Περί Καρέλια και ελεημόνων αφεντικών

του κ.Τσ. για το avantgarde

Και πάλι το marketing της βιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ λειτουργεί άψογα. Μοίρασε 2,85 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες μορφές στους εργαζόμενους της εταιρείας για άλλη μία χρονιά. Λεφτά που στην ουσία προέρχονται από το καθημερινό στύψιμο των εργαζομένων που δεν τολμούν να μην πάνε στην δουλειά ακόμα και με 40 πυρετό.

Και φυσικά ήδη από παλιά η εργοδοσία με διάφορους πρόθυμους τοπικούς παράγοντες έχει φροντίσει να καθαρίσει το εργοστάσιο από ενοχλητικά στοιχεία.

Το 1998 σε στάση εργασίας η εργοδοσία προσέλαβε όλη σχεδόν την αστυνομική δύναμη της Καλαμάτας για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.
Και την ίδια χρονιά κατά τη διάρκεια γενικής απεργίας ο βιομήχανος μήνυσε 13 συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Καπνεργατών Ελλάδος (ΟΚΕ), επειδή μοίραζαν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο. Το δικαστήριο το 2003 τελικά καταδίκασε τους 10 από τους 13 συνδικαλιστές σε τρίμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για… παραβίαση εργασιακής ειρήνης.
Το 1998 όπως φάνηκε ήταν η μεγάλη χρονιά του Καρέλια.


Οι τελευταίες δύο απολύσεις έγιναν το 2013 εν μέσω απειλών απολύσεων προς όλους τους εργαζόμενους για αύξηση της παραγωγικότητας.
Και φυσικά ως μεγαλοπαράγοντας της περιοχής έχει όλο τον κρατικό μηχανισμό στην διάθεσή του. Ακόμα περιμένει το Εργατικό κέντρο Καλαμάτας να πάει η Επιθεώρηση Εργασίας στο εργοστάσιο μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες που έγιναν το καλοκαίρι.

Τα λεφτά που δημόσια μοιράζει ο Καρέλιας είναι απλά κομμάτι της απλήρωτης εργασίας και της καθημερινής πίεσης που δέχονται εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι, αφού με αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε η παραγωγή κατά 8%, οι πωλήσεις κατά 2% κατέχοντας μερίδιο πωλήσεων στην ελληνική αγορά 15%.

Φυσικά οι περισσότερες διθυραμβικές αναδημοσιεύσεις της εταιρικής ανακοίνωσης δεν αναφέρουν το γεγονός ότι οι δικαιούχοι εργαζόμενοι είναι μόνον όσοι δεν απουσίασαν για οποιοδήποτε λόγο από την εργασία τους ούτε μία ημέρα του 2013. Ούτε επίσης τους μισθούς των 35 προσλήψεων που έγιναν το 2013. Η στοιχειώδης δημοσιογραφική έρευνα έχει καταντήσει πολυτέλεια πια, και μόνον η αναπαραγωγή του δελτίου τύπου της εταιρείας αρκεί.
Και δεν είναι δώρο στους εργαζόμενους ούτε εξιλέωση των βιομηχάνων. Είναι απλά δημόσιες σχέσεις για το μεγάλο καπνίζον κοινό, να του πετάξει στο στόμα μία ευκαιρία να ενισχύσει την «καλή» ελληνική καπνοβιομηχανία.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν την ανάγκη ούτε από ψίχουλα ούτε από καλά αφεντικά και ελληνικές εταιρείες. Αυτό που έχουν ανάγκη είναι να απελευθερωθούν από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς μία και έξω στέλνοντας κάθε είδους αφεντικών στον λάκκο της ιστορίας.

Advertisements

10 responses to “Περί Καρέλια και ελεημόνων αφεντικών

 1. Παράθεμα: Παντιέρα αντικαπιταλιστική ενημέρωση – Περί Καρέλια και ελεημόνων αφεντικών·

 2. Παράθεμα: Περί Καρέλια και ελεημόνων αφεντικών | Lefteria·

 3. Παράθεμα: Περί Καρέλια και ελεημόνων αφεντικών·

 4. Καταρχάς όταν γράφεις χωρίς ονοματεπώνυμο, το άρθρο και το site γίνονται αμέσως αναξιόπιστα (τουλάχιστον). Δεν μας είπες αν δούλευες και εσύ κάποια φορά στον Καρέλια και τα ξέρεις τόσο καλά από μέσα. Γράψτε τις εμπειρίες των εργαζομένων να δούμε αντικειμενικά τι συμβαίνει, όχι να γράφουμε τίτλους και σενάρια ταινιών, που θυμίζουν τα ανέκδοτα με τη μικρή Αννούλα!
  Βέβαια, πάντα μπορούμε να τα γυρίζουμε όπως μας βολεύει, αλλά έτσι σας έμαθε ο δάσκαλος σας ο Γκέμπελς έτσι συνεχίζετε να κάνετε.

  Μου αρέσει!

 5. Καταρχήν στο site αυτό δεν κάνουμε αστυνομικό ρεπορτάζ ούτε «αποκαλύψεις». Τα στοιχεία του συγκεκριμένου άρθρου δεν προέρχονται από κάποια μυστική εσωτερική έρευνα. Είναι ήδη γνωστά από δημοσιεύματα στον τύπο. Αν νομίζεις ότι κάτι δεν είναι αληθές μπορείς να το πεις συγκεκριμένα.
  Από κει και πέρα η Καρελιας ΑΕ δεν δίνει απλά καποια μπόνους στους υπάλληλους της, αλλά καλεί όλα τα κανάλια τα οποία και παίζουν το θέμα σε όλα τα κεντρικά δελτια ειδήσεων ενώ το θέμα παρουσιάζεται από όλα τα μειν στριμ ηλεκτρονικά μέσα. Γιατί; Για να μας δείξουν πόσο ωραια είναι τα πράγματα όταν οι εργάτες συνεργάζονται άψογα με τα αφεντικά τους. Αυτό το αφήγημα μπορεί να βολεύει την κυρίαρχη προπαγάνδα, αλλά εμείς και ο καθένας απέναντι σε μια δημόσια καμπάνια των καπιταλιστών έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε την κριτική μας. Μπορεί να διαφωνείς με το συμπέρασμα, αλλά δεν μπορείς να μας κατηγορείς για γκεμπελισμό.

  Μου αρέσει!

 6. 1. Είναι ιστορική παράδοση στον τύπο να υπάρχουν αρθρογράφοι που υπογράφουν με ψευδώνυμο ή ανώνυμα για ποικίλους λόγους.
  2. Γιατί δεν τολμάει κανένα από όλα αυτά τα μέσα έντυπα και ηλεκτρονικά μαζί με την δελτίο τύπου της εταιρείας να κάνει ένα επιτόπιο ρεπορτάζ.
  3. Το avantgarde δεν είναι δημοσιογραφικό αλλά πολιτικό site με άποψη που υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, αυτά των καταπιεσμένων. Αυτή είναι η αντικειμενικότητα του avantgarde και κάθε δημοσίευμα υπηρετεί τα συγκεκριμένα συμφέροντα.

  Μου αρέσει!

 7. Αν ποτέ καταφέρουμε να απαλλαγούμε απο το αφεντικό που κουβαλάμε μέσα μας,τότε ισως μπορέσουμε να απαλλαγούμε και απο τα αλλα αφεντικά,τι θέλω να πω? τα αφεντικά υπάρχουν γιατί εμείς εχουμε την ανάγκη τους,γιατί η οντότητα τους οφείλεται σ΄εμας και μόνον,αν δεν εγινα πάλι κατανοητός,λυπάμαι.

  Μου αρέσει!

 8. τι λες ρε φίλε κάτσε λίγο, δηλαδή αυτός που μοιράζει λεφτά είναι απατεώνας και οι άλλοι που μας έχουν με 650 μεικτά τον μήνα είναι οι σωστοί?

  Μου αρέσει!

 9. Εχοντας δουλέψει στην εταιρεία για αρκετά χρόνια το «ρεπορτάζ» δεν είναι ακριβές.
  Η απεργία του 98 που αναφέρεται έγινε (από όσο ξέρω από μέσα) γιατί ήθελαν να πάρουν οι εργαζόμενοι μπόνους που είχε δωθεί στο Παπαστράτο. Βέβαια εκεί το είχαν δώσει γιατί πέτυχαν ρεκόρ πωλήσεων και ο Καρελιας θεώρησε παράλογο να δώσει το ίδιο μπόνους. Μάλιστα επειδή είχε εκνευριστεί έκανε Lock out αφού είχε λήξει η απεργία. Ο καθένας μπορεί να κρίνει τι θα έκανε στη θέση του.
  Πολύ σωστά αναφέρεται ότι το μπόνους παρουσίας το δίνει σε όσους δεν έχουν απουσία αλλά αυτό δεν είναι το μόνο μπόνους. Τα υπόλοιπα είναι χωρίς κριτήριο παρουσίας και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτά δεν αναφέρονται.
  Για το απλήρωτη εργασία δεν θα σχολιάσω. Προσωπικά έχω πάρει μπονους αρκετά παχυλά για την επιπλέον εργασία που ΕΠΕΛΕΓΑ εγώ να δώσω και που σίγουρα υπερέβαιναν το ποσό υπερωριών (μεικτό) που μου αντιστοιχούσε.
  Οσο για το αν η ερηγασία αυτή επιβάλλεται από την επιχείρηση; Προσωπικά μου έχει πει τόσο ο ΚΥΡΙΟΣ Γιώργος όσο και ο Κ. Ανδρέας «φύγε και αύριο μέρα είναι». Σίγουρα θα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κάποιος προιστάμενος επιβάλει υπερωρίες. Ας πούμε αν χαλάσει μία από τις κεντρικές μηχανές εκεί λογικό (θεωρώ) να ζητηθεί από τον υπεύθυνο επιπλέον εργασία για την επισκευή.
  Αλλά επίσης ξέρω ότι ο άνθρωπος αυτός έχει μια αμοιβή που ξεπερνάει κατά πολύ το μέσο όρο της αντίστοιχης θέσης στην Ελλαδα.

  Μου αρέσει!

 10. «επειδή είχε εκνευριστεί έκανε Lock out αφού είχε λήξει η απεργία. Ο καθένας μπορεί να κρίνει τι θα έκανε στη θέση του.»
  Πραγματικά ο καθένας μπορεί να κρίνει ανάλογα την θέση που λαμβάνει, αυτή των αφεντικών ή αυτή των εργατών, τσιράκι ή εργάτης.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s