Ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζει την πολιορκία του Ντόνετσκ

donetsk

Διαδήλωση στο Ντόνετσκ την Κυριακή 6/7

Του  Christoph Dreier, 9 Ιούλ 2014, Μετάφραση του Κ.Μ. από το WSWS* 

Μετά την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις το Σάββατο, ο νέος υπουργός Άμυνας, Valeri Geletey, δήλωσε ότι η επίθεση κατά των δύο μεγάλων πόλεων του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία θα συνεχιστεί. Ο Geletey απέκλεισε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, απαιτώντας την παράδοση των «αυτονομιστών»  οι οποίοι τους τελευταίους τρεις μήνες έλεγχουν τις μεγάλες πόλεις στα ανατολικά της χώρας.

«Τώρα οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο εάν οι μαχητές καταθέσουν τα όπλα τους σε μόνιμη βάση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας. Επιπλέον 0 Geletey ακύρωσε μια συμφωνία που είχε συναφθεί την περασμένη Τετάρτη, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, και η οποία προέβλεπε συνέχιση των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις με διμερή κατάπαυση του πυρός.

Το Σάββατο, οι αυτονο9μιστές πολιτοφυλακές εγκατέλειψαν το Slavyansk, το οποίο πολιορκήτο από τις αρχές Μαΐου, και αποσύρθηκαν στο Ντόνετσκ, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά. Ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η πόλη Konstantinovka είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων.

Η κατάσταση σε αυτές τις πόλεις είναι αφόρητη, λόγω της μακράς πολιορκίας. Στο Slavyansk, η παροχή νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατέρρευσε πριν από λίγο καιρό, λόγω του βομβαρδισμού από το στρατό. Πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί.

Επίσης το Κίεβο σταμάτησε όλες τις πληρωμές προς την πόλη, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα την κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών. Μόνο 45.000 από τους 116.000 κατοίκους παρέμειναν στην πόλη. Όσοι είχαν την ευκαιρία έφυγαν πριν οι δυνάμεις του καθεστώτος επιτεθεί.

Πολλά βίντεο, φωτογραφίες και αναφορές από την πόλη δείχνουν την καταστροφική ζημία που προκλήθηκε από το βομβαρδισμό. Η Τατιάνα Lokschina από την Human Rights Watch αναφέρει πολλές απώλειες αμάχων που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς από την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας.

Τώρα, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου βαδίζουν ενάντια στις πόλεις Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, τα οποία έχουν ήδη αποτελέσει στόχο επιθέσεων για εβδομάδες. Με 1 εκατομμύριο και 400.000 κατοίκους αντίστοιχα, είναι σημαντικά μεγαλύτερες από το Σλαβιάνσκ.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «περικυκλώσει» το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Σε σημερινές του δηλώσεις στο Σλαβιάνσκ όπου και το επισκέφτηκε απείλησε τους εξεγερμένους με την χαρακτηριστική κίνηση της παλάμης στο λαιμό. «Το στρατηγικό σχέδιο του προέδρου Πέτρο Poroshenko προβλέπει τον πλήρη αποκλεισμό τους μέχρι τη συνθηκολόγηση των ληστών», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Mikhail Koval, την Κυριακή.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα επιτρέψουν στην πόλη να εφοδιάζεται με τρόφιμα, η εμπειρία του Σλαβιάνσκ  δείχνει ότι οι υποσχέσεις δεν έχουν καμία αξιοπιστία. Εκεί, η πολιορκία γρήγορα οδήγησε σε έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και ως εκ τούτου σε ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο ουκρανικός στρατός έχει μετατραπεί σε μια βίαιη δύναμη παρέμβασης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στην κυβέρνηση της Ουκρανίας 23 εκατομμύρια δολάρια για το έργο αυτό από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, η φασιστική πολιτοφυλακή που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδηλώσεις του Μαϊντάν στο Κίεβο στις αρχές του έτους, τώρα με τις προτροπές της κυβέρνησης, αναπτύσσεται  και στο εσωτερικό των τακτικών μονάδων του στρατού.

Την άνοιξη, όταν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησαν τις καταλήψεις σε κυβερνητικά κτίρια και αεροδρόμια, πολλοί στρατιώτες αρνήθηκαν να πολεμήσουν. Οι ίδιοι είχαν λίγη συμπάθεια για το καθεστώς στο Κίεβο και αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ σε ουκρανούς πολίτες. Τώρα, όμως, οι ουκρανοί αξιωματούχοι και ο δυτικός Τύπος ανοιχτά λένε ότι το καθεστώς του Κιέβου έχει σχηματίσει στρατιωτικές μονάδες που είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μαζικές δολοφονίες εναντίον του πληθυσμού.

«Έχουν ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα όπου ο στρατός φοβούταν να πυροβολήσει ανθρώπους». Ο Mykola Sungurovskyi από think tank Razumkov δήλωσε στους New York Times, «όχι μόνο για να πυροβολήσει ανθρώπους, αλλά και τους δικούς τους ανθρώπους».

Κατά την τελευταία εβδομάδα, ο Ποροσένκο όρισε τον σκληροπυρηνικό Valeri Geletey ως νέο υπουργό Άμυνας, και αντικατέστησε τον προσωπάρχη του Στρατού. Την Τρίτη, για να προετοιμαστούν για την πολιορκία της πόλης του Ντόνετσκ, αντικατέστησε τον επικεφαλής της επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία με τον Βασίλι Grizak.

Η προσέγγιση αυτή υποστηρίζεται πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την υποστήριξή του για τις αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας. «Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υπερασπίζεται τη χώρα της Ουκρανίας και νομίζω ότι έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Τρίτη, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία. Κάλεσαν τη Ρωσία να τερματίσει το σχέδιο «αποσταθεροποίησης» της και να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει μια συνάντηση σε διπλωματικό επίπεδο τη Δευτέρα για να διευρήνουν τον κατάλογο των ρώσων πολιτών που αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις εισόδου και έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Η απόφαση για το θέμα αναμένεται την Τετάρτη.

Κατά την επίσκεψή του στη Μογγολία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier, δήλωσε ότι μπορούσε να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση. «Αυτό το απαραίτητο βήμα για να ηρεμήσει η κατάσταση πρέπει να γίνει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Επέμεινε για την τήρηση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί την Τετάρτη για διεξαγωγή συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις.

Οι εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης συνεχίζουν να αντιδρούν χαλαρά στη κλιμάκωση της στρατιωτικής επίθεσης από την κυβέρνηση του Κιέβου. «Ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ καταδικάζουν απερίφραστα τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης του Κιέβου με τον κατάλληλο τρόπο.» Δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σαν να πρόκειται για γεγονότα που συμβαίνουν κάπου στην Αφρική. Όσοι προκατέβαλαν για τις προθέσεις του Πούτιν έφτασε η ώρα για μια εις βάθος αυτοκριτική.

Η βιαιότητα με την οποία το καθεστώς του Κιέβου προχωρά εναντίον των εξεγερμένων στρέφεται όχι μόνο εναντίον των αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας. Η δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση αυξάνεται στην εργατική τάξη σε όλη τη χώρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η τιμή των καυσίμων έχει αυξηθεί κατά 150%, οι επιδοτήσεις των τιμών έχουν πετσοκοφτεί, και τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς. Η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Σε μια προπαρασκευαστική συνεδρίαση για μια διεθνή διάσκεψη στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Stefan Füle δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω μέτρα λιτότητας από την Ουκρανία εάν η χώρα θέλει να λάβει υπόσχεση βοήθειας». Οποιεσδήποτε περαιτέρω επιχορηγήσεις θα υπόκεινται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης, δήλωσε ο Füle. Από τις υποσχέσεις για «βοήθεια» (δάνεια) 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Κίεβο έχει λάβει μέχρι στιγμής μόνο το 3,2 δισ. δολάρια.

 Πηγή: http://www.wsws.org/en/articles/2014/07/09/ukra-j09.html

Advertisements

One response to “Ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζει την πολιορκία του Ντόνετσκ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s