Η Ελληνική Αστυνομία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της (*)

του Κ.Τ. για το Avantgarde

Γιατί αλαλάζουν όλοι για το μάζεμα των Σύριων προσφύγων από το Σύνταγμα; Το κράτος έκανε την δουλειά του. Επέλεξε πολύ έξυπνα ημέρα και ώρα, σκούπισε και καθάρισε. Αυτή είναι η δουλειά του και την εκτέλεσε υποδειγματικά.

Οι πρόσφυγες μαζεύτηκαν

Και μάλιστα με τον γνωστό ελληνικό «τσαπατσούλικο» τρόπο ή ορθότερα κατά την βίαιη προσαγωγή και εκδίωξή τους από το Σύνταγμα, δεν τους άφησαν να τα πάρουν μαζί τους : 22 άτομα έχουν χάσει τα προσωπικά τους αντικείμενα, συριακές ταυτότητες, διαβατήρια, κινητά. 2 πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι έχασαν χρήματα, μαζί με τα πράγματά τους. Πολύ φυσικά(!) η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων (που ανέλαβε το σκούπισμα, το Τμήμα Αλλοδαπών και το τμήμα απολεσθέντων του Α.Τ Συντάγματος δηλώνουν πλήρη άγνοια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτοί οι 22 πρόσφυγες θεωρούνται από την ελληνική αστυνομία «μη ταυτοποιήσιμοι» και τους δόθηκε αντί της υπόσχεσης ασύλου όπως στους υπόλοιπους ένα χαρτί μη ταυτοποίησης που τους ειδοποιεί να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε 30 ημέρες. Συνολικά πενήντα ένας άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά και έξι γυναίκες αυτή την στιγμή έχουν βρει προσωρινά καταλύματα, προσωρινά καθότι ο Καμίνης μιλάει για φιλοξενία 15 ημερών και ο Συρίγος για 10. Η Περιφέρεια, από την οποία ζητήθηκε βοήθεια να βρεθούν χώροι για τους πρόσφυγες ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κτίρια και ότι προσπαθεί να κάνει κάτι με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ταυτόχρονα παραπέμπουν τους αλληλέγγυους που ψάχνουν να μιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους της Εκκλησίας.
Το πρόβλημα είναι με την υποστήριξη που είχαν οι πρόσφυγες. Όπως αποδείχτηκε επιφανειακή. Μια ολόκληρη – συνολικά – αριστερά του 30%-35% στα πρόθυρα της εξουσίας δεν μπόρεσε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό επαρκούς υποστήριξης και υπεράσπισης των προσφύγων. Πέρα από την φιλανθρωπία των ειδών άμεσης ανάγκης τα πάντα εξαντλήθηκαν στην συναισθηματική αλληλεγγύη. Λόγια και καταγγελίες αλλά καμιά ενέργεια ουσιαστικής και πραγματικής στήριξης αφήνοντας την πρωτοβουλία στο κράτος που στο τέλος πολύ φυσιολογικά ήρθε να βάλει την δική του υπογραφή.

Ο Νίκος Ρωμανός νίκησε

Πριν μερικές μέρες ένα άτομο φυλακισμένο ξεκίνησε μία απεργία πείνας διεκδικώντας απλά ένα δικαίωμα ήδη κατοχυρωμένο και αυτό. Και στήθηκε ένα πραγματικό κίνημα υποστήριξης, με πολλές ελλείψεις και προβλήματα, αλλά στήθηκε. Ο Ρωμανός δεν έκανε απεργία πείνας μόνος του, έγινε κέντρο διαδηλώσεων και καταλήψεων. Η στήριξη στον Ρωμανό δεν ήταν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις αλλά αντικείμενο δράσης ανά την Ελλάδα Χιλιάδες, κυρίως νέοι εμπνεύστηκαν και βγήκαν στους δρόμους έκαναν γκράφιτι κρέμασαν πανό μοίρασαν χιλιάδες προκηρύξεις έστησαν μικροφωνικές, έκαναν εκδηλώσεις πανό από 40 δημόσια κτίρια καταλείφθηκαν. Και μερικές χιλιάδες διαδήλωσαν όχι μόνον στην Αθήνα και μάλιστα επανειλημμένα.

Για τους πρόσφυγες τι από όλα αυτά;

Η οργανωμένη αριστερά με τις οργανώσεις τα συνδικάτα τους κοινωνικούς χώρους την θεσμοθετοποιημένη παρουσία της τι από όλα αυτά οργάνωσε. Πόσο κόσμο κάλεσε. Ποια οργανωμένη σε καθημερινή βάση περιφρούρηση γύρω από τους πρόσφυγες; Αν η αριστερά δεν μπορεί να οργανώνει καθημερινή ανά 8ωρο βάρδια ενεργούς περιφρούρησης 100 ατόμων γύρω από τους πρόσφυγες τι την έχουμε ανάγκη; Γιατί υπάρχει; Για να ζητά την ψήφο;
Αντί λοιπόν να κλαψουρίζετε και να καταγγέλλετε για άλλη μια φορά το κράτος και την κυβέρνηση αναλογιστείτε τι κάνατε; Τι έκανε η αριστερά που πήρε την συγκεκριμένη ιστορία στα χέρια της. Που την πήγε και τι την έκανε.
Γιατί εκεί βρίσκεται ο ένοχος.

(*) Μετά τον «απεγκλωβισμό» των Σύριων προσφυγών ο Β. Κικίλιας δήλωσε: «Σήμερα, η Ελληνική Αστυνομία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της, απεγκλωβίζοντας δυστυχισμένους ανθρώπους, οι οποίοι διεκδικώντας ένα νόμιμο αίτημά τους, όπως αυτό της παροχής πολιτικού ασύλου, παρεμποδίζονταν από τρίτους με συνέπεια να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων, οικογένειες με παιδιά και τραυματίες πολέμου έχουν μεταφερθεί σε καταλύματα με τη συμβολή και του Δήμου Αθηναίων.
Η Ελληνική Πολιτεία σεβόμενη απόλυτα τα ατομικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου, αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το δράμα τους και σε συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους θεσμικούς φορείς έδωσε την καλύτερη δυνατή λύση.
Οφείλω, όμως, να υπενθυμίσω πως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε στο αίτημα τόσο της Συντονιστικής Επιτροπής των Σύρων προσφύγων για προστασία και βοήθεια, όσο και στην απαίτηση των Ελλήνων Πολιτών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του κέντρου της πρωτεύουσας.
Το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας αποτελεί, διαχρονικά, ένα μοναδικό πόλο έλξης για τους κατοίκους της, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.
Οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε, ώστε η πρωτεύουσά μας να είναι μία πόλη ανθρώπινη και φιλική για τους κατοίκους της, καθώς ελκυστική και φιλόξενη για τα εκατομμύρια των τουριστών».

Στο μεταξύ η Μεσόγειος θάλασσα ολοένα και περισσότερο κοκκινίζει.

Advertisements

4 responses to “Η Ελληνική Αστυνομία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της (*)

 1. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84, για τους Σύρους Πρόσφυγες
  Τη Πέμπτη 18 Δεκέμβριο στις 4:30μ.μ. στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84, μεταξύ άλλων οι κ.κ. Καμίνης και Συρίγος είναι καλεσμένοι να μιλήσουν σε μια εκδήλωση για την «μετανάστευση», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη (18/12).
  Λίγες ημέρες πριν με εντολές του κ. Καμίνη και του κ. Συρίγου, η αστυνομία με βία και καταστολή απομάκρυνε τους/τις Σύρους/ες πρόσφυγες (ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά) από το Σύνταγμα, οπού οι πρόσφυγες επί 25 ημέρες διεκδικούσαν τα δίκαια και αυτονόητα: άσυλο και προστασία με πλήρη δικαιώματα και ελεύθερή μετακίνηση στην ΕΕ.
  Ο κ. Καμινης ως Δήμαρχος Αθήνας και ο κ. Συρίγος ως Γενικός Γραμματέας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών, όχι μόνο δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους, ειδικά για την στέγαση των προσφύγων, αλλά συκοφάντησαν και κατέστειλαν τον αγώνα των προσφύγων για αξιοπρέπεια και ζωή.
  Οι Σύροι/ες πρόσφυγες και η Συνέλευση Αλληλεγγύης από κοινού καλούμε τη Πεμπτης στις 4:30μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84. Πειραιώς 100 Τεχνόπολις Γκάζι, την ώρα αυτής της εκδήλωσης – παρωδία.
  Η κοροϊδία και υποκρισία έχουν όρια. Η Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη ανήκει στους κολασμένους της Γης, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, και όχι στους πρωταγωνιστές της αντι- μεταναστευτικής και αντι- προσφυγικής πολιτικής.
  Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
  Σύροι Πρόσφυγες
  Συνέλευση Αλληλεγγύης

  Μου αρέσει!

 2. Η λέξη νίκη μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες και μεγέθη.
  Για τους ίδιους τους πρόσφυγες μπορεί να έχει διαφορετική ερμηνεία.
  Το μόνο ουσιαστικό που κέρδισαν οι πρόσφυγες είναι η παροχή ασύλου, δηλαδή η ελευθερία παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα. Δεν μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα και νόμιμα σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Δεν τους παρέχεται καμία κοινωνική μέριμνα εκ μέρους του κράτους ούτε καν για τα πιο αδύναμα μέλη πχ. παιδιά.
  Όλα τα υπόλοιπα που ο αξιαγάπητος Θανάσης Κούρκουλας επαγγέλλεται είναι εκτιμήσεις και όχι χειροπιαστά αποτελέσματα.
  Το παρόν άρθρο στηλιτεύει την αδυναμία ανοίγματος καμπάνιας επαρκούς πολιτικής στήριξης των προσφύγων με παράδειγμα αυτό του Ρωμανού, που οδήγησε στο «ήσυχο σκούπισμα» των προσφύγων από την πλατεία. Αλήθεια αυτό πως εξηγείται σαν νίκη;
  Αν οι δυνάμεις που στήριξαν με τον συγκεκριμένο τρόπο τον αγώνα τους είναι ευχαριστημένες με τον τρόπο που τον διεξήγαγαν και είναι ικανοποιημένες με «καποια σχετική νίκη» μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις έννοιες αγώνας και νίκη.
  Προφανώς οι πρόσφυγες κέρδισαν το άσυλο, αλλά τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα του νόμιμου μετανάστη.

  Μου αρέσει!

 3. Το μεσημέρι του Σαββάτου 27/12 τα ΜΑΤ επέδρασμαν στο ξενοδοχείο στην Ομόνοια όπου φιλοξενούνταν αρκετοί Σύριοι πρόσφυγες και τους πέταξαν έξω. Φιλοξενούνται σε διάφορους κοινωνικούς χώρους.
  Ακόμα αναμένουμε την έκδοση των χαρτιών από το ΥπΕξ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι διασπαρμένοι σε διάφορους κοινωνικούς χώρους στο έλεος των ελεημοσύνης των αλληλέγγυων και της καλοσύνης της ελληνικής δημοκρατίας.
  Πόσο νίκη ζυγίζει;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s