Έλλην η Βούλγαρος Εργάτης;

Έλλην η Βούλγαρος Εργάτης;

coca-cola-thessaloniki-strike-822013Εδώ και 200 ημέρες έχει ξεκινήσει η καμπάνια των απολυμένων εργαζομένων του εργοστασίου της coca cola στην Θεσσαλονίκη.
Δεκάδες εργάτες απολύθηκαν προκειμένου η εταιρεία – μια ήδη ιδιαίτερα επικερδής πολυεθνική – να συνεχίσει να διατηρεί τα ποσοστά κέρδους υψηλά κύρια σε σχέση με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, την pepsico.
Οι απολυμένοι έχουν εφορμήσει σε όλη την χώρα και όχι μόνο σε Θεσσαλονίκη για να γνωστοποιήσουν το δίκαιο του αγώνα τους.
Και φυσικά έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη μας στο αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία όσο και αν αυτό φαίνεται επιζήμιο σε μετόχους και κάθε λογής μανατζαραίους.

Ο αγώνας των εργαζομένων λόγω της ιδιαίτερης φύσης του θέτει νέα ερωτήματα. Δεν απεργούν για αυξήσεις αλλά για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Έπρεπε λοιπόν να εμποδίσουν την πολλές φορές παράνομη χρήση ιδιωτικών φορτηγών για μεταφορά των προϊόντων. Και φυσικά όταν μιλάμε για μία εταιρεία όπως η coca cola που πέρα από το οικονομικό μέγεθος έχει λόγω της τρομερών διαφημιστικών πόρων έχει στην διάθεση της (σχεδόν όλα τα ΜΜΕ κάθε είδους έχουν διαφημίσεις της) την ικανότητα να αντιμετωπίσει πολλαπλώς τέτοιες ενέργειες, πλην της παραδοσιακής απεργοσπασίας, της συνεργασίας των αρχών και των δικαστηρίων. Το λέμε και επιθετικό μάρκετινγκ, αντιστροφή κλίματος, σίγουρα όλοι αυτοί οι δημοσιοσχετίστες κάτι θα έχουν σκαρφιστεί.

Οι εργαζόμενοι όντως κινούμενοι έξυπνα για τους παραπάνω λόγους δεν κάτσανε να κλαίνε έξω από το εργοστάσιο αλλά έχουν οργώσει όλη την Ελλάδα και έχουν καταφέρει να εμφανίζονται παντού αποσπώντας πολλή συμπαράσταση. Και μάθανε επιτέλους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο δημιουργικά. Για περισσότερες πληροφορίες στο site τους: http://chronico-apergias.blogspot.gr/

IMAG2618Αλλά όπως πάντα τα καλά νέα τελειώνουν κάπου εδώ. Καμία ενέργεια ενεργού συντονισμού με άλλους κλάδους του δημόσιου η ιδιωτικού τομέα δεν έγινε, όπως ας πούμε του ΕΟΠΥΥ η με κοινωνικούς αγώνες όπως της Χαλκιδικής. Εκείνοι μόνοι διάγουν τον δικό τους αποκλειστικό αγωνιστικό βίο. Πιθανά επειδή ανήκουν στα ταξικά συνδικάτα τα καθαρά και όχι στα άλλα.

Μέσα στα αδιέξοδα πώς διεκδικείς να μην κλείσει το εργοστάσιο το σωματείο πολύ νωρίς υιοθέτησε και προβάλλει πολύ ενεργά το μποϋκοτάζ στα προϊόντα της εταιρείας (κόκα-κόλα, φάντα, αμίτα).

Μπορεί όμως το μποϊκοτάζ να δημιουργήσει προβλήματα σε μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους που έχει επικρατήσει κατά κράτος σε έναν διεθνή ανταγωνισμό με επίσης πολύ μεγάλες εταιρείες;

Μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ καλών και κακών εταιρειών, υπάρχουν δηλαδή εταιρείες που δεν εκμεταλλεύονται τους εργάτες τους και δεν απολύουν κι αυτές (ο μεγάλος αλλά με μεγάλη διαφορά δεύτερος ανταγωνιστής η pepsico πριν από ένα χρόνο έκανε πολλές δεκάδες απολύσεις). Θα κάνουμε μποϊκοτάζ σε όλα τα προϊόντα των καπιταλιστικών εταιρειών; Έστω ότι το κάνουμε για τα αναψυκτικά φαντάζομαι πολλοί και πολλές θα το κάνουν ευχαρίστως και για άλλους λόγους.

Με τα είδη πρώτης ανάγκης όμως τι γίνεται; Ας είμαστε προσγειωμένοι, όλοι μπορεί να μην ψωνίζουμε ένα προϊόν για αυτούς ή άλλους λόγους, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να το αναγάγουμε σε κυρίαρχη πρακτική.

1374191_404133109714943_674994034_nΑλλά να κάπου κάτι προβάλλει και θέτει αυτό το “αμέριστη” υπό αμφισβήτηση.
Από ότι φαίνεται τα εν Θεσσαλονίκη ταξικά αδέρφια μας δυσκολεύονται να καταπιούν το γεγονός ότι η πολυεθνική μπορεί να αναδιοργανώσει την παραγωγή της σε κάποιο άλλο εργοστάσιο λίγο πιο πέρα, στην Βουλγαρία των 250€ μισθού. Σίγουρα πικρό το γεγονός ότι κάπου λίγο πιο πέρα υπάρχουν βιομηχανικοί μισθοί τέτοιου επιπέδου.
Και ω έκπληξη τα αφεντικά, εκείνοι οι μανατζαραίοι και οι μέτοχοι, επιλέγουν να μεταναστεύσουν.
ΕΣΥ όμως εργάτη γιατί τόσα δάκρυα; γιατί μια πολυεθνική επιλέγει σε άλλη χώρα την παραγωγή σε άλλη την φορολόγηση και σε μια τρίτη την κατανάλωση; Δεν έχεις ακούσει κάτι για ελευθερία διακίνησης; ιδού λοιπόν όπως την εννοεί το κεφάλαιο.
Η μήπως γιατί ο Βούλγαρος εργάτης δουλεύει με λιγότερα από 250€; Ενδιαφέρθηκες ποτέ για δαύτον;
Και αντί να τον προσεγγίσεις σε όλες αυτές τις κατά τα αλλά λαμπρές εξορμήσεις τον Βούλγαρο εργάτη και τα βουλγαρικά συνδικάτα σε μια κοινή πολιτική εναντίωσης στους μισθούς πείνας εκατέρωθεν των συνόρων, λίγο πολύ τον φθονείς. Αυτός έχει δουλειά, εσύ όχι.
Και δεν σου αρέσει αυτό, θα προτιμούσες το αντίθετο όπως τόσα χρόνια σχεδόν 20 όταν η διπλανή χώρα ρημαζόταν οικονομικά και κοινωνικά, εσύ με τους μισθούς της ευμάρειας φρόντιζες στις τακτικές σου επισκέψεις – δυο τσιγάρα δρόμος – να φορτώνεις το αυτοκίνητό σου από το βουλγαρικό super market το ντεπόζιτο φουλ από βουλγαρική βενζίνη, τα δόντια σου στον Βούλγαρο οδοντίατρο, τις διακοπές σου στις βουλγαρικές λουτροπόλεις της Μαύρης Θάλασσας. Και φυσικά την Βουλγάρα να σου φροντίζει τους κατάκοιτους γονείς. Και κάποιες δύσκολες νύχτες όλο και κάποια Βουλγάρα έβρισκες να σε ικανοποιεί για εκείνο το εικοσάλεπτο της καύλας.

unnamed

Σίγουρα στους εργαζόμενους της coca cola δεν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις, δημιουργεί όμως αρνητικά συναισθήματα που και πολύς κόσμος μπορεί άνετα να υιοθετήσει και κάποιοι πολιτικοί κύκλοι να εκμεταλλευτούν ενεργοποιώντας τα ήδη ενεργοποιημένα ρατσιστικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά.

1385519_238792359609531_1159969000_nΣε κάθε περίπτωση ο αγώνας των εργαζομένων της coca cola

είναι δίκαιος και σημαντικός.

Πηγή

Advertisement

3 responses to “Έλλην η Βούλγαρος Εργάτης;

 1. Χωρίς να διαφωνώ με όσα γράφει το άρθρο, συμπληρώνω : Μετά τα διαδοχικά κλεισίματα ή τη μεταφορά των εργοστάσιων και τη γενικευμενη ραγδαία υποτίμηση των μισθών τι θα γίνει;; Θα γεννηθεί άραγε ένα νέο προλεταριάτο με νέα χαρακτηριστικά, που μπορεί ίσως να μοιάζει με το προλεταριάτο του Μπαγκλαντες, της Κινας , της Ινδιας ;;…..http://revolution-news.com/china-violent-government-thugs-beaten-death-angry-crowds-killed-man-documenting-brutality/

  Μου αρέσει!

 2. Μερικές παρατηρήσεις:

  α) Το ότι οι απολυμένοι εργάτες τής κόκα κόλα δεν έχουν κάνει προσπάθειες συντονισμού με άλλους κλάδους δεν είναι ακριβές. Τη μέρα τού κλεισίματος τού ΕΟΠΥΥ (17 Φλεβάρη) εκπρόσωποί τους ήταν στη διαμαρτυρία έξω από το ΙΚΑ Τούμπας (και δεν ξέρω πού αλλού, η διαμαρτυρία διοργανωνόταν από το ΠΑΜΕ, δεν υπήρχαν άλλα καλέσματα πλην ΠΑΜΕ από όσο ξέρω). Στην απεργία των εκπαιδευτικών (19-21 Μάρτη, νομίζω), επίσης ήταν παρόντες. Στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο (22 Μάρτη) το ίδιο. Και στην τελευταία γενική απεργία πάλι παρόντες. Παντού κάνουν χαιρετισμό και μιλάνε αξιοπρεπώς και από ταξική σκοπιά.

  β) Τα συνθήματά τους έχουν βελτιωθεί με τον καιρό (από σχεδόν σοβινιστικά που ήταν στην αρχή «όχι στη βουλγάρικη κόκα κόλα» έχουν φτάσει στο καλύτερο «παράγεται στη Βουλγαρία, καταναλώνεται στην Ελλάδα, φορολογείται στην Ελβετία»). Μαθαίνουν οι άνθρωποι.

  γ) Σε αυτή τη φάση το εργοστάσιο έχει μετακομίσει κανονικά. Οι εγκαταστάσεις έχουν λεηλατηθεί κανονικά από τα αφεντικά (εδώ και κάνα χρόνο νομίζω). Οι εργάτες τότε δεν κατάφεραν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Σήμερα μάλλον δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν, δυστυχώς.

  Μου αρέσει!

 3. Γιατί τόσες ανακρίβειες και αυτή η επίθεση στην ηθική του εργάτη λες και είναι όλοι οι εργάτες στην Ελλάδα, διεφθαρμένοι και εργατική αριστοκρατία? Γιατί τα ερωτήματα για τις καλές και τις κακές εταιρείες? Δεν είναι προφανές ότι το μπουκοτάζ γίνεται για λόγους αλληλεγγύης και πίεσης και όχι για την ηθική? Γιατί αυτό το μίσος για τους εργάτες της coca cola?

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s