http://www.usay.gr/article/70118/ti_kataggelloyn_ta_naytergatika_swmateia_gia_to_ploio_norman_atlantic.html?category_id=2792
 11. http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19060:zafeiris-mme&catid=71:dr-kinitopoiisis&Itemid=278
 12. http://web.anek.gr/anek_prod/pdf/publish/news/2014/20141229gr-2.pdf
 13. http://www.newsbomb.gr/ellada/dikaiosynh/story/539619/norman-atlantik-poiniki-dioxi-stin-anek#ixzz3Nn82U4gk
Advertisements

4 responses to “Στο τσιφλίκι των εφοπλιστών

 1. Παράθεμα: ΣΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s