Με αφορμή το μποϋκοτάζ της Κόκα κόλα και την 1η Μάη

H πρώτη σελίδα του site της 3E. Ο ελληνισμός τρέχει από τα μπατζάκια

H πρώτη σελίδα του site της 3E. Ο ελληνισμός τρέχει από τα μπατζάκια

Κ. Μαραγκός

Το άρθρο αυτό γράφτηκε με αφορμή ένα σχόλιο για μια αναδημοσίευση στο Avantgarde σχετικά με τον αγώνα των απολυμένων της coca cola, αλλά και σαν υπενθύμιση για την αυριανή πρωτομαγιά, κυρίως για το ανύπαρκτο διεθνιστικό πνεύμα των εργατών ακόμα και αυτών που αγωνίζονται. Κατάσταση που φυσικά δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι εργάτες, αλλά η αριστερά που τρέμει στην ιδέα να συγκρουστεί αποφασιστικά με τις πατριωτικές αυταπάτες, μη τυχόν και εκνευριστεί η «κοινή γνώμη» ή καλύτερα θα λέγαμε οι ιδεολογικοί μηχανισμοί της άρχουσας τάξης που την διαμορφώνουν.
Ο φίλος μας λοιπόν κατάλαβε από το άρθρο που αλιεύσαμε στον μπλοκόσφαιρα, ότι μισούμε τους εργάτες της coca cola. Ας το ξεκαθαρίσουmε λοιπόν.
Καταρχήν κανένα μίσος για τους εργάτες της coca cola. Από που και ως που μίσος. Το άρθρο είναι ξεκάθαρο: συμπαράσταση σε ένα δίκαιο και σημαντικό αγώνα. Αυτό είναι μίσος; Από κει και πέρα όμως, για τους εργάτες της coca cola και για τους καταπιεσμένους όλου του πλανήτη: κανένα γλείψιμο στις πατριωτικές αυταπάτες, και σε κάθε συμπεριφορά που υπαγορεύεται από την κυρίαρχη αστική ιδεολογία που ζει και βασιλεύει στα μυαλά ακόμα και κομματιών της εργατικής τάξης που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Τέλος με τις ιερές αγελάδες είτε λέγονται λαός, είτε εργατιά, είτε αγροτιά, είτε φοιτητές, είτε μαθητές, είτε καθηγητές, είτε μισθωτοί τεχνικοί, είτε σερβιτόροι και μάγειρες, είτε χαλυβουργοί, είτε οικοδόμοι, είτε αγωνιστές του μαζικού κινήματος, είτε, είτε, είτε.
Το μποϋκοτάζ δεν θα λύσει το πρόβλημα των απολυμένων εργατών της coca cola. Γιατί ο τρόπος που προσπαθούν να ξαναγυρίσουν στη δουλειά τους είναι να γυρίσει το αφεντικό πίσω. Ε λοιπόν να πάει στο διάολο το αφεντικό. (Αυτό δεν σημαίνει άλλωστε το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά, χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά»; Ή το φωνάζουμε για πλάκα;) Αν δεν το πούνε αυτό οι εργάτες, τότε στο τέλος θα ζητάνε από τη ΧΑ να τους σώσει, κάνοντας ταυτόχρονα καμπάνιες του στυλ «αγοράζετε μόνο ελληνικά». Αν αυτό δεν είναι εθνικισμός τότε τι είναι;
Η αφίσα για το μποϋκοτάζ λεει: «Κόκα κόλα: Παράγεται στη Βουλγαρία, καταναλώνεται στην Ελλάδα, φορολογείται στην Ελβετία».
Καταρχήν αυτό δεν είναι αληθές. Η 3Ε είναι μια ελληνική εταιρεία (30% του Ομίλου Coca-Cola Hellenic ανήκει στην οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη) μέλος του πολυεθνικού Ομίλου Coca-Cola HBC, και είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εμφιαλωτής, παγκοσμίως, προϊόντων της σύμφωνα με το επίσημο site της εταιρείας εταιρίας. Ακόμα και μετά το κλείσιμο της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να έχει 4 εργοστάσια στην Ελλάδα (Αίγιο, Βόλος, Ηράκλειο, Σχηματάρι.
Το σωματείο τι λεει ακριβώς; Μποϋκοτάζ γενικά στην κόκα κόλα ή συγκεκριμένα στη βουλγάρικη; Γιατί σε μια ανακοίνωση διαβάζουμε το εξής: «Καλούμε τον ελληνικό λαό να εντείνει την προσπάθεια του για επιτυχία του αγώνα των απεργών εργαζομένων της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ που στηρίζεται στο Μποϊκοτάζ των προϊόντων που εισάγει ο πολυεθνικός κολοσσός. Η στήριξη του αγώνα θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, στην ακύρωση των απολύσεων και τη διακοπή των προγραμμάτων κατάργησης θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα, για να στηριχτεί η ελληνική οικονομία, ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες.»

Αυτό κι αν είναι αυταπάτες. Δηλαδή με το μποϋκοτάζ θα ανοίξει ξανά το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Και ποιο μποϋκοτάζ ακριβώς; «Των προϊόντων που εισάγει ο πολυεθνικός κολοσσός»; Δηλαδή αυτά που εμφιαλώνονται και παράγονται εδώ (Βόλος, Ηράκλειο, Σχηματάρι), δεν τα μποϋκοτάρουμε; Η απάντηση του σωματείου είναι ξεκάθαρη. Όχι, δεν τα μποϋκοτάρουμε. Μάλιστα σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα των απεργών, διαβάζουμε: «σε δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε κορυφαίες αλυσίδες λιανικής της Αθήνας στις 24 Φεβρουαρίου 2014 (Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, My Market, Γαλαξίας κ.α.) διαπιστώσαμε ότι παντού τα αλουμινένια κουτιά 330 γραμμαρίων όλων των προϊόντων της Coca Cola-Τρία Έψιλον «ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.», δηλαδή στην Βουλγαρία. Οι ποσότητες όμως αυτές σίγουρα δεν μπορεί να αποτελούν το 2% των συνολικών πωλήσεων της στην Ελλάδα!»

04_ΟΧΙΜάλιστα! Είναι προφανές ότι αυτά που παράγονται στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνονται στο μποϋκοτάζ. Σε αναλυτικό άρθρο περί αυτού το πράγμα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο, για το ποια προϊόντα μποϋκοτάρονται. Αυτές οι απόψεις μπορούν άνετα να υιοθετηθούν από την ακροδεξιά προπαγάνδα και σίγουρα να ενταχθούν σε μια εθνική αφήγηση της κρίσης, που αναζητά μια εθνική και όχι μια ταξική λύση στο πρόβλημα.
Γιατί λοιπόν το αίτημα της επαναλειτουργίας ενός εργοστάσιου να συνδέεται με την λειτουργία ενός άλλου εργοστασίου στη Βουλγαρία; (προφανώς σε αυτό παραπέμπει η αφίσα όταν λεει «παράγεται στη Βουλγαρία»). Ε τότε να το συνδέσουμε και με την ύπαρξη των άλλων 4 εργοστασίων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ας κλείσει τότε το Σχηματάρι για να ανοίξει η Θεσσαλονίκη. Αλλά τι λέμε τώρα. Πάνω από όλα η Ελλάδα, Αγοράζουμε μόνο ελληνικά, έτσι θα ξαναγυρίσουν πίσω στις δουλειές του οι απολυμένοι της 3Ε.
Για να σοβαρευτούμε τώρα. Το αίτημα να λειτουργήσει το εργοστάσιο και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι είναι δίκαιο. Αυτό όμως δεν μπορεί να έχει σαν προϋπόθεση κανένα άλλο κλείσιμο κανενός εργοστασίου όπου κι αν βρίσκεται όποτε και αν άνοιξε. Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί χωρίς πολλές κουβέντες. Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό, δεν το διεκδικούμε όμως σε βάρος άλλων εργατών. Τα αφεντικά βεβαίως κάνουν τη δουλειά τους, αλλά γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι βούλγαροι εργάτες. Ας ζητήσουμε τότε να κλείσει ένα αμερικάνικο εργοστάσιο της Κόκα κόλα για να ανοίξει η Θεσσαλονίκη. Αλλά ας μην συνεχίσουμε τον παραλογισμό.
Τώρα, αν τα αφεντικά δεν ανοίξουν ξανά το εργοστάσιο, τότε το αίτημα είναι να εθνικοποιηθεί και να λειτουργήσει με εργατικό έλεγχο. Ή έστω ένα σχήμα σαν της ΒΙΟΜΕ. Όχι γιατί έχουμε αυταπάτες για τις «εθνικοποιημένες» ή τις «αυτοδιαχειριζόμενες» επιχειρήσεις, αλλά για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίες και τίποτα περισσότερο. Έτσι γενικεύεται ο αγώνας, έτσι πολιτικοποιείται και μαζί του πολιτικοποιούνται ταξικά οι ίδιοι οι απολυμένοι και όχι όπως τώρα που κατευθύνονται σε εθνικές λύσεις, νομίζοντας ότι θα σωθούν οι δουλειές τους αν σωθεί η ελληνική βιομηχανία. Και πως θα σωθεί; Μα σε βάρος της βουλγάρικης. Με αυτές τις ανοησίες, οι εργάτες γίνονται φερέφωνα της αστικής εθνικιστικής προπαγάνδας και της ταξικής συνεργασίας με τα αφεντικά (και της ελληνικής τους βιομηχανίας). Και μετά ψαχνόμαστε που βρίσκει τους ψήφους η ΧΑ. Μα όταν κανείς δεν συγκρούεται με τις εθνικιστικές αυταπάτες, αντίθετα τις αναπαράγει, φτάνοντας στο σημείο να τις κάνει ιδεολογική ομπρελά ενός κατά τα άλλα δίκαιου ταξικού αγώνα, τι άλλο περιμέναμε ότι θα γεννοβολούσε αυτή η συμπεριφορά.
Αντί η αριστερά να υπερθεματίζει για τους «παρατεταμένους αγώνες» και να κάνει εκκλήσεις στο μυθικό υποκείμενο το «λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του», το καλύτερο που είχε να κάνει είναι να δώσει την πιο σκληρή μάχη ενάντια στις καταστροφικές για το εργατικό κίνημα πατριωτικές αυταπάτες, όχι για να κάνουμε επίδειξη διεθνισμού, αλλά κυρίως γιατί αυτές οι αυταπάτες είναι που στρώνουν το έδαφος στην ταξική συνεργασία με τα αφεντικά και τα συμφέροντά τους.
Και οι πονηριές του «μποϋκοτάζ των εισαγόμενων προϊόντων της Κόκα κόλα» εκτός από την ιδεολογική διάβρωση της σκέψης των εργατών από το εθνικιστικό δηλητήριο, οδηγεί τον αγώνα τους στην αναπόφευκτη ήττα. Και όχι μόνο τον αγώνα των εργατών της Κόκα κόλα, αλλά και ολόκληρου του εργατικού κινήματος. Μπορεί το πρέσινγκ στη ΧΑ από το κράτος έκτακτης ανάγκης του Σαμαρά να έχει κάπως κοιμίσει τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά, αλλά όποιος νομίζει ότι θα τον σώσει από το φασισμό ο κολλητός του Μπαλτάκου, καλύτερα να πάει να ζήσει στη Disneyland και όχι σε αυτόν τον κόσμο. Πέρα όμως από το τι συμβαίνει με τη ΧΑ, ο αντιφασιστικός αγώνας είναι μισερός χωρίς την ανελέητη σύγκρουση με το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Ακόμα και όταν γίνεται εργαλείο «υποστήριξης» και δήθεν αλληλεγγύης ενός εργατικού αγώνα. Όχι!!! Κανένα τέτοιο εργαλείο δεν θα βοηθήσει τους εργάτες. Όσοι τώρα σκέφτονται πονηρά σαν «έλληνες» εργάτες, που θα σωθούν μαζί με τη σωτηρία του ελληνικού καπιταλισμού και των αφεντικών τους αρκεί κι αυτοί (τα αφεντικά) να δείξουν τον πρέποντα πατριωτισμό (αποκτώντας ξανά πατρίδα), προφανώς και δεν αποτελούν μέρος κανενός απελευθερωτικού εργατικού κινήματος. Ας το πάρουν όλοι χαμπάρι. Το εργατικό κίνημα της κοινωνικής απελευθέρωσης θα είναι διεθνιστικό και κομμουνιστικό, αλλιώς θα είναι φερέφωνο στην καλύτερη του ρεφορμισμού, όσο αυτός θα είναι μια από τις επιλογές του αστικού καθεστώτος ή στη χειρότερη του φασιστικού κορπορατισμού, όταν η αστική διαχείριση επιτάσσεται από τους κανόνες του κράτους έκτακτης ανάγκης και όχι από τους περιορισμούς του κοινωνικού συμβολαίου.
Και για να μην ξεχνιόμαστε. Πρωτομαγιά σημαίνει προλεταριακός διεθνισμός και όχι να κλείσουν τα εργοστάσια της Βουλγαρίας για να ανοίξουν δήθεν τα ελληνικά. Όποιος θέλει να κάνει μποϋκοτάζ στην Κόκα κόλα να την κάνει σε όλα τα προϊόντα της και όχι σε αυτά που εισάγονται. Αλλιώς είναι λακές του καπιταλισμού ακόμα και αν παριστάνει τον εχθρό του διεθνούς κεφαλαίου. Ο καπιταλισμός είναι ένας. Όποιος είναι ενάντια στο διεθνές κεφάλαιο θα είναι και ενάντια στο ελληνικό, αλλιώς είναι ένας εθνικιστής απατεώνας. Από κάτι τέτοια επιχειρήματα άλλωστε ξεκίνησαν ο Μουσολίνι και Χίτλερ. Τα ίδια λένε και οι κασιδιάρηδες. Γι’ αυτό λοιπόν, καμία ανοχή στο εθνικιστικό δηλητήριο από όπου και αν προέρχεται.

  • Νίκη στον αγώνα των απολυμένων τυης Κόκα κόλα
  • Δήμευση του εργοστασίου της 3Ε στη Θεσσαλονίκη χωρίς αποζημείωση και επαναλειτουργία με εργατικό έλεγχο.
  • Η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, βαλκάνιοι προλετάριοι σε μια κόκκινη πατρίδα

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s