Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κόμο με την παγκόσμια ελίτ του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού. Γιατί;

Αναδημοσιεύουμε από το Rproject την κριτική του Πάνου Κοσμά για το ταξίδι του Τσίπρα στην Ιταλία προκειμένου να παραστεί σε ένα φόρουμ της διεθνούς αστικής κοινότητας.  Αξιοσημείωση για την ουσία αυτής της επίσκεψης ήταν η παρέμβαση του Ρομάνο Πρόντι που βρήκε Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα» η ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Εμείς τι  να πούμε, ότι δεν ήταν; Τα μέλη και οι φίλοι του Συριζα δεν ξέρουμε τι αισθάνονται με όλες αυτές τις συναναστροφές. Ο Π.Κοσμάς πάντως σίγουρα δεν το φχαριστιέται.

komo

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κόμο με την παγκόσμια ελίτ του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού. Γιατί;

Στις εργασίες του 40ού Φόρουμ της «ιταλικής Λέσχης Μπίλντεμπεργκ» (όπως την αποκαλούν τα ελληνικά ΜΜΕ) στο Κόμο της Ιταλίας στις 5,6 και 7 Σεπτέμβρη, με την πολιτική, χρηματοπιστωτική – επιχειρηματική, δημοσιογραφική και ακαδημαϊκή ελίτ του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, θα συμετάσχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Και το ερώτημα είναι αυτονόητο:

Η Συμμετοχή αυτή γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, ενώ τα ρεπορτάζ του στικού Τύπου μιλούν για «αριστερή μουρμούρα» από την Αριστερή Πλατφόρμα και αναφέρονται σε απάντηση «της Κουμουνδούρου» με το εξής περιεχόμενο: «η πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα είναι τιμητική και δείχνει την αποδοχή και το ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ υπογραμμίζεται επίσης ότι το συγκεκριμένο Φόρουμ, που διεξάγεται κάθε χρόνο τα τελευταία 40 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στο φημοσμένο θέρετρο «Βίλα Ντ’ Εστε», το οποίο το 2009 ανακηρύχθηκε από το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» το καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο.

Ποιοι συμμετέχουν

Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθούμε αναλυτικά στη λίστα των συμμετοχών στο εν λόγω Φόρουμ:

Πολιτικοί

 • Η «αφρόκρεμα» της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών (o πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ – Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γέρουιν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Καϊτάνεν και ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου κ. Karel Gucht).
 • Όλοι οι βασικοί υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης (Εσωτερικών, Συνταγματικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας, Οικονομικής Ανάπτυξης, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας), καθώς και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών.
 • Οι Ιταλοί πρώην πρωθυπουργοί Ενρίκο Λέτα, Μάριο Μόντι και Ρομάνο Πρόντι.
 • Ο γ.γ. της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι.
 • Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιοργκ Άσμουσεν, ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας της Ισπανίας Λουί ντε Γκουίντος, ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ, Ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τομ Ριτζ και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.
 • 6 γερουσιαστές πολιτειών των ΗΠΑ

Τραπεζίτες

 • Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν – Κλοντ Τρισέ
 • Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Πέτερ Πράιτ

Εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου

 • Ο πρόεδρος της Goldman Sachs του Ηνωμένου Βασιλείου Πέτερ Σάδερλαντ.
 • Ο πρόεδρος της JP Morgan Γιάκομπ Φρένκελ.
 • Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φίατ και της Κράισλερ Σέρτζιο Μαρτσιόνε.

Εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών ΜΜΕ

 • Ο πρόεδρος και δειευθύνων σύμβουλος των New York Times Μαρκ Τόμπσον.
 • Το στέλεχος των Financial Times Μάρτιν Γουλφ

Λοιπές συμμετοχές

Εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ (Αντρέας Σλέιτσερ) και του Βατικανού, πανεπιστημιακοί όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί και ο Κένεθ Ρογκόφ, ανώτατοι δικαστές και δήμαρχοι (από Ιταλία).

Συμμετοχή Τσίπρα: ΓΙΑΤΙ;;;

Το Φόρουμ διοργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, από το ίδρυμα European House – Amprosetti, ένα ισχυρότατο καπιταλιστικό ίδρυμα που ο διακηρυγμένος ιδρυτικός του σκοπός είναι να «παρέχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις στην ολοκληρωμένη διαχείριση των κρίσιμων πτυχών της διαδικασίας δημιουργίας προστιθέμενης αξίας». Στο επίσημο «βιογραφικό» του το Ίδρυμα περηφανεύεται για το «ενεκτίμητο παγκόσμιο δίκτυο επαφών, στο υψηλότερο επίπεδο, στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται», αναφερόμενο στην επιρροή που ασκεί για τη λήψη αποφάσεων σε υψηλό επίπεδο, στους κόλπους πολυεθνικών θεσμών αλλά και σε επίπεδο κορυφαίων στελεχών σε επιμέρους χώρες.

Το πρώτο και αυτονόητο ερώτημα είναι: Για ποιο λόγο συμετέχει ο πρόεδρος ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ένα τέτοιο Φόρουμ, που διοργανώνεται από ένα τέτοιο ίδρυμα με τέτοιους διακηρυγμένους σκοπούς και «βιογραφικό»; Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να δώσει -όπως ήδη πληροφορήθηκαν και έγραψαν τα αστικά ΜΜΕ- οποιαδήποτε εξήγηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση που συνήθως δίνουν στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος σε τέτοια ερωτήματα που τίθενται εσωκομματικά είναι στερεότυπη: Τι πειράζει να πηγαίνουμε και να λέμε τις θέσεις μας οπουδήποτε; Το τελευταίο μεγάλο διάστημα όμως προστίθεται -ατύπως, διά διαρροών στον αστικό Τύπο- και η εξής απάντηση: «Είναι τιμητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες προσκλήσεις, δείχνουν πόσο υπολογίζουν πλέον όλοι τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ας αναρωτηθεί καθένας και καθεμιά πόσο πειστικές είναι αυτές οι απαντήσεις. Σε ό,τι μας αφορά θα θέσουμε κάποια πιο «ειδικά» ερωτήματα:

 • Γιατί οι διεθνείς συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα εξαντλούνται στα μεγάλα ονόματα και πολιτικούς εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου; Με την εξαίρεση της προεκλογικής περιόδου για τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όταν η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καθιστούσε υποχρεωτικές τις συναντήσεις με κομμάτια της ευρωπαϊκής Αριστεράς, γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλίες για συναντήσεις με ευρωπαϊκά κινήματα, συνδικάτα, κομμάτια της Αριστεράς; Πώς θα χτιστεί ο «ευρωπαϊκός συσχετισμός» των εξαγγελιών; Και πόσο πιεστικές απαντήσεις μπορούν να υπάρξουν σδτο αυτονόητο ερώτημα «Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να οικοδομήσουν έναν ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό για την ανατροπή της λιτότητας και τυου νεοφιλελευθερισμού με τα κινήματα και την Αριστερά ή θέλουν να δημιουργήσουν πεδίο «συννενόησης» και συναινέσεων ώστε να κυβερνήσουν με τη συναίνεση του διεθνούς κεφαλαίου;
 • Πώς εξηγείται το γεγονός ότι σε αυτό το Φόρουμ, το οποίο οργανώνεται από και συμμετέχει ο σκληρός πυρήνας του διεθνούς κεφαλαίου και δη του χρηματιστικού, οι μόνοι προσκεκλημένοι πολιτικοί που δεν κατέχουν αυτή τη στιγμή δημόσια αξιώματα είναι ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με το «γεράκι» του σιωνισμού Σιμόν Πέρες και τον φασίζοντα γ.γ. της ιταλικής Λέγκας του Βορρά; Ποια απάντηση μπορεί να ηχήσει πειστική σε αυτό το ερώτημα που είξναι στα χείλη εκατοντάδων και χιλιάδων αγωνιστών/στριών του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς και των κινημάτων;
 • Αν το ερώτημα «γιατί να μην πάμε αφού μας καλέσανε και να πούμε τις θέσεις μας;» διεκδικεί δάφνες «πειστικής απάντησης», τότε πώς απαντάμε στο άλλο αυτονόητο ερώτημα: Γιατί η αφρόκρεμα του διεθνούς κεφαλαίου κάλεσε μόνο τον Τσίπρα και τον Σιμόν Πέρες εκτός επίσημης εκπροσώπησης; Σε τι χρησιμεύει σ’ αυτούς νη παρουσία του Τσίπρα; Τι περιμένουν και τι μήνυμα θέλουν να περάσουν;
 • Έχει κάποια σχέση η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα σε αυτό το Φόρουμ με τη μονόπλευρή καταγγελία του «μερκελισμού» σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Φόρουμ κυριαρχείται από τον αγγλο-σαξονικό «άξονα» του διεθνούς κεφαλαίου ενώ η γερμανική συμμετοχή έιναι συμβολική, στα όρια της «διπλωματικής ευπρέπειας»; Και έχουν καμιά σχέση όλα αυτά με τον προβληματισμό που είχε κατατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ την περίδοο των ταξιδιών στις ΗΠΑ περί αξιοποίησης των «ρωγμών» στο διεθνές σύστημα;
 • Τελευταίο αλλά όχι έσχατο σε σημασία: Το ότι προσφέρθηκε στα εγχώρια αστικά ΜΜΕ η ευκαιρία να «βγάλουν τίτλο» λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε τη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ από τη διαδήλωση στη ΔΕΘ συγκινεί καθόλου τους εμπνευστές αυτού του ταξιδιού και αυτής της συμμετοχής; Σκέφτηκε κανείς πόσο διαλυτικές επιπτώσεις (στο ηθικό, την έμπνευση και στη συσπείρωση των αγωνιστών του ΣΥΡΙΖΑ και του κινήματος) έχει το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αφού απουσιάσει από τη διαδήλωση στη ΔΕΘ επειδή προτίμησε να συμμετάσχει στο Φόρουμ της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ στην Ιταλία, θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη την άλλη βδομάδα για να παρουσιάσει στους Έλληνες βιομήχανους προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Τελικά ποιοι είναι οι συνομιλητές και σύμμαχοί μας; Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο, συσχετισμό δύναμης και συμμαχίες για τη ρήξη και την ανατροπή ή για να δημιουργηθούν οι όροι για να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή και συναίνεση του εγχώριου και διεθνούς συστήματος; Όποιος/α δεν καταλαβαίνει ότι το καταστροφικά «διαβρωτικό» αυτό ερώτημα είναι ήδη στα μυαλά δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών της πολιτικής και κοινωνικής πρωτοπορίας, βαρύνεται πλέον με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας!

Και τέτοιου είδους ερωτήματα δεν απαντιούνται ούτε «θεωρητικά» ούτε προσχηματικά, αλλά στην πράξη και με επίγνωση της βαρύτητάς τους!

Πηγή: http://rproject.gr/article/o-alexis-tsipras-sto-komo-me-tin-pagkosmia-elit-toy-kefalaioy-kai-toy-neofileleytherismoy

Advertisements

One response to “Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κόμο με την παγκόσμια ελίτ του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού. Γιατί;

 1. Νομίζω ότι στο ερώτημα «Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο, συσχετισμό δύναμης και συμμαχίες για τη ρήξη και την ανατροπή ή για να δημιουργηθούν οι όροι για να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή και συναίνεση του εγχώριου και διεθνούς συστήματος; » η ηγετική ομάδα του Συριζα ( γυρω απο τον προεδρο) ανερυθρίστα και χωρίς κανένα δισταγμό απαντά προκλητικά : «Εργαζόμαστε και για τα δύο». Νομιζω ότι η ηγετική ομάδα του Συριζα αντιλαμβάνεται τι κανει και δεν αφήνει κανένα ερώτημα αναπάντητο. Φυσικά αν ο Συριζα κερδίσει τις εκλογές και σχηματισει κυβέρνηση ( πολυ πιθανη εξελιξη) το ερώτημα αυτό θα αλλαξει και θα γίνει «Τώρα που έχουμε την κυβέρνηση τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς την ανοχή και τη συναινεση του εγχώριου και διεθνούς συστήματος ;;»….

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s