Μπορούμε να τους διαψεύσουμε;

roma_nos

Γκράφιτι αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό στη Ρώμη

Αναδημοσίευση από το FB του Dimitri Tsirka

«Άκαρπη», διαβάζουμε, υπήρξε η συνάντηση του Σαμαρά με τους γονείς του Ν. Ρωμανού. Ο Σαμαράς άφησε σαδιστικά τους γονείς του Ρωμανού να περιμένουν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο για να τους πει… ότι δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης. Εκτός απ’ το σαδισμό όμως είναι πολύ πιθανό πως η κυβέρνηση περίμενε να τελειώσει το κινηματικό διήμερο της επετείου δολοφονίας του Γρηγορόπουλου ώστε να εκτιμήσει τη δυναμική των κινητοποιήσεων και να πράξει ανάλογα. Απ’ ότι φαίνεται έχουν βγάλει το συμπέρασμα πως οι αντιδράσεις είναι μικρές και ελεγχόμενες και άρα μπορούν να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στην απεργία πείνας, ακόμα και να τον αφήσουν να πεθάνει.

Είναι προφανές πως όσοι ήλπιζαν σε έναν νέο «Δεκέμβρη» εξαιτίας του Ρωμανού έχουν πέσει έξω. Οι εξεγέρσεις είναι μοναδικά φαινόμενα στην ιστορία και δεν μπορούν να επαναληφθούν κάθε φορά που εμφανίζεται μία ανάλογη αφορμή. Η ελληνική κοινωνία σήμερα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του 2008. Τότε η νεολαία εξεγέρθηκε γιατί διέβλεπε ν’ αποκλείεται από το μεσοαστικό όνειρο, την ίδια στιγμή που δέχονταν όλο και μεγαλύτερη πίεση και καταστολή χωρίς κανένα αντίκρυσμα, παρά μόνο ένα μέλλον στο περιθώριο. Σήμερα η κοινωνία βρίσκεται σε κατάθλιψη. Η κρίση και η διαχείριση της έχουν κάνει το προηγούμενο, έστω και περιοριστικό, κοινωνικό συμβόλαιο θρύψαλα. Οι όποιες συλλογικές προσπάθειες αντίστασης στην καταστροφή των από κάτω απέτυχαν. Ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός επιβλήθηκε κατά κράτος και η ελπίδα συλλογικής ανατροπής των μνημονίων έδωσε τη θέση της στις ατομικές στρατηγικές επιβίωσης στη νέα, άγρια πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, ο Ρωμανός δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ σύμβολο ανάλογης εμβέλειας με τον Γρηγορόπουλο. Ο τελευταίος ήταν ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής που δολοφονήθηκε εντελώς αναίτια και προκλητικά από έναν μπάτσο, έναν κρατικό λειτουργό. Ως εκ τούτου υπήρξε το τέλειο θύμα, ο απόλυτος συμβολισμός της αθωότητας και της νεότητας απέναντι στην ωμή κρατική καταστολή και αδικία. Ο Ρωμανός είναι ενήλικας και αναρχικός. Είναι ταυτόχρονα «ληστής» και «τρομοκράτης». Ο κυρίαρχος λόγος τον έχει εξουδετερώσει στα μυαλά της πλειοψηφίας, τον έχει μετατρέψει από θύμα που επιχείρησε ν’ αντιδράσει στην καταστολή και την ανελευθερία που υπέστη, σε θύτη που απειλεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια. Η ιδεολογία του απαξιώνεται είτε ως ολοκληρωτική ουτοπία, είτε ως χόμπι αργόσχολων πλούσιων νεαρών.

Δεν μπορεί λοιπόν να συγκινήσει ο αγώνας του Ρωμανού παρά ελάχιστους και ακόμα πιο λίγοι μπορούν να ταυτιστούν μαζί του. Η επίδραση του παραδείγματος του περιορίζεται εντός των ορίων της Αναρχίας, της Αριστεράς και ενός μειοψηφικού ριζοσπαστικοποιημένου κομματιού της νεολαίας. Και η δράση όλων αυτών και η συστοίχιση τους με τον αγώνα του, δεν είναι σε θέση να πυροδοτήσει τη μαζική κινητοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, ώστε να πιεστεί ουσιαστικά το κράτος και η κυβέρνηση. Αυτό φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα των κινητοποιήσεων – συσπειρώθηκε η Αναρχία και η Αριστερά αλλά μέχρι εκεί. Με 7000 αστυνομικούς στο δρόμο και με την πλειοψηφία απαθής ή και εχθρική, η κυβέρνηση πιστεύει πως μπορεί εύκολα να διαχειριστεί τους κραδασμούς από την απεργία πείνας ή και το θάνατο του Ρωμανού. Μπορούμε να τη διαψεύσουμε;

3 responses to “Μπορούμε να τους διαψεύσουμε;

 1. Σημερα ( 9/12/14 ) το πρωι εγινε κατάληψη της Νομικής Σχολής της Αθήνας. Ο περιφημος πρύτανης Φορτσάκης δεν εμφανίστηκε για να απειλήσει με βιαιη εκτόπιση των συμμετεχόντων στην κατάληψη. Τι έγινε η μηδενική ανοχή ; Τι έγινε το κράτος έκτακτης ανάγκης ; Γιατί το κράτος δείχνει αμηχανία; ( Το ερωτημα δεν ειναι ρητορικο.)

  Μου αρέσει!

 2. Κρίσιμα τα επόμενο 24ωρα για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, που νοσηλεύεται στο «Γεννηματάς» και διανύει την 30ή ημέρα απεργίας πείνας – Απεργία δίψας προτίθεται να ξεκινήσει από το πρωί της Τετάρτης – Αρνητική είναι η απάντηση και από τον Άρειο Πάγο για το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια.
  Nέα πορεια αλληλεγγυης την ΠΕΜΠΤΗ 11/12/2014 στην ΟΜΟΝΟΙΑ στις 18:00 καλεί η Συνελευση αλληλεγγυης στον αναρχικο απεργο πεινας Νικο Ρωμανο

  Μου αρέσει!

 3. Και Όμως Νίκησε…/ Κάτι Τρέχει…/ 10-12-2014 / της Ζιζού

  Νίκη !!!…Νίκη του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού (31 μέρες απεργίας) απέναντι στο κράτος. Με παλικαρίσια στάση – που θυμίζει αγωνιστές παλιότερων χρόνων -, με πάθος να παλέψει μέχρι τέλος για τις ιδέες του μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να είναι οι αγώνες μας απέναντι στο καπιταλιστικό κόσμο. Νίκη και στο κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που απλώθηκε σε ολόκληρη την επικράτεια. Και όμως η νίκη δεν ήταν εύκολη και χωρίς θυσία…όμως ο ανυποχώρητος – αποφασιστικός αγώνας του ίδιου ήταν αναγκαίος και ρωμαλέος για να υποχωρήσει το κράτος. Η υποχώρηση της κυβέρνησης έστω και μετά τα παρακάλια της αντιπολίτευσης για να βρεθεί μια λύση,ακόμα και ο γνήσιος αστός πολιτικός Απ. Κακλαμάνης να δηλώνει «μην πάμε σε εκλογική περίοδο με νεκρό…» είναι μια νίκη του Ν. Ρωμανού και όλων των φυλακισμένων…

  Στην βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου έκανε ανάγνωση της νέας βελτιωμένης τροπολογίας που προβλέπει:

  -Να χορηγείται δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων από κοντά με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) χωρίς τους νομικούς περιορισμούς, που ισχύουν μέχρι σήμερα, εφόσον έχουν οι κρατούμενοι πρώτα με επιτυχία παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων.
  -Να παρακολουθούν κοινώς στη συνέχεια με βραχιολάκι μετά από ένα εξάμηνο εξ αποστάσεως παρακολούθησης.

  Μιλώντας sto kokkino ο Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε πως ο Νίκος Ρωμανός θα χρησιμοποιήσει την εκπαιδευτική άδεια και δεν πρόκειται να προδώσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κόσμος
  Ο συνήγορος του 21χρονου ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν στο πλευρό του Νίκου Ρωμανου.
  Ακούστε τη δήλωση του Φραγκίσκου Ραγκούση:
  http://www.stokokkino.gr/mp3.php?id=podcast/ragkousis10-12-2014.MP3&w=460&h=23&a=0

  Ο Αγώνας Συνεχίζεται…

  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΦΡΑΞΙΑ

  http://eleytheriakifraxia.blogspot.gr/

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s