Μάχη στην νοτιοανατολική Ουκρανία – Αλληλεγγύη στο Borotba!

borotba3TeoCubanos για το Avantgarde

H “καταστατική χάρτα του ΟΗΕ” και οι επιδρομές των νεοναζί

Όλος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του δυτικού ιμπεριαλισμού δουλεύει τις τελευταίες μέρες μανιωδώς για να υποστηρίξει την επιδρομή του καθεστώτος του Κιέβου στην Νοτιoανατολική Ουκρανία, να δυσφημίσει και να απομονώσει τον αντιστασιακό αγώνα των ανθρώπων εκεί, και να διευκολύνει τις νεοφιλελεύθερες, δεξιές και ναζιστικές κυβερνητικές μαριονέτες της ουκρανικής ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού προκειμένου να εδραιώσουν την κυριαρχία τους σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο ΟΗΕ, το επονείδιστο αυτό όργανο των ιμπεριαλιστών -στην “εφαρμογή των κανόνων” του οποίου ομνύει πίστη η ευρωλάγνα Αριστερά- με έκθεση του γραφείου του για τα “ανθρώπινα δικαιώματα” μας ενημερώνει ότι “παρόλο που υπήρξαν μερικές επιθέσεις εναντίον της ρωσόφωνης κοινότητας, αυτές δεν ήταν ούτε συστηματικές ούτε εκτεταμένες“. Κι ακόμα ότι: φωτογραφίες από τις διαμαρτυρίες στη Μαϊντάν, εξαιρετικά υπερβολικές ιστορίες για παρενόχληση ρωσόφωνων από Ουκρανούς εθνικιστές εξτρεμιστές και η παραπληροφόρηση πως αυτοί οι τελευταίοι καταφθάνουν οπλισμένοι για να καταδιώξουν ρωσόφωνους στην Κριμαία, χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά για να δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας”.

Ώστε λοιπόν ότι είδαμε στην Μαϊντάν ήταν οφθαλμαπάτη! Ή μήπως ψέμματα του πανίσχυρου προπαγανδιστικού μηχανισμού του Πούτιν; Ευτυχώς για την ψυχική μας υγεία, ο ΟΗΕ δεν προσπαθεί -ακόμα τουλάχιστον- να μας πείσει ότι κι ο Δεξιός Τομέας είναι ανύπαρκτος! Αλλά ο σοφός Οργανισμός Η(ι)μπεριαλιστικής Επέμβασης κατέληξε ψύχραιμα κι αντικειμενικά στο συμπέρασμα πως “σύμφωνα με όλες τις αφηγήσεις που άκουσε η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, ο φόβος για το Δεξιό Τομέα ήταν δυσανάλογος.

“Δυσανάλογος φόβος”! Πραγματικά η ιμπεριαλιστική διπλωματία δεν στερείται φαντασίας στα λεκτικά ευρήματα! Μετά τις “ανθρωπιστικές επεμβάσεις”, τις “παράπλευρες απώλειες” και τόσα άλλα, τώρα ήρθε η ώρα να μάθουμε και τον “δυσανάλογο φόβο”!

Ο ΟΗΕ δεν παρέλειψε τέλος να μας ενημερώσει ότι οι αξιωματούχοι του έλαβαν “πολλές περιγραφές εκλογικής νοθείας” σε σχέση με το δημοψήφισμα της Κριμαίας. Αναφορικά ωστόσο με τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μάη περιορίστηκε σε μια αόριστη αναφορά ότι είναι σημαντικό “να υπάρξει προετοιμασία που να εξασφαλίζει την ελεύθερη διάδοση των πληροφοριών και των ιδεών για δημόσια και πολιτικά ζητήματα μεταξύ πολιτών, υποψηφίων και αιρετών αντιπροσώπων”.

Πως την εννοεί ακριβώς την “ελεύθερη διάδοση των ιδεών” ο ΟΗΕ; Οι αγωνιστές πάντως της ουκρανικής οργάνωσης “Κόντρα στο Ρεύμα” που βρέθηκαν στην Ελλάδα προσκεκλημένοι του EEK κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση του Κιέβου ασκεί ασφυκτικό έλεγχο όχι μόνο στα ΜΜΕ αλλά και στα τυπογραφεία και ότι είναι από δύσκολο ως αδύνατο να τυπώσει κανείς στο Κίεβο εφημερίδες ή φυλλάδια με αντικυβερνητικό περιεχόμενο! Ή μήπως ο ΟΗΕ εννοεί την ελεύθερη διάδοση των ιδεών με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονται οι νεοφασίστες του Σβόμποντα που επιτέθηκαν με γροθιές στον γραμματέα του ΚΚ Ουκρανίας και υποψήφιο πρόεδρο στις επερχόμενες εκλογές, την ώρα που αυτός μιλούσε από το βήμα της Ουκρανικής Βουλής; Από αυτού του είδους την “ελεύθερη διάδοση των ιδεών” δεν γλίτωσαν και άλλοι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, του μειοψηφικού “ρωσόφιλου” αστικού επιχειρηματικού και πολιτικού προσωπικού, ο Mikhail Dobkin και Oleg Tsarev. Ο τελευταίος διαγράφηκε πρόσφατα από το Κόμμα των Περιφερειών, το μέχρι πρότινος κόμμα του Γιανουκόβιτς, το οποίο πλέον στηρίζει το καθεστώς του Κιέβου.

Στις 8 Απρίλη η Ουκρανική ψήφισε νόμους που διπλασιάζουν τις ποινές για πράξεις που στρέφονται εναντίον της “εδαφικής ακεραιότητας της χώρας”. Υποθέτουμε ότι ο ΟΗΕ θεωρεί αυτό το νομοθέτημα ως μια κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να εξομαλυνθεί η πολιτική ζωή της χώρας. Όπως κίνηση καλής θέλησης πρέπει να ήταν και η δολοφονία δυο αντικυβερνητικών διαδηλωτών στις 8 Μάρτη στο Χάρκοβο από τους Ναζί του Δεξιού Τομέα με την κάλυψη του Υπουργείου Εσωτερικών. Και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η παρουσία στο Κίεβο το Σαββατοκύριακο 12-13 Απρίλη του Διευθυντή της CIA, John Brennan, έγινε προκειμένου να προετοιμαστεί η ομαλή μετάβαση της Ουκρανίας στα δυτικά πρότυπα αστικής δημοκρατίας.

Όσο για τις επιδρομές φασιστών στα γραφεία αριστερών οργανώσεων, αυτές συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Μόνο την Τρίτη 15 Απρίλη, οι Ναζί του Δεξιού Τομέα επιτέθηκαν στα γραφεία του ΚΚΟ στην πόλη Rovno και στην πόλη Sumo -στην τελευταία περίπτωση τραυμάτισαν και τον γραμματέα της περιφερειακής επιτροπής του ΚΚΟ, Valery Siryachenko. Την ίδια μέρα, στο Χάρκοβο, ένα μπουλούκι ένστολων αστυνόμων και τύπων με πολιτικά, εισέβαλε στα γραφεία του Borotbaχωρίς ένταλμα, χωρίς εξηγήσεις, κατάσχεσε υλικά και μηχανήματα και προσπάθησε να στήσει προβοκάτσια ενοχοποίησης του Borotba για “αξιόποινες πράξεις”.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα “ελευθερίας” η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι ξεκινά ειδική “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση, εναντίον του πληθυσμού της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας που αντιστέκεται στον αντιδραστικό εσμό του Κιέβου διαδηλώνοντας και καταλαμβάνοντας δημόσια κτήρια. Ο Andriy Parubiy, αρχηγός του κυβερνητικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας, ανακοίνωσε ότι το πρώτο τάγμα της νεοσύστατης Εθνοφρουράς, συγκροτημένο από εθελοντές από τις “ομάδες αυτοάμυνας” της Μαϊντάν, έφυγε ήδη από το Κίεβο με κατεύθυνση νοτιοανατολικά!

Ας θυμίσουμε στον ΟΗΕ και τους δεξιούς κι αριστερούς του φίλους, ποιος είναι ο Andriy Parubiy, καθ’ ύλην αρμόδιος σήμερα για την “άμυνα και την ασφάλεια” της Ουκρανίας: είναι ο συνιδρυτής του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Ουκρανίας (μετέπειτα Σβόμποντα) ο οποίος “μεγαλούργησε” ως Διοικητής και Συντονιστής των “εθελοντικών σωμάτων ασφαλείας”, δηλαδή του Δεξιού Τομέα, στην Μαϊντάν. Και η νεοσύστατη “Εθνοφυλακή” είναι το ένοπλο Σώμα που συγκροτήθηκε υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εσωτερικών και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας από βετεράνους στρατιωτικούς και μαχητές του Δεξιού Τομέα. Είναι το Σώμα στο όποιο επιβλήθηκε σε όλους τους πολέμαρχους του Δεξιού Τομέα να ενταχτούν, αν δεν ήθελαν να έχουν την τύχη του -δολοφονημένου από την κυβέρνηση του Κιέβουφασίστα πολέμαρχου Oleksander Muzychko.

Και ο Μπαν Κι Μουν του ΟΗΕ διαβεβαιώνει το Κίεβο ότι μπορεί να βασίζεται πλήρως στις “ειρηνευτικές δυνάμεις” του ΟΗΕ προκείμενου να συνδράμουν την “αντιτρομοκρατική” εκστρατεία της κυβέρνησης.

Για να το εμπεδώσουμε λοιπόν: ο ιδρυτής του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, από την θέση καθ’ ύλην αρμόδιου κρατικού αξιωματούχου, αναγγέλλει ότι ένα τάγμα οπλισμένων νεοναζί κατευθύνετε νοτιοανατολικά για να καταστείλει τους “αυτονομιστές τρομοκράτες”Για τον ΟΗΕ αυτό συνιστά “παραπληροφόρηση”. Να τι έρχεται να καλύψει η λεκτική ακροβασία του ΟΗΕ περί “δυσανάλογου φόβου”!

Ποιοι λυμαίνονται τη Νοτιοανατολική Ουκρανία;

Έχει ξαναγραφτεί σ’ αυτό το σάιτ ότι “στην πραγματικότητα η Ουκρανία δεν ανήκε ξεκάθαρα σε καμία σφαίρα επιρροής. Οι οικονομικές της δοσοληψίες όπως και οι διαφορετικοί προσανατολισμοί της ανατολικής και της δυτικής της πλευράς ήταν πάντα μοιρασμένες… Αυτή η ουδετερότητα δεν ωφελούσε σε τίποτα την καπιταλιστική της ωρίμανση. Κάποτε έπρεπε να αποφασίσει. Και οι δυτικόφιλες δυνάμεις αυτή τη φορά μαζί με τους φασίστες επιχειρούν το τελικό ξεκαθάρισμα. Αυτοί είναι που θέλουν ολόκληρη την Ουκρανία ενταγμένη στο δυτικό ηγεμονικό ιμπεριαλισμό βάζοντας και το τελευταίο καρφί στις μοιρασιές. Καμία λοιπόν αμηχανία στη Δύση. Αυτοί που αιφνιδιάστηκαν ήταν οι Ρώσοι της Ουκρανίας και μαζί τους η “μητέρα πατρίδα” του Πούτιν”.

Επίσης, έχει αναδημοσιευτεί σ’ αυτό το σάιτ ότι “ήταν η πίεση των ιμπεριαλιστών και του κινήματος στη Μαϊντάν υπό την ηγεσία των φασιστών,... ήταν η επιτάχυνση των εξελίξεων χάρη στην απότομη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και τα “τετελεσμένα” των φασιστών που “έπεισαν” τους ολιγάρχες που τον στήριζαν (σ.σ. τον Γιανουκόβιτς) να τον εγκαταλείψουν πηδώντας στο φιλοδυτικό τρένο”.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την παραπάνω γραμμή ανάλυσης, για όποιον μπορέσει να δει πέρα από το νέφος παραπληροφόρησης και προπαγάνδας του ιμπεριαλισμού και τον κομφουζιονισμό των “αριστερών των ίσων αποστάσεων”.

Οι κυριότεροι “ανατολικοί” ολιγάρχες τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Γιανουκόβιτς και τα βρήκαν με το Κίεβο και τη Δύση. Βέβαια οι νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί, οι αντιπαλότητες και οι ανταγωνισμοί, τα ανταλλάγματα και τα “ριξίματα” και γενικά το πως θα διαμορφωθεί το νέο status quo και το κατά πόσο αυτό θα σταθεροποιηθεί ή θα φέρει μια νέα ρήξη -ξαναβάζοντας στο παιχνίδι τη Ρωσία του Πούτιν- είναι ένα ζήτημα που η εξέλιξη του μένει να φανεί. Ωστόσο είναι καθαρό πως η σημερινή “ουκρανική επανάσταση” αποδεικνύεται εκπληκτικά άξιος και ανώτερος συνεχιστής της “πορτοκαλί επανάστασης”, ρίχνοντας την Ουκρανία στην αγκαλιά της Δύσης με τη συναίνεση και των ανατολικών ολιγαρχών της, με το εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο της απόσχισης της Κριμαίας.

Ο Rinat Akhmetovο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία και 47ος στον κόσμο για το 2013 σύμφωνα με το Forbesιδιοκτήτης του ομίλου επιχειρήσεων SCM Holdings-στον οποίον όμιλο ανήκουν τρεις από τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ουκρανίας- είναι ο απόλυτος άρχοντας στο Ντονμπάς της Νοτιανατολικής Ουκρανίας και ήταν βουλευτής κι ο ίδιος μέχρι το 2012 (κατά τα Μπερλουσκονικά πρότυπα, όντας και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαχτάρ Ντόνετσκ) με το Κόμμα των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς. Το Ντόνετσκ άλλωστε -η μεγαλύτερη πόλη στην ανθρακοφόρα κοιλάδα Ντονμπάς (Ντόνμπας/Donbas = Don-etskBas-in/κοιλάδα του Ντόνετσκ)- ήταν η πολιτική βάση του Γιανουκόβιτς. Πιθανότατα ο Αχμέντωφ ήταν από τους βασικούς ενορχηστρωτές της εντυπωσιακής στροφής του Κόμματος των Περιφερειών που άδειασε τον Γιανουκόβιτς.

UKRAINA

Ήδη από τις 13 Δεκέμβρη του 2013, οι Financial Times γράφουν ότι“ο πλουσιότερος ολιγάρχης της Ουκρανίας παίρνει θέση για την κρίση” και αναφέρουν τις δηλώσεις Αχμέντωφ: “η Ουκρανία και ο Πρόεδρος κατευθύνονται προς τον ευρωπαϊκό δρόμο εδώ και τρεισήμισι χρόνια και πολλά έχουν επιτευχθεί σ’ αυτό το διάστημα. Η συμφωνία δεν υπογράφτηκε όπως είχε προγραμματιστεί σε μία σύνοδο της ΕΕ τον περασμένο μήνα στο Βίλνιους. Και όλοι ρωτούν, τι συνέβη; Έκανε παύση η Ουκρανία; Σταμάτησε η Ουκρανία; Ή μήπως η Ουκρανία πήρε άλλο δρόμο; Όλοι επιθυμούν ένα ξεκαθάρισμα.

Στις 27 Γενάρη 2014 ο Βρετανικός Guardian γράφει: το μέλλον του Βίκτορ Γιανουκόβιτς ίσως να εξαρτάται από τους ολιγάρχες όσο κι απ’ τους διαδηλωτές. Η προσφορά παραχωρήσεων ακολουθεί την έκκληση του Ρινάτ Αχμέντωφ για διάλογο, υποδεικνύοντας ότι οι ολιγάρχες φοβούνται να μην γίνει η Ουκρανία κράτος – παρίας”. Και ο Guardian στην συνέχεια ανέφερε ότι στο σάιτ της SCM, της επιχείρησης του Αχμέντωφ, υπήρχε μια ανακοίνωση, “προσεκτικά αλλά ξεκάθαρα γραμμένη”: “μόνο με ειρηνική δράση μπορεί να επιλυθεί η πολιτική κρίση. Κάθε χρήση βίας και όπλων είναι απαράδεκτη. Μ’ αυτό το σενάριο δεν θα υπάρχουν νικητές στην Ουκρανία, μόνο θύματα και χαμένοι. Αλλά, το πιο σημαντικό, η χρήση βίας δεν θα βοηθήσει την εύρεση διεξόδου”. Και ο Guardian εκτιμούσε: “το αν ο Γιανουκόβιτς θα επιβιώσει ή όχι μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές εξαρτάται τόσο από το τι θα αποφασίσουν οι ολιγάρχες όσο και από την δύναμη του δρόμου”.

Σύντομα ο κύβος ερρίφθη για τον Γιανουκόβιτς. Οι ολιγάρχες είχαν πάρει τις αποφάσεις τους. Οι φασίστες είχαν τη δύναμη στον δρόμο. Αλλά και οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν είχαν καμία διάθεση να διαπραγματευτούν με κανένα, ούτε καν για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Είχαν τα δικά τους ιδιαίτερα σχέδια. Και έτσι φτάσαμε στο -επίσης αναδημοσιευμένο σ’ αυτό το σάιτ- ουκρανικό πραξικόπημα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμούμε πολιορκητικό κριό τους φασίστες: “η συμφωνία του Γιανουκόβιτς με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πολωνία, η τρίτη αλλαγή πλεύσης του σχετικά με το ποιος θα λεηλατήσει και θα υπαγάγει τη χώρα του σε αυτοκρατορικό έλεγχο, θα τον ανάγκαζε να διορίσει κορυφαίους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε σημαντικότατες κυβερνητικές θέσεις. Η Νιούλαντ διαφώνησε με τους βασικούς διορισμούς, αναφέροντας ότι ο “Γιάτς” είναι η επιλογή των ΗΠΑ. Και όντως ο “Γιάτς” ή Αρσένι Γιατσενιούκ, είναι ο σημερινός Ουκρανός Πρωθυπουργός. Η Νιούλαντ προτιμούσε πρόσωπα που είχαν αποδείξει ότι είναι πιστοί στα δυτικά συμφέροντα και τη λιτότητα του ΔΝΤ”.

Πλέον ο Ρινάτ Αχμέντωφ κάνει δηλώσεις καταδίκης του “σεπαρατισμού” και συνιστά στον Πούτιν “να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”. Στις 2 Μάρτη, οι Financial Times γράφουν ότι: ο Αχμέντωφ ενώνεται με τους υπόλοιπους Ουκρανούς ολιγάρχες στην υπόσχεση για την υπεράσπιση της πατρίδας και“δηλώνει με κάθε υπευθυνότητα” ότι “η SCM η οποία σήμερα απασχολεί 300.000 ανθρώπους και εκπροσωπεί την Ουκρανία από την Δύση στην Ανατολή κι απ’ τον Βορρά στο Νότο, θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας”.

Ο Serhiy Taruta, πρόεδρος της Industrial Union of Donbas, μιας από τις μεγαλύτερες ανατολικές ουκρανικές εταιρίες, “ολιγάρχης” κι ο ίδιος -όπως είναι της μοδός να αναφέρονται οι Ουκρανοί μεγαλοκαπιταλιστές- διορίστηκε στις 2 Μαρτίου από την κυβέρνηση του Κιέβου κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντόνετσκ στη Νοτιανατολική Ουκρανία. Λίγο μετά τον διορισμό του δήλωσε“εργαζόμαστε τώρα ώστε τα εξτρεμιστικά στοιχεία που καλούν σε διασπαστικές ενέργειες να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Και ανακοίνωσε ότι η περιφερειακή κυβέρνηση απαγορεύει τις διαδηλώσεις κοντά σε κυβερνητικά κτήρια, διορίζοντας ταυτόχρονα νέο περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή, εισαγγελέα και αρχηγό υπηρεσιών ασφαλείας, αντικαθιστώντας τους αξιωματούχους που απέφευγαν την απευθείας σύγκρουση με διαδηλωτές.

Η Βρετανική Telegraph έγραψε για τον Ταρούτα ότι “για δεκαετίες προσωποποιούσε τους στενούς δεσμούς που δένουν τις οικονομίες Ουκρανίας και Ρωσίας”, ωστόσο μια βδομάδα μετά το διορισμό του ως κυβερνήτης του Ντόνετσκ κατηγορούσε ευθέως τον Πούτιν ότι στέλνει προβοκάτορες για να δημιουργήσουν χάος στους δρόμους που θα παράσχει το πρόσχημα για μια ρωσική επέμβαση”.

Και ο κατάλογος συνεχίζεται με τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου να διορίζει δισεκατομμυριούχους ως κυβερνήτες στην Ουκρανία…

Να λοιπόν που δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η χαζοχαρούμενη Μαϊντανιστική Αριστερά που προσπαθεί να μας πείσει για τον θανάσιμο κίνδυνο της…ρώσικης επέμβασης. Είναι και οι ίδιοι οι ανατολικοί Ουκρανοί ολιγάρχες, ακόμα κι αυτοί που επί χρόνια στήριζαν το Κόμμα των Περιφερειών και τον Γιανουκόβιτς, αυτοί που “προσωποποιούσαν τις στενές οικονομικές σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας”! Μα την αλήθεια, πρέπει να είναι τεράστια η ισχύς αυτού του καταραμένου ρώσικου ιμπεριαλισμού για να προσπαθούν με τόση επιμονή να μας πείσουν όλοι οι παραπάνω καλοί κύριοι για τον θανάσιμο κίνδυνο που συνιστά ο Πούτιν!

Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ο Πούτιν είναι σίγουρα ένας ικανότατος διαχειριστής των συμφερόντων του ρώσικου καπιταλισμού. Ο Πούτιν σίγουρα θα προσπαθήσει να διασώσει ότι μπορεί από τα καταρρέοντα ερείσματα του στην ανατολική ουκρανική ολιγαρχία και το πολιτικό της προσωπικό. Θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το δίκτυο πρακτόρων και Ρώσων εθνικιστών που πιθανότατα έχει στη διάθεση του. Θα προσπαθήσει ακόμα να παίξει με το δικαιολογημένο φόβο που νιώθει ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Ουκρανίας και την προσμονή προστασίας από την “μαμά – πατρίδα”.

Ο Πούτιν επίσης είναι ιδανικός παίχτης για μια παρτίδα πόκερ. Οι διπλωματικοί του χειρισμοί είναι εξαιρετικής ποιότητας, ανάλογοι μ’ αυτούς ενός κορυφαίου παίχτη πόκερ που πρέπει να διαχειριστεί ένα σημαντικό μέρος της “κάβας” του, κρατώντας στα χέρια του ένα πολύ μέτριο φύλλο. Μόνο που το παιχνίδι που παίζεται στην πραγματικότητα δεν είναι πόκερ. Είναι σκάκι. Κι ο Πούτιν βρίσκεται ήδη πολύ πίσω σε “κομμάτια”.

Ο Πούτιν είναι αρκετά σώφρων ώστε να γνωρίζει ότι ούτε έχει τη δυνατότητα αλλά ούτε είναι σε όφελος του γενικότερου καπιταλιστικού συμφέροντος να έρθει σε οριστική ρήξη με τον εγγυητή του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, με τον ιμπεριαλισμό και τις ρυθμιστικές δομές και σχέσεις του.

Ο Πούτιν δεν είναι ο “ελευθερωτής” των φτωχών και κατατρεγμένων της Ανατολικής ΟυκρανίαςΌμως ο θανάσιμος εχθρός των εργαζόμενων μαζών της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή δεν είναι ο Πούτιν. Είναι η επιδρομή του αμερικανο-ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και η νεοφιλελεύθερη ημιφασιστική κυβέρνηση του Κιέβου.

Ακτιβιστές του Μπόροτμπα στην κατάληψη του κτιρίου της περιφέρειας του Χάρκοβο

Ακτιβιστές του Μπόροτμπα στην κατάληψη του κτιρίου της περιφέρειας του Χάρκοβο

Αλληλεγγύη στον αντικυβερνητικό – αντιφασιστικό αγώνα!

Έχει ξαναγραφτεί στο avantgarde ότι “οι ιδεολογικές προσδοκίες που έχουμε από τον Πούτιν είναι οι ίδιες με αυτές που είχαμε από τον Σαντάμ Χουσεϊν, και που συνεχίζουμε να έχουμε από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, ακόμα και από τον Μαδούρο που βλέπει Παναγίες να δακρύζουν και τον Τσάβες να συνομιλεί με τον Ιησού”.

Ωστόσο, είναι η κυβέρνηση του Κιέβου αυτή που στέλνει τους νεοναζί να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις στο Νότο. Η κυβέρνηση του Κίεβου είναι αυτή που υποθάλπει τις συνεχείς βίαιες επιθέσεις στην Αριστερά.

Επιμένουμε λοιπόν στη θέση για την φασιστική εξέγερση στην Ουκρανία ότι “όσο η δυτική Ουκρανία ανέχεται -ή καλύτερα αναγκάζεται να ανέχεται κάτω από την φασιστική τρομοκρατία- την ημιφασιστική κυβέρνηση του Κίεβου, υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα οδηγήσει ή θα βοηθήσει στη συντριβή της. Αυτό είναι το άμεσο και επείγον καθήκον αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό ζήτημα. Η Ουκρανία μπορεί να διεκδικήσει την ενότητά της, μόνο με ένα καθεστώς που δεν θα θέτει ζητήματα ύπαρξης σε οποιαδήποτε εθνότητα και μειονότητα που ζει πάνω στη χώρα και που σε αυτό δεν θα έχουν καμία θέση οι ναζιστικές συμμορίες που απειλούν με φυσική εξόντωση την αριστερά και το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Οποιαδήποτε ad hoc συμμαχία πάνω σε αυτή την προοπτική είναι θεμιτή και αναγκαία. Τέλος είναι σίγουρο ότι η συντριβή των πραιτοριανών φασιστών πρακτόρων του δυτικού ιμπεριαλισμού θα χαροποιήσει αφάνταστα τα εκατομμύρια ξεβράκωτων της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν ένα αντίστοιχο αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη χώρα τους, υπό την αιγίδα του ηγεμόνα και παγκόσμιου εγγυητή του σαπισμένου καπιταλιστικού συστήματος”.

Γι’ αυτό, η πολιτική των “ίσων αποστάσεων” από μέρους της Αριστεράς, πόσο μάλλον εκείνης που θέλει να ονομάζεται και επαναστατική, είναι αυτή τη στιγμή εγκληματική και λειτουργεί συμπληρωματικά στην ιμπεριαλιστική προπαγάνδα.

Γι’ αυτό, τα αριστερά δάκρυα για την “εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας” δεν είναι παρά το ντροπιαστικό συμπλήρωμα των αντίστοιχων ιμπεριαλιστικών και νεοναζιστικών δακρύων.

Δεν επιδιώκουμε ως αυτοσκοπό την ανεξαρτησία της Ανατολικής Ουκρανίας. Επιδιώκουμε την ήττα και την ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου. Στο βαθμό που η πάλη για ανεξαρτησία της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας είναι ένα μέσο για την ήττα των Κιεβικών ή έστω για την αποτροπή μιας ολοκληρωτικής νίκης τους, στηρίζουμε το αίτημα της ανεξαρτησίας της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Και φυσικά δεν συζητάμε καν για το αποπροσανατολιστικό πυροτέχνημα που πέταξε ο πρωθυπουργός του Κιέβου, ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει για ένα πανεθνικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας! Βαθιά δημοκρατική παραχώρηση! Καταπιεστές και καταπιεζόμενοι να ψηφίσουν από κοινού για την μοίρα των δεύτερων!

Ο μόνος αυθεντικός και μέχρι τέλους αντίπαλος της κυβέρνησης του Κιέβου αυτή τη στιγμή, το “υποκείμενο” πάνω στο οποίο πρέπει να ρίξουν τις δυνάμεις τους και τις ιδέες τους οι Ουκρανοί επαναστάτες, το υποκείμενο το οποίο πρέπει να στηρίξουν οι απανταχού διεθνιστές, είναι ο αγώνας αντίστασης στην κυβέρνηση του Κιέβου που διεξάγεται στην Νοτιοανατολική -κυρίως αλλά όχι μόνο- Ουκρανία.

Κι ο αγώνας διεξάγεται τώραΤώρα είναι η ώρα για στήριξη κι αλληλεγγύη. Αύριο μπορεί να είναι αργά.

Όποιος δεν είναι τυφλός, μπορεί να καταλάβει ότι ο αγώνας των εργαζόμενων ανθρώπων της Νοτιανατολικής Ουκρανίας, είναι ένας αγώνας επιβίωσης. Τόσο απέναντι στην εξοντωτική ατζέντα της ΕΕ και του ΔΝΤ που κομίζουν τα ανδρείκελα του Κιέβου, όσο και απέναντι στις κρατικές ναζιστικές συμμορίες που κατευθύνονται νοτιοανατολικά για να “αποκαταστήσουν την τάξη”. Κι επιπλέον είναι ένας αγώνας που διεξάγεται κόντρα και στους ντόπιους νοτιοανατολικούς ολιγάρχες οι οποίοι τα χουν κάνει πλακάκια με το Κίεβο!

Είναι ένας αγώνας που πολύ λογικά εκκινά από ένα χαμηλό ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο του κόσμου που συμμετέχει. Είναι ένας αγώνας ο οποίος πρέπει να περιφρουρηθεί από το δηλητήριο του ρώσικου εθνικισμού στο οποίον τον καθιστά ευάλωτο η αδίστακτη κυβέρνηση του Κιέβου.

Αλλά είναι ένας αγώνας δίκαιος, ένας αγώνας που αξίζει να στηριχτεί! Ένας αγώνας στον οποίον μπορεί να φυτευτεί ένας έστω αδύναμος σπόρος της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ένας έστω αδύναμος σπόρος της επανάστασης.

Ένας αγώνας στον όποιον μπορεί να δυναμώσει η Ουκρανική επαναστατική Αριστερά! Ένας αγώνας στον όποιον εν πάση περιπτώσει, έστω μειοψηφικά αλλά άφοβα κι ελεύθερα, γυναίκες τραγουδούν σε οδοφράγματα τον ύμνο της Διεθνούς!

Αλληλεγγύη στους συντρόφους του Borotba!

Η Ένωση “Μπορότμπα” (“Μπορότμπα” σημαίνει “Αγώνας”) ιδρύθηκε το Μάιο του 2011 από τη συνένωση κυρίως νέων αγωνιστών προερχόμενων από διάφορες πολιτικές ομάδες. Αυτοτοποθετείται ιδεολογικά στο πλαίσιο του επαναστατικού μαρξισμού.

Οι σύντροφοι του Μπορότμπα σε πρόσφατη ανακοίνωση τους έγραψαν ότι: “ο Turchinov, ο «πρόεδρος» του χούντας του Κιέβου, πρότεινε τους κορυφαίους ολιγάρχες για επικεφαλής των περιφερειακών κρατικών διοικήσεων. Ο ολιγάρχης Kolomoyskiyhas ήδη έχει συμφωνήσει να είναι ο κυβερνήτης της περιοχής Dnepropetrovsk. Παρόμοιες θέσεις επίσης προσφέρονται σε ολιγάρχες όπως ο Taruta και ο Yaroslavskiy. Ο πλουσιότερος ολιγάρχης Akhmetov υποστήριξε την υποψηφιότητα του ολιγάρχη Taruta που προήχθη στη θέση του επικεφαλής της Donetskregion.
Ως εκ τούτου 
η ταξική φύση της νέας εξουσίας έχει αποκαλυφθεί. Οι αυταπάτες της Μαϊντάν έχουν διαλυθεί. Εκτός από τον έλεγχο της οικονομίας, στους ολιγάρχες προσφέρεται ο άμεσος διοικητικός έλεγχος της χώρας. Η “Ένωση Μπορότμπα” είχε προειδοποιήσει ότι οι ολιγάρχες είναι ταυτόχρονα πελάτες και χορηγοί της όλης διαδικασίας του κινήματος Μαϊντάν. Και τώρα είναι έτοιμοι μαζέψουν τη σοδειά. Η Ουκρανία δεν είναι εμπόρευμα! Η απάντηση του λαϊκού κινήματος σε μια τέτοια προσπάθεια μεταβίβασης της εξουσίας θα πρέπει να είναι το σύνθημα: εθνικοποίηση της ιδοκτησίας των ολιγαρχών!”.

Διάφοροι αριστεροί και αναρχικοί Μαιντανιστές της Ουκρανίας, όπως η Left Opposition του απατεώνα Zakhar Popovychθεώρησαν αναγκαίο μέσα σε μια τέτοια κατάσταση κυβερνητικής και ακροδεξιάς τρομοκρατίας που επικρατεί στην Ουκρανία να καταγγείλουν και να στοχοποιήσουν το Μπορότμπα επειδή τους χάλαγε το πανηγυρικό τους παραλήρημα για την “επανάσταση του Μαϊντάν”. Το Μπορότμπα απάντησε ότι δεν είμαστε μέρος του κινήματος που προσπάθησε να συνεργαστεί με ακροδεξιές και ναζιστικές δυνάμεις που κυριαρχούσαν στις διαμαρτυρίες της Euromaidan. Δεν είμαστε μέρος του κινήματος που -όπως αυτές οι μικρές αιρέσεις- προσπάθησε να κρύψει την αριστεροσύνη του στο Euromaidan ενώ στην πραγματικότητα βοηθούσε να έρθουν στην εξουσία οι δηλωμένοι Ναζί και απλά μια άλλη συμμορία ολιγαρχών που δέχεται τα δάνεια του ΔΝΤ και τα μέτρα λιτότητας”.

Το Μπρότμπα έχει γίνει στόχος κι όχι φίλος του καθεστώτος του ΚιέβουΤο Μπορότμπα συμμετέχει μαχητικά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και προσπαθεί να οργανώσει και να συντονίσει τον αντιφασιστικό αγώνα. Το Μπορότμπα ασκεί κριτική στο ΚΚΟ για την επιλογή του να ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Κιέβου δεν προσφέρει στοιχειώδεις εγγυήσεις ελεύθερης διεξαγωγής εκλογών. Στηρίζει το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Ανατολικής Ουκρανίας. Προβάλλει το σύνθημα: Όχι εκλογές χωρίς δημοψήφισμα!

Επιθυμούμε να συζητήσουμε πολλά ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα με τους συντρόφους του Μπορότμπα. Να διευκρινίσουμε συμφωνίες και διαφωνίες.

Αλλά αυτή τη στιγμή προέχει πάνω από όλα να δηλώσουμε με κάθε δυνατό τρόπο την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνουν!

 • Κάτω η κυβέρνηση του Κιέβου!
 • Κάτω τα νεοφιλελεύθερα γεράκια, οι νεοναζί και η ιμπεριαλιστική σταυροφορία!
 • Νίκη στον αντικυβερνητικό-αντιφασιστικό αγώνα!
 • Αλληλεγγύη στην Ουκρανική Αριστερά της μάχης και στους συντρόφους του Borotba!

Σχετικά:

Advertisement

19 responses to “Μάχη στην νοτιοανατολική Ουκρανία – Αλληλεγγύη στο Borotba!

 1. Το άρθρο αυτό δίνει μια υπεραισιόδοξη προοπτική στο κίνημα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Δεν έχει υπάρξει το προηγούμενο της Κριμαίας;
  Βέβαια η όλη κατάσταση στην Ουκρανία προκαλεί ενδιαφέρον και απορίες.
  π.χ. στη νοτιοδυτική επαρχία (την πλέον φτωχή στην Ουκρανία) Chernivtsi Oblast που όπως δείχνουν τα στοιχεία υπάρχουν 15% με 20% Ρουμάνοι και Μολδαβοί τι λένε για όλα αυτά;
  Εκεί δεν φοβούνται τους φασίστες;
  Έχουν δικαίωμα στο δικαίωμα της απόσχισης;
  Πάντως το πλέον σίγουρο είναι πως δεν κάνουν και πολύ «φασαρία» με σημαίες της Ρουμανίας ή της Μολδαβίας.
  Οι Ούγγροι με 12,1% στην επίσης νοτιοδυτική επαρχία Zakarpattia (+2,6% Ρουμάνοι);
  http://en.wikipedia.org/wiki/Zakarpattia_Oblast
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chernivtsi_Oblast
  Ένα άλλο στοιχείο που θέλω να θίξω είναι πως η διάζευξη που κάνει ο φίλτατος teo cubanos μεταξύ καταπιεστών και καταπιεσμένων:
  α)αγνοεί την ιστορική διάσταση του θέματος και την επίπτωση που αυτό έχει στη διαμόρφωση της συνείδησης σε ένα ταλαιπωρημένο κράτος και λαό με χαμηλό επίπεδο δυνατότητας ανεξάρτητης πολιτικής και οικονομικής πορείας
  β) αγνοεί πως σήμερα οι πλέον πλούσιες περιοχές είναι οι ανατολικές με υψηλό ρωσόφωνο πληθυσμό και όχι οι ανατολικές οι οποίες έχουν σχεδόν μισό μέσο μισθό.

  υ.γ. Το “υπεραισιόδοξη” είναι μάλλον άδικο καθώς ο φίλος teo γράφει για το δηλητήριο του ρώσικου εθνικισμού. τεσπα
  Αυτά σε αρχικό επίπεδο. Θα επανέλθω.

  Μου αρέσει!

 2. φιλε μου φιλε, γιατι εισαι τοσο βιαστικος;
  Γιατι εισαι τοσο βιαστικος που αναγκαζεσαι μετα να διορθωσεις τον εαυτο σου;
  Οσο για τους «καταπιεσμενους και τους καταπιεζομενους» και δω βιαζεσαι παλι για το τι αγνοω και τι οχι.
  Νομιζω ειναι προφανες απο το κειμενο οτι το «καταπιεστες και καταπιεζομενοι» δεν το λεω ιστορικα ή ταξικα. Το λεω, σημερα, τωρα. Ειναι δυνατον να ψηφισει ολοκληρη η χωρα για τον αν θα ανεξαρτητοποιηθει η νοτιοανατολικη Ουκρανια; Σαν να ψηφιζουν αφεντικα κι εργατες μαζι για το αν θα γινει απεργια. Κατ’ αναλογια το χρησιμοποιω λοιπον.
  Γι αυτο λοιπον προτου επανελθεις, σκεψου αυτα που ειναι να γραψεις και μια δευτερη φορα…

  Μου αρέσει!

 3. Ε αν το δικαίωμα της απόσχισης το βλέπουμε τόσο απλά και ελαφρά τη καρδία τότε: να ψηφίσουν οι Ρουμάνοι, οι Μολδαβοί, οι Βουλγάροι οι Ταταροι, οι Ούγγροι και οι Πολωνοί αν θέλουν αυτόνομες δημοκρατίες που θα ενσωματωθούν στα αντίστοιχα κράτη επιλογής τους.
  Βέβαια αυτό ακούγεται ωραίο και δημοκρατικό αλλά τι θα γίνει με αυτούς που ζουν στις περιοχές με σχετικές πλειοψηφίες;
  Θα πάμε σε ανταλλαγές πληθυσμών;
  Επίσης τι εγγυήσεις των μειονοτήτων έχει η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Ουγγαρία αλλά προπάντων η Ρωσία; Γιατί αν είναι να βρεθούν κάποιοι δύσμοιροι μεταξύ πινγκ πονγκ κρατών και να αρχίσουν φασαρίες από τη πλευρά τους τότε έχουμε ένα θαυμάσιο φαύλο κύκλο και όχι διεθνισμό ή δημοκρατική επίλυση εθνοτικών διαφορών.
  Με απλά ελληνικά θα γίνει της κακομοίρας όπου όλα τα εθνικά μίση θα παροξυνθούν στο έπακρο όπως στη Γιουγκοσλαβία, ένα έδαφος που είναι το χειρότερο δυνατόν για αυτούς τους φτωχούς αυτοπροσδιορισμένους διεθνιστές που δεν κινητοποιούνται κάτω από εθνικές σημαίες και δεν επιθυμούν μεγάλες Ρωσίες, μεγάλες Ουκρανίες, μεγάλες Ρουμανίες και πάει λέγοντας.

  Επαναλαμβάνω οι “καταπιεσμένοι” της ανατολικής Ουκρανίας ζουν στις πιο πλούσιες περιοχές της Ουκρανίας ως προς τους δυτικούς. Στοιχεία δείχνουν να έχουν σχεδόν διπλάσιο μέσο μισθό από τους δυτικούς.
  Η καταπίεση τους που ακριβώς βρίσκεται; Δεν μιλάω για την πολιτική αντιπαράθεση αλλά υπάρχει ε-θ-ν-ι-κ-ή καταπίεση των Ρώσων στην Ουκρανία (όπως των Κούρδων στην Τουρκία ή των σλαβοΜακεδόνων στην Ελλάδα);
  Εγώ τα στοιχεία που βλέπω είναι πως από την ιστορία της ΕΣΣΔ έχουν σχολειά στη Ρωσική και ΜΜΕ στη Ρωσική και η Ρωσική υπάρχει τουλάχιστον ακόμα στο Σύνταγμα.
  Οι Ρουμανοί και οι Ούγγροι που έχουν εντελώς διαφορετική γλώσσα αλφάβητο και ιστορία (τα Ουκρανικά και τα Ρωσικά είναι αμοιβαία κατανοητά) θα έπρεπε, αν ήταν όπως τα λένε μερικοί, να είχαν πάρει τα βουνά ενάντια στους φασίστες του Κιέβου !!!

  Μου αρέσει!

 4. Φιλε, ειναι κριμα να φτιαχτει κατω απο το αρθρο κανα σεντονι που θα ανταλασσουμε οι δυο μας αποψεις. Γι’ αυτο δεν θα επεκταθω.
  Απλα θα πω το εξης: ερωτηματα, προβληματα, κενα μπορει να υπαρχουν απειρα. Να τα συζητησουμε, αν και σε τελικη αναλυση ποτε δεν θα ειναι λυμενα ολα απο πριν. Και ποτε δεν εχει υπαρξει στην επαναστατικη θεωρια, πολιτικη και πραξη, safe επιλογη. Ολα εχουν κινδυνους ή μπορει να προκαλέσουν νέους.
  Το ζητημα μως ειναι να ΙΕΡΑΡΧΗΣΟΥΜΕ τα βασικα ζητηματα της καθε στιγμης και να επιχειρησουμε να παρουμε θεση σ’ αυτα, να καθορισουμε τα καθηκοντα μας.
  Ή αλλιως μπορουμε να λεπτολογούμε για την τρίτη υποπερίπτωση της δευτέρας παραγραφου, την ωρα που ο ιμπεριαλισμος μας σκιζει το βιβλιο. Εγω λεω να κανουμε το πρωτο…

  Μου αρέσει!

 5. Στον ΟΗΕ ως γνωστόν στο συμβούλιο Ασφαλείας συμμετέχουν 2 χώρες που δεν ανήκουν στη «Δύση» ασχέτως αν εγώ, και όχι μόνο εγώ, θεωρώ πως δεν είναι και πρότυπα στο σεβασμό των δημοκρατικών ελευθεριών. Το πόσο συμμετέχουν ή θέλουν να κάνουν δική τους έρευνα το κρίνουν οι ίδιοι. Προφανώς η Ρωσία δεν θα κάτσει στην επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα αφού έχει κανάλια και ΜΜΕ εντός και εκτός της Ουκρανίας και μπορεί να κάνει παιχνίδι από εκεί.

  Το ότι ο ΟΗΕ παλιότερα έχει πάρει αποφάσεις όπου οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί στη μειοψηφία είναι γεγονός. π.χ.ο εμπορικός αποκλεισμός της Κούβα δεν εγκρίνεται από την πλειοψηφία του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ είναι απλώς ένα έδαφος όπου το δίκαιο του ισχυρότερου στρεβλώνεται και παραμορφώνεται βάσει ενός συσχετισμού δυνάμεων. Λειτουργεί φυσικά βάσει κάποιου δεδηλωμένου δικαίου που δεν είναι αυτό του ισχυρότερου. Όπως ξέρουμε όλοι σε τελική ανάλυση επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου είτε είναι σε πλανητικό επίπεδο από τις ΗΠΑ είτε όμως και σε περιφερειακό επίπεδο από μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία όπου ο ΟΗΕ μένει συνήθως παρατηρητής και εκφράζει τις ανησυχίες του.
  Σε τελική τι άλλο παρά τη σύνθεση των κυβερνήσεων όλων των περίπου 200 κρατών είναι σε τελική ανάλυση ο ΟΗΕ ; Αν έχουμε αυτές τις κυβερνήσεις σαν πλανήτης αυτόν τον ΟΗΕ θα έχουμε ; Αν πλανητική κυριαρχία έχουν οι ΗΠΑ μεταπολεμικά, τι περιμένατε ;

  Πάντως καλό θα ήταν να έκανες παραπομπή σε αυτή καθεαυτήν την αναφορά του Κροάτη απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Ουκρανία και όχι σε ένα κυπριακής ιδιοκτήσιας site (sigmalive ;;; τι είναι αυτό ; ).
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sigma_TV
  By the way η αντικειμενικότητα του θολώνει αν αναλογιστεί κανείς πως η Κύπρος είναι από τους μεγαλύτερους παροχείς ξένης επενδυτικής δραστηριότητας στην Ουκρανία (FDI) βλ.offshore Ρώσων και Ουκρανών που επενδύουν μέσω Κύπρου στην Ουκρανία !!! Και όχι δεν πρόκειται για πλάκα, ψάξτε να δείτε για FDI by country of origin και θα βρείτε και την Κύπρο στις υψηλότερες θέσεις.

  Το άρθρο της Sigmalive κάνει κοπτοραπτική και βγάζει αυτά που θέλουν πολλοί να ακούσουν. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη βέβαια πως το άρθρο κλίνει σε μια αντι-ρωσική μεριά αλλά τις «χοντράδες» δεν μπορεί να τις κρύψει. Φυσικά εστιάζει στις χοντράδες της BERKUT και του προηγούμενου καθεστώτος.

  Αναφέρει για επιθέσεις πολιτικού χαρακτήρα του Δεξιού Τομέα :
  «όσον αφορά το Δεξιό τομέα, μια δεξιά ομάδα που εκφράζει παραστρατιωτικές επιδιώξεις και είναι γνωστός για δηλώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν εξτρεμιστικές…. υπήρξαν πολλές αναφορές για βίαιες ενέργειες πολιτικών αντιπάλων, αντιπροσώπους του πρώην κυβερνώντος κόμματος και των εκλεγμένων αξιωματούχων»

  «οι κατηγορίες για συμμετοχή σε βία και δολοφονίες κάποιων οργάνων επιβολής της τάξης πρέπει να διευρυνθούν»

  Μου αρέσει!

 6. Επίσης κάτι άλλο για το ξύλο στην Ουκρανική Βουλή.

  Τα μπουκέτα στην Ουκρανική Βουλή απ’ότι φαίνεται είναι ο κανόνας :

  Packing a Punch: Fist fights the norm in Ukraine’s parliament (Russia Today).

  Αν κάνετε ένα search θα δείτε αυγά, δακρυγόνα , ξύλο μέχρι και τσεκούρια για να ανοίξουν οι πόρτες της βουλής από βουλευτές το 2010 και το 2012.

  Έχουν άλλο επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία !

  Μου αρέσει!

 7. Ενταξει φιλε, καταλαβαμε!
  Δεν τρεχει τιποτα στην Ουκρανια!
  Business as usual!
  Ας αφησουμε την αστικη δημοκρατια να κανει τη δουλεια της!

  Μου αρέσει!

 8. Και για να τελειωνουμε φιλε.
  Επειδη προσπαθεις εμμεσως να αμφισβητησεις οσα γραφω για τον ΟΗΕ με «ερωτηματα» για το ρολο του σαιτ στο οποιο παραπεμπω, σου λεω το εξης: αμα δεν σ’ αρεσει το sigmalive γιατι ειναι «δευτεραντζα» και «υποπτο» για «ρωσικη προπαγανδα» μπορεις να διαβασεις ολοκληρη την αναφορα του ΟΗΕ εδω: http://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/Media.aspx?IsMediaPage=true&LangID=E
  Τα αποσπασματα που αναφερει το sigmalive υπαρχουν αυτουσια στην Εκθεση.
  Προσπαθεις να μας πεις οτι το sigmalive παρουσιαζει την εκθεση «μονομερως» κι οτι ταχα μου στην πραγματικοτητα ειναι πιο «ισορροπημενη». Μενω εκπληκτος! Επειδη γνωριζομαστε και προσωπικα, σε χω για πολυ πιο εξυπνο και διορατικο. Δεν μπορεις να καταλαβεις ποιο ρολο ερχεται να εξυπηρετησει αυτη η εκθεση ΑΥΤΗ τη στιγμη;
  Αν δεν μπορεις απο μονος σου, τοτε ισως σε βοηθησει η «χρηση» που της γινεται απο τα ΜΜΕ. Κι αφου δεν σ’ αρεσει η «χρηση» της απο το sigmalive γιατι ειναι «φιλορωσικη», διαβασε τα παρακατω που δεν ειναι καθολου φιλορωσικα. Ειναι «πρωτοκλασσατα», «δυτικα», «της προκοπης» :
  ξεκιναμε για «ζεσταμα» με το ΕΘΝΟΣ του Μπομπολα : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63993175
  Και παμε τωρα στα βαρια χαρτια:
  το αξιοσεβαστο βρετανικο REUTERS: http://www.reuters.com/article/2014/04/15/us-ukraine-crisis-un-idUSBREA3E0EQ20140415
  τα ευυποληπτα αμερικανικα:
  NBC: http://www.nbcnews.com/storyline/ukraine-crisis/hatred-propaganda-turning-east-ukraine-next-crimea-u-n-n80641
  New York Times: http://www.nytimes.com/2014/04/16/world/europe/un-cites-abuses-in-crimea.html?_r=0
  και το επισημο media της Αμερικανικης Κυβερνησης το Voice Of America: http://www.voanews.com/content/un-corruption-propaganda-behind-ukraine-tensions/1893986.html
  Αντι λοιπον να μου λες παραμυθια για το τι «θελουν καποιοι να ακουσουν» καλυτερα να ασχοληθεις με το πως δεν θα τρως αμασητα τα παραμυθια του αμερικανικου ιμπεριαλισμου.
  Αμα ο πονος σου ειναι να μην φαμε εμεις τα παραμυθια του Πουτιν, μην αγχωνεσαι, δεν ειμαστε αφελεις. Εχουμε το νου μας.
  Ασε που σε προλαβε το State Department και εδωσε στη δημοσιοτητα τη λιστα με τα «Δεκα ψεμματα της Ρωσιας για την Ουκρανια». Μπορυμε να τα διαβασουμε απ ευθειας απο κει
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63992279
  Δεν ξαναπανταω σε σχολιο σου κατω απο αυτο το αρθρο. Τα υπολοιπα στα mail μας ή απο κοντα…

  Μου αρέσει!

 9. και ποιος σου είπε πως δεν διάβασα την έκθεση του ΟΗΕ ; !

  την άποψη μου για αυτήν τη γράφω πιο πάνω, απλώς αναφέρω πως καλό θα ήταν να την έβαζες αυτούσια, αφού υπάρχει online. Γιατί δεν γράφει μόνο αυτά που λέει το Sigmalive. Είπα και την άποψη μου για τον ΟΗΕ. Όπου μπορούν κάποιοι να βγάλουν πλειοψηφίες έχουν βγάλει και ενάντια στις ΗΠΑ. Τώρα με τα της Ουκρανίας προφανώς η Ρωσία δεν ήθελε να κάτσει να συνεργαστεί και να πάει στην επιτροπή που ηγήθηκε ο Κροάτης.

  Δεν ήθελε γιατί δεν τον έχει ανάγκη τον ΟΗΕ.

  Απλώς δεν θεωρώ πως αυτό που προτρέχει είναι να τα βάλουμε με τους πάντες και θα έρθει να μας σώσει το Μπορότμπα και κάτι γιαγιάδες που τραγουδάνε τη Διεθνή και μαζεύονται κάτω από τα αγάλματα ! Δηλαδή απειροελάχιστα άτομα έναντι τανκ , κρατών , μεγάλων δυνάμεων και της παντοδυναμίας των ΗΠΑ.

  Εγώ αυτό που βλέπω είναι πως αυτό το blog από την ορθή κριτική στο χαζοχαρούμενο ενστερνισμό του κινήματος του Maidan έχει πάει στο άλλο άκρο… μα εντελώς στο άλλο άκρο προσπαθώντας να μη δει που αντικειμενικά οδηγούν όλα αυτά.

  Και σίγουρα δεν οδηγούν σε κυβέρνηση Μπορότμπα με τις γιαγιάδες υπουργούς. Εκτός αν θέλουμε να πιστεύομε πως κουμάντο κάνει το Μπορότμπα ή υπάρχει μια στις εκατομμύριο πιθανότητα πως θα κάνει κουμάντο !!!

  Το χειρότερο από όλα βέβαια είναι πως δεν είναι απλώς θέμα καθαρότητας της παγκόσμιας επαναστατικής θεωρίας και πως θα την πούμε στους χαζοχαρούμενης της ελληνικής τροτσκιστικής αριστεράς.

  Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι για αυτό.

  Το θέμα είναι να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος με κύρια αντίθεση Ρωσόφωνος VS Ουκρανόφωνος (εθνική δηλαδή) που θα ήταν το πλέον καταστρεπτικό έδαφος για να υπάρξει έστω κάποτε ένα σοβαρό κίνημα με πολιτική ηγεμονία από διεθνιστικές και ταξικές απόψεις.

  Αντιθέτως αυτόν που συμφέρει τον εμφύλιο πόλεμο είναι το Δεξιό Τομέα, το ρωσοφασιστάκο (ίσως και πρακτοράκο) Pavel Gubarev , τους Ρώσους και Ουκρανούς καραβανάδες και όλο το παραστρατιωτικό και στρατιωτικό σκυλολόι του πλανήτη. Αυτοί από αυτά ζουν και αυτή είναι η δουλειά τους στα μουλωχτά στο σκοτάδι στο παρασκήνιο στα πραξικοπήματα στη μούγκα και με ένα καλάσνικοφ στο χέρι.

  Εγώ μερικές, διακηρυκτικά τουλάχιστον, σοβαρές θέσεις έχω δει στο ΚΚ Ουκρανίας αν και από ότι φαίνεται έχουν σχέσεις με την πρώην κυρίαρχη γραφειοκρατία της ΕΣΣΔ και είναι επίσης διεφθαρμένοι και κολοτούμπες.

  Υ.Γ. Η Ουκρανία έχει μια αμερικάνικη κακέκτυπη δημοκρατία που ήρθε φυτευτή σε ένα γενικευμένο καθεστώς διαφθοράς και χαμερπής δουλοπρέπειας. Το ΚΚ Ουκρανίας λέει κάποια σωστά βήματα για το πολιτειακό του θέματος χωρίς δήθεν υπερεπαναστατικές φρασεολογίες που μπορεί να οδηγήσουν και σε εμφύλιο πόλεμο. Πολλοί την επαναστατική τους φρασεολογία την κάνουν γαργάρα μόλις έρθουν μπροστά στις συνέπειες των πράξεων τους.

  Μου αρέσει!

 10. Σωστα, «δεν προεχει τωρα» να τα βαλουμε με «τους παντες»!
  Εγω δεν μιλησα για «τους παντες» παντως. Μιλησα για τον ιμπεριαλισμο, τους νεοφιλελευθερους και τους νεοναζι!
  Αλλα που να τρεχεις τωρα να τα βαζεις με την παντοδυναμια των ΗΠΑ; Τι θελουν αυτες οι γιαγιαδες και μας βαζουν δυσκολα; Ασε που ειναι και «απειροελαχιστα ατομα»! Εμεις ειμαστε σοβαροι ανθρωποι κι ασχολουμαστε μονο με μεγαλα μεγεθη και «πλατιες μαζες». Με «απειροελαχιστα ατομα» θα ασχολουμαστε τωρα; Tres banal!

  Καλα ειμασταν με τα ακαδημαικα και ιστορικα μας ζητηματα ή με τα γκαλοπ για τις ευρωεκλογες.Ας γυρισουμε πισω σ αυτα.
  Κι οταν τα λυσουμε ολα, θα βγουμε να τα πουμε στο λαο κι αυτος θα καταλαβει. Και θα ρθει με το μερος μας. Και τοτε θα κανουμε και βιαιοτητες αμα λαχει γιατι δεν ειμαστε και τιποτα ρεφορμες.
  Αλλα ειναι ωρα για τετοια τωρα; Δεν ειναι ετοιμο το προγραμμα. Και δεν εχουμε και κομμα. Ας οικοδομησουμε ολα αυτα πρωτα σε κενο αερα.
  Κι ισως ετσι καποτε να υπαρξει ενα «σοβαρο κινημα με πολιτική ηγεμονία από διεθνιστικές και ταξικές απόψεις». Βεβαια και τοτε «τα τανκς τα κρατη και οι μεγαλες δυναμεις» παλι εναντιον μας θα ειναι…
  Αλλα τοτε θα ναι αλλιως. Θα παιρνουμε και υψηλα ποσοστα στις εκλογες. Οσο να ναι βοηθαει αυτο οταν εχεις απεναντι σου ενα τανκ.

  Ενταξει το πιασαμε. Να πανε ολοι σπιτια τους για να μην γινει κανας εμφυλιος. Δεν καταλαβαινουν οτι με το να αντιστεκονται θα φανε το κεφαλι τους; Οι αλλοι εχουν και τανκς. Να πανε σπιτια τους και να περιμενουν τις εκλογες ηρεμα κι ωραια προκειμενου να ψηφισουν ΚΚ που εχει…καποιες καλες θεσεις.
  Δεν κανει να ασχολουμαστε με τους υπερεπαναστατισμους του Borotba και τα ξεμωραματα των γιαγιαδων.
  Αυτοι δεν καταλαβαινουν. Και θα φανε τα μουτρα τους και θα μας παρουν στο λαιμο τους αν τους εχουμε κανει κι αλληλεγγυη.
  Καλυτερα να το βουλωσουμε και μεις αφου τα συνδικατα και τα «αναγνωρισιμα» αριστερα κομματα κοιμουνται τον υπνο του δικαιου…
  Αυτοσυγκρατηση και ομαλοτητα… Εκει οδηγουν τα πραγματα… «Αντικειμενικα» παντα….

  Εχεις σκεφτει, για μια στιγμη μονο, ποσο διαφορετικα θα μπορουσαν να γινουν τα πραγματα, αν σηκωνοταν ενα κυμα αλληλεγγυης και συμπαραστασης απο το εργατικο κινημα της Ευρωπης και την Ευρωπαικη Αριστερα;
  Ενταξει, μαλλον δεν θα γινοταν κι η παγκοσμια επανασταση αλλα μ αυτο το σκεπτικο πρεπει γενικως να κατσουμε στα αυγα μας και το πολυ-πολυ να παλεψουμε για καμια αυξησουλα.

  Με γιαγιαδες που τραγουδανε τη Διεθνη και Μποροτμπαιους αριστεριστες που ρισκαρουν τις ζωες τους θα ασχολουμαστε τωρα;

  Τι να σου πω ρε φιλε… Ειπα οτι δεν θα σου απαντησω ξανα αλλα δεν παιζεσαι με τιποτα αδερφακι μου ωρες -ωρες…
  Και ο λογος που σου ξανααπανταω ειναι οτι αυτο που εγραψες πως «πολλοί την επαναστατική τους φρασεολογία την κάνουν γαργάρα μόλις έρθουν μπροστά στις συνέπειες των πράξεων τους» σηκωνει παρεξηγηση και χοντρη μαλιστα.
  Λοιπον, για να συνενογιομαστε: μπορεις να συμφωνεις ή να διαφωνεις μαζι τους αλλα οι Μποροτμπαιοι ειναι εκει, δινουν τη μαχη, ρισκαρουν τις ζωες τους μαζι με τις «απειροελαχιστες γιαγιαδες» και μεχρι τωρα δεν εχουν κανει γαργαρα τιποτα. Και συ γραφεις την χοντραδα σου περι γαργαρας απο μια πολυθρονα μερικες χιλιαδες χιλιομετρα μακρια.
  Καταλαβαινεις ποσο ανηθικο και καταπτυστο ειναι αυτο που κανεις ή πρεπει να στο κανω πιο λιανα;
  Λοιπον, γραψε οτι πολιτικη αποψη γουσταρεις ΑΛΛΑ κομμενες τετοιες ξεφτιλισμενες εξυπναδες αμα θες να μιλαμε σαν ανθρωποι, συντροφοι και φιλοι… Και μιλαω πολυ σοβαρα…

  Μου αρέσει!

 11. «Εγώ τα στοιχεία που βλέπω είναι πως από την ιστορία της ΕΣΣΔ έχουν σχολειά στη Ρωσική και ΜΜΕ στη Ρωσική και η Ρωσική υπάρχει τουλάχιστον ακόμα στο Σύνταγμα.»
  Καταρχήν ο φίλος αναγνωρίζει ότι δεν ήταν καταπιεσμένες εθνότητες επί υπαρκτού σοσιαλισμού. Σε άλλο σχόλιο ανέφερα το ότι η νέα κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να περιορίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και αν δεν υπήρχε η ρωσική αντίδραση θα είχε κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση αυτή. Ο φίλος φαντασιώνεται κάποια κεντροδεξιά διαχείριση και αστική δημοκρατία σε στυλ Γαλλίας σε μία χώρα που η κυβέρνηση αποδεχόμενη τα μέτρα του ΔΝΤ οδηγεί τον ήδη εξαθλιωμένο λαό σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση, ενώ τα γεγονότα οδηγούν σε καθεστώτα που μόνο τυπικά θα είναι καπιταλιστικές δημοκρατίες…Προφανώς κατά το φίλο το κάψιμο γραφείων του ΚΚ και οι ξυλοδαρμοί στελεχών του δεν είναι κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό….
  Τα σχόλια του φίλου «Οι Ρουμανοί και οι Ούγγροι που έχουν εντελώς διαφορετική γλώσσα αλφάβητο και ιστορία (τα Ουκρανικά και τα Ρωσικά είναι αμοιβαία κατανοητά) θα έπρεπε, αν ήταν όπως τα λένε μερικοί, να είχαν πάρει τα βουνά ενάντια στους φασίστες του Κιέβου!» δείχνουν έλλειψη σοβαρότητος. Με ανάλογη επιχειρηματολογία ασκείται κριτική στους εργαζόμενους που απεργούν ενώ έχουν μισθό π.χ. 1500 ευρώ ανώ οι ταλαίπωροι με μισθό 300 ευρώ που είναι πιο εξαθλιωμένοι και καταπιεσμένοι δεν απεργούν. Οι αντιδράσεις δεν εξαρτώνται μόνο από την καταπίεση αλλά και από το αν είναι πολιτικά οργανωμένη η κάθε τάξη ή εθνότητα, αν έχει αυτοσυνείδηση.

  Μου αρέσει!

 12. Η γαργάρα δεν πήγαινε για τους Ουκρανούς. Στα της Ελλάδας αναφέρομαι και όχι για εσένα. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο φοβερό αυτό που είπα. Ξέρω μερικές οργανώσεις και άτομα που κλίνουν την παγκόσμια επανάσταση 24 ώρες το 24ώρο σε ένα στενό κύκλο ατόμων. Χρησιμοποιούν επαναστατική φρασεολογία και μόλις τεθεί σε σοβαρή βάση (δηλαδή εκτός του κύκλου τους) τι εννοούν και αν το εννοούν άμεσα το γυρίζουν.

  Λυπάμαι πολύ αλλά εγώ ενδο-ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο στη βάση (ουκρανώνοι – ρωσόφωνοι) ΔΕΝ ΘΕΛΩ στη συγκεκριμένη περιοχή και όπως έχουν τα πράγματα. Δεν τίθεται ζήτημα εθνικο-απελευθερωτικού πολέμου από τους Ρώσους.

  Κλιμάκωση για εθνικό (ουκρανό-ρωσικό) διχασμό δεν θέλω καθόλου. Συγγνώμη κιόλας !

  Εσύ για να χρησιμοποιήσω τα λόγια ΣΟΥ μπορεί από το σπίτι σου δεκάδες χιλιάδες χλμ μακρια να θέλεις κλιμάκωση και να διαλυθεί η Ουκρανία και να γίνει της γιουγκοσλαβικής κακομοίρας με την ελπίδα πως θα μας σώσει όλους το Μπορότμπα μέσω της σοσιαλιστικής επανάστασης ! Η πιθανότητα να γίνει λίπασμα στο έδαφος το Μπορότμπα αν πάμε σε τέτοιου είδους κλιμάκωση πόση άραγε είναι ; Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έγινε ; Νομίζω πως κάποιοι τροτσκιστές ειδικά στην Ελλάδα το ξέρουνε πάρα πολύ καλά τι απέγιναν σε άλλες χώρες οι αριστεροί που ως μειοψηφίες συμπορεύτηκαν σε νικηφόρα ‘αντιαμερικάνικα’ / «προοδευτικά» κινήματα.

  Το να κάτσουμε στα σπίτια το είπες εσύ.

  Το θέμα είναι πως είναι διάφοροι και πολλοί έξω. Το θέμα είναι τι στο καλό λες και ποια είναι τα αιτήματα σου. Και εκεί αντίθετα με τις πορείες του κύκλου της Αθήνας η έννοια της προβοκάτσιας και του προβοκάτορα (από οποιαδήποτε μεριά) μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες…. Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.

  Επιπρόσθετα την σωτηρία της Ουκρανίας δεν τη βλέπω πως θα την φέρουν μονομερώς οι Ρωσόφωνοι χωρίς το άλλο τεράστιο ποσοστό των Ουκρανόφωνων.

  Το ΚΚ Ουκρανίας όσο μπορώ από το αυτόματο μεταφραστή να δω έχει θέσεις για συνταγματική αναθεώρηση με κατάργηση του προεδρικού συστήματος , αναλογική, κατάργηση των άρθρων (118) που προβλέπει πως ο κυβερνήτης του oblast να διορίζεται από τον Πρόεδρο και άλλα που συνάδουν με το αίτημα της αυτοδιοίκησης που είχαν οι μαρξιστές από την 1η διεθνή ήδη.

  Μερικά από αυτά που προτείνει το ΚΚ Ουκρανίας, αν και αποδεδειγμένα είναι κολοτούμπες και κάνουν παζάρια στα έδρανα της αστικής βουλής, όντως είναι άξια συζήτησης. Αλλά από αυτά που βλέπω δεν προκύπτει πως είναι αυτοί που έχουν τα μικρόφωνα και τις μεγάλες καρέκλες στις καταλήψεις (μπορεί και να κάνω λάθος, πάντως ό,τι έχω δει μέχρι στιγμής σαν ηγετικό στέλεχος είναι μάλλον αποκαρδιωτικό).

  Εντάξει δεν είναι τώρα super-duper επαναστατικό και splatter όσο να ξεκοιλιαστούν Ουκρανοφωνοι με Ρωσοφωνους σε εμφύλιο πόλεμο με εθνικό επίδικο μόνο και μόνο επειδή μιλάνε λίγο διαφορετική γλώσσα και έχουν διαφορετική σλαβική ιστορία. Ούτε τόσο υπερεπαναστατικό όπως το αίτημα να μπουκάρει ο Ρωσικός στρατός με το καλήμερα (ΟΗΕ και μαλακίες πφφφφ τώρα, διάλογος ΧΑ) να πάρει το 1/3 της χώρας να τελειώνουμε όπως π.χ. το αίτημα να μπουκάρει ο τουρκικος στρατός στην Κύπρο. Ακούς εκεί τώρα πρόσφυγες ανταλλαγές πληθυσμών, όποιους γουστάρει όποιος δεν γουστάρει ας πάει στο υπόλοιπο 1/2 της Ουκρανίας με την Ε.Ε. αι στο διαολο…Όποιος δηλαδή σταθεί τυχερός και έρθουν οι δικοί του επάνω στο τάδε ή δείνα χωριό/πόλη/επαρχία έχει καλώς. Αν τυχόν και είναι στο 10% , 20% τότε να πάει στο διάολο. Ωραία πράγματα… Να βάλουμε και στο παιχνίδι ως ρυθμιστή τον κάθε Pavel Gubarev και τους Δεξιο-τομείς . Άτομα εμπιστοσύνης…

  Συγγνώμη για τη ρεφορμίλα κιόλας…

  Υ.Γ. Δεν ξέρω αν το πρόγραμμα θα βγει από τα λάθη και την εμπειρία του κινήματος (πως το έλεγε η Ρόζα ; Ένα συμπέρασμα από λάθος του πραγματικού κινήματος είναι ισάξιο όσα 40 κομματικά προγράμματα ; κάπως έτσι ) ή από την ενασχόληση με ιστορικά και ακαδημαϊκά θέματα από διανοούμενους.

  Πάντως οργάνωση με δομές και γραφεία που να είναι και με τον Στάλιν και με τον Τρότσκι είχα πολύ μα πολύ καιρό να ακούσω…και από αυτόν που το άκουσα δεν θα έλεγα πως ήταν και ο πλέον συγκροτημένος. Μήπως βιαζόμαστε πολύ ;

  Μου αρέσει!

 13. Για αυτή την άποψη τι λέτε; http://kokkinometerizi.blogspot.gr/2014/04/blog-post_20.html

  @Ουκρανός. Από Αvantgarde: Αυτή η άποψη αγαπητε είναι για οσκαρ επιστημονικής φαντασίας, όπως άλλωστε σχεδόν όλες οι αναλύσεις της συγκεκριμένης οργάνωσης, πυο ζει σε έναν παράλληλο κόσμο από τον υπαρκτό. Κατά τα άλλα οποιοδήποτε σχόλιο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας όπως αυτό αρκει να μην έχει υβριστικό και συκοφαντικό περιεχόμενο.

  Μου αρέσει!

 14. Ενώ ρε παιδιά η Κ.Σ. Εργατική Εξουσία – Κόκκινη Ορχήστρα (ΣΥΡΙΖΑ) – Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση που έχει αναγάγει τους Ρώσους και ρωσόφρονες νεοτσαρικούς φασίστες με τους δικέφαλους αετούς και την τρίχρωμη σημαία των τσάρων, καθώς και τα όνειρα για αντιδυτικές ευρασίες (βλ. γεωπολιτικό δόγμα Αλεξάντερ Ντούγκιν) στην ανατολική Ουκρανία σε προλεταριακή ή έστω αντιιμπεριαλιστική αντίσταση στην «επάρατη» Δύση, ζει – θεωρείτε – στο δικό μας σύμπαν; Μάλλον στο σύμπαν του καουτσκικού υπεριμπεριαλισμού ζει, στο οποίο υπάρχει ένας παγκόσμιος (και μοναδικός) υπεριμπεριαλιστικός πόλος, στον οποίο μάλιστα ο ναζί Πούτιν και η φασιστική Κίνα… αντιστέκονται, άρα «αντικειμενικά» είναι κάπως φίλοι μας, ή έστω λιγότερο εχθροί μας!

  Θα μου πεις, εδώ ο τροτσκισμός το 43 έβριζε Βρετανούς, Αμερικάνους και Σοβιετικούς αντί να βρίζει το Χίτλερ, σήμερα που ο αντιπουτινισμός δεν είναι ακριβώς μόδα μέσα στην Αριστερά ή «Αριστερά» θα είχε πρόβλημα να ρίχνει πυρά σε λάθος εχθρό;

  Κατά τα άλλα, νομίζω ότι η θέση της εν λόγω μαοϊστικής οργάνωσης είναι πολύ ξεκάθαρη ΚΑΙ για τους Ουκρανούς φασίστες τύπου Σβόμποντα – Δεξιού Τομέα. Σε αντίθεση με την ΚΕΔ, η οποία αγκαλιάζει πλήρως τον φιλορώσικο διαμελιστικό φασισμό στα ανατολικά…

  Μου αρέσει!

 15. Ουκρανέ λόγω άγνοιας ή ροπής προς συκοφαντία ξαναζεσταίνεις την προπαγάνδα περί χιτλεροτροτσκισμού? Οι τροτσικστές υποστήριζαν ότι ο πόλεμος ήταν ενδοιμπεριαλιστικός και αγωνίζονταν για την ταξική ανεξαρτησία του προλεταριάτου. Οι αναλύσεις της ΟΑΚΚΕ είναι μονίμως προιμπεριαλιστικές και στηρίζουν κριτικά το νεοφιλελευθερισμό. Μόνο όσοι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα μπορούν να γράφουν ότι η Ελλάδα του μνημονίου είναι αποικία της Ρωσίας…

  Μου αρέσει!

 16. Παράθεμα: 127. riots | Hieronymus Bosch 1450-1516·

 17. Παράθεμα: Struggle in southeastern Ukraine – Solidarity with Borotba! | Avantgarde·

 18. Παράθεμα: STRUGGLE IN SOUTHEASTERN UKRAINE – SOLIDARITY WITH BOROTBA! | Ώρα Κοινής Ανησυχίας·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s