ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το σημείωμα που ακολουθεί είναι κριτική του Γ.Νάβη στο άρθρο του Κ.Μαραγκού Γρήγορες εκτιμήσεις και καθήκοντα προ της κάλπης. Στα πλαίσια ενός ευρύτερου προβληματισμού για μια επαναστατική στάση στις κάλπες που μάλλον θα στηθούν σε λίγες βδομάδες. Η ΚΕΔ θα πάρει θέση στο βαθμό που προκηρυχθούν επίσημα.

DILIMATA

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τα 2 τελευταία χρόνια είχε επιλέξει μια μετατόπιση προς αριστερά τότε όντως θα ήταν συζητήσιμη η χρησιμότητα μίας εκλογικής καθόδου άλλων αριστερών οργανώσεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ, ΕΕΚ, ΚΚΕ μ-λ, ΟΚΔΕ) . Γιατί αν υπήρχε ένας αριστερότερος (συγκριτικά με τον Ιούνιο 2012) ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα κάλυπτε πολιτικά τον χώρο των άλλων αριστερών οργανώσεων. Τότε θα ήταν βάσιμος ο ισχυρισμός ότι «το μόνο που απασχολεί αυτή την αριστερά είναι να σώσει τα ψηφουλάκια της».
Όμως η συριζεικη ηγεσία επέλεξε να μετατοπισθεί προς δεξιά. Μείωσε έτσι την απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΗΜΑΡ και όχι μόνο, αλλά αύξησε την απόσταση από το χώρο που καλύπτουν οι άλλες αριστερές οργανώσεις. Δικαιολογημένα η ΔΗΜΑΡ θα συνεργασθεί με το ΣΥΡΙΖΑ. αυτή η προσέγγιση είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της δεξιάς μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει Όμως καμία βάση ο ισχυρισμός ότι οι άλλες αριστερές οργανώσεις πρέπει να στηρίξουν εκλογικά το Συριζα. Το αντίθετο μάλιστα. Αν οι αριστερές οργανώσεις (που δεν στήριξαν τον Ιούνιο 2012 το Συριζα) επιλέξουν τώρα να στηρίξουν το Συριζα παρά τη δεξιά μετατόπιση της ηγεσίας Τότε ουσιαστικά δίνουν αέρα στην ηγεσία να συνεχίσει τη δεξιά κατρακύλα.
Ας φανταστούμε προς στιγμήν την έπαρση των Τσιπροσταθάκηδων αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανακοινώσει ότι δεν κατεβαίνει στις εκλογές και ότι στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεξιά μετατόπιση θα δικαιωθεί πλήρως γιατί θα έχει τελικά ως αποτέλεσμα (συγκριτικά με τον Ιούνιο 2012) να αποσπάσει την υποστήριξη και της ΔΗΜΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δηλαδή εκλογικά κέρδη και από δεξιά και από αριστερά. ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΜΙΑ. ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΗ!! Μπράβο λοιπόν στους Τσιπροσταθάκηδες που επέλεξαν τη δεξιά μετατόπιση.
Ποιό είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από τις κάλπες του 2015; Υπάρχει άραγε κάποια χρηστική αξία στην ψήφο; Το ερώτημα αυτό νομίζω ότι πλανάται στα μυαλά όλων των ψηφοφόρων. Το αποτέλεσμα της κάλπης κρίνει αποκλειστικά και μόνο ποιό κόμμα θα κάνει κυβέρνηση;;
Αν δεχτούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ειναι ενας δείκτης της συνείδησης του προλεταριάτου, τότε νομίζω ότι η ψήφος στην τρέχουσα συγκυρία έχει μία σημαντική χρηστική αξία. Γιατί το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να δείξει ότι ένα (μικρό μεν αλλά σημαντικό) τμήμα του προλεταριάτου έχει ταξική συνείδηση περισσότερο ανεπτυγμένη από όσο νομίζουν οι ινστρούχτορες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ψηφίζοντας τις άλλες αριστερές οργανώσεις ένα (μικρό αλλά σημαντικό τμήμα του προλεταριάτου) απαιτεί έμπρακτα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τη δεξιά κατρακύλα των 2 τελευταιων χρόνων.
Με την ψήφο σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, ΚΚΕ μ-λ, οι προλετάριοι στέλνουν ένα μήνυμα πρώτα-πρώτα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Κάθε δεξιά μετατόπιση που επιλέγει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες προς αριστερά. Όσο δεξιότερα μετατοπίζεται η συριζεικη ηγεσία τόσο θα ενισχύονται οι αριστερές οργανώσεις. Ίσως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπολόγιζε ότι ΟΛΟΙ θα σκύψουμε το κεφάλι και θα δεχτούμε τη δεξιά μετατόπιση προκείμενου να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς. Έκανε λάθος. Ψηφίζουμε τις άλλες αριστερές οργανώσεις καταδικάζοντας έτσι έμπρακτα τη δεξιά κατρακύλα της συριζεικης ηγεσίας και στέλνοντας ένα απειλητικό μήνυμα προς καθε επιδοξο διαχειριστή της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων».
Η ψήφος προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, ΚΚΕ μ-λ, έχει άμεση χρηστική αξία. Δεν είναι ούτε χαμένη ψήφος, ούτε μια ευτελής επιδίωξη των οργανώσεων να κρατήσουν τα ψηφουλάκια τους. είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε προλετάριο. Γιατί η ψήφος αυτή συμβάλλει στο φρενάρισμα της δεξιάς κατρακύλας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

24 /12 /14,  Γ.Νάβης

Advertisements

One response to “ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 1. Eπειδή πράγματι δεν υπάρχει κανένα επαναστατικό σχέδιο αυτή τη στιγμή, το να προσπαθεί κανείς να δείξει την επαναστατικότητα του σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εύκολο και ανέξοδο. Αν πράγματι ανοίξει δρόμος για κάτι πιο επαναστατικό θα ξεγυμνωθεί και η υπόλοιπη αριστερά, και θα κληθεί να δείξει τι εννοεί με τα «αγώνας-ρήξη-ανατροπή» κλπ.

  Τα σενάρια που υπάρχουν σήμερα είναι τα εξής και ξεκινάω από το χειρότερο:
  1. Ο πανικός για πιστωτικά επεισόδια, ίσως καταφέρει να συσπειρώσει νυκοκοιραίους γύρω από το Σαμαρά. Αυτή τη στιγμή ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θορυβούνται από σενάρια πανικού. Στην περίπτωση αυτή θα μπει ταφόπλακα στην Αριστερά, στο εργατικό κίνημα και σε όποια προοπτική ανατροπής. Ο Σαμαράς θα επιβραβευθεί και θα συνεχίσει το έργο του πιο επιθετικά. Και κανείς δε θα δικαιούται να γκρινιάζει.

  Με την ανεργία να εκτινάσσεται κι άλλο, χιλιάδες εργαζόμενους με μαύρα, ανασφάλιστους ή με 300 ευρώ, με πάνω από 4.000.000 κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλα 2.000.000 κοντά στο όριο, δηλαδή μια χώρα ισοπεδωμένη, είναι μάλλον ανεγκέφαλο να πιστεύει κανείς πως θα δυναμώσει το κίνημα (ποιο κίνημα ;;)

  Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατοπίζεται όλο και πιο δεξιά, και πάλι όμως σε λίγο θα φαντάζει σαν όαση μπροστά σε όσα θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση.

  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ να μη βγει με αυτοδυναμία. Μια ανίσχυρη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα δεσμεύεται από Ποτάμια κλπ., με πόλεμο από δεξιά και αριστερά (γιατί το ΚΚΕ τότε θα κάνει αντιπολίτευση) σίγουρα θα είναι πιο ευάλωτη σε πιέσεις από δανειστές και δυνάμεις του κεφαλαίου.

  3. O ΣΥΡΙZA να βγει με διαφορά. Στην περίπτωση αυτή σίγουρα θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την αστική τάξη, την Ευρώπη και τους δανειστές, καθώς ο κόσμος θα έχει ψηφίσει στη χειρότερη περίπτωση για να σταματήσει η επίθεση που δέχεται και η κατρακύλα προς την εξαθλίωση (και όχι προς την προλεταριοποίηση όπως κάποιοι ισχυρίζονται). Επιπλέον, αυτό μπορεί να έχει και ένα θετικό αντίκτυπο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

  Αν στην αρχή έστω παρθούν κάποια μέτρα ανακούφισης αυτό μπορεί να είναι μια ανάσα για όποιους βλέπουν απλά το μέλλον τους μέχρι τώρα να συντρίβεται. Το τι θα γίνει στη συνέχεια κανείς δε μπορεί με ακρίβεια να το προβλέψει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί φυσικά έντονες πιέσεις, όμως οι ψηφοφόροι του δεν το ψήφισαν για να συνεχίσει το έργο του Σαμαρά και του Βενιζέλου, και στην περίπτωση που «συμμορφωθεί» θα κριθεί πολύ πιο αυστηρά και το ξέρει. Χωρίς καμιά αυταπάτη για κάποια επανάσταση από ένα τέτοιο κόμμα, θα έχει δοθεί ένα χαστούκι στις σάπιες δυνάμεις που κυβερνούν.

  Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση θα ανοίξουν άλλα σενάρια, τα οποία όμως θα είναι μάλλον προτιμότερα από τα δύο προηγούμενα. Η λογική του όσο χειρότερα τόσο καλύτερα έχει και μόνο από την πρόσφατη εμπειρία καταρρεύσει. Εκτός αν η εξαθλίωση που βιώνουμε έχει ανοίξει επαναστατικούς δρόμους για τη δευτέρα παρουσία.

  Για την υπόλοιπη αριστερά:
  Θα ήταν το καλύτερο σενάριο να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχυθεί και η υπόλοιπη αριστερά ώστε πράγματι να υπάρχει αριστερό αντίβαρο. όμως αυτό είναι μάλλον δύσκολο. Από τις προηγούμενες εκλογές πάντως μέχρι σήμερα, που μεσολάβησε μια αδιάκοπη επίθεση στο κόσμο της εργασίας και στη νεολαία, δεν τονώθηκε καθόλου η υπόλοιπη Αριστερά παρά τη δεξιά μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ βγει και τα θαλασσώσει τότε ας είναι έτοιμη η υπόλοιπη Αριστερά για το επόμενο βήμα. Το πρώτο βήμα όμως είναι να φύγει η αλητεία του Σαμαρά και του Βενιζέλου, αλλιώς και η υπόλοιπη Αριστερά, η οποία έχει φανεί συχνά εξίσου εκλογολάγνα, στο μέλλον θα ψάχνει την ίδια τη ψήφο της.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s