A ruthless critique to ruthless critique

rosiki protoporiaΥπάρχει ένα ρητό κατάρα: γίνεσαι συνήθως αυτό που απεχθάνεσαι.

Αυτό το ρητό ταιριάζει γάντι στη σκέψη που ενώ θέλει να εμφανίζεται ως η σαρωτική κριτική σε αυτό που υπάρχει, καταντά να είναι η πιο θεωρητική έκφραση της απολογητικής του υπάρχοντος. Δεν αναφερόμαστε γενικά στο ρεύμα της κομμουνιστικοποίησης, αν και στο βαθμό που δεν έχει κρίνει τις ασυναρτησίες του «a ruthless critique», τις χρεώνεται συνολικά.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως αυτοί που επιθυμούν να γίνουν οι φορείς του κριτικού μαρξισμού που λοιδωρούν ως δογματική την υπόλοιπη αριστερά ή αναρχία και που επιθυμούν να εκφράσουν την πραγματική κοινωνική κίνηση πέρα από αφαιρέσεις να είναι οι θιασώτες της μεγαλύτερης αφαίρεσης και αυτοί που εκλαμβάνουν με το πιο χοντροκομμένο τρόπο την πραγματικότητα.

Αυτοί που μπορούσαν να υπερασπιστούν με αξιοπρέπεια τις “απολίτικες” ταραχές του προλεταριάτου (Αγγλία 2011, Σουηδία 2013) χάνουν τελείως το μπούσουλα όταν η πάλη διαμεσολαβείται από την πολιτική ή τον ιμπεριαλισμό.

Έτσι ξεπερνούν με περισσή ευκολία την ύπαρξη ναζιστών στην Ουκρανία, το έγκλημα πολέμου στην Οδησσό και τη Μαριούπολη θεωρώντας πως όλα αυτά είναι φαινόμενα κι αντανακλάσεις της ιστορικής κίνησης και πως δήθεν ο αντιφασισμός αθωώνει τη βαρβαρότητα της δημοκρατίας.

Δεν αντιλαμβάνονται(;) πως με αυτό τον τρόπο αφενός παραμένουν σε μια ταυτολογία (όλα   εκκινούν από τις αντιφάσεις της αναπαραγωγής της σχέσης κεφάλαιο), αφετέρου εξωραΐζουν και τη δημοκρατία που γεννά το φασισμό και τον ίδιο το φασισμό που αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία έχει τις ευλογίες της Δύσης. Αλλά φυσικά για τους φορείς της σαρωτικής κριτικής δεν υπάρχει ιμπεριαλισμός, δεν υπάρχουν πολιτικά υποκείμενα αλλά μόνο η ιστορική παραγωγή των κοινωνικών σχέσεων, λες και η ιστορία είναι υποκείμενο.

Σε αυτό το σημείο οι μοντέρνοι αυτοί θεολόγοι επιθυμούν να αρθούν πάνω από την πραγματική κίνηση και τα πραγματικά-πρακτικά στρατόπεδα που συγκρούονται και να κηρύξουν το ευαγγέλιο της καθαρής θεωρίας που εμφανίζεται ως η συνείδηση της πραγματικής κίνησης. Τι κρίμα που η καθαρή θεωρία υπάρχει μόνο ως θεολογία ακόμα κι αν αυτή φορά τη μάσκα της κριτικής.

Φωνάζουν πως οι πολιτικές κι ιδεολογικές ταυτότητες είναι φετιχοποιημένη σύλληψη της υλικής διαδικασίας που μέσα από αντιφάσεις παράγει την κίνηση των τάξεων. Παραγνωρίζουν όμως πως η χοάνη του δικού τους σχήματος -της εποχής των ταραχών που όλα τα αλέθει- αλλά και η αναγωγή όλων στην αντίφαση της καπιταλιστικής σχέσης είναι η απόλυτη φετιχοποιημένη μορφή που στερείται κάθε ιστορικού-συγκεκριμένου περιεχομένου.

Με άλλα λόγια όλα ανάγονται στον τρόπο παραγωγής κι αναπαραγωγής. Ωραία, αλλά μετά από αυτό έχει τίποτα να πει η σαρωτική κριτική; Ή μένει απλά στη διαπίστωση της πραγματικότητας, φροντίζοντας απλά να τη διατυπώσει θετικά κι όχι αρνητικά ακόμα και αν με περίτεχνες λέξεις ομνύει για το αντίθετο. Το να διαπιστώνεις πως η κρίση της καπιταλιστικής σχέσης παράγεται αντιφατικά είναι μια θετικότητα, μια απλή περιγραφή της πραγματικότητας, όσο κριτική κι αν είναι αυτή.

Σε αυτή την περίπτωση όχι δεν πάνε παραπέρα την κριτική σκέψη από την εποχή του Μαρξ, αλλά επιστρέφουν ολοταχώς στις χειρότερες στιγμές των νεοχεγκελιανών, που ήταν πολιτικοί θεολόγοι και τίποτα περισσότερο, όσο αμείλικτη κι αν ήταν η κριτική τους.

Μιας και οι φορείς της σαρωτικής κριτικής διαβάζουν, ας ξανακοιτάξουν τη Γερμανική Ιδεολογία ή την Αγία Οικογένεια  και θα βρουν τους εαυτούς τους εκεί.

Η πολιτική μας λένε είναι ένα ψεύδος. Σε ένα επίπεδο αφαίρεσης είναι έτσι όντως, αλλά και πάλι μένουν στο προφανές. Γιατί η πολιτική αφενός είναι το ψέμα που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα κι αφετέρου η φετιχοποιημένη πολιτική μορφή της ταξικής πάλης δεν ξορκίζεται με λόγια και αφ’ υψηλού-ανιστορική κριτική. Χρειάζεται η επαναστατική κριτική να ανυψωθεί στο επίπεδο του πολιτικού, έχοντας επίγνωση του ορίου της, για να μπορέσει να συντρίψει τη φυλακή του πολιτικού μυστικισμού. Αλλιώς επαναλαμβάνουμε η κριτική σκέψη εκπίπτει σε θεολογία και αντικαθιστά τις πολιτικές αφαιρέσεις με τη μεταφυσική της άχρονης ταξικής πάλης, με ένα θεωρησιακό οικονομισμό.

Γιατί αν το να ισχυρίζεται κανείς πως το Μαϊντάν ήταν ακροδεξιό πραξικόπημα με τις πλάτες του ιμπεριαλισμού και πως η εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία έχει και αντιφασιστική μορφή είναι φετιχισμός, τότε η ταχυδακτυλουργική αφαίρεση του Δεξιού Τομέα και των “παραπλανημένων υποκειμένων” που τον ακολούθησαν στο όνομα της αντιφατικής πραγματικής ιστορικής κίνησης (sic) τι είναι αν όχι ο πιο χονδροειδής μυστικισμός;

Ξάφνου οι ιδεολογικές μορφές και πρακτικές των δρώντων υποκειμένων, δεν έχουν καμία σημασία; Μα με αυτές τις φετιχοποιημένες αντιφατικές μορφές οι άνθρωποι  δεν συνειδητοποιούν την υλική σύγκρουση και τη φέρνουν σε πέρας; (Πρόλογος στην κριτική της πολιτικής οικονομίας, εφόσον επικαλείται η σαρωτική κριτική τον Μαρξ).

Για να τελειώνουμε: η ανάλυση του a ruthless critique είναι συγκροτημένη και έχει εσωτερική συνέπεια. Από αυτή την άποψη είναι ανώτερη από εκείνη της χαζοχαρούμενης αριστεράς που από την “εξέγερση” του Μαϊντάν πέρασε σε μια νύχτα στην καταγγελία του δίχως να μπει στον κόπο να αναστοχαστεί για τα εργαλεία της και για την αντιφατικότητά της, αλλά συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αναμασά το μύθο της “ανόθευτης εξέγερσης που οι κακοί φασίστες καπηλεύτηκαν”.

Σίγουρα η επαναστατική κριτική πρέπει να ξεσκίσει αμείλικτα το πέπλο των μορφών και να αναζητήσει το περιεχόμενο της πραγματικής κίνησης των τάξεων μέσα στο πλαίσιο που την ορίζει και ορίζεται από αυτήν αντιφατικά. Δε διαφωνούμε σε αυτό! εκεί που αρχίζει το πρόβλημα είναι όταν η πραγματική κίνηση απογυμνώνεται από τη μορφή εμφάνισής της, από το συγκεκριμένο ιστορικό της περιεχόμενο, από τα πραγματικά υποκείμενα που δρουν στη συγκυρία και ντύνεται το μανδύα της υπεριστορικής-μεταφυσικής αναγωγής στην καπιταλιστική σχέση. Είναι η στιγμή που η σαρωτική κριτική μας λέει απλά πως τη νύχτα όλες οι αγελάδες είναι μαύρες, η στιγμή που από αντίθεση μετατρέπεται σε θετική ταυτότητα.

Το πρόβλημα συγκεκριμενοποιείται όταν οι ναζί του Δεξιού Τομέα εξισώνονται με τους αντιφασίστες κομμουνιστές του Μπόροτμπα, όταν ο συνεντευξιαζόμενος Ουκρανός αναρχικός συνειδητά (;) ισχυρίζεται πως οι ναζί έχουν περιθωριοποιηθεί στο νέα πολιτικό σκηνικό όταν αποτελούν την υλικότητα της καταστολής της νέας ουκρανικής κυβέρνησης και μετέχουν στα λεγόμενα κρίσιμα υπουργεία .

Το πρόβλημα συνεχίζεται όταν η σφαγή και τα βασανιστήρια της Οδυσσού θεωρούνται ένα ακόμα επεισόδιο της άεναης ταξικής πάλης κι όχι ένα προδιοριστικό σημείο τομής για την τρέχουσα συγκυρία κι όταν μάλιστα αρχικά συγκαλύπτεται ο φασιστικός χαρακτήρας της μαζικής δολοφονίας.

Το πρόβλημα είναι τελικά ένας κριτικός ακαδημαϊσμός που επαναλαμβάνει μονότονα τα σχεδόν απολίτικα συμπεράσματά του, αποφεύγει στο όνομα της κριτικής να πάρει θέση (ναι, ναι θέση η κριτική θεωρία είναι πάντα υποκειμενική κι ανταγωνιστική θέση) που θέλει όμως να εμφανίζεται ως η συνείδηση της πραγματικής κίνησης που καταργεί το υπάρχον. Ο κομμουνισμός όμως δεν μπορεί να εκπίπτει σε απολογητική του υπάρχοντος, ούτε παράγεται μαγικά μέσα από ενδιάμεσα στάδια κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων ναζίδων. Ο κομμουνισμός δε λύνει την αντιφατικότητα της μορφής-περιεχομένου με το να εξισώνει όλες τις μορφές, ούτε απλά θέλει να κατανοήσει την πραγματικότητα, αλλά να την υπερβεί πρακτικά.

Από αυτή την άποψη να κατανοήσουμε γιατί οι φασίστες κυριαρχούν στην Ουκρανία για να βρεθεί κι ο τρόπος να τσακιστούν (όπως και με τις ντόπιες ναζιστικές κότες με τα μαύρα) κι όχι για να γράφουμε ναρκισιστικές αναλύσεις.  Να μη διστάσουμε να εκτεθούμε παίρνοντας θέση στην πραγματική σύγκρουση, φωτίζοντας όλες τις πτυχές της κι όχι να επιλέγουμε τη βολική -αν όχι χυδαία- στάση του κριτικού των πάντων.

Γιατί ο κομμουνισμός είναι το πραγματικό κίνημα που καταργεί το υπάρχον, αλλά είναι και η συνειδητή πράξη μετασχηματισμού που αναμετριέται κάθε στιγμή με τις ίδιες τις αντιφάσεις της, που δεν αντικαθιστά τα ιδεολογικά φετίχ του με το υπέρτατο ιδεολογικό φετίχ της αποιδεολογικοποίησης.

Άκης Τζάρας

Advertisement

30 responses to “A ruthless critique to ruthless critique

 1. Φυσικά, αν το ruthless το οποίο μεταφράζει συνεχώς κάνει απατεωνιές, τι να πει κάποιος για εσάς, με τους εμφυλιοπολεμικούς βερμπαλισμούς της ταύτισης με το ένα στρατόπεδο?

  Για να μην λέμε όμως ότι τα λέει μόνο ο ruthless και ότι είναι ακαδημαισμοι (ότι οι φορείς αυτών των ιδεών δεν κάνουν ταχα τιποτα), και για να διαβάζουν οι αναγνωστες αυτού του μερικες φορες συμπαθητικού ιστολογιου και καμια πραγματικοτητα περα από τις τροτσκιστικές ταυτολογιες, ίδιες τον τελευταίο αιώνα ας δούμε ποιος κρύβει τι – ο ruthless εγραψε τις σκεψεις του και για το φασισμο, και για το δεξιο τομεα, αλλοι κανουν τα στραβα ματια για το αλλο στρατοπεδο- :

  (αν έχετε τσιπα αφηστε τα, αλλιως πίσω στο συριζα)

  http://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/05/14/137/

  http://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/05/14/137/

  http://aruthlesscritiqueagainsteverythingexisting.wordpress.com/2014/05/13/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84/

  http://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/05/14/50-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%87%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD/

  Μου αρέσει!

 2. Στην αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», σε μία εκ των δύο ανατολικότερων επαρχιών της Ουκρανίας, οι οποίες κατοικούνται κατά πλειοψηφία από Ρώσους και ρωσόφωνους Ουκρανούς, «λαϊκός κυβερνήτης» (πρακτικά πρωθυπουργός) τοποθετήθηκε κάποιος Πάβελ Γκουμπάρεφ. Ο τύπος αυτός είναι ένας ξετσίπωτος ναζιστής, ίδιος και χειρότερος με τα χιτλερικά κατακάθια του Σβόμποντα και του Δεξιού Τομέα στα δυτικά, ο οποίος ήταν μέλος του ανοιχτά χιτλερικού – εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος «Ρωσική Εθνική Ενότητα» του Αλεξάντερ Μπαρκάσοφ, που ιδρύθηκε στη Μόσχα το 1990. Το κόμμα αυτό είχε οργανώσεις, εκτός της Ρωσίας, σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Ουκρανία (προφανώς εντός των ρωσικών μειονοτήτων). Η γραμμή του ήταν γραμμή πανσλαβικής – πανρωσικής ενότητας και διακήρυσσε την απέλαση όλων των Εβραίων, αλλά και όλων των υπόλοιπων μη εθνικά Ρώσων από τη Ρωσία. Ήταν επίσης ο επίσημος προστάτης των Ρώσων στρατιωτών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Τσετσενία, καλώντας να μην δικαστούν ούτε για τα μάτια. Ανήκε μάλιστα μέχρι το 1999 στην Παγκόσμια Ένωση Εθνικοσοσιαλιστών!

  Ο ναζιστής Γκουμπάρεφ εδώ και μερικά χρόνια συμμετέχει σε ένα «κομμουνιστικό» (!!!) κόμμα ονόματι «Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» στην Ουκρανία, το οποίο δηλώνει ανοιχτά ευρασιατικό, πανσλαβιστικό και φιλορωσικό. Ηγέτιδά του, από το 1996, είναι η Νατάλια Βιτρένκο.

  Στις 17 Απριλίου φιλορώσοι αποσχιστές, με τη βοήθεια στρατιωτικών συμβούλων από τη Ρωσία, κατέλαβαν τον πύργο τηλεοπτικών μεταδόσεων της περιφέρειας του Ντονέτσκ. Αμέσως κατάργησαν τη μετάδοση ουκρανικών τηλεοπτικών δικτύων και τα αντικατέστησαν με ρωσικά. Στις 20 Απριλίου, ανήμερα των γενεθλίων του Χίτλερ, οι φιλορώσοι λακέδες του Κρεμλίνου κόμπαζαν για τη «νίκη» τους με αντισημιτική φρασεολογία. «Εδώ, από το Σλοβιάνσκ, δίνουμε ένα πνευματικό χτύπημα στο επίπεδο της ενημέρωσης στη βιβλική μήτρα, στις μεταδόσεις των σιωνιστικών ζόμπι».

  Στη συνέχεια, οι ρωσοναζήδες μετέδωσαν διάλεξη του ηγέτη του Κόμματος της Ρωσικής Πνευματικής Ενότητας Κονσταντίν Πετρόφ, τον οποίο το Εβραϊκό Κογκρέσο Ευρώπης – Ασίας χαρακτηρίζει ηγέτη μιας «αντισημιτικής νεοπαγανιστικής εθνικομπολσεβικικής σέχτας».
  Στην περιοχή μοιράστηκαν φυλλάδια τα οποία καλούσαν τους Εβραίους της περιφέρειας του Ντονέτσκ να περάσουν από τις νέες «αρχές» για καταγραφή, η οποία θα τους κόστιζε και 50 δολάρια ΗΠΑ το κεφάλι! Η κίνηση διαψεύστηκε από τις φιλορωσικές – φιλοναζιστικές αποσχιστικές αρχές ως «προβοκάτσια», ωστόσο ο «πρόεδρος» της «δημοκρατίας» Ντένις Πουσίλιν παραδέχθηκε ότι τα ανατριχιαστικά αντισημιτικά φυλλάδια μοιράστηκαν από άντρες του, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει την ευθύνη για το περιεχόμενό τους.

  Σύμφωνα με την «Ένωση κατά της Δυσφήμησης», με έδρα τη Νέα Υόρκη, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν τα φυλλάδια μοιράστηκαν με ευθύνη των «επίσημων» αποσχιστικών αρχών, κάποιας ομάδας στο εσωτερικό τους χωρίς κεντρική καθοδήγηση ή από κάποια τρίτη πηγή.
  Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι η δήθεν «αντιναζιστική εξέγερση» της ανατολικής Ουκρανίας είναι θερμοκήπιο χιτλερικών ιδεών και δράσης γκρεμίζει σα χάρτινο πύργο τα παραμύθια του Κρεμλίνου.

  Σύμφωνα εξάλλου με τον αρχιραββίνο της πόλης του Ντονέτσκ, Πίντσας Βισέτζκι, ο γραμματέας Τύπου της τοπικής «δημοκρατίας», την οποία οι ναζήδες έχουν το θράσος να αποκαλούν και «λαϊκή», Αλεξάντερ Κριάκοφ, είναι «ο πιο γνωστός αντισημίτης της περιοχής».
  Μέλη της «Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντονμπάς» κατηγορούνται επίσης με στοιχεία από τοπικές εφημερίδες («Τα Νέα του Ντονμπάς») ότι επιδίδονται σε συστηματική βία κατά των Ρομά, δέρνοντας ακόμη και τα γυναικόπαιδα και ληστεύοντάς τους συστηματικά στην περιοχή του Σλοβιάνσκ.

  Ο δε «λαϊκός δήμαρχος» του Σλοβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ έχει εξαπολύσει κυνήγι ενάντια στη χρήση της ουκρανικής γλώσσας, καλώντας τους μαχητές του να επεμβαίνουν όπου την ακούνε να μιλιέται από κατοίκους.
  Μόνο τέτοια κτήνη θα μπορούσαν να στηρίζουν από κοινού οι μαχαιροβγάλτες του Κασιδιάρη, ο Τσίπρας, ο Κουτσούμπας και ο Καμμένος στα φανερά, και οι Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης με την τάχα «ουδέτερη» γραμμή τους στα κρυφά.

  Στην ουσία, οι ναζήδες των Σβόμποντα – Δεξιού Τομέα στη δυτική Ουκρανία έπαιξαν το παιχνίδι του παγκόσμιου αφεντικού κάθε ναζισμού Πούτιν: έδωσαν το έναυσμα και τη δικαιολογία για την εγκαθίδρυση ενός ανοιχτά φιλοναζιστικού καθεστώτος ουσιαστικής ρωσικής κατοχής στα ανατολικά της χώρας.

  Μου αρέσει!

 3. Γιάννη, καταρχάς άσε το στιλάκι σου απ’ έξω και κάνε κριτική-όσο σαρωτική θες- που δεν κάνεις. Μπορώ να κρίνω την ανάλυση του ρούθλες ή απαγορεύεται; Δε μίλησα για απαεωνιές, κρίνω την άποψη και μια χαρά τσίπα έχω νομίζω. Το κείμενο του ruthless που διαφοροποιείται σχετικά από τα προηγούμενα είναι προχθεσινό,ενώ η «εξέγερση» του Μαϊντάν έχει σχεδόν δυο μήνες. Για τους ουκρανούς αναρχικούς το κείμενο που παραθέτεις πάλι απλά επιβεβαιώνει το άρθρο.
  Τώρα για τις τροτσκιστικές ταυτολογίες εμείς εδώ δεν έχουμε αυθεντίες, γράφουμε κι αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτών που γράφουμε, αλλά δε θα χαρίσουμε και την κριτική σκέψη σε όσους αναπαράγουν ως φρέσκια την προ-μαρξική μεθοδολογία κι άποψη. Για να αντλήσουμε την ποίηση μας από το μέλλον, πρέπει να θάψουμε τους νεκρούς μας ή μήπως όχι;

  Ουκρανέ, ο καθένας τελικά σε αυτή τη ζωή, βλέπει τη δική του ταινία..

  Μου αρέσει!

 4. Καταρχήν το περιβόητο φυλλάδιο που δήθεν ζητούσε 50$ για τέλος καταγραφής από τους εβραίους του Ντόνετσκ ήταν μια από τις προβοκάτσιες του Κιέβου που στήνει με την καθοδήγηση της CIA. Kαι ο ραβίνος της περιοχής ο Pinchas Vishedski κατήγγειλε το φυλλάδιο ως προβοκάτσια και το ίδιο έκανε ο Denis Pushilin. Δημοσιογράφοι από το New York Times οι οποίοι επισκέφθηκαν το δωμάτιο 514 του τοπικού κυβερνητικού κτιρίου του Ντόνετσκ που υποτίθεται θα γινόταν η καταγραφή την Πέμπτη το βρήκαν άδειο. http://www.wsws.org/en/articles/2014/04/19/leaf-a19.html. Όμως το πιο σημαντικό δεν είναι ότι η ίδια η τοπική κυβέρνηση του Ντόνετσκ κατήγγειλε το φυλλάδιο ως προβοκάτσια, αλλά ότι αυτοί που κλαίγονται για τα δικαιώματα των εβραίων είναι τα σκουλήκια που έχουν αναγάγει τον Μπαντέρας τον αρχισφαγέα των εβραίων της Ουκρανίας σε εθνικό ήρωα. Είναι οι πραξικοπηματίες του Κιέβου που έχουν στις γραμμές τους, τους ναζιστές του Σβόμποντα και του ΔΤ που διακηρύσσουν ανοιχτά τις ναζιστικές τους ιδέες και τον αντισημιτισμό τους.
  Λεει ο «ουκρανος» ότι οι ναζιστικές αυτές οργανώσεις παίζουν το παιχνίδι του Πούτιν. Όμως ξεχνάει ότι αυτοί είναι συστατικό κομμάτι της χούντας του Κιέβου. Πως τους ανέχονται οι υπόλοιποι; Είναι ηλίθιοι; Προφανώς και δεν είναι, και πολύ περισσότερο δεν είναι οι αμερικάνοι και οι ευρωπαίοι σύμβουλοί τους. Οι οποίοι αποκρύπτουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο των φασιστών από την γελοία κοινή τους γνώμη. Θα μπορούσαν, ας πούμε, στην Οδησσό να χρεώσουν στον Δεξιό Τομέα την «προβοκάτσια» στο κτίριο των Συνδικάτων και να τελειώνουν μαζί τους, όμως δεν το έκαναν. Μήπως «ουκρανέ» είναι ολόκληρο το Κίεβο πράκτορες του Κρεμλίνου; Γιατί δεν μπορεί να είναι οι πάντες ηλίθιοι; Και αν είναι πράκτορες γιατί να ανατρέψουν τον Γιανουκόβιτς; Είναι προφανές ότι ως οακκιτης συνεχίζεις να λες ασυναρτησίες, αντίστοιχες με αυτές που λες για την Ελλάδα.
  Το να χαρακτηρίζεις τους πάντες ναζίδες δεν σε ωφελεί σε κάτι και πολύ περισσότερο δημιουργείς μια τρομερή σύγχυση για τους πραγματικούς ναζίδες. Και το πρόβλημα δεν είναι ότι αυτό το κάνει χρόνια η οακκε με τους πλέον άσχετους με το φασισμό, όπως το ΚΚΕ, το ΣΥΡΙΖΑ και όλη την άκρα αριστερά, που συλλήβδην τους χαρακτηρίζει ναζίδες, αλλά τώρα εξ αφορμής της Ουκρανίας η σύγχυση του τι είναι όντως φασισμός, επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της αριστεράς και της αναρχίας.
  Το ποιος είναι φασίστας δεν αποδεικνύεται με τον να τον υποδεικνύει η οακκε και μια 15μελής ουκρανική ομάδα υπό τον τίτλο Αυτόνομη Ένωση εργατών που είναι περισσότερο γνωστή στην Ευρώπη από ότι στην Ουκρανία. Πρώτα απ’ όλα έχει σημασία τι λένε οι ίδιοι οι φασίστες για τον εαυτό τους. Η ΧΑ δεν είναι φασιστική οργάνωση γιατί την κατηγορούν κάποιοι άλλοι για αυτό. Το λένε μόνοι τους, τα φυλλάδια τους, οι διακηρύξεις τους, τα σύμβολά τους, οι σημαίες τους, οι ιδεολογικές και οι ιστορικές αναφορές τους, το στυλ της οργάνωσής τους, ο τρόπος της δράσης τους, οι στόχοι τους στο δρόμο. Όλα αυτά τα υπερασπίζονται, ακόμα και όταν πουλάνε τρελίτσα στον εισαγγελέα. Αυτό που ισχύει για τη ΧΑ ισχύει απολύτως για το Σβόμποντα και τον Δεξιό Τομέα. Επιπλέον όλα αυτά είναι γνωστά στους εταίρους τους στην κυβέρνηση του Κίεβου και φυσικά στους αμερικάνους και τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές που έχουν τα δικά τους σχέδια για την περιοχή.
  Οι κατηγορίες για τους «ρώσους ναζιστές» είναι μαλακίες με ρίγανη. Οι ίδιοι οι «κατηγορούμενοι» δεν διεκδικούν μια τέτοια πολιτική ταυτότητα. Πουθενά στις διακηρύξεις της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονμπας δεν υπάρχει ένας τέτοιος προσανατολισμός. Ο Πάβελ Γκουμπάρεφ φέρεται να ήταν μέλος στα νιάτα του στην φασιστική Ρωσική Εθνική Ενότητα. Μια φωτογραφία (αν είναι γνήσια) τον δείχνει ανάμεσα σε μέλη αυτής της οργάνωσης. Αυτή η είδηση αναπαράγεται από όλο το φιλοκιεβικό τύπο. Όμως η ΡΕΕ από το 1999 βγήκε στην παρανομία και διαλύθηκε. Ο Κουμπάρεφ γεννημένος το 1983, το 99 ήταν 16 χρονών. Στο βιογραφικό του στο http://en.wikipedia.org/wiki/Pavel_Gubarev και στα ρώσικα http://ru.wikipedia.org/wiki/Губарев,_Павел_Юрьевич αναφέρεται ότι είχε περάσει από την ΡΕΕ όμως εδώ και 14 χρόνια φαίνεται να μην έχει σχέση με αυτή την οργάνωση που άλλωστε δεν λειτουργεί πια. Το 2004 άνηκε ήδη στο Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, με το οποίο εξελέγη στην περιοχή Kuibyshev του Ντόνετσκ το 2004. Αργότερα εμφανίζεται να συνεργάζεται με κάποια «Λαϊκή Αντιπολίτευση». Όλα αυτά τα κομματίδια μοιάζουν περισσότερο με κάτι σαν το ΕΠΑΜ (=ρώσικος πατριωτισμός), αλλά όχι με φασιστικά κόμματα.
  Σίγουρα υπάρχουν οπαδοί του τσάρου και ρώσοι εθνικιστές, που επιχειρούν να παίξουν το δικό τους παιχνίδι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ασκούν επιρροή στην περιοχή. Όμως σε αντίθεση με το Μαιντάν που είχε απαγορευτεί η δράση κάθε αριστερής και αναρχικής συλλογικότητας, στην ν/α Ουκρανία, εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν ότι η κόκκινη σημαία, οι σημαίες του Μποροτμπα, ακόμα και άλλων αριστερών οργανώσεων είναι εκεί. Κανείς δεν μπορεί να τις απαγορεύσει. Αυτό μπορούν να το εξηγήσουν οι «μαϊντανιστές» που εκθειάζουν ακόμα και τώρα το Μαϊντάν, αλλά οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν μπορούν να παρέμβουν σε αυτό (γιατί τους έχουν απαγορεύσει de facto οι ναζίδες); Οι φασίστες επίσης του Μαϊντάν και του Κιέβου δεν κρύβονται. Ο Γιάρος και οι άλλοι ναζιστές ηγέτες δεν είναι κάτι σαν τον Βορίδη που κάποτε ήταν αρχηγός της ν.Επεν. Με αυτή τη λογική η ΝΔ είναι φασιστικό κόμμα, το ίδιο με τη ΧΑ. Το να βλέπει κανείς φωτογραφίες προ 20ετίας και να χάνει αυτά που συμβαίνουν μπροστά στη μούρη του, σίγουρα δεν δείχνει κάποια ευφυία. Αυτό κάνουν όμως οι Ρουθλικ και η οάκκε. Ψάχνουν με το κιάλι να βρουν κάτι που να δικαιολογεί την άποψή τους για «ρώσους ναζιστές που κρύβουν τις πραγματικές τους προθέσεις», ενώ δεν βλέπουν τους χιλιάδες φασίστες του Δεξιού Τομέα και του Σβόμποντα που από κοινού με την κυβέρνηση του Κιέβου και τα δις των ολιγαρχών και της δύσης, τρομοκρατούν τις πόλεις της ν/α Ουκρανίας γιατί οι κατοικοί τους ζητάνε αυτονομία. Κάτοικοι μάλιστα οι οποίοι αντί να εκστασιάζονται με την αυτοάμυνα του Μαιντάν που ελέγχεται από τον ΔΤ όπως εκστασιάζονταν το πατριδομάνι του Αγ. Παντελεήμονα, τραγουδάνε την Διεθνή χωρίς να τους ενοχλεί κανείς μαλάκας φασίστας. Ας μας πει αυτή η γελοία Αυτόνομη Ένωση αν τα μέλη της τραγούδαγαν τη Διεθνή (την ξέρουν άραγε;) στο Μαιντάν θα έφευγαν ζωντανοί ή θα τους έκαναν σουβλάκια οι φίλοι τους οι φασίστες;
  Εκτός όμως που η αριστερά συμμετέχει με τις σημαίες της και τις απόψεις της στο κίνημα, την ίδια στιγμή ο αντιφασισμός είναι κυρίαρχος στην ν/α Ουκρανία. Το να προσπαθεί κανείς να το ερμηνεύσει δεν αλλάζει τίποτα από την πραγματικότητα. Όπως και να το ψάξετε κύριοι του ρουθλικ και της οακκε είναι αντιφασισμός. Καταλάβατε. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το έμβλημα της ΡΕΕ στην οποία ήταν (;) μέλος ο Γκουμπάρεφ στα 16 ή στα 20 του δεν μπορεί να έχει καμία τύχη στην περιοχή, την ίδια στιγμή που τα εμβλήματα αυτά αποτελούν κυρίαρχη ιδεολογία μαζί με τον Μπαντέρα στις περιοχές που ελέγχει το Κίεβο με ή χωρίς τη βοήθεια της φασιστικής τρομοκρατίας, των φασιστών που κυκλοφορούν με τους αγκυλωτούς. Τα επιχειρήματα που προσπαθούν να εξισώσουν τους ουκρανούς φασίστες από τη μια με κάποιους ρώσους φασίστες από την άλλη, θα είχαν κάποιο νόημα, αν έστεκαν στην πραγματικότητα. Δυστυχώς για σας όμως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Φέρτε φωτογραφίες, βίντεο, τώρα όχι πριν από 15 χρόνια, στο Ντόνετσκ που να αποδεικνύουν αυτά που λέτε για ρώσους φασίστες. Οργανώσεις που δρουν τώρα, ονόματα, ιστοσελίδες, εμβλήματα, διακηρύξεις. Τίποτα κύριοι δεν θα βρείτε τίποτα. Γι’ αυτό είσαστε κοινοί ψεύτες, που παπαγαλίζετε τα παραμύθια των πραγματικών φασιστών του Κιέβου. Κάνετε τα ίδια που κάνει ο Κασιδιάρης. Κατηγορεί τους πάντες για φασίστες. «Αν είμαι εγώ φασίστας, λεει, τότε οι φασίστες που μας κυβερνούν τι είναι;». Συσκότιση για να βγει από τη δύσκολη θέση. Τα ίδια λένε και οι απολογητές του Κασιδιάρη. «Ότι η βία των φασιστών είναι ίδια με τη βία της αριστεράς, άρα όλοι το ίδιο είναι». Την ίδια τακτική ακολουθεί και το Κίεβο και ξωπίσω του το ρουθλικ, η Αυτόνομη ένωση και η οάκκε. Ολόκληρος ο μηχανισμός του και οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης και ο γελοίος αρχηγός της Αυτ. Ένωσης και της φοιτητικής της παράταξης που συνεργάζεται με το υπουργείο παιδείας, δεν έχουν τίποτα να πουν πέρα από λάσπη. Μα τι να πουν οι καραγκιόζηδες. Από τη μια πυρσοί και φασιστικά εμβατήρια, από την άλλη κόκκινες σημαίες και ρώσικες (δεν το κρύβουμε), αντιφασιστικά σύμβολα, ανθρακωρύχοι, αριστερές οργανώσεις, σοβιετικές αναφορές, ο ύμνος της Διεθνούς και της ΕΣΣΔ.

  Μπορεί να μην σας αρέσει, αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η αλήθεια. Πάρτε το χαμπάρι, πριν ξεφτιλιστείτε τελείως.
  Και οι κλάψες για τον εμφύλιο να τις ρίχνατε όταν ήταν ακόμα νωρίς. Αλλά τότε εκθειάζατε το «Μαϊντάν ως πρότυπο ταραχών» πανηγυρίζατε για την πτώση του Γιανουκόβιτς. Τότε δεν βλέπατε τίποτα περίεργο. Τώρα σας έπιασε ο καημός για την εργατική τάξη; Πότε, τώρα που σταματάει έμπρακτα τα φασιστικά σκουλήκια του Κιέβου, ε; Έπρεπε να σας κάνει τη χάρη να κάτσει να γίνει κιμάς από τους φασίστες. Είσαστε τόσο τυφλοί, που δεν έχετε ακόμα πάρει χαμπάρι πότε ξεκίνησε ο εμφύλιος στην Ουκρανία. Ε λοιπόν ο εμφύλιος ξεκίνησε με το πραξικόπημα του Μαϊντάν των φασιστών. Τώρα όμως που το πήρατε χαμπάρι είναι αργά. Εσείς θέλετε να σταματήσει, κυρίως γιατί αποκαλύπτει την ουσία της προηγούμενης θέσης σας. Και επειδή δεν μπορείτε να υποστηρίξετε πλέον το Μαϊντάν, την κάνετε με ελαφριά πηδηματάκια. Γιατί το Μαϊντάν συνεχίζει να είναι με τους φασίστες. Μαζί έκαψαν το κτίριο των Συνδικάτων. Αλλά έτσι είναι η πραγματικότητα. Και αντί να δείτε ότι στραβά αρμενίζετε, νομίζετε ότι ο γιαλός είναι στραβός.

  Μου αρέσει!

 5. Η παρουσία κόκκινων σημαιών και σφυροδρέπανων στην περίπτωση των Ρώσων δυστυχώς δεν αποτελεί τεκμήριο αντι-εθνικιστικής συνείδησης.

  Το παράδειγμα του Ζουγκάνοφ (ΚΚΡΟ) και πολύ χειρότερα το παράδειγμα του Εθνο-μπολσεβικισμού (που είναι ένα απίστευτο αμάλγαμα εθνικοσοσιαλισμού) συνηγορεί πως το αν κάποιος κρατάει μια κόκκινη σημαία ή ένα σφυροδρέπανο δεν λέει από μόνο του πολλά. Πόσο μάλλον που μπορείς να τροποποιήσεις τη σημαία να έχει κάτι από τρίτο ράιχ και κάτι από ΕΣΣΔ. (σε άρθρο της Ε/τυπιας προσομοιάζεται με το Μαύρο Κρίνο/ αυτόνομοι εθνικιστές, δεν ξέρω αν είναι επιτυχής ο προσδιορισμός). Πάντως στο ρωσικό wiki λένε πως ονειρεύονται μια ρωσική ηγεμονία από το Γιβραλτάρ μέχρι τη Σιβηρία.
  http://en.wikipedia.org/wiki/National_Bolshevik_Party
  Ακόμα και τα άλλα πιο ‘σοβαρά’ σταλινικά κόμματα όπως αυτά που συνεργάζεται το ΚΚΕ έχουν μια πανσλαβιστική εκδοχή του σοσιαλισμού.
  Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι όλοι οι εθνικισμοί ίδιοι. Ο ρωσικός δεν είναι και δεν χρειάζεται να βλέπει προς Γερμανία ως φτωχός συγγενής. Και όχι μόνο της Γερμανίας, ο μέσος εθνικιστής, πατάει στο γεγονός πως ο μέσος Ρώσος πιστεύει ακράδαντα πως δεν χρειάζεται και ούτε πρόκειται να γίνει φτωχός συγγενής του οποιουδήποτε στην παγκόσμια αρένα (σε αντίθεση με ένα απλό Ουκρανό και τη δική του εθνική συνείδηση) και σε καμία των περιπτώσεων της Ε.Ε. Ο ρωσικός εθνικισμός οφείλει να λαμβάνει υπόψη την ιστορία του ρωσικού έθνους και τις «μεγάλες» στιγμές του. Σίγουρα σε αυτές τις μεγάλες στιγμές του ρωσικού εθνικισμού εντάσσεται και η σταλινική περίοδος και η επέκταση της επιρροής στην ανατολική Ευρώπη και σε άλλους σλαβικούς λαούς (προαιώνιος πόθος του πανσλαβιστικού κινήματος). Έστω και αν έγινε κάτω από σφυροδρέπανο. Και ο Μπακούνιν από τον πανσλαβισμό δεν ξεκίνησε; Όπως έγραφε και η καλύτερη μπροσούρα για τον ρώσο αναρχικό που έχει γραφτεί (τη γνωστή της Ερ.Εξουσίας).

  Κατά τα άλλα συμφωνούμε ήταν οι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί και οι Αμερικάνοι που νομιμοποίησαν και νομιμοποιούν την κυβερνητική προαγωγή νεοναζιστών. Και όταν βάζεις τέτοια κουμάσια σε μια χώρα που έχει δύο κοινότητες με κάποια θεματάκια μεταξύ τους θα γίνει νομοτελειακά φασαρία και χαμός.

  Y.Γ. Στο μαύρο δυτικό Λβοφ έγινε απεργία ανθρακωρύχων για χρωστούμενα. Οι ανθρακωρύχοι είναι αποδέκτες επιδοτήσεων και τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όπως καλή ώρα ήταν αυτοί της Ισπανίας (από την Ε.Ε. όμως αυτοί).

  Μου αρέσει!

 6. @ Γιαννης.
  Τι να διαβασουμε δηλαδη; Τις «σημειωσεις», που τον συγγραφεα τους τον εχει πιασει αηδια για αυτο που συμβαινει στην Ουκρανια οπου για αυτον συγκρουονται δυο «εθνικες ιδεες» και μας καλει «να μην κάνουμε το λάθος να στηρίξουμε κάποια πλευρά της σύγκρουσης, όπως έκαναν κάποιοι στην Γιουγκοσλαβία, και να γίνουμε απολογητές των εθνικισμών και των εμφυλίων, ούτε να τους χαρακτηρίσουμε όλους a priori φασίστες»;
  Ε ναι λοιπον, οι Κιεβικοι, οι Μαιντανικοι και τα στρατα τους που εκστρατευουν νοτιοανατολικα ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ! a priopi και a posteriori και οπως αλλιως γουσταρεις. ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ: ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!
  Οποιον τον πιανει αηδια για οτι συμβαινει στην Ουκρανια και του φαινονται ολα ιδια κι ομοια, να παρει δραμαμινες μπας και συνελθει.

  Και τι ακριβως μεταφραζει συνεχως το ρουθλες; Τους αυτονομους εργατες Κιεβου; Αυτοι ειναι η «πραγματικοτητα» που πρεπει να διαβασουν οι αναγνωστες αυτου του ιστολογιου; Γιατι τα 3 απο τα 4 λινκ σου ειναι οι Αυτονομοι Κιεβου…

  Οριστε τα αφησαμε τα λινκ σου. Εμεις θελουμε να τα διαβασουν οι αναγνωστες μας. Να δουν για τι καραγκιοζηδες μιλαμε.
  Συμφωνα με την προκληση που μας εβαλες, φαινεται οτι εχουμε τσιπα. Αρα δεν παμε «πισω» στο ΣΥΡΙΖΑ. Νταξει ησύχασες τώρα;

  Για να δουμε αν εχεις και συ τσιπα, ψαξε να βρεις και πες μας: ποιοι και ποσοι ειναι οι Αυτονομοι Εργατες Κιεβου; Τι ρολο και βαρυτητα εχουν στην ουκρανικη αριστερα-αναρχια; Και τι ακριβως σχεσεις εχουν με μη-κυβερνητικες οργανωσεις και το Υπουργειο Εσωτερικων και Παιδειας;
  Αλλιως πισω στον αγνωστικισμό σου και καλη συνεχεια στο ξεπλυμα των φασιστικων καθαρματων του Κιεβου.

  Μου αρέσει!

 7. Δεν υπάρχει καμιά επανάληψη της μάχης του Στάλινγκραντ στην Ουκρανία σήμερα. Ούτε οι ένοπλες αποσχιστικές ομάδες στα Ν/Α είναι αντιφασιστικές. Οι δημοσκοπήσεις σήμερα στην Ουκρανία, όπου έχει, όπως λέτε, εγκαθιδρυθεί μια φασιστική κυβέρνηση μετά από μια ‘φασιστική εξέγερση’, δίνουν στο Σβόμποντα κάπου στο 2% (ενώ είχε πάρει 10 στις προηγούμενες εκλογές) και στο Δεξιό Τομέα λιγότερο από 1%. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία έχει αναδειχθεί σε χώρα-πρότυπο για όλους τους φασίστες ανά τον κόσμο. Κι επειδή, και μάλιστα με τέτοια σιγουριά που δικαιολογεί και ‘βρισίδια’, ζητάτε αποδείξεις περί Ρώσων φασιστών στην ανατολική Ουκρανία, για κοιτάξτε τις φωτογραφίες αυτών των “προλετάριων αντιφασιστών”:
  http://ukrainianpolicy.com/insurgents-identified-the-green-men-of-vkontakte/
  Και ναι, το συγκεκριμένο site είναι Ουκρανικό και αντι-Ρωσικό, αλλά οι φωτογραφίες δεν είναι προϊόν μοντάζ, ούτε τα links στα προφίλ τους. Αν μάλιστα πατήσετε τους σχετικούς συνδέσμους και μπείτε στα προσωπικά ιντερνετικά προφίλ αυτών των ‘αγωνιστών’ θα διαπιστώσετε ότι οι τύποι είναι όντως ναζήδες, ή στην καλύτερη περίπτωση ‘καμμένοι’ εθνικιστές. Και τελικά γιατί οι κατηγορίες του Russia Today περί παντοδυναμίας των φασιστών στην Ουκρανία (τις οποίες αποδέχεστε ασυζητητί) να είναι περισσότερο αξιόπιστες για τις αντίστοιχες κατηγορίες των ουκρανικών ΜΜΕ, όπως λ.χ. εκείνη σύμφωνα με την οποία, στο Ντονμπάς, η νέα ‘αντιφασιστική’ διοίκηση της πόλης ανέλαβε να επιτεθεί στους Ρομά, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν επιτίθεται στους Ρομά αλλά “καθαρίζει την πόλη από τα ναρκωτικά”. Είπατε κάτι για τη ρητορική του Κασιδιάρη?? Πριν εξαπολύσετε τους μύδρους σας, και μάλιστα με αυτό το ύφος, ας αποδείξετε πρώτα εσείς, ρε σύντροφοι, που έχετε τόσες βεβαιότητες και τόσο πάθος, ότι όλα αυτά είναι ιμπεριαλιστικά ψέματα και ότι τα σύμβολα στις στρατιωτικές στολές κάμποσων από τους “αντιφασίστες πολιτοφύλακες” παραπέμπουν ιστορικά, όχι στη Λευκή Τρομοκρατία, αλλά στον Κόκκινο Στρατό.
  Ενώ γενικά η ΚΕΔ είναι μία από τις ελάχιστες ομάδες από την πάλαι ποτέ “άκρα” που διασώθηκαν από τον ξεπεσμό αυτού του χώρου, θέτοντας συχνά τα σωστά ερωτήματα και προσπαθώντας να ασχοληθεί με μια στοιχειώδη σοβαρότητα με όσα συμβαίνουν, χωρίς να βουτηχτεί στον πολιτικαντισμό και στη γελοιότητα (όπως σωστά πολλές φορές έχετε δείξει) του αντιμνημονιακού μικροαστικού πολιτικού λόγου, σε αυτήν την περίπτωση υιοθετήσατε άκριτα όσα λέει το Borotba, το οποίο πέφτει σε εντυπωσιακές αντιφάσεις. Δείτε π.χ. την πρόσφατη συνέντευξη του συντονιστή του, Sergei Kirichuk (http://www.hitandrun.gr/sergei-kirichuk-dechomaste-epithesi-apo-tous-ethnikistes-ke-ton-dio-plevron/). Ιδού τι λέει: “Αν και η αστυνομία στην Ουκρανία είναι ανόητη, κτηνώδης και διεφθαρμένη, ένα κομμάτι της μας υποστηρίζει. Μετά τις επιθέσεις των νεοναζί εναντίον της, το κομμάτι αυτό απέκτησε αντιφασιστική συνείδηση”. Όποιος είδε τα video από τις συγκρούσεις στην Οδησσό (που προηγήθηκαν της επίθεσης στο κτίριο των συνδικάτων), όντως θα διαπίστωσε ότι η αστυνομία εκεί είχε ξεκάθαρα ευμενή στάση προς τα (ένοπλα) μέλη του Αντιμαϊντάν. Αλλά είναι δυνατόν να μιλάμε για ‘αντιφασιστικό αγώνα’ με τη στήριξη της αστυνομίας?? Ο συντονιστής του Borotba λέει επίσης: “Την ίδια στιγμή, οι ολιγάρχες που έχουν την εξουσία στα νοτιοανατολικά, ετοιμάζουν ιδιωτικούς στρατούς. Οπότε δε μιλάμε για ομοσπονδιοποίηση, αλλά για φεουδαρχικοποίηση”. Πώς επομένως είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς μια συμμαχία με αυτούς τους ολιγάρχες και τους στρατούς τους? Όταν σας επισημαίνει κανείς γεγονότα που δείχνουν ότι η ‘λαίκή δημοκρατία του Ντονέτσκ’ δεν είναι προιόν οξυμένης αντιφασιστικής δράσης, αλλά μάλλον εκδήλωση εθνικιστικής επιθετικότητας, εσείς βάζετε το βίντεο με ορισμένες γιαγιάδες να τραγουδούν τη Διεθνή, σε μια χώρα όπου κάποτε αυτός ο ύμνος ήταν το επίσημο-τραγούδι σύμβολο του κόμματος-κράτους. Είναι απόδειξη αυτό για κάτι??? Αυτό που θα έπρεπε να αποδείξετε, για να δικαιολογήσετε τη θέση σας, η οποία είναι αυτή της υποστήριξης των αποσχιστών στα ανατολικά, είναι ότι πράγματι στις ένοπλες ομάδες αυτών των περιοχών δε δίνει τον τόνο ο ρωσικός εθνικισμός, αλλά αντίθετα ότι ευνοείται η ανάπτυξη ενός κάποιου είδους, έστω και συγκεχυμένου, προλεταριακού αντιφασισμού, πέρα από τη χρήση συμβόλων που παραπέμπουν στο μεγαλείο της ΕΣΣΔ. Κι επίσης ότι στα ανατολικά έχουν εμφανιστεί μορφές αυτο-οργάνωσης και ότι δεν κυριαρχεί (όπως ξεκάθαρα φαίνεται) ο μιλιταρισμός, με πρωταγωνιστικό ρόλο ντόπιων ολιγαρχών, στρατιωτικών και αστυνομικών.
  Σήμερα στην Ουκρανία και στη μία πλευρά και στην άλλη παίζουν οργανωμένοι φασίστες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δίνει γενικά τον τόνο ο εθνικισμός, και αναπαράγονται επιθετικά αστικοί υποκειμενικοί ρόλοι. Τα κείμενα του ruthless αυτό ακριβώς ‘πιάνουν’. Με βάση την ανάλυσή του μπορεί κανείς να καταλάβει πώς συμβαίνουν γεγονότα όπως αυτό που περιγράφεται εδώ: http://www.nytimes.com/2014/05/16/world/europe/ukraine-workers-take-to-streets-to-calm-Mariupol.html?hp. Οι ανθρακωρύχοι και οι μεταλλωρύχοι στην Μαριούπολη βγήκαν στους δρόμους και οργάνωσαν ομάδες περιφρούρησης εκτοπίζοντας τις πολιτοφυλακές των σεπαρατιστών. Και το έκαναν αυτό σε σύμπνοια με το αφεντικό τους, τον ολιγάρχη Αχμέτοφ. Δε μπορεί προφανώς να πανηγυρίζει κανείς για κάτι τέτοιο, ως εκδήλωση ‘αυτο-οργάνωσης’ … Αυτό που μάλλον πρέπει να κάνουμε, αντί να υποτασσόμαστε στον καταναγκασμό άμεσης απάντησης σε διλήμματα που η ίδια η διατύπωσή τους προϋποθέτει τη διαιώνιση του κράτους και του κεφαλαίου ως κοινωνικών σχέσεων, είναι να δούμε πώς συγκεκριμένα σε αυτόν τον παγκόσμιο κύκλο εξεγέρσεων ο κομμουνισμός ξανατίθεται ως πραγματική δυνατότητα, αλλά και πώς αναιρείται ως τέτοια, και όχι μόνο ‘απέξω’, δηλ. από τις δυνάμεις της αντι-εξέγερσης, αλλά και ‘από μέσα’ (όταν η εξέγερση μετατρέπεται από μια πραγματική, αμφίρροπη διαδικασία σε ένα πρόσχημα για την προώθηση κομματικών ή κρατικών σχεδιασμών βλ. π.χ. τις αραβικές εξεγέρσεις, ή όταν στη δυναμική της εξέγερσης επιβεβαιώνονται κυρίαρχες υποκειμενικές θέσεις, όπως αυτή του αφηρημένου ανθρώπου-’πολίτη’). Σε μια περίοδο όπου το οργανωμένο εργατικό κίνημα μοιάζει να έχει εξαφανιστεί ως συντελεστής των ιστορικών εξελίξεων, και όπου ό,τι ξέραμε ως ‘αντικαπιταλιστική’ ή ‘μαρξιστική αριστερά’ έχει αποσυντεθεί (αν δεν υιοθετεί αστικές πολιτικές ατζέντες), κάθε τέτοιο εγχείρημα ενέχει πράγματι τον κίνδυνο της θεωρητικολογίας ή των αφηρημένων τοποθετήσεων. Σίγουρα όμως δε θα καταφέρουμε το παραμικρό αν δεν αφήσουμε στην άκρη τη συνήθεια των διλημμάτων (του τύπου π.χ. για να πάμε και σε μια άλλη περίπτωση: “είσαι με τον Άσαντ ή είσαι με τους ισλαμιστές”?), των ανιστορικών θεωρήσεων, και των φαντασιακών προβολών που μας καλούν να διαλέξουμε ανάμεσα σε ένα από τα ήδη υπάρχοντα αστικά και κρατικά στρατόπεδα.

  Μου αρέσει!

 8. Όποιος δάβασε όλα τα κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά του τάχα ‘ασυνάρτητου’ ruthless καθώς και τις μονομερείς κλασικές τροτσκιστικές φλυαρίες περί ‘απόλυτου κακού στα δυτικά’ και ‘αντιφασισμού’ στα ανατολικά κατάλαβε. Μένει να μας αποδείξουν τώρα οι κόκκινοι τενόροι ότι δεν είναι εθνική η ιδέα που κυριαρχεί και στην άλλη πλευρά με βάση τα στοιχεία που παραθέτονται, αλλιως ας κάνουν εισοδισμό σε κανέναν αριστερό νεολαίο ή ντουρο αντιφα μαζί με την ισκρα και άλλους πατριωτες.
  Όσο και να τρελαίνεστε σύντροφοι, υπήρξε καποιος που ενδιαφέρθηκε πράγματι για το τι γεννήθηκε εκεί, σας σάρωσε εμφανώς και κατηγορηματικά και συμπορευτείτε εσείς τώρα με τους παλαιοσταλινικούς και τους εθνοπληκτους πουτινικούς.
  Δεν είναι αργά για μεταμέλεις, ίσα ίσα θα νιώσετε λυτρωμενοι, αλλιως επιστρέψτε στην ψεύτρα μήτρα της αριστεράς και του πολιτικαντισμού.
  (ψήφο στην αριστερά, ζήτω τα εαακ και η εθνική ανεξαρτησια, η διεθνής και ο γιώργος νταλάρας).
  κι αλλο, κι αλλο, αφιερωμενο :-*
  http://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/05/16/%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BD-%CF%89%CF%82-%CF%80%CE%BF/

  Μου αρέσει!

 9. τα κειμενακια του ρουθλικ τα εχουμε διαβάσει ήδη και τα περισσότερα πριν καν τα μεταφράσετε, και η ασυναρτησία τους συναγωνίζεται την ασυναρτησία της οακκε, με τον οποια οπως καταλάβαινεις εισαστε σε πλήρη συμπνοια. Το αστειο με σενα οπαδε του προτυπου της ταραχης του Μαινταν, είναι που έβγαλες και το πόρισμα της αξιολόγησης. Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει. Πραγματικά εισαστε για γελια. Ιδιαίτερα με το τελευταίο άρθρο του επίσης τυχάρπαστου αναρχικού από το Ντόνετσκ μας κανατε τα μουτρα κρεας. Ειναι προφανης η ιδεολογική μας συντριβη, η οποία αποκτά διαστάσεις θριάμβου με την ψήφο στην αριστερά και τις μπουρδες για τα ΕΑΑΚ, την εθνικη ανεξαρτησια και τον Νταλαρα. Σε ποιον τα λες αυτα βρε πονηριδη. Το ρουθλικ εκτος από πονηρια πασχει και από αμνησία. Από υποστηρικτες του μαινταν ως προτυπο ταραχων, τώρα κανουν ότι δεν ειναι με κανεναν. Το ποιος την εχει πατησει ειναι προφανες σε όσους διαβάζουν και καταλαβαίνουν. Εμεις παραμενουμε σταθεροι στις θεσεις μας και εννοειτει ότι ενημερώσεις σαν αυτές του αναρχικου από το Ντονετσκ εκτος του ότι δεν εχουν τιποτα να προσθεσουν στα ήδη γνωστα, ως άποψη είναι μια ακόμα κοινοτυπία από αυτές που μας έχει συνηθήσει ο συγκεκριμένος χώρος όχι τα τελευταία 100 αλλά τα τελευταία 200 χρόνια.
  Αν εμεις συμπορευόμαστε με παλαιοσταλινικούς τι να πουμε για σας που από δικηγόρους των φασιστών της Μαιντάν τώρα παριστάνετε τους κυανόκρανους του ΟΗΕ.
  Και κατι τελευταίο. Εχετε κανενα νεο από την φοιτητική «Αμεση δραση»; Τι έγινε σε αυτή τη συνάντηση με το υπουργείο παιδείας, ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα;
  Και την Κυριακή μην ξεχάσετε να πάτε να σουβλισετε κανένα αρνάκι μακρια από τα εκλογικά κεντρα που είσαστε γραμμένοι. Ζητω το μη υποκειμενο, οι κομμουνιστικες οασεις, και οι ταραχες ακόμα κι αν οι ταραχοποιοί ειναι φασιστόμουτρα. Και τη Δευτέρα να ξερετε, ειτε οι φασιστες παρουν 20%, ειτε ο Σαμαρας 30% δεν θα έχει καμία σημασια για τη διαδικασία της κομμουνιστικοποίησης, η οποια θα συνεχιζεται ακαθεκτη.
  Εμεις πάντως θα είμαστε και αυριο εδω, να δουμε εσεις που θα εισαστε. Για την Ουκρανια εννοειται οτι δεν τελειωσαμε, και μην ξεχνατε: «όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο περισσότερο φαίνεται ο κ..ς της»…

  Μου αρέσει!

 10. @ VK Lenorman, cc Θεολογους των Ταραχων :
  Σκοπευα να σου απαντησω αναλυτικα. Γραμμη – γραμμη. Αλλα τελικα δεν θα το κανω. Δεν εχουμε το χρονο ουτε τη διαθεση πλεον να απανταμε στο καθε παπαγαλακι του ιμπεριαλισμου και των φασιστων είτε ειναι ντυμενος αυτονομος είτε αριστερος είτε οτι αλλο.
  Πλεον αυτο που γινεται ξεπερναει καθε οριο. Κι επειδη ολο αυτον τον καιρο που τρεχουν οι εξελιξεις στην Ουκρανια εχουμε καταφερει και εμεις να δικτυωθουμε λιγο, με αριστερους και αντιφασιστες σε αλλες χωρες της Ευρωπης και να εχουμε καλυτερη πληροφορηση, πλεον ΔΕΝ θα επρεπε καν να απανταμε σε τετοιου ειδους σχολια και «λινκ».
  Βλεπεις, ω του θαυματος, τις ιδιες ιστοριες που μας πασαρεις εδω, ΣΗΜΕΡΑ τις κυκλοφορουν με το ιδιο «φιλικο» στυλακι, διαφοροι «αριστεροι» ή «αυτονομοι» κλπ στους αριστερους κι αντιφασιστες αλλων χωρων. Και δεν θα μπω καν στη διαδικασια να το αποδειξω. Οποιος θελει ας ψαξει να μαθει. Μιλαμε για αριστουργηματικη ενορχηστρωση. Το αν την πουλας συνειδητα ή απλα την εχαψες απο τυφλωση, δεν μου κανει καμια διαφορα.

  Δεν αποκλεισαμε ποτε την πιθανοτητα να δρουν ρωσοι πρακτορες ή εθνικιστες στη νοτιοανατολικη ουκρανια. Ισα -ισα το θεωρουμε σχεδον βεβαιοτητα. Κι εμας μας ενδιαφερει περισσοτερο απο οποιονδηποτε αυτο το ζητημα. Αλλα οχι για τον ιδιο λογο με σενα. Οχι για να αποκηρυξουμε τον αγωνα της ΝΑ Ουκρανιας και να διευκολυνουμε ετσι τον ιμπεριαλισμο και τους φασιστες. Μας ενδιαφερει γιατι οι συντροφοι μας αντιφασιστες και αριστεροι που δινουν τη μαχη στην ΝΑ Ουκρανια ειναι πολυ πιθανο οτι θα κινδυνευσουν σε μια επομενη φαση απο αυτους τους τυπους.
  Οπως θα κινδυνευαν οι αριστεροι βασκοι απο τους εθνικιστες βασκους, οι επαναστατες απο τους αστους δημοκρατες στην Ισπανια, οι τροτσκιστες απο τους σταλινικους στην Αντισταση. Α, και αυτο λεγεται ΑΝΑΛΟΓΙΑ. Δεν λεμε οτι η κατασταση στην Ουκρανια ειναι επαναληψη της Ισπανιας του 1936 ή του Σταλινγκραντ.
  Ουτε ειπαμε ποτε οτι ειμαστε ομοιδεατες, ιδιο ρευμα, αδελφη οργανωση με το Borotba. Ειπαμε ομως και θα εξακολουθησουμε να λεμε με ολη μας τη δυναμη οτι ειμαστε ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ με τον αγωνα αυτων των συντροφων.

  Αυτο που δεν καταλαβες ή δεν θες να καταλαβεις ειναι οτι οταν λεμε φερε φωτογραφιες, βιντεο, προκηρυξεις κλπ δεν εννοουμε να μας πεις οτι καποιοι εχουν εθνικιστικο παρελθον ή και παρον. Εννοουμε να μας αποδειξεις οτι υπαρχει ΑΥΤΗ τη στγμη ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ δραση στην ΝΑ Ουκρανια. Ακομα κι οσοι απ αυτους που μας παρεπεμψες στους VK λογαριασμους τους ηταν ή παραμενουν εθνικιστες, το ερωτημα ειναι: αναπτυσσουν στην ΝΑ Ουκρανια φασιστικη δραση ή είναι αναγκασμενοι να σιωπουν και να κολυμπουν στο γενικοτερο αντιφασιστικο-αυτονομιστικο κινημα κρυβοντας, μη-εκφραζοντας τις πραγματικες τους πεποιθησεις ή σκοπους;
  Κι ακομα περισσοτερο μια εθνικιστικη δραση τους αν και εφοσον μας αποδειξεις οτι υπαρχει, κυριαρχει στο κινημα και επιβαλλεται με φασιστικες μεθοδους εναντιον των υπολοιπων συμμετεχοντων στην εξεγερση;
  Και τι συμβαινει αντιστοιχα στο στρατοπεδο του Κιεβου;
  Αλλα εκει ξαφνου ξεχναμε τις χιλιαδες φωτογραφιες και τις ατελειωτες ωρες βιντεο με τους φασιστες να κυριαρχουν απολυτα στο Μαινταν, να στελεχωνουν την Εθνικη Φρουρα που εκστρατευει νοτιοανατολικα, να βασανιζουν και να καινε ζωντανους 40 αντιφασιστες βαζοντας μετα φωτια για να καλυψουν τα ιχνη τους! Εκει το συντριπτικο επιχειρημα ειναι…οι δημοσκοπησεις!!!
  Οτι ο Δεξιος τομεας με τις ευλογιες των Αμερικανων και των ολιγαρχων ανετρεψε το Γιανουκοβιτς μια μερα αφοτου ειχε συμφωνησει με την αντιπολιτευση σε «μεταβατικο καθεστως» δεν το ειδες ποτε; Ή μηπως αυτο δεν ηταν πραξικοπημα του ιμπεριαλισμου με αιχμη του δορατος τους φασιστες επειδη μετα «καθαγιαστηκε» και στο κοινοβουλιο; Οτι το Σβομποντα μαζι με το Δεξιο Τομεα ελεγχουν το μισο υπουργικο συμβουλιο και τις στρατιωτικες δομες του κρατους δεν σου λεει τιποτα; Δεν σηματοδοτει οτι προκειται για μια κυβερνηση ημι-φασιστικη, δηλαδη κυβερνηση συνεργασιας μεταξυ ακραιων δεξιων φιλελευθερων και δηλωμενων ναζιστων; Οτι ο Δεξιος Τομεας εχει μια πολυ μεγαλη δυναμη κρουσης στο δρομο ειναι «ρωσικη προπαγανδα» ετσι;

  Τις κοιταξαμε τις φωτογραφιες σου. Οπως ειχαμε κοιταξει και για τον Gubarev. Δεν κρυβουμε τιποτα. Για τον Gubarev απαντησε και συγκεκριμενα παραπανω ο «AntiMaidan». Και για να μην σου δημιουργηθει καμια απορια κι ο «Antimaidan» στην ΚΕΔ ειναι.
  Ξεραμε για καποιους απ αυτους. Θα φακελωσουμε και τους υπολοιπους για παν ενδεχομενο. Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες.

  Ωστοσο κατι μου λεει οτι αν βρισκομασταν στο 1944 θα μας εστελνες και μια φωτογραφια του αρχιστρατηγου του ΕΛΑΣ, Στεφανου Σαραφη, απο την περιοδο που συμμετειχε στο ελληνικο εκστρατευτικο σωμα που επιτεθηκε στους μπολσεβικους το 1919, ζητωντας μας να μην συστρατευτουμε με τον ΕΛΑΣ που εχει για αρχιστρατηγο καποιον που πολεμησε εναντιον της Οκτωβριανης Επαναστασης (και οχι στην Ουκρανια δεν γινεται επαναληψη των Δεκεμβριανων του 44).

  Λυσε μου μονο μια απορια: το ukrainianpolicy.com που χρησιμοποιεις ως πηγη, κατα τη γνωμη σου ειναι απλα «Ουκρανικο και αντι-Ρωσικο» οπως γραφεις; Το ψαξες καθολου; Δεν σου κανει καμια εντυπωση οτι το σαιτ δημιουργηθηκε το Γεναρη του 2014; Δεν σε προβληματισε οτι δεν ειναι καν ουκρανικο αλλα βορειοαμερικανικο; Δεν σε προβληματισαν καθολου τα αρθρα που δημοσιευει οπως πχ της κυριας Anne Applebaum, πολωνο-αμερικανιδας, μελους της συντακτικης επιτροπης της Washington Post, συνεργατιδας της Αμερικανικης Ακαδημιας του Βερολινου και του συντηρητικου αμερικανικου think tank American Enterprise Institute; http://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Applebaum#Career
  Η εν λογω κυρια εγραψε προσφατως ενα αρθρο που αναδημοσιευτηκε στο ukrainianpolicy με τιτλο: «Ο εθνικισμος ειναι αυτο ακριβως που χρειαζεται η Ουκρανια», οπου μεταξυ αλλων καταπληκτικων εγραφε και το εξης: «το Ντονετσκ, το Σλαβιανσκ και το Κραματορσκ ειναι οπως μοιαζει στην πραγματικοτητα μια χωρα χωρις εθνικισμο: διεφθαρμενη, αναρχικη, γεματη οχλο και μισθοφορους». http://ukrainianpolicy.com/applebaum-nationalism-is-exactly-what-ukraine-needs/
  Αν και αμερικανικο γερακι, περισσοτερη αληθεια υπαρχει στα λογια της απο οτι στα δικα σου…
  Και η κυρια Applebaum ειναι απλα μια ενδεικτικη περιπτωση για το τι δημοσιευεται στο συγκεκριμενο σαιτ. Seek and you shall find – Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν… (Καινη Διαθηκη, Κατα Ματθαιον Ευαγγελιο 7:7, αγαπητοι μας Θεολογοι).
  Αλλα ενταξει, η Applebaum ειναι μια καθωσπρεπει δυτικη επιστημων. Ε τι δα; Να μην λαβουμε στα σοβαρα την αναλυση της επειδη ειναι αμερικανοθρεμμενη; Και εν πασει περιπτωση το κειμενο με τις «αποδεικτικες φωτογραφιες» δεν ειναι δικο της. Ειναι του κυριου Mat Babiak.

  Για λυσε μου τοτε αυτην την απορια: Αναρωτηθηκες ποιος ειναι αυτος ο τυπος; Ή απλα βολευτηκες με την καθησυχαστικη σκεψη οτι «ενταξει ειναι απλα με τους αλλους, ειναι Ουκρανος, αντι-Ρωσος»;

  Λοιπον ο Mat Babiak, ( Матей Бабяк ) ειναι ο ιδιοκτητης του ukrainianpolicy, http://el.gravatar.com/matbabiak. O Mat στους «google κυκλους» του, https://plus.google.com/+MatBabiak/about , τα μονα ουκρανικα ενδιαφεροντα που εχει -απο επαγγελματικη διαστροφη αναμφισβητητα- ειναι οι δυο σελιδες του φασιστικου σβομποντα (στα αγγλικα και τα ουκρανικα) και το ουκρανικο φασιστικο σαιτ Зентропа Україна (zentropa.net), https://vk.com/zentropa_ukr , http://zentropa.net/ .
  Το youtube καναλι του zentropa.net, https://www.youtube.com/user/Pacan121/videos , εχει κατι εξαισια βιντεακια, οπως ομιλιες του αντισημιτη ναζι βουλευτη του Σβομποντα Yuryi Mikhalchishin ο οποιος προσφατα ζητησε «να μετατραπει το Σλαβιανσκ σε σεληνιακο τοπιο» καθως και «εκπαιδευτικη ναζιστικη τηλεοραση» με θεματα οπως «τι ειναι ο κοινωνικος εθνικισμος;» ή το χιτ «Δόξα Σοι, SS Galicia!» (το ουκρανικο ταγμα των χιτλερικων SS)

  Εδω το fb που μας δινει o ιδιος Ματ: https://www.facebook.com/mbabiak. Και εδω το δευτερο που διατηρει (οχι και πολυ κρυφα) https://www.facebook.com/matbabyak/about οπου το παληκαρι ξαναγραφει για να μην υπαρχει αμφιβολια: political views = Svoboda. Αλλα επειδη ειναι και λιγο φλωρακος (βορειοαμερικανακι γαρ κι οχι μπαρουτοκαπνισμενος ναζι της Ουκρανιας), σε ενα απο τα ποστ του ζητα την βοηθεια των ΗΠΑ και του Καναδα να καθαρισουν για λογαριασμο του συναφιου του: «The United States and Canada have an obligation to and must send peacekeepers to Ukraine immediately to quell Russian state-sponsored terrorism, and prevent further acts of aggression».

  Για να το εμπεδωσουμε: ο VK Lenorman μας νουθετει να μελετησουμε τις φωτογραφιες ενος σαιτ που «ενταξει ειναι Ουκρανοι και αντι-Ρωσοι», αλλα τελικα αποδεικνυεται οτι δεν ειναι «απλα» Ουκρανοι, δεν ειναι τιποτα «αριστεροι» ή «αυτονομοι» Μαιντανιστες, δεν ειναι καν τιποτα «κυριλε» δεξιοι. ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ του Σβομποντα! Κι απο κει βρισκουν τις πηγες τους και γραφουν τις «επιτοπιες μαρτυριες» τους και τις περισπουδαστες αναλυσεις τους και οι «αριστεροι» και «αυτονομοι» Μαιντανιστες. «Αἰτεῖτε, καὶ δοθήσεται ὑμῖν» κι αυτο το στοιχειο, πολυπραγμονες μεταφραστες μας, Θεολογοι των ταραχων. Ενταξει και μεις υποσχομαστε οτι θα τις μελετησουμε τις φωτογραφιες που αλιευετε απο τους ουκρανους ναζι…

  Αντε κι εις ανωτερα: Την επομενη φορα που θα γινει κανα πογκρομ στον Αγιο Παντελεημονα, να μας παραπεμψετε στο σαιτ της Χρυσης Αυγης για φωτογραφικο υλικο, λεγοντας μας οτι ειναι «απλα» Ελληνες…

  Μου αρέσει!

 11. Τι σχέση έχουν η ΕΑΑΚ, η Κυριακή των εκλογών και όλα αυτά τα παιδιαρίσματα ;

  Ας επανέλθουμε στο θέμα της ουκρανίας.

  Δεν ξέρω αν ο αναρχικός της RKAS είναι τυχάρπαστος (που μάλλον είναι) ή αν διαφωνεί μαζί του ιδεολογικά αλλά αυτά που λέει δεν φαινόνται καθόλου μα καθόλου περίεργα και παράλογα για την περιοχή ( δεν θα έμενε άνεργη η Berkut ; δεν θα διαμαρτύρονταν και αυτή μεταξύ άλλων ; ) , την περίοδο και τον κόσμο.

  Ως συμβολή στην πληροφόρηση, (χωρίς να ξεχνάμε πως η όλη ιστορία δεν ξεκίνησε από τη Ρωσία και τους ρωσόφωνους) :

  Κυκλοφορεί (το ρωσικό alternativy που είχε ή έχει ακόμα,δεν το ξέρω, επαφές με το ΕΕΚ) μια διακήρυξη της λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ η οποία καταλήγει στο εξής καταπληκτικό το οποίο αψηφά ακόμα και την κοινή λογική :

  STATEMENT OF THE GOVERNMENT OF THE DONETSK PEOPLE’S REPUBLIC
  «[…]We, the people of all the 180 ethnic groups living in Donbass, are Russians.We were born as Russians, we live as Russians and we shall die as Russians if need be. God and Russia are with us.[…]»

  «[…]Εμείς ο λαός όλων των 180 εθνικών ομάδων που ζούμε στο Donbass είμαστε Ρώσοι. Γεννηθήκαμε Ρώσοι, ζούμε ως Ρώσοι και θα πεθάνουμε ως Ρώσοι αν χρειαστεί. Ο Θεός και η Ρωσία είναι μαζί μας[…]»

  Πως γίνεται μια κυβέρνηση να ετεροπροσδιορίζει 180 εθνικές ομάδες ως Ρώσους ένας θεός και η Ρωσία το ξέρει !!!

  Από τις 25 η Ουκρανία θα είναι με κυβέρνηση Ποροσένκο, το πως θα ισορροπήσει τις αντιφατικές πολιτικές, διεθνείς και ταξικές δυνάμεις θα το δούμε.

  Το επιχείρημα πως αφού ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος πρέπει να ολοκληρωθεί και να πάρουμε μέρος με την μια πλευρά και πως κάθε άλλη άποψη να ειρωνεύεται ως κυανόκρανη ομολογώ πως δεν το κατανοώ.
  Σε όλους τους πολέμους εμφύλιους ή μεταξύ διαφορετικών εθνών έπρεπε το κίνημα να παίρνει θέση με τη μία μεριά ;
  Στο 2ο βαλκανικό πόλεμο με ποιόν έπρεπε να ήμασταν ; Στον εμφύλιο πόλεμο 46-49 οι τροτσκιστές πήγαν με τον ΔΣΕ ως ένοπλοι;

  Μου αρέσει!

 12. @ VK Lenorman: Κανείς δεν ισχυρίζεται πως υπάρχει κάτι καθαρό κι αμόλυντο από αντιφάσεις στην Ουκρανία. Επομένως η κριτική που γίνεται σε αυτό το επίπεδο είναι άνευ νοήματος. Το μόνο όμως καθαρό είναι πως ο Δεξιός τομέας και το Σβόμποντα που ηγεμόνευσαν στο Μαϊντάν είναι ναζί-ακροδεξιοί και για την αισθητικοποίηση-μυστικοποίηση αυτής της αλήθειας, κρίνουμε το ρούθλες.
  Κατα τ’ άλλα η ανατολική Ουκρανία μπορεί να χει υποκείμενα εγκλωβισμένα στο δημοκρατικό όριο-ταυότητα, ίσως να χει και πράκτορες αλλά όσο δεν έχουν κάψει ζωντανούς διαδηλωτές και δεν έχουν βασανίσει-σκοτώσει εγκύους ειναι τουλάχιστον χυδαίο να εξισώνονται με τους ναζί. Από την άλλη δεν αναρωτιέσαι γιατί ενώ σου πήρε δυο μήνες για να δεις δειλά τους ναζί (και τους αμερικανούς πράκτορες-μισθοφόρους) στο Μαϊντάν, στην ανατολική Ουκρανία τους βλέπεις από την πρώτη στιγμή. Και θεωρείς μάλιστα πως η αντιφατικότητα των ανατολικών δε σου επιτρέπει να τους θεωρήσεις πρότυπο των ταραχών, ενώ στο Μαϊντάν δεν έχεις τέτοια μεθοδολογικά προβλήματα. Όσο για τα ποσοστά των ναζί, ξαφνικά προσδιορίζεις τα πάντα από τις εκλογές; Μα η ισχύς-βία της πραξικοπηματικής κυβέρνησης εδράζεται κάπου αλλού εκτός από τα τάγματα εφόδου ή τη στήριξη των δυτικών;
  Όπως και να χει η κριτική σου είναι κάπως πιο σοβαρή από το Γιάννη που για κάποιον που μας έχει σαρώσει δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ψύχραιμος, ούτε και πολύ ελευθεριακός εδώ που τα λέμε. Επομένως Γιάννη σε ξαναρωτώ: απαγορεύεται να κρίνω το ευαγγέλιο της αμείλικτης κριτικής; έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας ή θα συνεχίσεις πότε τα ηθικιστικά σου κλαψουρίσματα-άκου δεν έχεις τσίπα- πότε τους γκεμπελισμούς σου; Αλήθεια τα πογκρομ των χρυσαυγιτών είναι κι αυτά απόρροια της αντιφατικότητας και της εσωτερικής έντασης της καπιταλιστικής σχέσης; Εξάλλου κι από την άλλη μεριά κυριαρχεί ο σεξισμός, η δημοκρατική αυταπάτη κτλ.
  Ε λοιπόν πάρε για να ανατριχιάσεις: ένας είναι ο δρόμος λαέ για να νικάς εαμ-ελάς-Μελιγαλάς! Ξέρεις αναφέρομαι στη γνωστή ενδοεξουσιαστική διαμάχη ανάμεσα σε αστικά υποκείμενα: τους δοσίλογους της κατοχής και των παλιοσταλινικών. Μην ξεχάσεις την Κυριακή να ανάψεις κανένα κεράκι στα αναρχικά σου εικονίσματα που σε προφύλαξαν από το να μολυνθείς από τα εκλογικά μιάσματα.

  Μου αρέσει!

 13. Τι να απαντήσω άκη τζάρα, μεγάλε άνθρωπε που δεν καταλαβαίνεις από ολόκληρο άρθρο που υποτίθεται ότι μελέτησες ότι η λέξη πρότυπο έχει τη σημασία του ‘μοντέλου προς εξέταση’, και όχι του ινδάλματος’ όπως πχ εσύ με το Σαράφη και το Ρούντι Ρινάλντι?

  Τι να απαντήσω αγαπητέ, αφού δε μου δίνεις εσύ μια ευκαιρία να σε πάρω στα σοβαρά?
  Σε παρακαλώ, δώστη μου.

  Μου αρέσει!

 14. Ποιος δε διάβασε φαίνεται . Δες καλύτερα «το σχήμα της εποχής των ταραχών..η χοάνη του σχήματος κτλ..».
  Μια χαρά και κατάλαβα πως δεν είναι ίνδαλμα αλλά μεθοδολογικό σχήμα κι αντικείμενο προς εξέταση, αλλά αυτό δεν αναιρεί την κριτική μου, ίσα ίσα.
  Στο λέω για τρίτη φορά δεν απαντάς σε τίποτα, τουλάχιστον ο Λένορμαν ή ο φίλος κάνουν κριτική, εσύ παιδιαρίζεις κι ειρωνεύεσαι επιθετικά, επομένως πως να με πάρεις στο σοβαρά, όταν δεν παίρνεις τον εαυτό σου και την άποψη σου στα σοβαρά.
  Το αρχικό άρθρο έκρινε τη μεθοδολογία του ρούθλες, ούτε αναζήτησε σκοτεινές προθέσεις, ούτε προέβη σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Έκρινα την άποψη, μπορεί να μη σ αρέσει η μορφή ή το περιεχόμενο της κριτικής μου, κρίνε με για αυτό.
  Όπως είχαμε κάνει και τρία χρόνια πριν στις πλατείες της αγανάκτησης και τότε όλοι απλά μας τη πέφτανε με μάλλον αγοραίο τρόπο, αλλά κανείς δεν έλεγε κάτι για την άποψη μας καθαυτή.
  Αν είναι να μαστε αμείλικτοι και να ηθικολογούμε ή να ψωνίζουμε από τα έτοιμα σε χαρακτηρισμούς άσε μην ασχολείσαι εσύ ο σοβαρός.
  κρίμα πάντως που τελικά η κριτική δεν ανέχεται την κριτική

  Μου αρέσει!

 15. TeoC όντως δεν είχα ψάξει για το δημιουργό του ουκρανικού site. Αλλά οι πληροφορίες που παραθέτεις δεν αλλάζουν κάτι. Κι ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι αναπαραγωγή πληροφοριών που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας. Το θέμα είναι όμως ότι αυτές οι εικόνες και τα ιντερνετικά προφίλ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προίόν μοντάζ. Δηλαδή αποδεικνύουν ότι σήμερα, όχι χθες, δρουν οργανωμένοι Ρώσοι φασίστες ΜΕ ΟΠΛΑ στην ανατολική Ουκρανία. Ως τέτοιες αποδείξεις τις χρησιμοποίησα. Και για να απαντήσω στην αναλογία σου με τον Άγιο Παντελεήμονα: ναι, αν οι χρυσαυγίτες μπορούσαν να αποδείξουν στο site τους ότι στην απέναντι πλευρά υπάρχουν οργανωμένοι Ναζί (γιατί αυτή θα ήταν η σωστή αναλογία, και όχι αυτή που λες εσύ) τότε θα ήταν ανόητο να πει κανείς ότι όχι, δεν υπάρχουν, επειδή το λένε οι χρυσαυγίτες. Βέβαια, ξέρουμε καλά ότι στην άλλη πλευρά δεν υπήρχε, ούτε μπορούσε να υπάρξει, ρουθούνι εθνικιστή, ούτε κάποια ιμπεριαλιστική δύναμη από πίσω. Στην άλλη πλευρά υπήρχαν σύντροφοι και συντρόφισσες κατά κύριο λόγο αυτόνομοι κιαι αναρχικοί, που εσείς (παρά το γεγονός ότι τότε αγωνιζόσασταν δίπλα τους, και ήσασταν η εξαίρεση από την ‘άκρα’) τώρα ειρωνεύεστε συνολικά ως πολιτικό χώρο επειδή δεν υιοθετούν τις δικές σας τακτικές επιλογές, ενώ χωρίς τη δική τους μάχη σήμερα στο κέντρο της Αθήνας θα βλέπαμε στοχάδια παντού (τι έκανε τότε η ‘αριστερά’ που ‘αυτήν έχουμε αυτήν εμπιστευόμαστε’ ή έστω καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της????).
  Τώρα, όσον αφορά το αν υπάρχει φασιστική δράση σήμερα στην ανατολική Ουκρανία, σας παραπέμπω στο ακόλουθω link, σε ένα κείμενο ενός άγγλου αριστερού (για το ποιόν του οποίου προσωπικά ξέρω λίγα, αλλά τα στοιχεία που δημοσιεύει δεν μου φαίνονται ψευδή, εκτός κι αν εσείς μου αποδείξετε το αντίθετο):
  http://disillusionedmarxist.wordpress.com/2014/05/07/blood-on-their-hands/
  Εκεί θα βρείτε μαζεμένες αναφορές, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, για το πώς οι ΕΝΟΠΛΟΙ Ρώσοι φασίστες στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία ‘κρύβουν’ την πολιτική τους ταυτότητα. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δοθεί στη φωτογραφία με το βεβηλωμένο εβραϊκό μνημείο στη Σεβαστούπολη: οι (οργανωμένοι) Ρώσοι Ναζί που το βεβήλωσαν έγραψαν CCCP και AFA, και έκαναν κι ένα σφυροδρέπανο. Να, λοιπόν, που πρόκειται για ‘αντιφασίστες’ …..
  Και μια τελευταία απάντηση, σε σχέση με τον Ruthless. Ούτε ο ίδιος, ούτε από όσω ξέρω κανείς στο blog ‘Communisation’ έγραψε ότι το Μαϊντάν είναι ‘πρότυπο ταραχών’ με την έννοια ότι αποτελεί υποδειγματική εξέγερση. Αυτό που γράφτηκε, έτσι όπως εγώ το κατάλαβα τουλάχιστον, είναι ότι το Μαϊντάν αποτελεί εμπειρία-κλειδί για να κατανοήσουμε τον τωρινό κύκλο εξεγέρσεων, ακριβώς γιατί στο Μαϊντάν έγιναν ακόμα πιο έκδηλες και οι περισσότερο σκοτεινές πλευρές των σημερινών εξεγέρσεων (που ήδη, κατά τη γνώμη μου, φαίνονταν στις αραβικές εξεγέρσεις) και των μορφών υποκειμενοποίησης που λαμβάνουν χώρα ή δοκιμάζονται σε αυτές, δεδομένης της αναδιάρθρωσης της σχέσης-κεφάλαιο και της εξάλειψης του οργανωμένου εργατικού κινήματος ως ιστορικού παράγοντα με τον οποίο μπορεί κανείς να ταυτιστεί. Αυτό άρα που λέτε ότι από υποστηρικτής του Μαϊντάν, ο ruthless έγινε κυανόκρανος είναι μια καρικατούρα των θέσεών του. Και όπως ήδη θα έχετε συχνά διαπιστώσει, από τις κατά καιρούς επιθέσεις που έχετε και οι ίδιοι δεχτεί, όταν κανείς αντιπαρατίθεται σε κάποιον φτιάχνοντας καρικατούρες, ήδη είναι ένα βήμα πριν τη δημαγωγία. Μόνο όταν κανείς διαλέγει την καλύτερη εκδοχή των θέσεων του άλλου, μόνο τότε η κριτική είναι συντροφική.

  Υ.Γ. TeoC, για τα γεγονότα στην Οδησσό, ούτε το Borotba δεν ισχυρίστηκε ότι πρώτα έκαψαν ζωντανούς όσους ήταν μέσα στο κτίριο των συνδικάτων, και μετά έβαλαν φωτιά για να καλύψουν τα ίχνη της δολοφονίας .., ενώ και ο Καγκαρλίτσκι, που γενικά τάσσεται με το Αντιμαϊντάν, παραδέχτηκε ότι πρώτοι άνοιξαν πυρ οι «φιλο-Ρώσοι» (αυτόν τον όρο χρησιμοποιεί και ο ίδιος, βλ. http://links.org.au/node/3841), και όντως με βάση όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστά, ανάμεσα στους 12 νεκρούς (από τους συνολικά 43 εκείνης της ημέρας) που δεν σκοτώθηκαν μέσα στο κτίριο των συνδικάτων, υπάρχουν νεκροί και από τις δύο πλευρές.

  Μου αρέσει!

 16. Λοιπόν, πριν όταν απάντησα δεν είχα δει, ή μάλλον είχα προσπεράσει, ότι ο TeoC απαντώντας μου με αποκαλεί «παπαγαλάκι του ιμπεριαλισμού και των φασιστών ντυμένο αυτόνομο». Πράγματι, θα έπρεπε η κουβέντα να σταματήσει εδώ. Δεν το είχα δει και κάθισα να απαντήσω σε έναν άνθρωπο που δεν κάθεται καν να σκεφτεί τι λέει, και απαντάει με ύβρεις, δανεισμένες από το σταλινικό πολιτικό λεξιλόγιο, γιατί δεν μπορεί να πει τίποτα το σοβαρό. Στο δικό μου σχόλιο ούτε σας έβρισα ούτε σας υποτίμησα ως αγωνιστές. Εσείς τη βρίσκετε με αυτό το ύφος. ΟΚ. Τέλος πάντων, επειδή το VK στο VK lenorman αντιστοιχεί στο όνομα «Β…ς Κ..ς», κι έχετε βάλει και κείμενό μου σε αυτήν την ιστοσελίδα, θα σας ζητούσα να το βγάλετε (για να μην έχετε κείμενα «παπαγάλων του ιμπεριαλισμού» στο site σας) και να βάλετε στη θέση του κάποιο κείμενο από τους Ρώσους ‘αντιφασίστες» του Ντονέτσκ, τους οποίους με τόσο μένος υπερασπίζεστε. TeoC εκτός από πολιτικά μ…..ς είσαι η απόδειξη γιατί ο τροτσκισμός (στον οποίο πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου) τέλειωσε όπως τέλειωσε σήμερα (μέσα στην ανυποληψία βυθιζόμενος μέσα στην ευρύτερη ‘αριστερά’) και γιατί του άξιζε τελικά να τελειώσει έτσι.

  Μου αρέσει!

 17. Ενάντια στην συντηρητική μεταστροφή της λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

  Δήλωση της ένωσης Μορότμπα

  Σύμφωνα με το δημοσιευμένο προσχέδιο συντάγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας, επίσημη θρησκεία της Λαϊκής Δημοκρατίας ορίζεται το ορθόδοξο δόγμα του Ρωσικού πατριαρχείου.

  Η ένωση Μπορότμπα κατηγορηματικά αντιτίθεται στην επιβολή επίσημης θρησκείας από το σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας και υποστηρίζει σθεναρά την κατοχύρωση της ελευθερίας της πίστης, της συνείδησης και τον χωρισμό του κράτους από την εκκλησία καθώς και των σχολείων από την εκκλησία. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα αγώνων των προγόνων μας ενάντια σε ένα κυνικό αντιδραστικό καθεστώς και που αποτυπώθηκε στους νόμους της δημοκρατίας του Ντόνετσκ-Κριβόι Ριγκ που θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο της Λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ, καθώς επίσης και στα συντάγματα της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, της Σοβιετικής δημοκρατίας της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

  Θεωρούμε ότι μια δημοκρατία που είναι δημοκρατική, δεν μπορεί να έχει σχέση με εκκλησιαστικά στοιχεία και να επιβάλει στον πληθυσμό της κάποιο θρήσκευμα.

  Επίσης ανησυχητικό είναι ότι στο προσχέδιο του συντάγματος προβλέπεται η ισότητα όλων των μορφών ιδιοκτησίας και της ιδιωτικής έρχεται πρώτο στη λίστα τους. Δεν προκύπτει από την εμπειρία μας και από τον αγώνα μας ότι η μεγάλη προσωπική ιδιοκτησία(η ολιγαρχία) έφερε τη χώρα στη καταστροφή και τη διάσπαση; Η μεγάλη ιδιοκτησία δεν είναι που οργάνωσε τις νεοναζιστικές ομάδες που τρομοκρατούν τις νοτιοανατολικές περιοχές;

  Κατά τη δική μας άποψη, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ιδιοκτησία να περάσει κάτω από τον έλεγχο του κράτους από λαϊκό και εργατικό έλεγχο.Μόνο η κυριαρχία της λαϊκής ιδιοκτησίας στην οικονομία μπορεί να μας σώσει από τους παρασιτικούς ολιγάρχες.

  Η δημοκρατία του Ντόνετσκ οφείλει να γίνει σοσιαλιστικό κράτος. Αλλιώς θα είναι σαν το κράτος της Ουκρανίας όπως το ξέρουμε από το 1991, απλά με διαφορετικό προσανατολισμό στον εθνικισμό-θα είναι ρώσικο. Η ένωση Μπορότμπα καλεί την ηγεσία της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ να μην πάρει τον δρόμο του συντηριστισμού και του κλήρου, τους οποίους στηρίζει η μειονότητα του πληθυσμού. Αυτός είναι ο δρόμος της ήττας και του αδιεξόδου.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Vyacheslav_Ponomarev_%28public_figure%29

  κιόλας?

  (Ευτυχώς που υπάρχουν σύμβολα μαμά, να αναγνωρίζω κ εγώ με ποιον να παω 🙂

  [….]Τον Φλεβάρη του 1939, ο Σουρρεαλιστής και Τροτσκιστής (τότε) ποιητής Benjamin Péret ανέλυε την τελική πράξη της ήττας:

  “Η εργατική τάξη… έχοντας χάσει απ’ τα μάτια της τους ίδιους της τους στόχους, δεν έβλεπε πια για ποιο λόγο θα πρεπε να σκοτωθεί υπερασπιζόμενη την μαφία της αστικής δημοκρατίας ενάντια στη φασιστική μαφία, σε τελική ανάλυση, υπερασπιζόμενη το Αγγλο-Γαλλικό κεφάλαιο ενάντια στον Ιταλο-Γερμανικό ιμπεριαλισμό. Ο εμφύλιος πόλεμος είχε μετατραπεί ραγδαία σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο” [13]

  Την ίδια χρονιά, ο Bruno Rizzi έκανε ένα παρόμοιο σχόλιο στην έκθεσή του για την “κολλεκτιβιστική γραφειοκρατία” στην ΕΣΣΔ:

  “Οι παλιές δημοκρατίες παίζουν το παιχνίδι της αντιφασιστικής πολιτικής προκειμένου να νανουρίζουν τα πλήθη. Είναι αναγκασμένες να κρατούν τους προλεταρίους ήσυχους… ανά πάσα στιγμή, οι παλιές δημοκρατίες μπουκώνουν την εργατική τάξη με αντιφασισμό… Η Ισπανία μετατράπησε σ’ ένα σφαγείο από προλεταρίους όλων των εθνικοτήτων, προκειμένου να εξοντωθούν οι απείθαρχοι επαναστάτες εργάτες, και να πουληθούν τα προϊόντα της βαριάς βιομηχανίας”.

  Τα δυο στρατόπεδα αναμφίβολα είχαν αρκετά διαφορετική κοινωνιολογική σύνθεση. Αν και η μπουρζουαζία ήταν παρούσα και στις δυο μεριές, η τεράστια πλειοψηφία των εργατών και των φτωχών γεωργών υποστήριζαν τη Δημοκρατία, ενώ τα παρωχημένα κι αντιδραστικά στρώματα (οι γαιοκτήμονες, οι μικρο-ιδιοκτήτες, ο κλήρος) συνασπίσθηκαν πίσω από τον Φράνκο. Αυτή η ταξική πόλωση προσέδιδε μια αύρα προοδευτισμού στο Δημοκρατικό κράτος, αλλά δεν είναι ικανή να πεί κάτι παραπάνω για την ιστορική σημασία της σύγκρουσης, όπως και τα πολλά εργατικής καταγωγής μέλη των σοσιαλιστικών ή σταλινικών κομμάτων δεν είναι αποκαλυπτικά στοιχεία για την φύση των κομμάτων αυτών: στην πραγματικότητα, καθώς είναι σχηματισμοί βάσης, είναι ικανοί να χειραγωγήσουν ή να αντιτεθούν σε κάθε προλεταριακή έφοδο. Αναλόγως, ο Δημοκρατικός στρατός διέθετε έναν μεγάλο αριθμό εργατών, αλλά σημασία έχει το για τί, με ποιόν και κάτω από ποιές εντολές πολεμούσαν αυτοι. Να θέτουμε την ερώτηση σημαίνει ταυτόχρονα να την απαντούμε, εκτός κι αν θεωρεί κανείς ότι είναι εφικτό να πολεμά την μπουρζουαζία μέσα από μια συμμαχία με την μπουρζουαζία.

  “Ο εμφύλιος πόλεμος είναι η υψηλότερη έκφραση του ταξικού πολέμου”, έγραφε ο Τρότσκυ στο Τα ιδανικά τους και τα δικά μας (1938). Αρκεί φυσικά να προσθέσει κανείς ότι απ’ τους “θρησκευτικούς πολέμους” μέχρι τις Ιρλανδικές ή τις ταραχές στο Λίβανο των ημερών μας, ο εμφύλιος πόλεμος είναι επίσης, και μάλιστα συχνότερα, η μορφή που παίρνει ένας αδύνατος ή κι αποτυχημένος κοινωνικός αγώνας: όταν οι ταξικές αντιφάσεις δεν μπορούν να εκδηλωθούν ως τέτοιες, ξεσπούν μέσα σε ιδεολογικά ή εθνικά πλαίσια, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο κάθε ανθρώπινη χειραφέτηση.

  Μου αρέσει!

 18. Περαστικά που το Μπόροτβα δίνει τη μάχη σε ένα αντιφατικό πειβάλλον που δεν το αρνηθήκαμε ποτέ;Που διαφοροποιείται άμεσα από τα υπόλοιπα υποκείμενα που παίζουν μπάλα, που κρατά ψηλά τη σημαία του διεθνισμού όταν βάλλεται από τ ρωσικό εθνικισμό και σφαγιάζεται από τους Ουκρανούς ναζί-τη νέα κυβέρνηση του Κίεβου; Ή που οι Ουκρανοί αναρχικοί ακόμα και τώρα μιλούν για συνύπαρξη στο Μαϊντάν με το δεξιό τομέα και αναγνωρίζουν(σκληρή αναρχία έτσι;)τους πραξικοπηματίες του Κιέβου;
  Υγ: μη γράφεις με άλλα νικ ρε Γιάννη

  Μου αρέσει!

 19. Α, μάλιστα, είναι αντιφατικό τελικά το περιβάλλον του αντιΜαιντάν.
  Για κοίτα που το παραδέχτηκαν οι λάβροι τρότσκες.
  Μάλλον έκανε πλέον μπαμ.

  Μου αρέσει!

 20. Λοιπόν σύντροφοι, και έτσι σας αντιλαμβάνομαι όλους, και κανένα πρόβλημα να με χαρακτηρίσετε κυανόκρανο.
  Ο τρόπος που εξελίσσεται η συζήτηση ξεφεύγει από τα πλαίσια που αναλογεί στο επίπεδο θεωρητικής και ιδεολογικής κριτικής που έβαλε την συζήτηση το κείμενο του Άκη Τζάρα, και δεν αντιστοιχεί σε ανθρώπους στρατευμένους στην υπόθεση της επανάστασης. Γνωρίζω τον Βαγγελή και τον Γιάννη(αν δεν κάνω λάθος) κοντά 12 χρόνια, όσα είναι τα χρόνια της πολιτικής μου στράτευσης στον χώρο της διεθνιστικής κομμουνιστικής αριστεράς. Και αποτελεί για μένα τίτλο τιμής, το ότι βρέθηκα κάτω και από την ίδια οργανωτική στέγη με αυτούς τους συντρόφους. Και αυτό δεν αλλάζει ακόμα και αν αρκετές φορές οι σκέψεις μας και οι θέσεις μας ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος ή ακόμα και εκ διαμέτρου αντίθετες. Όπως είναι και σήμερα για την Ουκρανία.
  Συμφωνώ με το ζήτημα του ύφους με τον τρόπο που το έθεσε και ο Άκης Τζάρας σε προηγούμενο σχόλιο του. Επίσης σέβομαι το ζήτημα ηθικής που βάζει ο σύντροφος Βαγγέλης. Ωστόσο μέσα στους κόλπους των ρευμάτων της αριστεράς ή του εργατικού κινήματος, οι αντιπαραθέσεις με σκληρούς πολλές φορές χαρακτηρισμούς συνηθίζονται. Και σίγουρα δεν σημαίνουν και την χρεοκοπία των ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων
  Η αντιπαράθεση όμως είναι σε πολύ ουσιαστικά ζητήματα που κρίνουν και την μεθοδολογία μας. Έτσι οι χαρακτηρισμοί γίνονται εκατέροθεν, είτε υποστηρικτής των συμφερόντων του Πούτιν και των ρώσων εθνικιστών και φασιστών είτε απολογητής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των ουκρανών φασιστών.
  Άλλωστε στο κείμενο θεωρητικής και ιδεολογικής πολεμικής του Άκη Τζάρα, η απάντηση του Γιάννη ήταν το αν υπάρχει λίγο τσίπα. Δεν θα ήταν πιο γόνιμη μία συζήτηση ανάμεσα στα πιο δυνατά, στα καλύτερα επιχειρήματα του αντιπάλου του; Και εδώ σύντροφε Βαγγέλη η στάση σου δεν είναι ίδια, δύο μέτρα και δύο σταθμά ανάλογα με τίνος την θέση συντάσσομαι.
  Ανάμεσα στα άλλα τα γεγονότα στην Ουκρανία σήμερα βάζουν σε δοκιμασία τόσο τις θέσεις που έχει διατυπώσει τόσο η ΚΕΔ με τις 10 θέσεις, όσο και εκείνο το κομμάτι των αυτόνομων που ασχολείται θεωρητικά πάνω στο ζήτημα της εξέγερσης και της κομμουνιστικοποίησης.
  Προσωπικά δεν νιώθω καμιά ενοχή να δηλώσω τροτσκιστής, και να υιοθετήσω την βάση της μεθοδολογία του Λένιν, για το ζήτημα της εθνικής αυτοδιάθεσης, με την διαλεκτική που περικλύει. Καθώς την υπεράσπιση της διεθνιστικής αρχής ότι στην ίδια μας την χώρα είναι ο εχθρός, που για μας τους έλληνες διεθνιστές θα σήμαινε την ήττα του ιμπεριαλιστικού μπλοκ που συμμετέχει η χώρα μας. Ακόμα και αν η Ρωσία είναι ιμπεριαλιστική χώρα.
  Βαγγέλη ένας κοινός μας σύντροφος έλεγε «η αντίθεση προωθεί». Και είχε δίκιο. Η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί .

  Μου αρέσει!

 21. Λοιπόν Γιάννη, άλλα νικ κτλ τελευταίο σχόλιο από έμένα.
  Ξανά ποτέ δεν αρνήθηκα-ούτε εγώ, ουτέ οι σύντροφοι μου- την αντιφατικότητα της πάλης των τάξεων ούτε στην Ουκρανία, ούτε πουθενά αλλού. Άλλο αυτό κι άλλο να κάνεις πως δε βλέπεις την ηγεμονία των ναζί. Εσύ (που τουλάχιστον επιλεγοντας ψευδώνυμο το άλλα νικ, φαίνεται να βρίσκεις το χιούμορ σου) επιτέθηκες στην άποψη μου προσωπικά και ηθικολογικά, σίγουρα όχι πολιτικά και κριτικά.
  Στα υπόλοιπα με καλύπτει ο Θαλασσινός για τον τρόπο της κριτικής ανάμεσα σε αντίπαλα ρεύματα-όχι όμως ταξικά με την πολιτική έννοια- και για τους ατυχείς χαρακτηρισμούς που αιτιολογούνται μόνο ως στιγμιαίες εντάσεις και φυσικά για το σφο ΒΚ με την άποψη του οποίου για την Ουκρανία διαφωνώ κάθετα αλλά δεν αμφισβητώ ούτε το ήθος του, ούτε φυσικά τον ίδιο. Για το Γιάννη, θα δεχτώ καλή τη πίστη το Θαλασσινό, αρκεί η απάντηση μου αυτη να μην εκληφθεί ως υποχώρηση από την κριτική μου,

  Μου αρέσει!

 22. Υ.Γ.
  Μιας και έγιναν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.
  Κάνω λάθος για την αναφορά μου στο Γιάννη.
  Μπέρδεψα τον σχολιαστή των κειμένων, με κάποιον άλλον αγαπητό σύντροφο.

  Μου αρέσει!

 23. Πρωτα περι ηθικης και μετα περι πολιτικης, για να ξεκαθαρισουμε καποια πραγματα. Κι αν υπαρχει παρεξηγηση να την λυσουμε. Αλλιως ας κοψουμε εδω οριστικα καθε συζητηση.

  Η συζητηση κατω απο το αρθρο του Τζαρα ξεκινησε με ενα σχολιο του “Γιαννη” περι “τροτσκιστικων ταυτολογιων, ιδιων τον τελευταιο αιωνα” που εκλεινε καλωντας μας “αν εχουμε τσιπα να αφησουμε τα λινκ του, αλλιως να παμε πισω στο ΣΥΡΙΖΑ”. Αφου θελετε να συζητησουμε για ηθικη τοτε θα το πιασουμε απο την αρχη κι οχι απο κει που μπορει να βολευεται ο καθενας. Και το σχολιο του Γιαννη ηταν η αρχη καθως στο κειμενο του Ακη δεν υπηρχε καποιο ζητημα ηθικης.

  Αυτος που δεν εχει τσιπα, ο ξετσιπωτος, ειναι -κατα το wikiλεξικο- αυτος που δεν εχει φιλοτιμο, ντροπη, συστολη, αυτος που μας κοροιδευει πρωτα και μετα κανει οτι δεν συμβαινει τιποτα. Κατα το Γιαννη λοιπον εμεις κοροιδευουμε χωρις ντροπη και φιλοτιμο και μετα κανουμε οτι δεν συμβαινει τιποτα. Για να αποδειξουμε το αντιθετο θα επρεπε να αφησουμε τα λινκ του. Αλλιως θα επρεπε να παμε “πισω” στο ΣΥΡΙΖΑ, οπου προφανως για τον Γιαννη ειναι ολοι ξετσιπωτοι.
  Λοιπον, ΗΔΗ απο αυτο το σχολιο εχει αμφισβητηθει η ηθικη ακεραιοτητα και εντιμοτητα της ΚΕΔ εν συνολω.
  Εγω απαντησα στο Γιαννη οτι “Συμφωνα με την προκληση που μας εβαλες, φαινεται οτι εχουμε τσιπα.(…)Για να δουμε αν εχεις και συ τσιπα, ψαξε να βρεις και πες μας: ποιοι και ποσοι ειναι οι Αυτονομοι Εργατες Κιεβου; Τι ρολο και βαρυτητα εχουν στην ουκρανικη αριστερα-αναρχια; Και τι ακριβως σχεσεις εχουν με μη-κυβερνητικες οργανωσεις και το Υπουργειο Εσωτερικων και Παιδειας; Αλλιως πισω στον αγνωστικισμό σου και καλη συνεχεια στο ξεπλυμα των φασιστικων καθαρματων του Κιεβου.” Και αρχικα το σχολιο μου εγραφε “πισω στην τρυπα σου…”

  Ο Γιαννης δεν εχει απαντησει ακομα. Για μενα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ λοιπον -και δεν με νοιαζει αν τον γνωριζουν οι συντροφοι μου στην ΚΕΔ και τον εχουν σε εκτιμηση- μεχρι να απαντησει δεν εχει τσιπα, δηλαδη χωρις ντροπη πρωτα μας κοροιδευει και μετα κανει οτι δεν συμβαινει τιποτα, πεταει το επομενο τρολαρισμα.
  Λοιπον οι αυτονομοι Κιεβου και οι φοιτητες αμεσης δρασης που μεταφραζετε, εχουν ανοιχτα νταλαβερια με μη-κυβερνητικες και υπουργεια απο την εποχη Γιανουκοβιτς, εχουν σχεσεις με λαμογια οπως ο Vernih, και συνεργαζονται αρμονικα με το σημερινο υπουργειο παιδειας, επικεφαλης του οποιου ειναι ανθρωπος του Πραβι Σεκτορ. Για μενα λοιπον προσωπικα, οταν επανηλειμενα κατι τετοιο σου επισημαινεται απο καποιους -που τουλαχιστον τους ειχες σε μια υποληψη μεχρι σημερα που διαφωνησες πολιτικα μαζι τους- αλλα ΔΕΝ μπαινεις στον κοπο να το ψαξεις, παρα συνεχιζεις κανονικα να αναδημοσιευεις τις αποψεις τους χωρις δισταγμο, τοτε εισαι ειτε εγκληματικα αφελης ειτε υποπτος. Κι αυτο ισχυει επισης και για εκεινους τους τροτσκιστες που αναπαραγουν την Left Opposition του Ποποβιτς. Και για να σας προλαβω -σε περιπτωση που επιτελους αρχισετε να ασχοληστε με το συγκεκριμενο ζητημα- παλι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, εχω καποιες υποψιες ακομα και για ανθρωπους που σχετιζονται με το Borotba τις οποιες ωστοσο δεν εχω καταφερει να επιβεβαιωσω. Το ζητημα ωστοσο εξακολουθει να με απασχολει καθως ειναι επικινδυνο για τους τιμιους αριστερους και αντιφασιστες της Ουκρανιας κι ας ειναι σταλινικοι, τροτσκιστες, αναρχικοι ή σοσιαλδημοκρατες.

  Ο Γιαννης επανηλθε χωρις να απαντησει για τους Αυτονομους Κιεβου, για να μας πει να επιστρεψουμε στην “ψευτρα μητρα της αριστερας και του πολιτικαντισμου” να κάνουμε “εισοδισμό σε κανέναν αριστερό νεολαίο ή ντουρο αντιφα μαζί με την ισκρα και άλλους πατριωτες” και αποκορυφωσε την υψηλου ηθους και πολιτικα βαθια κριτικη του ως εξης: “ψήφο στην αριστερά, ζήτω τα εαακ και η εθνική ανεξαρτησια, η διεθνής και ο γιώργος νταλάρας – κι αλλο, κι αλλο, αφιερωμενο”. Οσον αφορα το Γιαννη λοιπον, δεν εχω να συζητησω τιποτα περι “ηθικης” μετα απο τετοιο παραληρημα χουλιγκανισμου και μεχρι αποδειξεως του εναντιου.

  Δεν ειμαι υποχρεωμενος να γνωριζω σε ποιον αντιστοιχει ο “Γιαννης” ή ο VK Lenorman. Κρινοντας αυτα που γραφουν εκτιμησα (και νομιζω δεν κανω λαθος) οτι ανηκουν στην ιδια συλλογικοτητα ή ομαδοποιηση ή οπως αλλιως, γυρω (στον α ή β βαθμο) απο τις αποψεις ρουθλες, κομιουνιζεισον κλπ.
  Με βαση τη δικη μου ηθικη, αν ενας συντροφος μου της ΚΕΔ -ή και ευρυτερα μιας κοντινης ιδεολογικης τοποθετησης με μενα- εγραφε σχολιο στο ρουθλες οπως ο Γιαννης σαν τον τελευταιο χουλιγκανο, θα ενιωθα την αναγκη να διαχωριστω απο μια τετοια συμπεριφορα. Δεν λεω για την πολιτικη αποψη. Λεω για την “ηθικη”. Ο VK Lenorman δεν το εκανε. Παρ ολα αυτα, το υφος του VK ηταν σαφως διαφορετικο απο του Γιαννη και αποδεκτο απο αποψη ηθικης. Μετα βεβαια απο τον εμετο του Γιαννη, θα επρεπε να εχει λιγοτερες απαιτησεις σε επιπεδο ηθικης ενας που απο τα γραφομενα του τουλαχιστον εμφανιζετε ως συντροφος του, ομοιδεατης του ή οπως θελετε πειτε το. Παρ ολα αυτα, δεχομαι αυτοκριτικα οτι η καθε περιπτωση κι ο καθε σχολιαστης ειναι ξεχωριστος.
  Εγραψα συγκεκριμενα λοιπον απαντωντας στον VK (με cc θεολογους ταραχων, δηλαδη ρουθλες – με βαση τον ιδεολογικοπολιτικο χαρακτηρισμο του Τζαρα) οτι “δεν εχουμε το χρονο ουτε τη διαθεση πλεον να απανταμε στο καθε παπαγαλακι του ιμπεριαλισμου και των φασιστων είτε ειναι ντυμενος αυτονομος είτε αριστερος είτε οτι αλλο”. Και παλι συμφωνα με το wikiλεξικο, παπαγαλακι ειναι μεταφορικα το άτομο που διαδίδει διάφορες, αγνώστου ποιότητας, πληροφορίες. Παπαγαλιζω σημαινει αποστηθιζω κατι και το παρουσιαζω χωρις να καταλαβαινω την ουσια του. Ως παπαγαλακι μπορει να λειτουργει καποιος ειτε συνειδητα -οποτε ειναι ανηθικος, διεφθαρμενος κλπ- ειτε ασυνειδητα, οποτε δεν εγειρεται γ αυτον ηθικο ζητημα αλλα ωστοσο εγειρεται μειζον πολιτικο ζητημα.
  Η τοποθετηση μου επ αυτου ηταν : “Το αν την πουλας συνειδητα ή απλα την εχαψες απο τυφλωση, δεν μου κανει καμια διαφορα.” Η πραγματικοτητα ειναι οτι εχει διαφορα. Απο ηθικης αποψεως. Ωστοσο απο αποψη “πολιτικης λειτουργιας”, απο την αποψη του ποιο πολιτικο αποτελεσμα παραγουν οι συγκεκριμενες πολιτικες αποψεις, εξακολουθει να μην υπαρχει διαφορα.
  Επομενως λοιπον, δεν ισχυριστηκα αλλα και δεν απεκλεισα το να υπαρχει εκτος απο πολιτικο και ηθικο ζητημα με τον VK. Εφοσον ο VK ειναι ο Βαγγελης Κουταλης, τοτε λεω καθαρα οτι δεν υπαρχει ηθικο ζητημα. Ταυτοχρονα δεν κανω βημα πισω απο το πολιτικο ζητημα.
  Δεν εβρισα κανεναν οπως γραφεις Βαγγελη. Για μενα η κατασταση στην Ουκρανια ειναι σοβαρη.. Με απασχολει. Θεωρω οτι υπαρχει αμεσο πρακτικο διακυβευμα. Και γι αυτο δεν εχω ουτε διαθεση ουτε χρονο να ασχολουμαι αλλο με οσους θελουν να μας πεισουν -ιδιοτελως ή ανιδιοτελως, ηθικα ή ανηθικα- οτι δεν διακυβευεται τιποτα για το δικο μας ταξικο στρατοπεδο στην μαχη που διεξαγεται αυτη τη στιγμη εκει.
  Και γι αυτο δεν εχω καμια ορεξη αυτη τη στιγμη να ζητησω τα ρεστα για το αν ειμαι ενας ανθρωπος “που δεν κάθεται καν να σκεφτεί τι λέει, και απαντάει με ύβρεις, δανεισμένες από το σταλινικό πολιτικό λεξιλόγιο, γιατί δεν μπορεί να πει τίποτα το σοβαρό”, ουτε για το αν ειμαι “πολιτικα μαλακας”. Προς ενημερωση σου παντως, και επειδη φαινεσαι λιγο αναποφασιστος για το αν ειμαι σταλινικος ή “αποδειξη τελειωμενης ανυποληψιας οπως αυτης του σημερινου τροτσκισμου”, μεχρι την σχετικα προσφατη ενταξη μου στην ΚΕΔ, δεν δηλωνα ουτε σταλινικος ουτε τροτσκιστης. Δηλωνα κομμουνιστης, οπαδος του διαλεκτικου υλισμου, μαρξιστης λενινιστης (χωρις την παυλιτσα ενδιαμεσα).

  Αν ειμαστε ενταξει Βαγγελη με τα παραπανω απο αποψη ηθικης, εχω να πω και καποια επι της πολιτικης απαντωντας στο σχολιο που εκανες πριν δεις ή προσπερασεις το οτι σε αποκαλεσα παπαγαλακι και αποφασισεις οτι τοση ωρα συζητουσες με εναν τελειωμενο ανυποληπτο πολιτικα μαλακα που δεν σκεφτεται τι λεει και πεταει σταλινικες υβρεις γιατι δεν εχει τιποτα σοβαρο να πει.

  1ον) περι φωτογραφιων απο τις ουκρανικες υπηρεσιες ασφαλειας, αν ειναι μονταζ κι αν αποδεικνυουν κατι.
  Ημουνα πολυ πιτσιρικας οταν εγινε η πρωτη επεμβαση στο Ιρακ αλλα μου χει μεινει ακομα η κατασκευασμενη -οπως αποδειχτηε αργοτερα- εικονα με τον κορμορανο που αργοπεθαινε γεματος πισσα. Απο τοτε ειμαι επιφυλακτικος οσο δεν παει με εικονες-βιντεο-πληροφοριες που προερχονται απο τις ΗΠΑ και τους φιλους τους. Προσφατη αλλωστε ειναι η ιστορια με το χαλκευμενο βιντεακι που κυκλοφορουσαν οι προπαγανδιστες του “κινηματος” εναντιον του Μαδουρο. Και εχουν μεσολαβησει χιλιαδες αλλα. Και μην μου πεις οτι οι ουκρανικες υπηρεσιες ασφαλειας δεν καθοδηγουνται αμεσα απο τις ΗΠΑ και οτι ο Brennan, διευθυντης της CIA πηγε στο Κιεβο για αναψυχη. Αυτο δεν το λεω για να ξεφυγω και να αρνηθω την υπαρξη ρωσων εθνικιστων. Απλα δεν εμπιστευομαι αυτες τις πηγες ουτε για πλακα μεχρι να ειμαι 100% σιγουρος.

  Αλλα το ποιο σημαντικο βρισκεται αλλου, και στο οποιο δεν απαντησες: υπαρχει ΑΥΤΗ τη στγμη ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ δραση στην ΝΑ Ουκρανια; Ακομα κι οσοι απ αυτους που μας παρεπεμψες στους VK λογαριασμους τους ηταν ή παραμενουν εθνικιστες, το ερωτημα ειναι: αναπτυσσουν στην ΝΑ Ουκρανια φασιστικη δραση ή είναι αναγκασμενοι να σιωπουν και να κολυμπουν στο γενικοτερο αντιφασιστικο-αυτονομιστικο κινημα κρυβοντας, μη-εκφραζοντας τις πραγματικες τους πεποιθησεις ή σκοπους; Κι ακομα περισσοτερο μια εθνικιστικη δραση τους αν και εφοσον μας αποδειξεις οτι υπαρχει (γιατι οι φωτο στα VK δεν αποδεικνυουν ΤΩΡΙΝΗ φασιστικη δραση), κυριαρχει στο κινημα και επιβαλλεται με φασιστικες μεθοδους εναντιον των υπολοιπων συμμετεχοντων στην εξεγερση; Και τι συμβαινει αντιστοιχα στο στρατοπεδο του Κιεβου;

  Δεν απαντησες. Με παρεπεμψες στο disillusionedmarxist. Λοιπον, ξερω τι λεει αυτος. Το εχω λαβει το λινκ απο εναν ξενο συντροφο με τον οποιον εχουμε πιασει επαφη γυρω απο το ζητημα της Ουκρανιας και προσπαθουμε και με αλλους ξενους συντροφους να στησουμε ενα δικτυο αντιπληροφορησης και στηριξης του αγωνα στη ΝΑ Ουκρανια γιατι πιστευουμε οτι αυτο ειναι το αμεσο, επικαρο καθηκον των επαναστατων.
  Εχω ενα καλυτερο αντιστοιχο λινκ. To “lie kit” οπως το χαρακτηρισε ο συντροφος που μου το στειλε: http://internationalsocialistnetwork.org/index.php/ideas-and-arguments/international/423-a-ukraine-crisis-reader Εδω ειναι μαζεμενη ολη η σχετικη “φιλομαιντανικη” φιλολογια ή εστω ενα μεγαλο μερος της. Εχουμε γραψει και ξαναγραψει, με αποδειξεις και ονοματα οτι ενα τμημα τουλαχιστον αυτων των μαιντανικων ειναι στην καλυτερη απατεωνες και στην χειροτερη πρακτορες. Το ειπαμε μια, δυο, τρεις. Οποιος επιλεγει να το αγνοει, να μην προβληματιζεται καν, να κανει οτι δεν συμβαινει τιποτα (δηλαδη να μην εχει τσιπα 😉 δεν μου δινει αλλη επιλογη παρα να τον τοποθετησω εν προκειμενω στο εχθρικο στρατοπεδο, ειτε εχει τις καλυτερες προθεσεις ειτε τις χειροτερες.
  Στα πολιτικα επιχειρηματα του “lie kit” εχουμε απαντησει και ξαναπαντησει. Κι αν δεν εχουμε απαντησει σε καποια σ΄αυτο το μπλογκ, εχουν απαντησει αλλοι που κινουνται στο ιδιο μηκος κυματος με μας επι της ουκρανιας, σε αλλα σαιτ, ελληνικα ή ξενα. Δεν εχουμε απειρο χρονο, δυναμεις κι αντοχες να απαντησουμε στον καθε ενα απο το “lie kit”. Εχουμε αλλη προτεραιοτητα. Να στηριξουμε τον αγωνα. Να βοηθησουμε στον σωστο προσανατολισμο του κι οχι στην αποκηρυξη του. Απανταμε σ οσους τον αποκηρυσσουν στο βαθμο που αυτο προωθει το βασικο καθηκον που εχουμε ιεραρχησει. Γι αυτο εγραψα κι οτι δεν εχουμε χρονο να απανταμε συνεχως σε αποψεις που αναπαραγουν -αναξαρτητως ηθικης διαστασης- την προπαγανδα του ιμπεριαλισμου και των φασιστων.

  2ον) Δεν ειρωνευτηκαμε συνολικα κανεναν πολιτικο χωρο. Καναμε κριτικη στις συγκεκριμενες αποψεις που εκφραζονται απο συγκεκριμενους πολιτικους χωρους. Ειρωνευτηκαμε και θα ξαναειρωνευτουμε στο βαθμο που γραφονται χουλιγκανικα σχολια επιπεδου Θυρας 7, 13 ή 4. Και νομιζω οτι ειναι καθαρο ότι δεν απαξιωνω την αντιφασιστικη δραση του α-α χωρου. Η αναλογια ηθελε να δειξει οτι η πολιτικη τυφλωση μπορει να οδηγησει σε εγκληματικη αφελεια. Και οχι εγω δεν θα εμπιστεουμουνα φωτο απο το σαιτ της ΧΑ. Θα το ψαχνα μονος μου.

  3ον) Δεν ξερω πως να εκλαβω και να χαρακτηρισω αυτην την απαξιωση απεναντι στις “γιαγιαδες που τραγουδουν τη Διεθνη”. Για μενα αυτο ειναι σημαδι αυτοργανωσης αφου ζητας και τετοια. Δεν περιμενω οτι ολα θα γινουν οπως ειναι γραμμενα στα ιστορικα μοντελα του τροτσκιστη ή του αναρχικου. Κι επισης ο υμνος της Διεθνους δεν ηταν το επισημο τραγουδι-συμβολο του κομματος-κρατους. Το αντιθετο. Η Διεθνης ηταν ο υμνος της ΕΣΣΔ μεχρι τη σημαδιακη χρονια του 1936. Τη χρονια των μεγαλων δικων και σφαγων, την χρονια του νεου σταλινικου συνταγματος της ΕΣΣΔ, τη χρονια που ξεκινα η σταλινικη προδοσια της Ισπανικης Επαναστασης. Τη χρονια που “συμβολοποιει” την βαθυτατη ρηξη της σταλινικης κλικας με τον προλεταριακο διεθνισμο. Ο μετεπειτα υμνος της ΕΣΣΔ (που ειναι και ο σημερινος της Ρωσιας με αλλους στιχους) ειναι το “συμβολο” που θα μπορουσε να συνδεθει με τον σημερινο ρωσικο εθνικισμο, ευρασιατισμο κλπ οχι ο υμνος της Διεθνους.

  3ον) Το “και στην μια και στην αλλη παιζουν οργανωμενοι φασιστες” δεν αποτυπωνει την πραγματικοτητα. Και απο αποψη ποσοτικη και απο αποψη ποιοτικη-πολιτικη. Γι αυτο και η Λαικη Δημοκρατια του Ντονετσκ ακομα κι αν υποθεταμε οτι εχει στις ταξεις των ηγετων της ρωσους εθνικιστες, ειναι αναγκασμενη να βγαζει συνεχως αντιφασιστικες διακηρυξεις. Γι αυτο μπορουν οι γιαγιαδες να τραγουδουν τη Διεθνη ενω ο γελοιος απατεωνας Ποποβιτς εφαγε μαπες οταν πηγε με την κοκκινη σημαιουλα του στο Μαινταν.
  Αλλα και περα απο αυτο, οσο κι αν δεν θα σ αρεσει αυτο που θα πω, δεν ειναι ολοι οι εθνικισμοι ιδιοι. Αλλο πραγμα οτι εμεις πρεπει να τους πολεμουμε κι αλλο πραγμα πως, με ποια μεσα τους πολεμουμε καθε φορα, πως κινουμαστε τακτικα απεναντι τους. Αλλο πραγμα πχ ο εθνικισμος της ΕΤΑ ή του ΙRA , ή ο πατριωτικος εθνικισμος του ΕΑΜ κι αλλο πραγμα ο βρετανικος εθνικισμος. Αλλο πραγμα ο οποιος “ρωσικος εθνικισμος” των γιαγιαδων του Σλαβιανσκ κι αλλο των φονιαδων του Πραβι Σεκτορ.
  Και ναι, προφανως διαφωνουμε βαθια: δεν προκειται να μην παρουμε θεση στο διλλημα Ασαντ ή ισλαμιστες (δηλαδη ΗΠΑ), στο διλλημα Κανταφι ή ΗΠΑ, Σανταμ ή ΗΠΑ, Μιλοσεβιτς ή ΗΠΑ. Οχι γιατι ταυτιζομαστε ιδεολογικα με καποιον απο τους δυο αλλα γιατι ζυγιζουμε την κατασταση αλλιως απο οτι εσυ προφανως. Και το χουμε εξηγησει αυτο. Μπορεις να διαφωνεις. Και μεις μπορουμε να πουμε οτι ειναι η δικη σου αποχη απο το διλλημα αυτη που συνιστα ανιστορητη θεωρηση και φαντασιακη προβολη κι οχι η δικη μας εμπλοκη στο διλλημα.

  4ον) Για τα γεγονοτα στην Οδησσο υπαρχουν αρκετες μαρτυριες και υλικο, βιντεο και φωτογραφιων που συγκλινουν στο συμπερασμα οτι δεν προκειται απλα για εμπρησμο αλλα για κανονικα βασανιστηρια που εγινε προσπαθεια να καλυφτουν με τον εμπρησμο. Το ποιοι ανοιξαν πρωτοι πυρ για μενα ειναι δευτερευον, οπως κατ’ αναλογια δεν θα με νοιαζει αν την πεσουμε εμεις πρωτοι στους Χρυσαυγιτες. Η πιο κοντινη στην πραγματικοτητα περιγραφη των γεγονοτων για μενα βρισκεται στο κειμενο του Jorge Martin. http://www.marxismos.com/international-mainmenu/europe-mainmenu/2115-i-eksergesi-stin-anatoliki-oukrania-kai-i-leyki-tromokratia.html Για το ζητημα του ποιος ανοιξει πρωτος πυρ ο Jorge Martin μιλα για προβοκατσια. Δεν αποκλειω να εγινε ετσι. Δεν αποκλειω ωστοσο να ηταν και μια κακουπολογισμενη τακτικα κινηση απο την μερια των αντιμαιντανικων. Κι ετσι να εγινε παλι μαζι τους ειμαι. Η κριτικη μου θα αφορα οτι κανανε τακτικες μαλακιες και αντι να τσακισουν τους μαιντανικους χασαν κατα κρατος. Κι αυτο επειδη δεν ειμαι οπαδος της αγαπημενης πολιτικης της αριστερας που ψιλογουσταρει να τις τρωει για να το παιζει θυμα.

  Βρισκομαστε πολυ μακρια στην εκτιμηση μας για την Ουκρανια. Η δικη μας εκτιμηση μας οδηγει στο να ιεραρχουμε το ζητημα πολυ ψηλα και να βαζουμε στους εαυτους μας καθηκοντα. Και γι αυτο δεν μπορουμε διαρκως να φιλονικουμε με οσους προσπαθουν να μας πεισουν να μεινουμε μακρια απο την υποθεση αυτη. Ειμαστε αναγκασμενοι να συγκρουστουμε μ αυτες τις αποψεις στο βαθμο που εμποδιζουν αυτο που εμεις θεωρουμε ως καθηκον: την ενεργη στηριξη και αλληλεγγυη στον αγωνα εκει και στην αντιφασιστικη αριστερη του συνιστωσα ειδικα. Εφοσον δεν εχουμε αφησει ανοιχτα “ηθικα” ζητηματα, ας κρατησει ο καθενας τις ιδεολογικες και πολιτικες του προτεραιοτητες. Καποια στιγμη στο μελλον, οταν το ζητημα θα ειναι παρελθον, ισως μπορει να γινει μια απολογιστικη συζητηση.
  Αυτο που μας ενδιαφερει εμας αυτη τη στιγμη ειναι να μην γινει αυτη η συζητηση στο εδαφος μιας συντριβης του αγωνα αυτου και μιας φυσικης εξοντωσης της μαχομενης αριστερας της Ουκρανιας.
  Για σενα προφανως δεν εχει νοημα να στηριχτει ο αγωνας αυτος και δεν υπαρχει καποια αντιφασιστικη αριστερα εκει που να ειναι αξια αλληλεγγυης. Εκαστος εφ’ ω εταχθη…

  Μου αρέσει!

 24. Ευτυχώς υπάρχει κάποιος κυανόκρανος, ασυνάρτητος, απολογητής του δυτικού ιμπεριαλισμού, «ανασκευαστής των απόψεών του», αυανανιζόμενος με το «πρότυπο» των ταραχών, μικροαστος αναρχας ακαδημαικος φλωρος και μεταφράζει και ανακοινώσεις του μπορότμπα. Αυτό το σάιτ δεν το διαβάζουν παιδάκια, αλλά σκεπτόμενοι (και χουλιγκάνοι σαν του λόγου μου, με λατρεία στο ανώνυμο και τις ναυτικές φωτοβολίδες- Γιάννης, 12 χρόνια τροτσκιστής, 16 χρόνια συνδεσμίτης). Επειδή εσείς αναφέρατε χλιαρά ότι στα ανατολικά απλά υπάρχει ένα λιγό αντιφατικό κίνημα, όπως στο ΕΑΜ υπήρχε εθνικισμος (καλύτερος από αλλους), στο ΕΠΑΜ πατριωτισμος, και στα δημοκρατικά κινήματα σεξισμός, κάποιοι/ες απλά εσπευσαν να σας συμπληρώσουν ως προς το ποιόν των αρχηγών. Για να μη μένει η αληθεια μιση, ξερετε, και δημιουργουνται εντυπωσεις. Επειδη λοιπον αφηρημενα το αντιΜαινταν ήταν αντιφασιστικο, και τουμπέκα για τις δυναμεις του συγκεκριμενα, και επειδη ολα τα εθνη-κρατη υπο την κυριαρχια κεφαλαιοκρατων και δη ολιγαρχων ειναι ιμπεριαλιστικα (ή προσπαθουν ακομα και αν χανουν), καποιοι/ες φανερωσαν ποιες ειναι οι δυναμεις που συμμετεχουν και θα κυριαρχησουν.

  Τυχαίνει και η Ελλάδα είναι με ακομα με το μπλοκ της Δυσης και μπορειτε να καυχιστε οτι εναντιωνεστε ταυτοχρονα στον κυριαρχο και τον εθνικο ιμπεριαλιμο. Όταν ερθει η ωρα με τον εθνικό (τοτε αμυντικο και δικαιο) ιμπεριαλισμο θα ταχτειτε, ας μην κρυβομαστε. Δε ζουμε ομως στα 70ς και εκτιθεστε, δυστυχως απο «νεοελαιους». :-*

  Συμπληρώματα παίρνουν όλι οι αθλητές , και οι σοβιετικοι παιδιά, μη μασατε.

  Αγώνας αλλα και Α’ στον έπαινο,
  Βαλερί Μπορζώφ σκυμμενος,
  στην τσέπη σφυροδρέπανο.

  Λουί Αραγκόν , ακόμα αγουρος.

  Επειδή κατά βαθος σας συμπαθω λιγο, να ξερετε τουλάχιστον οτι στο συγκεκριμενο, βασει των γεγονοτων, πολύς σκεπτομενος κοσμος γελαει με το μπλογκ. Αυτο το λεω οχι για να νουθετήσω, αλλα επειδή ξερω ότι έχετε μια ευχερεια να μεταλάσσεστε κατα το δοκούν. Ξέρετε, τότε που μας κάνατε να ψηφίσουμε σύριζα, και μετά νιωθαμε μαλάκες με τα όμορφα (πράγματι) άρθρα που γράψατε εναντίον του.

  Είναι οδυνηρό να νιώθεις μαλάκας, αλλά μαλάκας με συμβουλές άλλων είναι υπαρξιακό αδιέξοδο.

  Και συντροφικά κάτι (θα επανελθω παρακατω):

  Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαιμου, τοσο φαινεται ο κώλος της

  Παρακάτω:

  συντροφικά κάτι.

  Μου αρέσει!

 25. Λοιπόν, ενώ ο «κολλημένος τρότσκας» Τεό δεν έχει πρόβλημα να τοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα ηθικής που προέκυψε, δίχως -και σωστά- να αλλάζει την πολιτική του θέση, ο μη κολλημένος Γιάννης συνεχίζει το πιο ήπιο τρολάρισμα του.
  Άκου λέει θα είμαστε (αν κι όταν) με τη μαμά πατρίδα επειδή διαλέγουμε τώρα χωρίς αντικειμενικές βεβαιότητες πλευρά σε μια σύγκρουση. Με αυτή τη λογική κι οι Ουκρανοί αναρχικοί κι οι θεολόγοι κριτικοί είναι στο τώρα με τον κυρίαρχο ιμπεριαλισμό.
  Α. έχουμε κι εδώ νεολαίους που γελάν ή κλαίνε με το ρούθλες στο συγκεκριμένο θέμα κι όχι γενικά. Τ
  ελικά Γιάννη αποδέξου πως υπάρχει ασυμμετρία στις αναλύσεις μας κι άσε τους χαρακτηρισμούς-«μεταλλασεστε», σιγά μην είμαστε και χαμαιλέοντες. Σε λίγο θα μας πεις και εθνικιστές ή φασίστες μόνο και μόνο επειδή δεν επαναλαμβάνουμε τις δικές σου καθαρές θέσεις παντός καιρού.
  Αντιός κομπανιέρο.

  Μου αρέσει!

 26. πραγματικά άστοχο το κειμενάκι και ακόμα πιο άστοχη η συζήτηση και οι χαρακτηρισμοί από κάτω, και ο τρόπος που γίνεται γενικά. Δεν ξέρω αλλά δίνετε την εντύπωση περισσότερο προσωπικής επίθεσης και λιγότερο πολιτικής κριτικής, τόσο στο κείμενο αλλά κυρίως στα σχόλια. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο δεν μπορώ να το γνωρίζω, αλλά πραγματικά κρίμα, σε αυτό το ζήτημα με την Ουκρανία πέσατε πραγματικά πολύ έξω και νομίζω έχετε εκτεθεί αρκετά, και ήσασταν ένα συμπαθές ιστολόγιο από το χώρο της αριστεράς. Και αυτά ρε παιδιά τα κουτσομπολιά από τηω Ουκρανία με τις οργανώσεις και τα υπουργία τι τα θέλετε μέσα στη συζήτηση, δεν είναι κάπως φτηνό να αναπαράγονται ειδήσεις σπασμωδικά χωρίς να ξέρετε και να ξέρουμε τι γίνεται ακριβώς για να βγάζετε τόσο σίγουρα συμπεράσματα που να πέφτουν και μπινελίκια κιόλας; Πάντως κρίμα,το άρθρο σας για τους καθηγητές και την απεργία τους ήταν ωραίο,σας διαβάζαμε τι να πω.

  Μου αρέσει!

 27. Λοιπόν, επανέρχομαι, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπήρξε μια σύγχυση (ως ένα βαθμό γύρω από το ψευδώνυμο ‘Γιάννης’) που οδήγησε και σε κάποια πολιτικά συμπεράσματα, αλλά και γιατί, πέρα από τον Άκη και τον Θαλασσινό, και ο ίδιος ο TeoC τοποθετήθηκε εκτενώς στο ‘ηθικό ζήτημα που έθιξα’, δηλ. στη δική του πολιτική μαλακία (επιμένω στον όρο).
  Ως προς το πρώτο: η δική μου τοποθέτηση εδώ δεν υποκινήθηκε από ένα αντανακλαστικό υπεράσπισης μιας πολιτικής ομάδας. Ούτε με τον ‘Γιάννη’ που γράφει εδώ (τον οποίον ξέρω μόνο από τα σχόλιά του σε αυτό το thread), ούτε με τον ruthless ανήκω σε μια κοινή πολιτική συλλογικότητα, αν και με τον τελευταίο μοιράζομαι όντως το κοινό ενδιαφέρον για τη δέσμη ζητημάτων που κωδικά συμπυκνώνει ο όρος ‘κομμουνιστικοποίηση’. Θεωρούσα, επομένως, προφανές ότι α) αφού σε καμιά στιγμή δε χρησιμοποίησα πρώτο πληθυντικό (δεν είπα ‘εμείς’) θα γινόταν κατανοητό ότι μιλάω χωρίς να εκπροσωπώ κανέναν άλλον πέραν της αφεντιάς μου, και β) ότι δε μου έπεφτε λόγος να ‘συνετίσω’ τον ‘Γιάννη’ για το ειρωνικό του ύφος, όπως και οποιονδήποτε άλλον εδώ μέσα έμπαινε και έγραφε. Στα δικά μου σχόλια ήταν νομίζω ξεκάθαρο από την αρχή ότι επιδιώκω να μιλήσω συντροφικά. Το ‘ηθικό ζήτημα’ που έθιξα (όπως γράφετε για να μειώσετε την πολιτική του σημασία) αφορούσε σχόλια που απευθύνονταν σε μένα. Κι εξάλλου υπάρχει και μια διαφορά ανάμεσα στις ειρωνίες του ‘Γιάννη’ και τα σχόλια τα δικά σου TeoC. Ο ‘Γιάννης’ μιλάει κοροϊδευτικά, αλλά δεν σας κατηγορεί ούτε για παπαγαλάκια ούτε για ‘ενορχηστρώσεις» (από ποιά κέντρα άραγε???).
  Για να στο πω κι αλλιώς: προσωπικά δε θα είχα κανένα πρόβλημα να έλεγες «κοίτα, λες μαλακίες», «είσαι εκτός τόπου», «είσαι καραγκιόζης» (που απ’ ό,τι φαίνεται το προτιμάτε συχνά …) ακόμα και «καταλήγεις να υποστηρίζεις τα ίδια πράγματα που υποστηρίζουν και οι δυτικοί ιμπεριαλιστές». Νομίζω δεν είναι δύκολο να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλη είναι απόσταση ανάμεσα σε αυτά και την εξής δήλωσή σου: «Μιλαμε για αριστουργηματικη ενορχηστρωση. Το αν την πουλας συνειδητα ή απλα την εχαψες απο τυφλωση, δεν μου κανει καμια διαφορα». Δεν υπήρχε τίποτα, απολύτως τίποτα, σε όσα έγραψα που να δείχνει ότι μπορεί να πληρώνομαι από κάποια πρεσβεία για να γράφω όσα γράφω. Και η αριστερά και η αναρχία διεθνώς έχει διχαστεί για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Αν πιστεύεις, TeoC, ότι θα ξεμπερδέψεις με όσους διαφωνούν με τους δικούς σου ισχυρισμούς για το τι συνέβη στην Οδησσό, τι γίνεται σήμερα στην ανατολική Ουκρανία, ποιος ήταν ο χαρακτήρας του Μαϊντάν κ.ο.κ. λέγοντας ότι είναι είτε ‘απατεώνες’ είτε πράκτορες είτε απλά τυφλοί, τότε ‘βοήθειά σου’ που λένε. Δεν καταλαβαίνω τι είδους συζήτηση θέλεις να ανοίξεις και με ποιούς.
  Προφανώς, δεν ήσουν υποχρεωμένος να ξύσεις τα νύχια σου ώστε να μάθεις ποιος βρίσκεται κάτω από κάθε ψευδώνυμο εδώ μέσα, αλλά αυτό δε δικαιολογεί να πιθανολογείς ότι πρόκειται για ‘πράκτορες’ και να εξαπολύεις τέτοιους χαρακτηρισμούς χωρίς εντωμεταξύ να σου έχει πει κανείς κάτι το αντίστοιχο, αφού ΚΑΝΕΙΣ εδώ δε σας αποκάλεσε π.χ. ‘πληρωμένους πράκτορες του Πούτιν’ (κάτι που ασφαλώς θα ήταν ίδια μαλακία με τη δική σου πολιτική μαλακία). Φαντάσου την περίπτωση να μη μιλάγαμε σε μια ιστοσελίδα, αλλά π.χ. στο Γκίνη. Τι θα έπρεπε να κάνω αν σε άκουγα να μου θέτεις το ερώτημα αν «πουλάω συνειδητά» ή όχι την «αριστουργηματική ενορχήστρωση»; Εσύ τι θα έκανες σε αντίστοιχη θέση; Γιατί, όπως καταλαβαίνεις, όσο και να μην έχω προσωπικά καθόλου, μα καθόλου, βίαιες προδιαθέσεις, ούτε και εμπειρία στη βίαιη επίλυση των διαφορών, παρόλα αυτά έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι όταν κανείς σου θέτει το ερώτημα αν είσαι πράκτορας ή όχι, ενώ απλά εσύ λες την άποψή σου, η μόνη θεμιτή απάντηση είναι μια μπουνιά στη μούρη για να του λυθεί η απορία.
  Αναγνωρίζω και ότι σε αντίθεση με όλη την αριστερά που πήγε πλησίστια εκλογές (αφού έβγαλε κάποιες τυπικές ανακοινώσεις για την Ουκρανία) εσείς ασχολείστε με πάθος με κάτι που όντως αφορά και πρακτικά διακυβεύματα, αλλά και δοκιμάζει τις απόψεις κάθε κομμουνιστή. Αλλά καμιά σοβαρή κουβέντα δε μπορεί να γίνει, ούτε κάποια σοβαρή δράση να αναληφθεί, για οτιδήποτε, όταν κανείς εφαρμόζει τη διάζευξη ‘φίλος-εχθρός’ με τόση ένταση, και αφετηριακά, ακόμα κι όταν πρόκειται για διαφορετικές απόψεις μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν, ή τουλάχιστον θέλουν να ανήκουν, στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος.

  Μου αρέσει!

 28. @Vk από Μαραγκός. Διαβασα προσεχτικά το τελευταίο σχόλιο του Τεο σχετικά με το ηθικο ζήτημα που επαναφέρεις για 2η φορά. Νομίζω ότι έχει δώσει επαρκεις διευκρινήσεις και μάλλον επαναλαμβανόμαστε. Καλύτερα να σταματήσουμε εδώ. Αν υπάρχει κάτι που μένει να διευκρινιστεί ας το διευκρινίσουμε αλλά όχι από δω.

  Μου αρέσει!

 29. @ Βαγγελη Κ.

  Βαγγελη, αφου δεν θα ειχες προβλημα -οπως κι ο ιδιος λες- να σου εγραφα οτι “καταλήγεις να υποστηρίζεις τα ίδια πράγματα που υποστηρίζουν και οι δυτικοί ιμπεριαλιστές” τοτε δεν βλεπω που ειναι το προβλημα.
  «Φερεφωνα του Πουτιν» μας εχουν αποκαλεσει κι εμας αρκετες φορες. Το φερεφωνο -παλι κατα το wikiλεξικο- ειναι «μειωτικός χαρακτηρισμός για αυτόν που μεταφέρει ή εκφράζει απόψεις άλλων, που δεν έχει αυτονομία σκέψης ή/και έκφρασης», χαρακτηρισμος δηλαδη που μπορει να θεωρηθει οτι εκτος απο πολιτικο, υπαρχει περιπτωση να εγειρει και «ηθικο» ζητημα. Το wikiλεξικο παλι, στο λημμα του φερεφωνου παραπεμπει και στο «υποχειριο» το οποιο το οριζει ως τον ανθρωπο που «εκτελεί τυφλά τις εντολές και οδηγίες κάποιου άλλου, που είναι αβουλο οργανο κάποιου άλλου».
  Συνεχιζουμε να συζηταμε μ αυτους που μας αποκαλεσαν ετσι καθως εκτιμουμε οτι οι συγκεκριμενοι δεν δινουν ηθικη αλλα μονο πολιτικη διασταση στο χαρακτηρισμο μας ως «φερεφωνα του Πουτιν».

  Εξηγησα και πριν οτι το παπαγαλακι μπορει να αφορα ειτε την μη ιδιοτελη περιπτωση ειτε τη “συνειδητη” περιπτωση. Για τον Βαγγελη Κ. πιστευω ακραδαντα πως ισχυει η πρωτη περιπτωση και οχι η δευτερη.
  Για τον VK Lenorman ειχα καθε δικαιωμα να εχω αμφιβολιες. Για συγκεκριμενους λογους: Καταρχην υπαρχει ενορχηστρωση, οσο κι αν φαινεται “συνομωσιολογικο”. Η ιστορια δεν γραφεται με συνομωσιες. Αλλα στην ιστορια υπαρχουν συνομωσιες. Και πολυ περισσοτερο υπαρχουν οργανωμενα σχεδια επικοινωνιακης διαχειρισης γεγονοτων.
  Ο ιδιος ειπες σε επομενο σχολιο σου οτι το αρθρο του ukranianpolicy ηταν “αναπαραγωγή πληροφοριών που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας”. Κι εγω συμπληρωνω οτι στο εργο ειναι μπλεγμενες και οι ΗΠΑ με αμεση εμπλοκη του ιδιου του αρχηγου της CIA. Και η διαχυση αυτων και πολλων αλλων αντιστοιχων πληροφοριων ειναι κανονικοτατα ενορχηστρωμενη. Και κατα τη γνωμη μου αρκετα αριστουργηματικα.
  Και παροτι δεν θες να το παραδεχτεις, υπηρχε κατι σε οσα εγραψες που θα μπορουσε να δειχνει οτι ο VK Lenorman ηταν βαλτός. Το αρχικο σχολιο του VK Lenorman μας παρεπεμπε να διαβασουμε ενα σαιτ -παρουσιαζοντας το απλα ως «ουκρανικο και αντι-ρωσικο»- που ο ιδοκτητης του ειναι φασιστακι και λειτουργει το σαιτ του ως “εναλλακτικο γραφειο τυπου” των ουκρανικων και αμερικανικων μυστικων υπηρεσιων,
  Κατι που δεν ηταν και πολυ δυσκολο για καποιον να το βρει αν ειχε το νου του. Εγω το βρηκα μεσα σε δεκα λεπτα. Επομενως καποιος που μας παραπεμπει σ αυτο το σαιτ ειναι ειτε αρκετα τυφλωμενος απο τη διαφωνια του ωστε να μην ελεγχει τις πηγες του ειτε συμμετεχει κι ιδιος στην “αριστουργηματικη ενορχηστρωση”.
  Επομενως οσο κι αν επιμενεις οτι υπαρχει μεγαλη αποσταση μεταξυ του να σου πω οτι “καταλήγεις να υποστηρίζεις τα ίδια πράγματα που υποστηρίζουν και οι δυτικοί ιμπεριαλιστές” και του “μιλαμε για αριστουργηματικη ενορχηστρωση. Το αν την πουλας συνειδητα ή απλα την εχαψες απο τυφλωση, δεν μου κανει καμια διαφορα”, η πραγματικοτητα ειναι αλλη.
  Η πραγματικοτητα ειναι οτι η μονη διαφορα που υπαρχει ειναι οτι ενω βασιμα μπορουσα να υποστηριξω οτι ο VK Lenorman που μας παραπεμπει στο ukrainianpolicy μπορει να ειναι και βαλτός, δεν μπορω να πω, και δεν λεω σε καμια περιπτωση οτι ο Βαγγελης Κ. ειναι βαλτος. Επιπλεον θα πω οτι ο Βαγγελης Κ. -κι ας συνεχιζει να λεει οτι ειμαι πολιτικα μαλακας- δεν ειναι καραγκιοζης.
  Θα πω ωστοσο -αφου κι εσυ δεν εχεις προσωπικα προβλημα μ αυτο- οτι ο Βαγγελης Κ. δυστυχως “λεει μαλακιες” επι της Ουκρανιας και “καταλήγει να υποστηρίζεις τα ίδια πράγματα που υποστηρίζουν και οι δυτικοί ιμπεριαλιστές”.
  Δεν σκοπευω να ξεμπερδεψω με οσους διαφωνουν μαζι μου για την Oυκρανια, λεγοντας οτι ειναι ειτε απατεωνες ειτε τυφλοι. Αφου ζοριζεσαι τοσο με την περιπτωση μου, ξαναδιαβασε τα αρθρα και τα σχολια μου στο μπλογκ -κι αν θες πιο πολυ info και τις σχετικες αναρτησεις στο fb μου. Νομιζω οτι ολα αυτα καθιστουν τον παραπανω ισχυρισμο σου αβασιμο και εμπαθη. Αλλα ενταξει, μπορω να το καταλαβω, προφανως εισαι ακομα φουντωμενος. Πολιτικα ωστοσο αυτο που λες δεν στεκει.

  Μ’ αυτους που δεν θελω οντως να συνεχισω συζητηση ειναι μ’ αυτους που δεν μπαινουν στον κοπο να ασχοληθουν μ αυτο που τους λεμε. Εγω πχ μπηκα στον κοπο -παροτι διαφωνω καργα μ αυτα που εγραφες- να διαβασω τι λεει το ukrainianpolicy και τα αλλα λινκ σου. Αλλα δεν θα συνεχισω την συζητηση με οποιον μιλαει μονος του και απαξιει να διαβασει και να ασχοληθει και με τα δικα μας λινκ. Και οποιος διαβασει τα δικα μας λινκ, θα πρεπει εκτος απο τα πολιτικα ζητηματα, να μας απαντησει και για τα “ηθικα” ή «πολιτικης μαλακιας» ζητηματα σχετικα με τον Ποποβιτς και τους Αυτονομους Κιεβου. Αν δεν απαντησει, δεν θελω να συνεχισω καμια συζητηση μαζι του.

  Για το οτι στο μυαλο μου σε ταυτισα με τον Γιαννη, προφανως εκανα λαθος. Για την εκτιμηση μου αυτη βασιστηκα στο οτι οι αποψεις σου ειχαν πολλα κοινα σημεια με το ρουθλες το οποιο υπερασπιζοταν -χουλιγκανιστικα- ο «Γιαννης» και εσυ επισης υπερασπιστηκες τις αναλυσεις του ρουθλες γραφοντας συγκεκριμενα οτι “σήμερα στην Ουκρανία και στη μία πλευρά και στην άλλη παίζουν οργανωμένοι φασίστες, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δίνει γενικά τον τόνο ο εθνικισμός, και αναπαράγονται επιθετικά αστικοί υποκειμενικοί ρόλοι. Τα κείμενα του ruthless αυτό ακριβώς ‘πιάνουν’. Με βάση την ανάλυσή του μπορεί κανείς να καταλάβει πώς συμβαίνουν γεγονότα όπως αυτό που περιγράφεται εδώ +link”.
  Προφανως το υφος και ηθος της δικης σου παρεμβασης δεν ειχε σχεση με του Γιαννη. Αυτο το παραδεχτηκα στο προηγουμενο σχολιο μου. Mea culpa επ αυτου. Θα κρατησω ομως το ελαφρυντικο της παραπομπης εκ μερους σου στο ukrainianpolicy.

  Τωρα, αμα μιλαγαμε στο Γκινη, θα εβλεπα τη φατσα σου. Οποτε δεν θα ειχα τη διαδικτυακη απορια για το ποιος ειναι ο VK Lenorman και γιατι μας παραπεμπει να διαβασουμε ενα σαιτ παρουσιαζοντας το σαν απλα ουκρανικο και αντιρωσικο ενω στην πραγματικοτητα ειναι το σαιτ ενος ουκρανου φασιστα (κι ας το χει στησει με αισθητικη “εναλλακτικης πληροφορησης” κι οχι με στοχαδια) που αναπαραγει “πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας”.
  Η μονη απορια που θα χα στο Γκινη ειναι τι στο διαολο επαθε ο Βαγγελης Κ. και «λεει τετοιες μαλακιες»…Αμα στο Γκινη μας ελεγες να διαβασουμε το ukrainianpolicy, θα ελεγα οτι για να το λεει ο Βαγγελης Κ. κατι σημαντικο θα υπαρχει εκει. Οταν γυριζα σπιτι απο το Γκινη και εβλεπα οτι ειναι βιτρινα των ουκρανικων μυστικων υπηρεσιων θα σκεφτομουν “παει το χει χασει τελειως ο Βαγγελης Κ. το θεμα με την Ουκρανια. Ειναι τοσο off που τρωει αμασητη οτι μπανανοφλουδα του πεταξουνε”…
  Τωρα -παροτι κι εγω δεν ειμαι ιδιαιτερα βιαιος ανθρωπος- αμα ερχοταν να μας πει για το ukrainianpοlicy στο Γκινη καποιος που κανεις μας δεν ειχε ξαναδει τη φατσα του και τσεκαραμε επι τοπου, με καποιο λαπτοπ πχ, περι τινος προκειται αυτο το ukrainianpolicy, ε τοτε μπορει η μονη θεμιτη απαντηση να ηταν μια μπουνια στη μουρη, που λες κι εσυ…
  Ο Μαραγκος προετρεψε πιο πανω αν υπαρχει κατι αλλο επι του ηθικου που εσυ λες οτι ειναι η «πολιτικη μου μαλακια» και το υποβαθμιζουμε σε ηθικο, να το συζητησουμε απο κοντα. Δεν εχω προβλημα με κατι τετοιο.
  Ωστοσο εφοσον συνεχιζεις να θεωρεις το θεμα ως ζητημα «πολιτικης μαλακιας» και επιχειρηματολογεις στο μπλογκ επ αυτου, θα απαντω. Γιατι κι η «πολιτικη μαλακια» πολιτικο ζητημα ειναι. Προτιμοτερο θα ηταν βεβαια να συνεχισουμε την συζητηση απο κει που την αφησαμε πριν το «ηθικο» ζητημα.
  Αλλα για να ειμαι καθαρος, η συνεχεια της συζητησης -για μενα προσωπικα τουλαχιστον- προυποθετει μια τοποθετηση απο τη μερια σου επι των «ηθικων ζητηματων» η αλλιως των ζητηματων «πολιτικης μαλακιας» σχετικα με τους Αυτονομους Κιεβου.

  Μου αρέσει!

 30. Επιμένω ότι έχουμε έχουμε δώσει επαρκείς εξηγήσεις πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα ηθικής. Επιπλέον το λεγόμενο ρουθλες δεν ανεβασε σχόλιο που έβαλα με λινκ από δικές μας δημοσιεύσεις πάνω στο ουκρανικό χωρίς να απαιτώ βεβαίως τη δημοσίευσή τους (με τσίπες κοκ) . Το ρουθλες δεν δημοσίευσε ποτέ τα λινκς με τη δική μας άποψη. Δικαιωμά του να διαχειρίζεται όπως νομίζει το ιστολόγιό του. Ωστόσο αυτό δεν είναι μια ισότιμη συζήτηση. δεν θα γίνεται γήπεδο ο δικός μας χώρος, την ώρα που στο δικό τους χώρο η άποψή μας είναι αποκλεισμένη από τους δικούς τους αναγνώστες. Οι συζητήσεις γίνονται με ένα αμοιβαίο τρόπο. Επομένως η συζήτηση τελειώνει εδώ. Οποιαδήποτε άποψη τύπου ρουθλες οακκε κοκ από δω και στο εξής δεν εχει χώρο στο ιστολόγιο αυτό. Όσοι έγραψαν υποστηρίζοντας τους απολογητές των φασιστών του Κιέβου ας κοπιάρουν τα σχολιά τους αν τα χρειάζονται για το αρχείο τους. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

  Κ.Μαραγκός

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s