Φυλακές: Αναστολή απεργίας πείνας, ο αγώνας συνεχίζεται

fylakesΗ μαζική απεργία των φυλακισμένων (έληξε στις 2/7 βλέπε ανακοίνωση τέλος) ενάντια στον νέο νόμο για τις φυλακές, κρατητήρια νέου τύπου με αλλαγές στην ποινική δικονομία και δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων των φυλακισμένων, έρχεται για να δείξει για άλλη μία φορά την τραγική κυριολεκτικά κατάσταση των ελληνικών φυλακών. Οι υπεράριθμες φυλακές με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που έχουν χειροτερέψει λόγω των μνημονίων, τα ανύπαρκτα ιατρεία, το πακετάρισμα στα ίδια κελιά διαφορετικών κατηγοριών φυλακισμένων, έρχονται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο περιορίζοντας δραστικά τα ελάχιστα δικαιώματα των φυλακισμένων πολλών από αυτούς μετανάστες αβοήθητοι σε μία ξένη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια ένα δυνατό κίνημα των φυλακισμένων έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να εξαγγείλει την δημιουργία ενός νέου τύπου φυλακών «τύπου Γ» για να πετάει σε βασανιστικές συνθήκες άσπρων κελιών όσους αγωνίζονται μέσα από τις φυλακές για τα δικαιώματά τους.
Η απεργία πείνας εδώ και 9 ημέρες στο σύνολο των φυλακών της χώρας από 4500 έγκλειστους είναι μία άλλη μία πανευρωπαϊκή πρωτιά. Μέσα στο καμίνι των μνημονίων των αντιφασιστικών μαχών δίνεται ακόμα μία μάχη ακόμα και με το υπέρτατο όπλο της απεργίας πείνας σε τόσο μεγάλη έκταση.

Μούγκα από τα ελληνικά ΜΜΕ προφανώς. Όχι μόνον επειδή ο θεός της μπάλας απαιτεί ως θυσία την σιωπή και την παράλλαξη της πραγματικότητας αλλά γιατί ακόμα και σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίων κάθε αγώνας είναι θρυαλλίδα στα θεμέλια ενός συστήματος που καταρρέει μέσα στην σαπίλα τη ίδιας της ύπαρξής τους. Δεν είναι τυχαίο όταν η πορεία του Σαββάτου για τους φυλακισμένους συναντήθηκε με τις καθαρίστριες στο Υπ. Οικονομικών υπήρξε πλήρης αλληλοϋποστήριξη.

Αλλά φευ! Η αριστερά περιλάμπουσα των αρχών και της ιστορίας της είναι η μεγάλη απούσα. Πλην φυσικά των τυπικά απαραίτητων δημοσιογραφικού τύπου ανακοινώσεων εξακολουθεί να απολαμβάνει την εικονική της πραγματικότητα ατάραχη γλύφοντας ακόμα τις τελευταίες στιγμές αστικής δημοκρατίας.
Δεν είναι αυτά για εμάς. Εμείς είμαστε νόμιμοι! Νόμιμοι όσο το επιτρέπει το μακυρύ χέρι της αστικής εκπροσώπησης, νόμιμοι όσο δεν είστε επικίνδυνοι. Γιατί όπως ένας φίλος έγραψε «όταν οι κομμουνιστές ήταν επικίνδυνοι ήταν και παράνομοι». Πλην επισκέψεων κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – προς τιμή τους – για την υπόλοιπη αριστερά απλά δεν υπάρχει το θέμα. Προφανώς ετοιμάζονται για τα καλοκαιρινά κάμπινγκ.

Φυσικά οι λεγόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αυτό το είδος των ανθρώπων που ο περισσότερο επάξιο τίτλος που δικαιούνται είναι ανθρωποφύλακες, βρήκαν ακόμα μία ευκαιρία να βασανίσουν κάνοντας στάση εργασίας για «διαμαρτυρόμενοι για την τραγική όπως χαρακτηρίζουν κατάσταση στις φυλακές» ακριβώς στις ώρες επισκεπτηρίου των φυλακισμένων. Ταυτόχρονα ιατροί εμποδίζονται να μπουν και να διαπιστώσουν την υγεία των απεργών.

Σε αυτές τις καυτές ημέρες πού ήδη παίζονται πολλά για τους φυλακισμένους, πήραμε μία σύντομη συνέντευξη –σύντομη λόγω των συνθηκών- από έναν αγωνιστή φυλακισμένο που εδώ και χρόνια ενεργητικά από το δικό τους σκοτεινό μετερίζι παλεύει όχι μόνον για καλύτερες φυλακές αλλά για μία κοινωνία ελεύθερη από φυλακές.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στις φυλακές;
Η κατάσταση εντός τον τειχών είναι αυτή που σας περιγράφουν και θεωρώ κατά την εμπειρία μου, 10χρόνια μέσα σε στα 17 κολαστήρια που έχω ζήσει με τον ποιο σκληρό τρόπο, είναι από τα ποιο σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν. Στεκόμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε τους αγώνες μας το μέλλον είναι η εξέγερση καλή δύναμη σε όλους μας.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει  βήματα για την αποσυμφόρηση και τη βελτίωση των συνθηκών;
Η αποσυμφόρηση τον φυλακών είναι μόνο για τα μάτια του κοσμάκη.
Κάθε φορά που λένε πως κάνουν αποσυμφόρηση είναι μόνο για τους μικρό-ποινήτες μέχρι 5έτη φυλάκισης και περισσότερο πιάνει αυτούς που είναι για χρέη οπότε τους ζητούν να πληρώσουν την ποινή τους, και φυσικά αδυνατούν με αποτέλεσμα να μην πιάνει κανέναν αυτή η υποτιθέμενη αποσυμφόρηση.
Έτσι φτάνουμε στο σημείο να ασφυκτιούν όλες οι φύλακες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται  στοίβες ανθρώπων μέσα στα κελιά.
Καταλαβαίνετε πως δεν υπάρχει καμία καλή διαβίωση για τους κρατούμενους.

Ποιοι κρατούμενοι κινδυνεύουν περισσότερο να βρεθούν σε φυλακές υψίστης ασφάλειας;
Οι κρατούμενοι που κινδυνεύουν να βρεθούν στην ύψιστης ασφαλείας είναι αρχικά όλες οι Ε.Ο. Και όλοι οι αγωνιστές που αντιστέκονται ενάντια στον σάπιο καθρέφτη του κρατικού μηχανισμού που λέγεται φυλακή. Σε δεύτερη φάση θα πηγαίνουν όσοι κάνουν το παραμικρό τύπου άσκηση βίας κατά (σωφρονιστικού) κτλ .
Η τύπου ύψιστης ασφαλείας δεν εξυπηρετεί όλους τους παραπάνω. Εξυπηρετεί μόνο το κράτος και όλες της υπόλοιπες φύλακες ώστε να κρατά τους λύκους μακριά από τα πρόβατα, τι εννοώ πρόβατα τους υποταγμένους – τους βολεμένους και τους μη εξεγερμένους χαρακτήρες εντός τον τειχών – έτσι λοιπόν το αδηφάγο κράτος με την τύπου Γ’ φυλακή εξασφαλίζει την δυσκολία στους αξιοπρεπείς αιχμαλώτους να πάρουν άδειες κ . Αυτό και αν λέγετε άμεση τρομοκρατία.

Η δολοφονία του Καρέλι είχε κάποιο αντίκτυπο στη ζωή των κρατουμένων;
Η δολοφονία του Καρέλι είναι ένα θέμα που οι περισσότεροι κρατούμενοι δεν κατάλαβαν γιατί και τι ακριβώς έγινε.
Προσωπικά μέσω της επικοινωνίας μου με της περισσότερες φύλακες δεν άκουσα και είδα κάποιο αντίκτυπο στις υπόλοιπες φύλακες παρά μόνο στο Μαλανδρινο και την Νιγρίτα όπου εκεί τα πράγματα έχουν γίνει ποιο πιεστικά σε όλους τους τομείς.

Πιστεύεις ότι η απεργία πείνας μπορεί να νικήσει και με ποιους όρους;
Πιστεύω ότι με την απεργία πείνας μπορούμε να κερδίσουμε  υπό τον όρο πως αν τελικά ψηφιστεί και εφαρμοστεί, με τον αγώνα μας να καταργηθούν κάποια άρθρα η και να τα ελαστικοποιήσουν.

Η οικονομική κρίση αντικατοπτρίστηκε στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων;
Φυσικά η οικονομική κρίση αντικατοπτρίζει της συνθήκες διαβίωσης τον κρατουμένων.
Όταν βλέπουμε ότι απολύουν η μειώνουν τους μισθούς τον οικογενειών μας και γενικότερα τον ανθρώπων που μας στηρίζουν, επόμενο είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα στήριξης που προ-υπήρχε, με αποτέλεσμα να είναι όλα πανάκριβα και να μην μπορούμε να αγοράσουμε τρόφιμα ώστε να είναι ποιο ανθρώπινη η διαβίωση μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό κρατουμένων προσπαθεί να επιβιώσει μόνο με το συσσίτιο της φυλακής κάτι που με την οικονομική κρίση έφτασε να δίνει όσο πάει όλο κ λιγότερες μερίδες συσσιτίου κ ψωμί. Κ δεν είναι μόνο αυτό στις περισότερες φυλακής δεν μοιράζουν πλέον είδη υγιεινής λόγο της κρίσης. Στενεύουν τα πράγματα και μελλοντικά δεν θα υπάρχει επιβίωση.

Ποια μπορεί να είναι η καλύτερη υποστήριξη από τα έξω;
Καταρχήν όλοι περιμένουν να γίνει η μικροφώνικη το Σάββατο. Θεωρώ πως κάθε μέρα πείνας θα έπρεπε να γίνεται και κάτι από τους έξω, πχ πορείες και διάφορες ενέργειες σε όλη την χώρα και Έξω από κάθε φυλακή.  Σύντροφοι-ες αύριο ξεκινάμε μια πανελλαδική απεργία πείνας με χιλιάδες αιχμαλώτους. Χρειαζόμαστε την στηρίξει από τον έξω κόσμο με οποιοδήποτε μέσο ώστε να ακουστεί ο αγώνας μας. Πράξτε κατά συνείδηση…

Κέρκυρα 23-6-2014

Εκτός από την απόσυρση του νομοσχεδίου, οι κρατούμενοι απαιτούν:

  • την εφαρμογή του ευεργετήματος της άδειας και της υφ’ όρον απόλυσης με αντικειμενικά κριτήρια για όλους (στο 1/5 της ποινής για την άδεια και στα 3/5 της ποινής για την αναστολή), και την κατάργηση του επαίσχυντου κριτηρίου της «μαντεψιάς» του Συμβουλίου της Φυλακής, για το αν ο κρατούμενος θα κάνει «καλή χρήση της αδείας».
  • Την επανεκδίκαση των υποθέσεων για ναρκωτικά, σύμφωνα με το νόμο του 2013, ο οποίος έχει ήδη μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους ισοβίτες, αφού σύμφωνα με το νόμο του 2006, ακόμα και οι χρήστες ουσιών καταδικάζονται για μικροποσότητα σε ισόβια.
  • Την εφαρμογή των συζυγικών επισκέψεων
  • Την κατάργηση της κατηγορίας των «φιλοξενούμενων κρατούμενων», που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο. Οι μετανάστες κρατούμενοι, αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους, δεν αφήνονται ελεύθεροι καθώς εκκρεμεί η απέλασή τους, κι έτσι κρατούνται ως «φιλοξενούμενοι», με αποτέλεσμα να στερούνται όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων (άδειες, αναστολή κ.λπ.).

Πιο αναλυτικά για τις νέες ρυθμίσεις που ήδη ετοιμάζονται να ψηφιστούν στην βουλή εδώ και εδώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: Αναστολή πανελλαδικής απεργίας πείνας

Σήμερα Τρίτη 1 Ιουλίου αναστέλλουμε τη μαζική πανελλαδική απεργία πείνας που είχαμε ξεκινήσει ενάντια στο νομοσχέδιο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Αναστέλλουμε την απεργία πείνας, αλλά δεν τερματίζουμε τη κινητοποίησή μας. Αντίθετα ανακτούμε τις δυνάμεις μας και προειδοποιούμε το υπουργείο ότι δε πρόκειται να δεχτούμε τη λειτουργία του ελληνικού Γκουαντάναμο ούτε στη Δομοκό ούτε πουθενά.

Παραμένουμε καχύποπτοι απέναντι στις βελτιωτικές προτάσεις του υπουργείου που θα κατατεθούν τη Πέμπτη και είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να αγωνιστούμε με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ για να ματαιώσουμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Γνωρίζουμε ότι τίποτα δε θα βελτιωνόταν αν δεν κάναμε την απεργία πείνας. Ας γνωρίζει όμως και το υπουργείο πως απέναντι στην οργανωμένη σιωπή που επιβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποκρύπτοντας τη ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ που έχει γίνει (4500 κρατούμενοι απεργοί πείνας), από εδώ και πέρα, αλλάζουμε τα μέσα αγώνα και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε δυναμικότερες μορφές αντίστασης. Ο νοών νοείτω…

πρωτοβουλία επιτροπής αγώνα φυλακών
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s