ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ στους 7 συλληφθέντεςτου Ιανού

ianos

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην καταστολή και την ποινικοποίηση, των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ενάντια στη συνολική επίθεση κυβέρνησης κι εργοδοτών προς τον κόσμο της εργασίας

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ

στους 7 συλληφθέντες συναδέλφους μας από την απεργιακή περιφρούρηση στον Ιανό και την συγκέντρωση αλληλεγγύης στο ΑΤ Ακροπόλεως, στην απεργία της Κυριακής 28 Δεκέμβρη 2014 στον κλάδο του βιβλίου

 • ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ :: Πέμπτη 8/1, 6μμ, Πνευματικό Κέντρο (Σόλωνος & Ασκληπιού)
 • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ :: Παρασκευή 9/1, 9πμ, Δικαστήρια Ευελπίδων

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής

Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537

sylyp_vivliou@yahoo.gr | bookworker.wordpress.com

του Κ.Τσ. για το Avantgarde

Η μάχη για την Κυριακάτικη Αργία σήμερα πήρε άλλες διαστάσεις.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής καλώντας σε 24ωρη απεργία μπλόκαρε την είσοδο του γνωστού σκλαβομάγαζου ΙΑΝΟΣ «Αλυσίδας Πολιτισμού» στο κέντρο της Αθήνας ιδιοκτησίας του γνωστού Καρατζά (καταδικασμένου για το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου).

m281214SYVXA

Η συγκεκριμένη Κυριακή μπήκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης μετά την προσωρινή υποχώρηση λόγω ΣτΕ – που πάγωσε μέχρι αρχές Ιανουαρίου την πιλοτική εφαρμογή των 52 ανοικτών Κυριακών – σε έκτακτη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο επιβάλλοντας έτσι το άνοιγμα των μαγαζιών για 8 Κυριακές τον χρόνο. Παραδοσιακά ήταν μόνον μία Κυριακή η προτελευταία του χρόνου. ‘Έγιναν 7 και τώρα 8 και μάλιστα τρεις μέσα στον Δεκέμβριο (14-21-28)
Inline image 2Την ίδια μέρα ο ρ/σ ΚΟΚΚΙΝΟ διοργάνωνε από κοινού με τον Ιανό εκδήλωση στο συγκεκριμένο σκλαβομάγαζο.

Από ότι φαίνεται ο διευθυντής του σταθμού Αρβανίτης δεν αρκείται μόνον στην μη καταβολή μισθών σε υπαλλήλους του σταθμού αλλά θέλει να έχει και καλές εμπορικές σχέσεις με κάποια αφεντικά της πιάτσας του πολιτισμού (αλλοίμονο), ειδικά αυτά που έχουν συνδεθεί με τις πλέον αντεργατικές πρακτικές.

Συνδικαλιστές και αγωνιστές του ΣΥΒΧΑ απέκλεισαν το μαγαζί για να σπάσουν την απεργοσπασία «όχι τόσο των εξαιρετικά αδύναμων εργαζομένων» αλλά την στάση και την συνολική πρακτική της εργοδοσίας.

Αντίστοιχες ενέργειες έγιναν και σε άλλα μαγαζιά του κέντρου όπως στην Πολιτεία.

Η αστυνομία μετά από μήνυση του ιδιοκτήτη – η τυπική δημοκρατική διαδικασία τηρήθηκε στο έπακρο – επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους απεργούς και αλληλέγγυους και μετά από σφοδρή επίθεση προσήγαγε για αρχή τέσσερις μπροστά από τον ΙΑΝΟ και έναν απεργό στην πλατεία Κοραή που κατήγγειλε την αστυνομική βία με ντουντούκα, διότι δεν συνεμορφώθη στην εντολή της αστυνομίας να σταματήσει.

Σύμφωνα με καταγγελίες δύο εκ των προσαχθέντων ήταν άσχετοι περαστικοί πατέρας και γιός. Μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Ακροπόλεως (γνωστό και διαβόητο εξ ανέκαθεν) όπου και εκεί έγινε επίθεση και συλλήψεις ενάντια στου συγκεντρωμένους αλληλέγγυους. Καταγγελίες έχουν γίνει για βασανισμό των συλληφθέντων στο εν λόγω ΑΤ, αλλοίμονο μη δεν δικαιώσει για μία ακόμα φορά την ιστορική του φήμη.

Οι 7 κακοποιημένοι συλληφθέντες (μεταξύ των οποίων μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων σε Vodafone/Wind μεταφέρθηκαν στην ΓΑΔΑ όπου και κρατούνται για να περάσουν από το δικαστήριο την Δευτέρα.
Οι κατηγορίες γα τους συλληφθέντες στον ΙΑΝΟ: απείθεια, αντίσταση κατά αρχής, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου, παρακώλυση συγκοινωνιών, σωματική βλάβη σε αστυνομικό, παράνομη παρακράτηση.

Στο μεταξύ, το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ υπέβαλε μήνυση σε βάρος των απεργών του Σωματείου Βιβλίου Χάρτου, και το Κόκκινο διακόπτει κάθε συνεργασία με τα καταστήματα και τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ.
Μήνυση κατά του ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου Νίκου Καρατζά και της εμπορικής διευθύντριας καταθέτει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής

H ιδιοκτησία του ΙΑΝΟΥ προβαίνοντας σε κινήσεις risk management & PR, έβγαλε και ανακοίνωση. Οι αλυσίδες σκλαβοπάζαρων πολιτισμού έχουν ανάγκη την καλή εικόνα.

Ο νόμος της αγοράς επικράτησε, οι εργαζόμενοι ας ξεζουμιστούν για άλλη μια Κυριακή. Ας ανακουφιστούν, αλλά ας μην κοιμούνται ήσυχοι.

 • Ούτε βήμα πίσω! Η Κυριακάτικη Αργία με Αγώνες κατακτήθηκε και με Αγώνες θα περιφρουρηθεί.
 • Να απελευθερωθούν τώρα χωρίς καμία κατηγορία οι 7 συλληφθέντες.
Advertisements

3 responses to “ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ στους 7 συλληφθέντεςτου Ιανού

 1. Aύριο Δευτέρα 29/12/14 ώρα 11.30πμ στο κτίριο 16 των δικαστηρίων της Ευελπίδων περνάνε οι συλληφθέντες από τη διαδικασία του αυτόφωρου. Υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης.

  Μου αρέσει!

 2. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 28/12 ΣΤΟΝ ΚΛΆΔΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ :: ΔΕΥΤΕΡΑ 29/12, 11.30ΠΜ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΙΠΔΩΝ, ΚΤΙΡΙΟ 16

  Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής:

  Στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα μας για την προάσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, τα τελευταία χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση το 2014 έχουμε δώσει μια σειρά από μεγάλες μάχες ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
  Το τι παίζεται είναι πλέον γνωστό σε όλους μας. Το τι επιδιώκεται από το κράτος και τους εργοδότες (ακόμα και οι όποιες κόντρες ανάμεσά τους), το σιγοντάρισμα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, το ποιες είναι οι επιπτώσεις στη ζωή μας, το τι οφείλουμε να κάνουμε εμείς ως εργαζόμενοι… Τα έχουμε γράψει σε τόσες και τόσες προκηρύξεις. Και ακόμα και οι πιο «εξωπραγματικές» προβλέψεις/εκτιμήσεις μας –έτσι χαρακτηρίζονταν τα όσα ανά καιρούς γράφαμε, όπως πχ ότι στόχευαν στην ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (βλ. «52 Κυριακές»)– βλέπουμε να είναι πλέον κομμάτι της ζοφερής εργασιακής πραγματικότητας που βιώνουμε σήμερα. Και βέβαια πολλοί από εμάς έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει το να σου επιβάλλουν να δουλεύεις Κυριακάτικα. Βέβαια, από την άλλη, πολλοί από εμάς έχουν βιώσει και το τι σημαίνει να αντιστέκεσαι απέναντι στην επιβολή αυτή, όπως άλλωστε και απέναντι σε ότι συνιστά κατρακύλα στον εργασιακό μεσαίωνα.
  Και δε θα κάνουμε πίσω ούτε απέναντι στη μεθόδευση (μέσω τροπολογίας σε νόμο που ψηφίστηκε χθες) για άνοιγμα των καταστημάτων και την Κυριακή 28 Δεκέμβρη. Για μια 8η Κυριακή! Για μια τρίτη συνεχόμενη Κυριακή μετά την 14η Δεκέμβρη και την 21η Δεκέμβρη (η οποία εδώ και χρόνια πολλά αποτελεί το όριο που γίνεται -στην πράξη- «αποδεκτό» από την πλευρά μας, και πέρα από το οποίο δεν κάνουμε «ούτε βήμα πίσω»).Μια τρίτη συνεχόμενη Κυριακή μέσα στην εορταστική περίοδο που οι ρυθμοί δουλειάς είναι ούτως ή άλλως εξοντωτικοί! Σε παλιότερη ανακοίνωσή μας σημειώναμε ότι «το εν ισχύ μέτρο των 7 Κυριακών του χρόνου πέρα από το ότι από μόνο του συνιστά σημαντικό πλήγμα στα δικαιώματα και τη ζωή μας, αφήνει πάντα ανοιχτό το ¨παράθυρο¨ και για ακόμα περισσότερες Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά».
  Η συνέχιση και το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, όπως άλλωστε και του αγώνα ενάντια στη συνολική επίθεση που ως εργαζόμενοι δεχόμαστε, είναι στο χέρι όλων μας, όλων των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα, όλων των συναδέλφων μας, όλου του κόσμου του αγώνα.
  Η απάθεια και η μοιρολατρία δυσχεραίνουν διαρκώς τη θέση μας και τους όρους της εκμετάλλευσής μας. Η οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς μας, ηαλληλεγγύη μεταξύ μας και η συλλογική αντίστασή είναι η μόνη λύση. Και είναι και μια καλή βάση και για τον αγώνα μας ακόμα και για την ολοκληρωτική κατάργηση της εκμετάλλευσή μας.
  Όλα συνεχίζονται…

  Μου αρέσει!

 3. Γιατί όχι δουλειά την Κυριακή; Γιατί τα μεγάλα αφεντικά θα φάνε τα μικρά, που δε θα τα βγάζουν πέρα. Αυτή θα έπρεπε να είναι όλη-όλη η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ, αν ήθελε να μιλάει από μέρους των προλετάριων και όχι των μικροαστών. Οι προλετάριοι δεν έχουν καμιά δουλειά να κάνουν αγώνα υπέρ των μικρών αφεντικών. Μια και η εξέλιξη του υποανάπτυκτου καπιταλισμού σε ανεπτυγμένο καταστρέφει το μικρό κεφάλαιο προς όφελος του μεγάλου, μαι και η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα στην πορεία του καπιταλισμού, στο τέλος της οποίας βρίσκεται η ανατροπή του, οι προλετάριοι πρέπει να βλέπουν στην προλεταριοποίηση των μικρομεσαίων κάτι που συμβαδίζει με τη δική τους επιδίωξη για την ανατροπή.
  Δυστυχώς, μέχρι τώρα οι συνδικαλιστές («αριστεροί» ή αναρχικοί, οι λεγόμενοι «αναρχοσυνδικαλιστές») έχουν μετατρέψει τους προλετάριους σε νεροκουβαλητές είτε των μικρών αφεντικών, είτε των μικροαστών ελευθεροεπαγγελματιών.
  Η ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ είναι ένα τυπικό δείγμα πώς ένας αγώνας μικρών αφεντικών μεταμφιέζεται σε προλεταριακό αγώνα. Τα ίδια έκανε το ΚΚΕ όταν πήγε στη Μανωλάδα δήθεν για να υποστηρίξει τους μετανάστες εργάτες γης : κάλεσε τους εργάτες να βοηθήσουν τους μικρομεσαίους φραουλοπαραγωγούς ενάντια στους «μεγαλοφραουλάδες». Και για να γίνει πιο οικείο το κάλεσμα και πιο θολά τα νερά, αποκαλούσε τους «μεγαλοφραουλάδες» «τσιφλικάδες» και τους εργάτες γης «κολίγους», αντί να βλέπει σχέση κεφάλαιου-εργασίας. Αυτό δε συνέφερε, γιατί ο καθένας θα αναρωτιόταν : καλά δεν υπάρχουν άλλα αφεντικά, με μικρότερα κεφάλαια;
  Ενώ με τον αναχρονισμό «τσιφλικάδες-κολίγοι», το μικρό κεφάλαιο έβγαινε από το λογαριασμό : από τη μια οι «τσιφλικάδες», από την άλλη οι «κολίγοι» – ο «λαός»!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s